składniki* 3 galaretki w różnych smakach (kiwi, cytryna, pomarańcza)* 125 ml mleka skondensowanego niesłodzonego* 200 ml śmietany kremówki* 150 ml serka homogenizowanego waniliowego* podłużne biszkoptySposób wykonaniaKażdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance (250 ml) wody.Kwadratową formę (24/24 cm) wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą.Lekko tężejącą galaretkę cytrynową ubić na pianę, pod koniec ubijania cienkim strumieniem dolać mleko skondensowane, powstałą piankę(...)wlać do formy i schłodzić.Następnie ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania wlać galaretkę o smaku kiwi i jeszcze chwilę ubijać. Wyjąć formę z lodówki i wylać na poprzednią warstwę i ponownie wstawić do lodówki.Następnie ubić galaretkę pomarańczową, pod koniec ubijania dodać serek homogenizowany i jeszcze chwilkę ubijać.Wyjąć formę i wylać ostatnią warstwę, na wierzchu ułożyć biszkopty lekko
Mix smakuskładniki* paczka podłużnych biszkoptów* 500 ml śmietany kremówki* 1 szklanka adwokata* 2 opakowania bitej śmietany w proszku* 6 łyżeczek żelatyny* likier truskawkowy lub malinowy* truskawki* galaretka truskawkowa lub leśnaSposób wykonaniaŻelatynę namoczyć w 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody, a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.Przygotować kwadratową tortownicę.Biszkopty moczyć w likierze najpierw wierzch, spód i znów wierzch biszkopta i układać(...)tortownicy.Truskawki umyć, wysuszyć i odszypułkować.Adwokat wymieszać z letnią żelatyną.Ubić śmietanę kremówkę na sztywno razem z bitą śmietaną w proszku, dodać łyżkę do adwokatu, wymieszać, dodać drugą łyżkę i wymieszać, a następnie dodać całą bitą śmietanę i wymieszać.Wylać część masy na biszkopty, ułożyć truskawki, a następnie wylać resztę masy, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.Galaretkę przygotować
Mix smakuwaniliowym wypełnieniem i kleksami białej czekolady. Całość jest lekka i znika błyskawicznie, a moje Dzieci były wprost zachwycone tym deserem:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI NA PANNA COTTĘ:300 g śmietany kremówki 36%1,25 szklanki cukru pudru1 laska wanilii1/3 szklanki wody + 3 łyżki4 łyżeczki żelatynySKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY:400 g truskawek2/3 szklanki cukru1 łyżeczka soku z cytryny4 łyżeczki żelatyny1/3 szklanki wody4(...)średnicy 24 cm wyłóż porządnie masą ciasteczkową, dobrze doklepując dno i brzegi formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania i chłodzenia panna cotty.PANNA COTTA:W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj do niej rozpuszczoną w 1/3 szklanki i 3 łyżkach wrzącej wody żelatynę, dokładnie zamieszaj. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i dorzuć ziarenka do śmietanki. Dosyp cukier puder. Całość
Słodko-Słony Świat Ilonysmak naprawdę wyjątkowy.Pudding z kaszy kuskus z dżemem truskawkowo-rabarbarowymSkładniki:(na 4 porcje)200 g grubej kaszy kuskus1 łyżka masła600 ml mleka1 laska wanilii55 g cukru200 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:4 łyżki dżemu truskawkowo-rabarbarowegoMasło rozpuścić w garnku. Dodać kaszę, prażyć 3-5 minut, cały czas mieszając. Zalać mlekiem, dodać laskę wanilii i wyskrobane z niej ziarenka. Gotować(...)przykryciem 10 minut na małym ogniu. Zdjąć pokrywkę, gotować 2-3 minuty, aż masa mocno zgęstnieje. Dodać kremówkę, gotować, aż masa nabierze odpowiedniej, kremowej konsystencji, około 5-10 minut.Wyjąć laskę wanilii, przełożyć pudding do szklanek.Podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem dżemu.Smacznego!Nie wiem, gdzie można w Polsce kupić taką kaszę, ja nigdy się z taką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzięki dodaniu mascarpone sernik jest delikatny, aksamitny i wyjątkowy w smaku. Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone - Składniki:500 g serka mascarpone200 g białej czekolady150 ml śmietany kremówki 36% 4 jajka150 g cukru pudru1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanejcukier waniliowyziarenka z jednej laski wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią spód:100 g herbatników maślanych40(...)tortownicy (22 cm) wcześniej wyłożonej pergaminem i podpiec w piekarniku w temp. 170 stopni przez ok. 7 minut. Wyjąć z pieca i przygotować masę sernikową. Śmietanę kremówkę podgrzać. Jak zrobi się lekko ciepła wrzucić czekoladę, a gdy tylko się rozpuści ściągnąć z palnika. Lekko ostudzić.Do naczynia wrzucić mascarpone, jajka, cukier puder, ziarenka wanilii, mąkę i wszystko zmiksować
Słodka StronaWykładamy ciasto, wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni.Ser ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym jajku ciągle mieszając. Następnie wlewamy kremówkę, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną - mieszamy, a na końcu dodajemy połowę puszki masy kajmakowej (200 g). Łączymy wszystkie składniki do otrzymania gładkiej konsystencji i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy
Słodka Stronaorzeźwiającym sosem truskawkowym i delikatnym "piaskiem herbatnikowym". Idealny deser na letnie dni, szybki w przygotowaniu, a przy tym przepyszny w smaku. Serniczki z Sosem Truskawkowym - Składniki:350 ml śmietanki kremówki 30%375 g twarogu dwukrotnie zmielonego6 łyżek cukru pudruekstrakt waniliowy 300 g truskawek3 łyżki cukru pudru ok. 100 g herbatników Serniczki z Sosem Truskawkowym - Sposób przygotowania:Twaróg ucieramy z cukrem(...)pudrem i ekstraktem. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Część zostawiamy na dekorację, a resztę dodajemy do sera i dokładnie mieszamy.Truskawki miksujemy razem z cukrem pudrem. Herbatniki siekamy w food procesorze lub blenderze "na piasek".W pucharkach lub kieliszkach układamy warstwami: zmielone herbatniki, masa serowa, sos truskawkowy itd. Na wierzch każdego deseru wykładamy śmietanę, polewamy sosem i oprószamy "herbatnikowym piaskiem
Słodka Stronakażdym wydaniu. Gorzka czekolada, mleczna czekolada i biała czekolada, czyli dużo, dużo CZEKOLADY! Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno - Składniki:350 g sera dwukrotnie zmielonego300 ml śmietany kremówki 30%2,5 łyżki żelatyny + ok. 30 ml ciepłej wody2 łyżki cukru pudru50 g czekolady białej50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej biszkopt lub okrągłe biszkopciki Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno(...)Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (każdą osobno) lekko przestudzamy. Ser miksujemy razem z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę i dodajemy do masy serowej. Rozdzielamy ją na trzy części. Do każdej z nich dodajemy czekolady i dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitych konsystencji.Tortownicę (18 cm) smarujemy masłem. Biszkopt
Słodka StronaLetni, owocowy deser na bazie kremu z śmietanki kremówki i mascarpone charakterystycznego dla popularnego włoskiego Tiramisu. Prosty w wykonaniu, a dzięki kolorowym, soczystym owocom efektowny i niezwykle kuszący deser.Idealny na wakacyjne dni. Desery Owocowe Tiramisu - Składniki: (4 duże desery)300 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%250 g serka mascarpone3-4 łyżki cukru pudruok. 80 g biszkoptówniewielka ilość(...)mlekaok. 400 g dowolnych owoców, najlepiej mieszanki np. borówek, poziomek, truskawek, malin itp.Desery Owocowe Tiramisu - Sposób przygotowania:Kremówkę ubijamy, a następnie partiami dodajemy mascarpone ciągle mieszając. Na końcu łączymy z cukrem pudrem. Do kieliszków lub pucharków na przemian układamy: krem, biszkopty namoczone w mleku, owoce, krem, biszkopty, owoce, krem... i tak do wyczerpania składników.(większe owoce tniemy na kawałki
Słodka Stronadzięki czemu przygotujemy je szybko i bez wysiłku. Sernik na zimno możemy przyrządzić z dowolnymi owocami* i smakiem galaretki.Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Składniki:250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa)60 ml mleka 4 łyżki cukru pudru (lub więcej)3 płaskie łyżki żelatynydowolna galaretka (u mnie truskawkowa)ok. 300 g dowolnych(...)Zimno z Galaretką i Owocami - Sposób przygotowania:Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Całkowicie studzimy**. Kremówkę ubijamy na sztywno***, wsypujemy cukier puder. Następnie, delikatnie mieszając stopniowo dodajemy po łyżce twarogu. Ciągle mieszając, powoli wlewamy mleko z żelatyną.Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem
Słodka Stronasmak - podniebienie. Idealny deser na wakacyjne dni. Ciasto proste w przygotowaniu, i co ważne zrobimy je bez konieczności włączania piekarnika. Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Składniki:250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa)60 ml mleka 5 łyżek cukru pudru3 płaskie łyżki żelatynydowolna czerwona galaretka (u mnie o smaku owoców leśnych)100 g malin100(...)mleka Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania:Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Całkowicie studzimy*. Kremówkę ubijamy na sztywno**, dodajemy cukier puder. Następnie, delikatnie mieszając stopniowo dodajemy po łyżce twarogu. Ciągle mieszając, powoli wlewamy mleko z żelatyną.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich
Słodka Stronamasła1 szklanka mleka1 szklanka wody gazowanejniepełne 2 szklanki mąki2 jajkaok. 4 łyżki cukru1 łyżka kakaoszczypta soliNadzienie:250 g gęstego serka waniliowego (może być serek homogenizowany)250 g śmietany kremówki 30%olej cukier pudersos czekoladowy, dowolne owoce (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki - Sposób przygotowania:Naleśniki:Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy.Pozostałe składniki na czekoladowe(...)niewielkiej ilości oleju z obu stron (najlepiej wybrać niedużą patelnie o średnicy ok. 20 cm - ciasto jest dość delikatne i na większej możemy mieć problemy z ich przewracaniem).Nadzienie:Kremówkę ubijamy na sztywno (niezbyt długo, aby nie wytrąciło się masło). Ok. 2 kopiate łyżki śmietanki odkładamy na dekorację. Do reszty dodajemy serek waniliowy i mieszamy do połączenia składników.Na przestudzone
Słodka Stronaefektowny deser. Pięknie się prezentuje i zachęca swoim soczystym żółtym kolorkiem. Mmmm...Deser Jogurtowy z Mango - Składniki: (ok. 6 deserów)2 duże mango300 g jogurtu naturalnego350 g śmietanki kremówki 30% + ok. 100 g na dekoracjęok. 2 łyżki cukru pudruDeser Jogurtowy z Mango - Sposób przygotowania: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
Słodka StronaFormę wyłożyć folią aluminiową. DNo wylepić masą ciasteczkową, ugnieść łyżką.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.Serek zmiskować z miodem, mąką, startym imbirem i sokiem z cytryny. Wlać kremówkę, ubić. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasteczkowy spód, zalać masą serową - powierzchnię wyrównać łyżką.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiękkiego masła150 g cukru4 jajka200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao1 łyżeczka cynamonu4 jabłka125 ml ciemnego rumu80 g orzechów laskowychdodatkowo:80 g białej czekolady2 łyżki śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać cynamon i wymieszać.Jabłka obrać, wykroić gniazda nasiennie i pokroić w kostkę. Zalać połową rumu.Orzechy posiekać.W większej(...)przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię łyżką.Piec w 180 st. C. 40-45 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić w formie.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej. Szprycą lub łyżeczką ozdobić wierzch ciasta.Smacznego!W poniedziałek i wtorek prąd robił nam psikusy - najpierw wysiadł na półtorej godziny, później na niecałe trzy. Na szczęście wczoraj
Pożeraczka, czyli raz adobrze