Lucynka na blogu już gościła, choć w trochę innej wersji (zobacz: Lucynka ). Opowiadałam Wam, że to moje ulubione ciacho do kawy, choć jego przygotowanie nie jest
Kraina Tysiąca SmakówDwukolorowe ciasto z kremem i owocami to ciasto bardzo proste, łatwe i szybkie do zrobienia, poradzi sobie z nim każdy. Przepis na ten biszkopt jest uniwersalny, to taka baza do przygotowania różnych biszkoptowych wypieków, wykorzystuję go do przygotowywania ciasta z owocami i tort ów, z tego przepisu przygotowałam też biszkopt z owocami , roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową(...)sknocić! Ciasto biszkoptowe można przekroić na pół, między jasny i ciemny blat włożyć śmietankową masę, ja postanowiłam masę ułożyć na wierzchu i obłożyć ciasto owocami. Przepis na dwukolorowe ciasto z kremem i owocami, na tortownicę 25 cm: Składniki na biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) oddzielić żółtka od białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka (100 g) mąki pszennej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto marzyło mi się od dawna. Pełne gorzkiej czekolady, wilgotne od piwa i aromatyczne... Cudo! Kiedy spotkałam świeże, piękne porzeczki pomyślałam, że krem z ich dodatkiem będzie doskonale się komponował z alkoholowym wypiekiem. Nie myliłam się :) Ciasto: 200 ml Guinnessa 175 g mąki 250 g cukru 125 g masła 50 g kakao 3 jajka 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku(...)pieczenia Krem: 250 g śmietanki 24% 100 g masła 250 g porzeczek pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masło podgrzewamy z kakao i piwem na wolnym ogniu aż do całkowitego połączenia się składników, lekko studzimy. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy w kilku porcjach, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Na samym końcu dorzucamy jaja
sama złodyczCiasto WuZetka - polski klasyk, zawsze pięknie się prezentuje i nikt nie odmówi kawałeczka. Czekoladowy biszkopt ze śmietanowym nadzieniem to ponadczasowe połączenie smaków. Tym razem, by krem był stabilniejszy śmietanę kremówkę połączyłam z serkiem mascarpone. Na WZ-kę w tradycyjnej formie z kremem serowym zapraszam tutaj , dzisiaj wersja zakręcona i prostsza od tradycyjnego ciasta, pyszna rolada. Składniki na roladę: 3 jajka(...)mąki orkiszowej tortowej 20 g mączki ziemniaczanej 20 g ciemnego kakao 110 cukru/ksylitolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 4 łyżki cukru/ksylitolu 1 łyżka alkoholu 1 łyżka domowej esencji waniliowej Polewa czekoladowa: 80 g ciemnej czekolady 40 ml śmietany kremówki Przygotowanie: jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel, powinny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto cappuccino Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej pół łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Pianka cappuccino: 500 ml śmietanki kremówki 36% 8 łyżek cappuccino 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki żelatyny Pianka śmietankowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 3 łyżeczki kawy rozpuszczone(...)przygotować dzień wcześniej, wtedy dużo lepiej się go kroi. Zimny dzielimy na pół. 4 łyżki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki) i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cappuccino. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Żelatynę do pianki śmietankowej również rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około
PatiGotujezupełnie niepotrzebnie - smakował dokładnie tak jak powinien. To jak - skusicie się...? Noworoczny mus cytrynowy z bitą śmietaną Składniki: (na miskę o pojemności 3 l) 8 jajek 500 ml śmietany kremówki (38%) 160 g cukru sok z 5 cytryn 10 listków żelatyny dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki (38%) Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę(...)Dodać sok z cytryny, dokładnie zmiksować. Kremówkę ubić na pół-sztywno. Białka ubić na sztywno. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić. Powoli wlewać do żółtek, cały czas miksując. Następnie partiami dodać śmietanę, a na końcu białka, delikatnie mieszając łyżką. Mus przełożyć do miski lub szklanek, schłodzić w lodówce przez minimum 3-4 godziny. Przed podaniem ubić pozostałą kremówkę, wyłożyć na mus. Smacznego! Zgodnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik z malinami i musem malinowo-bzowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) masa serowa: 600 g twarogu zmielonego 3-krotnie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki (38%) 5 jajek 125 g cukru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 225 g malin mus malinowo-bzowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml syropu malinowo-bzowego(...)listki żelatyny dodatkowo: kilka świeżych malin liofilizowane maliny kilka bezików kwiaty czarnego bzu Twaróg, mascarpone, kremówkę, żółtka, cukier, wanilię i mąkę zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodać maliny, delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki posmarowane masłem
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzięki czemu są bardzo smaczne. Jeżeli chcemy, aby były bardziej kremowe warto przełożyć je do maszynki do lodów. 4 żółtka 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki likieru kawowego Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekane czekolady. Połączyć uzyskując(...)postawić na ogniu. Podgrzewać stale mieszając, aż masa będzie gorąca, oblepiająca łyżkę, ale nie można jej zagotować. Odstawić, aż całkiem wystygnie, ale czasami trzeba ją przemieszać. Pozostałą schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w czekoladową masę, dodając alkohol. Przełożyć do naczynia i zamrozić. Smacznego :) ♥ Dziękuję za wspólne przygotowanie słodkości – Desery na zimno ♥ Dorota Owczarek http://doowa.blogspot.com/2017/07/sorbet-truskawkowy.html
https:KKuchniaMniamlody przygotowane na bazie domowej konfitury z płatków dzikiej róży. Smak i zapach jest bardzo intensywny, więc szczególnie polecam tym, którzy kochają róże ;) 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 2 żółtka 3 łyżki konfitury z płatków róży (użyłam domowej) 2 łyżki cukru barwnik czerwień świąteczna Mleko i pół szklanki kremówki zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i konfiturą(...)rondelka, wstawić na mały ogień i podgrzewać stale mieszając. Musi być bardzo gorąca, ale nie wolno dopuścić do zagotowania. Kiedy masa nieco zgęstnieje odstawić do całkowitego wystudzenia. Pozostałą kremówkę (1/2 szklanki) ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w zimną masę. Wlać do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Lody i desery
https:KKuchniaMniamfracuskich dań, między innymi alzackiej tarte flambée , na którą przepis podam niebawem. To, co czyni ją wyjątkową to wysoka zawartość tłuszczu, ok. 30-40%, czyli porównywalnie wysoka z naszą kremówką. Dzięki temu śmietana się nie warzy. Crème fraîche zbliżona jest smakiem do klasycznej kwaśnej osiemnastki, różni się jedynie gęstością i bogatszym smakiem. Mimo swoich niezaprzeczalnych walorów(...)jest niestety trudno dostępna w Polsce, ale na szczęście nietrudno ją zrobić w warunkach domowych. Wystarczy zakwasić klasyczną kremówkę i odstawić na 1 dzień w ciepłe miejsce, aby kultury bakterii zdążyły ją zagęścić. * SKŁADNIKI 1 szklanka śmietany kremówki 36% (250 ml) 2 łyżki maślanki (30 ml) * PRZYGOTOWANIE Śmietanę kremówkę przelej do wyparzonego uprzednio słoika i wymieszaj z maślanką. Słoik
Food Squarenajmniejszych kawałków owoców i bez potrzeby użycia maszynki do lodów. 200 g jagód leśnych 3 łyżki cukru z ziarenkami wanilii 1/2 szklanki cukru białego 5 żółtek 400 g śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone Jagody wsypać do garnka i zasypać połową białego cukru. Podgrzewać, aż puszczą dużo soku. Często mieszając, rozgnieść owoce, przełożyć na sitko i przetrzeć. Kremówkę zagotować(...)Żółtka utrzeć do białości razem z pozostałym cukrem i stale ucierając wlewać cienkim strumykiem gorącą kremówkę. Przelać do garnka i podgrzewać, aż masa będzie gorąca i zacznie oblepiać łyżkę. Nie należy gotować. Mieszankę przelać przez sito. Schłodzone mascarpone utrzeć i połączyć razem z musem jagodowym. Wlewać porcjami wystudzoną mieszankę jajeczną i wszystko razem połączyć. Wlać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia
https:KKuchniaMniamgodzina pieczenia Ilośc porcji: malutka blacha (około 6) Składniki: Bezy: 6 białek 250g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki Ulubione owoce: truskawki, jagody, borówki, czereśnie, maliny Białka umieszczamy w misce miksera i ubijamy. Pod koniec ubijania, kiedy nam się wydaje, że masa już ma stałą formę dodajemy stopniowo cukier wsypując(...)delikatnie formujemy bezy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 140 stopni na jedną godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy drzwiczki otwarte. W między czasie ubijamy śmietanę kremówkę (bez dodatku cukru!). Na ostygnięty blat nakładamy kremówkę oraz owoce*, układamy następny blat, ponownie śmietana i owoce. Robimy tak do skończenia składników. Uważamy by kolejne warstwy były w miarę płaskie
Kolizje Smakówłyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao Masa biała: 500 g serka twarogowego 125 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa: 500 g serka twarogowego 125 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki żelatyny(...)zdejmujemy papier i przekładamy z powrotem do formy. Możemy ciasto nasączyć delikatnie np słabą herbatą lub wodą wymieszaną z sokiem. Masa biała : Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i pozostawiamy do napęcznienia. Do ciepłej czekolady partiami dodajemy ser, a następnie ubitą kremówkę. Dosypujemy cukier puder. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy nad kąpielą wodną
My simple kitchenrabarbaru i delikatną nutką cynamonu. Lekko kwaskowate, a dodatek alkoholu sprawia, że nie zamarzają na kamień. 250 g rabarbaru 50 g masła 3/4 szklanki cukru szczypta cynamonu 1 szklanki kremówki 1 łyżka spirytusu Masło rozpuścić na patelni razem z cukrem. W momencie kiedy zacznie lekko brązowieć dodać rabarbar pokrojony w około 1 cm kawałki. Smażyć, obtaczając rabarbar w syropie(...)będzie miękki i zacznie się rozpadać. Przyprawić cynamonem i wlać 1/2 szklanki kremówki. Chwilę podusić, ale tak aby część kawałków rabarbaru się zachowała. Po całkowitym wystudzeniu dodać alkohol. Pozostałą kremówkę, dobrze schłodzoną, ubić i wmieszać do zimnego rabarbaru. Masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włożyć do zamrażalnika na parę godzin. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Lody
https:KKuchniaMniammąki orkiszowej (lub pszennej) 30 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli morskiej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 30-60 ml mleka Bita śmietana: 250 ml kremówki 50 g cukru pudru ziarenka z ½ laski wanilii Dodatkowo: orzechy pekan do przybrania cynamon do posypania Nadzienie: 2-3 bataty (ok. 1 kg) 2 całe jajka ¾ szklanki cukru trzcinowego(...)śmietany kremówki 100 g masła ziarenka z 1 laski wanilii skórka z 1 pomarańczy 2 łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleko. Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy na tartę, a następnie
Food Square