ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:511/1075)

Drożdżowe kocie oczka 130

Jakiś czas temu podałam Wam przepis na kocie oczka z marmoladą , dzisiejsze ciasteczka na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, jednak mają zupełnie inne składniki. Drożdżowe kocie oczka są bardzo kruche (to zasługa krupczatki) i najlepiej smakują przełożone masą u mnie z mascarpone z nutellą (no bo kto nie lubi nutelli ). Zachęcam Was do wypróbowania obu przepisów Drożdżowe kocie oczka Składniki(...)śmietaną rozcieramy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na około 5 minut, żeby zaczęły pracować. Do mąki dodajemy żółtko, pokrojoną margarynę/masło, cukier puder i drożdże ze śmietaną. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Rozwałkowujemy niezbyt cienko

PatiGotuje
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 136

zębach piasku.  Przygotowanie grzybów zajęło mi sporo czasu, dlatego do upieczenia spodu quiche użyłam gotowego ciasta francuskiego. Dla zainteresowanych dodam, że quiche (czyt. kisz), to placek z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego, wypełniony wytrawnym farszem. Składniki: 80 dkg mieszanych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki) 2 średnie cebule 3 jajka eko 1 łyżka masła 1/2  łyżki oleju

Codziennik Kuchenny
Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam 183

kolejny przepis na świąteczne słodkości. Mazurek na kruchym spodzie z konfiturą różaną i grubą warstwą białej czekolady z akcentem kawowym z prażonymi migdałami. Idealne do kawy:) Jest to lekko zmodyfikowany przepis na mazurek Pani Laury Gessler. Polecam Scroll down for recipe in English Mazurek różano-kawowy (12 porcji, blaszka 40x25cm) Składniki na ciasto: 300 g mąki uniwersalnej 200 g zimnego

karmelowy
Mazurek last minute z konfiturą różaną, czekoladą i migdałami 143

łezki      Składniki na ciasto szybko zagniatamy ze sobą i formujemy w kulę, chowamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przenosimy na blaszkę i wyrównujemy. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach, studzimy. Konfiturę różaną mieszamy z sokiem z cytryny, rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Ozdabiamy czekoladą i płatkami migdałowymi

sama złodycz
Tarta z piaNką Bezową 199

Składniki :   1,5 kubka maki krupczatki 1 kubek cukru 4 żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia    Nadzienie: 4

Luźna Kuchnia
Sernik Toffi 446

pieczenia - opcjonalnie kilka łyżek cukru pudru - szczypta soli Polewa kajmakowa: - reszta kajmaku z puszki - 50 ml śmietanki 30 % - 50 g płatków migdałowych lub posiekanych migdałów Sposób wykonania : Składniki na ciasto zagnieść szybko i włożyć do lodówki w woreczku na pół godziny . Po tym czasie wyłożyć na blaszce i rozgnieść równomiernie ,można palcami lub jak ktoś woli rozwałkować . Piekarnik rozgrzać(...)cytryny ,spróbować masę jeżeli jest za mało słodka można dodać trochę cukru pudru ,u mnie opinie były podzielone ;) Piekarnik rozgrzać do 160 stopni , masę serową wyłożyć na wystudzony upieczony kruchy spód i piec ok 70-80 minut . Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika . Resztę kajmaku podgrzać ze śmietanką ,wrzucić migdały,zagotować i odstawić do ostudzenia. Wylać na wystudzony sernik i Smacznego

Wypieki Rene
Wypieki z rabarbarem czas zacząć 110

Przyznam, że nie mogłam się doczekać, kiedy w końcu urośnie mój rabarbar. Urodzaj na rabarbar jeszcze nie w pełni, więc do dzisiejszego wypieku oprócz rabarbaru dodałam

codojedzenia
SZYBKIE, KRUCHE CIASTO Z DŻEMEM 92

wszyscy lubimy proste rozwiązania, a takie właśnie jest to ciasto. Przygotowałam je dosłownie w potrzebie chwili. Do rozkrojenia nadaje się praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika.  Ciasto jest kruche, nie za słodkie i bardzo dobre. Polecam :) Składniki: * 200 g masła * 1/4 szklanki cukru * 2,5 szklanki mąki pszennej * 2 żółtka * szczypta soli * dżem- smak dowolny (u mnie

Zrób to smacznie
Galette z Jabłkami, czyli Rustykalna Tarta 120

Rustykalna tarta, czyli Galette chodziła za mną już od zeszłego roku. Galette Bretone robiłam już kiedyś wytrawne z naleśników gryczanych, a jeśli chodzi o galette to

Blondynka Gotuje
Ciasto Jakuba 139

Przepis dostałam od mamy jako jedno z tych bardziej skomplikowanych do wypróbowania. Nie mogłam mu się oprzeć, gdyż jest takie ładne kolorowe, a po upieczeniu okazało

Na Ciasteczkowych Papierach
Tarta z bzem i rabarbarem 122

Wczoraj był ostatni dzień szkoły. W przyszłym tygodniu jeszcze projekt, w następny poniedziałek egzamin, ale wczoraj po raz ostatni mieliśmy zajęcia w piekarni. Było ciasto duńskie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka pod bezą 180

Składniki na dużą blachę: 2,5 szkl. mąki 3/4 szkl. otrąb owsianych 1 szkl. cukru 3 żółtka 250 g margaryny lub masła Margarynę pokroić w kostkę

kolorowotorcikowo
Najlepszy przepis na sernik-bardzo kremowy z mlekiem z proszku 465

jadłam.Cudownie kremowy i delikatny,dodałam polewę z mlecznej i białej czekolady .Do tego na spodzie ma herbatniki,więc zaoszczędzimy sporo czasu bo nie trzeba jeszcze robić do niego kruchego ciasta-zakochałam się w tym smaku no i jeszcze posmak mleka w proszku.....mniam,spróbujcie koniecznie

Swojskie jedzonko
Mazurek " Pisanka wielkanocna" Helenki 98

Następny mazurek, który gościł na naszym zeszłorocznym wielkanocnym stole, a dopiero teraz doczekał się publikacji. Mazurek w kształcie dużej pisanki, nie potrzebujesz do jego upieczenia żadnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lemon Curd Tart - tarta cytrynowa 231

Zawsze, kiedy zaczyna się "sezon" na cytrusy i można bez problemu kupić dojrzałe, niewoskowane cytryny, bardzo chętnie piekę przepyszną, angielską tartę cytrynową. Ze względu na swój

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania