śmietanową polewą, którą uwielbiam.Sernik jagodowy z polewą śmietanowąSkładniki:(na formę o średnicy 26 cm)spód:140 g ciastek digestive75 g masłamasa serowa:800 g twarogu 3krotnie mielonego100 ml śmietany kremówki (38%)4 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z cytryny250 g jagód (świeżych lub mrożonych)polewa śmietanowa:500 ml kwaśnej śmietany (18%)3 łyżki cukru pudru1(...)dokładnie pokruszyć. Wymieszać z masłem.Powstałą masą wylepić dno tortownicy, wcześniej wyłożónej folią aluminiową. Boki tortownicy posmarować masłem.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Twaróg zmiksować z kremówką na gładką masę. Wsypać mąkę, wlać ekstrakty, zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu wlać jagody, wymieszać na jednolitą masę.Masę serową przełożyć na wcześniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzezresztą, jak pieczony czosnek (w oryginale był tylko podsmażony na oliwie). Do tego pomidorki, bazylia - i cudo gotowe. Maggie do swojej zupy dodała mascarpone, ja swoją tylko upstrzyłam kleksem kremówki. Oryginał z pewnością jest wyborny, ale moja wersja zachwyciła i mnie, i C. Dość gęsta, bardzo aromatyczna, rozgrzewająca. Taka właśnie powinna być jesienna zupa. Zupa krem z pieczonej papryki(...)pomidorówSkładniki:(na 4 porcje)5 strąków czerwonej papryki1 średnia cebula3 ząbki czosnku4 średnie, dojrzałe pomidory800 ml bulionu2 łyżki masłakilka listków bazyliisólpieprzdodatkowo:4 łyżki śmietany kremówki (38%)listki bazyliiPapryki umyć, ułożyć z ząbkami czosnku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Opiekać przez 20-30 minut w 230 st. C., aż skórka się przypiecze.Po tym czasie ułożyć paprykę w misce, dokłądnie przykryć
Pożeraczka, czyli raz adobrzewlać czekoladę, a na to kawę - wtedy będziemy czuli po kolei wszystkie smaki.Kawa po meksykańskuSkładniki:(na 2 porcje)300 ml mocnej kawy50 g ciemnej czekolady (60%)50 ml śmietany kremówki (38%)1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejCzekoladę rozpuścić, wymieszać dokłądnie z gorącą kawą. Przelać do filiżanek, udekorować ubitą na sztywno kremówką. Wierzch posypać gałką muszkatołową.Smacznego!Dzisiaj idziemy z C. na świąteczne
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomarańczy1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka żelatyny1 łyżka zimnej wody2 łyżki gorącej wodymus czekoladowy:75 g białej czekolady2 jajka2 łyżki cukru1 łyżeczka żelatyny1 łyżka zimnej wody2 łyżki gorącej wody100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka likieru AmarettoŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Żurawinę umieścić w garnku z sokiem pomarańczowym i cynamonem. Gotować(...)zimnej wodzie, następnie zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Żółtka ubić z 1 łyżką cukru na puszystą, jasną masę. Dodać czekoladę, żelatynę i Amaretto, zmiksować. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Delikatnie wmieszać łyżką do kremu. W szklankach układać warstwami na przemian
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię rozpuściły i zmieniły w słodki syrop) - gorzki nie był ani odrobinę. Zielony deser z lime curd i kiwiSkładniki:(na 4 porcje)200 g lime curd180 ml śmietany kremówki (38%)80 g bez2 kiwiKremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać do lime curd, dokładnie mieszając.W kieliszku lub szklance warstwami układać bezy, krem i owoce. Ostatnią warstwę powinny stanowić owoce.Sch
Pożeraczka, czyli raz adobrzedawna. Prosty, szybki, zostawia więcej czasu na inne przyjemności. Spróbujcie koniecznie, nie tylko z okazji Walentynek.Waniliowa panna cotta z sosem truskawkowo-balsamicznymSkładniki:(na 4 porcje)200 ml śmietany kremówki (38%)100 ml mleka (3,5%)1 laska wanilii40 g cukru3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wodysos truskawkowo-balsamiczny:150 g truskawek (świeżych lub mrożonych)30 g cukru pudru2 łyżeczki octu balsamicznegoŻelatynę(...)namoczyć w zimnej wodzie.Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka. Kremówkę z mlekiem wlać do garnka, wsypać cukier, dodać ziarenka i laskę wanilii. Całość zagotować. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Wyjąć laskę wanilii, masę przelać do silikonowych foremek. Wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny. Truskawki (mrożone rozmrozić na papierowym ręczniku
Pożeraczka, czyli raz adobrzekruche:250 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajko2 łyżki zimnej wodyfarsz:500 g brukselki380 g piersi z kurczaka1 czerwona cebula2 łyżki masła2 jajka1 żółtko100 ml śmietany kremówki (38%)80 g żółtego serasólpieprzMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać(...)podsmażyć kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem.Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Jajka z żółtkiem roztrzepać, wlać kremówkę, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z masą. Doprawić solą i pieprzem.Na podpieczone ciasto wyłożyć kurczaka z cebulą, zalać masą jajeczną. Na wierzchu poukładać połówki brukselek.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeformę do tarty o średnicy 31 cm)spód:250 g mąki pszennej1 łyżeczka soli125 g zimnego masła1 jajkofarsz:380 g piersi z kurczaka2 pory4 łyżki masła4 jajka150 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprz150 g sera cheddar1 łyżeczka gałki muszkatołowejMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta(...)cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem.Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Na ciasto wyłożyć równomiernie pory, na wierzchu kawałki kurczaka. Jajka roztrzepać, dodać kremówkę, wymieszać. Doprawić masę solą i pieprzem, zalać tartę. Na wierzch zetrzeć ser, posypać gałką.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut.Podawać na ciepło.Smacznego!Tak naprawdę tarty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeurośniesz!), jadłam lody marchewkowe na obiad!Lody marchewkowo-imbirowe z migdałamiSkładniki:(na 700 ml lodów)370 g marchwi500 ml mleka200 g cukru2 łyżeczki mielonego imbiru200 ml śmietany kremówki (38%)50 g migdałówMarchewki obrać pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, wlać mleko, wsypać cukier i gotować na średnim ogniu, aż marchew zmięknie. Uważać, żeby mleko nie wykipiało.Kiedy marchew będzie miękka(...)zdjąć z ognia i ostudzić.Całość zmiksować blenderem na gładką masę, dodać imbir i kremówkę. Połączyć.Wstawić do zamrażarki. Mieszać co 30 minut (widelcem lub miksować blenderem), aż masa niemal całkowicie się zmrozi. Migdały obrać, posiekać i dodać do masy. Zostawić do całkowitego zamrożenia.Przed podaniem przełożyć na 15-30 minut do lodówki.Smacznego!Swoją drogą, ciekawa historia
Pożeraczka, czyli raz adobrzezauważyłam jakiejś wyjątkowej różnicy, ale muszę przyznać, że są chyba nieco gładsze niż te bez jajek. Pycha!Lody morelowo-rozmarynoweSkładniki:(na ok. 1 l lodów)400 ml śmietany kremówki (38%)100 ml mleka4 żółtka125 g cukru500 g moreli1 łyżka soku z cytrynyziarna z 1/2 laski wanilii10 igiełek rozmarynuKremówkę z mlekiem zagotować i zdjąć z ognia. Żółtka ze 100 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajko1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki solimasa rabarbarowa:350 g rabarbaru15 g masła60 g cukru2 łyżki bułki tartejmasa serowa:500 g sera kvark (4,4%)3 jajka120 g cukru100 ml śmietany kremówki (38%)1 opakowanie budyniu waniliowego (39 g)dodatkowo:270 g truskawek1/2 opakowania czerwonej galaretki250 ml gorącej wodyMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie(...)cukrem, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Zdjąć z garnka pokrywkę, gotować jeszcze 3 minuty, zdjąć z ognia i ostudzić.Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, kremówką i budyniowym proszkiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową.Ostudzony spód równomiernie posypać bułką tartą, na to wyłożyć rabarbar. Całość przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupełnie niepotrzebnie!Kakaowa Pavlova z truskawkamiSkładniki:(na bezę o średnicy 20-23 cm)3 białka150 g cukru1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnego2 łyżki kakaododatkowo:200 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru pudruziarenka z 1/2laski wanilii300 g truskaweklistki melisy cytrynowejBiałka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przyrywając ubijania. Dodać mąkę i ocet, szybko zmiksować. Wsypać kakao(...)Piec w 120 st. C. przez 75 minut.Ostudzić.Na bezie położyć talerz, odwrócić całość, delikatnie odkleić papier.Wyłożyć na wierzch ubitą na sztywno z cukrem pudrem i wanilią kremówkę, udekorować truskawkami i listkami melisy.Smacznego!Pogoda ostatnio nie dopisuje. Pochmurno, szaro i nieciekawie. Szczerze mówiąc, zniechęca mnie to do jakichkolwiek kreatywnych działań. Jakieś pomysły na rozwianie letniej chandry
Pożeraczka, czyli raz adobrzebezę 20-22 cm)beza:4 białka220 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnegoowoce:350 g rabarbaru100 g cukru2 łyżki wody150 g truskawekdodatkowo:300 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliilistki melisy cytrynowejBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Dodać ocet i mąkę, połączyć.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia(...)kawałki o długośći 5 cm, dodać do karmelu. Gotować, aż rabarbar zmięknie. Zdjąć z ognia, odcedzić. Truskawki odszypułkować, przekroić na pół, dodać do gorącego syropu, wymieszać, odstawić.Kremówkę ubić na sztwyną masę z cukrem pudrem i wanilią. Wyłożyć na bezę, udekorować rabarbarem i truskawkami oraz melisą.Smacznego!Wydaje mi się, że u mnie to już też pożegnanie z rabarbarem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeudać. Polecam, szczególnie na upały - lekka jak chmurka, delikatna beza sprawdza się idealnie.Pavlova z malinamiSkładniki:(na bezę o średnicy 25 cm)beza:7 białek400 g cukrudodatkowo:300 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowego250 g malinlistki miętyBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodając cukier. Na blasze położyć arkusz papieru do pieczenia, narysować koło o średnicy(...)bezową wyłożyć na papier, formując kopiec.Podpiec w 160 st. C. przez 10 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C. i piec jeszcze przez 90-105 minut. Wystudzić.Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Wyłożyć na całkowicie ostudzoną bezę, udekorować malinami i listkami mięty.Przechowywać w lodówce.Smacznego!Tak, wiem, monotematyczna jestem, ale... Jeszcze tylko trzy tygodnie i wakacje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciastek digestive2 łyżki kakao75 g masłamasa serowa:3 torebki czarnej herbaty200 ml wrzątku200 g serka kremowego100 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowegosok z 1/2 cytryny8 listków żelatyny400 g śmietany kremówki (38%)dodatkowo:125 g borówek amerykańskich50 g ciastek z czekoladąCiastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, lekko przestudzić i wymieszać z ciastkami.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia(...)sokiem z cytryny i herbatą.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić na parze. Wymieszać z kilkoma łyżkami masy serowej, a następnie dodać do masy i dokładnie połączyć.Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z masą serową, kiedy ta tylko zacznie tężeć.Masę serową przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Ułożyć na wierzchu borówki, delikatnie wciskając w masę. Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrze