Kiedyś grill zawsze kojarzył mi się tylko z kiełbasą;) Ale odkąd sama zaczęłam gotować górują grillowane szaszłyki, na które przepis już niebawem oraz ziołowy chlebek... Wszyscy się nim zajadają - jest chrupiący i niezwykle aromatyczny. Żaden grill nie może się odbyć bez tego chlebka, a pogoda ostatnio bardzo służy grillowaniu;) Składniki:chleb, 100g masła, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki tymianku
Z miłości do słodkościjaskrawo zielonych ziarenek nie dało się przygotować czegoś ciekawszego... Dlatego w tym sezonie na bób postanowiłam przygotować go inaczej - i tak narodził się wspaniały, aromatyczny pilaw z bobem i grillowaną cukinią.- Mmmm...pięknie pachnie... Tylko co to jest pilaw? - pytali mnie znajomi. Okazuje się, że nie jest to danie zbyt znane w Polsce. Stąd w moim poście zawarłam również(...)gwiazdek anyżu w porównaniu do oryginalnego przepisu, ponieważ nie przepadam za nimi. I tak były jak dla mnie za mocno wyczuwalne w potrawie. Pilaw z bobem, korzennymi przyprawami i grillowaną cukinią inspirowany tym przepisem na 4 porcjeSkładniki: 225 ryżu basmati, namoczonego w wodzie przez 20 minut i odcedzonego 200 g surowego bobu, wyłuskanego z łupinek (potrzebujemy ok. 500 g bobu
Chilli Czosnek i OliwaOdkąd zrodził się u mnie pomysł pisania bloga, wiedziałam, że przepis na makaronowe muszle z grillowanymi warzywami na pewno się na nim znajdzie. Jest to potrawa, która nigdy mi się nie nudzi i za każdym razem zajadamy się nią z mężem ze ogromnym smakiem. Jest to także ciekawa propozycja na przystawkę, gdy przyjmujemy gości na obiedzie.Danie wegetariańskie, z trzema(...)wody na makaron, który następnie gotujemy z dodatkiem soli i oliwy przez okolo 15 minut (ma być al dente).Rozgrzewamy patelnię grillową. Warzywa posypujemy solą gruboziarnistą i partiami grillujemy do momentu aż pojawią się na nich charakterystyczne brązowe pręgi.W międzyczasie do małego garnuszka wlewamy passatę, pomidory z puszki, łyżkę oliwy extra vergine, przyprawiamy łyżką oregano oraz bazylii
W mojej holenderskiej kuchniwersji na słodko jako lekki posiłek a można powiedzieć że też i deser, jak kto woli. Proste i bardzo pyszne. Serki wrzucić na grilla lub patelnię grillową i grillować ok 3-4 minuty z każdej strony aż serek pod naciskiem palca będzie mięciutki. Plastry ananasa również grillować aż leciutko się zabrązowią. Podawać od razu na ciepło póki serek jest płynny
Monia miesza i gotujemisce z miodem, musztardami, olejem, solą, pieprzem i ziołami. Kotlety dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie, i pozostawić w przykrytej misce z marynatą na kilka godzin w lodówce. Zamarynowane kotlety grillować z obu stron. Długość grillowania zależy od grubości kotleta i stopnia rozgrzania grilla
Sto kolorów kuchniananasa przeplatamy przez patyczki do szaszłyków. Kiedy już wszystko mamy przygotowane rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na jednej części nasze szaszłyki, a na drugiej stronie cukinie i pomidora. Grillujemy z każdej strony. W czasie kiedy szaszłyki się grillują, wlewamy oliwę z przyprawami do sałaty i szczypiorku i mieszamy. Na talerzu układamy plastry cukinii, pomidora i szaszłyki, obok układamy sałatę. Całość
Blondynka Gotujemnie powstrzymać! Moje ulubione motto, które brzmi: "Nie czekaj aż burza minie - naucz się tańczyć w deszczu" zamieniam na tą chwilę na: "NIE CZEKAJ AŻ BURZA MINIE -NAUCZ SIĘ GRILLOWAĆ W DESZCZU!' . Składniki: kawałek surowego boczku przyprawa do grilla pikantna Kamis majeranek suszony Kamis 3 ząbki czosnku olej rzepakowy musztarda Dijon Kamis ketchup kilka kromek chleba kilka gałązek świeżego tymianku(...)godzinkę, dwie, lub na całą noc. Wszystko zależy kiedy się zabraliśmy za to danie. Kiedy już jesteśmy gotowi. Rozgrzewamy patelnię grillową, na którą umieszczamy zamarynowane plastry boczku i grillujemy do momentu,aż boczek będzie dobrze wysmażony, podczas tego procesu co jakiś czas odlewamy wytapiający się tłuszcz. Do podania można by jeszcze podać chrzan, oczywiście jak kto lubi ;) SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujeprawda sezon na cukinię dopiero przed nami (moje lada moment wykiełkują:) ale w sklepach można je upolować, stąd moja propozycja na przygotowanie przekąsek z grillowanej cukinii, które nie tylko pysznie smakują ale też całkiem fajnie się prezentują. Zresztą oceńcie sami:) Składniki: 2 małe cukinie serek "puszysty" śmietankowy np.z Piątnicy, Almette w ulubionym(...)oliwa z oliwek + granulowany czosnek wykałaczki Rozpoczynamy od przygotowania cukinii. Myjemy ją dokładnie i kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy czosnkiem i lekko grillujemy: Swoją przygotowałam na płaskim grillu elektrycznym, inny wariant poza grillem tradycyjnym to wrzucenie jej na kratkę do piekarnika lub lekkie podduszenie na patelni. Zgrillowaną do miękkości odstawiamy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakarkówki, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do marynaty włożyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum godzinę (ja marynyję mięso przez całą noc). Grillować aż mięsko ładnie się zarumieni, często obracać aby się nie przypaliło.sałatka:2 słoiczki pieczarek marynowanych (ok 320g)200 g fasoli czerwonej z puszki lub ugotowanej350 g zielonej fasolki szparagowej1(...)zalewy i przepłukać.Zieloną fasolkę pokroić na małe kawałki,ugotować,przelać zimną wodą i osączyć. Natkę pietruszki posiekać.Wszystkie składniki połączyć, skropić olejem.Pyszna sałateczka w sam raz do grillowanej karkóweczki lub kiełbaski
Monia miesza i gotujePodczas weekendu na pewno często grillujecie. Chciałbym by prócz kiełbasek, karkówki i szaszłyków na grillu znalazły się również owoce.My na naszym grillu przygotowaliśmy banana i ananasa, ale można przygotować też inne owoce.Wystarczy przekroić je na pół i położyć na ruszcie. Podczas grillowania naturalny cukier zawarty w owocach karmelizuje się, co nadaje owocom inny pyszny smak.Dzieciakom na pewno
cookplcałą noc by odczekała przed podaniem kilka godzin, Podawać na zimno! Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją z mascarpone na gładką masę, opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Grillujemy 2 plastry pomarańczą po czym kroimy je na małe trójkąty. Jagody podlewamy whisky i dusimy aż nabiorą czarnego szklistego odcienia ale nie rozdrabniamy, zostawiamy je w całości, chcemy by nabrały
KreatywnePinyDlatego warto ją jeść. Mimo, że do sezonu paprykowego jeszcze daleko, ja nabrałam ochoty na przepyszną zupę o cudownym, lekko słodkawym paprykowym smaku. W uzyskaniu takiego pomoże proces grillowania. Bardzo lubię zupy w formie kremu, zwłaszcza w chłodniejsze dni, są idealnie rozgrzewające i sycące. Składniki: 5 średniej wielkości czerwonych papryk 3 średnie ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki
Roślinna - blog wegańskimoje ulubione urządzenie kuchenne. W kilka minut mogę zrobić wiele pysznych dań. A że lubimy drób z owocami to często łączę tzw. ,,polędwiczki,, drobiowe z różnymi owocami- też grillowanymi. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZielone liście szpinaku, chrupiące słonecznik w dwóch postaciach i soczyste, grillowane mięso a co tego wszystkiego pachnące pesto . Taką sałatkę zrobiłam któregoś dnia na wczesny obiad. Było lekko, pysznie i smakowicie. W takiej postaci znienawidzony przez wiele osób szpinak przestaje być zmorą dzieciństwa. Wiem bo ja odczarowałam go właśnie w sałatkach. Zobacz jak kolorowo i wesoło może być na talerzu
Smaczna Pyzaminut z każdej strony, następnie tuż pod koniec na każdy kotlet kładę plasterek sera (lub po dwa jak ukochany sobie zażyczy). Z boku, na patelni grillowej, smażę cebulę. Bułki grilluję przez 5 minut w piekarniku. Następnie każdy krążek bułki smaruję z jednej strony majonezem, z drugiej keczupem. Na dolną część bułki układam posiekaną sałatę rzymską, usmażoną cebulkę, plasterki ogórka
Mango Papaja