ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:39/1378)

Lody waniliowe bez laktozy 200

powiem Wam o lodach - bez laktozy. Najpierw chciałam kupić mleko kokosowe, zastanawiałam się nad ryżowym i sojowym. W końcu na półce w sklepie znalazłam zwykłe mleko i kremówkę, ale bez laktozy. Smakuje to to oczywiście inaczej, ale na tyle zbliżenie do zwykłego mleka, że w lodach waniliowych nie sposób wyczuć różnicy. Przygotowałam je tradycyjnie, na żółtkach, z naprawdę dużą(...)które będzie można podać wszystkim gościom - te będą idealne.Lody waniliowe bez laktozySkładniki:(na ok. 1 l lodów)300 ml mleka bez laktozy1 laska wanilii4 żółtka100 g cukru250 ml śmietany kremówki bez laktozy (36%)Wanilię przekroić, wyskrobać ziarenka. I strąk, i ziarenka włożyć do garnuszka, zalać mlekiem, zagotować. Całkowicie ostudzić.Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowy sernik na zimno 182

płatków czekolady do dekoracjiWykonanie.Pierniki korzenne pokruszyć i wymieszać z powidłami i spirytusem. Masą wyłożyć dno tortownicy - 18 cm.Do rondelka o grubym dnie wsypać połamaną czekoladę i wlać 2 łyżki kremówki. Mieszając stopić czekoladę. Odstawić.Ubić kremówkę i połączyć z serkiem.Do masy serowej wmieszać czekoladę niezbyt dokładnie, zostawiając grudki. Wstawić do zamrażalnika na 1 h.Wyjąć ,wierzch polać czekoladą i ozdobić

Kulinarny karnet Christophera
Fettucionne z łososiem i brokułem w sosie pomidorowo - śmietanowym 202

szafkę i sięgnęłam po puszki Graal, znalazłam tylko łososia z oleju i łososia w sosie pomidorowym, wyciągnęłam. Położyłam na stół paczkę makaronu, z zamrażarki wyciągnęłam brokuły Iglotex, z lodówki kremówkę. Moje plany troszkę zaburzały dwie różne puszki łososia. Cóż, raz kozie śmierć, coś z tego wyjdzie. Wyszło! Naprawdę smaczne danie obiadowe. Dziecko tylko pilnował mnie przy nakładaniu na talerze(...)ładniki na 3 porcje:3/4 opakowania Fettucionne (Czanieckie Makarony)1 puszka łososia w oleju Graal1 puszka łososia w sosie pomidorowym Graal1 opakowanie (450 g) brokuła mrożonego Iglotexok.100-150 ml śmietanki kremówki 30%2 ząbki czosnkuodrobina oliwy z oliwek1 łyżeczka koperku posiekanegosólpieprzWykonanie:Na początku na kuchenkę postawiłam dwa garnki z wodą. Jeden na brokuła, drugi na makaron. Na trzecim palniku postawiłam

Blondynka Gotuje
Sernik z sosem karmelowym 152

prostu boski. Delikatny, wilgotny, lekki. Chyba już mój ulubiony ;). Dodatek karmelu czyni go nr 1. Sos karmelowy. szklanka cukru 4 łyżki wody 50 g masła 180 ml śmietany kremówki 30% Składniki: 1kg twarogu sernikowego w wiaderku 6 jajek 100g cukru lub więcej  nasiona z 1 laski wanilii lub zapach 50 g masła/margaryny 150 ml śmietany kremówki(...)ogniu. Czekamy aż cukier nam się rozpuści i zacznie się karmelizować. Trwa to ok 15 min. Należy pilnować aby nie przypalić karmelu. Następnie od razu dodajemy masło i śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy. Czekamy aż ostygnie i polewamy nim kawałki naszego sernika. Dekorujemy zgodnie z naszymi upodobaniami. Taki sos można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce

Malinowe Pocałunki
Paccheri ze szpinakiem. 202

Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Składniki: 10 szt. paccheri 20 dag twaróg 10 dag świeży szpinak 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml śmietana kremówka 1 żółtko sól, pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia Szybki sos serowy: 100 ml śmietana kremówka 15 dag ser gorgonzola szczypta gałki muszkatołowej tymianek do smaku Wykonanie: Ugotować makaron(...)oliwie, dodać szpinak, chwilę poddusić, doprawić. Wymieszać ze śmietaną, zredukować . Na koniec wmieszać żółtko. Przełożyć na deskę i posiekać. Wymieszać z twarogiem i nadziać paccheri. Sos - w garnuszku rozgrzać kremówkę, mieszając dodać ser gorgonzola, doprawić. Sosem polać paccheri

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z rzodkiewką i zieleniną. 169

pęczki rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 1/2 pęczka pietruszki 500 g sera na sernik  2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 8 łyżeczek żelatyny 100 ml  śmietany kremówki sól, pieprz Wykonanie. Umyte, oczyszczone rzodkiewki zetrzeć na dużych łezkach w robocie. Szczypiorek, pietruszkę i czosnek drobno posiekać. Serek wymieszać z zieleniną, rzodkiewką, czosnkiem oraz sokiem z cytryny ,solą(...)pieprzem. Kremówkę ubić . Żelatynę rozpuścić i połączyć z kremówką i serem. Dobrze wymieszać. Foremkę, 9 x 23 cm, wyłożyć folią spożywczą i nałożyć masę serową. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2 h. Zimny sernik ostrożnie wyjąć z formy, zdjąć folię, udekorować  i podawać przybrany rzodkiewką

Kulinarny karnet Christophera
Deser z mascarpone i truskawkami 336

Jest to jeden z moich ulubionych deserów...  krem z mascarpone i kremówki, przekładany sosem truskawkowym i płatkami kukurydzianymi... Składniki: ok. 200 g truskawek, 250 g serka mascarpone, 50 ml kremówki, 2 łyżka cukru pudru, płatki kukurydziane corn flakes. PRZYGOTOWANIE:   Truskawki miksujemy blenderem z jedną łyżką cukru pudru. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do rozdrobnionego serka mascarpone

Aga w kuchni
Lody straciatella 119

Domowe lody straciatella może zrobić w domu każdy :) Wystarczy zaopatrzyć się w kremówkę i składniki, które chcemy mieć w lodach... np. czekolada, kawałki owoców, chrupki, bakalie itp... Nie jest potrzebna żadna maszynka do lodów, wystarczy sprawny mikser :) Składniki:   500 ml śmietanki 36%, 1 śmietan fix , 2 czubate łyżki cukru pudru , 100 g gorzkiej czekolady , 50 g płatków migdałowych. Przygotowanie(...)Schłodzoną kremówkę z śmietan fixem ubijamy na sztywno. Podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Tabliczkę gorzkiej czekolady łamiemy na kostki. Każdą kostkę czekolady pokroiłam nożem na cztery części. Mieszamy czekoladę z ubitą kremówką. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do zamrażarki (najlepiej na cała

Aga w kuchni
Truskawkowy tort z migdałami 187

Szybki, prosty i jaki smaczny śmietankowo -truskawkowy torcik z płatkami migdałowymi.  Składniki: 15 okrągłych biszkoptów, 400 ml kremówki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 2  śmietan fixy, 300 g truskawek, 50 g płatków migdałowych. Przygotowanie:      Biszkopty układamy na dnie tortownicy (o średnicy 25 cm).  Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem(...)sztywną pianę. Przelewamy kremówkę na biszkopty. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin. Bita śmietana musi nam się dobrze schłodzić, by ciasto ładnie się kroiło. Następnie prażymy płatki migdałowe  na suchej patelni. Posypujemy nimi ciasto przed podaniem  do stołu

Aga w kuchni
Deser - wiśniowa pianka z truskawkowym musem 191

wiśniową pianką i pysznym musem truskawkowym, a to wszystko posypane zdrowym błonnikiem kokosowym... w rzeczywistości pianka ma lekko różowy kolor, czego nie widać na zdjęciu... Składniki: 150 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki galaretki wiśniowej, ok. 10 truskawek, do posypania: błonnik kokosowy Good Food.   Przygotowanie:      Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru(...)pudru. Galaretkę zalewamy 100 ml wrzątku, mieszamy. Ostudzoną galaretkę przelewamy małym strumieniem do kremówki i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do szklanek i wkładamy do lodówki do stężenia. Truskawki miksujemy z cukrem i polewamy nimi pianki wiśniowe. Na koniec posypujemy desery kokosowym błonnikiem

Aga w kuchni
Kolorowe pianki 158

Składniki: 3 łyżeczki galaretki brzoskwiniowej, 3 łyżeczki galaretki cytrynowej, 3 łyżeczki galaretki wiśniowej, 3 łyżeczki galaretki owoce leśne, 200 ml kremówki 30%, 1 łyżeczka cukru pudru, posypka kolorowa. Przygotowanie:     Przygotowujemy 4 miseczki, to każdej wlewamy ok. 6 łyżek wrzątku i do każdej wsypujemy inny smak galaretki. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę wraz(...)cukrem pudrem. Dodajemy 1/4 ubitej kremówki do każdej ostudzonej galaretki- mieszamy. Wkładamy do przezroczystych szklanek po kolei każdą warstwę i chłodzimy, aż do stężenia. Gdy stężeje układamy kolejną warstwę itp. Na koniec posypujemy kolorową posypką

Aga w kuchni
Serowe babeczki z konfiturą 143

Składniki: 1 opakowanie kruchych babeczek, 200 g zmielonego sera twarogowego, 2 jajka, 100 ml kremówki, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1 łyżka mąki pszennej, konfitura, np. malinowa, gorzka czekolada, Przygotowanie:     Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Oddzielnie ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę. Do żółtek dodajemy ser, budyń i mąkę. Następnie ubitą kremówkę

Aga w kuchni
Sernik na święta 171

Składniki: 1 kg zmielonego, tłustego twarogu, 1,5 szklanki cukru, 400 ml kremówki, 2 łyżki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy Dr. Oetkera, 1 budyń waniliowy Dr. Oetkera, 9 jajek, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów. Przygotowanie:      Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z 1/2 cukru. W osobnych miskach ubijamy białka i schłodzoną kremówkę na sztywną pianę. Do białek dodajemy(...)resztę cukru. Do żółtek dodajemy ser, budynie i mąkę. Następnie dodajemy piany z białek i kremówki, delikatnie mieszamy łyżką. Blachę (u mnie kwadratowa tortownica) wykładamy biszkoptami i wylewamy masę serową. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach.  Polecam również książkę z wieloma wspaniałymi pomysłami na różne serniki: czekoladowe, kokosowe, z owocami, marmurkowe, łaciate i wiele, wiele innych... Jeśli znudził

Aga w kuchni
Babeczki kajmakowe 161

Składniki: 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata Helio , 250 ml kremówki, 3 łyżeczki żelatyny, 30 kruchych babeczek, słupki migdałów. Przygotowanie:    Ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, tak by całkowicie się rozpuściła. Dodajemy do kremówki i dokładnie mieszamy. Ubitą śmietanę przekładamy do masy kajmakowej i mieszamy mikserem. Następnie wkładamy do lodówki

Aga w kuchni
Domowe lody cafe latte 179

źródłowym. Niestety zanim zdążyłam wziąć aparat, żeby je uwiecznić zostało półtorej kulki... :-) Domowe lody cafe latte Składniki: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 300 g śmietany kremówki 36% 6 łyżek cukru pudru 1/4 szklanki mocnego naparu kawowego (u mnie 3 łyżki kawy rozpuszczalnej) Wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy a potem chłodzimy w lodówce. Schłodzone mleko(...)skondensowane ubijamy w misce na puszystą sztywną piankę. Chowamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę, gdy śmietanka będzie już sztywna dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Mleczną piankę, kremówkę i napar kawowy łączymy i delikatnie mieszamy. Powoli przelewamy do uprzednio zmrożonej miski z maszynki do lodów i kręcimy 60 minut. Po tym czasie lody przekładamy do plastikowego pojemnika

Kulinarne przygody Gatity