przepisie zmniejszyłam temperaturę do około 150-160 stopni i piekłam jeszcze 20 minut, tylko dlatego, że mój ser był za rzadki. A na piankę Milky Way użyłam mniej kremówki (około 230-235ml), bo chciałam, aby masa była gęściejsza, a to dlatego, że nie miałam czasu go schłodzić - od razu musiał zostać rozkrojony i znikał w ekspresowym tempie :) Składniki: Ciasto(...)wiaderka ½ szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 4 jajka 2 dojrzałe banany ¾ szklanki mleka 1 budyń bananowy 2 łyżki soku z cytryny Pianka Milky Way: *250 ml śmietany kremówki+3 łyżki *(dałam ok. 235ml) 3 batoniki milky way 2 łyżki cukru pudru trzcinowego 1 śmietan fiks Wiórki kokosowe lub starta czekolada do dekoracji (nie zdążyłam dać
Kolorowy Przepisownikdużą tartę: 200 g mąki pszennej 100 g masła 70 g startego parmezanu Pęczek zielonych szparagów 1/2 dużej cebuli 250 g ricotty 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki Sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Przesianą mąkę łączymy z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniatamy, dodajemy 3 łyżki zimnej wody i nadal wyrabiamy(...)dużą tartę: 200 g mąki pszennej 100 g masła 70 g startego parmezanu Pęczek zielonych szparagów 1/2 dużej cebuli 250 g ricotty 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki Sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Przesianą mąkę łączymy z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniatamy, dodajemy 3 łyżki zimnej wody i nadal wyrabiamy
bistro mamaciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na sos czekoladowy ciemny: 200 g mlecznej czekolady 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na sos czekoladowy jasny: 100g białej czekolady 40ml śmietany kremówki(...)Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wylać rozpuszczony ciemny sos czekoladowy i wyrównać. Na ciemnej czekoladzie zrobić kleksy z jasnego sosu czekoladowego a następnie wykałaczką zrobić esy – floresy. Można przystroić bakaliami. Przed podaniem schłodzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawniesztuk): 16 - 18 sztuk markiz Masa serowa 1 kostka (250 g) twarogu tłustego lub półtłustego dokładnie zmielonego (ja traktuję go dokładnie blenderem ;)) 1/4 szklanki śmietany kremówki 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ja dałam mąki z tapioki, bo ziemniaczana wyszła) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Polewa: 1 tabliczka czekolady - u mnie mleczna 3 łyżki śmietany(...)kremówki Przygotowujemy 8-9 papilotek na babeczki. Do każdej na dno wkładamy jedną markizę. Pozostałym markizy przycinamy tak, żeby można je było postawić na boku. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Można to zrobić mikserem, ale nie można tego robić za długo, żeby zbytnio nie napowietrzać masy. Jednolitą masę serową wylewamy do papilotek z markizą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ugniotłam ubijaczami dołączonymi do obręczy, w miseczce masę ugniotłam łyżeczką i wstawiłam do lodówki. MASA SEROWA: 250 g sera z wiaderka (użyłam sera Włoszczowa) około 50-100 ml śmietanki kremówki 30 % sok z połowy cytryny cukier drobny do wypieków, do smaku 2 - 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Ser, kremówkę, sok z cytryny i cukier zmiksowałam na jednolitą(...)około 2 godzinach masa stężała. MASA ŚMIETANOWO - PORZECZKOWY: 125 g serka mascarpone cukier puder 1 łyżka musu z czarnej porzeczki (zmiksowany domowy dżem z czarnej porzeczki) 100 ml śmietanki kremówki 30% Serek, kremówkę cukier puder zmiksowałam. Miksowałam do czasu uzyskania konsystencji kremu, dodałam mus porzeczkowy i zmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i włożyłam
Blondynka Gotujepyszny torcik czekoladowy........na zimno:) Mam nadzieję, że będzie smakował:P Składniki: 15 dag czekolady gorzkiej 15 dag czekolady mlecznej 5 dag cukru 4 łyżki żelatyny 1 śmietana kremówka 4 jajka 1 słoik wiśni w kompocie lub puszka wiśni w żelu Wykonanie: Czekoladę rozpuszczam na parze. Połowę żelatyny zalewam wodą by była przykryta, odstawiam na kilka minut, aby spęczniała(...)przestudzone: czekoladę i żelatynę. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy czekoladowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki, aż piana połączy się z masą. Osobno ubijam kremówkę i przygotowuję resztę żelatyny w ten sam sposób jak poprzednio.Tężejącą, dodaję do kremówki. Na spód tortownicy wylewam połowę masy czekoladowej i odstawiam na kilka minut by stężała
Ciasteczkowy Potwórzwieńczenie przyjęcia. składniki na tortownicę 23 cm 200 g herbatników 100 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu 120 g margaryny 500 g zmielonego sera białego 330 ml śmietanki kremówki 1/4 szklanki cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego 5 dojrzałych brzoskwiń 1 łyżeczka cukru pudru przepis Orzechy włoskie drobno siekamy. Herbatniki miksujemy do uzyskania konsystencji bułki tartej. W garnku na małym(...)pozostałą brzoskwinie razem ze skórką kroimy w ćwiartki. Do miski przekładamy biały ser, wsypujemy cukier waniliowy oraz cukier kryształ i całość miksujemy, w trakcie ucierania wlewamy szklankę śmietany kremówki i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Na spodzie herbatnikowym układamy pokrojone brzoskwinie, na owoce wylewamy masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Pozostałą śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na masę serową
Smakowite Daniabędzie mi bardzo miło :) Składniki (na 6-7 sztuk): Miseczki czekoladowe: 1 tabliczka czekolady łyżka masła Mus czekoladowy: tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 150 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej 1 białko jajka łyżeczka likieru miętowego pokrojone drobno liście mięty Dodatkowo: śmietana kremówka na bitą śmietanę i owoce - u mnie truskawki Miseczki czekoladowe Czekoladę z masłem topimy(...)roztopić, i odstawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodać do niej liście mięty i likier miętowy i dokładnie wymieszać. W dwóch osobnych miskach ubić: w jednej białko, w drugiej śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę zmiksować z przestudzoną czekoladą i do wszystkiego delikatnie, łyżką wmieszać sztywne białko. Przed podaniem udekorować ubitą czekoladą i owocami - jako, że deser jest słodki polecam
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Połączenie kremówki z chałwą daje naprawdę niesamowity efekt smakowy. Polecam eksperymetny z tymi dwoma produktami. A oto jeden z moich. Ciemny biszkopt 400 g kremówki 30% 2 śmietan fixy 3 opakowania chałwy (dowolny ulubiony smak) 1 czekolada gorzka 2 łyżki cukru pudru. Potrzebne będą takie specjalne obręcze o średnicy ok 7 cm i wysokośći ok 8 cm. Ja wyciełam(...)zwykłych butelek po wodzie mineralnej. Tak więc każdą taką obręczą wycinam kółko z biszkoptu i pozostawiam je w obręczy. Biszkopt należy lekko zwilżyć (np. wodą z cytryną). Kremówkę ubijam z cukrem pudrem i śmietan- fixem i nakładam na biszkopty, następnie krusze chałwę i posypuję nią warstwę z kremówką. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami wody lub mleka
Jadło i czytadłomacie zdolności kulinarnych lub czasu na przygotowanie deseru, zróbcie po prostu coś prostego ale efektownego a jednocześnie pysznego. Gorący mus truskawkowy lub malinowy, na to bezy i schłodzona kremówka. Ten zestaw zawsze będzie gwarancją udanego deserku. Powodzenia. Na dwie porcje Truskawki mrożone (w sezonie świeże) ilość zależy od Was pokruszone 2 duże bezy śmietana kremówka(...)tabliczki gorzkiej czekolady cukier puder Truskawki należy rozmrozić, zmiksować na gładki mus i z dodatkiem cukru podgrzewać do lekkiego zgęstnienia sosu. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Czekoladę można zetrzeć prosto na deser, lub rozpuścić w woreczku strunowym i wyciskać na papier do pieczenia wzorek trochę większy od pucharka w którym będziemy podawać deser, następnie wstawić na 5 minut
Jadło i czytadłoWąsate babeczki robiłam z okazji Dnia Dziadka. Chrupiące czekoladowe muffinki, krem śmietankowy i czekoladowa dekoracja były kombinacją idealną :) W przepisie na proste babeczki czekoladowe część mleka zastąpiłam śmietaną kremówką i to był strzał w dziesiątkę! Babeczki są cięższe dlatego nie rosną tak bardzo jak w oryginalnym przepisie, ale za to są idealnie miękkie w środku i kruche na zewnątrz. Składniki(...)mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 opakowanie bitej śmietany w proszku +czekolada do rozpuszczenia, patyczki do szaszłyków, foliowa koszulka, woreczek strunowy
Ciastkozercypotem oblewaniu w polewie, ale... ... co tu więcej pisać, po prostu trzeba je zrobić, bo są niesamowicie smaczne! :) * maliny- 300 g * biała czekolada- 50 g * mleczna czekolada- 100 g * kremówka- 100 g * kakao- do oprószenia (opcjonalnie) Białą czekoladę z 1 czubatą łyżką kremówki rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Kremówkę (1 czubatą łyżkę odłożyć) ubić na sztywno i połączyć(...)roztopioną białą czekoladą. Maliny ułożyć do góry otworem, napełnić białym kremem i odłożyć od zamrażalnika na 1 godzinę. W międzyczasie czekoladę mleczną z odłożoną łyżką kremówki roztopić w kąpieli wodnej. Wyjąc maliny, obtoczyć w polewie czekoladowej (pojedynczo wkładałam całą malinę do garnuszka z polewą i łyżką 'wyławiałam'), ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić do lodówki do zastygnięcia polewy czekoladowej
Kraina Miodem Płynącajajek 8 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Masa serowo śmietankowa 0,5 l kremówki 30% 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki(...)jogurtu naturalnego dżem jagodowy do posmarowania Dekoracja 150 ml zimnej kremówki 30% 0,5 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Biszkopt: Podane składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty. Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli
Ala piecze i gotujebezy do wysuszenia, aż piekarnik całkowicie ostygnie - nie otwierać drzwi piekarnika. Na czekoladowy ganache 175 g czekolady (użyłam pół na pół gorzkiej i mlecznej) 250 g śmietany kremówki W czasie gdy bezy kończą się suszyć przygotować ganache. Czekoladę wraz z kremówką podgrzewać w naczyniu ustawionym nad parującym wrzątkiem aż do rozpuszczenia czekolady. Wymieszać dokładnie, aż masa będzie(...)gęsta i lśniąca. Lekko przestudzić, a następnie rozsmarować na dwóch upieczonych blatach bezowych. oraz 200 g śmietany kremówki ubitej ok. 350 g malin do przybrania (mogą być mrożone) Na wysmarowane ganache blaty bezowe nałożyć ubitą kremówkę oraz udekorować malinami - mogą być mrożone. Ja użyłam ostatnie świeże oraz część zapasu zamrożonych. Ułożyć blaty wraz z nadzieniem jeden na drugi
KUCHARNIA