wielbicieli kajmakowych smaków, ale i nie tylko! :) Biszkopt migdałowy z tego przepisu Krem kajmakowy: * mascarpone- 100 g * kremówka- 150 g * kajmak w puszce- 170 g Dodatkowo: * orzechy włoskie- pół szklanki * dżem malinowy- słoiczek około 200 g * sok z cytryny- 2 łyżki Biszkopt: Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 36 x 25 cm. Piec
Kraina Miodem Płynącakoniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz miód, opcjonalnie cukier do smaku. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj. 7 Krem schłódź przynajmniej na pół godziny przed podaniem. POSYPKA 8 Na połówkę ciasta wyłóż krem i przykryj drugą połówką ciasta. Rozsmaruj pozostały krem. 9 Upraż migdały na suchej patelni na rumiano, posyp nimi wierzch ciasta. Opcjonalnie: posyp ciasto w kratkę kakaem oraz migdałami(...)koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz miód, opcjonalnie cukier do smaku. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj. 7 Krem schłódź przynajmniej na pół godziny przed podaniem. POSYPKA 8 Na połówkę ciasta wyłóż krem i przykryj drugą połówką ciasta. Rozsmaruj pozostały krem. 9 Upraż migdały na suchej patelni na rumiano, posyp nimi wierzch ciasta. Opcjonalnie: posyp ciasto w kratkę kakaem oraz migdałami
A to pestkaPost Ciasto z brzoskwiniami, kremem i galaretką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCiasto o niesamowitym i niepowtarzalnym smaku. Jest w smaku bardzo subtelne, dodatek mięty sprawia że jest lekkie i niesamowicie odświeżające. Dla prawdziwych koneserów i łasuchów ;-) Ciasto w postaci tortu przygotowałam dla męża z okazji urodzin, powiedział, że: był to najlepszy tort jaki, jadł kiedykolwiek ;-) Zapraszam!!! Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki(...)kąpieli wodnej - 1/2 serka Ricotty Margarynę ucieramy na puch, około 10 minut, dodajemy rozpuszczoną czekoladę potem serek. Wykładamy na blat biszkoptu (ten który będzie na samym spodzie ciasta) Zostawiamy 1/3 porcję kremu do dekoracji. KREM NR 2 : KREM MIĘTOWY - 200 ml śmietany 36% - tabliczka czekolady miętowej (taka z nadzieniem) - śmietan- fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, następnie startą
SMYKWKUCHNINazwa ciasta jest nieco myląca...już tłumaczę dlaczego :) w przepisie na sernik używamy jedynie serka mascarpone, śmietany 18%, śmietany kremówki i masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny orzechowy smak, polany polewą kajmakową i czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica(...)pełnoziarnistych kakaowych 50 g masła orzechowego 100 g masła 250 g śmietany 18% 250 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 500 g serka mascarpone 4 jajka 200 g kremówki 50 g gorzkiej czekolady 50 g niesolonych orzechów ziemnych Sposób przygotowania: Ciastka kruszymy w blenderze, masło rozpuszczamy. Następnie rozpuszczone wlewamy do pokruszonych ciastek. Na ile nam się uda, łaczymy składniki
Różne smaki w kuchnikrówkowa (zwykle bardzo gęsta). Osobiście najbardziej lubię szybki deser bannoffee z dulce de leche, które po prostu przygotowuję co jakiś czas i przechowuję w lodówce. Składniki: 500 ml śmietany kremówki 36% 1-2 łyżki cukru ok. 150 g ciasteczek graham lub zbożowych (kruchych) 3 banany 350g dulce de leche*/ masy kajmakowej** ok. 80 g czekolady, najlepiej gorzkiej *dulce de leche(...)składniki: 60 ml wody 220g cukru 50 g masła (nie zamieniać!) 180 ml śmietany kremówki (30 albo 36%) wykonanie: do niewielkiego rondelka wsypać cukier i dodać wodę. Wstawić na duży ogień. Gotować (nie mieszać!) około 12-15 minut – najlepiej przy użyciu termometru kulinarnego (do 170 stopni, ani stopnia więcej). Jeśli nie macie termometru kulinarnego: kolor karmelu powinien być bursztynowy
Pociąg Do KuchniSkładniki na mus: 5 jajek 4 łyżki cukru waniliowego 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 200 ml kremówki (30%) 1 pełna łyżka żelatyny 5 łyżek mleka 200 g wiśni z syropu Składniki do glazury: 250 g gorzkiej czekolady 3 łyżki masła 1 łyżeczka kakao 3 łyżki kremówki Do dekoracji(...)kremówki (30%) wiśnie kandyzowane Wykonanie: Masło utarłam z cukrem na puch. W trakcie miksowania dodawałam po jednym żółtku. Kolejne wbijałam, kiedy poprzednie dobrze się wmieszało do masy. Wlałam rum. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszałam i wsypałam do masy. Ponownie zmiksowałam mikserem. Białka ubiłam na sztywną
Kuchnia u KrysiNazwa ciasta jest nieco myląca...już tłumaczę dlaczego :) w przepisie na sernik używamy jedynie serka mascarpone, śmietany 18%, śmietany kremówki i masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny orzechowy smak, polany polewą kajmakową i czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica(...)pełnoziarnistych kakaowych 50 g masła orzechowego 100 g masła 250 g śmietany 18% 250 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 500 g serka mascarpone 4 jajka 200 g kremówki 50 g gorzkiej czekolady 50 g niesolonych orzechów ziemnych Sposób przygotowania: Ciastka kruszymy w blenderze, masło rozpuszczamy. Następnie rozpuszczone wlewamy do pokruszonych ciastek. Na ile nam się uda, łaczymy składniki
Słodkości i nie tylkożłobku jest doświadczonym zawodnikiem jak żołnierz po poligonie i żadnej łezki mały twardziel nie uroni :) Składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g śmietany kremówki (36 %) 3-4 łyżki cukru pudru 250 g kremu lemon curd + ok. 50 g dodatkowo Przygotowanie: Mleko skondensowane przelewamy do miski i ubijamy mikserem, aż uzyskamy puszystą pianę. W osobnej misce ubijamy kremówkę(...)mieszamy łyżką. Wstawiamy do zamrażarki na kilkanaście godzin. Przed podaniem pojemnik wyciągamy i odstawiamy na 15-20 minut. Smacznego! składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 200 g śmietany kremówki (36 %) 3-4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g masy krówkowej ok. 50 g posiekanych migdałów smażonych solonych Mleko skondensowane przelewamy do miski i ubijamy mikserem
bistro mamaBiszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa: 250 ml. kremówki 1 galaretka Pink Margarita 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki Masa biała kremowa: 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masa do wypełnienia przestrzeni miedzy kółkami: 1 szklanka niezbyt gęstego jogurty 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny(...)biszkopt przestygnie, przekrawamy go na pół i zwilżamy przegotowaną wodą może być z dodatkiem cytryny. Przygotowujemy masę porzeczkową: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Dodajemy do dżemu i mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy dżem z żelatyną. Delikatnie mieszamy, aby kremówka nie opadła. Masę wylewamy na biszkopt (musi być w formie) i przykrywamy drugim biszkoptem. Na biszkopt nakładamy
Jadło i czytadłozabrakło, złóżcie zamówienie - chętnie zakręcę maszyną:) LODY CZEKOLADOWO-ORZECHOWE filiżanka Nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego (użyłam mniej słodkiego kremu z Terravity) 200 słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Mleko połączyć ze śmietaną, dodać krem czekoladowo-orzechowy (wyjmijcie go wcześniej z lodówki, inaczej będzie zbyt twardy i trudno będzie go połączyć z pozostałymi składnikami. Jeśli macie syrop kokosowy, można(...)postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MALINOWE świeże lub mrożone maliny (ilość wg uznania, ja dałam 2 szklanki świeżo zerwanych malin) 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Maliny rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć kawałki owoców. Mleko łączę ze śmietaną, dodaję rozgniecione maliny, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta
KUCHARNIAledwie zdążyłam zrobić fotki... :-) A... imprezy nie było... Składniki: - 6 białek - 150g białego cukru - 150g drobnego cukru trzcinowego - 1 łyżka octu jabłkowego (lub winnego) Dodatkowo: - 500-600ml kremówki - 2-3 śmietan-fix - dowolne świeże owoce (u mnie borówki) - 1 płaska łyżeczka pudru trzcinowego + na polewę: - 50g mlecznej czekolady - 50ml kremówki - prażone płatki migdałów Białka umieszczamy w misie miksera(...)spodu się nie przypaliła. Po upieczeniu zostawiam blaszki w uchylonym piekarniku na conajmniej 1h. Najlepiej pozostawić do całkowitego wystudzenia. Blaty przygotowuję zawsze dzień wcześniej. W dniu następnym ubijamy kremówkę z łyżeczką pudru trzcinowego(nie trzeba) i proszkami śmietan-fix. Na dolny blat wykładamy ok.1/2-2/3 części śmietany, na to przygotowane, umyte owoce (u mnie była to borówka), przykrywamy lekko kremówką
Smaczne ZdroweSkładniki: 800 g śliwek 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki, przesianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem migdałowy 4 żółtka 60 g drobnego cukru 50 g mąki 1/2 litra tłustego mleka 100 g mielonych migdałów 2 krople esencji migdałowej Przygotowanie: Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy na ćwiartki. Tortownice(...)większe koło od tortownicy ) W misce robotem kuchennym ucieramy masło, cukier na jasną gładką masę. Następnie dodajemy po kolei jajka, mąkę i proszek do pieczenia- cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wykładamy do formy równamy wierzch i układamy śliwki. Czas pieczenia: Nagrzewamy piekarnik na 180 C góra-dół i pieczemy 50-60 minut sprawdzając ciasto wykałaczką Odstawiamy ciasto
Niezły Młynekwraz z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać sproszkowany budyń oraz kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 3 duże wafle "Prince Polo", 100g gorzkiej(...)dużych oczkach. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Brzoskwinie odsączyć, 1/3 pokroić w kosteczkę, dodać do masy. Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć sokiem. Rozsmarować resztę kremu i wyłożyć połówki osączonych brzoskwiń. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 450ml wrzątku, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić na całą
Z miłości do słodkości