łyżki mąki 1 jajko Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem: 100 g serka mascarpone 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego zielony i czerwony barwnik spożywczy + rozpuszczalne gumy do żucia(...)kremu czekoladowego. Na dolną część babeczki nakładamy krążek z brownie, potem kilka kawałków gumy rozpuszczalnej dla dzieci i przykrywamy wierzchnią częścią. Krem przygotowujemy mieszając ze sobą serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier. Dzielimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa), do mniejszej części dodajemy czerwony barwnik spożywczy do większej zielony i dokładnie mieszamy. Kremy przekładamy do malutkich woreczków strunowych
Ciastkozercydwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową od dołu i boki, nie górę. masa serowa: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 250 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować(...)likieru kawowego ( ja nie użyłam) 3 łyżki wody 30 g masła, w temperaturze pokojowej 3 duże jajka, osobno białka i żółtka 50 g cukru 100 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej Czekoladę, masło, wodę rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Przestudź. W międzyczasie, kiedy masa czekoladowa stygnie, ubić na sztywno
Cukier&Puderręką, mogą przyczynić się do powstania dania o tak wybornym smaku. Zapiekankę zrobiłam z gotowanych ziemniaków w mundurkach oraz jajek, z dodatkiem podsmażonej cebuli, suszonej pietruszki i śmietany kremówki. Całość delikatnie przyprawiłam solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nic dodać, nic ująć! Sugestia: Ugotuj ziemniaki w wieczór poprzedzający robienie zapiekanki. Wówczas jej przygotowanie nie będzie tak czasochłonne(...)ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 600 g ziemniaków 3 jajka 1 cebula, obierz i drobno posiekaj oliwa i masło dosmażenia, sporo sól, czarny pieprz suszona zielona pietruszka 125 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) garść startego drobno parmezanu lub innego sera Przygotowanie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C gdy osiągnie on temperaturę, odczekaj około 30 min, aby ciepło rozeszło
Szybko Szybkowargorącą czekolada tworzą niebo dla łasuchów. Polecam to wyjątkowe, gorące połączenie:) Gorąca czekolada z ciasteczkami Oreo Składniki na 3 porcje: 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 3 płaskie łyżki ciemnego kakao bez cukru 5 zmielonych ciastek Oreo Dodatkowo: 200g śmietanki kremówki – ubitej na sztywno do ozdoby czekolady(...)Zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi. Dodać zmielone ciastka i wymieszać.3. Czekoladę zamieszać i rozlać do trzech szklaneczek. Ubitą na sztywno Śmietanką kremówką ozdobić czekoladę w szklaneczkach. Na wierzchu poukładać połamane ciastka. Od razu podawać. Smacznego
Mała Cukierenkawypiciu wrażenie, że jedna filiżanka to stanowczo za mało. Dodatek chilli cudownie rozgrzewa w ponure, zimowe dni.Potrzebujemy (na 2 filiżanki):- 300 ml mleka- 2 łyżki wody- kubeczek kremówki- 50 g deserowej czekolady - łyżkę brązowego cukru- mieloną chilli- łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Mleko mieszamy z wodą i połową kubeczka kremówki, dodajemy sporą szczyptę chilli, cukier i podgrzewamy. Pozostałą kremówkę miksujemy
W poszukiwaniu inspiracjiwieczór?! :)Jeżeli nie macie naczynia do fondue, to można użyć metalowej podstawki do herbaty/naczynia + świeca typu podgrzewacz i garnuszek, a jak tego też nie posiadacie, to wystarczy czekoladę z kremówką roztopić w garnku na kuchence, a w razie zastygania czekolady- ponownie podgrzać- proste, prawda?!Jeżeli chodzi o dodatki, to mogą być dowolne: owoce, bakalie, ciastka, żelki- co tylko lubicie(...)można nadziać na metalowe szpikulce (które można zastąpić wykałaczkami).Można dać odrobinę wanilii, cynamonu, rumu lub ulubionego likieru, niech fantazja Was poniesie :)Gorąco polecam! :)* czekolada mleczna- 200 g* kremówka- 200 ml* skórka z pomarańczy- łyżeczka* likier pomarańczowy- 1 łyżka* dodatki- u mnie banan, pomarańcza i piankiDo naczynia wkładamy pokruszoną czekoladę, wlewamy kremówkę i mieszamy aż składniki się połączą.Następnie wlewamy
Kraina Miodem Płynącawaniliowe lody (czyli jakieś 2 lata temu) i od razu się zakochałam! :)Zazwyczaj robiłam na samym mleku, ale w książce 'Kuchnia Polska' Reader's Digest znalazłam przepis z dodatkiem kremówki i... już do 'starego' przepisu nie wrócę! :)Sos jest bardziej kremowy i gęściejszy niż na samym mleku, odpowiednio słodki, cudownie pachnący wanilią, idealny do polewania owoców, deserów czy ciast.I dzisiaj(...)kisielem truskawkowym- domowej roboty, oczywiście :)))Mówię Wam, ten deser to raj dla podniebienia! :)))Przepis na pełne 3 szklanki 250 ml: Sos angielski:* mleko 3,2 %- 150 ml* kremówka- 100 ml* żółtka- 3 szt.* cukier- 3 łyżki* wanilia- pół laski Kisiel truskawkowy:* truskawki- 300 g* cukier- 1 łyżka** skrobia kukurydziana- 1 łyżka lekko czubata*** woda- 1/2 szklankiSos angielski:Mleko
Kraina Miodem Płynącadorsza1 mała cebulka1 jajko 1 łyżka kaparów2 łyżki posiekanego koperku1 cytryna bio3-4 łyżki bułki tartejsól,pieprzolej do smażeniaSkładniki na sos:200-300 g pieczarek1/2 cebuli100-150 g śmietany kremówki Wykonanie:rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać.Skropić sokiem z cytryny,posolić i oprószyć pieprzem.Cebulkę obrać i również pokroić w drobna(...)tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju 6-8 minut do zrumienieniacebulkę obrać,drobno pokroić,zeszklić na patelni,dołożyć pokrojone pieczarki i dusić razem,aż do wyparowania wody,następnie wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać do zgęstnienia sosu (kilka minut)kotleciki z dorsza podawać z sosem pieczarkowym i puree ziemniaczanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierwszej łyżeczki :)) Smakuje obłędnie, a do tego jest ciastem bez pieczenia, więc mogą się na niego skusić nawet osoby, które nie mają piekarnika. Połączenie masy krówkowej, budyniu, śmietany kremówki i prażonego słonecznika, to może bomba kaloryczna, ale jakże smaczna! :)Ciasto z masą krówkową zostało wykonane w blaszce o wymiarach 20cm x20cm.Składniki:Masa krówkowa – 510gMleko – 400mlCukier zwykły(...)łyżkiCukier waniliowy – 16gBudyń śmietankowy – 1 opak.Masło – 60gCiasteczka maślane Bonitki lub herbatniki – ok. 250gŚmietana kremówka – 330mlCukier puder – 2 czubate łyżkiŚmietan – fix – 2 opakowaniaSłonecznik – pół szklankiWykonanie:Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników.Masę krówkową podgrzać. Połową zawartości puszki wysmarować herbatniki na dnie, następnie nałożyć kolejną warstwę
Kulinarne PrzebojeNiebo w gębie!:)SKŁADNIKI na 6 pucharków:200 g pełnoziarnistych ciastek Digestivegarść płatków owsianychgarść orzechów laskowych130 g roztopionego masła1 puszka kajmaku2 banany2 łyżki soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki 36%150 g serka mascarponeWYKONANIE: Ciastka, płatki owsiane i orzechy laskowe wrzuć do malaksera i krótko zmiksuj, tak aby pozostały kawałeczki. Dodaj roztopione ciepłe masło i całość dokładnie wymieszaj. Gotową(...)tyle ile lubisz.Banany pokrój w plasterki grubości 4-5 mm, skrop je sokiem z cytryny, żeby nie czerniały. Wyłoż plasterki banana na kajmak, aby przkryć go nimi całkowicie.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone i jeszcze krótko zmiksuj. (Do śmietany nie dodawaj żadnego cukru, deser jest bardzo słodki!). Nałóż ubitą kremówkę do szprycy i udekoruj nią
Słodko-Słony Świat Ilonynajprostszych deserów na świecie... tiramisu. Biszkopty zanurzone w mieszance mocnej kawy i alkoholu, serek mascarpone, ubite na puszysta masę żółtka, najlepsze kakao... W tej wersji dodałam również ubitą śmietanę kremówkę, gdyż takie tiramisu uwielbia mój Mąż... Oryginalnie nie potrzeba dodawać śmietanki, ale myślę, że nie psuje ona tradycyjnego smaku:) Deser jest jeszcze bardziej puszysty... Z alkoholu najlepiej pasuje amaretto(...)które również idealnie tu się komponuje. Kilka godzin w lodówce i prawdziwa uczta dla podniebienia gotowa... Gorąco polecam!SKŁADNIKI:400 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)200 ml śmietany kremówki (koniecznie bardzo dobrze schłodzonej)4 żółtka (w temperaturze pokojowej)5 łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku)450 g podłużnych biszkoptów do tiramisu 1,5 szklanki mocnej świeżo zaparzonej kawy
Słodko-Słony Świat Ilonydodatków. Ja polecam Wam żurawinę firmy Łowicz, w małym, okrągłym słoiczku. Klopsiki podałam z moim ukochanym puree ziemniaczanym i jednym z najlepszych sosów ever:)))) Bulion wołowy, maślana zasmażka, gęsta kremówka i odrobina sosu sojowego i powstał mi świetny sos! Co tu dużo pisac?:) Bierzcie się do roboty, pyyyyyssszny obiad czeka:) Bardzo polecam!Przepis ten zgłaszam do akcji Mopsa w kuchni(...)według uznania)0,5 łyżeczki pieprzu (lub według uznania)SKŁADNIKI NA SOS:400 ml ciemnego bulionu wołowego (gorącego)2 łyżeczki gęstego sosu sojowego (opcjonalnie)1/4-1,3 szklanki gęstej śmietany kremówki 36%2 łyżki masła2 łyżki mąkiWYKONANIE:KLOPSIKI:Bułkę kajzerkę wsadź do kubka lub miseczki i zalej mlekiem (możesz ją rozerwać na pół).Boczek pokrój w pastry i posiekaj drobniutko
Słodko-Słony Świat Ilonyciemnego kakaoSKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:300 g twarogu mielonego z wiaderka (użylam "Naturalnego" Delfiko) lub innego 2-3 krotnie zmielonego250 g mascarpone200 g bialej czekolady0,5 szklanki śmietany kremówki 36% 2 jajkaziarenka z 1 laski wanilii lub 1 lyżka ekstraktu waniliowego4 łyżki cukru pudru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 czubata łyżka budyniu śmietankowego (bez cukru), w proszkuDODATKOWO:250 g świeżych(...)wszystko dobrze sie połączyło, przesyp do tortownicy i porządnie dociśnij do dna, wyrównaj. Tortownicę wsadź do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.MASA SEROWA:W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, a następnie dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.Do miski wlóż
Słodko-Słony Świat Ilonytwarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie450 g cukru10 dużych jajek, białka i żółtka osobno250 g masła, o temperaturze pokojowej6 łyżek kaszy manny1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)1 szklanka śmietany kremówki (30%)ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego rodzynki lub/i kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklankiKażdy z nas na pewno ma swój ulubiony rodzaj ciast. Jednym z moich jest(...)białości. Następnie dodać je do masy serowej i krótko zmiksować. Kiedy już połączymy ser z żółtkami dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce ubić białka na pianę.Do masy serowej stopniowo i delikatnie dodać ubitą kremówkę, białka i bakalie (fot.1). Wymieszać.Przygotować formę o wymiarach
Świat Ciastamleku bułka kajzerkasól morska, świeżo mielony pieprzPasztet drobiowy – druga warstwa:400 g wątróbek drobionych (użyłam indyczych)2 łyżki oleju1 cebula100 ml białego, wytrawnego wina50 ml koniaku100 ml śmietany kremówki 30%1 łyżeczka suszonego majeranku2 łyżki posiekanej natki pietruszkisól morska świeżo mielony pieprzdodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g) Pierwsza warstwa: Kurczaka myjemy, kroimy(...)patelni. Patelnię czyścimy, rozgrzewamy następną łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną cebulę. Zalewamy ją winem i dusimy minutę. Zawartość patelni wlewamy do wątróbek. Dodajemy także majeranek, posiekaną pietruszkę, śmietanę kremówkę oraz sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Na drugi dzień lub po kilku godzinach chłodzenia: Z kurczaka wyjmujemy liść laurowy i miksujemy go wraz z jajkiem
Poezja smaku