krajobraz za oknem... bo jeszcze jest biało, zima trwa.. ale tak naprawdę jest to ciasto jesienne bo z jesiennym dodatkiem czyli puree z dyni. Pyszne czekoladowe ciasto i smietanowo-dyniowy krem. Skąd wziąć zima puree z dyni? Proste, ja jesienią zamroziłam sobie porcje dyni, z której po odmrożeniu przygotowałam purre. Polecam ten przepis na puree. A ciasto to kombinacja
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli Krem: 200 g serka kremowego (Philadelphia, Mascarpone) 2 szklanki cukru pudru Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem? Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 21-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, wydrążamy nasiona i kroimy w średnią kostkę. Orzechy kruszymy nożem(...)wcześniej przesiany przez sitko cukier puder. Ubijamy najpierw na niskich obrotach, aż składniki się połączą, po tym zwiększamy obroty miksera i ubijamy kolejne 3 min, aż powstanie puszysty krem. Przestudzone ciasto przekrawamy na dwie połowy. Przekładamy 2/3 ilości kremu. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Wstawiamy do lodówki na 2 godzinki i możemy serwować. Gotowe! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam
Kuchnia Łukaszasię przepisem, który dostałam od cioci Zosi, którą odwiedziliśmy w czasie urlopu. Ciasto tak bardzo zasmakowało całej naszej rodzince, że zrobiłam je w pierwszej kolejności po powrocie z wakacyjnych wojaży. Przepis na biszkopt - kliknij tutaj. Do upieczenia tego biszkoptu użyłam formy o średnicy 29 cm. Krem: 1 budyń waniliowy, 0,5 l mleka, 200 g masła, 1/4 kostki margaryny
Delicious Titbitssłowo, że te cztery warstwy ciasta mimo, iż oddzielnie pieczone powstają dość szybko. Ciasto kruche, orzechowe i kokosowe. Mieszanka smaków a wszystko przełożone pysznym, lekkim kremem maślano – budyniowym. Dla mnie poezja. Ciasto jest podzielne, na dużą blachę. Długo poleży a im bardziej sobą przesiąknie tym lepiej Bardzo polecam. Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła(...)budyniu. Zdejmujemy z palnika. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Ucieramy na gładką, puszystą masę. Przełożenie: Ciasto kruche Krem Ciasto orzechowe Krem Ciasto kokosowe Krem Ciasto kruche Polewa Polewa: 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 1 łyżka masła Czekoladę z łyżką masła roztapiamy w kąpieli wodnej. Wykładamy na wierzch
Made By Mom And Sonzłote, a że sezon morelowy trwa to przypomniałam sobie o tym przepisie. I bardzo dobrze :) Zrobiłam to ciasto i wszystkim bardzo smakowało. A wcale nie jest takie skomplikowane :) Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis Składniki (ciasto): 300 gram mąki (pół na pól pszenna i żytnia razowa) 75 gram cukru 100 gram masy marcepanowej 150 gram gęstego twarożku kanapkowego(...)mleka 100 ml oleju 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis Składniki ( krem): 2 opakowania budyniu waniliowego 100 gram cukru 750 ml mleka 500 gram gęstej kwaśnej śmietany 18% cukier waniliowy Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis Pozostałe składniki (na wierzch): 1 kg moreli 3 łyżki cukru brązowego Ciasto
Pyza i Surówkaskładników. Ciasto ciemne wyłożyć na ciasto jasne. Piec około 25-30 minut w 180 ° C Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostudzenia Masa śmietanowa 800 g śmietany kremówki (36%) 1/2 szklanki cukier puder 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody ,odstawić do napęcznienia . Do rondelka z wodą wstawić napęczniałą żelatynę i podgrzać ,mieszając do rozpuszczenia(...)gotować . Płynną wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno ,pod koniec dodać cukier puder. Gotową ,ubitą kremówkę zahartować . 1-2 łyżki śmietany kremówki dodać do płynnej żelatyny,wymieszać do połączenia. Wlewać strumieniem cienkim do ubitej śmietany kremówki miksując do połączenia. Ubitą śmietankę wyłożyć na ciasto. Polewa 150 g czekolady deserowej 1 łyżkę masła 6 łyżek mleka 2 małe żółtka Czekoladę ,masło
mojej kuchnimasła Składniki na masę serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżeczki kakao + ew. bita śmietana do dekoracji (ja wykorzystałam resztę kremu śmietanowego z jednorożca) Ciasteczka na spód kruszymy w blenderze na proszek, dodajemy roztopione masło i mieszamy lub blendujemy. Gotowa(...)masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wykładamy masę do tortownicy i dokładnie dociskamy do dna. Odstawiamy do schłodzenia. Ser na sernik miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Kremówkę zagotowujemy. Do jeszcze gorącej dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy ponownie, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ciepłą kremówkę z żelatyną dodajemy do rozmiksowanego sera
Ciastkozercyowocem i można wykorzystać je na różne sposoby. Robię z jeżyn koktajle, kompoty oraz dodaję do różnych deserów. Składniki: 250 g herbatników kakaowych 160 g masła 100 ml kremówki 30% 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 300 ml kremówki 30 % 1/4 szkl ciepłego mleka 2 łyżeczki żelatyny jeżyny Przygotowanie: Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać ciepłe(...)roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno i boki foremek do tartaletek. W 100 ml ciepłej kremówki roztopić czekolady i pozostawić by masa przestygła ale pozostała płynna. Ubić na sztywno 300 ml kremówki. Wlewać po łyżce kremówki z czekoladą i miksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać letnią rozpuszczoną w mleku żelatynę. Masę czekoladową rozlać na spody. Włożyć
Ala piecze i gotujeUwielbiam przygotowywać domowe masło, bo zawsze mam wpływ na jakość użytych składników. Do tej pory przygotowywałam masło ze schłodzonej kremówki 36% , dodawałam do niego chilli, czosnek i masę przypraw. Niedawno jednak na rynku pojawiła się kolejna odsłona słynnej kremówki od Piątnicy, śmietanka do ubijania kremów i masła 42% ! No i powiem Wam… przepadłam! Masło jest o niebo bardziej kremowe (chociaż(...)wcześniej też było niezłe), a jeśli poprzestaniemy na samym ubiciu kremówki to jest ona tak sztywna, że można ją dosłownie ciąć nożem. Z okazji Świąt Wielkiej Nocy postanowiłam przygotować domowe masło w drewnianej foremce baranka. To moje pierwsze podejście do takiego ozdobnego masła, także wybaczcie małe niedociągnięcia. Składniki: 400ml śmietanki 42% dobrze schłodzonej zimna woda foremka do masła Foremkę zalewamy
Gotowanie i blogowanienamawiać ;) jestem bardzo wdzięczna tej osobie która po raz pierwszy wpadła na pomysł aby ser wykorzystać na ciasto ;) Dzisiejszy wypiek składa się nie tylko z sera ale też z kremówki, białej czekolady i nawet jest dodatek owocowy w postaci skórki i soku z pomarańczy :) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 8 min. + 60 minut Temp. pieczenia : 160 C Składniki(...)serka śmietankowego 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 150 g herbatników czekoladowych ( użyłam ciasteczka kakaowe Belvity ) 100 g gorzkiej czekolady 100 g stopionego masła 1 szklanka kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru 3 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka soku z pomarańczy Sposób przygotowania : Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy
Różne smaki w kuchnizrobiło. Zmieniłam jego przygotowanie zmniejszając i zwiększając nie które składniki. Gdyby było przygotowane wg przepisu to już raczej by była klapa. Składniki: Warstwa biała: 250 ml zimnej kremówki 30% 150 g mascarpone 200 g białej czekolady 2 szkl pszenicy ekspandowanej Warstwa ciemna: 200 ml zimnej kremówki 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Dodatkowo; 1 szkl pszenicy ekspandowanej(...)herbatniki Przygotowanie: Warstwa biała: Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia. Czekolada powinna być zimna ale płynna. Ciepła w połączeniu z zimn ą kremówką się zważy. Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Wlewać powoli czekoladę i mieszać łyżką nie miksować. Wsypywać partiami pszenicę i wymieszać. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie
Ala piecze i gotujeszklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę truskawkową: 200 g truskawek (najlepiej mrożonych) 200 g serka homogenizowanego naturalnego łyżka cukru 150 ml śmietanki kremówki 100 g sypkiej galaretki truskawkowej (około 1,5 opakowania) na masę jagodową: 200 g jagód 200 g serka homogenizowanego naturalnego łyżka cukru 150 ml śmietanki kremówki 100 g galaretki owoce leśne(...)około 1,5 opakowania) na piankę: 200 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 1 opakowanie galaretki truskawkowej Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialodów pistacjowych. Jeśli chodzi o składniki, te lody nie należą do najtańszych. Przygotowując je zastanawiałam się jak w sklepie litra lodów pistacjowych może kosztować 6 zł jeśli sama śmietana kremówka, której użyłam do tych lodów kosztuje około 5 zł, a gdzie pistacje i reszta składników? Nasuwa się tylko jedna myśl, że firmy produkujące lody na skalę przemysłową nie do końca(...)następnym razem to sprawdzę i użyję solonych. Składniki: 85 g orzeszków pistacjowych (ok. pół szklanki) 2 łyżki golden syropu lub miodu 125 ml mleka (pół szklanki) 375 ml śmietanki kremówki (1 i 1/2 szklanki) 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wódki DODATKOWO: kilka ciastek typu petit beurre (ja użyłam kakaowe) Wykonanie: Mleko i połowę szklanki śmietanki kremówki
Blondynka Gotujeuzupełniłam przygotowanym na szybko domowym karmelem. Inspiracją był przepis z broszury dodanej do gazety. Piekłam w ciemnej tortownicy 26cm. Składniki: - 1kg twarogu sernikowego (dałam gęsty wiaderkowy) - 1/2 litra słodkiej kremówki 36% - 4 całe jajka - 200g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - po 2 łyżki mąki pszennej (lub orkiszowej) i ziemniaczanej (dałam 4 łyżki mąki(...)ziemniaczanej - 80g) - 60g suszonych moreli (moje były bez dodatku cukru) Dodatkowo: polewa marcepanowa: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki - płatki migdałów - kilka kostek czekolady z odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta
Smaczne Zdrowenamawiać ;) jestem bardzo wdzięczna tej osobie która po raz pierwszy wpadła na pomysł aby ser wykorzystać na ciasto ;) Dzisiejszy wypiek składa się nie tylko z sera ale też z kremówki, białej czekolady i nawet jest dodatek owocowy w postaci skórki i soku z pomarańczy :) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 8 min. + 60 minut Temp. pieczenia : 160 C Składniki(...)serka śmietankowego 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 150 g herbatników czekoladowych ( użyłam ciasteczka kakaowe Belvity ) 100 g gorzkiej czekolady 100 g stopionego masła 1 szklanka kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru 3 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka soku z pomarańczy Sposób przygotowania : Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy i mieszamy
Słodkości i nie tylkoPrzygotujmy kakaowy biszkopt o wysokości ok. 2 cm ze średniej blaszki 5 bananów Kremówka 30% ½ litra Fix do kremówki – 2 sztuki 2 łyżki cukru pudru Krówki ok. 15 cukierków 2 łyżki kremówki Do przygotowania tego deseru potrzebujemy specjalnych foremek. Nie wiem czy takie można kupić w sklepie, ja zrobiłam je z płaskich plastikowych butelek, które pocięłam na wysokość(...)Przy pomocy każdej foremki wycięłam podstawę z biszkoptu, który wcześniej zwilżyłam. Do foremki z biszkoptem na dnie, wyłożyłam kremówkę ubitą z fixem. Na każde ciastko nałożyłam kawałek banana. Krówki roztopiłam z kremówką i polałam banany. Po ok. 3 godzinach w lodówce, można je wyjąć z foremek. Ciastka wyglądają bardzo efektownie, no i są pyszne
Jadło i czytadłopalnika do rozpuszczenia się cukru. Po tym czasie dodać do owoców mąkę ziemniaczaną i całość zagotować, delikatnie przestudzić. Mus z gorzkiej czekolady: 150 gram gorzkiej czekolady 250 ml śmietany kremówki 36 % dobrze schłodzonej 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru tiramisu* Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z likierem(...)kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową czekoladę dodać do kremówki i delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Mus z białej czekolady: 150 gram białej czekolady dobrej jakości 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki likieru tiramisu* Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki i wraz z likierem rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno i powoli dodawać przestudzoną czekoladę, wymieszać do połączenia się
Krakowskie smaki AniFormę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową od dołu i boki, nie górę. Składniki na masę serową: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 250 ml śmietany kremówki 36% 2 duże jajka 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, roztopionej 2 łyżki kakao, przesianego 2 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)Piec w temperaturze 150 ºC przez około 50 minut w kąpieli wodnej. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić. Składniki na mus z białej czekolady: 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 200 g białej czekolady, posiekanej 150 ml śmietany kremówki podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić na 2 minuty
Cukier&Puderpostawić nad parą i wraz z masłem roztopić. Następnie dodać do stopionej czekolady orzechówkę (już po zdjęciu z kuchenki).Czekoladę dać do ciastek z orzechami i dać łyżkę kremówki. Zagnieść.Formować prostokątne cukiereczki.Czekoladę mleczną roztopić nad parą z 3 łyżkami kremówki.Po zestawieniu z ognia ja dodałam kolejne 3 łyżki kremówki, aby lepiej mi się cukiereczki maczały w czekoladzie
Moje pyszne gotowanieSkładniki: 400 g herbatników 100 g okrągłych biszkoptów 1 puszka masy kajmakowej 2 budynie śmietankowe 1/2 litra mleka 170 g masła 330 ml śmietanki kremówki 30% 2 szt. fixów lub śnieżki do kremówki 1/5 tabliczki mlecznej czekolady Przepis: Puszkę z masą kajmakową umieszczamy w gorącej wodzie. Na spód formy o wymiarach ok. 25 x 30 cm układamy jedną warstwę herbatników(...)dodajemy masło i miksujemy całość na gładką masę. Masę budyniową po lekkim ostygnięciu nakładamy do formy na herbatniki. Kolejna warstwa składa się z okrągłych biszkopcików. Kolejnym krokiem jest ubicie kremówki. Do wysokiego naczynia przelewamy zimną kremówkę, dodajemy fixy (można ubić śmietankę również bez ich pomocy) i miksujemy na najwyższych obrotach ok. 8 minut. Tak ubitą kremówkę przekładamy na nasze ciasto
Emcia PichciLekko ciepłą wodę posłodzić cukrem. Dodać sok z cytryny - zamieszać. Ponczem nasączać biszkoptowe blaty, przed nałożeniem kremu. Krem do tortu: * 200 g białej czekolady * 300 g śmietanki kremówki 30% * 200 g świeżych malin Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić. Do połowy rozpuszczonej czekolady, dodać 1/3 część kremówki(...)pogniecione maliny - wymieszać. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć w spiętej obręczy tortownicy, nasączyć ponczem i wyłożyć krem malinowy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć. Do pozostałej czekolady dodać resztę ubitej kremówki - delikatnie połączyć. Mus czekoladowy wyłożyć na biszkopt. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i lekko nasączyć. Do dekoracji: * 250 g serka mascarpone * 200 g śmietanki kremówki 30 % * 2 łyżki cukru pudru Schłodzoną
kolorowotorcikowosmaku. Mój serniczek nie był aż tak bardzo słodki jak oryginał , bowiem porobiłam małe zmiany (mleko skondensowane słodzone zamieniłam na niesłodzone i dosłodziłam trochę ksylitolem), białą czekoladę zamieniłam na kremówkę z ksylitolem. Był idealny, nie za słodki (bo lubimy słodkie niezbyt słodkie), baaardzo wciągający, choć za dużo się go nie zje, jest bowiem baaardzo syty. Jeden kawałeczek i największe łasuchy(...)czasowi. Ja piekłam w tortownicy 25cm. Wydłużyłam troszkę czas pieczenia, myślę, że kolejne 5-10 minut byłyby jeszcze wskazane (chyba to różnice piekarników, lub po prostu zamiana czekolady na kremówkę, która jest jednak rzadsza, ale po mocnym schłodzeniu serniczek uzyskał odpowiednią konsystecję). Składniki: Spód: - 250g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą - 175g masła orzechowego - 1-2 łyżki stopionego masła
Smaczne Zdrowemąki pszennej 4 łyżki ciemnego kakao 40 g mąki ziemnaczanej lub innej skrobi 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli Masa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Poncz: 1 szklanka gorącej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 – 3 łyżki alkoholu Polewa(...)tabliczki czekolady deserowej (u mnie gorzka z 50% kakao) 5 łyżek śmietany kremówki 1 łyżeczka masła Dodatkowo: 1 słoik gładkiego dżemu( u mnie morelowy) Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółek. Białka ubijamy na sztywno z sola, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet
Mia Cucina Sofieta