mąki ziemniaczanej Składniki na piankę: 4 białka 200 g cukru 80 g wody 1 czubata łyżeczka agaru laska wanilii Polewa czekoladowa: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki Wykonanie : 2 jajka ubić z cukrem na puszysty biały, kogel-mogel. Na koniec delikatnie do ubitych jajek wmieszać przesiane i wymieszane mąki - pszenną z ziemniaczaną. Masę wylać do foremki(...)wanilii. Białka ubijać do momentu, aż ostygną na przestudzony biszkopt wyłożyć piankę, wyrównać szpatułką.Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Wylać na stężałą piankę i rozsmarować pedzlem. Kroić po stężeniu polewy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki orkiszowej 150 ml wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Składniki na nałożenie : 200 g mieszanego mięsa mielonego 300 g dynii Hokkaido 1 ząbek czosnku 100 g śmietany kremówki pieprz 1/2 łyżeczki curry 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1/4 kapusty włoskiej parmezan Wykonanie: mąkę, wodę z solą i oliwą zagnieśc na gładkie ciasto. Zawinąć w folie(...)szpalty, ułożyć w piekarniku i piec około 20 minut, aż zmięknie. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i wymieszać ze śmietanką kremówką włączyć piekarnik na najwyższą moc ( u mnie 280 `C) razem z kamieniem mięso mielone wymieszać z pokrojoną w drobniutką kostkę cebulką, jajkiem, solą, pieprzem i łyzeczką musztardy kilka liści włoskiej kapusty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!część z puszki) 150 g ksylitolu lub cukru 80 g wiórków kokosowych 3 jajka 3 łyżki Mondaminy lub mączki ziemniaczanej 4 łyżki Malibu Dodatkowo: 125 g śmietanki kokosowej lub kremówki 150 g gorzkiej czekolady Wykonanie: wszystkie składniki na spód sernika wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz wysmaruj masłem. Wysyp rozdrobnione sucharki(...)Upieczony sernik ma dobrze ścięte boki,środek pozostanie lekko drżący. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku, następnie studź go na kratce w rondelku zagotuj śmietanę kremówkę, zdejmij go z kuchenki, wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Przestudzony sernik posmaruj rozpuszczoną czekoladą. Poczekaj, aż pierwsza warstwa lekko przestygnie i rozprowadź pasami resztę czekolady
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej cukier waniliowy 50 g orzechów włoskich szczypta soli Polewa: 100 g groszków czekolady pomarańczowej 75 ml śmietanki kremówki ok. 2 łyżki cukru pudru Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Sposób przygotowania: Dno formy o wielkości ok. 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem(...)temperaturze 180-190 stopni do suchego patyczka. Uwagi: Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika ponieważ ciasto może opaść. Polewa: Gdy ciasto całkowicie ostudzi się możemy przygotować polewę. Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), a następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladowe groszki. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą
Słodka Stronajajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków lub zwykłego cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Krem kokosowy: 2 puszki mleczka kokosowego (po 400g) 350g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 200g białej czekolady (2 tabliczki) 100g wiórków kokosowych Wykończenie tortu Herbata z łyżeczką aromatu migdałowego (szklanka) 100g płatków migdałów 50g wiórków kokosowych Dzień wcześniej: Mleczko kokosowe należy schłodzić(...)lodówce. Następnie wyciągamy z lodówki, otwieramy i zbieramy powstałą śmietanę do garnuszka. Na dnie powinna zostać woda kokosowa, ona nam nie będzie potrzebna. Do garnuszka dodajemy śmietanę kremówkę, a całość ustawiamy na gazie. Podgrzewamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu. Wrzucamy połamaną czekoladę i na chwilkę odstawiamy na bok. Następnie mieszamy całość i pozostawiamy do ostygnięcia. Przykrywamy folią spożywczą
Kolizje Smakówblaszki przełożyć ciasto i piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka dobrze wystudzone /zimne/ ciasto przekroić na połowę, skropić blat ciasta dobrze zieloną herbatą, drugi blat też skropić po nałożeniu go na krem(...)zimną śmietanę ubić, dodać serek homogenizowany bezsmakowy, wsypać galaretkę i wszystko ubić połowę kremu nałożyć na ciasto, przykryć ciastem i resztę kremu posmarować na wierzchu, resztę konfitury dać na krem - ciasto jest pysznie borówkowe i wilgotne.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębułeczek) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 25 g ciemnego brązowego cukru 90 g zimnego masła 1 jajko 180 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 g płatków z orzechów laskowych 100 g świeżej lub mrożonej żurawiny (mrożoną rozmrozić) Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, solą, cukrem i orzechami. Dodać(...)zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach. Jajko roztrzepać, wymieszać z kremówką i ekstraktem. Dodać do mąki z masłem, zagnieść ciasto. Na końcu dodać żurawinę i dokładnie rozprowadzić ją w cieście. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować lub rozciągnąć dłoni na koło o grubości 1-1,5 cm. Pokroić nożem na 8 kawałków jak tort. Rozłożyć kawałki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru ok. 250 g malin (do masy mogą być mrożone) Babeczki Malinowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny(...)wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się masło). Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z fixem. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone
Słodka Stronajest słodka, ale morele ją świetnie orzeźwiają, w całości tworząc niesamowicie smaczny efekt. Polecam! Składniki: - 15 dag mascarpone; - 1 cytryna; - 5 płaskich łyżek cukru; - 2 łyżki żelatyny; - 125 ml kremówki; - mała puszka moreli; - melisa, rurki waflowe do dekoracji Wykonanie: Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Zetrzyj skórkę na tarce, wyciśnij sok. Sok z cytryny, cukier, mascarpone. Żelatynę rozpuść w odrobinie letniej wody(...)domieszaj do niej 2 łyżki mascarpone, a następnie zmiksuj z resztą serka. Odstawić w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężeć. Kremówkę ubij na sztywno, wymieszaj z tężejącą masą. Foremki wyłożyć folią, napełnić masą, zostawić do całkowitego stężenia, usunąć folię. Morele zmiksować z odrobiną zalewny na sos. Deser wyłożyć na talerze, polej sosem, ozdób rurkami i miętą. Smacznego function load
dom-agi.plserka mascarpone; - łyżka cukru pudru; Wszystkie składniki ułożyć w misie miksera i ubić do sztywności, masa wychodzi bardziej gęsta, niż sama bita śmietana. Polewa czekoladowa: - pół szklanki kremówki; - 100 g mlecznej czekolady; - 70 g gorzkiej czekolady; - pół łyżeczki kawy inki Dodatkowo: - truskawki do dekoracji Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane czekolady i kawę, mieszać do roztopienia
dom-agi.plopakowanie cukru wanilinowego; - 1/2 szklanki herbaty z sokiem z 1/2 cytryny; - 3/4 szklanki cukru; - 200 g masła; - 200 g chałwy+ chałwa do ozdoby; - 80 g mlecznej czekolady; - 2 łyżki kremówki; - 200 g konfitury wiśniowej; Wykonanie: Biszkopt: 6 jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę stopniowo dodając 1/2 szklanki cukru. Miksując na małych obrotach dodawać stopniowo po jednym żółtku(...)nasączyć herbatą, wyłożyć połowę konfitury wiśniowej i połowę kremu. Przykryć kolejnym płatem, wyłożyć resztę konfitury i masy. Krem przykryć ostatnim płatem. Ozdobić polewą czekoladową (roztopić czekoladę z dodatkiem śmietany kremówki) i chałwą. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plcukru 120 g mąki pszennej 6 czubatych łyżek kakao Masa kawowa: opakowanie kawy cappuccino (110 g) 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie cukier wedle uznania Wykonanie biszkoptu : Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i miksować do czasu, aż się(...)stopni. Po wystygnięciu kroimy na 3 części. Wykonanie kremu: Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, pozostawić do przestudzenia. Serek mascarpone dokładnie zmiksować z kawą oraz cukrem. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serkową. Gdy żelatyna już przestygnie, cały czas miksując wlewać ją do masy. Gotowy krem schłodzić w lodówce. Smacznego
Krakowskie smaki AniBiszkopt: 6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi(...)Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka". Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy na kształt rolady. Odstawiamy do ostygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder wymieszany z fixem i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Truskawki kroimy
Słodka Stronawyrośnięcie Pączki pieczone przygotowujemy dokładnie według tego przepisu! Składniki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (fajną promocję na czekoladę znajdziecie TUTAJ ) 1/3 tabliczki białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki Łyżeczka soku z cytryny Około 100g cukru pudru Nadzienie: Jako nadzienie dajemy po 1 kostce przekrojonej na pół gorzkiej czekolady ( można zastąpić mleczną jeśli ktoś woli:) Polewa: Około 1/3 tabliczki białej czekolady łamiemy(...)umieszczamy w misce do kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę kremówkę i podgrzewamy, aż do całkowitego stopienia czekolady. Często mieszamy polewę i zdejmujemy z ognia kiedy będzie płynna. Dodajemy sok z cytryny oraz zaczynamy stopniowo dodawać cukier puder. Dodajemy go do momentu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji lukru. Smarujemy jeszcze ciepłe pączki. Dla ozdoby można z góry posypać np. pałeczkami czekoladowymi. Smacznego
Kolizje Smakówmasłem i cukrem pudrem na puch. Cały czas miksując stopniowo do masy serowej dodawać tężejącą galaretkę, Całość zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Warstwa druga: 500 ml kremówki 36% pół szklanki borówek 1 galaretka amarantowa Wykonanie warstwa druga: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, odstawić do tężenia. Borówki zmiksować na puree. Kremówkę ubić na sztywno, dodać zmiksowane borówki
Krakowskie smaki Ani