smaku serek kremowy kanapkowy lub marscarpone 1 opakowanie (ok. 200g) szpinak świeży 125g bazylia do podania Wykonanie: Paprykę kroimy na pół, usuwamy ziarenka i układamy na papierze do pieczenia. Grillujemy w 250 stopniach ok. 20 minut (w połowie przewrócić na drugą stronę). Po wyjęciu zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z papryki skórkę(...)Pomidorki kroimy na pół, polewamy delikatnie polewamy oliwą i również grillujemy (ok. 5-8 minut). Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy na patelnię pokrojoną w plastry paprykę i pomidory suszone. Do całości dodajemy również pomidory krojone i przyprawy. Po ok. 2 minutach na patelnię dodajemy również serek i szpinak
rabarbarowooczyścić i pokroić w kostkę, pieczarki zaś przekroić na pół. Nabijać naprzemiennie na wykałaczkę. W szklance wymieszać 3 łyżki oliwy z ziołami i skórką cytrynową. Polać szaszłyki w trakcie grillowania. Grillować przez około 15 - 20 minut
Karola gotujebyło gdyby jednak polubił "gruszkę miłości". Tak też się stało. Przeciwnik bakłażana rozsmakował się w tej potrawie :) Pomyślałam, że jest to jakiś mój osobisty kulinarny przełom! Składniki na grillowanego bakłażana z oscypkiem i pieczarkami (4 porcje - przystawki): średniej wielkości bakłażan pieczarki około 200 g oscypek (takie niteczki, makaroniki - 1/2 pęczka) 1/4 pęczka szczypiorku przyprawa klasyczna do grilla sól Pokrojone(...)odrobinę soli i przemieszałam. Bakłażana umyć i pokroić w plastry. Obficie posolić i odstawić na 15 minut. Umyć i osuszyć, przed samym wyłożeniem na ruszt posypać przyprawą do grilla. Grillować z obu stron do uzyskania chrupkości, wyłożyć na niego oscypek. Poczekać aż ser zacznie się rozpuszczać. Ja dodatkowo polałam na koniec (już na talerzu) bakłażana oliwą z oliwek z patelni
Karola gotujepolecam taki szybki przepis na danie z makaronem w roli głównej. Oto spaghetti ze smażonymi pomidorami i krewetkami. Oczywiście do przygotowani tego dania możecie wykorzystać zwykłe krewetki, a nie grillowane. Wystarczy, żeby były ugotowane. Można je kupić zamrożone i zostawić do odmrożenia. Do spaghetti polecam kieliszek schłodzonego białego wytrawnego wina. Będzie pysznie ! Spaghetti ze smażonymi pomidorami(...)krewetkami Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 300 g grillowanych krewetek 6 podłużnych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki oliwa z oliwek 1 opakowanie makaronu spaghetti sól morska czarny mielony pieprz Wykonanie: Pomidory nacinamy, patrzymy i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy w grubą kostkę. Czosnek drobno siekamy, przesmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, natkę i przyprawy. Krewetki obieramy, kroimy
Kulinarne przygody Gatityenergicznie mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej, nieco gęstej konsystencji. Pstrąga dzielimy na dwie części, solimy, pieprzymy, spryskujemy z obu stron oliwą z oliwek i: - 2 minuty jeżeli mamy możliwość grillowania z obu stron jednocześ nie - po 1 minucie z każdej strony, jeżeli grillujemy każdą ze stron oddzielnie lub używamy patelni grillowej Podajemy wszystko razem, świetnym dodatkiem dopełniającym całość będą pieczone
Cook&Lovereszty. Po pierwsze jest typowo resztkowy (czyli wrzucicie tutaj resztki warzywne z ostatniego obiadu) po drugie jest niesamowicie gęsty i aromatyczny. Do przygotowania 4 zupy potrzebujemy: – 2 grillowane cukinie (użyłam grillowania żółtej i zielonej) – 1 duży kubek jogurtu naturalnego – czosnek – sól, pieprz – 1 awokado Awokado i czosnek obrać, umieścić w blenderze razem z jogurtem
Szybko Tanio Smacznieużywane jako alternatywa dla soi. Tutaj w formie płatków z dodatkiem kwiatu soli morskiej, kurkumy i imbiru. Razem tworzą świetną mieszankę do przyprawiania dań, w szczególności warzywnych potrawek i grillowanych mięs. * Konfitura z czereśni bio Konfitury z czereśni nigdy wcześniej w sklepach nie napotkałam, także najbardziej ze wszystkich mnie zaciekawiła. W składzie nie znajdziemy żelatyny, pektyny ani cukru, zamiast nich(...)ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera pleśniowego, dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Często używam go jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało
Poranek na słodkowczasach nie miałam możliwości zakupu takiego sosu więc zrobiłam swój Był równie pyszny. 10 fig 3/4 szklanki czerwonego wina (wytrawne) Figi kroimy na pół, owijamy połową plasterka szynki parmeńskiej. Grillujemy (25 minut 160 stopni Celsjusza). Ta porcja jest porcją dla 4 osób. Sałatę rukolę układamy na talerzach. Na nią kruszymy kozi ser, grillowane figi, cienko pokrojoną czerwoną cebulę (dodałam
mecooksGram! :D Swoją drogą, to właśnie zielony plasuje się na pierwszym miejscu moich ulubionych kolorów. Pośród zieleni, na działce, łące, czy gdziekolwiek w otoczeniu przyrody najlepiej lubię grillować. Sezon na grillowanie wciąż trwa. Gorące kiełbaski, soczyste mięsiwa i aromatyczne warzywa. Ślina leci do kolan :D No i jeszcze opiekany chleb! Najlepiej ciepły posmarować masłem, mniam! Ostatnio jednak postanowiłam zastąpić zwykłe
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBardzo proste danie z użyciem kaszy jaglanej i sezonowych warzyw, takich jak brokuły, fasolka szparagowa, grillowana cukinia. Do tego odrobina dobrego sera feta i ... magiczny składnik czyli uprażony, żytni chleb na zakwasie zmielony na pył. Dzięki temu dodatkowi danie jest niesamowicie chrupiące, to ten dodatek powoduje, że to danie chce się jeść i... jeść. Polecam Wam wypróbowanie przepisu, z pewnością(...)patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę na nim cebulę i czosnek. Dodaję ugotowaną kaszę, doprawiam i smażę całość minutę lub dwie. Po tym czasie dodaję ugotowane i grillowane warzywa oraz pokrojoną fetę. Danie dokładnie mieszam. Podaję z posypką z chleba na ciepło lub na zimno. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaNiedawno pisałam, że odkryłam grillowane marynowane papryki ( dostępne w sklepie sieciowym ). Nie posiadają też skóry. Dla mnie rewelacja. Postanowiłam je nafaszerować. Nadają się do tego idealnie. Myślę, że częściej będę je wykorzystywać w kuchni. Was również zachęcam do ich wykorzystania. Składniki: Marynowane, grillowane papryki bez skóry 500 gram mięsa mielonego 100 gram ryżu ( 1 woreczek ) 100 gram sera żółtego Garść
Smaki Ewywsypcie wszystkie przyprawy, które zostały uprzednio zmielone lub utłuczone w moździerzu. Wymieszajcie całość dodając oliwę i sos sojowy. Tak przygotowane składniki należy odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Przed grillowaniem nabijcie warzywa i mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników
karmelowylodówki i to co nadawało się do sałatki właśnie tam trafiło. W jednym ze sklepów w Chorwacji znalazłam coś co będę musiała spróbować wyprodukować w domu. A mianowicie marynowane, grillowane papryki bez skóry w całości. Są przepyszne. Spróbuję je odtworzyć jeszcze w tym sezonie. Składniki: Makaron z zupek chińskich 2 filety pieczone z kurczaka ( pojedyncze ) 2 - 3 grillowane papryki
Smaki Ewyskórką, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 - 4 godziny. Następnie układamy mięso na rozgrzanym ruszcie grilla i grillujemy aż będzie miękkie (nie schodzi z tym długo, zaledwie kilka minut - w końcu to kurczak ;-) ). Gotowe filety podajemy z jarzębiną do mięs i serów Stovit lub czerwoną cebulą do mięs(...)dodać oliwki. P.S. Pamiętajcie, że jalapenos jest naprawdę ostrą papryką i dlatego trzeba z nią postępować ostrożnie i nie przesadzić z ilością :-) A poniżej mam dla Was filmik Grillowanie ze Stovitem - zobaczcie co jeszcze ciekawego możecie przygotować :-) https://www.youtube.com/watch?v=lPtpWCPtkFg (klik
Czary - gary w kuchniKażdy kawałek ciasta rozwałkowujemy, na środku 6 krążków nakładamy po łyżeczce serka, brzegi zwilżamy wodą i przykrywamy pozostałymi krążkami. Brzegi zaginamy do wewnątrz i dociskamy, delikatnie spłaszczamy. Placki grillujemy po ok. 4 min z każdej strony na dolnym ruszcie. Następnie smarujemy je delikatnie olejem i grillujemy do momentu aż będą nabiorą złotawego koloru. Smakują idealnie
Moniki Smakołyki