Dżem z rabarbaru

Dżem z rabarbaru

Dżem z rabarbaru

 Rabarbar w tym roku bardzo obrodził. Zrobiłam z niego dżem, pyszny, kwaskowy, w sam raz do przekładania kruchych ciasteczek, ciast czy do naleśników.  Składniki: 1,2 kg rabarbaru sok z cytryny ok 350-450 g cukru 1 żelfix - na 1 kg rabarbaru Sposób przygotowania: 1. Rabarbar umyć, pokroić w mniejsze kawałki, podlać trochę wodą i gotować, aż się rozpadnie. Dodać cukier do smaku, potem żelfix zgodnie z instrukcją na opakowaniu i sok z cytryny.  2. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia domowa Ani

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.