dostępne w sklepach pieczywo było z mlekiem? Dla mnie takie sytuacje to inspiracja, by piec w domu. Rok temu wstawiałam już przepis na bezmleczny chleb . Dziś przyszła pora na bułeczki. I to nie byle jakie, bo bułeczki śniadaniowe. Oczywiście możecie je podać na dowolny posiłek. Piszę o nich, jak o bułkach śniadaniowych, bo możecie przygotować ciasto wieczorem, a rano wystarczy(...)szybko. Po wyrośnięciu zagniatamy je ponownie i odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Rano nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (razem z blachą). Wyciągamy ciasto z lodówki i formujemy z niego bułeczki. W zależności od ich rozmiaru i waszych preferencji otrzymacie od 12 do 16 bułeczek. Układamy je na ciepłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy aż nie wyrosną (u mnie
Dieta bez mlekaNadziane bułeczki (z szynką i pieczarkami). Idealne od tak, na przyjęcia lub do kubka domowego ciepłego barszczu. W szczególności polecam Wam tą trzecią opcję. Zwłaszcza w jesienne zimne dni. Coś wspaniałego. Bułeczki najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Można je również lekko podgrzać w piekarniku tuż przed podaniem. Spróbujcie. Składniki: 350 g mąki pszennej + do podsypania pół szklanki ciepłego mleka(...)oliwy z oliwek 2 jajka klasy M 1 łyżeczka cukru szczypta soli około 150 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania 2 większe pieczarki pół mniejszej cebulki sezam do posypania bułeczek *do farszu można dodać około 2 łyżki startego żółtego sera (ja dziś pominęłam) Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. Do miski
Słodkie okruszkimojej lodówce prawie zawsze jest twaróg i kiedy przychodzi nagła ochota na coś słodkiego, wtedy piekę różnego rodzaju bułeczki albo ciasteczka na bazie twarogu. Dziś wymyśliłam taki przepis na bezglutenowe bułeczki twarogowe z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i makiem. Jedna taka bułeczka ma 115kcal, będzie w sam raz do porannej kawki albo na przekąskę przed obiadem Składniki: – 250g twarogu półtłustego(...)garść rodzynek (około 30g) – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – słodzidło wg smaku (dodałam 2 łyżki cukru trzcinowego) – 3 łyżki mleka do posmarowania bułeczek Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, słodzidło, mak, przesianą mąkę i proszek do pieczenia – wymieszać. Jabłko umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do masy twarogowej, dodać rodzynki
Smaki Arminedrożdży 2 łyżki cukru 1 szkl ciepłego mleka 1 jajko 80 g roztopionego masła 60 g cukru pudru Dodatkowo: dżem lub marmolada roztrzepane jajko cukier puder do posypania bułeczek W dużej miseczce umieszczam drożdże, cukier i ciepłe mleko, mieszam dokładnie aby drożdże się rozpuściły. Odstawiam do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Dodaję do drożdży mąkę, roztopione masło(...)wykładam ciasto na stolnicę, rozwałkowuję placek i wykrawam dużą szklanką lub miseczką takie większe kółka. Na środek każdego placuszka układam 1 łyżeczkę dżemu, zawijam kieszonkę, dokładnie sklejam by powstała bułeczka. Układam bułeczki na blasze łączeniem do dołu. Możecie dać im chwilę jeszcze na podrośnięcie, ale ja byłam zbyt niecierpliwa i już chciałam upiec bułeczki Smaruję bułeczki roztrzepanym jajkiem i piekę
MojaQchnia.plChrupiące bułeczki czosnkowe To chyba najlepsze bułeczki czosnkowe jakie jadłam. Chrupiące, mięciutkie i puszyste. Wprost rozpływają się w ustach. Wspaniale smakują podane nawet z samym masłem (a nawet bez niczego są pyszne). Polecam! Składniki: 500g mąki 8g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 60 ml mleka 280 ml ciepłej wody Do posmarowania bułek(...)nich wałeczki na długość około 20 cm *** *** Każdy wałek zawiązujemy na supełek *** *** Następnie pozostałe końce podwijamy, jeden pod spód a drugi na wierzch. Oba końce wciskamy w środek bułeczki *** *** Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odkładamy na około 15 minut aby podrosły *** *** W tym czasie roztapiamy masło i łączymy je z przeciśniętym czosnkiem oraz ziołami *** *** Podrośnięte bułeczki
Blog z ApetytemPrzepyszne bułeczki, które kojarzą mi się z dzieciństwem, choć nie pamiętam, żeby były przygotowywane jakoś wyjątkowo często. Nie mniej, pamiętam jak mama zawiązała na dużym garnku gazę i tak parowały się właśnie te bułeczki. Ja przygotowuję je w parowarze to doskonały sposób, bardzo go polecam. :) Zjedź niżej i wygraj blender! Na bułeczki potrzebujemy: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, ciasto lekko rozpłaszczamy i wycinamy kółeczka dużą szklanką lub całość ciasta dzielimy na kilkanaście części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Ilość zależy od wielkości bułeczek jakie chcemy uzyskać. Bułeczki przekładamy na ściereczkę lekko posypaną mąką i odstawiamy do napuszenia się. Po około 20 minutach zaczynamy je parować. Ja na każdej
MamaOskarkaBułeczki oblane roztopionym serem zawsze przemawiały do mnie zza szyby piekarni. Postanowiłam upiec je samodzielnie w domu. Zniknęły bardzo szybko, bo ich smak był wyborny. Polecam! Potrzebujemy: 195 g mąki pszennej chlebowej Radix-Bis 90 g mąki pszennej 6 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli himalajskiej Radix-Bis 1 jajko + jajko do posmarowania(...)około 10 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Odległości między bułeczkami powinny być znaczne, ponieważ te jeszcze urosną i mogą sobie nawzajem przeszkadzać. Bułeczki zakrywamy ściereczką i odstawiamy
MamaOskarkaBułeczki dyniowe z bakaliami przygotowałam z ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni. Ich wnętrze wzbogaciłam o dużą ilość bakalii, które wspaniale uzupełniają miękkie ciasto drożdżowe. Bułeczki najlepiej smakują 1-2 dnia, choć i w kolejnych dniach odzyskają miękkość, jeśli krótko podgrzejemy je w kuchence mikrofalowej. Z podanego przepisu upiekłam 10 sztuk . Bułeczki dyniowe z bakaliami Składniki: 350g mąki pszennej(...)pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto oprószyć mąką, krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części - podsypując mąką, z każdego kawałka uformować długi rulon, a z niego utworzyć bułeczkę, przeplatając końce ciasta ze sobą (zdjęcie ze sposobem wykonania znajdziecie w przepisie na bułeczki drożdżowe z czekoladą ) - uformowane bułeczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Smakołyki Berenikisię ją nosiło na lewej stronie. Niestety zaczęła mnie bardzo boleć ręka :-( Weekend niestety trochę słaby, bonie mogłam nic zrobić, dobrze, że mąż mi pomagał. Takim sposobem zrobiliśmy takie bułeczki. Przepis z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego. Bułeczki pyszne, mięciutkie, no rewelacyjne. Z podanego przepisu wychodzi 10 małych bułeczek, więc jak chcecie tyle samo większych, to musimy składniki podwoić :-) Miłego(...)łyżeczki soli 200 ml mleka 3,2 % ciepłego (ja dałam 2%) 320 - 350 g mąki pszennej tortowej (oraz niewielka ilość do posypania ciasta) płatki owsiane (w całości do posypania bułeczek) 1. W blenderze mielimy płatki owsiane, wsypujemy je do miski. Masło roztapiamy, studzimy, mleko podgrzewamy. 2. Do płatków dodajemy miód, roztopione masło, sól oraz ciepłe mleko (3/4 ilości
kruche babeczkiThermomix przepisy. Bułeczki pizzowe. Składniki: 100 g wody 10 g świeżych drożdzy 1 łyżeczka cukru 200 g mąki 1 łyżka oliwy szczypta soli 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku sól Przepisy Thermomix. Pizzowe bułeczki Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/temp. 37/obr.3 . Pozostawiamy na 15 minut. Dodajemy pozostałe(...)ciasta wycinamy trójkąty (czyli tak jak się kroi pizzę). Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik z blachą do temp. 250 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy oliwą i posypujemy mieszanką ulubionych ziół oraz solą. Bułeczki możemy posypać również serem żółtym. Z piekarnika wyciągamy nagrzaną blachę, przekładamy na nią bułeczki. Blachę wstawiamy do piekarnika, jednocześnie obniżając temperaturę
Themo przepisyMoim tegorocznym odkryciem są śliczne bułeczki dyniowe. Sezon dyniowy w pełni, a ja uczę się jak wykorzystywać to wspaniałe w obróbce warzywo. W tym roku zrobiłam już solidną porcję keczupu z dyni , przepyszny korzenny chlebek dyniowy i zamroziłam całkiem pokaźną ilość puree z dyni. Bułeczki dyniowe są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe i wtedy zajadam je, tak po prostu, bez dodatków. Kiedy(...)ostygną są wspaniałe z ulubionym dżemem i kubkiem gorącego mleka lub kakao. W smaku przypominają popularne u nas bułki maślane. BUŁECZKI DYNIOWE 5 szklanek mąki 50 gram świeżych drożdży ( opcjonalnie 2 op. suchych drożdży ) + 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1/3 cukru demerara 1/2 szklanki cukru 150 gram masła 1 łyżeczka soli
Pieguskowa Kuchniaprzepis i film , który zamieściłam na zakończenie wpisu krąży od jakiegoś czasu na grupach kulinarnych na FB. Ponieważ wzbudza bardzo duże zainteresowanie, ale jednocześnie wiele kontrowersji, postanowiłam go wypróbować. Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna, bo tak właśnie określane są przez osoby, które je piekły. Składniki: - 250 g mąki (dałam luksusową typ 550) - 120 ml ciepłej wody - 3 łyżeczki cukru(...)łyżeczki soli - 1 łyżeczka drożdży instant - 4 łyżki mleka w proszku - 1 duże jajko o temperaturze pokojowej - 42 g miękkiego masła (3 łyżki) Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania bułeczek Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy drożdże, cukier, sól, mleko w proszku – dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajko – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy robotem z hakami do połączenia składników. Następnie dodajemy
mojewypiekiinietylkoWitajcie kochani :-). Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe bułeczki, które znalazłam tutaj ( klik ). Zmieniłam trochę nadzienie, bo użyłam tego co miałam w domu. Bułeczki są pyszne, puszyste, najlepiej smakują pierwszego dnia. U nas zniknęły szybciutko, a moi Panowie już zamówili kolejną porcję :-). Polecam Wam je bardzo i miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 250 ml ciepłego mleka(...)jajko 2 łyżki masła miękkiego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: około 15 plasterków salami rukola 10 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku starta mozzarella olej rzepakowy do posmarowania bułeczek 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym) mleku. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, miękkie masło oraz mleko z drożdżami. Całość mieszamy, zagniatamy , jak by ciasto
kruche babeczkimałych) 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłego mleka 3 łyżeczki suchych drożdży (u mnie Plenus NATURA) 1 jajko M + 1 jajko do smarowania bułeczek 1 łyżka cukru niespełna 1/2 płaskiej łyżeczki soli 2 płaskie łyżki masła *szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę pszenną z suchymi drożdżami. Dolewamy ciepłe mleko, wbijamy 1 całe jajko(...)wałeczek. Następnie krzyżujemy dwa końce, po środku utworzy się oczko. Kolejno jeden koniec zawijamy pod spód w oczko, a drugi na wierzch w oczko. Można też uformować tradycyjne bułeczki lub zwinąć coś a la ślimaczki. Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam dwóch blaszek, bo bułeczki bardzo (!) rosną podczas pieczenia. Układamy je w większych odstępach). Duże
Słodkie okruszkiBułeczki te możemy zaserwować naszej rodzince na pyszne poranne śniadanko ;) ale i na popołudniową przegryzkę tez będą dobre ;) Składniki na około 8-10 bułeczek 300 gr mąki pszennej 125 ml mleka 15 gr drożdży świeżych 1 całe jajko 3 łyżki cukru szczypta soli 60 gr roztopionego masła roztrzepane jajko na wierzch bułeczek ewent. esencja waniliowa lub śmietankowa ( kilka kropel(...)Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h . 4. Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je zagniatając chwilkę i dzielimy np. na 8 małych kawałków. Każdy kawałek formujemy w podłużną bułeczkę i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia się. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kiedy bułeczki podrosną, smarujemy je roztrzepanym
Gotowanie...to proste !