digestive2 łyżki kakao75 g masłamasa serowa:500 g czereśni70 g cukru1 laska wanilii2 łyżeczki suszonej lawendy8 listków żelatyny2 łyżki wody3 żółtka85 g cukru pudru400 g serka kremowego300 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:250 g czereśniCiastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciasteczka do formy, ugnieść na dnie łyżką lub dłonią(...)gorący wymieszać z namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatyną. Ostudzić.Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać serek, zmiksować. Powoli wlewać ostudzony sok, cały czas miksując.Kremówkę ubić, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Masę przełożyć na schłodzony spód, wyrównać wierzch.Schłodzić w lodówce przez noc.Przed podaniem udekorować pozostałymi czereśniami.Smacznego!Muszę sobie przygotować coś
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNaprawdę warto spróbować.Cytrynowy sernik z malinamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive60 g miękkiego masłamasa serowa:500 g twarogu 3krotnie mielonego100 ml śmietany kremówki (38%)skórka otarta z 1 cytrynysok z 1 cytryny150 g cukru3 jajka300 g mrożonych malindodatkowo:15 g białej czekoladyMaliny rozmrozić na talerzu wyłożónym papierem kuchennym.Ciastka dokładnie pokruszyć. Wymieszać z miękkim(...)masłem, dokładnie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki na 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Twaróg utrzeć z kremówką i cukrem. Dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Na spód wyłożyć maliny, na nich równomiernie rozprowadzić masę serową.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMartynosi oraz Wojciechowi.Potrójnie czekoladowe rożki sernikoweSkładniki:(na 6 rożków)250 g serka kremowego250 g serka mascarpone110 g cukru1 jajko2 łyżeczki ekstraktu z wanilii430 ml śmietany kremówki (38%)5 listków żelatyny80 g białej czekolady80 g mlecznej czekolady orzechowej1 łyżka likieru kawowego80 g ciemnej czekolady (70%)1 łyżka kakaoNajpierw przygotować rożki:Wyciąć z papieru do pieczenia 6 kwadratów(...)Następnie zawinąć drugi koniec dookoła, formując rożek. Skleić końce taśmą klejącą. Tak samo złożyć pozostałe trójkąty.Serek kremowy, mascarpone, cukier i jajko zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać kremówkę, zmiksować krótko raz jeszcze. Podzielić masę na trzy części: 250 ml, 375 ml i 500 ml. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Pierwsza warstwa: z białej czekolady.Czekoladę posiekać, rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiałego octu winnegofrużelina wiśniowa:250 g wiśni (świeżych, mrożonych lub ze słoika)110 g cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżka wody2 listki żelatynydodatkowo:150 ml śmietany kremówki (38%)Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wlać ocet, zmiksować.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na balchę wyłożoną(...)cytryny i wymieszaną z wodą mąkę, podgrzewać jeszcze trochę, zdjąć z palnika.Żelatynę odcisnąć, dodać do masy, wymieszać aż do rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić na sztywno. Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć do środka gniazdek, udekorować frużeliną w taki sposób, aby sok ściekał po ściankach gniazdek.Smacznego!Wczoraj w Danii był sztorm. Ponoć największy od chyba
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyłożyć nim formę, formując brzeg.Schłodzić w lodówce przez 15-20 minut.Śliwki rozkroić, wypestkować. Pokroić na ćwiartki, jeśli są duże.Jajka lekko ubić z cukrem, wymieszać z kremówką i orzechami.Spód tary nakłuć wielokrotnie widelcem. Ułożyć śliwki, skórką do dołu, ciasno jedną obok drugiej. Zalać masą jajeczno-śmietanową.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, aż masa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczęść się nie rozpadnie. Ostudzić.Herbatę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej krótko biszkopty, pokruszyć i rozłożyć rónomiernie na dnie szklanek. Posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.Mascarpone, kremówkę i cukier puder zmiksować na puszystą masę. Dodać 8-10 łyżek całkowicie ostudzonych jabłek, delikatnie wymieszać.Na migdały wyłożyć jabłka, na wierzch krem.Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Przed
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędzie w sam raz.Mini serniczki z białą czekoladą i świeżą żurawinąSkładniki:(na 9-10 sztuk)spód:80 g ciastek digestive40 g masłamasa serowa:130 g białej czekolady60 ml śmietany kremówki (38%)400 g serka kremowego2 jajka60 g cukruskórka otarta z 1 pomarańczydodatkowo:150 g świeżej żurawiny80 g białej czekoladyCiastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę równomiernie rozłożyć(...)silikonowych form na muffiny, ugnieść dłonią.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.Serek, jajka, cukier i skórkę pomarańczową krótko zmiksować. Dodać czekoladę, zmiksować tylko do połączenia składników.Masę serową wyłożyć na przygotowane wcześniej spody. Na wierzchu równomiernie rozsypać żurawinę, delikatnie wcisnąć w masę.Piec w 150 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzekasztanowy...? Ogranicza Was tylko wyobraźnia. Chrupiąca cukrowa skorupka zgra się z każdym wymyślonym smakiem.Jaśminowy creme bruleeSkładniki:(na 6 porcji)4 żółtka40 g cukru1 łyżeczka wody jaśminowej400 ml śmietany kremówki (38%)150 ml mlekadodatkowo:6 łyżeczek jasnego brązowego cukruŻółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Pod koniec dodać wodę jaśminową. W tym czasie zagotować kremówkę z mlekiem. Powoli wlać
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrufli, można nimi obdarować małe stadko Walentynek... Albo jedną, która naprawdę lubi kokos.Przepis znalazłam u Ani.Trufle kokosowe IISkładniki:(na 30-35 sztuk)200 g wiórków kokosowych100 ml śmietany kremówki (38%)70 g masła50 g cukru pudru2 łyżki ekstraktu z waniliiWiórki wymieszać z cukrem pudrem.Masło z kremówką rozpuścić, przestudzić. Dodać ekstrakt. Wlać do wriórek, dokładnie wymieszać. Wstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasłamus jagodowy:450 g jagód (mogą być mrożone)125 g cukru trzcinowegosok z 1/2 cytrynyziarenka z 1 laski waniliimasa serowa:200 g serka kremowego250 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżki cukru pudru1 opakowanie galaretki cytrynowej200 ml wrzącej wody200 g borówek amerykańskichdodatkowo:50 g borówek amerykańskichJagody wypłukać (mrożone rozmrozić na ręczniku papierowym), razem z cukrem, sokiem z cytryny(...)tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze docisnąć.Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.Galaretkę rozpuścić we wrzątku ostudzić.Serek kremowy, mascarpone, kremówkę i cukier puder zmiksować na gładką masę. Powoli wlewać ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Na końcu wsypać borówki, delikatnie wymieszać łyżką.Na schłodzony spód wyłożyć 2/3 musu jagodowego. Na wierzch masę serową
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżeby to zrozumieć, trzeba spróbować.Lukrecjowy sernik na zimnoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:130 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:400 g serka kremowego400 ml śmietany kremówki (38%)200 g cukru pudrusok z 1 cytryny5 listków żelatyny2,5 łyżeczki lukrecji w proszkuziarenka z 1 laski waniliiczarny barwnik spożywczydodatkowo:50 g cukierków o smaku lukrecjiCiastka pokruszyć.Masło rozpuścić(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść na dnie.Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać wanilię, wymieszać. Do drugiej lukrecję i czarny barwnik, wymieszać.Połowę żelatyny rozpuścić, wymieszać z masą lukrecjową
Pożeraczka, czyli raz adobrzekoniecznie.Bananowy sernik z wiśniami (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:7 listków żelatyny600 g serka kremowego300 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka cukru waniliowego50 g cukru pudru4 dojrzałe banany2 łyżki soku z cytrynydodatkowo:125 wiśni ze słoika75 ml soku wiśniowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanejCiastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym(...)Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Banany obrać. Dwa pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm, dwa rozgnieść widelcem na miazgę. Oba rodzaje skropić sokiem z cytryny.Serek zmiksować z kremówką, cukrem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać rozgniecione banany, zmiksować.Żelatynę rozpuścić na parze, ostudzić. Powoli wlewać do masy, cały czas miksując.Na spód wyłożyć 1/4 masy, rozsmarować. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWłoska zupa krem z ciecierzycySkładniki:(na 4 porcje)2 puszki ciecierzycy (2x400 g)1 puszka pomidorów (400 g)2 ząbki czosnku1 gałązka rozmarynu500 ml bulionu1 łyżka masła50 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprzCzosnek przeciśnąc przez praskę. Razem z rozmarynem podsmażyć na maśle. Kiedy całość zacznie intensywnie pachnieć, dodać pomidory razem z płynem. Całość zalać bulionem, gotować przez 15 minut(...)czasie dodać odcedzoną ciecierzycę, gotować jeszcze 5-10 minut.Odłożyć 4 łyżki ciecierzycy, wyjąć rozmaryn, resztę zupy zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać kremówkę.Podawać gorącą, z odłożoną wcześniej ciecierzycą.Smacznego!Już za trzy tygodnie jedziemy do Polski! Nie mogę się doczekać - mam nadzieję, że pogoda dopisze, i uda nam się zrobić wszystko, co planujemy
Pożeraczka, czyli raz adobrzePogoda dzisiaj już zupełnie wiosenna. W weekend głównie padało, choć udało nam się wykraść chwile bez deszczu na spacer z Ptysią. Za to dziś, od samego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnóstwo lodowych inspiracji na nadchodzące lato.Lody pomarańczowe z ricottąSkładniki:(na 1,5 l lodów)skórka otarta z 1 pomarańczysok z 4 pomarańczysok z 3 mandarynek2 łyżki Cointreau200 ml śmietany kremówki (38%)250 g sera ricotta50 g cukru1/4 łyżeczki mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździkówSok z pomarańczy i mandarynek wymieszać ze skórką i Cointreau.Kremówkę zmiksować z ricottą, cukrem, cynamonem i goździkami
Pożeraczka, czyli raz adobrze