ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:12/1378)

Malinowy sernik na Dzień Taty 193

ciasto kruche:250 g mąki pszennej100 g cukru1/4 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkododatkowo:1 jajko2 łyżki mleka10 g cukrumasa serowa:400 g serka kremowego50 g cukru200 ml śmietany kremówki (38%)1 opakowanie galaretki malinowej200 ml wrzątku200 g świeżych malinwierzch:200 ml śmietany kremówki (38%)50 g serka mascarpone50 g świeżych malinMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą(...)wrzątku, ostudzić.Serek zmiksować, powoli wlewać całkowicie ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, wstawić na 5 minut do lodówki (uważać, bo szybko się ścina).Kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do masy serowej. Na końcu delikatnie wmieszać maliny.Masę przełożyć na spód, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na 30 minut.Ubić pozostałą kremówkę z mascarpone, wyłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus kawowy - najlepszy 351

nimi zrobić. Jak z nieba spadł mi przepis Bereniki - od razu wiedziałam, że to cudo podbije nasze kubki smakowe.Nieco zmieniłam proporcje: nie dałam serka, za to więcej kremówki; zmieniłam też nieco sposób przygotowania (dodawanie żelatyny do ciepłej masy to moim zdaniem najłatwiejszy sposób, grudek nie będzie nigdy). Wyszło bosko! Naprawdę. Mus jest lekki, delikatny, mocno kawowy, mało słodki. Bita śmietana(...)połowy dodać kakao, dokładnie wymieszać.ubić 180 ml śmietany. Połowę wmieszać do masy z kakao, przełożyć do szklanek, wstawić do lodówki na 30 minut.Do pozostałej masy kawowej dodać pozostałą kremówkę, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na masę kakaową, schłodzić w lodówce 2-3 godziny.Przed podaniem ubić pozostałą kremówkę, wyłożyć na wierzch i udekorować truskawkami.Smacznego!Ciekawostką przyrodniczą (ja mawia Tatuś) jest moja Babcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 162

zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:100 g ciastek digestive1 łyżka kakao40 g masłamasa serowa z jeżynami:300 g jeżyn200 g serka kremowego100 ml śmietany kremówki (38%)100 g cukru5 listków żelatynymasa serowa z białą czekoladą:200 g serka kremowego150 ml śmietany kremówki (38%)150 g białej czekolady2 listki żelatynywierzch:400 g jeżynsok z 1/2 cytryny100(...)cukrem, dusić kilka minut pod przykryciem, aż cukier się rozpuści. Gorące zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Żelatynę odcisnąć, wymieszać z gorącymi owocami. Ostudzić.Serek zmiksować, dodać jeżynowy mus, połączyć. Kremówkę ubić, wymieszać delikatnie łyżką z masą owocową.Przełożyć na spód, schłodzić w lodówce 30 minut.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić, zmiksować z serkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowy tort z wiśniami 303

czystym sercem polecam więc ten tort wszystkim łasuchom. Czekoladowy tort z wiśniami biszkopt tradycyjnie z tego przepisu składniki na masę mały słoik wiśni 500 g mascarpone 2 śmietany kremówki po 250 ml każda 200 g gorzkiej czekolady cukier puder 30 g masła do dekoracji wiśnie (16 sztuk) wiórki czekoladowe wykonanie: Biszkopt pieczemy według przepisu, a następnie przecinamy na 3 krążki(...)Górny krążek kładziemy na talerzu i teraz on stanowi podstawę tortu. Spinamy go obręczą tortownicy. W kąpieli wodnej roztapiamy 100 g czekolady. Kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, ilość zależny od upodobań. Ja nie dodaje za dużo cukru, gdyż nie lubię mocno słodkich kremów. Odkładamy 5 łyżek kremówki do masy czekoladowej. Następnie dodajemy do śmietany mascarpone, ubijamy parę sekund

Przysmaki Karolki
Ciasto św. Jakuba 476

Różowa pianka: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe drylowane wiśnie ( mogą być z syropu )   Dowolny krem budyniowy, u mnie taki: 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 kostka masła Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto: margarynę rozcieramy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Całość chłodzimy. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 6 równych(...)pieczemy jeszcze dwa placki z pozostałych składników. 5. Z mleka, budyniu i cukru gotujemy budyń. Ostudzony budyń ucieramy z masłem na gładki krem. 6. Wystudzone placki przekładamy kremem budyniowym (ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto). Całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto makowe z żurawiną i kremem z białej czekolady 162

naprawdę wspaniale :) Ciasto: kostka masła szklanka cukru szklanka mąki szklanka maku 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli laska wanilii Krem: 2 tabliczki białej czekolady opakowanie śmietanki 30% +100 g suszonej żurawiny      Ciasto makowe to jedno z najprostszych ciast, jakie wymyśliła ludzkość, o czym świadczy fakt, że po odpowiednim zmniejszeniu ilości składników świetnie nadaje się(...)pół, górą część przenosząc delikatnie obok, pomagając sobie nożami:      Dolną część smarujemy 1/4 kremu i układamy żurawinę:      Delikatnie przenosimy wierzchnią część ciasta i całość pokrywamy pozostałym kremem, starając się nie wyjeść za dużo. Krem nie musi być idealnie przyklepany, moim zdaniem wygląda to dużo lepiej, kiedy się go wyłoży trochę od niechcenia. Na górze

sama złodycz
Tort piętrowy krok po kroku – jak poskładać tort profesjonalnie 256

dużych kosztów a znikają w oka mgnieniu (w myśl zasady „życie jest krótkie, zjedz najpierw deser”). Zauważyliście pewnie, że w swoich przepisach na słodkości nie szaleję z rodzajami ciasta, warstwami kremów, nadmiarem wypełnień czy polewami, a większą uwagę zwracam na smak, sezonowość użytych produktów i ogólną formę.   Z tortem tak się nie da – tort nie odpuszcza. I nie dopuszcza(...)Panem, dzięki któremu w ogóle powstał ten blog. Wszystkiego najlepszego Kochanie i dziękuję Ci za cały napęd, pomoc, zrozumienie i motywację! SKŁADNIKI dwa biszkopty dowolnej średnicy dwa podkłady pod ciasto krem do przełożenia ciasta krem maślany konfitura lub dżem fondant- lukier plastyczny

Karo in the Kitchen
Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem 320

szklanki kakao Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Krem czekoladowy ganach:  300 g czekolady deserowej 200 g śmietanki 30 % Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe z krememCiasto: Piekarnik nagrzewamy do  180 stopni . Dno i boki tortownicy o średnicy 21-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do misy wbijamy jaja i dodajemy cukier. Ubijamy za pomocą(...)pokojowej.  Gdy ciasto wystygnie, a krem stężeje, przekrawamy ciasto na 2 blaty. Pierwszą część blatu smarujemy stężałym kremem czekoladowym (z lodówki). Przykrywamy drugą połową ciasta.  Całe ciasto polewamy kremem ganach, który jest w temp. pokojowej (jeżeli lekko stężał, to można go podegrzać w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce, aby i znów był płynny). Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki

Kuchnia Łukasza
CIASTO WALENTYNKOWE SERDUSZKO 181

jajka (4 szt.) cukier (4 łyżki) cukier waniliowy (1 łyżka) proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki) kakao (1 łyżka) mąka (3 łyżki kopiaste) olej (1 łyżka) sól (szczypta) Krem: śmietanka kremówka 30% (600 ml.) cukier puder (4 łyżki) cukier waniliowy (1 łyżka) żelatyna (2,5  łyżki) + wrzątek (1/3 szklanki.) Polewa: śmietanka kremówka 30% (50 ml) czekolada deserowa (50 gr.) Dodatkowo(...)Wykrawaczką w kształcie serduszka stopniowo naciskając wykrawamy z galaretek słupki serduszkowe. Odstawiamy z powrotem do lodówki.  5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia. 6. Śmietankę kremówkę ubijamy. Dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i ostudzoną żelatynę. Chwilkę jeszcze miksujemy do połączenia się składników.  7. Spód ciasta w keksówce smarujemy 2 centymetrową warstwą kremu i układamy

Rita creative
Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową 180

kakao 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka sody szczypta soli Masa jogurtowo-jagodowa: 40 dkg mrożonych lub świeżych jagód 60 dkg jogurtu naturalnego 500 ml śmietany kremówki (36%) 10 dkg cukru pudru 1 łyżka soku z limonki 3 dkg żelatyny 100 ml wody Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta. Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową Jak przygotować ciasto czekoladowe(...)zimną wodą. Odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny. Jogurt bardzo delikatnie podgrzać. Do jogurtu dodać płynną, ciepłą jeszcze żelatynę. Dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Do ubitej kremówki dodać tężejący jogurt. Szybko wymieszać. Na koniec dodać mrożne jagody. Masę wstawić do lodówki i trzymać

mecooks
Deser z bezami i mrożonymi borówkami 151

dodatku pyszny. Można wykorzystać także inne mrożone owoce, ale z borówkami smakuje najlepiej. składniki na 5 porcji: bezy – 2 opakowania ok. 1 litra mrożonych borówek 700 ml śmietanki kremówki cukier waniliowy, cukier puder Dla osób, które chciałyby przygotować deser w mniej kalorycznej formie to można śmietankę kremówkę zastąpić jogurtem greckim. Śmietankę kremówkę ubijamy dodając cukier waniliowy i cukier puder ( celowo(...)dodajemy cukier w zależności jaki poziom słodkości chcemy  otrzymać). Bezy kruszymy, zostawiamy kilka do dekoracji. Przygotowujemy słoiczki lub wysokie szklanki i przekładamy składniki w następującej kolejności : bezy, śmietanka kremówka, mrożone borówki. Powtarzamy tę czynność do wypełnienia słoiczka lub szklanki. Dekorujemy bezami i borówkami. Podajemy od razu

noteskulinarnyfiga
Warstwowy deser jeżynowy 164

jeżynki nadal królują w kuchni. Dzisiaj w postaci pysznego, warstwowego deseru. Składniki: I warstwa - 5 g żelatyny - 25 g cukru pudru - 100 g jeżyn II warstwa - 100 ml śmietany kremówki - 2 łyżki cukru waniliowego - 100 g jeżyn - 5 łyżek jogurtu naturalnego III warstwa - 100 ml śmietany kremówki - 3 łyżki cukru pudru - 4 łyżki jogurtu naturalnego - kilka jeżyn do dekoracji Przygotowanie(...)Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Jeżyny miksujemy i łączymy z cukrem pudrem oraz rozpuszczoną żelatyną. Masę przekładamy do pucharków i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Delikatnie łączymy z jogurtem i zmiksowanymi jeżynami. Masę przekładamy na wcześniej przygotowaną masę i odkładamy w chłodne miejsce. Ostatnią porcję kremówki łączymy z cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami 248

jajek (białka odzielone od żółtek) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru szczypta soli Bita śmietana: 2 śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Ulubione owoce Sok do nasączenia biszkoptu: sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/3 szklanki letniej wody 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego. Wykonanie: Białka ubij na sztywną(...)wysokości – około 40 – 50 cm. Odstaw do ostygnięcia do uchylonego piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu – przekrój na 2 blaty. Wszystkie składniki na sok do nasączenia biszkoptu – wymieszaj dokładnie. Kremówkę ubij – pod koniec dodając cukru pudru. Pierwszy blat nasącz 1/2 soku, wyłóż 1/2 kremówki, dodaj 1/3 owoców. Dodaj drugi blat nasącz sokiem, pozostałą kremówkę, udekoruj owocami. Smacznego!   Artykuł Tort

Moja pasja smaku
kremówka z bitą śmietaną – bez pieczenia 449

gorącą masę budyniową. Na masie układamy warstwę krakersów. Lekko dociskamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki. składniki na warstwę śmietankową: 400 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku) wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na warstwę krakersów wykładamy równomiernie ubitą kremówkę. Przykrywamy ją warstwą krakersów. Całość wstawiamy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania