Delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach, pszenne bułeczki z makiem to idealny sposób na świeże, domowe pieczywo. Bułeczki śniadaniowe są dziecinnie proste w przygotowaniu dzięki czemu każdy z nas może się cieszyć świeżym, jeszcze cieplutkim pieczywem bez wychodzenia z domu. Pszenne Bułeczki Śniadaniowe z Makiem - Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 30 g drożdży 300 ml mleka(...)roztopionego i ostudzonego masła duże jajko łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli odrobina mleka do posmarowania bułeczek ok. łyżka maku Pszenne Bułeczki Śniadaniowe z Makiem - Sposób przygotowania: Do pół szklanki letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i ok. łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto (najlepiej w food-procesorze
Słodka StronaWitajcie Kochani w ten ciepły, majowy dzień. Dziś mam dla Was przepis na pulchniutkie, słodziutkie bułeczki drożdżowe wypełnione waniliowym budyniem i nadającymi soczystości, pachnącymi truskawkami. Idealne zarówno na śniadanie, do popołudniowej kawy, czy jako piknikowy smakołyk. Dodam jeszcze, że bułeczki znikają błyskawicznie! Jeśli Was skusiłam to zapraszam po przepis ;) Składniki na bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami(...)gotujemy budyń. Studzimy (bez pokrywki). Truskawki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę (około 2 cm). DODATKI: białko do posmarowania (lekko ubite) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12 lub 16 części (ja dzieliłam na 16 bo wolimy mniejsze bułeczki). Z każdej części formujemy
Rozpustne gotowanieCynamonki, cinnamon rolls, ślimaczki z cynamonem - każdy nieco inaczej nazywa ten rodzaj wypieku, ale be względu na nazewnictwo, drożdżowe bułeczki zawijane z cynamonem są pyszną przekąską, uwielbianą przez małych i dużych łasuchów. Bułeczki cynamonowe to dla mnie "dyżurne" słodkości, które piekę zawsze wtedy, kiedy nie mam czasu lub ochoty na pracochłonne przygotowania, a mam ochotę na coś słodkiego. Cynamonki idealnie(...)nadają się też do zamrożenia; wystarczy upieczone i ostudzone bułeczki włożyć do woreczka lub szczelnego pojemnika spożywczego, a zamrożone, tuż po wyjęciu z zamrażarki, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Z poniższego przepisu przygotujecie 18-20 sztuk . Cynamonki, czyli cinnamon rolls (ślimaczki cynamonowe) Składniki: 330g mąki pszennej 200ml wody lub mleka 10g drożdży świeżych 3 i 1/2 łyżki
Smakołyki BerenikiJuż drugie bułeczki w tym tygodniu ale jakże pyszne. Szybkie w przygotowaniu a jak taką bułeczkę się pysznie zajada. Polecam wypróbujcie na śniadanie będzie znakomita : na pierwsze czy drugie?, upieczecie ze mną? Śmietankowe odrywane mini bułeczki. Składniki: ( forma 32 x 26 ) 2 szklanki mąki pszennej T 650 1 szklanka mąki pszennej(...)masła - stopić 1/2 szklanki śmietany 18 % 1/2 szklanki ciepłej wody 35 g świeżych drożdży 1/2 płaskiej łyżeczki soli olej do smarowania dłoni białko + 1 łyżka śmietanki do posmarowania bułeczek czarnuszka do posypania Mąkę przesiałam do miski, zrobiłam dołek w środku. Dość ciepłą wodę wlałam do pojemnika, wymieszałam ze śmietaną, dodałam cukier puder i wkruszyłam drożdże, wymieszałam. Powstałą miksturę dodałam
Moje Małe Czarowanieśniadanie! Pyszne maślane bułeczki z suszonymi i świeżymi morelami oraz kokosem. Kupiłam ostatnio kokosowe chipsy, ekologiczne och raw i muszę przyznać, że tak pysznych chipsów dawno nie jadłam. Kokosowe chipsy w pełni naturalnie słodkie, do tego kokosowy cukier palmowy…tak, tak te słodkie bułeczki obudzą każdego. Maślane bułeczki z morelami i kokosem Składniki: na 24 bułeczki 700 g pszennej(...)Świeże morele pokrój w paski i ułóż na cieście. Całość posyp pokruszonymi kokosowymi chipsami lub kokosowymi wiórkami. Zwiń ciasto ciasno w rulon i pokrój pod skosem na kawałki. Ułóż bułeczki na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, dosyć blisko siebie, tak aby się zrosły podczas pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą kokosowych chipsów. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz
codojedzeniamnie kolejny wypiek pieczywa. Tym razem skusiłam się na bułeczki z ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami. Lubię doprawiać moje chlebowe wypieki. Bułeczki na śniadanie , pyszne i bardzo aromatyczne , a Wiecie, że bazylia to znany od wieków afrodyzjak! Przez żołądek do serca…. Mój małżonek bardzo lubi takie bułeczki na śniadanie! Bułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidorami Składniki(...)bułeczki 1 kg pszennej mąki chlebowej 1 łyżka miodu 1 łyżka soli 40 g świeżych drożdży 300 ml ± 50 ml wody, w zależności od rodzaju mąki 250 ml mleka garść świeżych liści bazylii 200 ml suszonych pomidorów w oliwie + 4 łyżki oliwy Podgrzej mleko i wodę do pokojowej temperatury, nie więcej niż 37ºC. Rozpuść drożdże i dodaj miód, a następnie
codojedzeniaZauroczeni przepisami z książki Erica postanowiliśmy zrobić kolejny wypiek z dodatkiem czekolady Tym razem są to bułeczki czekoladowo-cynamonowe, które idealnie wpasują się w tę porę roku Składniki: Ciasto: - 250 ml ciepłego mleka - 75g drobnego cukru trzcinowego - 14g suchych drożdży - 100g stopionego masła - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 2 jajka - 500g mąki pszennej Nadzienie: - 40g gorzkiej czekolady - 50g stopionego masła - 100g(...)ciemnego cukru muscovado - 2 łyżki cynamonu - skórka starta z jednej pomarańczy Z powyższych składników wychodzi ok. 8 bułeczek. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W robocie umieszczamy cukier, mleko, drożdże, roztopione masło, jajko, esencję waniliową i mieszamy aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od brzegu misy robota. Kiedy ciasto będzie wyrobione przykrywamy
Kuchenne WariacjeBułeczki na śmietanie upiekłam dla córki, która była chora i nie chciała nic jeść. A jedyne co mogło ją skusić to coś słodkiego co sama bym upiekła. I strzał był w dziesiątkę. Bułeczki na wierzchu mają chrupiącą skórkę a w środku są mięciutkie. Ja podałam je z domowymi powidłami śliwkowymi, ale można z masłem, miodem, dżemem :) Składniki(...)ocet i śmietanę i zagniatamy średnio twarde ciasto. Teraz mamy do wyboru: albo ciasto wałkujemy na placek o grubości około 2 cm i wycinamy szklanką kółka i formujemy okrągłe bułeczki. A można zrobić tak jak ja, czyli: odrywam po kawałku ciasta i formuję małe bułeczki a wychodzi ich około 10-12, ponieważ są to maleńkie bułeczki. Gotowe bułeczki kładziemy
Amatorka kuchennatego przepisu to gwarantuję Wam, że już nigdy nie kupicie tych sklepowych!:) Prawdziwe, domowe drożdżowe ciasto, pyszny budyń i soczyste truskawki oraz najlepsza słodka kruszonka tworzą te idealne bułeczki:) Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, budyń zaś i truskawki wspaniale razem smakują. Standardowo do budyniu dodaję trochę mascarpone przed pieczeniem, ale tym razem pokusiłam się o sam budyń, żeby było bardziej(...)smaku. I jeszcze jedna bardzo ważna zaleta tych drożdżówek: ciasto zagniatam i wieczorem i chowam na noc na wyrastanie do lodówki. Również budyń i kruszonkę szykuję wieczorem. Rano formuje bułeczki, pozostawiam do lekkiego napuszenia, nakładam nadzienie i posypuję kruszonką. Zanim Dzieci będą gotowe do szkoły mają świeże, pachnące i przepyszne drożdżówki na drugie śniadanie przygotowane! A ja oczywiście nie byłabym
Słodko-Słony Świat Ilonymała cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy łyżeczka oleju jajko przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn sól, pieprz (można również użyć gotowej mieszanki przypraw do mięsa mielonego) Bułeczki: (z przepisu na bułeczki do hamburgerów ) 170 ml ciepłej wody 100 g mleka w proszku 2 szklanki mąki pszennej 8 g świeżych drożdży 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej(...)łyżeczka soli 1 całe jajko łyżka mleka sezam do posypania ok. 2 pomidory 2 małe cebule ogórek sałata ketchup, dowolne sosy (np. meksykański , czosnkowy ) Mini Hamburgery - Sposób przygotowania: Bułeczki: Mleko w proszku mieszamy z wodą, masłem i cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy szklankę mąki, jajko, sól i dokładnie mieszamy. Stopniowo
Słodka StronaBułeczki czosnkowe z serem to przepyszne domowe pieczywo, które ostatnio skradło nasze podniebienia i domownicy co rusz proszą, żebym je znowu upiekła. Wychodzą mięciutkie, puszyste i bardzo aromatyczne. Smakują wybornie posmarowane samym masłem, a na ciepło po upieczeniu można je wcinać bez żadnych dodatków. Składniki na bułeczki czosnkowe z serem (około 14 sztuk): Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej(...)resztą sera żółtego. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 25 minut w trybie góra-dół. Bułki można jeść zaraz po upieczeniu lub po ostudzeniu. Bułeczki czosnkowe z serem – moja rodzina je uwielbia Bułeczki czosnkowe z serem – moja rodzina je uwielbia Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo: Chleb z gara, czyli pieczony
e-PrzepisyKulinarneMini drożdżówki z jabłkami i śmietaną Przepis na mięciutkie bułeczki z jabłkami i bitą śmietaną, mini drożdżówki pełne pysznego nadzienia, słodka śmietanka i kwaśne jabłka znakomicie się uzupełniają. Drożdżowe bułeczki z jabłkami znakomicie smakują na ciepło jak i na zimno, dzięki wypełnieniu są wilgotne i długo zachowują świeżość. W mojej opinii drożdżowe wypieki z jabłkami i cynamonem najlepiej smakuję jesienią(...)zimą. Mini drożdżówki z jabłkami Jak zrobić jabłka do drożdżówek? Wszystko zależy ile masz czasu, czy mają to być szybkie bułeczki z jabłkami czy masz więcej czasu i możesz się pobawić w prażone jabłka. Moje bułeczki drożdżowe z jabłkami i bitą śmietaną są z jabłek prażonych ze słoika, takie miałam. Jeżeli nie masz swoich, w handlu są dostępne fajne jabłka
Dieta moja pasjaPyszne,miękkie bułeczki drożdżowe rozpływają się w ustach,łatwe w przygotowaniu i naprawdę są pyszne. SKŁADNIKI 570g mąki pszennej łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżka suchych drożdży 1 jajko 120ml ciepłego mleka 140ml ciepłej wody 20ml oleju dżem lub marmolada 1 jajko do posmarowania bułeczek ,cukier puder WYKONANIE Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę,dodajemy sól,cukier i suche drożdże.Wszystko(...)blat lub stolnicę wyrabiamy chwilę i kroimy ciasto na 12 trójkatnych kawałków.Z każdego kawałka formujemy kulki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blaszce przyciskamy bułeczki ręką na płasko,żeby utworzyć takie placuszki :). Przykrywamy ściereczkąi odstawiamy na 15 min. Po tym czasie smarujemy bułeczki olejem za pomocą pędzelka.Następnie za pomocą małego kieliszka do wódki :) robimy
Mała w garnku mieszaodnajdują się w słodszym towarzystwie...ale nie spodziewałam się, aż tak fantastycznego efektu! To, jak wspaniale wszystkie smaki tu się ze sobą łączą, jak delikatne i puszyste jest ciasto bułeczek i jak rozkosznie skarmelizowały się soki gruszki na spodzie...zachwyca od pierwszego kęsa! A zatem pozwólcie, że przedstawię Wam najlepsze jesienne bułeczki, jakie upieczecie w tym sezonie :) W niezwykle puszystych(...)pyszne na ciepło i na zimno. Oczywiście ilość dodatków możecie dozować według własnego uznania, tak samo, jak pominąć któryś z nich, jednak zachęcam najmocniej do pójścia na całość ;) Te bułeczki są też wspaniałym dodatkiem do zupy krem z dyni! Bułeczki z gruszką, szynką dojrzewającą i gorgonzolą na 8 bułeczek Potrzebujesz: Ciasto drożdżowe 15g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250ml mleka
Kuchnia w Słońcu Skąpana