oknem szaro, ponuro. Tak, że nawet nasz pupil nie ma ochoty na długie eskapady po podwórku. A te cuda potrafią poprawić humor. Lekko słodkie, bardzo kremowe i kruche. Takie jakich mi zawsze brakowało. Wypełnione nutellą i kremem z mleka w proszku plus orzeszek laskowy... Oj było pysznie! Składniki: 1 kostka margaryny 3 szkl mąki(...)mleka 4 łyżeczki kakao aromat waniliowy 2 szkl mleka w proszku orzechy laskowe Wykonanie: Mąkę łączymy z sodą i cukrem. Dodajemy posiekane masło/margarynę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie dzielimy nasze ciasto na małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Grzejemy naszą patelnię do pieczenia
Malinowe PocałunkiOrzeszki to ciasteczka, które cieszyły się wielką popularnością w ubiegłym wieku, w epoce PRL – u. Pieczone w specjalnej patelni, nadziewane różnymi masami, ku radości i
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki kukurydzianej 0,5 kostki miękkiej margaryny Cukier do smaku, puder bądź brązowy 2-3 łyżki śmietany Sposób
Luźna KuchniaJesienna tarta z pysznym, migdałowym kremem frangipane to francuska klasyka w najlepszym wydaniu. Słodycz migdałów i kwaskowatość śliwek to połączenie idealne, a jeśli do tego
maniapieczeniaprzepadła gdzieś bezpowrotnie. Pozostał jednak stary przepis i doskonały smak paluszków, które mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do czerwonego barszczu. Paluszki piecze się z bardzo popularnego na Podkarpaciu ciasta krucho-drożdżowego, dzięki czemu zachowują świeżość przez kilka dni. Z podanej proporcji wychodzi 2-3 razy więcej paluszków niż na zdjęciach. Paluszki z kminkiem - kuchnia podkarpacka Składniki: 300 g mąki(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku Drożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy do nich śmietanę i mieszamy. Masło siekamy z mąką, po czym dodajemy jajka, drożdże ze śmietaną i sól. Wyrabiamy ciasto, które grubo wałkujemy (prawie na 1 cm) i wycinamy z niego wąskie, długie paluchy. Na stolnicy rozsypujemy niewielką ilość kminku i formujemy na nich paluszki w taki sposób, żeby każdy
Trzeci talerzOpis tarta z kremem karmelowym: Tarta z kremem karmelowym to przepyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatnym karmelowym wnętrzem. Myślę, że kto raz spróbuje solonego karmelu, ten z pewnością powróci do tego połączenia. Uwaga! Tarta jest bardzo słodka Polubi ją każdy, kto uwielbia słodkości. Składniki: Spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko Szczypta soli Karmel(...)cukru 150 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOpis tarta z kremem karmelowym: Tarta z kremem karmelowym to przepyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatnym karmelowym wnętrzem. Myślę, że kto raz spróbuje solonego karmelu, ten z pewnością powróci do tego połączenia. Uwaga! Tarta jest bardzo słodka Polubi ją każdy, kto uwielbia słodkości. Składniki: Spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko Szczypta soli Karmel(...)cukru 150 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneWYMIARY BLASZKI : 26cmx26cm SKŁADNIKI: 400g mąki 250g masła 1/2 szkl. cukru pudru 3 całe jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego 1,5kg
Dziś Ja gotujeWytrawny placek pieczarkowy to obowiązkowy towarzysz każdych świąt i przyjęć Obowiązkowy, ponieważ smakuje każdemu – tym młodszym i tym starszym smakoszom. Obowiązkowy, bo zaskakuje wyjątkowym smakiem
365 dni dookoła kuchniSkładniki: 250g mąki 1 kostka masła 1/2 szklanki wody 1 łyżka octu dębowego-balsamiczny ,leżakujący przed rozlaniem do butelek w beczkach 2 czubate łyżki cukru białego
w mojej kuchniPrzepis na sernik pochodzi od jakieś babuni, która podała go w radiu. Muszę przyznać, że bardzo ciekawa sprawa. Mimo braku sera posiada puszystą leciutką konsystencję
Smakowy Rajrabarbarem, mixem musli i musem jogurtowym, oraz odrobiną płatków białej czekolady. Te ostatnie dodatki dodałam podczas pieczenia, bo babeczki wydały mi się jakieś smutne. Wykorzystałam do tego przepisu ciasto na kruche babeczki z przepisu na babeczki z jabłkami , jabłka zastąpiłam rabarbarem, wyszły przepyszne, kruche i lekko kwaskowe babeczki. Idealne do kawy, czy herbaty. Przepis na Babeczki z rabarbarem : Składniki(...)musli: płatki kukurydziane, owsiane, słonecznik i żurawina 1 szklanka jogurtu greckiego 3 łyżeczki cukru Biała czekolada w płatkach Przygotowanie: Z masła, mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, jajka zagniatamy ciasto ( można to zrobić ręcznie na stolnicy), ale ja wyrabiałam hakiem robota. Gotowe ciasto można owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ja nie chłodziłam tylko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcoś słodkiego. Postanowiłam upiec dla niej ciasteczka zwierzaczki.. No cóż może one tak do końca zwierzaków nie przypominają, jednakże mała była zachwycona ;-) Ciastka powstały z przepisu na ciasto na kruchym spodzie i.. gdyby jeszcze nie moje „gapowe” to pewnie ciastka by nie były takie dobre. Pomyliłam się i dodałam do wszystkiego bułkę tartą. Efekt? Ciasteczka wyszły lekko chrupiące(...)margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 4 łyżki kwaśniej śmietany 4 łyżki bułki tartej Wszystkie składniki połączyć i zagnieść z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i można je rozwałkować a następnie foremkami wykrawać ciasteczka
Na słodko lub wytrawnieMały, ale za to pyszny prezent dla ukochanej osoby – Ciasteczka na Walentynki, nadziewane ulubionym dżemem. Kruche, delikatne, chrupiące. Do tego pięknie zapakowane. Świetny pomysł, aby zaskoczyć naszą połówkę. Składniki: 100 g miękkiego masła 75 g cukru pudru 1 żółtko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (najlepiej domowego, np. takiego ) 150 g mąki pszennej 1 białko kilka łyżek ulubionego dżemu(...)Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Dodać żółtko, wanilię i krótko zmiksować (około 10 sekund). Partiami wmieszać mąkę, krótko i tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i uformować kulę. Spłaszczyć lekko ( będzie łatwiej później rozwałkować spłaszczoną ) i owinąć folią spożywczą. Schować do lodówki na minimum 2 godziny . Piekarnik nagrzać
Moja Delicjachrust! Mając wybór pomiędzy pączkami, a faworkami, zawsze wygrają te drugie Jednak ich przygotowanie wymaga trochę czasu i siły. Ciasto jest twarde i ciężko jest je rozwałkować. Jednak uwierzcie mi efekt końcowy jest warty wszystkich wysiłków. Chrust jest idealnie kruchy i po prostu pyszny. U mnie w domu cały talerz zniknął w jeden wieczór. Chrust (faworki) Składniki: 300 g mąki(...)tłuszcz do smażenia (olej, smalec) cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, śmietanę, spirytus, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być twarde i zbite. Aby ciasto było bardziej kruche po upieczeniu należy je porządnie „zbić” wałkiem. Wyrobione ciasto uderzamy wałkiem, a gdy się spłaszczy składamy na pół i znowu uderzamy wałkiem, powtarzamy to przez 3-4 minuty
PatiGotuje