Dziś wytrawna strona bloga. W zasadzie wpis zawdzięczam mojemu mężowi, który podsunął mi pomysł na obiad. Klasyczne małe kluseczki - kopytka z zasmażaną śmietanką kremówką. Dla niektórych zapewne będzie to podróż do czasów dzieciństwa, więc nie będę już się rozpisywać a raczej zaproszę was do wspólnego gotowania. Składniki : 1,5 kg surowych ziemniaków sól 1 jajko(...)szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowa mąka do podsypania 330 ml śmietanki kremówki 30% Ziemniaki ugotować w mundurkach w słonej wodzie, następnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Masę ziemniaczaną w misce dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i odkładamy na pozostałe natomiast w puste miejsce wbijamy jajko, dodajemy mąkę i sól
vaniliowoczekoladowaoleju. Doprawić ziołami prowansalskimi i solą. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Przełożyć na spód formy do pieczenia o średnicy ok 23 cm. Jajka rozmącić z kremówką, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać startą mozzarellę i wymieszać. Wyłożyć na ziemniaki. Ułożyć różyczki kolorowych kalafiorów i połówki pomidorków koktajlowych. Lekko skropić wierzch olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)Jeżeli wierzch będzie się za bardzo przypiekał można przykryć folią aluminiową. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Na specjalne okazje , Obiad , Zapiekanki Tagged: jajka , kalafior , kremówka , mozzarella , ziemniaki
https:KKuchniaMniamporady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Składniki : duża puszka brzoskwiń , pól szklanki kremówki, sok z cytryny i pomarańczy, 2 łyżeczki żelatyny, 5 dag czekolady, 2 łyżki słodkiej śmietanki, cukier waniliowy, Przygotowanie : Brzoskwinie osączyć i pokroić na cząstki. Zalewę wymieszać z sokiem z cytryny(...)pomarańczy, podgrzać, wsypać żelatynę. Mieszać , aż się rozpuści. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce. Gdy zastygnie pokroić w kostkę. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym. W pucharkach układać na przemian warstwy brzoskwiń, galaretki i bitej śmietany. Czekoladę połamać na małe kawałki. Wlać słodką śmietankę. Podgrzewać na wolnym ogniu , mieszając cały czas, aż czekolada się rozpuści. Deser udekorować polewą czekoladową i owocami
Pysznosci Babci Basiszklanka maślanki, 75 g roztopionego masła, 2 jajka - białka i żółtka osobno dodatkowo: 1 kg brzoskwiń, sok z cytryny, 1 łyżeczka masła, ew. cukier trzcinowy 330 g śmietany kremówki, 250 g mascarpone, cukier puder gorzka czekolada Brzoskwinie umyj i pokrój na ćwiartki, przełóż do niewielkiego garnuszka. Jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie możesz je delikatnie osłodzić. Następnie dodaj(...)jajek. Na dobrze rozgrzane formy gofrownicy nalewaj ciasto równomiernie i postępuj dalej zgodnie z instrukcją producenta gofrownicy. Gofry odkładaj na kratkę do wystudzenia, a w między czasie ubij śmietankę kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem - całość ubijaj do momentu, aż powstanie lekka i kremowa konsystencja. Na lekko przestudzone gofry nałóż krem, lekko podgotowane kawałki brzoskwiń i całość skrop syropem
Plate of Joyprzygotować dzień, a nawet dwa wcześniej. Im starszy, tym lepszy i bardziej przypomina sklepowy batonik. Moja tortownica ma 26 cm średnicy. Potrzebujemy: około 200 g herbatników 660 ml śmietanki kremówki 200 g serka, ja użyłam serka "Mój ulubiony" ale może też być serek mascarpone 2 tabliczki czekolady (ja użyłam mlecznej i gorzkiej) 3 i pół szklanki pszenicy preparowanej w miodzie(...)nich 3 szklanki pszenicy i dokładnie razem mieszamy. Całość wykładamy na warstwę herbatników i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wstawiamy nasze ciasto do lodówki. Na niewielkim gazie podgrzewamy resztę śmietanki kremówki z połamanymi na kawałeczkami czekoladami, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Po rozpuszczeniu, zdejmujemy z ognia i studzimy. Całkiem zimną polewę wylewamy na warstwę herbatników i posypujemy resztą pszenicy preparowanej. Odstawiamy
MamaOskarkaprzygotowała moja córka - lat 15 :) Będzie kto miał przejąć blog w przyszłości ;) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 160 g dobrego musli 4 łyżeczki miodu 200 g śmietany kremówki (lub w wersji light greckiego jogurtu) 125 g serka mascarpone 1/3 tabliczki czekolady deserowej 2 garście malin 2 garście borówek (u mnie amerykańskich) (lub ulubionych/dostępnych owoców) PRZYGOTOWANIE Płatki(...)mieszamy z miodem i układamy na dnie pucharków/szklanek. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i mieszamy (nie dodajemy tu żadnego cukru, gdyż spód z miodem da nam słodycz). Na koniec dodajemy gorzką czekoladę - mieszamy łyżką i przekładamy na płatki. Na całości rozkładamy owoce. Smacznego :) Zapraszam na fanpage
Moje Kuchenne Rewelacjeinnego 1 duża lub 2 małe cukinie 1 cebula 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia lub masło klarowane 100 g surowego, wędzonego boczku 150 ml śmietany kremówki natka zielonej pietruszki parmezan - opcjonalnie Wykonanie: makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu cukinię umyć, odciąć końcówki i odrzucić. Przekroić na pół i przy pomocy łyżki usunąć pestki z gąbczastym środkiem(...)zeszklić na rozgrzanym oleju. Dorzucić pokrojony w paski boczek i smażyć około 10 minut. Dołożyć na patelnię cukinię, posolić, by zmiękła i przesmażyć razem przez kilka minut. Dolać śmietanę kremówkę i dusić przez kilka minut do zagęszczenia sosu makaron odcedzić, dodać całą zawartość patelni, dokładnie wymieszać. Podawać z natką zielonej pietruszki i startym parmezanem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dopełnią świeże borówki i bita śmietana. Polecam bardzo bardzo;) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Składniki: 400 g borówek 250 ml mleka 2% 660 ml kremówki 30 % 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 6 łyżeczek żelatyny 120 g cukru bita śmietana do dekoracji świeże borówki do dekoracji Wykonanie: Borówki wraz z cukrem umieścić w garnuszku(...)cukier całkowicie się rozpuści, zmiksować blenderem na gładkie puree. Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody i pozostawić na około 10 minut do napęcznienia. W drugim garnuszku umieścić mleko i kremówkę, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć palnik. Dodać borówkowe puree i kwasek cytrynowy, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do kremu, dokładnie wymieszać, pozostawić do schłodzenia do temperatury pokojowej
Krakowskie smaki Aniproszku do pieczenia nadzienie: 350 g truskawek 6 łyżek wody 1 listek żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g cukru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 150 ml śmietany kremówki 50 g serka mascarpone dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru 3 truskawki Dna dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Masło utrzeć z cukrem(...)straciła smak surowości, owoce nie powinny się rozpadać). Zdjąć z palnika, dodać odcisniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce, aż masa zacznie gęstnieć. Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone. Ułożyć blat ciasta na paterze lub talerzu, wyłożyć śmietanę. Na wierzchu ułożyć truskawki, przykryć drugim blatem. Wierzch oprószyć cukrem pudrem, udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteraz pora na nie więc.... Polecam bardzo ;) Składniki: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru opakowanie mleczka skondensowanego słodzonego 300 ml śmietanki kremówki opakowanie żelatyny w listkach 2 galaretki truskawkowe truskawki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier i cały czas miksować do czasu(...)pozostawiamy na około 10 minut, po tym czasie żelatynę należy dokładnie odcisnąć z wody i podgrzewać do rozpuszczenia się, delikatnie przestudzić. Mleczko skondensowane za pomocą miksera spulchnić, następnie dodać kremówkę i ubijać do czasu, aż masa będzie lekko gęsta, dodać przestudzoną żelatynę i wymieszać. W między czasie rozpuścić w 700 ml wrzątku dwie truskawkowe galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia
Krakowskie smaki Anidomu, nawet bez maszynki. Idealnie kremowe i śmietankowe. Ich przygotowanie to zaledwie kilka minut+ chłodzenie. To jak... skusisz się? :D Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 30% 50 ml zimnego mleka 2 jajka 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Przygotowanie: Przygotować trzy miski. Białka oddzielić od żółtek. W pierwszej misce(...)ubić na sztywno kremówkę, wlewając pod koniec strumyczkiem zimne mleko oraz kwaśną śmietanę. W drugiej misce ubić na sztywno białka, dodając pod koniec połowę cukru pudru, a w trzeciej ubić do jasności i puszystości żółtka z resztą cukru pudru. Zawartości wszystkich trzech misek delikatnie ze sobą połączyć, np. przy pomocy szpatułki lub łyżki. T ak przygotowaną
Nastoletnie Wypiekaniebitej śmietany to marzenie niejednego łasucha. Lubicie? Jeśli tak, to koniecznie zróbcie ją sami w swoim domu! Składniki : (na 2 porcje) Gorąca czekolada: 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g mlecznej czekolady 3/4 szkl gorącego mleka 1 łyżeczka ciemnego naturalnego kakao szczypta cynamonu Dodatkowo: 200 ml śmietanki kremówki 30% do dekoracji 1 łyżka cukru
Nastoletnie Wypiekaniecukru/ksylitolu 150 ml oleju 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Składniki na polewę: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki jajeczka-migdałki do dekoracji Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia jajka ubić na puszysty kogel-mogel, aż masa potroi objętość. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę z olejem(...)minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Studzić pierwsze 10 minut w foremce, po tym czasie babkę wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce w rondelku zagotować śmietankę kremówkę, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polać wystudzoną babkę. Ozdobić wg własnej fantazji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!herbatników „bebetki” 1 litr mleka 250ml śmietany lub kefiru Laska wanilii 200g masła 4 jajka 2/3 szklanki ksylitolu 1 łyżka kakao Na polewę: Tabliczka gorzkiej czekolady (100g) 100ml śmietany kremówki 50g wiórek kokosowym (lub innej ulubionej posypki) Mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Do wrzącego mleka powoli wlewamy masę jajeczną. Gotujemy mieszając, aż masa(...)serem by nieco ostygł. Masło umieszczamy w misce od miksera, dodajemy ksylitol i miksujemy do otrzymania puszystej masy. Dodajemy stopniowy ser cały czas mieszając (można dodać 2-3 łyżki kremówki by serek miał fajniejsza konsystencje). Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii i chwilkę miksujemy. Masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z łyżką kakao, aż do otrzymania jednolitego koloru
Kolizje Smaków