Koniec z kiełbasą na grillu! Czas najwyższy na urozmaicanie naszych spotkań. Już nie tylko szaszłyki, kiełbasa i karkówka kojarzy nam się grillem. Coraz częściej grillujemy warzywa, sery i wiele innych produktów. Dzisiaj mam dla Ciebie zraziki z kurczaka podawane na serku halloumi, są bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zadowolą w smaku nie tylko Ciebie. 4 porcje Składniki(...)czerwonej słodkiej papryki w proszku 0,5 cukinii 0,5 małej czerwonej papryki garść rukoli serek typu Philadelphia do smarowania 0,5 małej czerwonej cebuli wykałaczki do spięcia dodatkowo grillowany ser halloumi Przygotowanie: Pierś kurczaka przekrój na 4 cienkie kotlety, następnie je lekko rozbij. Posmaruj oliwą i oprósz delikatnie solą, pieprzem i papryką słodką. Cukinię pokrój w długie
Niezły Młynekświeżym powietrzu z rodziną i znajomymi. Niejednokrotnie grill to jedynie pretekst do zorganizowania miłego wieczoru przy piwie. Takie nastawienie sprawia, że często nie przywiązujemy wagi do tego, jak grillować mięso, by było nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zwykle po prostu rozpalamy grilla i spontanicznie wrzucamy kawałki mięsa. Mieszamy ze sobą drób, wieprzowinę i wołowinę, najczęściej nie przykładając również wagi(...)tego, czy potrawy będą bardziej czy mniej przypieczone. Efekt bywa prosty do przewidzenia – grillowane mięso nie wygląda i nie smakuje tak, jak byśmy chcieli. Jak więc prawidłowo grillować: Rozpalamy grilla i czekamy aż płomienie trochę przygasną. Osobno przygotowujemy kawałki mięsa: kurczaka , wieprzowinę i wołowinę . Na grillu układamy najpierw największe kawałki kurczaka, a wokół nich dopiero najmniejsze. Sprawdzamy, czy kawałki mięsa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolorowa sałatka z cieciorką podana z grillowaną cukinią, która idealnie wkomponowała się w całość, nadając sałatce intensywny smak i aromat. Doskonała na letnią przekąskę ;) Po inne ciekawe inspiracje zapraszam na stronę Warzywnych Inspiracji :) Składniki: 1 puszka Cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 1 cukina 2 ogórki 2 pomidory 2 marchewki 2 laski kabanosa pieprz, sól, ostra papryka, mieszanka ziół(...)smaku) Wykonanie: Cieciorkę odsącz na sitku. Cukinię dokładnie umyj i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój na paseczki. Przypraw solą, pieprzem, papryką i chwile grilluj na patelni do grillowania. Ogórki obierz, pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę, marchewki obierz i zetrzyj na tarce, kabanosa także pokrój. Wszystkie składniki sałatki (cieciorkę, grillowaną cukinię, ogórki, pomidory, marchewkę i kabanosa)umieść
Kulinarna (nie)codziennośćLubicie grillować? Jeśli tak, to mam dla Was kolejną propozycję. P ałki z grilla w marynacie ziołowo - czosnkowej. Drób sprawdza się na grillu idealnie. Jest soczysty, smaczny i ma fajnie chrupiącą skórkę. Polecam, do tak przygotowanych pałek, podać ziemniaczki z grilla . Składniki marynaty: 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej 2 płaskie łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka(...)rozprowadzała się po mięsie. Marynatę wykładamy na pałki i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jest przygotować takie mięso dzień przed grillowaniem i po kilku godzinach ponownie pałki wymieszać z marynatą. Marynata ścieka z mięsa i dzięki temu pałki będą bardziej aromatyczne. Pałki z kurczaka grillujemy na tacce 40 minut
Smak mojego domupodudzia z lekką pikanterią, soczysta cukinia na grillu przygotowane z chrupiącymi talarkami o słodkiej nucie podane. Tradycyjne danie, fajnie doprawione to takie moje grillowanie ulubione. Soli w tym daniu nie dodałam, a smak i tak uzyskałam. Składniki: marynata: 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)małe części. Miksujemy za pomocą blendera, dodajemy pozostałe płynne składniki i ponownie miksujemy. Umyte i osuszone podudzia dokładnie obtaczamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. Podudzia grillujemy na tackach aluminiowych lub specjalnych stojakach, aż uzyskają mocno pomarańczowy kolor, a skórka będzie chrupiąca (ok. 40 min najlepszy będzie grill z pokrywą). (ziemniaki i cukinię grillujemy w tym samym
Moniki Smakołykikurczaka w oleju rzepakowym z dodatkiem świeżej mięty i bazylii tajskiej zamarynowała, następnie paprykę czerwoną na wierzch poukładałam. Folią aluminiową każde, oddzielnie pozawijałam i z dwóch stron grillowałam. Podałam go z grillowanymi talarkami i chrupiącymi zielonymi szparagami. Mięso wyszło soczyste, idealne, a przygotowanie jego jest proste, banalne. Składniki: 3 filety z kurczaka, garść zielonych szparagów, 1 papryka słodka(...)przykrywamy folią. Kurczaka układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy po 15 min z dwóch stron. Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem. talarki skrapiamy olejem rzepakowym. Grillujemy je na złoty kolor z każdej str. pod koniec doprawiamy solą. Szparagi płuczemy i nacinamy tylko zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone
Moniki Smakołykispędzenia jednego dnia przy grillu. Dzisiaj propozycja na karkówkę z grilla. Mięso łatwe do przygotowania, kruche i soczyste. Poza drobiem z grilla, właśnie karkówka sprawdza się najlepiej, grillowana bez dodatków. Składniki: 4 kotlety z karkówki Składniki marynaty do mięsa: 1 płaska łyżeczka soli (jeśli plastry mięsa są duże, można dodać trochę więcej) 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska(...)łyżeczki kminku mielonego 5 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso musimy przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie kruche i mięciutkie już po krótkim grillowaniu. Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry i z obu stron rozbijamy tłuczkiem. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Oleju dajemy tyle, aby marynata była dość gęsta
Smak mojego domugrilla. Składniki: małe cukinie olej lub oliwa sól Wykonanie: Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na paseczki. Smarujemy dokładnie olejem lub oliwą i solimy. Cukinię można grillować na tacy, bezpośrednio na ruszcie lub na patelni grillowej. Cukinia przyrządzana na patelni grillowej i na tacy do grillowania może być pokrojona cienko. Jeśli jest grillowana bezpośrednio na ruszcie, lepiej(...)plasterki były troszkę grubsze. Jeśli grillujemy bezpośrednio na ruszcie, to żar musi być mały, aby cukinia się nie spaliła. Grillujemy z obu stron, aż cukinia zmięknie, ale nadal będzie lekko chrupka. Jeśli taką cukinię robię na patelni grillowej, to zawsze używam oliwy, natomiast na grilla daję olej. Smacznego
Smak mojego domuIdealny pomysł na lekką, letnia kolację- ulubione grillowane warzywa, u mnie: cukinia, bakłażan, cebula i papryka z delikatnym, kremowym kozim serkiem. Całość polana czosnkową oliwą z oliwek. Pychotka. Danie bardzo godne polecenia. Nas zauroczyło swym delikatnym, subtelnym smakiem (kto nie lubi serka koziego może dodać inny, np.owczy). Taki zestaw warzyw idealnie sprawdzi się także jako dodatek do dań grillowanych. Inspiracją(...)były wakacje we Włoszech, tutaj bardzo często podaje się grillowane warzywa polane oliwką, od siebie dodałam serek, który świetnie się tutaj sprawdził. Składniki dla 2 osób: - mała cukinia (miałam 2, ale bardzo maleńkie) - mały bakłażan (mój był malutki) lub 1/2 większego - 1 czerwona cebula - 1/2-1 strąk papryki - serek kozi lub owczy (np.Pecorino, lub Grana Padano w małych kostkach) - oliwa
Smaczne ZdroweJeśli pogoda dopisuje, to wszystko co ugotujemy na świeżym powietrzu lepiej smakuje. Dlatego warto czas na grillowanie wygospodarować i pysznymi daniami się delektować. Moje polędwiczki całą noc się marynowały i dlatego lepiej smakowały. Mięso podczas grillowania nabrało kruchości, a dzięki zwinięciu w boczek soczystości. Zapraszam do głosowania http://kuchennezmagania.mojegotowanie.pl/film/7/monika-i-pawel w konkursie "Kuchenne Zmagania"! Emotikon grin(...)Przekładamy do marynaty i odstawiamy na noc do lodówki. Każdą polędwiczkę zawijamy w plaster boczku i nabijamy na wykałaczki. Cukinię i cebulę kroimy w plastry, smarujemy olejem, solimy i grillujemy. Szaszłyki grillujemy z dwóch str. Rada: wykałaczki przed grillowaniem moczymy w wodzie 30 min. Smacznego
Moniki Smakołykirozgrzany do czerwoności i prawie nigdy nie stygnie. Nie ma czasu, sezon za długi nie jest, trzeba go w pełni wykorzystać żeby zimą mieć co wspominać. Dzisiaj zapraszamy na grillowane roladki z bakłażana, rewelacyjne w smaku! Idealny dodatek do mięs i kiełbas z grilla, świetny do zbilansowania ciężkiego smaku mięsa. Zróbcie te roladki raz, a będziecie do nich wracać zawsze(...)oprócz tego to znakomite danie dla wegetarian, którzy też lubią grillować. 1 bakłażan 1 duży pomidor 150 g sera feta 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska 1 łyżka soku z cytryny oliwa świeżo mielony pieprz 1 łyżka posiekanych liści mięty Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, posypujemy solą z dwóch stron i odstawiamy na sitko. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny
Marder&Marder Manufactureparasola ale bywały chwile grozy, kiedy to z nieba zaczęły spadać coraz to większe krople. Ale byłam bardzo zdecydowana, że nic i nikt na świecie nie zepsuje mi tego grillowania :) Na szczęście na dobre zaczęło znowu lać, kiedy w spokoju jedliśmy kolację :) Czyli chyba jakaś mała czarownica ze mnie jest - czary mary pomogły hihi ;) A co takiego dobrego grillowałam(...)serem:) Brzmi kusząco? Zatem nie ma co się dłużej zastanawiać - wcale nie jest taka trudna do wykonania, a i doznania smakowe są całkiem inne niż w przypadku zwyczajnie grillowanej kiełbasy. Moim zdaniem dzięki ziołom staje się bardziej aromatyczna a topniejący na wierzchu serek dopełnia całość :) Patent z ziołami dorwałam tutaj a ser już dodałam od siebie :) Jeśli więc znudziła
My simple kitchenGrillowane mini burgery Sezon grillowy uważam za otwarty ! Macie już dość nudnych piersi z kurczaka i kiełbasek ? Polecam Wam grillowane mini burgery, czyli znakomitą, pożywną oraz pełnowartościową przekąskę, która doskonale sprawdzi się na Waszych stołach. Mini burgery możecie przygotować zarówno na grillu ogrodowym, jak i przyrządzić je jako przystawkę na patelni grillowej w domu. Składniki: (7 sztuk(...)Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy otręby pszenne, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, a następnie je grillujemy. Pozostałe składniki: - pomidor - 2 sztuki - cebula - 1 sztuka - cukinia - 1 sztuka - ser Mozzarella - 1 opakowanie - sałata - 2 listki - pieczarki (małe) - 7 sztuk - suszone zioła
Fit-aminaMarynata miodowo-musztardowa z dodatkiem kilku ziół idealnie pasuje do mięsa wieprzowego szczególnie grillowane mięso robimy z dodatkiem owoców. Składniki (proporcje): 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki musztardy kremowej stołowej lub słonecznej 4 łyżki miodu naturalnego (użyłem świeżutkiego rzepakowego) łyżka octu balsamicznego płaska łyżeczka oregano płaska łyżeczka tymianku 3-4 gałązki rozmarynu Przygotowanie : Bardzo proste - wystarczy wszystkie te składniki połączyć
Mechanik grillujeSałatka na grilla i... z warzywami z grilla z dodatkiem młodych liści szpinaku, sałaty rzymskiej i kiełków brokułu. Podałam ją z sosem ziołowo-czosnkowym do grillowanych podudzi z kurczaka. Składniki: 1 batat 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 2 sałaty rzymskiej mini garść młodych liści szpinaku oliwa cytrynowa zioła do grillowanych warzyw Sos: 1 kubek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu(...)Warzywa umyć. Batata obrać i pokroić wraz z cukinią (nieobraną) w plastry. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Skropić oliwą, posypać przyprawami i i zgrillować. Najdłużej grillujemy bataty. W tym czasie z podanych składników przygotować sos i schłodzić. Sałatę i listki szpinaku dokładnie umyć. Sałatę rozdzielić na listki, wraz ze szpinakiem ułożyć na talerzu lub salaterce. Wyłożyć
Czerwień i błękitŚwietnym pomysłem na przygotowanie deseru z grilla mogą być szaszłyki owocowe podawane z sosem czekoladowym. Lekko grillowane owoce i ciepły sos czekoladowy to idealne połączenie które będzie smakowało każdemu. Składniki: 2 dojrzałe banany, obrane 2 średnie nektarynki i brzoskwinie 6 całych truskawek ¾ szklanki startej czekolady półsłodkiej 2/3 szklanki skondensowanego mleka 2/3 szklanki cukru ¼ szklanki masła lub margaryny Przygotowanie: Aby przygotować(...)pokroić owoce w kliny a banany w 2 cm krążki lub kwadraty. Kawałki owoców na przemian umieścić na szpikulcach szaszłyków. Do każdego szpikulca dodać 1 truskawkę. Tak przygotowane szaszłyki grillować około 5 minut w średniej temperaturze. Podawać polane sosem czekoladowym oraz z lodami. Albo podawać z szaszłyki owocowe z sosem czekoladowym do zanurzania. Do wygodnego grillowania szaszłyków polecamy specjalny zestaw
naRuszcieoczywiście dominowały podczas degustacji. Pijąc je i rozmawiając z ich producentami już wyobrażaliśmy sobie jak smakowałyby w połączeniu z jedzeniem. Do Cabernet Sauvignon pieczona jagnięcina, cielęcina, dziczyzna, grillowana wołowina lub krojona w plastry kacza pierś. Do Merlota idealna byłaby grillowana kaczka, udziec barani, żeberka jagnięce, sarnina lub polędwica wołowa. Do Ponot Noir zjedlibyśmy polędwicę wieprzową, delikatną dziczyznę oraz(...)pieczony lub grillowany drób (kurczak , kaczka, indyk, bażant, przepiórka) Zinnfandel kojarzy nam się z dużym, soczystym grillowanym udźcem jagnięcym. Ale wina czerwone to nie wszystko. Spróbowaliśmy wielu dobrych lub bardzo dobrych Chardonnay i Sauvignon Blanc. Nadchodzi wiosna i lato, a więc czas na wina białe. Do Chardonnay zjedlibyśmy z ogromną przyjemnością ostrygi, homary lub kraby, ale to banał. Mogą być
królestwo garówzaskakuje. Wymyśliłam sobie jednak, że do tego dorzucę jeszcze jedno zestawienie przeciwieństw. Gorąco-zimno. Coś dla ochłody przy rozgrzanym grillu. Myślałam, że niełatwo będzie przekonać współbiesiadników, że do gorącego grillowanego norweskiego łososia idealnym dodatkiem jest... sorbet truskawkowy. I to nie dlatego, że sorbety często podaje się pomiędzy posiłkami... Jednak się udało. Żałuję, że nie udało mi się zrobić zdjęcia(...)zamykanego pojemnika wsadzić kawałki ryby. Zalać przygotowaną marynatą. Pojemnik zamknąć, odstawić do lodówki na 2 godziny. Od czasu do czasu odwrócić na chwilę pojemnik do góry dnem. Zamarynowanego łososia grillować po 3-4 minuty z obu stron. Sałatka z pieczonymi pomidorami i mozzarellą 16 niedużych pomidorków 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól i pieprz 1 łyżka octu z białego
Pełny talerzolejem, dodać 3 gałązki tymianku i pieprz. Steki ułożyć w naczyniu, zalać marynatą, wetrzeć ją w mięso. Przykryć, odstawić do lodówki na noc. Steki wyjąć min. 2 godziny przed grillowaniem. Masło rozetrzeć z listkami z czwartej gałązki tymianku i czosnkiem, doprawić solą. Mocno schłodzić. Mięso tuż przed grillowaniem oprószyć solą od strony, którą układamy na ruszcie. Steki grillować na rozgrzanym(...)według upodobań. (wskazówki poniżej) Gotowe steki odłożyć na bok na zimną kratkę na 3 minuty, żeby krew i soki wewnątrz mięsa zostały równomiernie rozprowadzone. Podawać z masłem ziołowym. Jak grillować? Aby sprawdzić stopień wysmażenia steku można użyć obu dłoni . Palcem wskazującym prawej dłoni lekko wciskamy poduszkę mięśniową pod kciukiem lewej dłoni. Ugięcie się pod palcem wskazującym mięśnia odpowiada uginaniu się
Pełny talerzłyżki octu jabłkowego (najlepiej domowego),4 łyżki cydru lubelskiego,½ łyżeczki pieprzu Cayenne,sól i świeżo mielony pieprz do smaku.Sos:½ czerwonej cebuli,1 łyżka oliwy,sos owocowy pozostały po grillowaniu polędwicy.Dodatki:Grillowana cukinia, grillowane jabłko, mix sałat i świeży tymianek. Warzywa skropić oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.Przygotowanie:Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, w rondlu zagotować składniki(...)marynaty, polać polędwiczkę, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Uważać, żeby soki nie wyciekły z folii. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (10-15 minut).Przygotować sos: na patelni zeszklić czerwoną cebulę pociętą w pióra z dodatkiem oliwy. Dodać owocowy sos z pieczeni, zredukować w celu uzyskania
SzczyptaSmaQprzepisów, jakie oferuje ta książka. Jest to turecka pasta z bakłażanów, z dodatkiem jogurtu, czosnku, chilli, kminu rzymskiego i orzechów włoskich. Orientalna, prosta i jeszcze ten zniewalający zapach grillowanych bakłażanów!Połączenie bakłażanów i jogurtu podobno jest bardzo popularne w kuchni tureckiej i perskiej (czyli irańskiej). Mi też przypadło do gustu - uważam, że jogurt świetnie dopełnia mięsistą konsystencję bakłażana(...)smaku bardzo przeze mnie lubianą i często przygotowywaną gruzińską pastę gupta na bazie czerwonej fasoli, sporej ilości różnych przypraw i właśnie orzechów włoskich.Jak już wspomniałam, zapach grillowanych bakłażanów jest niesamowity, taki dymny, podoba mi się też ich wygląd. Takie bakłażany są o niebo fajniejsze od tych pieczonych (jak np. do ajwaru). Swoje bakłażany grillowałam po prostu na suchej patelni
Chilli Czosnek i Oliwawielkości boczek w plastrach zioła prowansalskie Przygotowanie : Obrane ziemniaki gotuję prawie do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzone ziemniaki posypuję ziołami następnie każdego ziemniaka owijam plastrem boczku spinając wykałaczką.Grilluję z każdej strony aż boczek będzie odpowiednio zarumieniony.Smacznego
Mechanik grillujewypieki zyskają wyjatkowy smak i aromat, który z pewnością docenią wszyscy domownicy. 4. Skład TIKKA MASALA: kolendra, czosnek, pomidory, kumin, skórka cytrynowa, sól. Zestaw takich przypraw możemy użyć do grillowanego kurczaka. 5. BIRYANI MASALA jest indyjską mieszanką selekcjonowanych przypraw korzennych, której celem jest podkreślenie walorów smakowych potrawy na bazie ryżu basmati, mięsa i warzyw. BIRYANI MASALA pochodzi z Bombaju(...)gdzie potrawa zwana Biryani jest tak popularna, jak w Polsce rosół :) 6. FAJITA to meksykańska potrawa, która składa się z pszennej lub kukurydzianej tortilli, na której podaje się grillowane mięsa, najczęściej wołowinę. Nie ma jednak przymusu co do wyboru mięsa. Współcześnie fajitę można przygotować z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną a nawet z owocami morza. Do grillowanego mięsa można również dodać
Słodkości i nie tylkoczasowo okazję ) to łososia kładziemy bezpośrednio na ruszta skórą w dół na ok 8 minut w temp ok 200 stopni.Na zwykłym grillu zawijam łososia w folię aluminiową i grilluję po ok 7 minut z każdej strony.Podaję na plastrach z drugiej połówki pomarańczy
Mechanik grillujePrzyjęcie grillowe to nie tylko grillowanie to również sałatki i sosy. Tym razem proponuję sałatkę z białej kapusty która świetnie pasuje to wszelkiego rodzaju mięsnych wypieków grillowych.Składniki : 2 kg białej kapusty 3 kolorowe papryki 3 czerwone cebule pęczek koperku 2 łyżki soli 300 gram cukru 250 ml oleju rzepakowego 200 ml octu 1 litr wody mineralnej gazowanej Przygotowanie :Kapustę
Mechanik grillujewróciłem do domu po całym dniu pracy to czekała na mnie przemiła niespodzianka w postaci romantycznej kolacji przygotowanej przez Madzię- sałatka z roszponką i grillowanym kurczakiem i do tego pyszne portugalskie półwytrawne białe winko :) Sałatka jest delikatna i bardzo pożywna dlatego idealnie pasuje na kolację, bo z całą pewnością oprócz tego, że będziecie najedzeni, to będziecie się lekko czuli :) Sałatka(...)roszponką i grillowanym kurczakiem - składniki (na dwie porcje): 200g filety z kurczaka 2 garście roszponki 50 kiełek z rzodkiewki 10 suszonych pomidorów czerwona cebula szczypta soli szczypta pieprzu Sałatka z roszponką i grillowanym kurczakiem 0 przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i smażymy na patelni teflonowej na złocisty kolor. Następnie odstawiamy go do ostygnięcia. Na talerzu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepis to wspaniały pomysł na świetne danie z grilla. Chimichurri może być również rewelacyjnym dodatkiem do grillowanego kurczaka lub ryby. Składniki: 4 duże marchewki obrane i pokrojone wzdłuż 3 łyżeczki oliwy z oliwek ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki mielonego kminku 1 stek wołowy do sosu: ¾ szklanki świeżej natki pietruszki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki czerwonego octu winnego szczypta(...)dwoma łyżkami oleju, z połową soli i pieprzu. Połączyć kminek i pozostałą sól i pieprz. Natrzeć mieszanką steka. Tak przygotowanego steka i marchewkę wyłożyć na rozgrzany ruszt i grillować na średnim ogniu aż stek będzie średnio wysmażony (około 12 minut) a marchewkę aż będzie miękka około 16 minut. Ugrillowanego steka przełożyć na deskę do krojenia i owinąć w folię aluminiową
naRuszciecytryny. Do przygotowanej mieszaniny wkładamy plasterki jabłka. W małej misce łączymy cynamon i cukier. Jabłka po kąpieli wodnej umieszczamy na rozgrzanym i dobrze wyczyszczonym ruszcie i grillujemy około 6-8 minut (raz obracamy). Po grillowaniu jabłka wykładamy na dużym naczyniu i posypujemy mieszaniną cukru i cynamonu. Polecamy podawać z lodami, sosem karmelowym i posiekanymi orzechami. The post Grillowane jabłka
naRuszcieSoczysty. Jędrny. Aromatyczny. Dzięki połączeniu nektarynki, chili i przypraw ten grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie zupełnie odmieni Wasze poglądy na mięso z grilla. Gwarantuje, że na każdej grillowej imprezie każdy będzie chciał dokładkę :) Składniki: (na 8 kotletów) – 1 kg schabu – tym razem nie wybierajcie tego najchudszego, warto, żeby miał sporą część tego „ciemniejszego” mięsa(...)czosnkiem. Ułożyć gałązkę majeranku i nektarynek. Przykryć kolejną warstwą kotletów obtoczonych w marynacie i znów posypać resztą składników. Przykryć i marynować w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Grillować z każdej strony po kilka minut (schab musi być w środku wilgotny, lekko zaróżowiony). Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie podawać ze świeżymi warzywami, np. ze słodko-kwaśną sałatką
Pociąg Do Kuchni