ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:31/1378)

Rafaello 281

zrobić bo będziecie żałować. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kokosowa: 0,5 l kremówki 30% 200 g czekolady białej 1 puszka mleczka kokosowego bio   Ale-raj * 5 łyżeczek żelatyny 1/4 szkl gorącej wody kokos cukierki rafaello  Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno(...)Masę przelać do formy 24*24 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w 180 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu ostudzić. Pianka kokosowa: Dzień wcześniej kremówkę podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z ognia dodać połamane czekolady i dokładnie rozmieszać. Przykryć, przestudzić i zimne włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Zimną kremówkę ubijać na najwyższych obrotach

Ala piecze i gotuje
galaretkowe babeczki 187

zrobiłyśmy ten deser w formie małych babeczek. Pracy przy tym tyle co nic a radocha dziecka ogromna! Składniki: 1 opakowanie galaretki malinowej 1 opakowanie galaretki niebieskiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36% 2 szklanki wrzątku Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą osobno. Kremówkę ubić. Podzielić na połowę i przełożyć do osobnych miseczek. Kiedy galaretki wystygną, z każdej odlać połowę i wymieszać(...)kremówką. Do foremek na babeczki wlewać galaretki na zmianę z tymi wymieszanymi ze śmietanką. Odstawić do stężenia. Aby łatwiej wyciągnąć później babeczki z foremek najlepiej zanurzyć na kilka sekund dno foremki w gorącej wodzie (ale nie trzymać ich tak zbyt długo, bo galaretki się rozpuszczą).  Do tego typu deserów najlepiej użyć foremek silikonowych. Można w nich zarówno robić desery

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z polewą toffi 204

udało się, wyszedł przepyszny:) Składniki: Ciasto 150 g margaryny 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1/3 szklanki cukru Polewa toffi 80 g masła 80 g cukru 2 łyżki śmietanki kremówki Masa serowa 1 kg. twarogu sernikowego 4 jajka 2 szklanki cukru pudru 15 g cukru waniliowego 100 ml śmietanki kremówki 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa Przygotowanie: Najpierw robimy ciasto(...)zrobione więc zabieramy się do zrobienia masy serowej. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym miksujemy. Następnie dodajemy twaróg sernikowy, mąkę ziemniaczaną i wlewamy śmietankę kremówkę. Wszystko razem dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W misce najlepiej metalowej ubijamy trzepaczką białka na sztywną pianę i dodajemy do masy sernikowej. Dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na podpieczony spód

Smaczne Potrawy
Sernik miętowy 164

lodówki na co najmniej 30 min. Składniki na masę serową: 60 dag sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego 3 jajka + żółtko 2 łyżki soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki 36 % 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 ml likieru miętowego * 80 g listków i łodyżek świeżej mięty **  lub 2 torebki herbaty miętowej(...)mięty i je wyrzucić W mikserze wstępnie roztrzepać jajka, dodać cukier i dokładnie zmiksować, dodawać po łyżce sera i miksować do otrzymania serowej masy bezgrudkowej- nie dłużej Dodać miętową kremówkę, sok z cytryny, zmieszane i przesiane mąki, likier miętowy i wszystko połączyć Piekarnik nagrzać do temp. 170 *C Na schłodzony spód wyłożyć masę serową, wyrównać, włożyć do piekarnika i zaraz

Proste Potrawy
Domowy batonik Snickers (Snikers) 1425

nasmarowanymi olejem wyrównać warstwę nugatową. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Warstwa karmelowa: 350 g cukru 1,5 łyżki miodu 100 ml wody 100 g masła 100 ml śmietany kremówki 30% 1,5 szklanki prażonych solonych orzeszków ziemnych W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy(...)mieszając ani razu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo – złoty. Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, około minuty, mieszając. Ponownie zdjąć z palnika, dodać orzeszki, wymieszać. Masę delikatnie przestudzić (powinna być w dalszym ciągu ciepła

moj przepis na
Tort bananowo-czekoladowy 502

Tort bananowo-czekoladowy Kakaowy biszkopt, przełożony delikatnym bananowym kremem na bazie kremówki i serka mascarpone- do tego banany i bita śmietana w elemencie ozdoby , a wszystko pięknie opruszone startą czekoladą- i mamy pyszny, dostojny tort bananowo- czekoladowy! Chyba nie trzeba wspominać, że smakuje wszystkim niezależnie od wieku i niezależnie od tego, z jakiej okazji został przygotowany! SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY(...)jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki ciemnego kakao szklanka cukru łyżka oleju łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM BANANOWY: 250 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 250 g serka mascarpone 2 duże banany DODATKOWO: pół tabliczki mlecznej czekolady 2 banany 250 ml. śmietany kremówki DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony

Domowe Torty
Sztuka sernika - czyli sernik daktylowy na jesienne wieczory 145

Spód brownies gotowy! Brawo!  Gdy nasza bomba czekoladowa dojrzewa w piekarniku, możemy zacząć przygotowywać masę serową. Składniki na masę serową: 650 g sera białego 250 ml śmietanki kremówki (18%) 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii (1 buteleczka) 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g suszonych daktyli Na rynku jest obecnie cały ogrom(...)tego powodu podczas przygotowania serników zwykle stosuję zwykły biały twaróg (swojski :)), który w pierwszym etapie "mielę" blenderem na gładką, kremową masę. Używam w tym celu niewielkiej ilości śmietanki kremówki - jej resztę dodaję później. Biały ser przed i po mieleniu Po ręcznym zmieleniu sera białego dodajemy do niego pozostałe składniki - śmietankę kremówkę, cukier, ekstrakt waniliowy, jajka, jogurt naturalny i mąkę ziemniaczaną

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI I OWOCOWĄ PIANKĄ 408

Delikatne, wilgotne ciasto biszkoptowe, z aromatycznym, domowym musem jabłkowym i pianką na bazie kremówki i mascarpone- pychotka. Dla wszystkich wielbicieli jabłek, śmietanki i ciast biszkoptowych. Potrójna rozkosz dla podniebienia. Ciasto, które ubóstwia moja Rodzinka, a w szczególności jej najmłodsza część. W zamyśle miał być jabłecznik na biszkopcie, ale ponieważ dawno nie piekłam biszkoptów, trochę się zakręciłam i upiekłam za niski(...)programie góra-dół, bez termoobiegu). Można wstawić do nagrzanego piekarnika, wówczas pieczemy tylko ok.20- 25 minut. Składniki masy: - słoik domowego musu jabłkowego, ok.600g (lub gęste jabłka prażone) - 500ml kremówki 36% - 250g mascarpone - 1 galaretka malinowa lub truskawkowa na 500ml wody (najlepiej bez cukru, wówczas dodajemy ksylitol) - 1 kostka gorzkiej czekolady Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku, dokładnie rozmieszać i odstawić

Smaczne Zdrowe
ptysie jagodowe 165

ciasto: 4 jajka 1 szklanka wody 125 g masła szklanka mąki szczypta soli na nadzienie: 500 g sera białego z wiaderka szklanka jagód leśnych (użyłam mrożonych) 200 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru łyżka cukru dodatkowo: cukier puder do posypania Wodę, masło i sól umieścić w rondelku, zagotować. Dodać przesianą mąkę i mieszając zaparzyć aż zrobi się gęsta jednolita masa(...)następnie zmniejszyć temperaturę do 170*C i suszyć jeszcze kolejny kwadrans. Wystudzić i przekroić na połówki.  Jagody zasypać cukrem i chwilę gotować na małym ogniu (świeżych nie trzeba). Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ser wymieszać z wystudzonymi jagodami a następnie delikatnie połączyć z kremówką. nadziewać ptysie a gotowe posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kurczak z Makaronem Orkiszowym, czyli bardzo łatwy obiad 219

obiad dla osób, które niezbyt dobrze radzą sobie w kuchni, bo trudno go spieprzyć. Składniki: makaron orkiszowy (możesz użyć taki jaki masz w domu) 1 ćwiartka z kurczaka śmietana kremówka masło sól pieprz Wykonanie: Ćwiartkę z kurczaka dokładnie umyłam pod bieżącą wodą, osuszyłam i przekroiłam na dwie części. W rozgrzanym woku rozpuściłam masło i dołożyłam mięso, które obsmażyłam z każdej(...)międzyczasie wstawiłam makaron. Mięso oddzieliłam od kości, doprawiłam solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedziłam i włożyłam do woka, wymieszałam wszystko, nadal trzymając wok na małym ogniu,wlałam śmietanę kremówkę i mieszałam wszystko przez kilka chwil, do momentu aż kremówka pokryje zawartość woka i lekko zgęstnieje. Teraz wystarczyło wyłożyć jedzonko do talerzy. My zjedliśmy z kiszonym ogórkiem, a Wy? Z czym

Blondynka Gotuje
Mini Serniczki z Masłem Orzechowym i Czekoladą 170

SEROWA 12 szt: 500 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie 2 duże jajka 140 g jasnego brązowego cukru lub ewentualnie białego 180 g masła orzechowego (użyłam domowego) 45 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser zawsze kupuję kostkach i do sernika wrzucam taką kostkę do blendera(...)wstawiłam na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie zajęłam się czekoladą. POLEWA CZEKOLADOWA: 90 g czekolady ( ja użyłam 35 g mlecznej i 55 gorzkiej) ok. 55 ml śmietany kremówki 30% 10 g masła Do rondelka wlałam kremówkę i postawiłam na średni ogień i jak śmietanka lekko się podgrzała włożyłam masło i podgrzewałam do momentu wrzenia. Rondelek zdjęłam z ognia

Blondynka Gotuje
Tarta z agrestem i bezą 277

szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch tarty: 300 g – 400 g agrestu 2 jajka + 3 białka 200 ml śmietanki kremówki 30% (3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='150 g zimnego masła (3/4 kostki(...)szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g - 400 g agrestu 2 jajka + 3 białka 200 ml śmietanki kremówki 30% (3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka cukru'; document.write(" "); Z wszystkich składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (najlepiej pulsacyjnie wymieszać je w malakserze, a następnie bardzo

Poezja smaku
Czekoladowy deser ryżowy z wiśniami 128

Czekoladowy deser ryżowy z gorącym sosem wiśniowym i kremówką. Prawdziwa rozpusta i bomba kaloryczna ;) Idealny na grudniowy, zimny wieczór. Składniki na 2-3 porcje: 100 g ryżu 500 ml mleka 25 g kakao 50 g gorzkiej czekolady słoik wiśni (mój miał 570 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100-150 g śmietany(...)wymieszać 5 łyżek soku z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować, dodać sok z mąką ziemniaczaną. Ciągle mieszając gotować przez minutę. Dodać wiśnie. Odstawić z ognia. 3. Kremówkę ubić. 4. Na talerz nałożyć czekoladowy ryż, polać sosem z wiśniami, dodać kremówkę. Smacznego. Przepis pochodzi z magazynu "To jest PYSZNE

Moja Galeria Smaku
Lody z pieczonych truskawek 151

Według prognoz najbliższe dni mają być upalne :) w ramach orzeźwienia proponuję Wam lody truskawkowe podpatrzone na Moich Wypiekach. Powstają z połączenia kremówki z truskawkami pieczonymi z octem balsamicznym. Jego dodatek wydobywa i podbija smak truskawek.  Składniki na tortownicę 21 cm lub keksówkę: z przepisu Doroty 700 g truskawek 500 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru brązowego 2 łyżki(...)pół. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym, wymieszać z octem balsamicznym i cukrem brązowym. Piec 40 min w 170 stopniach. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Zmiksować na puree. Schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z truskawkami. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, wylać masę, przykryć folią spożywczą. Włożyć do zamrażalnika na kilka godzin lub całą noc. Najlepsze są po kilku

Moja Galeria Smaku
Biały czekoladowy mus z malinami 341

desery czekoladowe. Podaje składniki na połowę porcji i nieco zmniejszyłyśmy z mamą ilość białka.   Składniki : 1 tabliczka białej czekolady 2 żółtka 1 białko 1 szklanka zimnej kremówki 36 % 0,5 łyżeczki soku z cytryny  0,5 łyżki wrzącej wody   Przygotowanie:   Żółtka ubijamy. Czekoladę roztapiamy w mikrofali, lub kąpieli wodnej i stopniowo dodajemy(...)ubijając. Na sam koniec ubijania dodajemy pół łyżki wrzącej wody, po czym odstawiamy masę na chwilę żeby przestygła. Białko ubijamy na sztywną pianę. To samo robimy ze śmietaną kremówką. Masę czekoladową łączymy z sokiem z cytryny, delikatnie mieszamy ze śmietaną kremówką, a na końcu dodajemy pianę  z białka.  Mus przekładamy do czekoladowych pucharków lub szklanych pucharków. Zdobimy

Lili w kuchni