ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:50/1378)

Deser Rafaello z brzoskwiniami 178

umilić Wam ten piątkowy wieczór, zapraszam na deser Rafaello z brzoskwiniowym akcentem.     Składniki: (na 4-6 porcji)   Krem kokosowy z białej czekolady: 250 g śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone 200 g białe czekolady, posiekanej 60 g wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego, np. Amaretto   Dodatkowo: słoiczek niskosłodzonego dżemu brzoskwiniowego, najlepiej z kawałkami owoców(...)płatków migdałowych do dekoracji pralinki Rafaello do dekoracji   Przygotowanie:   Krem kokosowy z białej czekolady: 50 g śmietanki kremówki 30% podgrzać na małym ogniu. Gdy będzie ciepła, ale nie gorąca dodać do niej posiekaną białą czekoladę i mieszać, aż się roztopi. W razie potrzeby podgrzać chwilkę w mikrofalówce lub na małym ogniu, by ułatwić rozpuszczanie. Odstawić do wystudzenia

Nastoletnie Wypiekanie
Kopytka z zasmażaną śmietaną 129

Dziś wytrawna strona bloga. W zasadzie wpis zawdzięczam mojemu mężowi, który podsunął mi pomysł na obiad. Klasyczne małe kluseczki - kopytka z zasmażaną śmietanką kremówką. Dla niektórych zapewne będzie to podróż do czasów dzieciństwa, więc nie będę już się rozpisywać a raczej zaproszę was do wspólnego gotowania.  Składniki :  1,5 kg surowych ziemniaków  sól  1 jajko(...)szklanki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowa mąka do podsypania  330 ml śmietanki kremówki 30% Ziemniaki ugotować w mundurkach w słonej wodzie, następnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Masę ziemniaczaną w misce dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i odkładamy na pozostałe natomiast w puste miejsce wbijamy jajko, dodajemy mąkę i sól

vaniliowoczekoladowa
Zapiekany fioletowy kalafior 204

oleju. Doprawić ziołami prowansalskimi i solą. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Przełożyć na spód formy do pieczenia o średnicy ok 23 cm. Jajka rozmącić z kremówką, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać startą mozzarellę i wymieszać. Wyłożyć na ziemniaki. Ułożyć różyczki kolorowych kalafiorów i połówki pomidorków koktajlowych. Lekko skropić wierzch olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)Jeżeli wierzch będzie się za bardzo przypiekał można przykryć folią aluminiową. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Na specjalne okazje , Obiad , Zapiekanki Tagged: jajka , kalafior , kremówka , mozzarella , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Brzoskwiniowe pucharki babci Basi 125

porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Składniki : duża puszka brzoskwiń , pól szklanki kremówki, sok z cytryny i pomarańczy, 2 łyżeczki żelatyny, 5 dag czekolady, 2 łyżki słodkiej śmietanki, cukier waniliowy, Przygotowanie : Brzoskwinie osączyć i pokroić na cząstki. Zalewę wymieszać z sokiem z cytryny(...)pomarańczy, podgrzać, wsypać żelatynę. Mieszać , aż się rozpuści. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce. Gdy zastygnie pokroić w kostkę. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym. W pucharkach układać na przemian warstwy brzoskwiń, galaretki i bitej śmietany. Czekoladę połamać na małe kawałki. Wlać słodką śmietankę. Podgrzewać na wolnym ogniu , mieszając cały czas, aż czekolada się rozpuści. Deser udekorować polewą czekoladową i owocami

Pysznosci Babci Basi
Muffinki z kawałkami czekolady i bitą śmietaną 201

wanilinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka ok. 1/2 tabliczki mleczne czekolady (może być inna) Bita śmietana: ok. 400 ml śmietany kremówki 30-36 % 2 średniej wielkości łyżki cukru pudru do ozdoby pokrojona w drobną kostkę galaretka Wykonanie: Suche składniki mieszamy ze sobą.  Dodajemy jajko, olej i mleko. Dokładnie mieszamy. Foremki(...)silikonowe- jeśli inne smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą) wypełniamy do 1 cm od dna. Pieczemy 25 minut w temp. 180 st.C. Po upieczeniu studzimy. Bita śmietana: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ok. 10 min.). Można użyć barwników spożywczych dla uzyskania kolorowej bitej śmietany (ja użyłam w proszku). Na wierzchu posypujemy kryształkami pokrojonej galaretki. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Kakaowe gofry z brzoskwiniami i czekoladą 171

szklanka maślanki, 75 g roztopionego masła, 2 jajka - białka i żółtka osobno dodatkowo: 1 kg brzoskwiń, sok z cytryny, 1 łyżeczka masła, ew. cukier trzcinowy 330 g śmietany kremówki, 250 g mascarpone, cukier puder gorzka czekolada Brzoskwinie umyj i pokrój na ćwiartki, przełóż do niewielkiego garnuszka. Jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie możesz je delikatnie osłodzić. Następnie dodaj(...)jajek. Na dobrze rozgrzane formy gofrownicy nalewaj ciasto równomiernie i postępuj dalej zgodnie z instrukcją producenta gofrownicy. Gofry odkładaj na kratkę do wystudzenia, a w między czasie ubij śmietankę kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem - całość ubijaj do momentu, aż powstanie lekka i kremowa konsystencja. Na lekko przestudzone gofry nałóż krem, lekko podgotowane kawałki brzoskwiń i całość skrop syropem

Plate of Joy
Ciasto Kinder Country 195

przygotować dzień, a nawet dwa wcześniej. Im starszy, tym lepszy i bardziej przypomina sklepowy batonik. Moja tortownica ma 26 cm średnicy. Potrzebujemy: około 200 g herbatników 660 ml śmietanki kremówki 200 g serka, ja użyłam serka "Mój ulubiony" ale może też być serek mascarpone 2 tabliczki czekolady (ja użyłam mlecznej i gorzkiej) 3 i pół szklanki pszenicy preparowanej w miodzie(...)nich 3 szklanki pszenicy i dokładnie razem mieszamy. Całość wykładamy na warstwę herbatników i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wstawiamy nasze ciasto do lodówki. Na niewielkim gazie podgrzewamy resztę śmietanki kremówki z połamanymi na kawałeczkami czekoladami, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Po rozpuszczeniu, zdejmujemy z ognia i studzimy. Całkiem zimną polewę wylewamy na warstwę herbatników i posypujemy resztą pszenicy preparowanej. Odstawiamy

MamaOskarka
Deser stracciatella z owocami leśnymi 209

przygotowała moja córka - lat 15 :)  Będzie kto miał przejąć blog w przyszłości ;)     SKŁADNIKI (na 4 porcje) 160 g dobrego musli 4 łyżeczki miodu 200 g śmietany kremówki (lub w wersji light greckiego jogurtu) 125 g serka mascarpone 1/3 tabliczki czekolady deserowej 2 garście malin 2 garście borówek (u mnie amerykańskich) (lub ulubionych/dostępnych owoców)  PRZYGOTOWANIE Płatki(...)mieszamy z miodem i układamy na dnie pucharków/szklanek. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i mieszamy (nie dodajemy tu żadnego cukru, gdyż spód z miodem da nam słodycz). Na koniec dodajemy gorzką czekoladę - mieszamy łyżką i przekładamy na płatki. Na całości rozkładamy owoce. Smacznego :)   Zapraszam na  fanpage

Moje Kuchenne Rewelacje
Casarecce Siciliane z cukinią i boczkiem 199

innego 1 duża lub 2 małe cukinie 1 cebula 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia lub masło klarowane 100 g surowego, wędzonego boczku 150 ml śmietany kremówki natka zielonej pietruszki parmezan - opcjonalnie Wykonanie: makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu cukinię umyć, odciąć końcówki i odrzucić. Przekroić na pół i przy pomocy łyżki usunąć pestki z gąbczastym środkiem(...)zeszklić na rozgrzanym oleju. Dorzucić pokrojony w paski boczek i smażyć około 10 minut. Dołożyć na patelnię cukinię, posolić, by zmiękła i przesmażyć razem przez kilka minut. Dolać śmietanę kremówkę i dusić przez kilka minut do zagęszczenia sosu makaron odcedzić, dodać całą zawartość patelni, dokładnie wymieszać. Podawać z natką zielonej pietruszki i startym parmezanem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Borówkowa Pana Cotta 207

dopełnią świeże borówki i bita śmietana.  Polecam bardzo bardzo;)  Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.  Składniki: 400 g borówek  250 ml mleka 2% 660 ml kremówki 30 % 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 6 łyżeczek żelatyny  120 g cukru  bita śmietana do dekoracji  świeże borówki do dekoracji Wykonanie: Borówki wraz z cukrem umieścić w garnuszku(...)cukier całkowicie się rozpuści, zmiksować blenderem na gładkie puree. Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody i pozostawić na około 10 minut do napęcznienia. W drugim garnuszku umieścić mleko i kremówkę, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć palnik. Dodać borówkowe puree i kwasek cytrynowy, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do kremu, dokładnie wymieszać, pozostawić do schłodzenia do temperatury pokojowej

Krakowskie smaki Ani
O kobiecej próżności słów kilka. I ciasto truskawkowe nie tylko dla kobiet 149

proszku do pieczenia nadzienie: 350 g truskawek 6 łyżek wody 1 listek żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g cukru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 150 ml śmietany kremówki 50 g serka mascarpone dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru 3 truskawki Dna dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Masło utrzeć z cukrem(...)straciła smak surowości, owoce nie powinny się rozpadać). Zdjąć z palnika, dodać odcisniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce, aż masa zacznie gęstnieć. Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone. Ułożyć blat ciasta na paterze lub talerzu, wyłożyć śmietanę. Na wierzchu ułożyć truskawki, przykryć drugim blatem. Wierzch oprószyć cukrem pudrem, udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ptasie mleczko z truskawkami i galaretką 242

teraz pora na nie więc.... Polecam bardzo  ;)  Składniki: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej  6 łyżek cukru  opakowanie mleczka skondensowanego słodzonego  300 ml śmietanki kremówki  opakowanie żelatyny w listkach  2 galaretki truskawkowe truskawki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier i cały czas miksować do czasu(...)pozostawiamy na około 10 minut, po tym czasie żelatynę należy dokładnie odcisnąć z wody i podgrzewać do rozpuszczenia się, delikatnie przestudzić. Mleczko skondensowane za pomocą miksera spulchnić, następnie dodać kremówkę i ubijać do czasu, aż masa będzie lekko gęsta, dodać przestudzoną żelatynę i wymieszać. W między czasie rozpuścić w 700 ml wrzątku dwie truskawkowe galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia

Krakowskie smaki Ani
Lody śmietankowe 105

domu, nawet bez maszynki. Idealnie kremowe i śmietankowe. Ich przygotowanie to zaledwie kilka minut+ chłodzenie. To jak... skusisz się? :D     Składniki:   250 ml śmietanki kremówki 30% 50 ml zimnego mleka 2 jajka 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%     Przygotowanie:   Przygotować trzy miski. Białka oddzielić od żółtek. W pierwszej misce(...)ubić na sztywno kremówkę, wlewając pod koniec strumyczkiem zimne mleko oraz kwaśną śmietanę. W drugiej misce ubić na sztywno białka, dodając pod koniec połowę cukru pudru, a w trzeciej ubić do jasności i puszystości żółtka z resztą cukru pudru. Zawartości wszystkich trzech misek delikatnie ze sobą połączyć, np. przy pomocy szpatułki lub łyżki.   T ak przygotowaną

Nastoletnie Wypiekanie
Gorąca czekolada z bitą śmietaną 159

bitej śmietany to marzenie niejednego łasucha. Lubicie? Jeśli tak, to koniecznie zróbcie ją sami w swoim domu!     Składniki : (na 2 porcje)   Gorąca czekolada: 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g mlecznej czekolady 3/4 szkl gorącego mleka 1 łyżeczka ciemnego naturalnego kakao szczypta cynamonu   Dodatkowo: 200 ml śmietanki kremówki 30% do dekoracji 1 łyżka cukru

Nastoletnie Wypiekanie