różnych proporcjach (mleko pół na pól z wodą zwykłą lub gazowaną lub sama woda). Dziś postanowiłam przetestować przepis na naleśniki wg receptury Michel'a Roux z dodatkiem śmietany kremówki, która została mi po wypróbowaniu tego przepisu .... Naleśniki w smaku przypominają mi te przygotowane z dodatkiem wody gazowanej (a z wodą są mniej kaloryczne). Polecam do wypróbowania, kiedy akurat będziecie mieli(...)zapas śmietanki kremówki w lodówce, bo chociaż są kaloryczne to również delikatne i baaardzo puszyste. Naleśniki francuskie PRZEPIS /źródło: Michel Roux "Jajka"/ Składniki /na 16-18sztuk., patelnia śr. 22cm/ 125g mąki 15g cukru ( tylko w wersji "na słodko") szczypta soli 2 jaja 325 ml mleka 100 ml śmietany kremówki kilka kropel esencji waniliowej/cytrynowej/pomarańczowej ( t ylko
coolinarnastrefa.blogspot.comucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy po łyżce budyniu ugotowanego wcześniej. Pora na ułożenie ciasta :) w części środkowej rozkrojonego biszkoptu, kieliszkiem wykrawamy kółka. Układamy kolejno dół ciasta- połowa kremu- ciasto z dziurkami- do dziurek masa truskawkowa- krem- ciasto- polewa. Uwaga! Galaretka z truskawek musi mieć bardzo gęstą konsystencję, bo inaczej wypłynie z ciasta. Przygotowane ciasto polecam nie wkładać(...)razu do lodówki, niech postoi sobie w temperaturze pokojowej, dzięki temu ciasto trochę namięknie od kremu i wszystko razem będzie bardziej do siebie pasowało. Dopiero po jakiś 2 godzinach robimy polewę i wstawiamy do lodówki. Polewa: 1/4 czekolady rozpuszczamy z mlekiem i smarujemy wierzch ciasta. Resztę czekolady ścieramy na tarce o małych oczkach i posypujemy ciasto. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaOstatnio jagody są wszędzie! Uwielbiają je wszyscy, jak maluchy tak i starsze osoby. Dziś mam dla Was pyszny przepis z wykorzystaniem jagód (borówek) - ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami! Jest to po prostu niesamowite połączenie, każdy smak dopełnia się nawzajem, a całość smakuje nieziemsko. Uwielbiam takie ciasta jak te, robi się je dosyć szybko, a wyglądem i smakiem zachwycą(...)prostu każdego, przecież trudno uprzeć się pysznemu ciastu czekoladowemu, które jest przełożone puszystym kremem i udekorowane borówkami, oraz mięta. Uwierzcie to jest niemożliwe! Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami - przepis: Składniki: Ciasto czekoladowe: 250 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej 60% 200 g masła 6 jaj 250 g cukru (szklanka) 2 łyżki rozpuszczalnej kawy 1/4 szklanka mleka
Kuchnia ŁukaszaJedno chce Brownie, a drugie ciasto kruche. W tym przypadku ja obstawiałam za drugą opcją Co zrobić żeby obydwoje byli zadowoleni? Postanowiłam zrobić ciasto kruche ale z kremem czekoladowym i warstwą bitej śmietany a’la straciatella. Widziałam pewne niezadowolenie w oczach mojego męża, na szczęście pomysł okazał się w 100% trafiony i już po pierwszym gryzie oboje byliśmy zadowoleni(...)Przełożyłam na krem czekoladowy. Po kilku godzinach w lodówce ciasto było gotowę Drewniana deska do krojenia Ciasto kruche z kremem czekoladowym Deska do serwowania Proste i szybkie ciasto z kremem Ciasto zaserwowane na drewnianej desce Smacznego!!! Justyna
Relaxtimewierzyłam, że słodkie ciasto i marchewka, to dobry duet. Okazało się jednak, że idealnie do siebie pasują, ciasto jest wilgotne i puchate. Dziś zapraszam Was po przepis na ciasto marchewkowe z kremem mascarpone. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na to pyszne ciacho: Ciasto marchewkowe(...)białą polewą i orzechami pekan Ciasto marchewkowe z polewą Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Babeczki marchewkowe z kremem Ciasto marchewkowe z kremem Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru szczypta soli 250 g mąki pszennej 1 spora
Kulinarne przygody Gatityodstawiam na około 15 minut, żeby krem delikatnie stężał. Końcowe przygotowanie mlecznej kanapki: Z wystudzonego ciasta, delikatnie zdejmuję papier do pieczenia i przekrawam ciasto na pół. Na połówkę ciasta nakładam krem i równo rozsmarowuję, pozostawiam około 3 łyżek kremu do udekorowania góry ciasta. Na krem kładę drugi kawałek ciasta i delikatnie dociskam, i wyrównuję dookoła krem(...)górę nakładam pozostały krem i równo rozsmarowuję, dodatkowo górę możemy udekorować kakao lub popisać polewą czekoladową. Tak przygotowaną mleczną kanapkę wstawiam do lodówki na około 3 godziny, do stężenia kremu. Ciasto mleczna kanapka jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujePyszne i zdrowe ciasto marchewkowe z ananasem, przekładane delikatnym i lekkim kremem z serków śmietankowych oraz kawałkami ananasa (ananas w cieście i na kremie). Ciasto z nutą cynamonu, z orzechami włoskimi, oprószone kakaem. Marchewki absolutnie nie czuć. Jej dodatek wraz ananasem nadaje ciastu wilgotności. Ciasto marchewkowe świetne samo, jak również w formie tortu, czyli z kremem. Tak pyszne, że trudno(...)marchewkowe przekroić wzdłuż na pół. Rozsmarować połowę kremu, rozłożyć drobno pokrojonego ananasa (druga szklanka). Przykryć drugim blatem (ja dodatkowo spód, którego kładę bezpośrednio na warstwę ananasa smaruję cienko kremem). Wierzch ciasta posmarować resztą kremu. Udekorować orzechami włoskimi i lekko oprószyć kakaem. Ciasto można również przygotować w wersji mini, na tortownicę o średnicy 16 cm (czas pieczenia 40 minut): Składniki
Moja Delicjaczęścią piany. Nakładamy 1 część wiśni Przykrywamy 2 częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 st. c ok 25-30 minut. W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa takie ciasta. KREM: Jedną szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym mleku mieszamy budyń. Wlewamy na mleko, cały czas mieszamy chwilę gotujemy. Budyń przykrywamy folią spożywczą żeby nie powstał kożuch. Miękkie masło(...)rozcieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. SKŁADAMY: Krem dzielimy na dwie części, Pierwsze ciasto smarujemy kremem, przykrywamy drugim ciastem, które również smarujemy kremem, przykrywamy trzecim ciastem Wierzch możemy polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Pani na deserbędzie zbyt mulisty. Miłe zaskoczenie, bo krem jest wyrazisty i zdecydowanie lżejszy od tego popularnego budyniowego. Na pewno sięgne po niego nie raz jeszcze. Jeśli macie za mało kremu, śmiało ciasto możecie przesmarować dżemem. Możecie piec blaty w blachach, ale ja wolę piec je luzem i potem dociąć do finalnego kształtu. Te odcięte części ciasta mielę w blenderze lub ścieram(...)Przepisach Czytelników z zeszłego roku, z lekkimi modyfikacjami. Print Recipe Miodownik z kremem z kaszy manny Pyszne i aromatyczne ciasto rozpływające się w ustach. Keyword: boże narodzenie, ciasto, ciasto z kremem, miodownik Ingredients 3 szkl. mąki 50 g masła 2 jajka 3 łyżki śmietany 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki miodu dałam gryczany bakalie do przybrania opcjonalnie
Mieszam w Garnkujest niebywałe połączenie smaku kwaskowego i słodkiego. Oryginalny przepis zakładał przełożenie biszkoptu dżemem brzoskwiniowym. Moim zdaniem wiśnie nadają temu ciastu charakteru. Ciasto "Pijak" to doskonała alternatywa dla zagranicznych ciast z kremem. Polecam! Składniki: ciasto 1 200 g mąki pszennej 100 g cukru 4 g proszku do pieczenia 3 jajka ciasto 2 200 g wiórków kokosowych 150 g cukru(...)budyń. krem schłodzić 30 minut w lodówce. Upieczony biszkopt(ciasto 1) nasączyć mieszanką wody i wiśniówki. Następnie rozsmarować dżem wiśniowy. Następnie rozsmarować 1/2 kremu budyniowego. Na kremie ułożyć biszkopt kokosowo-makowy(ciasto 2). Na biszkopcie ponownie 1/2 kremu budyniowego. Na kremie układamy nasączone w pączu biszkopty okrągłe. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem. Polewamy ciasto. Smacznego
Ciasta z tradycjamiChciałam dać przepis na ciasto, bo nie ukrywam - dobre było, a krem chałwowy zaskoczył nie tylko mnie. Ciasto przygotowałam na 55 rocznicę ślubu moich teściów, dlatego na zdjęciach nie widać go w przekroju :) Jest jednak w tak prosty sposób złożone, że nie wymaga dodatkowych ilustracji. Właśnie, chciałam napisać tylko o cieście i jego walorach smakowych, ale od kilku(...)czubkiem"), dzięki czemu będzie miało równą powierzchnię. Na ciasto wykładamy tężejący krem chałwowy. Odciętą część ciasta ścieramy na tarce i posypujemy nią krem. jeżeli zostanie nam trochę ciasta i kremu, można przygotować deserki w niewielkich szklaneczkach. Smacznego
bistro mamaPięknie wygląda, dobrze się kroi, a do tego świetnie smakuje. Ciasto leśny mech, pomimo że jest zrobione ze szpinaku, wcale nim nie smakuje. Soczyste owoce i niezbyt słodki krem nadają ciastu bardzo przyjemnego lekkiego i odświeżającego smaku. Do tego ciasta poza sezonem zamiast malin lub poziomek dobrze pasuje granat, który dodatkowo daje ciastu chrupiący element. Po zjedzeniu tego ciasta(...)mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka M Krem do ciasta: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: maliny, borówki lub inne owoce leśne Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka
Kuchcik gotujeoknem deszcz nie ustaje i wiatr hula w kominie, przyjemnie jest w domowym zaciszu przycupnąć w ciepłym fotelu, z filiżanką kawy lub herbaty i kawałkiem ciasta makowego z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami. Przepis „stary jak świat”. Ciasto można zrobić z masą budyniową, lub na szybko, z gotowym w kilka minut kremem. Składniki na ciasto: - 7 dużych jaj - 1,5 szklanki(...)całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy na sitku, następnie kroimy w kostkę. Do pozostałego syropu dodajemy sok z cytryny i ewentualnie odrobinę przegotowanej wody (płyn posłuży do nasączenia ciasta). Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. W 1/2 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy ją do ostudzenia (ma być zimna, ale jeszcze płynna). Do wysokiego pojemnika wlewamy mocno schłodzone mleko, wsypujemy 3 opakowania kremu
mojewypiekiinietylkoBiszkopt przekroić na pół i jedną część włożyć do blachy, w której się piekł. Jeżeli nie jest wysoka, należy zrobić komin np z foli aluminiowej. Wylać połowę gorącego kremu brzoskwiniowego. Nałożyć ciasto kokosowe lekko dociskając. Wylać drugą połowę kremu i nałożyć biszkopt. Odstawić do wystudzenia. Kiedy ciasto będzie zimne ostrożnie wyjąć z blachy. Przygotować polewę. Cukier puder, kakao i wodę(...)ognia i rozpuścić połamaną czekoladę. Polać z łyżki po placku. Smacznego :) RADA: Biszkopt i ciasto kokosowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Kategoria: Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Przekładańce , SŁODKO , Wykorzystanie białek Tagged: brzoskwinie , budyń , czekolada , kakao , wiórki kokosowe
https:KKuchniaMniam