zieleń i czerwień… Matko, kto mógł to wymyśleć. Tak oto naszło mnie jakieś pół roku temu na ciasto o wdzięcznej nazwie Leśny Mech. To zielone blaty ciasta, przełożone kremem. Górę wieńczy pokruszony jeden blat, imitujący mech, przybrany pestkami granata. To co jest fajne, z kremem możemy eksperymentować. Możemy zrobić go zarówno na bitej śmietanie, wtedy jest on ciężki(...)praktycznie na każdej stronie internetowej jest on identyczny, a nie wiem kto pierwszy go umieścił. Jako źródło, z czystym sumieniem mogę podać Internet;) Drukuj Leśny Mech – szpinakowe ciasto z kremem i granatem Składniki Ciasto 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 3 jajka 1 Szkl. oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 owocu
Mieszam w Garnkuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto brzoskwiniowe z kremem to ciasto, które wymyśliłam na bazie ciasta, które już znacie z mojego bloga ( Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami ). Jeśli nie lubicie zbytnio słodkich ciast, to możecie zmniejszyć ilość cukru w kremie lub spodzie ciasta. Ciasto brzoskwiniowe z kremem – Składniki: Spód ciasta: 2 szklanki mąki pszennej tortowej pół szklanki oleju 4 duże(...)łyżek cukru pudru 3 śmietan fixy 660ml śmietany kremówki 30% (lub 36%) Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń (480g owoców po odsączeniu) 2 galaretki brzoskwiniowe lub morelowe Ciasto brzoskwiniowe z kremem – Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie wlać cienkim strumieniem olej i olejek cytrynowy, wsypać proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Powoli, partiami dodać
Kulinarne Przebojeprzepisów Madzi :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g) na krem: 750 ml mleka 18 dkg cukru wanilia 10 dkg budyniu 25 dkg masła Sposób wykonania: Ciasto rozwałkować lekko i pokroić na 3 równe pasy (ja pokroiłam wzdłuż), ponakłuwać widelcem(...)piec ok 15-20 min w 190st, ostudzić. Budyń rozpuścić w odrobinie mleka, resztę zagotować w rondelku, dodać cukier i wanilie. Wystudzony budyń zmiksować z masłem na krem. Przekładać: ciasto + krem + ciasto + krem. Wierzch polać polewą z cukru pudru, można dodać do niej łyżkę olejku rumowego
Darcia w kuchniO amarantusie dowiedziałam się niedawno. To jedna z najstarszych i najzdrowszych roślin na świecie,a w takiej postaci w Polsce znana od niedawna.Kupiłam amarantus firmy
bistro mamawanilię i serek. Miksujemy jeszcze chwilkę żeby się wszystko połączyło. Masę chowamy do lodówki na 45 minut. Przestudzone ciasto przekładamy grubą warstwą kremu. Na wierzch też kładziemy krem, czyli: ciasto-krem-ciasto-krem. Boki również smarujemy kremem. Dodatkowo wierzch można posypać okruchami ciasta (nożem ścinamy milimetrową warstwę ciasta i kruszymy). Ciasto trzymamy w lodówce. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder ManufacturePyszny piernik z herbatą do kawy Piernik z kremem śmietankowym SKŁADNIKI: CIASTO przyprawa do piernika soda -2 łyżeczki cukier -1 szkl jajka -5 szt miód sztuczny -1 słoik woda gotowana -1 szkl mąka -3 szkl olej -1 szkl esencja z herbaty- 2 saszetki tłuszcz do formy KREM ŚMIETANKOWY śmietana 30% - 400 ml bita śmietana - 2 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko(...)minut POLEWA CZEKOLADOWA Margarynę rozpuścić w garnuszku Do miski wybić jajko, dodać kakao i cukier, utrzeć. Następnie wlewać stopniowo gorącą margarynę, ucierać aż polewa zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA ciasto krem śmietankowy ciasto krem śmietankowy ciasto Wierzch ciasta polać polewą, odstawić do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia DanusiDawno, dawno nie robiłam ciasta z kremem . Czekoladowa rolada z dulce de leche wydała mi się szybką i łatwą alternatywą na zaspokojenie mojej ochoty na ciasto z kremem. Ciasto jest puszyste i mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach. Do rolady przygotowałam krem na maśle i białkach z dodatkiem dulce de leche. Ten krem zawsze się udaje i idealnie pasuje(...)ciasta z kremem, jakim niewątpliwie jest czekoladowa rolada. Jak zwykle wyszło mi sporo kremu, starczyło więc na udekorowanie rolady. Rolada wyszła trochę nierówna, co potwierdza tylko, że jestem amatorką. Mimo wszystko moja nie perfekcyjność nie miała wpływu na smak ciasta. Czekoladowa rolada Składniki: 3 jajka 90 g cukru 90 g pszennej mąki 20 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
codojedzeniałyżeczka proszku do pieczeni a 3 łyżki cukru kryształu wykonanie ciasta orzechowego; połowę orzechów pokr oić, a d rugą połowę zmieli ć białka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników, lekko wymieszać i piec w temp. 160-180st. C w nagrzanym piekarniku przez 25 minut W ykonanie kremu; składniki; 2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek 1 budyń śmietankowy(...)zagotowujem y masło u cieramy i po woli dodajemy do masła ostudzony krem ,ci ą gle ucierając PRZEŁOŻENIE PLACKA; Na placek kruchy nakładamy krem na krem ciasto kokosowe następnie krem, na krem ciasto orzechowe nakładamy na ciasto krem , na górze układamy ciasto kruche. Ciasto polewamy polewą kakaową. Przepis na polewę: 1 kostka masła, 1 szklanka
Gorący kąsekCiasto marchewkowe z kremem kawowym…poezja. Jeśli macie ochotę pogrzeszyć trochę, ale w jesiennych klimatach, to to ciasto idealnie się do tego nadaje. W zasadzie to wyszedł całkiem zgrabny torcik a nie klasyczne ciasto. Pyszny i nie za ciężki krem. Doskonałe i wilgotne ciasto, pełne orzechów. Co ważne, w przeciwieństwie do wielu tortów, tutaj ciasta nie musisz nawilżać(...)suchego patyczka. Krem: Mascarpone ubijamy z cukrem. Dodajemy po łyżce serek kremowy i masło. Dodajemy kawę i starte orzechy. Ostudzony placek przekrawamy i smarujemy kremem. Wierzch ciasta posypujemy startymi orzechami i kostką czekolady. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/ciasto-marchewkowe-kremem-kawowym-bazie-mascarpone/ BosowKuchni Artykuł Ciasto marchewkowe z kremem kawowym na bazie mascarpone pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki
Mieszam w Garnkuprzygotowania tego tortu, więc imperator nakazał kucharzom przygotować deser, który zachwyci jego małżonkę, a jemu ponownie otworzy drzwi do sypialni. Kucharze wykorzystali stary przepis na królewskie galette, przekładając warstwy ciasta kremem patissiere na bazie mleka i jajek. Tort tak posmakował Josephine, że nazwała go imieniem swojego męża. Inna francuska wersja głosi z kolei, że to nie Josephine przyłapała męża(...)Malarz podał nieuczciwego piekarza do sądu, jednak tamten w obawie o swój los uciekł do Neapolu. Po pewnym czasie w pewnej neapolitańskiej piekarni zaczęto sprzedawać ciasto francuskie przełożone budyniowym kremem. Ciasto to bardzo przypominało znany dziś tort, a gdy a takiej postaci pojawiło się we francuskich cukierniach, nazwano go „Napolitano”, czyli neapolitańskie. Ciasto dotarło również na Wersal, podbijając podniebienie króla
Obiad gotowywypieku :). Osobiście je uwielbiam; niby w smaku proste i bez większych fajerwerków, ale ma w sobie to coś, co już od czasów dzieciństwa mnie w nim urzeka...puszyste, piaskowe ciasto, krem budyniowy i gruba warstwa czekoladowej polewy - to chyba właśnie to :). Każdy, kto choć raz się zetknął z tym przepisem, wie, że to stara receptura, spotykana w pożółkłych zeszytach(...)posmarowania wierzchu i boków ). Pozostały krem podzielić na 8 w miarę równych części ( tyle razy będziemy przekładać nasze ciasta, a takie podzielenie kremu ułatwi jego dozowanie ). Oba ciasta przełożyć kremem ( 4 odłożone części ), przy składaniu lekko dociskając do siebie warstwy. Następnie każde z ciast pokroić wzdłuż na 3 równe pasy i ponownie wymienić części środkowe. Powstałe pasy posmarować od wewnątrz
Opowieści z piekarnikałyżeczki żelatyny; Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Schłodzoną śmietankę razem z cukrem ubić na sztywno. Następnie cały czas miksując dodać żelatynę, wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na krem adwokatowy. Powierzchnię ciasta wyrównać. 100 g płatków migdałowych uprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Płatkami posypać wierzch ciasta. Moje uwagi: Upieczony i przestudzony biszkopt(...)dobrze jest włożyć ponownie do formy, w której wcześniej był pieczony. Następnie wykładać kolejne warstwy kremu. Kiedy ciasto mamy w formie to jest większe prawdopodobieństwo, że kolejno wykładane na ciasto kremy nie "popłyną
In my kitchenłyżeczki soli Na masę sernikową : 1 kg sera przynajmniej trzykrotnie mielonego 3 łyżki wrzątku 5 dużych jajek (L) 120 g masła 200 g śmietanki kremówki 36% 175 g cukru 1 budyń czekoladowy 1 budyń śmietankowy 200 g kremowego masła orzechowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego Na wierzch : 150 g orzechów ziemnych(...)cukru ok.100 ml śmietanki kremówki 30% 0,5 szklanki wody sól gruba morska wg własnego uznania. Wykonanie : 1. Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na gładką masę. Przesiewamy mąkę i łączymy z masą maślaną dodając ekstrakt waniliowy oraz sól. Wbijamy również 1 całe jajko i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę i owijamy w folię spożywczą. Chłodzimy
vaniliowoczekoladowadeseru, jednak zamiast biszkoptów użyłem holenderskich ciastek korzennych Speculaas i również nasączyłem je w Amaretto (już bez kawy) i przełożyłem je powidłami śliwkowymi oraz kremem cynamonowym na bazie kremówki i mascarpone (oczywiście można też zrobić klasyczny krem z jajek). Brzmi pysznie, co nie? Takie tiramisu można zaserwować na Święta w pucharkach lub w blaszce i pokroić na kawałki. Wybór(...)należy do Was. Bo w każdej wersji z pewnością będzie świetnie smakować! * SKŁADNIKI na 6 pucharków 500 ml śmietany kremówki 36% 200 g mascarpone 200 g powideł śliwkowych 200 g ciasteczek korzennych Speculaas lub pierniczków Pepparkakor* 100 ml Amaretto 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki cynamonu * PRZYGOTOWANIE Śmietanę kremówkę ubij wraz z mascarpone, cukrem pudrem i 2 łyżeczkami cynamonu
Food Squaremąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Jadalny mech: 100 g upieczonego ciasta szpinakowego Krem śmietankowy z porzeczkami: 200 ml śmietany kremówki 36% 100 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru pudru z wanilią 150 g czerwonych porzeczek Ganache czekoladowy: 100 ml śmietany kremówki 36% 200 g gorzkiej czekolady(...)posmaruj ją przygotowanym kremem. Następnie zwiń ją ponownie. Podobnie postąp z pozostawionym małym kawałkiem rolady. Obie rolady ułóż zawiniętą częścią do dołu i przygotuj ganache. Ganache czekoladadowy Śmietanę kremówkę umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia. Wrzuć drobno posiekaną czekoladę tak, aby została przykryta ona płynem i odstaw na 1-2 minuty, a następnie energicznie wymieszaj do całkowitego połączenia się
Food Square