ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:33/1378)

Mini Serniczki z Masłem Orzechowym i Czekoladą 139

SEROWA 12 szt: 500 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie 2 duże jajka 140 g jasnego brązowego cukru lub ewentualnie białego 180 g masła orzechowego (użyłam domowego) 45 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser zawsze kupuję kostkach i do sernika wrzucam taką kostkę do blendera(...)wstawiłam na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie zajęłam się czekoladą. POLEWA CZEKOLADOWA: 90 g czekolady ( ja użyłam 35 g mlecznej i 55 gorzkiej) ok. 55 ml śmietany kremówki 30% 10 g masła Do rondelka wlałam kremówkę i postawiłam na średni ogień i jak śmietanka lekko się podgrzała włożyłam masło i podgrzewałam do momentu wrzenia. Rondelek zdjęłam z ognia

Blondynka Gotuje
Torcik na zimno z borówkami amerykańskimi i porzeczkami czerwonymi. 132

pokuszę Was moim ciastem :-). Torcik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, poza czasem oczekiwania na zastygnięcie. Skład masy serowej jest trochę nietypowy, bo zawiera naturalny serek homogenizowany, śmietanę kremówkę i maślankę naturalną. Na masę serową wylałam galaretkę o smaku owoców leśnych. Deser jest lekki, nie za słodki, delikatnie kwaśny za sprawą borówek amerykańskich i czerwonych porzeczek, idealny na piękne(...)TORCIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I PORZECZKAMI CZERWONYMI.           Składniki: około 100 g biszkoptów okrągłych 400 g serka naturalnego homogenizowanego 200 g śmietany kremówki 30% 350 ml maślanki naturalnej 100 g cukru 1 łyżka  domowego cukru waniliowego 200 g borówek amerykańskich 100 g porzeczek czerwonych 5 czubatych łyżeczek żelatyny 100 ml gorącej wody

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tarta z agrestem i bezą 206

szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch tarty: 300 g – 400 g agrestu 2 jajka + 3 białka 200 ml śmietanki kremówki 30% (3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='150 g zimnego masła (3/4 kostki(...)szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g - 400 g agrestu 2 jajka + 3 białka 200 ml śmietanki kremówki 30% (3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka cukru'; document.write(" "); Z wszystkich składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (najlepiej pulsacyjnie wymieszać je w malakserze, a następnie bardzo

Poezja smaku
Czekoladowy deser ryżowy z wiśniami 93

Czekoladowy deser ryżowy z gorącym sosem wiśniowym i kremówką. Prawdziwa rozpusta i bomba kaloryczna ;) Idealny na grudniowy, zimny wieczór. Składniki na 2-3 porcje: 100 g ryżu 500 ml mleka 25 g kakao 50 g gorzkiej czekolady słoik wiśni (mój miał 570 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100-150 g śmietany(...)wymieszać 5 łyżek soku z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować, dodać sok z mąką ziemniaczaną. Ciągle mieszając gotować przez minutę. Dodać wiśnie. Odstawić z ognia. 3. Kremówkę ubić. 4. Na talerz nałożyć czekoladowy ryż, polać sosem z wiśniami, dodać kremówkę. Smacznego. Przepis pochodzi z magazynu "To jest PYSZNE

Moja Galeria Smaku
Lody z pieczonych truskawek 107

Według prognoz najbliższe dni mają być upalne :) w ramach orzeźwienia proponuję Wam lody truskawkowe podpatrzone na Moich Wypiekach. Powstają z połączenia kremówki z truskawkami pieczonymi z octem balsamicznym. Jego dodatek wydobywa i podbija smak truskawek.  Składniki na tortownicę 21 cm lub keksówkę: z przepisu Doroty 700 g truskawek 500 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru brązowego 2 łyżki(...)pół. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym, wymieszać z octem balsamicznym i cukrem brązowym. Piec 40 min w 170 stopniach. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Zmiksować na puree. Schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z truskawkami. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, wylać masę, przykryć folią spożywczą. Włożyć do zamrażalnika na kilka godzin lub całą noc. Najlepsze są po kilku

Moja Galeria Smaku
Biały czekoladowy mus z malinami 307

desery czekoladowe. Podaje składniki na połowę porcji i nieco zmniejszyłyśmy z mamą ilość białka.   Składniki : 1 tabliczka białej czekolady 2 żółtka 1 białko 1 szklanka zimnej kremówki 36 % 0,5 łyżeczki soku z cytryny  0,5 łyżki wrzącej wody   Przygotowanie:   Żółtka ubijamy. Czekoladę roztapiamy w mikrofali, lub kąpieli wodnej i stopniowo dodajemy(...)ubijając. Na sam koniec ubijania dodajemy pół łyżki wrzącej wody, po czym odstawiamy masę na chwilę żeby przestygła. Białko ubijamy na sztywną pianę. To samo robimy ze śmietaną kremówką. Masę czekoladową łączymy z sokiem z cytryny, delikatnie mieszamy ze śmietaną kremówką, a na końcu dodajemy pianę  z białka.  Mus przekładamy do czekoladowych pucharków lub szklanych pucharków. Zdobimy

Lili w kuchni
TORCIK PORZECZKOWY IMIENINOWY 143

tortownicę dużą składniki razy 2   biszkopt: 3 jajka 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki 1  łyżeczka proszku do pieczenia masa śmietanowo porzeczkowa: 1 kubek 330 ml śmietany kremówki 1,5 szklanki  mieszanych porzeczek- z przewagą czarnych cukier puder do smaku 1 łyżka żelatyny mus porzeczkowy: 1,5 szklanki mieszanych porzeczek 1 łyżka żelatyny cukier puder do smaku(...)minut w 170 st. Studzimy. Przekrawamy na 3 części. Masa śmietanowa: Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy aż do rozpuszczenia, studzimy. W tym czasie ubijamy na sztywno kremówkę, a porzeczki blendujemy na mus. Do ubitej kremówki dodajemy mus. Dosładzamy wg uznania do smaku. Miksujemy, Na koniec dajemy żelatynę,mieszamy. Masę wykładamy na dolny blat biszkoptu, przykrywamy kolejnym.Zostawiamy kilka łyżek masy

Z Majeczką w kuchni
Pyszne i delikatne naleśniki 76

straszną ochotę na naleśniki z malinami. Chciałam jednak, żeby ciasto było inny niż zwykle. Bardzo długo przeglądałam różne strony i blogi, aż trafiłam na ciasto naleśnikowe z dodatkiem śmietany kremówki na   http://www.mojewypieki.com/przepis/nalesniki  :) Przepis pochodzi z  ks iążki Michela Roux 'Jajka' Ciasto jest bardzo rzadkie i przekręcanie ich sprawiało mi trudność, ale z każdym kolejnym naleśnikiem(...)pomęczyć! Naleśniki są pyszne, delikatne i rozpływają się w ustach. Składniki: 125 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 2 jajka 325 ml mleka 100 ml śmietany kremówki kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub troszkę startej cytryny oraz ok 25 g masła do smażenia naleśników. Wykonanie: Do miski wsypać  i wymieszać ze sobą mąkę, sól i cukier

The Sweet Damsel
Domowe lody ananasowe 114

lodów w zamrażarce, można działać i kręcić. Domowe lody ananasowe Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia Składniki: 5 dużych żółtek 90 g cukru 250 ml mleka 20 ml kremówki 350 g świeżego ananasa Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Ananasa obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do kielicha blendera(...)dokładnie miksujemy. Wstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. Następnie masę żółtkową, kremówkę i ananasa mieszamy delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy

Kulinarne przygody Gatity
OMLET BISZKOPTOWY Z MUSEM JAGODOWYM 126

całości ;)Omlety podałam na zastawie  SCANIA- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: słoiczek musu jagodowego Fungopol 4 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki śmietany kremówki cukier puder do smaku- do kremówki Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy żółtka, nadal miksujemy. dodajemy mąkę, mieszamy. Smażymy z obu stron(...)zrumieniąjąc. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy cukru pudru do smaku.Omlet wykładamy na talerz. Połowę smarujemy musem jagodowym, składamy na pól. Dekorujemy bitą śmietaną

Z Majeczką w kuchni
Lody Klonowe 154

Moje Wypieki . Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30 % 200 ml mleka 180 ml syropu klonowego 3 żółtka 30 g cukru Wykonanie: Do rondelka wlałam mleko, śmietanę kremówkę i cukier. Podgrzewałam na malutkim ogniu do czasu rozpuszczenia się(...)cukru (Nie wolno dopuścić do zagotowania się zawartości rondelka!). Lekko przestudziłam. Żółtka ubiłam na jasną masę, wlałam je do rondelka z mlekiem i kremówką i postawiłam z powrotem na mały palnik i mieszając podgrzewałam do czasu aż mieszanina zgęstnieje do konsystencji bardzo rzadkiego kisielu. Oczywiście i na tym etapie nie możemy dopuścić do zagotowania się zawartości rondelka. Po zgęstnieniu, rondelek

Blondynka Gotuje
Deser LETNIA POKUSA z porzeczkami i szałwią 120

bardzo istotnych składników. Zapraszam do wypróbowania! Dla 2 osób Składniki: 200g czarnych porzeczek 100g białej czekolady dobrej jakości Kilka herbatników PETITEK 1 dojrzała brzoskwinia 100g orzechów nerkowca 100ml śmietany kremówki 30%tł 10 dużych listków świeżej szałwii cukier brązowy (dla dzieci cukier brzozowy) Przygotowanie: 1/ Porzeczki zagotowujemy z odrobiną wody, drobno podartymi listkami szałwi i cukrem - odstawiamy na blat(...)ciepłym musie rozpuszczamy kawałki czekolady i mieszamy aż do połączenia się składników. 2/ Orzechy nerkowca miksujemy z kremówką i odrobiną cukru i na zwartą masę. Odstawiamy. 3/ Do szklanek łódki dajemy na spód mus z porzeczek i czekolady a następnie przykrywamy go masą z nerkowca i kremówki. W masę wbijamy kawałki brzoskwini i posypujemy rozkruszonymi herbatnikami. Można wbić waflowe rurki

Kuchnia PROzdrowotna
Lody z Likierem Pinacolada (bez jajek) 113

Sposób przygotowania różni się od tamtego sposobu, bo ja zrobiłam je po swojemu, uważam, że takie lody są wtedy bardziej puszyste i dlatego tak sobie przyjęłam w zwyczaju ubijać kremówkę :) Składniki na 500 ml lodów: 250 ml (1 szklanka) śmietany kremówki 30 % 125 ml (pół szklanki) mleka 60 ml (1/4szklanki) likieru Pinacolada Canari 2 i 1/2 łyżki cukru pudru Wykonanie(...)początku odmierzyłam sobie podane ilości składników. Do miski wlałam kremówkę i ubiłam ją na sztywno z cukrem pudrem. Potem wlałam mleko i wymieszałam trzepaczką, a na końcu wlałam likier. Wstawiłam do lodówki i pojechałam na trening. Po około 4 godzinach mieszankę wlałam do maszyny do lodów i co było fajne, już po kilkunastu minutach mieszanka mocno zgęstniała. Przełożyłam lody

Blondynka Gotuje
DESER TRUSKAWKOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ 148

Szybki deserek na niedzielne popołudnie ( ale nie tylko ) . Połączenie truskawek i kremówki jest idealne. Też tak uważacie? Jeśli swoje desery chcecie szybko i fajnie udekorować, zajrzyjcie koniecznie do sklepu  SŁODKI ŚWIAT  tam znajdziecie wszystko potrzebne do udekorowania mniejszych i większych deserów   Składniki: 50 dag truskawek 1 szklanka śmietany kremówki szklanka mleczka kokosowego cukier puder lub miód ewentualnie(...)smaku ozdoby czekoladowe do dekoracji- u mnie rurki i kwadraciki ze sklepu Słodki Świat Wykonanie: Truskawki odszypułkowujemy, myjemy. Blendujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, dosładzamy do smaku .Przelewamy do pucharków.Kremówkę ubijamy na sztywno, dosaładzamy cukrem pudrem, wykładamy na wierzch deserów. Dekorujemy czekoladowymi ozdobami

Z Majeczką w kuchni
Truskawkowa delicja 100

wystudzenia i stężenia. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na biszkopt. Owoce zalac tężejącą galaretką, wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 ml kremówki 1,5 łyżeczki żelatyny Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 25 ml kremówki. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, gdy napęcznieje lekko ją podgrzać, do rozpuszczenia, jeszcze ciepłą połączyć(...)płynną czekoladą. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, dokładnie połączyć z masą czekoladową. Całość wyłożyć na stężałą galaretkę. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia mas. Przed podaniem dowolnie udekorować. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy