wiele fajnych produktów z trwającego właśnie w Lidlu Tygodnia włoskiego. Postanowiłam wykorzystać kilka z nich do przygotowania kolacji imieninowej dla moich bliskich. I tak właśnie powstała sałatka z grillowanymi szparagami, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) SKŁADNIKI 250 g cienkich zielonych szparagów 150 d mozzarelli mini (po odsączeniu) garść suszonych pomidorów (pomodori secchi) 3 plastry szynki parmeńskiej 8 pomidorków cherry(...)zdrewniałe końce i obieramy do 1/3 wysokości. Kroimy na cztery części. Na patelni grillowej podsmażamy na łyżce oliwy (bez części z główkami) przez 3-4 minuty. Dokładamy główki i grillujemy razem jeszcze przez 3 minuty. Studzimy. Mozzarellę odsączamy, suszone pomidory kroimy na małe kawałki, pomidorki cherry na połówki. Szynkę parmeńską kroimy w krótkie paseczki. Mieszamy ser, szynkę i wszystkie warzywa
Moje Kuchenne Rewelacjedodatkiem do mięs z grilla. Wykorzystując go do drobiu polecamy dodać odrobinę curry aby jeszcze bardziej podkręcić jego smak. Biały sos majonezowy do mięs z grilla – idealny do grillowanej wieprzowiny i drobiu is a post from: naRuszcie.pl The post Biały sos majonezowy do mięs z grilla – idealny do grillowanej wieprzowiny i drobiu appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciegrubości 2 centymetrów. Przed obróbką mięso powinno mieć pokojową temperaturę. Polędwica nie wymaga zbyt wiele przypraw. Czarny pieprz, sól i gałązka rozmarynu do smażenia wystarczy w zupełności. Polędwicę można grillować lub smażyć. Należy przy tym pamiętać aby mięso było w środku różowe czyli tak zwane medium rare. Do wołowej polędwicy polecam klasyczny sos z czerwonego wina ugotowany na cielęcym bulionie(...)jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Mięso podałam z młodymi ziemniakami jak również z gnocchi . Ekstra lampka wina do obiadu wskazana. Grillowana polędwica wołowa Składniki: 4 porcje 600 g polędwicy wołowej sól i pieprz do smaku 1 gałązka świeżego rozmarynu olej do smażenia Sos z czerwonego wina 300 ml czerwonego wina, wytrawne 1 mała czerwona cebula 2 gałązki świeżego tymianku
codojedzeniaGRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA Z TRUSKAWKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM Uwielbiam łączyć różne rodzaje mięsa z owocami, dlatego zaszalałam z kurczakiem i truskawkami i wyszło danie znakomite :) Zaskakujące połączenie soczystego kurczaka z słodko-winnym sosem balsamicznym z truskawkami to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Filety z kurczaka możecie przygotować na patelni grillowej albo w sezonie na prawdziwym grillu lub poza(...)płatkami chili) i tymiankiem. Obtocz w marynacie obrane z błonek filety. Mięso możesz wstawić na 1-2 h do lodówki albo pominąć ten krok i od razu je grillować lub smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej. Opiekaj mięso około 4 minuty z każdej strony. SOS: W garnuszku wymieszaj ocet balsamiczny z miodem, oliwą, masłem, solą i pieprzem. Zagotuj całość
Słodko-Słony Świat IlonySezon szparagowy w pełni. Najprostsze rozwiązania są chyba najlepsze. My uwielbiamy je z piekarnika, a jak pogoda dopisuje podawane są grillowane. Idealnie prezentują się na półmisku porcelanowym Mlata Bogucice. Składniki: pęczek szparagów zielonych cieniutkie plasterki wędzonego boczku Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i gotujemy ok 5 min w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy, hartujemy(...)wodzie z lodem. Następnie delikatnie osuszamy i owijamy boczkiem. Następnie układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy z każdej ze stron do momentu zrumienia boczku. pęczek zielonych szparagów plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag) ew. mielony pieprz Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię
Malinowe PocałunkiUwielbiam szparagi (zwłaszcza te zielone) i nie wyobrażam sobie, żebym nie zaraziła Cię tym uczuciem. Grillowane są boskie, ale mój mąż zawsze twierdzi, że przydałby się do nich jakiś mięsny akcent. Postanowiłam, więc te zielone cudowności wykorzystać jako patyczki grillowe. Patyczki? Pewnie pomyślisz, że zwariowałam? Nic z tych rzeczy! Zerknij na przepis i wszystko stanie się jasne. Wyszło pysznie, więc(...)niego pokrojoną papryczkę,cebulkę i 2 duże łyżki ketchupu z jalapeno. Całość dokładnie wymieszaj. Zrób kulkę z mięsa i w jej środek włóż szparaga (uformuj w dłoniach). Całość grilluj na tacce lub w naczyniu żaroodpornym ok. 10-20 minut w zależności od grilla. Szaszłyki będą gotowe, gdy mięso się zarumieni. Biorę udział w akcji #widzimysienagrillu i Ciebie drogi
Wielki apetytponiedziałkowe przedpołudnie zapraszam Was na lekką sałatkę z grillowaną cukinią. Do przygotowania sosu użyłam Wielkopolskiego Oleju Lnianego , który otrzymałam do testowania od sklepu SEMCO . SKŁADNIKI: 5 liście sałaty kruchej, 10 liści sałaty dębowej, 1/2 cukinii, 1 filet z piersi kurczaka, 10 pomidorków cherry, 1 ogórek, 1 łyżka oleju, sól, pierz, Sos: 1,5 łyżki Wielkopolskiego Oleju Lnianego SEMCO(...)kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmuję i kroję w kostkę. Cukinię kroję w plastry. Oprószam solą oraz pieprzem. Cukinie skrapiam olejem i układam na rozgrzanym grillu. Grilluję po około 4 minuty z każdej strony. 2. Pomidorki cherry przekrawam na pół. Ogórka obieram i kroję w półplasterki. 3. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam.Do sałaty dodaję kurczaka, cukinię, pomidorki
Tradycyjna kuchnia Kasijedno z bardziej dietetycznych mięs i jednocześnie o dużej zawartości białka. A do tego bardzo smaczne, dlatego warto urozmaicić nim swoją dietę. Poniżej przepis na lekkostrawne danie z grillowanej indyczej piersi z domieszką imbiru, który nadaje daniu wyrazistości. Nie pomijajcie etapu marynowania bo dzięki niemu pierś nie będzie sucha. I koniecznie pilnujcie czasu grillowania bo zbyt długi również wysusza
Milion Smakówszczęścia potrzeba tak niewiele składników... A i mała rada: jeśli rano nie znajdziecie czasu na gotowanie szparagów, to zróbcie to po prostu dzień wcześniej - też będą niezłe. To co? Grillujecie szparagową bułę razem ze mną? Składniki: 1 ciabatta (lub inny rodzaj ulubionego pieczywa) kilka zielonych szparagów ugotowanych al dente kilka plastrów camemberta (lub innego ulubionego sera) plasterek (albo nawet(...)połówką i połóż na nagrzanego elektrycznego grilla lub grillową patelnię. Przypiekaj z obu stron, aż ciabatta będzie rumiana. Następnie ciesz się idealnym śniadaniem. ;) PS. Szynkę możesz dodać również po grillowaniu. Włosi uważają, że obróbka cieplna prosciutto , to grzech; według mnie pyszny, ale jednak ciężki
Food Squareczeka Gray ani tym bardziej helikopter. Czeka ktoś inny, o niego trzeba dbać i trzeba go żywić a być może kupi wam ten cholerny śmigłowiec. Okres wiosenny sprzyja grillowaniu, to chyba wszyscy Polacy lubią, a to okazja, żeby posiadany zadatek na milionera nakarmić żeberkami. Sprzedam wam patent na żeberka idealne. Potrzebujemy: 2 kg mięsnych żeberek główkę czosnku 3 duże cebule(...)wsadzamy żeberka. Zostawiamy na całą noc. Minimalnie 12h. Po upływie tego czasu żeberka wyciągamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem, mieszamy składniki glazury i smarujemy nią żeberka. Jeśli nie mamy możliwości grillowania, to rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy żeberka około 30 min. Na tym tłuszczu co się wytopi można odsmażyć młode ziemniaki Smacznego! Post 50 twarzy żeberek z grilla pojawił
ladykitchenTzatziki Sauce / Greek dip (nwgr. τζατζίκι) mimo, że to klasyka kuchni greckiej, jest bardzo popularnym sosem w polskiej kuchni, gdyż prawie wszyscy Polacy go uwielbiają. Jest idealnym dodatkiem do grillowanych warzyw i mięs z grilla, smażonych, czy pieczonych, sprawdza się też jako dressing do sałatek, czy jako samodzielny dip np. do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Mimo sporej ilości czosnku(...)wraz z solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny przekładamy do miseczki z jogurtem. Całość mieszamy. Sos tzatziki wstawiamy do lodówki, gdyż najlepszy jest mocno schłodzony. Podajemy do grillowanego mięsa lub z warzywami pokrojonymi w słupki, np. z marchewką i papryką. Ja podałam sos tzatziki do Shawarmy zwanej też shorma z ryżem i kurkumą. Smacznego! The post Klasyczny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku solą morską, pieprzem, oregano i jeśli lubimy ostre smaki drobno posiekaną papryczką chilli. Kiełbaskę przekrawamy wzdłuż i w nacięcie nakładamy nasz farsz. Grillujemy na złoty kolor ze wszystkim stron uważając, żeby nie wyleciał nam farsz. Podajemy na ciepło z domowym sosem barbecue i grillowanymi warzywami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytspędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi i kolejny powód do kulinarnych eksperymentów. Składniki: 1 puszka ananasa 200 g serka śniadaniowego 1 łyżeczka cynamonu cukinia Sposób przygotowania: Ananasa grilluj z 2 stron. Następnie pokrój go w kosteczkę, wystudź i dodaj do serka. Całość dopraw do smaku cynamonem. Cukinie przekrój na pół i grilluj do czasu, gdy będzie miękka. Podaj
Wielki apetytbyś przygotował naprawdę bajeczną przystawkę z grilla. Każdy miłośnik sera od razu się w niej zakocha. Składniki: ser camembert chorizo pokrojona w plastry sałata krem balsamiczny Sposób przygotowania: Ser grilluj z dwóch stron. Następnie połóż na nim plasterek chorizo i grilluj jeszcze przez chwilkę. Podawaj z sałatą i kremem balsamicznym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytDziś rozpoczynamy Majówkę. Zapewne wielu z Was będzie dziś grillować. Zapraszam na pyszną kaszankę z grilla. Jest to jedna z moich ulubionych potraw z grilla, prosta, a zarazem bardzo smaczna. Polecam!!! SKŁADNIKI: 3 kaszanki, 1 papryka czerwona, 25 dag pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na odrobinie oliwy podsmażam(...)oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Na kawałku folii aluminiowej układam porcję pieczarek, papryki oraz kaszankę. Oprószam solą i pieprzem. Folię zawijam i układam na rozgrzanym grillu. Grilluję około 20 minut
Tradycyjna kuchnia Kasi