ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:48/1378)

Borówkowa Pana Cotta 235

dopełnią świeże borówki i bita śmietana.  Polecam bardzo bardzo;)  Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.  Składniki: 400 g borówek  250 ml mleka 2% 660 ml kremówki 30 % 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 6 łyżeczek żelatyny  120 g cukru  bita śmietana do dekoracji  świeże borówki do dekoracji Wykonanie: Borówki wraz z cukrem umieścić w garnuszku(...)cukier całkowicie się rozpuści, zmiksować blenderem na gładkie puree. Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody i pozostawić na około 10 minut do napęcznienia. W drugim garnuszku umieścić mleko i kremówkę, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć palnik. Dodać borówkowe puree i kwasek cytrynowy, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do kremu, dokładnie wymieszać, pozostawić do schłodzenia do temperatury pokojowej

Krakowskie smaki Ani
O kobiecej próżności słów kilka. I ciasto truskawkowe nie tylko dla kobiet 180

proszku do pieczenia nadzienie: 350 g truskawek 6 łyżek wody 1 listek żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g cukru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 150 ml śmietany kremówki 50 g serka mascarpone dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru 3 truskawki Dna dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Masło utrzeć z cukrem(...)straciła smak surowości, owoce nie powinny się rozpadać). Zdjąć z palnika, dodać odcisniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce, aż masa zacznie gęstnieć. Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone. Ułożyć blat ciasta na paterze lub talerzu, wyłożyć śmietanę. Na wierzchu ułożyć truskawki, przykryć drugim blatem. Wierzch oprószyć cukrem pudrem, udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ptasie mleczko z truskawkami i galaretką 276

teraz pora na nie więc.... Polecam bardzo  ;)  Składniki: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej  6 łyżek cukru  opakowanie mleczka skondensowanego słodzonego  300 ml śmietanki kremówki  opakowanie żelatyny w listkach  2 galaretki truskawkowe truskawki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier i cały czas miksować do czasu(...)pozostawiamy na około 10 minut, po tym czasie żelatynę należy dokładnie odcisnąć z wody i podgrzewać do rozpuszczenia się, delikatnie przestudzić. Mleczko skondensowane za pomocą miksera spulchnić, następnie dodać kremówkę i ubijać do czasu, aż masa będzie lekko gęsta, dodać przestudzoną żelatynę i wymieszać. W między czasie rozpuścić w 700 ml wrzątku dwie truskawkowe galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia

Krakowskie smaki Ani
Babka "łaciata" na oleju 175

cukru/ksylitolu 150 ml oleju 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Składniki na polewę: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki jajeczka-migdałki do dekoracji   Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia jajka ubić na puszysty kogel-mogel, aż masa potroi objętość. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę z olejem(...)minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Studzić pierwsze 10 minut w foremce, po tym czasie babkę wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce w rondelku zagotować śmietankę kremówkę, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polać wystudzoną babkę. Ozdobić wg własnej fantazji

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik "Chatka Puchatka" 576

herbatników „bebetki” 1 litr mleka 250ml śmietany lub kefiru Laska wanilii 200g masła 4 jajka 2/3 szklanki ksylitolu 1 łyżka kakao Na polewę: Tabliczka gorzkiej czekolady (100g) 100ml śmietany kremówki 50g wiórek kokosowym (lub innej ulubionej posypki) Mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Do wrzącego mleka powoli wlewamy masę jajeczną. Gotujemy mieszając, aż masa(...)serem by nieco ostygł. Masło umieszczamy w misce od miksera, dodajemy ksylitol i miksujemy do otrzymania puszystej masy. Dodajemy stopniowy ser cały czas mieszając (można dodać 2-3 łyżki kremówki by serek miał fajniejsza konsystencje). Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii i chwilkę miksujemy. Masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z łyżką kakao, aż do otrzymania jednolitego koloru

Kolizje Smaków
Semmelknödel i sos z mrożonych grzybów leśnych 232

łyżki natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatałowa Sos grzybowy: 600 g mrożonych grzybów leśnych 1 łyżka masła 1 cebula 100-150 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany kremówki sól, pieprz natka zielonej pietruszki   Wykonanie:   bułki pokroić w 1 cm kostkę. Zalać gorącym mlekiem i roztrzepanym jajkiem, odstawić 10-15 minut . Jeśli używasz bardzo suchych bułek dodaj nieco(...)rozgrzanym masłem i posiekaną, zeszkloną cebulką, mieszając od czasu do czasu grzyby rozmrozić. Gdy puszczą całą wodę zwiększyć ogień i odparować nadmiar wody. Dolać wino, odparować i dodać śmietanę kremówkę, przyprawy, poddusić przez kilka minut do zagęszczenia sosu wyłowić kluski łyżką cedzakową. Podawać z sosem grzybowym. Suto posypać zieloną pietruszką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czyste szaleństwo, czyli jedenaste urodziny 230

masła 90 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia gruszki w karmelu: 1 kg gruszek 1 papryczka chilli 150 g cukru 60 g masła 100 ml śmietany kremówki (38%) Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Papryczkę przekroić na pół, usunąć pestki. Cukier wsypać do garnka, dodać papryczkę. Gdy nabierze złoto-brązowego koloru, dodać masło, wymieszać, aż masło(...)Masę czekoladową wylać na gruszki. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. W tym czasie przygotować sos karmelowy.  Pozostały sos przelać z powrotem do garnuszka, zagotować. Dodać kremówkę; podgrzewać, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia w formie na 15 minut. Po tym czasie wyłożyć na talerz, do góry spodem. Podawać z ciepłym lub ostudzonym sosem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na Dzień Pizzy: pizza wiosenna 186

mąki graham 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 400 ml letniej wody 2 łyżki oliwy sos: 250 g serka kremowego 75 ml śmietany kremówki (38%) 1 ząbek czosnku sól pieprz dodatkowo: 500 g zielonych szparagów 3 łyżki kaparów 1,5 czerwonej cebuli 250 g mozzarelli 150 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie(...)sól i oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Szparagi blanszować 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Serek wymieszać z kremówką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Połączyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg nieco mniejszy niż średnica kamienia. Posmarować sosem, ułożyć szparagi, plasterki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dla Dziadka. I sernik słodko-kwaśny 216

porzeczką Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) spód: 125 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 180 g czekolady karmelowej 200 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki budyniu krówkowego dodatkowo: 350 g porzeczek ze słoika (lub 300 g porzeczek i 50 g cukru) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Świeże porzeczki zasypać cukrem(...)Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z ciasteczkami, a następnie ugnieść na dnie tortownicy. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Przestudzić. W tym czasie przygotować masę serową. Czekoladę posiekać. Kremówkę zagotować, zdjąć z palnika, zalać czekoladę. Odstawić na 5, a następnie dokładnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Serek, rozpuszczoną czekoladę, jajka i budyń zmiksować na gładką masę, tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zimowa pizza 190

mąki graham 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 400 ml letniej wody 2 łyżki oliwy sos: 150 g serka kremowego 50 ml śmietany kremówki (38%) 250 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku i łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól pieprz dodatkowo: 1 duży burak 150 g miękkiego sera z niebieską pleśnią(...)minut. Po tym czasie dolać letniej wody, zagnieść. Dodać sól i oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Serek wymieszać z kremówką i pomidorami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła. Połączyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg nieco mniejszy niż średnica kamienia. Posmarować sosem, ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik pomarańczowo-dyniowy / Z dynią 162

masa serowa: 400 g serka kremowego 2 jajka 250 g puree z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 65 g cukru 150 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 40 g dżemu z czerwonych pomarańczy Masło rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z granolą, ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy(...)serowej. Serek, jajka, mus z dyni, sok i skórkę z pomarańczy, cukier i kremówkę krótko zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Przelać na schłodzony spód. Na wierzchu ułożyć kleksy z dżemu, wykałaczką zrobić esy-floresy. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 60 minut. Wystudzić w piekarniku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brownie z dynią. I sernikiem 171

mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 30 g mąki pszennej polewa: 200 g ciemnej czekolady (70%) 65 ml śmietany kremówki (38%) Czekoladę posiekać, umieścić z masłem w garnuszku. Podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia składników, przestudzić. Jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i oba rodzaje kawy dokładnie wymieszać. Wlać masę czekoladową, połączyć(...)równomiernie masę serową na podpieczony spód, na wierzch pozostałe ciasto czekoladowe. Piec w 175 st. C. przez 20-25 minut, aż wierzch będzie ścięty. Ostudzić. Czekoladę na polewę posiekać. Kremówkę zagotować, dodać czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Lekko ciepłą polewę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Zostawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce. Smacznego! A jeśli macie ochotę na zupełnie inny sernik

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody z jarzębiny. Z cynamonem 200

powiedział, że lody można jeść tylko latem...? Lody jarzębinowo-cynamonowe Składniki: (na 1 l lodów) 4 żółtka 100 g cukru 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki (38%) 1 laska cynamonu 250 g dżemu jarzębinowego Mleko zagotować z cynamonem, odstawić na 30-60 minut. Po tym czasie mleko zagotować raz jeszcze. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą(...)miksując. Masę przelać z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!).  Dżem zmiksować blenderem na gładką masę, przetrzeć przez sitko. Dodać do kremu jajecznego razem z kremówką, dokładnie wymieszać. Całość ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia przelać masę do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do pudełka, zamrozić. Wyjąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowo i elegancko: creme brulee 195

kolor. Czy można mu się oprzeć...? Ja nie potrafię. Dyniowy creme brulee Składniki: (na 7 porcji) 150 g musu z dyni 4 żółtka 50 g cukru 400 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 50 ml syropu klonowego dodatkowo: 3 łyżki cukru trzcinowego Kremówkę i mleko zagotować z przyprawami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezy z figami 192

sprawdźcie, jak! Orzechowe bezy z figami Składniki: (na 4 porcje) bezy: 3 białka 165 g cukru 50 g orzechów laskowych dodatkowo: 4 figi 2 łyżki miodu 300 ml śmietany kremówki (38%) Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na koniec dodać posiekane orzechy, delikatnie wymieszać łyżką. Z masy uformować 4 okrągłe bezy na blasze wyłożonej papierem(...)temperaturę do 120 st. C. i piec jeszcze 1 godzinę. Ostudzić. Przed podaniem figi pokroić w ósemki. Miód rozpuścić na patelni, wyłożyć figi. Smażyć krótko, zdjąć patelnię z palnika. Kremówkę ubić, wyłożyć na bezy. Udekorować figami i powstałym miodowym sosem. Smacznego! U nas, niestety, coraz chłodniej... Przy laptopie siadam w ciepłym swetrze, z parującym kubkiem tuż obok. Zastanawiam się już

Pożeraczka, czyli raz adobrze