żółtko 1 łyżka zimnej wody masa kawowa: 200 g kajmaku z puszki 80 g miękkiego masła 2 łyżki mocnej, ostudzonej kawy sos: 55 g cukru 2 łyżki śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka masła szczypta soli dodatkowo: 20 g bezików Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach. Wbić żółtko, zagnieść, w razie potrzeby dodać wodę(...)przez 20-25 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić. Na ostudzonym spodzie rozsmarować masę kawową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Cukier skarmelizować w garnuszku. Dodać kremówkę i masło, wymieszać. Podgrzewać, aż masa nabierze gładkiej konsystencji. Dodać sól, wymieszać. Przestudzić. Na mazurek pokruszyć bezy, polać sosem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! W tle na zdjęciach mój przeuroczy, wielkanocny kurczak. Był
Pożeraczka, czyli raz adobrzegorzkiej czekolady 150 g cukru pudru 200 g masła 50 g mączki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 10g dodatkowo: 50 g czekolady gorzkiej + 50 ml śmietany kremówki Wykonanie: czekoladę zetrzeć na tarce. Orzechy wymieszać z czekoladą. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i orzechami(...)ubitą pianą i delikatnie wymieszać ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec 60 minut w temperaturze 180` C. Studzić początkowo w foremce, następnie na kratce śmietanę kremówkę doprowadzic do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować przestudzoną babkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lodów) 80 g świeżego imbiru 1/8 łyżeczki soli 250 ml mleka 5 żółtek 165 g cukru skórka otarta 1 cytryny sok z 1,5 cytryny 500 ml śmietany kremówki Imbir obrać, pokroić w plastry. Umieścić razem z mlekiem w garnuszku, zagotować. Zdjąć z palnika, dodać skórkę otartą z cytryny, odstawić na 30-60 minut. Przecedzić. Żółtka ubić z cukrem(...)cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Przecedzić, odstawić do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonej masy jajecznej dodać sok z cytryny i kremówkę, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, a gdy ta skończy pracę, do pojemnika na lody. Zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 15 minut przed podaniem. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki ziemniaczanej Składniki na piankę: 4 białka 200 g cukru 80 g wody 1 czubata łyżeczka agaru laska wanilii Polewa czekoladowa: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki Wykonanie : 2 jajka ubić z cukrem na puszysty biały, kogel-mogel. Na koniec delikatnie do ubitych jajek wmieszać przesiane i wymieszane mąki - pszenną z ziemniaczaną. Masę wylać do foremki(...)wanilii. Białka ubijać do momentu, aż ostygną na przestudzony biszkopt wyłożyć piankę, wyrównać szpatułką.Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Wylać na stężałą piankę i rozsmarować pedzlem. Kroić po stężeniu polewy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki orkiszowej 150 ml wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Składniki na nałożenie : 200 g mieszanego mięsa mielonego 300 g dynii Hokkaido 1 ząbek czosnku 100 g śmietany kremówki pieprz 1/2 łyżeczki curry 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1/4 kapusty włoskiej parmezan Wykonanie: mąkę, wodę z solą i oliwą zagnieśc na gładkie ciasto. Zawinąć w folie(...)szpalty, ułożyć w piekarniku i piec około 20 minut, aż zmięknie. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i wymieszać ze śmietanką kremówką włączyć piekarnik na najwyższą moc ( u mnie 280 `C) razem z kamieniem mięso mielone wymieszać z pokrojoną w drobniutką kostkę cebulką, jajkiem, solą, pieprzem i łyzeczką musztardy kilka liści włoskiej kapusty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!część z puszki) 150 g ksylitolu lub cukru 80 g wiórków kokosowych 3 jajka 3 łyżki Mondaminy lub mączki ziemniaczanej 4 łyżki Malibu Dodatkowo: 125 g śmietanki kokosowej lub kremówki 150 g gorzkiej czekolady Wykonanie: wszystkie składniki na spód sernika wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz wysmaruj masłem. Wysyp rozdrobnione sucharki(...)Upieczony sernik ma dobrze ścięte boki,środek pozostanie lekko drżący. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku, następnie studź go na kratce w rondelku zagotuj śmietanę kremówkę, zdejmij go z kuchenki, wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Przestudzony sernik posmaruj rozpuszczoną czekoladą. Poczekaj, aż pierwsza warstwa lekko przestygnie i rozprowadź pasami resztę czekolady
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej cukier waniliowy 50 g orzechów włoskich szczypta soli Polewa: 100 g groszków czekolady pomarańczowej 75 ml śmietanki kremówki ok. 2 łyżki cukru pudru Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Sposób przygotowania: Dno formy o wielkości ok. 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem(...)temperaturze 180-190 stopni do suchego patyczka. Uwagi: Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika ponieważ ciasto może opaść. Polewa: Gdy ciasto całkowicie ostudzi się możemy przygotować polewę. Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), a następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladowe groszki. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą
Słodka Stronajajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków lub zwykłego cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Krem kokosowy: 2 puszki mleczka kokosowego (po 400g) 350g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 200g białej czekolady (2 tabliczki) 100g wiórków kokosowych Wykończenie tortu Herbata z łyżeczką aromatu migdałowego (szklanka) 100g płatków migdałów 50g wiórków kokosowych Dzień wcześniej: Mleczko kokosowe należy schłodzić(...)lodówce. Następnie wyciągamy z lodówki, otwieramy i zbieramy powstałą śmietanę do garnuszka. Na dnie powinna zostać woda kokosowa, ona nam nie będzie potrzebna. Do garnuszka dodajemy śmietanę kremówkę, a całość ustawiamy na gazie. Podgrzewamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu. Wrzucamy połamaną czekoladę i na chwilkę odstawiamy na bok. Następnie mieszamy całość i pozostawiamy do ostygnięcia. Przykrywamy folią spożywczą
Kolizje Smakówblaszki przełożyć ciasto i piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka dobrze wystudzone /zimne/ ciasto przekroić na połowę, skropić blat ciasta dobrze zieloną herbatą, drugi blat też skropić po nałożeniu go na krem(...)zimną śmietanę ubić, dodać serek homogenizowany bezsmakowy, wsypać galaretkę i wszystko ubić połowę kremu nałożyć na ciasto, przykryć ciastem i resztę kremu posmarować na wierzchu, resztę konfitury dać na krem - ciasto jest pysznie borówkowe i wilgotne.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębułeczek) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 25 g ciemnego brązowego cukru 90 g zimnego masła 1 jajko 180 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 g płatków z orzechów laskowych 100 g świeżej lub mrożonej żurawiny (mrożoną rozmrozić) Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, solą, cukrem i orzechami. Dodać(...)zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach. Jajko roztrzepać, wymieszać z kremówką i ekstraktem. Dodać do mąki z masłem, zagnieść ciasto. Na końcu dodać żurawinę i dokładnie rozprowadzić ją w cieście. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować lub rozciągnąć dłoni na koło o grubości 1-1,5 cm. Pokroić nożem na 8 kawałków jak tort. Rozłożyć kawałki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru ok. 250 g malin (do masy mogą być mrożone) Babeczki Malinowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny(...)wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się masło). Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z fixem. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone
Słodka Stronajest słodka, ale morele ją świetnie orzeźwiają, w całości tworząc niesamowicie smaczny efekt. Polecam! Składniki: - 15 dag mascarpone; - 1 cytryna; - 5 płaskich łyżek cukru; - 2 łyżki żelatyny; - 125 ml kremówki; - mała puszka moreli; - melisa, rurki waflowe do dekoracji Wykonanie: Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Zetrzyj skórkę na tarce, wyciśnij sok. Sok z cytryny, cukier, mascarpone. Żelatynę rozpuść w odrobinie letniej wody(...)domieszaj do niej 2 łyżki mascarpone, a następnie zmiksuj z resztą serka. Odstawić w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężeć. Kremówkę ubij na sztywno, wymieszaj z tężejącą masą. Foremki wyłożyć folią, napełnić masą, zostawić do całkowitego stężenia, usunąć folię. Morele zmiksować z odrobiną zalewny na sos. Deser wyłożyć na talerze, polej sosem, ozdób rurkami i miętą. Smacznego function load
dom-agi.plserka mascarpone; - łyżka cukru pudru; Wszystkie składniki ułożyć w misie miksera i ubić do sztywności, masa wychodzi bardziej gęsta, niż sama bita śmietana. Polewa czekoladowa: - pół szklanki kremówki; - 100 g mlecznej czekolady; - 70 g gorzkiej czekolady; - pół łyżeczki kawy inki Dodatkowo: - truskawki do dekoracji Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane czekolady i kawę, mieszać do roztopienia
dom-agi.plopakowanie cukru wanilinowego; - 1/2 szklanki herbaty z sokiem z 1/2 cytryny; - 3/4 szklanki cukru; - 200 g masła; - 200 g chałwy+ chałwa do ozdoby; - 80 g mlecznej czekolady; - 2 łyżki kremówki; - 200 g konfitury wiśniowej; Wykonanie: Biszkopt: 6 jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę stopniowo dodając 1/2 szklanki cukru. Miksując na małych obrotach dodawać stopniowo po jednym żółtku(...)nasączyć herbatą, wyłożyć połowę konfitury wiśniowej i połowę kremu. Przykryć kolejnym płatem, wyłożyć resztę konfitury i masy. Krem przykryć ostatnim płatem. Ozdobić polewą czekoladową (roztopić czekoladę z dodatkiem śmietany kremówki) i chałwą. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plcukru 120 g mąki pszennej 6 czubatych łyżek kakao Masa kawowa: opakowanie kawy cappuccino (110 g) 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie cukier wedle uznania Wykonanie biszkoptu : Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i miksować do czasu, aż się(...)stopni. Po wystygnięciu kroimy na 3 części. Wykonanie kremu: Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, pozostawić do przestudzenia. Serek mascarpone dokładnie zmiksować z kawą oraz cukrem. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serkową. Gdy żelatyna już przestygnie, cały czas miksując wlewać ją do masy. Gotowy krem schłodzić w lodówce. Smacznego
Krakowskie smaki Ani