postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Potrawa wolna od glutenu* Ilosć porcji: duża forma od tarty (biała z Ikea) Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia Składniki: 500ml śmietanki kremówki 350g ciasteczek owsianych 120g masła ½ puszki kajmaku ok. 200g 4 banany ½ cytryny 1 łyżka cukru pudru Gorzkie kakao *Pod warunkiem, że wybierzemy ciasteczka bez zawartości glutenu. Masło roztapiamy w garnuszku(...)odstawiamy do przestygnięcia. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze lub blenderze, dolewamy masło i wykładamy spód i boki tarty. Odstawiamy na pół godz. do lodówki. Następnie smarujemy dno kajmakiem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną piane dodając pod koniec cukier puder. Banany obieramy, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na bitej śmietanie. Tarte schładzamy około godzinki w lodówce
Kolizje Smakówmaszynką ale już wiem, że nie ostatni ;) Polecam;) Składniki: 3 żółtka 60 g cukru pudru 3 cukry waniliowe 225 ml zimnego mleka 225 ml śmietany kremówki 36% połowa tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: Białka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę kremówkę i dodać
Krakowskie smaki Aninaciskiem łyżeczki cukrowa skorupka... Czysta rozkosz. Już nic więcej nie napiszę, tego po prostu trzeba spróbować. Bazyliowy creme brulee z truskawkami Składniki: (na 7-8 porcji) 375 ml śmietany kremówki (38%) 200 ml mleka 10 g bazylii (listki i łodyżki) 4 żółtka 40 g cukru kilka kropli zielonego barwnika spożwyczego nadzienie: 300 g truskawek 50 g cukru 2 łyżki syropu(...)kwiatów czarnego bzu dodatkowo: 7-8 łyżeczek drobnego cukru trzcinowego Bazylię posiekać. Zagotować razem z mlekiem i kremówką, odstawić na 3-4 godziny, żeby płyn przeszedł smakiem bazylii. Truskawki odszypułkować, pokroić na ćwiartki. Cukier skarmelizować, dodać truskawki i syrop. Gotować, aż truskawki będą miękkie, a syrop mocno zgęstnieje - około 10 minut. Truskawki równomiernie rozłożyć do kokilek, zalać pozostałm syropem
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczek kawy rozpuszczalnej) 1/4 szklanki (60 ml) likieru Amaretto 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 4-5 łyżek kakao tradycyjnego 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 ml gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka zagęstnika do śmietany 200-250 g podłużnych biszkoptów duży słoik (360 g owoców bez zalewy) wiśni drylowanych ze słoika * szklanka(...)dokładnie ubijać przez ok. 5-6 min. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać przez ok. 4 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta. Ostudzić. 3. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z ubitymi żółtkami (można to zrobić mikserem na najniższych obrotach), a następnie z ubitą śmietaną. 4. Masę podzielić na 3 części. Biszkopty kolejno zanurzać
Domowa Cookierenka Agiłyżeczki ekstraktu z wanilii Masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) soku Pysio zielonego (banan, jabłko, kiwi) 3 budynie śmietankowe z cukrem (lub 2 duże) Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 galaretka zielona - agrestowa lub kiwi Galaretka na wierzch: 2 galaretki zielone - agrestowe lub kiwi Dodatkowo: 2 opakowania dowolnych delicji szampańskich, u mnie pomarańczowe Przygotowanie: 1. Piekarnik(...)trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje - rozprowadzić na przestudzonym biszkopcie i odstawić do wystygnięcia. 7. Gdy masa budyniowa przestygnie - wyłożyć na nią delicje. 8. Masa śmietanowa: Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na delicjach. Odstawić do stężenia. 9. Gdy pozostałe dwie rozpuszczone galaretki zaczną tężeć, wylać
Domowa Cookierenka Agikostka masła (200 g) Masa kajmakowa: 5 paczek herbatników petit beurre (10 szt. w opakowaniu) ok. 500-600 g masy krówkowej (kajmaku) Masa śmietanowa: 350 g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka wody Do dekoracji: 3-4 łyżeczki kaka o * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę(...)Masa kajmakowa: Na warstwie budyniu wyłożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować równomiernie kajmak. Przykryć warstwą herbatników. Masa śmietanowa: Rozpuścić galaretkę w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na herbatnikach. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na noc, aby herbatniki całkowicie zmiękły
Domowa Cookierenka Agiskórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej sparzonej) 2/3 szklanki soku pomarańczowego 100-110 g stopionego masła 2 jajka * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Krem pomarańczowy: 200 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej w kostkach Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości. 6. Piec ok. 20 min. Odstawić do wystygnięcia. Źródło/ Inspiracja: arabeskawaniliowa.blogspot.com Krem pomarańczowy: 1. W misie miksera umieścić dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone. 2. Dodać startą skórkę pomarańczową i stopniowo dosypywać cukier puder. 3. Miksować do momentu otrzymania gęstej masy, byle nie za długo, żeby krem się nie zwarzył
Domowa Cookierenka Agiłyżek kakao 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masa śmietanowo-truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 duże śmietany kremówki 30% lub 36% (ok. 700 ml) 5 łyżek cukru pudru ok. 400 g truskawek Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki oleju * odmierzamy szklanką(...)przekroić na 2 blaty. Dolny blat przełożyć z powrotem do formy. Masa śmietanowo-truskawkowa: 1. Dwie galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. 2. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie. Połowę masy wyłożyć na dolny blat ciasta. Powtykać umyte i odszypułkowane truskawki
Domowa Cookierenka Agiwersji słodkiej: z konfiturą lub miodem, ale też w wersji wytrawnej - z dodatkiem czosnku, pomidorów czy ziół. Teraz krótko o pozostałych składnikach użytych do przygotowania ricotty: dzięki śmietanie kremówce serek ma lepszą konsystencję i bogatszy smak, natomiast bez podpuszczki mikrobiologicznej (czyli pochodzenia roślinnego) mleko by się nie ścięło. Podpuszczkę kupiłam przez internet za 11 zł/ 50 ml. Ta ilość jest(...)wystarczająca do koagulacji 2000 l mleka, także jeszcze narobię się serów :) Składniki (na ok.1 kg sera): 4 litry świeżego mleka 180 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki soli pół łyżeczki podpuszczki mikrobiologicznej w płynie 60 ml zimnej wody Dodatkowo będą potrzebne: termometr spożywczy, gaza lub duże sitko Przygotowanie: 1. Do garnka (najlepiej z grubym dnem, aby mleko się nie przypaliło) wlać
Domowa Cookierenka Aginadzieję, że również poczujecie "smak błękitnego nieba, słońca ogrzewającego ramiona". Składniki (na ok. 1,5 l): 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533 g) 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36% ok. 400 g truskawek szczypta soli 1,5 łyżki domowego ekstraktu miętowego Przygotowanie: 1. Misę miksera wraz z rózgą wstawić do zamrażalnika. 2. Truskawki umyć i odszypułkować. Kilka truskawek(...)wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przelać masę do dużej miski, dodać pokrojone w kostkę truskawki i wymieszać. 4. Wyjąć misę miksera z zamrażalnika, wlać do niej zimną śmietanę kremówkę i ubić na sztywno. 5. Ubitą śmietanę dodawać po łyżce do zmiksowanych truskawek i delikatnie połączyć. 6. Kiedy masa będzie jednolita przelać ją do szczelnego pojemnika i schować do zamrażalnika
Domowa Cookierenka Agiporzeczkami nie przepadam, bo za kwaśne, ale te lody mogę jeść łyżkami :) Mega pyszne. Polecam. Składniki (na ok. 850-900 ml): 340 g jogurtu bałkańskiego 100 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 g czerwonych porzeczek 2 łyżki Crème de cassis - likieru z czarnej porzeczki (opcjonalnie) 100 g cukru pudru 2 żółtka Przygotowanie: 1. Porzeczki odszypułkować i umyć. Przełożyć do naczynia(...)zmiksować za pomocą blendera, następnie przetrzeć przez sito. 2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę, dodać jogurt, owoce i likier. Miksować do połączenia składników. 3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wmieszać do masy z żółtkami. 4. Masę przełożyć do maszyny do lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny (lub zgodnie z zaleceniami producenta). Bez maszyny
Domowa Cookierenka AgiKrem jagodowy: 1 szklanka jagód pół szklanki cukru 2 łyżeczki pektyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny) 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Jagody umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Na talerzyk wysypać mąkę ziemniaczaną(...)powstały grudki. 15. Wstawić do lodówki na kilka godz. do stężenia (najlepiej na noc). 16. Gdy żel jagodowy będzie gotowy ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę z łyżką cukru pudru. Wstawić do lodówki. 17. Schłodzony żel jagodowy przełożyć do misy miksera i rozmiksować. 18. Następnie dodać serek mascarpone, miksować do uzyskania jednolitej masy
Domowa Cookierenka Agisoli 170 g miękkiego masła 240 g cukru 3 jajka (temp. pokojowa) 180 g śmietany 18% (temp. pokojowa) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Masa śmietanowa: 500 g schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany 3 łyżki cukru pudru 4-5 kostek startej czekolady Dodatkowo: 3 banany (jeśli połówki) lub 6 (jeśli całe) . W sezonie można zamienić(...)śmietanowej rozsmarować na spodzie ciasta, dopiero układać banany. Wtedy nie będzie pustej przestrzeni między bananami a ciastem). Następnie całość pokryć masą śmietanową, tworząc kopiec. 6. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem wymieszanym z zagęstnikiem do śmietany. Na koniec delikatnie wmieszać startą czekoladę. 7. Wierzch kopca posypać rozdrobnionym ciastem, delikatnie docisnąć. 8. Ciasto schłodzić. Przechowywać w lodówce
Domowa Cookierenka Agiroztrzepane jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy (ostudzonej) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej espresso Ganasz czekoladowy: 150 ml śmietany kremówki (zamiast kremówki dałam śmietanę 12%) 100 g czekolady deserowej Dodatkowo: 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady małe opakowanie kolorowych jajeczek czekoladowych Przygotowanie: Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
Domowa Cookierenka Agiłyżeczka cynamonu Masa karmelowo - waniliowa: ok 1 kg jabłek 4 łyżki cukru 5-6 łyżek soku jabłkowego 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki budyniu waniliowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo: cynamon Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy cukier(...)kawałkach, wlać budyń i dokładnie zamieszać. Chwilę jeszcze potrzymać na ogniu po czym ostudzić. Lekko ciepłą masę wyłożyć na biszkopt. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i dodać do niej cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Masę wyłożyć na wierzch ciasta i ponownie schłodzić w lodówce na następną godzinę. Przed podaniem
My simple kitchen