ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:19/1378)

Migdałowa szachownica 735

wypieku :). Osobiście je uwielbiam; niby w smaku proste i bez większych fajerwerków, ale ma w sobie to coś, co już od czasów dzieciństwa mnie w nim urzeka...puszyste, piaskowe ciasto, krem budyniowy i gruba warstwa czekoladowej polewy - to chyba właśnie to :). Każdy, kto choć raz się zetknął z tym przepisem, wie, że to stara receptura, spotykana w pożółkłych zeszytach(...)posmarowania wierzchu i boków ). Pozostały krem podzielić na 8 w miarę równych części ( tyle razy będziemy przekładać nasze ciasta, a takie podzielenie kremu ułatwi jego dozowanie ). Oba ciasta przełożyć kremem ( 4 odłożone części ), przy składaniu lekko dociskając do siebie warstwy. Następnie każde z ciast pokroić wzdłuż na 3 równe pasy i ponownie wymienić części środkowe. Powstałe pasy posmarować od wewnątrz

Opowieści z piekarnika
Truskawkowe rafaello 155

łyżeczki żelatyny; Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Schłodzoną śmietankę razem z cukrem ubić na sztywno. Następnie cały czas miksując dodać żelatynę, wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na krem adwokatowy. Powierzchnię ciasta wyrównać. 100 g płatków migdałowych uprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Płatkami posypać wierzch ciasta. Moje uwagi: Upieczony i przestudzony biszkopt(...)dobrze jest włożyć ponownie do formy, w której wcześniej był pieczony. Następnie wykładać kolejne warstwy kremu. Kiedy ciasto mamy w formie to jest większe prawdopodobieństwo, że kolejno wykładane na ciasto kremy nie "popłyną

In my kitchen
Sernik Snickers z orzechami w słonym karmelu 114

łyżeczki soli  Na masę sernikową :  1 kg sera przynajmniej trzykrotnie mielonego  3 łyżki wrzątku 5 dużych jajek (L) 120 g masła  200 g śmietanki kremówki 36% 175 g cukru  1 budyń czekoladowy  1 budyń śmietankowy 200 g kremowego masła orzechowego  1 łyżka ekstraktu waniliowego  Na wierzch :  150 g orzechów ziemnych(...)cukru  ok.100 ml śmietanki kremówki 30% 0,5 szklanki wody  sól gruba morska wg własnego uznania.  Wykonanie : 1. Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na gładką masę. Przesiewamy mąkę i łączymy z masą maślaną dodając ekstrakt waniliowy oraz sól. Wbijamy również 1 całe jajko i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę i owijamy w folię spożywczą. Chłodzimy

vaniliowoczekoladowa
Piernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi 141

deseru, jednak zamiast biszkoptów użyłem holenderskich ciastek korzennych  Speculaas i również nasączyłem je w Amaretto (już bez kawy) i przełożyłem je powidłami śliwkowymi oraz kremem cynamonowym na bazie kremówki i mascarpone (oczywiście można też zrobić klasyczny krem z jajek). Brzmi pysznie, co nie? Takie tiramisu można zaserwować na Święta w pucharkach lub w blaszce i pokroić na kawałki. Wybór(...)należy do Was. Bo w każdej wersji z pewnością będzie świetnie smakować! * SKŁADNIKI na 6 pucharków 500 ml śmietany kremówki 36% 200 g mascarpone 200 g powideł śliwkowych 200 g ciasteczek korzennych  Speculaas lub pierniczków Pepparkakor* 100 ml Amaretto 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki cynamonu * PRZYGOTOWANIE Śmietanę kremówkę ubij wraz z mascarpone, cukrem pudrem i 2 łyżeczkami cynamonu

Food Square
Bûche au chocolat - czekoladowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i porzeczkami 100

mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Jadalny mech: 100 g upieczonego ciasta szpinakowego Krem śmietankowy z porzeczkami: 200 ml śmietany kremówki 36% 100 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru pudru z wanilią 150 g czerwonych porzeczek Ganache czekoladowy: 100 ml śmietany kremówki 36% 200 g gorzkiej czekolady(...)posmaruj ją przygotowanym kremem. Następnie zwiń ją ponownie. Podobnie postąp z pozostawionym małym kawałkiem rolady. Obie rolady ułóż zawiniętą częścią do dołu i przygotuj ganache. Ganache czekoladadowy Śmietanę kremówkę umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia. Wrzuć drobno posiekaną czekoladę tak, aby została przykryta ona płynem i odstaw na 1-2 minuty, a następnie energicznie wymieszaj do całkowitego połączenia się

Food Square
Sernik straciatella z truskawkami na zimno 185

łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g sera twarogowego (u mnie z wiaderka) 5-6 łyżek cukru pudru (można dać więcej) 150 ml śmietany kremówki 5 łyżeczek żelatyny 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 400 g truskawek  Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami wsypać cukier i ubijać(...)wyjmujemy je z formy i zdejmujemy papier. Odkładamy do całkowitego wystudzenia i ponownie wkładamy do tortownicy. Masa serowa: Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Gorzką czekoladę bardzo drobno siekamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do miski przekładamy ser i wsypujemy cukier puder. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy ubitą kremówkę, mieszamy i wsypujemy czekoladę. Żelatynę podgrzewamy aby ją ponownie rozpuścić

My simple kitchen
Puszysty i delikatny mus śmietanowy z truskawek 129

dosłownie parę minut, wystarczy poczekać aż delikatnie stężeje (tu czas zależy od tego, jak mocno chłodzi Wasza lodówka). Składniki: ok. 300g truskawek, umytych, osuszonych i odszypułkowanych 250 ml śmietany kremówki (min. 30%) 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru (lub więcej w zależności od słodkości truskawek) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Truskawki zmiksować na gładki mus, dodać sok z cytryny(...)dokładanie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę zalać wodę, tylko tyle, żeby była przykryta. Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać ją w kąpieli wodnej lub 10 sekund w mikrofalówce – uwaga! żelatyna ma się rozpuścić, ale nie wolno jej zagotować, bo straci swoje właściwości. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z musem truskawkowym. Tak przygotowany mus z owoców wymieszać z ubitą kremówką

Pociąg Do Kuchni
Lekki sernik z mascarpone i truskawkami 936

przeszkodzie, żebyście wykonali ten sernik bez pieczenia. Zapewniam, będzie równie pyszny Lekki sernik z mascarpone i truskawkami Składniki: biszkopt z 3 jaj lub gotowe małe biszkopty 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 4 łyżki cukru pudru 20 g cukru wanilinowego 20 g żelatyny około 500 g truskawek Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki(...)zjeść Truskawki dokładnie myjemy, pozbywamy się szypułek, dzielimy na ćwiartki i pozostawiamy na durszlaku aby dobrze obciekły. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do przestudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod sam koniec dodając cukier wanilinowy i cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, delikatnie i krótko mieszamy. Następnie, cały czas ubijając na niskich obrotach, wlewamy

PatiGotuje
Kakaowe lody kajmakowe z oreo 293

Proste i szybkie do przygotowania lody z dodatkiem masy kajmakowej, a w nich ciasteczka oreo. Lody są na kremówce i po zmrożeniu łatwo się nabierają. 2 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 puszka masy kajmakowej kakaowej ok 7 sztuk ciasteczek typu oreo Masę kajmakową rozmieszać, aby nie było grudek. Jeżeli będzie zbyt gęsta, można ją trochę podgrzać. Dobrze schłodzoną śmietankę(...)kremówkę ubić i stale ubijając dodawać po łyżce kajmaku. Pozostawić trochę masy ok 2 łyżek do polania po wierzchu. Gotową mieszankę przełożyć do pojemnika do mrożenia, wcisnąć pokruszone ciasteczka i zrobić keksy odłożonym kajmakiem. Na wierzchu można dołożyć parę ciasteczek. Po zmrożeniu nakładać łyżką do lodów. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Deser czekoladowy – tylko 2 składniki! 992

width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser czekoladowy – Składniki: śmietanka kremówka 36% – 250 ml czekolada mleczna – 100 g u mnie dodatkowo: truskawki, płatki migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser czekoladowy – Wykonanie: Czekoladę połamać na mniejsze kostki, przełożyć do miseczki(...)dodać 4 łyżeczki śmietanki kremówki i całość rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Nieco ostudzić. Do roztopionej czekolady, lekko ostudzonej, ale wciąż płynnej dodać pozostałą resztę kremówki, wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 30-40 minut, aż krem odpowiednio się schłodzi. Wyjąć masę z lodówki, przełożyć do misy miksera i ubić za pomocą

Kulinarne Przeboje
Zapiekanka pasterska w kokilkach 211

czosnku 200 g groszku zielonego mrożonego Hortex olej rzepakowy do smażenia papryka słodka mielona tymianek pieprz ziołowy pieprz czarny sól PUREE ZIEMNIACZANE: 700 g ziemniaków ugotowanych 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% przyprawa do ziemniaków pieprz czarny sól Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć jarzyny. Zalać wodą, tak aby je przykrywała(...)wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia po około 3 minutach. Sos mięsny przełożyć do kokilek i przygotować puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Połączyć z kremówką oraz przyprawami. Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć do kokilek z sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około

https:KKuchniaMniam
Ziemniaczana zapiekanka z kurkami i serem 329

idealne na letni obiad, kiedy grzyby zaczynają się pojawiać w lasach. 1 kg ziemniaków 150 g sera szwajcarskiego Ementaler 1 duża cebula 200 g grzybów kurek 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % ok 1/2 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej tymianek sól pieprz czarny mielony masło klarowane do smażenia Ziemniaki pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki(...)przyprawy do ziemniaków. Przełożyć do natłuszczonej formy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone i pokrojone kurki. Smażyć parę minut. Oprószyć mąką i mieszając wlać śmietankę kremówkę. Dolać wodę jeżeli sos będzie zbyt gęsty. Przyprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos wylać na usmażone ziemniaki i wymieszać. Na wierzch zetrzeć ser żółty i wstawić do piekarnika

https:KKuchniaMniam
Internet na zgubę i poziomkowo-różane semifreddo 169

róży zniewala. Dla takich lodów warto porzucić nawet Pinterest . Semifreddo poziomkowo-różane Składniki: (na silikonową formę do babki z kominem o pojemności 2 l) 2 jajka 225 ml śmietany kremówki (38%) 50 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 200 g poziomek 2 łyżki przecieru z płatków róży Poziomki z różą zmiksować blenderem na gładki mus. Białka ubić na sztywno(...)koniec partiami dodając 50 g cukru pudru. Kremówkę ubić na pół sztywno. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tak, żeby nie było grudek. Dodać mus owocowy, zmiksować. Partiami dodawać kremówkę, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać bezę, delikatnie połączyć. Masę przelać do formy, wyrównać wierzch. Zamrozić minimum przez 3-4 godziny. Wyjąć z zamrażarki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody kokosowe bez jajek i maszynki do lodów 983

Delikatne lody kokosowe z dodatkiem ziaren wanilii, która podkręca smak kokosa. W sam raz dla tych co lubią lody o łagodnym charakterze :) 1 puszka mleczka kokosowego 1 szklanki śmietanki kremówki 36% 1/4 szklanki oleju kokosowego 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią prażone wiórki kokosowe Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stale(...)Wiórki kokosowe można wmieszać delikatnie w krem lub posypać po lodach wyłożonych do pucharków. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Lody i desery lodowe Tagged: kremówka , mleczko kokosowe , olej kokosowy , wiórki kokosowe

https:KKuchniaMniam
Sernik straciatella z musem truskawkowym 241

popołudniowej kawy dla tych co lubią czekoladowe i owocowe smaki. SPÓD: 120 g biszkoptów 70 g masła 1 łyżka kakao SERNIK: 500 g twarogu zmielonego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 100 g czekolady gorzkiej MUS TRUSKAWKOWY: 500 g truskawek 1 łyżka cukru 1 galaretka truskawkowa Biszkopty zmielić(...)powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej lub posiekać nożem. Jajka zmiksować z cukrami, aż będą puszyste. Dodawać partiami zmielony twaróg oraz proszek budyniowy. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z masą sernikową. Na końcu delikatnie wmieszać czekoladę. Wylać na schłodzony, czekoladowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez około

https:KKuchniaMniam