ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:26/1378)

Tarta ze śliwkami 163

więcej do odpowiedniej gęstości ciasta) Składniki na nadzienie: 1 całe jajko i 2 żółtka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki cynamonu 100 ml śmietany kremówki Składniki na bezę: 2 białka 0,5 szklanki cukru + ok. 500 g śliwek Tarta ze śliwkami – jak to zrobić? Składniki na spód zagniatamy razem do uzyskania jednolitego ciasta, jeśli(...)masa będzie za sucha można dodać więcej śmitany (kwaśnej lub kremówki). Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 20-30 min. można je nieco spłaszczyć, żeby przyspieszyć ten proces. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Przekładamy do formy na tartę i dociskamy do brzegów, dziurkujemy spód

Ciastkozercy
Prosty deser agrestowy 197

słodko-kwaśnych owoców to propozycja na idealny letni deser. Składniki (na 3 duże lub 4 małe porcje): 400g agrestu – u mnie odmiana czerwona 70g cukru 250ml śmietanki kremówki Do przybrania: ładne owoce agrestu kilka listków mięty   Umyty i pozbawiony ogonków agrest przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i włączamy na średnim ogniu. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając(...)agrest się rozpadnie. Ściągamy z ognia do całkowitego ostygnięcia.   Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pół sztywno. Do kremówki dodajemy większość ostudzonego agrestu – kilka łyżek zostawiamy do udekorowania na wierzchu. Delikatnie mieszamy owoce ze śmietaną, ale nie do całkowitego zmieszania – dobrze jest jak w deserze mamy biało-kolorowe smugi. Na wierzch polewamy odrobiną owoców.   Wstawiamy deser

Smaczna Strona
Czekoladowe tarteletki z malinami 230

szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko Składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Jak zrobić czekoladowe tarteletki z malinami? Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem(...)odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni W tym czasie kroimy czekoladę na małe kawałki i zagotowujemy śmietanę kremówkę. Pół szklanki malin miksujemy na mus w blenderze. Jeśli przeszkadzają Wam pestki mus można dodatkowo przetrzeć przez sitko, ja swój po prostu dokładnie zmiksowałam. Pokrojoną na kawałki czekoladę wrzucamy do gorącej

Ciastkozercy
Szybki tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki (na 1 urodziny Natalii) 225

Śmietankę z cukrem ubić na sztywno. (Wg potrzeby można dodać śmietan-fixy. Dla pewności dałam 2 opakowania.)   Całość schłodzić w lodówce przez około 10-15 minut. Tort. Odrobinę kremówki pozostawić do posmarowania wierzchu i boków. Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć oraz posmarować dżemem, warstwą bitej śmietany, położyć kolejny spód - nasączyć oraz umieścić na nim pozostałą ubitą kremówkę(...)posmarować odłożoną ubitą śmietanką - aby ciastka i opłatek mogły się trzymać. Gotowy tort udekorować według uznania. (*) Jeśli nie chcecie tortu dekorować opłatkiem i/lub boków obkładać biszkoptami do użyjcie więcej kremówki - o około

Di gotuje
SERNIK MIĘTOWY W GALARETCE 138

kandyzowanych 25 g posiekanej skórki pomarańczowej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 100 g zblendowanych płatków migdałowych 25 g mąki pszennej 50 g masła 60 g cukru 25 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kakao Ciasto: 1 kg twarogu do sernika 200 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek zimnej wody 4 łyżki soku z cytryny 500 ml śmietanki kremówki(...)mieszamy. Bakaliami z masłem wykładamy spód tortownicy i ugniatamy łyżeczką. Pieczemy spód 1 temp 160 st przez ok. 10 minut.  Studzimy spód. Przygotowujemy ciasto: 100 ml śmietany kremówki gotujemy z 1 garścią mięty i zostawiamy pod przykryciem aż mięta odda smak i kolor. Odcedzamy śmietanę od mięty. Ser miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i czekamy

Kuchnia w oparach
Zupa ogórkowa z ryżem 249

porcji Składniki: 300 g ogórków kiszonych bez wody 100 ml wody z ogórków 1 l bulionu sól, pieprz (opcjonalnie) 2 łyżki mąki 30 ml śmietanki kremówki 100 – 200 g ryżu Przygotowanie: Ogórki zetrzeć na grubym tarle. W dużym garnku rozpuścić łyżkę masła, przełożyć starte ogórki i zalać całość wodą z ogórków. Dusić całość(...)mąką. Aby to zrobić należy w 1/2 szklanki zupy rozpuścić 2 łyżki mąki i wymieszać z zupą. Do zupy można także dodać odrobinę śmietany kremówki. Krok po kroku: 1. Zetrzeć ogórki 2. Poddusić ogórki na wodzie spod ogórków 3. Zalać ogórki bulionem 4. Zagęścić zupę 5. Dodać śmietanę kremówkę 6. Ugotować ryż i dodać

KuchniaWeDwoje.pl
Rurki z łososiem 179

szybki obiad. Makaron z wędzonym na gorąco łososiem. 300 g makaronu penne 200 g wędzonego na gorąco łososia 100 g żółtego sera 80 g mozzarelli 80 – 100 ml kremówki świeża bazylia masło sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Osączoną z zalewy mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Oba rodzaje(...)serów mieszamy ze sobą, a następnie zalewamy kremówką. Doprawiamy do smaku solą. Listki bazylii myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (jednak nie za drobno). Łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Rozkładamy połowę makaronu. Posypujemy go świeżo mielonym pieprzem oraz połową bazylii. Następnie rozkładamy łososia i wykładamy resztę makaronu. Makaron ponownie oprószamy pieprzem. Wierzch zalewamy mieszanką kremówki

Smaki Na Talerzu
Rafaello 249

pieczenia o wymiarach 24x24 cm.  Biszkopt 3 jaja 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kokosowa 1/2 litra kremówki 30% 200 g białej czekolady puszka mleczka kokosowego 5 łyżeczek żelatyny Dekoracja  wiórki kokosowe kulki "Rafaello" Sposób Biszkopt 1. Białka z cukrem ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dodawać(...)przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.  Pianka kokosowa 1. Dzień wcześniej podgrzać kremówkę, nie zagotowując jej, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści.  2. Masę przykryć, przestudzoną włożyć do lodówki na całą

Kuchenne aromaty
Sernik z pierniczkami i lekką pianką. 335

cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny olejek pomarańczowy według uznania Pianka:  200 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 2 kopiaste łyżki mleka w proszku 1 płaska łyżka żelatyny 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 40 dag pierników w czekoladzie nadziewanych 5 dag mlecznej czekolady(...)Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku i cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zimnym serniku i wkładamy

Izabelawkuchni
Tarta ze śliwkami 341

więcej do odpowiedniej gęstości ciasta) Składniki na środek: 1 całe jajko i 2 żółtka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki cynamonu 100 ml śmietany kremówki Składniki na bezę: 2 białka 0,5 szklanki cukru + ok. 500 g śliwek Składniki na spód zagniatamy razem do uzyskania jednolitego ciasta, jeśli masa będzie za sucha można dodać więcej(...)śmitany (kwaśnej lub kremówki). Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 20-30 min. można je nieco spłaszczyć, żeby przyspieszyć ten proces. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Przekładamy do formy na tartę i dociskamy do brzegów, dziurkujemy spód widelcem. Zgniatamy w kulkę kawałek papieru

Ciastkozercy
Kokosowy sernik na zimno z malinową żelką 230

ciastek kokosowych lub herbatników maślanych 45 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka 230 g cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 ml mleka kokosowego 100 ml likieru kokosowego ( można zastąpić mlekiem kokosowym ) 60 g wiórków kokosowych 30 g żelatyny ( 7,5 łyżeczki ) około 8 łyżek zimnej wody(...)obręczy tortownicy ).  Masę ciasteczkową wysypać na spód tortownicy, wyrównać i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zemleć w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie ( sera z wiaderka nie trzeba już mielić ).  Żelatynę umieścić w małym garnuszku i zalać zimną wodą, tylko

Opowieści z piekarnika
Czekoladowy mus z herbatą earl grey, bitą śmietaną i owocową polewą 164

śmietanki kremowej 30% 1 łyżeczka liściastej herbaty earl grey 1 tabliczka gorzkiej czekolado  o zawartości 74% kakao 3 jajka 3 łyżki cukru pudru Królewskiego Bita śmietana: 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Królewskiego Owocowa polewa: ½ szklanki czarnej lub czerwonej porzeczki ½ szklanki czerwonego agrestu 1 łyżka cukru białego Królewskiego 1 listek żelatyny Dodatkowo: Cukier puder do oprószenia Świeże(...)owoce porzeczki i agrestu do dekoracji Jak wykonać taki mus? Herbatę wsypać do moździerza i utrzeć na pył. Śmietankę kremówkę przelać do rondelka, podgrzać aby była dobrze ciepła, ale nie gotować! Do ciepłej dodać połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę, wsypać sproszkowaną herbatę, odczekać 3 minuty, potem zamieszać do połączenia, do chłodnej czekoladowej masy dodać żółtka, wymieszać mikserem lub trzepaczką

Wanilia i Kardamon
Sernik truskawka z mango 316

Sernik koło którego nie można przejść obojętnie. Na jednym kawałku się nie kończy. spód: 300 g ciastek 90 g masła masa serowa: 400 ml zsiadłe mleko 250 ml śmietanki kremówki 30% 800 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka cytrynowa 6 łyżeczek żelatyny masa truskawkowa: 200 g truskawek 1 i 1/2  łyżeczki żelatyny masa mango: 1 mango średnie(...)Mieszam dokładnie. Formę o średnicy wykładam jej dno papierem do pieczenia. Masę z ciastek wykładam do formy i dociskam palcami. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Masa serowa: Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Do miski przekładam serek homogenizowany, dodaję zsiadłe mleko, i śmietanę kremówkę. Mieszam mikserem. Dzielę na dwie części. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie. Galaretkę rozpuszczam w 2/3 szklance

wesoła kuchnia
Sernik cytrynowy na spodzie brownies 194

180º C, Kiedy spód się piecze przygotowujemy masę serową. MASA SEROWA CYTRYNOWA 700 g twarogu (mielonego 2 razy) 5 jajek 0,5 szklanki mleka w proszku 1 szklanka śmietanki kremówki 30% sok z 1 cytryny 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie własnej roboty) Wszystkie składniki wrzucić do malaksera.Zmiksować do jednolitej konsystencji.Ser wyłożyć na spód brownies(...)Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej* Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. POLEWA CZEKOLADOWA (lustrzana glazura) 150 g cukru 50 g kakao 50 ml wody 100 ml śmietanki kremówki 30%lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody (tylko do przykrycia) i odstawić do napęcznienia. Do garnka wrzucić cukier z wodą i gotować aż cukier się rozpuści,dodać

Anielskie wypieki