ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:40/1378)

Lody rabarbarowe z borówką amerykańską 200

Cook'd i weź udział w konkursie: Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Składniki: 3 żółtka  200 ml mleka  150 g cukru 200 g śmietanki kremówki 36 % 450 g   musu rabarbarowego 100 g borówki amerykańskiej Wykonanie: Składniki powinny być mocno schłodzone. Żółtka z dodatkiem cukru ubijamy na puszystą masę. Następnie dolewamy mleko i chwilę(...)miksujemy, po czym miskę wstawiamy do lodówki. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną kremówkę na sztywną masę. Następnie do masy żółtkowej dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy.  Z zamrażarki wyjmujemy misę z maszynki do lodów, która mroziła się przez 24 godziny. Włączamy maszynę i przy pomocy dużego lejka wlewamy do niej masę. Następnie po łyżce dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem 158

jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Składniki: 3 żółtka  200 ml mleka  120 g cukru 200 g śmietanki kremówki 36 % 350 g wiśni nadwiślanki 200 g rabarbaru 70 g cukru Wykonanie: Składniki powinny być mocno schłodzone. Miskę do robienia lodów wkładamy do zamrażarki 24 godziny wcześniej. Wiśnie(...)lodówki. Żółtka z dodatkiem cukru ubijamy na puszystą masę. Następnie dolewamy mleko i chwilę miksujemy, po czym miskę wstawiamy do lodówki. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną kremówkę na sztywną masę. Następnie do masy żółtkowej dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy.  Z zamrażarki wyjmujemy misę z maszynki do lodów, która mroziła się przez 24 godziny. Włączamy maszynę

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowy sernik na zimno 361

jakości 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej dużej zawartości kakao) 150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od upodobań smakowych) 6 łyżeczek żelatyny w proszku 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki Polewa: 100 g gorzkiej czekolady ( najlepiej dużej zawartości kakao) 100 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka masła Ser z wiaderka dzielimy na trzy równe porcje po mniej więcej 330 gram(...)czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Rozpuszczając czekoladę należy uważać, żeby nie dostała się woda bo wtedy czekolada nie będzie chciała się rozpuścić. Śmietanę kremówkę dzielimy na 3 części po około 130ml. Pierwszą część ubijamy na sztywno. W około 1/5 szklance wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Pora na łączenie składników. Do sera z cukrem pudrem

Kolizje Smaków
Lekki piankowy tort na zimno 150

przygotowaniu, lekki i niezwykle smaczny tort na zimno. Udaje się zawsze i każdemu, dlatego bez obaw możecie go zrobić. Składniki: Kilka biszkoptów 400g mieszanki owoców leśnych  330ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki (ulubiony smak np. owoców leśnych, wiśniowa lub truskawkowa) 1 łyżka cukru pudru Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody, a drugą w 400ml*.Odstawiamy do ostygnięcia. Małą(...)blachę tortownicy wykładamy biszkoptami. Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę wraz z łyżką cukru pudru. Przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 250ml wody miksujemy z ubita kremówką i wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut, do całkowitego ścięcia ciasta. Następnie wykładamy owoce i zalewamy drugą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Kiedy galaretka stężeje ciasto można podawać

Kolizje Smaków
Bita śmietana z truskawkami inaczej 175

bardzo prosta, lekka wersja pysznego deseru z truskawkami. Szczególnie polecam wszystkim (niezbyt cierpliwym) łasuchom:) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut ( w tym 30 minut chłodzenia) Składniki: 330ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Ok. 14 truskawek Łyżka brązowego cukru Łyżeczka żelatyny Kilka kropli soku z limonki Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy i umieszczamy w garnuszku. Dodajemy około(...)małym ogniu. Gotujemy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy intensywnie, aby żelatyna się rozpuściła. Całość blenderujemy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Śmietankę kremówkę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Mus truskawkowy po ostudzeniu delikatnie mieszamy, niezbyt dokładnie, ze śmietaną kremówką. Podajemy :) Jeśli nie będziemy deseru jeść od razu to umieszczamy

Kolizje Smaków
TIRAMISU Z MALINAMI. 185

lubianego deseru z pewnością zachwyci pozostałych domowników i przyjaciół! TIRAMISU Z MALINAMI. /zmodyfikowany oryginalny przepis;/ na owalną formę o śr. 23 cm 500g serka mascarpone 330 ml schłodzonej kremówki 4 żółtka 3/4 szklanki drobnego cukru (użyłam ksylitolu) 300g świeżych malin 1/2 szklanki NALEWKI MALINOWEJ kawa Inka/kakao do posypania wierzchu  opakowanie podłużnych biszkoptów Mocno schłodzoną kremówkę ubijam na wysokich obrotach(...)ubijać na parze.  Ważne, by miska nie dotykała wody! Musi powstać biała, puszysta masa. Pozostawiam ją, by ostygła. Podłużne biszkopty nasączam nalewką i układam na dnie formy. Ubitą kremówkę miksuję wolno i dokładnie z serkiem mascarpone, po czym dodaję porcjami masę z żółtek. Delikatnie łączę ze sobą, po czym wykładam połowę masy na biszkopty. Układam na wierzchu umyte

W kuchni Karmel-itki
78. Spotanicznie, bez pieczenia czyli: kokosowy deser na ciasteczkowym spodzie! 223

brak bananów w sklepie, więc wszystko skończyło się na tejże spontanicznej wersji, z której wszyscy byli bardzo zadowoleni. Jedynie co jest nam potrzebne to: kruche herbatniki, orzeszki ziemne, śmietanka kremówka, skórka z cytryny, batony Princessa i wiórki kokosowe. Czyż nie brzmi pysznie, że aż lekko? Nie za słodko, a w sam raz - deser idealny na wakacyjy urlop bez piekarnika! Zapraszamy(...)kochani: Składniki: 4 opakowania herbatników (po 50g każde) garść słonych orzeszków ziemnych  90-100g masła 100g wiórek kokosowych 300ml mocno schłodzonej kremówki 36% 1 małe opakowanie śmietan fixu Przygotowanie: Herbatniki i orzeszki ziemne rozdrabniamy w moździerzu, za pomocą malaksera (lub w polowych warunkach za pomocą tłuczka do kotletów(:) na postać przypominającą kruszonkę. W garnku roztapiamy masło. Pokruszone herbatniki

Symfonia Smaków
Deser z owocami i czekoladową bitą śmietaną 327

ogródku świeże, pachnące i aromatyczne owoce, więc zrobiłam pyszny deserek z owoców z dodatkiem czekoladowej bitej śmietany który w upalne dni najlepiej smakuje po schłodzeniu. Składniki: 200 ml kremówki 30% 100 g białej czekolady 100 g herbatników owsianych musli kokosowe z crunchy czekoladowymi borówki amerykańskie maliny Przygotowanie:   Kremówkę wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na średnim ogniu(...)czasu do czasu mieszając do rozpuszczenia się czekolady. Nie zagotować. Ostudzić i zimne włożyć na całą noc do lodówki. Herbatniki pokruszyć. Owoce umyć i osuszyć.Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Na dno szklanki wsypać dwie łyżki herbatników, nałożyć warstwę bitej śmietany, ułożyć borówki, kolejną warstwę bitej śmietany, maliny i na wierzchu posypać musli. Schłodzić przed podaniem

Ala piecze i gotuje
Torcik orzechowo-jabłkowy 259

ostudzić, tężejący wykładać na biszkopt. Na zastygniętym musie jabłkowym ułożyć bezy. Przygotować mus czekoladowy.   Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary. Dobrze schłodzoną kremówkę  ubić. Do połowy rozpuszczonej czekolady, dodać 1/3 część kremówki  - delikatnie wymieszać. Dodawać koleje porcję kremówki - wymieszać. Mus wyłożyć na bezy. Tort schłodzić w lodówce min 4 godziny. Przed podaniem

kolorowotorcikowo
Ciasto jogurtowe z malinami (bez pieczenia) 503

jest taki, że ciasto nie może stać zbyt długo na stole, bo zaczyna płynąć. Składniki (na formę 18 cm): biszkopciki do wyłożenia 400 g jogurtu naturalnego 200 g śmietany kremówki 10 g żelatyny 4 łyżki wody 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego domowego 150 g malin + garść do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Dno tortownicy wykładamy biszkopcikami. Kremówkę ubijamy(...)maleńkim ogniu. Podgrzewamy mieszając, aż się rozpuści, ale nie zagotuje. Do lekko przestudzonej dodajemy stopniowo kilka łyżek jogurtu i mieszamy. Mieszamy z pozostałym jogurtem i wlewamy do ubitej kremówki cały czas ubijając. Kiedy całość się połączy przelewamy do przygotowanej tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem przygotowujemy sos malinowy. Maliny miksujemy z cukrem a następnie

Sto kolorów kuchni
Wyśmienity biszkopt orzechowy z bitą śmietaną (bez cukru i mąki) 218

Kolejne ciacho dla tych, którzy uwielbiają orzechy i ciasta bez dodatku mąki. Ciasto jest puszyste, wilgotne i aromatyczne. Doskonale smakuje również bez nadzienia jeśli nie przepadacie za kremówką. Zresztą co tu się dużo rozwodzić, po prostu dodajcie je do ulubionych i wypróbujcie sami a opinią podzielcie się w komentarzu ;) A może macie jakiś swój ulubiony przepis na ciasto bez mąki(...)drobno mielonych migdałów 80 g masła  5 jajek (osobno białka i żółtka) 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu) 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml kremówki 36% - do przełożenia ciasta 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (u mnie 81%) + 2 łyżki mleka - na polewę Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta

Ze smakiem i z pasją
Deser ze świeżym ananasem 201

coś dobrego albo mamy niespodziewanych gości, możemy przygotować bardzo prosty i szybki deser z owocami. Kombinacji jest naprawdę bardzo wiele, wystarczy odrobina fantazji. Ja tym razem miałam w lodówce kremówkę i mascarpone a na półce od kilku dni leżał ananas, którego zresztą wypadało wreszcie zjeść ;) Deser można oczywiście odchudzić i użyć np. jogurtu naturalnego wymieszanego z gładkim twarożkiem. W mojej(...)wersji deser jest nieziemsko śmietankowy a śmietankowy smak idealnie komponuje się ze świeżym, słodkim, soczystym, dojrzałym ananasem <3 Składniki na 4 desery: 250 ml kremówki 30 % 150 g serka mascarpone 2 łyżeczki ksylitolu/cukru 1 dojrzały ananas 4 łyżeczki konfitury pomarańczowej 3 pełne łyżki płatków migdałowych  3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Kremówkę ubić z ksylitolem lub z cukrem

Ze smakiem i z pasją
Gorzka czekolada na gorąco z musem truskawkowym 200

mogę doczekać się sezonu. W końcu to moje ulubione owoce!  Składniki na 2 filiżanki: 80 g gorzkiej czekolady (u mnie 85%) 120 ml mleka 100-150 ml kremówki 200 g dojrzałych, słodkich truskawek Przygotowanie : Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku, cały czas mieszając, można to zrobić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić, ja nie słodziłam, ale można to zrobić wg.uznania. Truskawki(...)umyć, odciąć szypułki i zmiksować w blenderze. Tak przygotowany mus podgrzać. Na dno filiżanek nalać mus truskawkowy, na to gorącą czekoladę i dopełnić kremówką

Ze smakiem i z pasją
Śmietanowiec agrestowy na zimno 1118

Latem robię deserki na zimno. Więc dzisiaj zapraszam na deser na bazie śmietany kremówki z dodatkiem galaretki agrestowej. Jest nie za słodki, lekko kwaśny i orzeźwiający w smaku. Przygotowałam go w formie którą otrzymałam od firmy Tupperware . Forma nosi nazwę Liliana klik. Forma składa się z czterech części, nadaje atrakcyjną formę galaretkom owocowym, galaretom z mięsa i ryb, sernikom(...)deser możemy zamknąć pokrywką dzięki czemu w lodówce nie będzie pochłaniać zapachów.  Wszystkie produkty Tupperware znajdziecie tutaj klik. Możecie również polubić ich na fb klik. Składniki: 400 ml kremówki 30% 2 galaretki agrestowe 400 ml wody 1 galaretka agrestowa 350 ml wody biszkopty okrągłe Przygotowanie:   Zagotować 350 ml wody zdjąć z ognia wsypać galaretkę, wymieszać i ostudzić

Ala piecze i gotuje
Mleczny torcik na migdałowym spodzie 161

Spód: 130 g masła 150 g migdałów w słupkach 150 g herbatników kakaowych Masa: 250 ml mleka 400 ml kremówki 4 łyżki cukru 3 płaskie łyżki żelatyny 50 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka w proszku  Wykonanie: Masło rozpuścić, dodać pokruszone herbatniki i słupki migdałów. Masę rozłożyć w tortownicy ( śr. 20 cm ), ugnieść. Zapiec przez 10 minut(...)stopniach C. Ostudzić. Żelatynę zalać wodą ( około 1/3 szkl. )- odstawić.  Mleko zagotować z cukrem. W gorącym mleku rozpuścić czekoladę i mleko w proszku. Odstawić do wystygnięcia. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Żelatynę podgrzewać na małym ogniu - uważając, żeby się nie zagotowała. Mieszać - do rozpuszczenia. Płynną żelatynę przelać do mleka - wymieszać. Dodać ubitą kremówkę - połączyć. Masę przelać na migdałowy spód

kolorowotorcikowo