wykleić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 500g mielonego twarogu (może być z wiaderka) - 250g mascarpone - 125ml słodkiej kremówki - 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu - 4 jajka - 30g mąki ziemniaczanej - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy W misie miksera ubić jajka z cukrem lub ksylitolem(...)wanilią, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy przełożyć ser, rozkręcić go. Wsypać mąkę ziemniaczaną i zamieszać dokładnie. Następnie dodawać stopniowo masę jajeczną na zmianę z masą śmietanowo-serową (kremówkę ubić wcześniej na sztywno razem z mascarpone). Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C, pieczemy na programie góra-dół (bez termoobiegu) ok.70-80 minut
Smaczne Zdrowezdjęciach pokazałam Wam go w dzbanku, bo wtedy konsystencję miał płynną, a i przykład jak wygląda wyciśnięty na babeczce. Składniki na ponad 500 ml: 250 - 300 ml śmietanki kremówki 30% 150 - 200 g gorzkiej i mlecznej czekolady ( ja zwykle dodaję 200 g gorzkiej i ok. 60 g mlecznej) 50 g masła w temperaturze pokojowej 2 - 3 łyżki cukru pudru(...)łyżki likieru amaretto W rondelku śmietankę kremówkę doprowadzam do wrzenia. Zestawiam z ognia, wrzuciłam do śmietany kosteczki czekolady, po chwili rozmieszałam wszystko dokładnie, dodałam masło, cukier puder i amaretto i ponownie wszystko wymieszałam. Gotowe! Jako sos czekoladowy do polewania deserów jest gotowy już teraz, do wyciskania, czy smarowania będzie po kilku godzinach pobytu w lodówce minimum 2 godziny. Gdyby
Blondynka GotujeSkładniki: biszkopt czekoladowy z 6 jaj 1 litr śmietany kremówki 1 kostka margaryny 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mleka w proszku 3 łyżki kakao 1 opakowanie wafli bakalie Wykonanie: Czekoladowy biszkopt przekroić na pół, kremówkę ubić dodając ewentualnie cukier puder. Dla pewności, że kremówka będzie miała idealną konsystencję, można dodać trochę żelatyny rozpuszczonej
Ciasteczkowy Potwórmiejsce by stężała. Kostki dyni przekładam do rondla, wsypuję cukier i duszę pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną dynię miksuję na mus, wsypuję galaretkę i odstawiam by wystygło. Kremówkę ubijam na sztywno i dodaje porcjami zimny mus. Masę wykładam na kruchym spodzie i całość wstawiam do lodówki. Z drugiej kremówki ubijam pianę i dodaję rozpuszczoną i lekko tężejącą(...)galaretkę. Pianę wykładam na wierzch ciasta i ponownie schładzam przez ok 2-3 godziny. Moja rada: By mus był bardziej delikatny proponuję dodać dwie ubite kremówki
Ciasteczkowy Potwórkostki masła 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego Masa cukrowa: 1 białko 500 gram cukru pudru 1 łyżka namoczonej i rozpuszczonej żelatyny Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 1/2 litra śmietany kremówki 36% 3 zagęstniki do śmietany typu śmietan-fix masa cukrowa lub gotowe ozdoby z masy cukrowej lub marcepanowej Wykonanie: Na biszkopt ubijam białka na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera(...)układam kolejny blat biszkoptowy, nasączam, ponownie układam plasterki brzoskwiń i ponownie smaruję kremem. Na wierzch kładę ostatni blat, nasączam nektarem , smaruje pozostałym kremem wierzch i boki tortu. Kremówkę ubijam na sztywno dosypując zagęstnik( dzięki niemu nie potrzeba dodawać żelatyny i kremówka nie podchodzi wodą) Przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję boki mojego tortu. Odstawiam do lodówki. Białko ubijam rózgą
Ciasteczkowy Potwórpyszny i delikatny deser. Ciasto jest po prostu pyszne!!! Polecam :) Biszkopt: 12 jaj 2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 200 ml śmietany 18% 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 łyżki mleka 2 łyżki kakao Wykonanie: Białka ubijam na sztywno(...)jednakowej wielkości blaszki wykładam papierem do pieczenia, dziele ciasto na dwie części i piekę dwa biszkopty czekoladowe. Wyjmuję, zimne kroję kroję na - w sumie - cztery blaty i odstawiam. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno.Dodaję cukier i miksuję do rozpuszczenia się cukru. Żelatynę zalewam, czekam aż spęcznieje, podgrzewam w kąpieli wodnej i łączę ze śmietaną 18%, szybko przelewam
Ciasteczkowy Potwórwysypać masę ciasteczkową, wyrównać, odstawić. Składniki na masę serową: 800 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie; 0,75 szklanki drobnego cukru do wypieków; 4 duże jajka; 125 ml śmietany kremówki (30%); 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej pokruszonej na grubsze kawałki); 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii; Wszystkie składniki powinny(...)Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej), schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Składniki na polewę chałwową: 150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej); 125 ml śmietany kremówki 30%; Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (najlepiej zmiksować blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, cały czas przy tym mieszając
In my kitchenzielonym pieprzem powstał dzisiejszy sos. Najbardziej łagodna z odmian pieprzu idealnie nadaje się do sosów. W pieczarkowym też się sprawdził. Smak zielonego pieprzu idealnie komponuje się ze słodką śmietaną kremówką i delikatnym smakiem pieczarek, nadając przy tym sosowi niezwykłej wyrazistości. Zapraszam do przepisu. Składniki na 2 porcje: 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki zielonego pieprzu 150 ml śmietany kremówki(...)zeszklic na maśle z pieczarek usunąć ewentalne drobinki ziemi, podciąć ogonki i pokroić w plasterki. Dołozyć do cebuli i podsmażyć razem, aż z patelni odparuje cały płyn dolać śmietanę kremówkę i poddusić z pieczarkami kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dosolic do smaku, dodać odrobinę soku z cytryny i odsączony z zalewy zielony pieprz. Zagotować i podawać z ulubionymi dodatkami posypany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut do zrumienienia. Wyciągnęłam ciasto z piekarnika i postawiłam do wystudzenia. W czasie, którym ciasto stygło, ja zabrałam się za robienie żelki ajerkoniakowej. Ajerkoniakowa (Advocatowa) żelka: 125 ml śmietanki kremówki 30% 125 ml Advocaat Dalkowski Strotoruński 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalałam minimalną ilością wody, tak aby woda tylko pokryła żelatynę. Odstawiłam do napęcznienia ok 10 minut. Do rondelka(...)wlałam kremówkę i doprowadziłam do wrzenia, a w tym czasie podgrzałam napęczniałą żelatynę w mikrofalówce i rozpuściłam dokładnie (nie należy zbyt mocno podgrzewać żelatyny, aby nie straciła swoich właściwości żelujących). Kremówkę zestawiłam z palnika, wlałam do niej rozpuszczoną żelatynę, wymieszałam dokładnie, na końcu wlałam likier Advocat i ponownie wymieszałam. DODATKOWO: 1 mały słoiczek domowego dżemu z czarnej porzeczki (można
Blondynka Gotujezamrażalce :) 'rolada bezowa z bitą śmietaną i borówką amerykańską' Składniki: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka octu winnego - 400ml śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej - cukier puder do śmietany kremówki (2-3 łyżki) - borówka amerykańska lub inne owoce Białka ubić ze szczyptą soli na średnio-sztywną pianę. Następnie dodawać(...)papierem) i delikatnie wystudzić. Czystą, bawełnianą ściereczkę oprószyć dość mocno, cukrem pudrem. Przełożyć na nią bezę (górą bezy do ściereczki). Oderwać papier i zostawić do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Śmietanę rozsmarować na bezie (zostawiając z góry ok 2-3 cm pasek - śmietana nam się "rozejdzie" podczas zwijania), położyć owoce i zwijać wzdłuż długiego boku. Gotową
CookYourselfDelikatne w smaku i lekko słodkie naleśniki. Idealne do słodkiego nadzienia. Naleśniki przygotowane są na bazie śmietanki kremówki, której wcześniej nie wykorzystywałam w ten sposób. Ale kiedyś musi być ten pierwszy raz - i oto są - pyszne miodowe naleśniki. Ważne jest, aby do przepisu wziąć kremówkę lejącą, najlepiej UHT, aby nam się nie zważyła podczas smażenia. Polecam! 'miodowe naleśniki' Składniki(...)ok.10 naleśników): - 300 ml śmietany kremówki (użyłam UHT Łaciata) - 100 ml mleka - 150g mąki pszenej - 2 jajka - 2 łyżki oleju - 1,5 łyżki miodu Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego
CookYourselfRobi się go błyskawicznie i błyskawicznie znika ze stołu. Plusem jest też to, że wszystkie składniki są łatwo dostępne i do tego jest na serku homogenizowanym. Dzięki połączeniu śmietany kremówki i serka, jest delikatny w smaku i gładki w konsystencji. Polecam! Zamiast musu możecie wylać samą galaretkę, będzie równie smaczny. U nas w wersji "szklankowej". 'sernik na zimno na serku(...)homogenizowanym z musem z truskawek' Składniki (na tortownicę o średnicy 22cm): - 800 g serka homogenizowanego (typu Danio) - 1,5 szklanki śmietany kremówki 30% - 2-4 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 2 łyżki żelatyny - 0,5 szklanki gorącej wody - 0,5 truskawek - 2 galaretki truskawkowe - biszkopty na spód Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder (2 łyżki
CookYourselfchwilę. Gdyby masa się zważyła, należy dolać troszkę chłodnej wody i energicznie zamieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie oblać nią babkę. Polewa ganache: - 100g gorzkiej czekolady - 120g śmietany kremówki W rondelku roztopić czekoladę razem z kremówką. Można także zagotować kremówkę, odstawić z palnika, wrzucić do niej pokruszoną czekoladę i po chwili zamieszać. Letnią polewą oblewamy naszą babkę. Smacznego
Smaczne Zdroweśmietanki kremówki 30% 5 białek jaj 4 łyżki cukru 100 g ciastek Petit Beurre Krem z żółtek: 5 żółtek 5 łyżek cukru 5 łyżek wody Jakiś czas temu w sieci sklepów Biedronka, podczas trwania tygodnia Portugalskiego zauważyłam bardzo fajny deser - Natas do Céu. Postanowiłam spróbować... no i od tego czasu nie potrafiłam przejść obojętnie obok półki(...)wrzenia. W małej miseczce żółtka rozkłócić widelcem i dodać do wrzącej wody z cukrem. Odstawić z ognia i mieszać, aż do momentu, kiedy masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Białka również na sztywno i również pod koniec ubiajania dodać 2 łyżki cukru. Ubitą kremówkę przełożyć do miski z białkami
Świat Domowej Kuchniporcje 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 6- 7 sztuk połówek brzoskwiń z syropu 6-7 sztuk truskawek 300 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru przepis Białka wlewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę, w trakcie ubijania wsypujemy cukier a pod koniec mąkę ziemniaczaną oraz ocet i jeszcze chwilę miksujemy. Piana powinna(...)st.C około 50 minut po czym zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Do miski przekładamy 3 połówki brzoskwiń i miksujemy je blenderem. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Odsączone z syropu połówki brzoskwiń przekrawamy na mniejsze części, a truskawki wzdłuż na połówki. Na wystudzoną bezę nakładamy ubitą kremówkę i polewamy ją musem brzoskwiniowym
Smakowite Dania