aromatyczna. Płatki chili dają jej niezłego kopa i wspaniale podkreślają jej smak. Na pewno będziecie zachwyceni! ;) Składniki na dwa porządne kubki - dla Ciebie i jednego szczęśliwca*: 100 ml śmietany kremówki 30-36% 200 ml mleka (najlepiej pełnotłustego) 1 albo nawet 2 tabliczki gorzkiej czekolady dobrej jakości (min. 70% kakao) 1 łyżka cukru pudru szczypta płatków chili kawałek kory cynamonu *Jeśli(...)jesteś prawdziwym czekoladoholikiem, to styknie nawet na 4 filiżanki. ;) Dodatkowo dla zwiększenia przyjemności: bita śmietana (kremówka ubita z cukrem pudrem) solidna garść pianek mini-marshmallows Jak znaleźć się w niebie? Do rondelka lub garnka z podwójnym dnem wlej mleko, śmietankę, dodaj cukru pudru i wrzuć korę cynamonu. Podgrzewaj na średnim ogniu, pamiętając by nie dopuścić do wrzenia. Wyjmij cynamon
Food Squaremoim zimowo-depresyjnym nastrojem. Polecam więc je ogromnie, jeśli też potrzebujecie pomarzyć o ciepłych krajach. Lody kokosowe Składniki: (na 800 ml lodów) 250 ml mleczka kokosowego 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g cukru pudru 2 łyżki białego rumu Mleczko kokosowe i kremówkę dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Przelać je do miski, dodać przesiany cukier puder
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: (na 6 porcji) 1 kg marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 litr bulionu 1/2 łyżeczki sumaku 3 łyżki tahini 125 ml śmietany kremówki (38%) sól dodatkowo: grzanki Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę i ziemniaki(...)warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem i gotować 20-30 minut, aż zmiękną. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę, wymieszać z pastą tahini i sumakiem, zmiksować raz jeszcze. Dodać kremówkę, wymieszać, doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami. Smacznego! Ja wiem, że na blogu zup marchewkowych jest pod dostatkiem, nic jednak nie poradzę na to, że to jedna z moich ulubionych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 85 g masła 300 ml mleka 1 jajko karmelizowane figi: 8 fig 50 g cukru 50 ml wody dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić(...)minuty. Odkładać na kratkę do lekkiego przestudzenia. Na patelni skarmelizować cukier. Dodać pokrojone na ćwiartki figi, lekko podsmażyć. Wlać wodę; podgrzewać, aż część wody odparuje i utworzy się sos. Kremówkę ubić na sztywno. Gofry podawać najlepiej jeszcze ciepłe, z bitą śmietaną i figami, polane sosem. Smacznego! Gofrownica to z pewnością najlepszy prezent, jaki dostałam w tym roku, a i jeden
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki* 3 galaretki w różnych smakach (kiwi, cytryna, pomarańcza)* 125 ml mleka skondensowanego niesłodzonego* 200 ml śmietany kremówki* 150 ml serka homogenizowanego waniliowego* podłużne biszkoptySposób wykonaniaKażdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance (250 ml) wody.Kwadratową formę (24/24 cm) wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą.Lekko tężejącą galaretkę cytrynową ubić na pianę, pod koniec ubijania cienkim strumieniem dolać mleko skondensowane, powstałą piankę(...)wlać do formy i schłodzić.Następnie ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania wlać galaretkę o smaku kiwi i jeszcze chwilę ubijać. Wyjąć formę z lodówki i wylać na poprzednią warstwę i ponownie wstawić do lodówki.Następnie ubić galaretkę pomarańczową, pod koniec ubijania dodać serek homogenizowany i jeszcze chwilkę ubijać.Wyjąć formę i wylać ostatnią warstwę, na wierzchu ułożyć biszkopty lekko
Mix smakuskładniki* paczka podłużnych biszkoptów* 500 ml śmietany kremówki* 1 szklanka adwokata* 2 opakowania bitej śmietany w proszku* 6 łyżeczek żelatyny* likier truskawkowy lub malinowy* truskawki* galaretka truskawkowa lub leśnaSposób wykonaniaŻelatynę namoczyć w 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody, a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.Przygotować kwadratową tortownicę.Biszkopty moczyć w likierze najpierw wierzch, spód i znów wierzch biszkopta i układać(...)tortownicy.Truskawki umyć, wysuszyć i odszypułkować.Adwokat wymieszać z letnią żelatyną.Ubić śmietanę kremówkę na sztywno razem z bitą śmietaną w proszku, dodać łyżkę do adwokatu, wymieszać, dodać drugą łyżkę i wymieszać, a następnie dodać całą bitą śmietanę i wymieszać.Wylać część masy na biszkopty, ułożyć truskawki, a następnie wylać resztę masy, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.Galaretkę przygotować
Mix smakuwaniliowym wypełnieniem i kleksami białej czekolady. Całość jest lekka i znika błyskawicznie, a moje Dzieci były wprost zachwycone tym deserem:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI NA PANNA COTTĘ:300 g śmietany kremówki 36%1,25 szklanki cukru pudru1 laska wanilii1/3 szklanki wody + 3 łyżki4 łyżeczki żelatynySKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY:400 g truskawek2/3 szklanki cukru1 łyżeczka soku z cytryny4 łyżeczki żelatyny1/3 szklanki wody4(...)średnicy 24 cm wyłóż porządnie masą ciasteczkową, dobrze doklepując dno i brzegi formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania i chłodzenia panna cotty.PANNA COTTA:W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj do niej rozpuszczoną w 1/3 szklanki i 3 łyżkach wrzącej wody żelatynę, dokładnie zamieszaj. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i dorzuć ziarenka do śmietanki. Dosyp cukier puder. Całość
Słodko-Słony Świat Ilonysmak naprawdę wyjątkowy.Pudding z kaszy kuskus z dżemem truskawkowo-rabarbarowymSkładniki:(na 4 porcje)200 g grubej kaszy kuskus1 łyżka masła600 ml mleka1 laska wanilii55 g cukru200 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:4 łyżki dżemu truskawkowo-rabarbarowegoMasło rozpuścić w garnku. Dodać kaszę, prażyć 3-5 minut, cały czas mieszając. Zalać mlekiem, dodać laskę wanilii i wyskrobane z niej ziarenka. Gotować(...)przykryciem 10 minut na małym ogniu. Zdjąć pokrywkę, gotować 2-3 minuty, aż masa mocno zgęstnieje. Dodać kremówkę, gotować, aż masa nabierze odpowiedniej, kremowej konsystencji, około 5-10 minut.Wyjąć laskę wanilii, przełożyć pudding do szklanek.Podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem dżemu.Smacznego!Nie wiem, gdzie można w Polsce kupić taką kaszę, ja nigdy się z taką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzięki dodaniu mascarpone sernik jest delikatny, aksamitny i wyjątkowy w smaku. Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone - Składniki:500 g serka mascarpone200 g białej czekolady150 ml śmietany kremówki 36% 4 jajka150 g cukru pudru1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanejcukier waniliowyziarenka z jednej laski wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią spód:100 g herbatników maślanych40(...)tortownicy (22 cm) wcześniej wyłożonej pergaminem i podpiec w piekarniku w temp. 170 stopni przez ok. 7 minut. Wyjąć z pieca i przygotować masę sernikową. Śmietanę kremówkę podgrzać. Jak zrobi się lekko ciepła wrzucić czekoladę, a gdy tylko się rozpuści ściągnąć z palnika. Lekko ostudzić.Do naczynia wrzucić mascarpone, jajka, cukier puder, ziarenka wanilii, mąkę i wszystko zmiksować
Słodka StronaWykładamy ciasto, wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni.Ser ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym jajku ciągle mieszając. Następnie wlewamy kremówkę, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną - mieszamy, a na końcu dodajemy połowę puszki masy kajmakowej (200 g). Łączymy wszystkie składniki do otrzymania gładkiej konsystencji i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy
Słodka Stronaorzeźwiającym sosem truskawkowym i delikatnym "piaskiem herbatnikowym". Idealny deser na letnie dni, szybki w przygotowaniu, a przy tym przepyszny w smaku. Serniczki z Sosem Truskawkowym - Składniki:350 ml śmietanki kremówki 30%375 g twarogu dwukrotnie zmielonego6 łyżek cukru pudruekstrakt waniliowy 300 g truskawek3 łyżki cukru pudru ok. 100 g herbatników Serniczki z Sosem Truskawkowym - Sposób przygotowania:Twaróg ucieramy z cukrem(...)pudrem i ekstraktem. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Część zostawiamy na dekorację, a resztę dodajemy do sera i dokładnie mieszamy.Truskawki miksujemy razem z cukrem pudrem. Herbatniki siekamy w food procesorze lub blenderze "na piasek".W pucharkach lub kieliszkach układamy warstwami: zmielone herbatniki, masa serowa, sos truskawkowy itd. Na wierzch każdego deseru wykładamy śmietanę, polewamy sosem i oprószamy "herbatnikowym piaskiem
Słodka Stronakażdym wydaniu. Gorzka czekolada, mleczna czekolada i biała czekolada, czyli dużo, dużo CZEKOLADY! Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno - Składniki:350 g sera dwukrotnie zmielonego300 ml śmietany kremówki 30%2,5 łyżki żelatyny + ok. 30 ml ciepłej wody2 łyżki cukru pudru50 g czekolady białej50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej biszkopt lub okrągłe biszkopciki Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno(...)Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (każdą osobno) lekko przestudzamy. Ser miksujemy razem z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę i dodajemy do masy serowej. Rozdzielamy ją na trzy części. Do każdej z nich dodajemy czekolady i dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitych konsystencji.Tortownicę (18 cm) smarujemy masłem. Biszkopt
Słodka StronaLetni, owocowy deser na bazie kremu z śmietanki kremówki i mascarpone charakterystycznego dla popularnego włoskiego Tiramisu. Prosty w wykonaniu, a dzięki kolorowym, soczystym owocom efektowny i niezwykle kuszący deser.Idealny na wakacyjne dni. Desery Owocowe Tiramisu - Składniki: (4 duże desery)300 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%250 g serka mascarpone3-4 łyżki cukru pudruok. 80 g biszkoptówniewielka ilość(...)mlekaok. 400 g dowolnych owoców, najlepiej mieszanki np. borówek, poziomek, truskawek, malin itp.Desery Owocowe Tiramisu - Sposób przygotowania:Kremówkę ubijamy, a następnie partiami dodajemy mascarpone ciągle mieszając. Na końcu łączymy z cukrem pudrem. Do kieliszków lub pucharków na przemian układamy: krem, biszkopty namoczone w mleku, owoce, krem, biszkopty, owoce, krem... i tak do wyczerpania składników.(większe owoce tniemy na kawałki
Słodka Stronadzięki czemu przygotujemy je szybko i bez wysiłku. Sernik na zimno możemy przyrządzić z dowolnymi owocami* i smakiem galaretki.Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Składniki:250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa)60 ml mleka 4 łyżki cukru pudru (lub więcej)3 płaskie łyżki żelatynydowolna galaretka (u mnie truskawkowa)ok. 300 g dowolnych(...)Zimno z Galaretką i Owocami - Sposób przygotowania:Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Całkowicie studzimy**. Kremówkę ubijamy na sztywno***, wsypujemy cukier puder. Następnie, delikatnie mieszając stopniowo dodajemy po łyżce twarogu. Ciągle mieszając, powoli wlewamy mleko z żelatyną.Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem
Słodka Stronasmak - podniebienie. Idealny deser na wakacyjne dni. Ciasto proste w przygotowaniu, i co ważne zrobimy je bez konieczności włączania piekarnika. Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Składniki:250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa)60 ml mleka 5 łyżek cukru pudru3 płaskie łyżki żelatynydowolna czerwona galaretka (u mnie o smaku owoców leśnych)100 g malin100(...)mleka Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania:Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Całkowicie studzimy*. Kremówkę ubijamy na sztywno**, dodajemy cukier puder. Następnie, delikatnie mieszając stopniowo dodajemy po łyżce twarogu. Ciągle mieszając, powoli wlewamy mleko z żelatyną.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich
Słodka Strona