ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:22/1378)

Creme brulee w nowej odsłonie 208

brulee z białą czekoladą i żurawiną Składniki: (na 8 porcji) mus żurawinowy: 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g cukru 3cm kawałek imbiru creme brulee: 400 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 4 żółtka 120 g białej czekolady 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g białej czekolady Żurawinę włożyć do garnka, dodać cukier(...)imbir. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż żurawina popęka. Lekko odparować, przetrzeć przez sitko, przestudzić. Czekoladę drobno posiekać. Kremówkę zagotować, zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Wąskim strumieniem wlać ciepłą kremówkę, cały czas miksując. Dodać mascarpone i ekstrakt, połączyć. Na dno kokilek równomiernie wyłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak sprawić przyjemność dziecku. 291

biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki (pół mąki pszennej i pół ziemniaczanej) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa do tortu 3 śmietany kremówki cukier puder 2 opakowania utrwalacza do śmietany śmietan-fix maliny mrożone około 300 g 2 galaretki malinowe wykonanie: Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Odstawiamy na bok. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek(...)pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 ° C  Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczony. Gdy biszkopt całkiem wystygnie przecinamy go na dwa równe krążki. 2 kremówki ubijamy z cukrem pudrem i usztywniaczem do śmietany. Ubitą śmietanę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy 100 g zmiksowanych malin. Jeden blat biszkoptu układamy na paterze

Przysmaki Karolki
Babeczki z Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą 186

Urocze babeczki o delikatnie kakaowym spodzie z orzeźwiającą konfiturą wiśniową i aksamitnym kremem na bazie czekolady oraz śmietanki kremówki to połączenie, które idealnie ze sobą komponuje tworząc przepyszne mini wypieki, którym nie sposób się oprzeć. Wiśniowo-czekoladowe babeczki to wytworna i elegancka propozycja na przyjęcia, imprezy okolicznościowe lub po prostu niedzielny deser.  Ważne: Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Babeczki(...)pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli  łyżka kakao  ok. 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) Krem: 400 ml śmietanki kremówki 150 g groszków z mlecznej czekolady (lub połamanej czekolady) 100 g groszków z gorzkiej czekolady (lub połamanej czekolady) fix do ubijania śmietany ok. 100 g wiśniowej konfitury Babeczki z Aksamitnym

Słodka Strona
Babeczki - Różyczki z Aksamitnym, Delikatnym Kremem z Mascarpone 190

Delikatne, rozpływające się w ustach, klasyczne babeczki z delikatnym, aksamitnym kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone to idealna kombinacja smaków, którą warto wypróbować. Babeczki w postaci uroczych różyczek to propozycja idealna na przyjęcia okolicznościowe, romantyczne kolacje, a także chrzciny, komunie a nawet przyjęcia weselne gdzie również nie powstydzą się swoim wyglądem. Muffinki/Babeczki Waniliowe - Składniki: Ciasto: 300 g mąki(...)proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 225 g masła w temperaturze pokojowej 225 g cukru cukier waniliowy 3 jajka 130 ml mleka odrobina soli Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru odrobina barwnika czerwonego lub różowego Muffinki/Babeczki Waniliowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy

Słodka Strona
Walentynkowa panna cotta z malinami 185

deser do romantycznej kolacji. :) Mając już dość smażenia i zagniatania ciasta, przygotowałem prostą panna cottę z malinami w mojej nowej foremce w serducha. <3 Panna cotta: 300 ml kremówki 36% 200 ml pełnotłustego mleka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Laskę wanilii przekrój na pół i wybierz łyżeczką ziarnka. Do rondla wlej, mleko, kremówkę, dodaj wanilię(...)cukru, a następnie odstaw z ognia. Żelatynę namocz w kilku łyżkach wody, a następnie wlej trochę gorącego mleka i wymieszaj wszystko do jej rozpuszczenia. Wlej ją do garnka z kremówką i dokładnie wymieszaj. Nie zapomnij jeszcze wyjąć laski wanilii. Mus malinowy: 200 g świeżych lub mrożonych malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Maliny zmiksuj za pomocą blendera i dodaj

Food Square
Tort czekoladowo- wiśniowy 208

delikatnie mieszamy. Następnie do mieszaniny jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy do połączenia się składników.  Krem czekoladowo wiśniowy: 300 gram czekolady gorzkiej dobrej jakości 500 ml kremówki 36 % 500 gram serka mascarpone 5 łyżek przesianego cukru pudru 300 gram wiśni zalanych spirytusem (należy to wykonać na tydzień przed robieniem masy, wiśnie zalewamy tak aby alkohol w całości(...)przykrywał) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. W misce na sztywno ubijamy kremówkę, pod koniec dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Gdy kremówka będzie gotowa dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Następnie do naszej masy dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy. Na sam koniec dodajemy lekko odciśnięte z alkoholu wiśnie, całość mieszamy do połączenia się składników.  Spirytus

Krakowskie smaki Ani
Tort kosz kwiatów 151

tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, samo dno i pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 175 stopni bądź do suchego patyczka.  Krem orzechowo-kawowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 opakowania serka mascarpone każdy po 250 gram 4 kieliszki wódki orzechówki 200 gram posiekanych orzechów włoskich 6 łyżek kawy cappuccino orzechowej 6 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone(...)minimalnej ilości gorącej wody Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, dokładnie mieszamy aby nie pozostało grudek, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i nadal ubijamy. Do gotowej kremówki dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Następnie dodajemy kawę, orzechy i wódkę, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę odstawiamy na godzinę

Krakowskie smaki Ani
Angel food cake z pestkami granatu 117

sobie smakuje wspaniale i nie potrzebuje już żadnych dodatków. Aby jednak sprawić sobie  jeszcze  większą przyjemność i jakoś zrekompensować ten brak śniegu, proponuję podać je z kremówką oraz pestkami granatu lub dowolnymi owocami jagodowymi. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka białek (z około 6-8 jajek) 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)biszkopt ułóż formą go góry nogami na kratce i odstaw do wystudzenia. Później odkrój boki nożem i lekko postukaj w foremkę, aby ciasto z niej wypadło. Dodatkowo: 300 ml kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki pestek granatu Kremówkę ubij na sztywno, dodając cukier pod koniec ubijania. Posmaruj górę i boki ciasta bitą śmietaną i obsyp pestkami granatu. Podawaj

Food Square
Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 295

soku z cytryny lub octu150 g mąki pszennej125 g suchego maku (niemielonego)1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY Z BAILEYS:800 ml śmietany kremówki 36%120 g cukru pudru3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku6 łyżek likieru Baileys3 listki żelatyny250 g serka mascarponeDODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam domowej(...)łyżki mleka i rozpuść ją na minimalnym ogniu w małym garnuszku (uważaj, żeby jej nie zagotować!). Do płynnej żelatyny dodaj kawę oraz Baileys i dobrze wymieszaj.W osobnym naczyniu ubij kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodając 120 g cukru pudru.Wmieszaj do ubitej kremówki mascarpone i krotko ubijaj jeszcze do uzyskania gładkiego kremu.Teraz powoli, przy włączonym mikserze, dodawaj cienką strużką płynną

Słodko-Słony Świat Ilony
SERNIKOWY TORT KOKOSOWO-MALINOWY 1279

malinowymSKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ MASĘ SERNIKOWĄ:500 g mascarpone1 puszka mleczka kokosowego (koniecznie trzymanego  wcześniej przez 24 h w lodówce)200 g kremowego serka (użyłam "Delfico")300 g śmietany kremówki 36%150 g cukru pudru6 łyżeczek żelatyny1/4 szklanki wody75 g wiórków kokosowychWYKONANIE:MALINOWA GALARETKA:Ten element tortu możesz wykonać dzień wcześniej albo 2-3 h przed przystąpieniem do robienia tortu.Zagotuj(...)bardzo delikatnie gotową masę do tortownicy i piecz biszkopt około 25 minut do tzw. suchego patyczka.Po wystudzeniu biszkoptu zetnij równiutko jego górę, żeby wyrównać całość.KOKOSOWA MASA SERNIKOWA:Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.W osobnej misce utrzyj przez chwilkę mascarpone z kremowym serkiem i cukrem pudrem.Puszkę z mlekiem kokosowym postaw do góry dnem i otwórz. Zlej wodę kokosową, która zebrała

Słodko-Słony Świat Ilony
Pavlova z żurawiną 231

najlepsze, dzisiaj mam dla Was kolejny sposób na jej wykorzystanie. Inspiracją był przepis Beaty, ale zmieniłam w nim niemal wszystko. Zamiast dużego tortu - mniejsze puchate bezy, do tego odrobina kremówki i sos ze świeżej żurawiny. Wyszło coś obłędnie pysznego; C. stwierdził, że to chyba najlepsze bezy, jakie jadł. Słodko-kakaowe, chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku - idealne. Do tego(...)sztuki)beza:4 białka220 g cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka kakaomus żurawinowy:150 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)50 g cukru1 łyżka soku z cytrynydodatkowo:250 ml śmietany kremówki (38%)Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wlać sok z cytryny i wsypać kakao, połączyć.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować cztery okrągłe, dość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą 360

Sernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby... Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Składniki:2 galaretki truskawkowe500 g ricotty100 g białej czekolady300 ml śmietany kremówki3 łyżki żelatyny(...)kąpieli wodnej - studzimy.Ricottę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, a na końcu ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. W osobnej miseczce ubijamy kremówkę i dodajemy do sera - łączymy składniki. Dno tortownicy (ok. 23 cm) wykładamy biszkoptami, wylewamy masę serową i w odstępach ok. 1 centymetra "wtykamy" serduszka (pionowo tak aby po przekrojeniu uwidocznił

Słodka Strona
Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką 143

Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką - Składniki:Masa serowa:300 g zmielonego twarogu100 g mascarpone 1/4 szklanki brązowego cukru1/2 łyżeczki mąki pszennej1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanejduże jajko50 ml śmietanki kremówki 30%50 g czekolady gorzkiejcukier waniliowyłyżka kakao50 g czekolady białej50 g czekolady mlecznej100 g dowolnych orzechów: u mnie laskowe, ziemne, włoskie Masa śmietanowa:200 ml śmietanki kremówki2 łyżki likieru czekoladowego2(...)czekoladą. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, pieczemy godzinę po czym wyłączamy piec i trzymamy jeszcze minimum 40 minut.Gdy sernik całkowicie ostygnie przygotowujemy masę śmietanową.Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy likier, cukier puder i kakao. Wykładamy na sernik. Całość dodatkowo możemy oprószyć wiórkami czekoladowymi (ja starłam je za pomocą obieraczki do warzyw).Moje posty

Słodka Strona
Serniczki z Mlekiem Skondensowanym 156

pięknie prezentujące się desery być może zasilą menu niejednego przyjęcia lub kinderbalu.Serniczki z Mlekiem Skondensowanym - Składniki:galaretka wiśniowa 300 ml mleka skondensowanego250 g sera dwukrotnie zmielonego200 ml śmietanki kremówki 30%100 ml mleka1 łyżka żelatyny250 ml śmietanki kremówki2 łyżki cukru pudrusyrop wiśniowy Serniczki z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania:Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu, rozlewamy do pucharków i chłodzimy(...)miksujemy. W ciepłym mleku dokładnie rozpuszczamy żelatynę - studzimy, a następnie wlewamy do sera z mlekiem skondensowanym. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę i dodajemy do całości. Wykładamy na zastygniętą galaretkę.Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i wlewamy syrop wiśniowy (ilość według uznania, lecz nie za dużo aby zbytnio nie rozrzedzić śmietany).Ubitą masę wykładamy na wierzch deserów. Możemy przyozdobić

Słodka Strona
Najlepsze Ciasto Świata 70613

wyśmienite. Bardzo czekoladowy spód z nutą migdałów w konsystencji i smaku przywodzące na myśl brownies. Natomiast góra ciasta  puszysta, delikatna stanowiąca mus na bazie żółtek, białej czekolady i kremówki - Poezja smaków, którą warto dodać do naszych kulinarnych osiągnięć.Najlepsze Ciasto Świata - Składniki:Spód:6 białek160 g cukru pudru180 g migdałów (zmielonych)40 g kakao100 g gorzkiej czekoladyMus:6 żółtek700(...)śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej)100 g masła250 g białej czekoladyok. 100 g płatków migdałówNajlepsze Ciasto Świata - Sposób przygotowania:Tortownice (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Białka ubijamy, a następnie powoli, partiami dodajemy cukier puder. Zmieniamy obroty miksera na najniższe i powoli wsypujemy zmielone migdały, startą na małych oczkach czekoladę oraz kakao. Delikatnie mieszamy

Słodka Strona