Wspaniałe, delikatne jak puch bułeczki jogurtowe. Najlepsze od razu po upieczeniu, jednak na drugi dzień również bardzo mięciutkie i delikatne. Bułeczki zarówno do słodkich dżemów lub konfitury, a także do wędlin i warzyw, uniwersalne :) Za przepis dziękuję Halusi ! Składniki: 450 g mąki pszennej + mąka do posypania (użyłam typ 450) 15 g świeżych drożdży (lub 8 g suchych) 200 ml gęstego(...)ciepłym miejscu na około 1,5 h. Po tym czasie ciasto wyjąc z miski, odgazować - zagnieść krótko ręcznie. Ciasto podzielić na 10 części i z każdej części uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową (układałam po 5 szt na jednej blasze), oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około
Kocham..lubię..gotuję..Bułki z przedziałkiem - znane też jako bułki poznańskie, wrocławskie albo siedleckie. W mojej okolicy bułki wrocławskie znam pod postacią podłużnej bułeczki, z nacięciami, natomiast poznańskie piecze się też bez dodatku jajka - ale skoro przy wypieku korzystałam z przepisu ze strony Przepisownia więc niech na moich blogu będą pod nazwą poznańskie (wrocławskie). Bułeczki wychodzą mięciutkie, delikatne i bardzo smaczne(...)godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, odgazować zagniatając je kilka razy. Ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej części uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową złączeniem na dole, przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 30 min do napuszenia. Po tym czasie
Kocham..lubię..gotuję..Pyszne, mięciutkie o lekkiej nucie cydru, bułeczki które warto upiec aby spróbować ich smaku, a nam się tak spodobały, że będę je często piec ;) Składniki na 10 bułeczek Zaczyn: 20 g drożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 płaska łyżeczka cukru Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 450 220 ml cydru w temperaturze pokojowej 1 jajko kl L (możemy(...)ująć łyżeczkę lub dwie jajka jeśli mamy braki w lodówce i rozmieszać to ujęte jajko z mlekiem - będzie potrzebne nam do posmarowania bułeczek) 1 płaska łyżeczka soli 40 g masła roztopionego i ostudzonego odrobina jajka roztrzepanego do posmarowania bułeczek mak/kminek do posypania bułek 1. Z drożdży, cukru i ciepłej, ale nie gorącej wody tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia
Gotowanie...to proste !Drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Dziś polecam Wam przepis na pyszne i proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Moja córeczka je uwielbia, ja zresztą również. Najczęściej takie bułeczki jemy na śniadanie lub zabieramy ze sobą na wycieczkę, piknik czy po prostu na działkę Pyszne, proste w przygotowaniu, pachnące wanilią i… te rodzynki. Nie wiem(...)jakość i smak produktów. Dodatkowym atutem są właśnie duże gramatury i opakowania, które ułatwiają przechowywanie. Polecam Wam zakupy w tym miejscu. A wracając do przepisu na drożdżowe bułeczki z rodzynkami… Spójrzcie jaki jest prosty. Składniki: 300 g mąki pszennej 125 ml ciepłego mleka 7 g drożdży instant 1 jajko 3 łyżki oleju 2,5 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą
Słodkie okruszkiBułeczki prezentują się super na stole i na pewno dzieci też zjedzą je ze smakiem :) Jest to też smaczny i fajny sposób na przemycenie szpinaku w jedzeniu dla dzieciaczków. Szpinak jak wiemy jest bardzo wartościowy, jeśli nie mamy możliwości użyć świeżego to śmiało możemy skorzystać z mrożonego. Mrożony szpinak jest równie wartościowy co świeży, więc dla czego(...)korzystać ? Zachęcam Was do zakupu takiego mrożonego szpinaku i abyście mieli zawsze taką paczuszkę w swojej zamrażalce i dodawali go nawet do najprostszych dań. Składniki na około 8 bułeczek Zaczyn: 1/2 szkl ciepłej wody 3/4 płaskiej łyżeczki cukru 50 g świeżych drożdży Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 3/4 płaskiej łyżeczki soli 200 g mrożonego szpinaku (waga mrożonego) np. Hortex około
Gotowanie...to proste !weekend kiedy jest więcej czasu, bardzo często staram się przygotować świeże pieczywo na śniadanie. Zwłaszcza, że zazwyczaj jadamy je dopiero koło 11 Bułeczki pszenne z makiem to bardzo prosty i klasyczny przepis na bułki. Ja je uwielbiam i pomimo, że nie lubię śniadań to na taką świeżą chrupiącą bułeczkę zawsze się skuszę. Bułeczki pszenne z makiem Składniki: 600 g mąki(...)około 45-50 minut, aż podwoi swoją objętość. Później wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy je na mniejsze kawałki (w zależności jakie duże bułeczki chcemy, u mnie wyszło 10 sztuk) i z każdego z nich formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich nacinamy na krzyż, smarujemy pędzelkiem
PatiGotujeŹródłem inspiracji do stworzenia tych bułeczek był przepis na "Cocas de patata" czyli przepis na słodkie bułeczki z Majorki. Bułeczki wychodzą przepyszne, naprawdę :) są leciutkie, puszyste i długo zachowują wilgotność, a ziemniaków w ogóle nie czuć. Zachęcam Was do wypróbowania :) Składniki na 12 bułeczek: 600 g mąki pszennej 18 g świeżych drożdży 120 g cukru 100 ml oleju(...)ciasto ponownie zagniatamy (odgazowujemy) i odstawiamy na 1 godz do ponownego wyrośnięcia. 4. Ciasto po ostatnim wyrośnięciu, znów zagniatamy i dzielimy na kulki 100 g. Z każdej kulki formujemy bułeczkę która układamy na papierze do pieczenia a następnie lekko spłaszczamy dłonią. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki, pieczemy w 180 stop. przez
Gotowanie...to proste !nasz Syn. Parówki bardzo kojarzą mu się z hot dogami, dlatego też zaopatrzyliśmy się w kilka paczek parówek z Zygzakiem marki Disney Kitchen od Henryka Kanii , sami pieczemy mięciutkie bułeczki. Ogórek doskonale nadaje się na koła, może są trochę jak w drewnianym wozie, ale.. najważniejsze że dziecku się podoba! :) Do przygotowania hot dogów potrzebujemy: bułki parówki zielony ogórek ketchup(...)wykałaczki Bułeczki są niezwykle mięciutkie i smaczne. Z podanych proporcji wychodzi 10 przepysznych bułeczek. ____________ Potrzebujemy: 15 g świeżych drożdży 375 ml mleka + 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek 1 łyżka cukru 620 g mąki pszennej 50 g masła 1 jajo 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozrobione drożdże, masło
MamaOskarkadostępne w sklepach pieczywo było z mlekiem? Dla mnie takie sytuacje to inspiracja, by piec w domu. Rok temu wstawiałam już przepis na bezmleczny chleb . Dziś przyszła pora na bułeczki. I to nie byle jakie, bo bułeczki śniadaniowe. Oczywiście możecie je podać na dowolny posiłek. Piszę o nich, jak o bułkach śniadaniowych, bo możecie przygotować ciasto wieczorem, a rano wystarczy(...)szybko. Po wyrośnięciu zagniatamy je ponownie i odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Rano nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (razem z blachą). Wyciągamy ciasto z lodówki i formujemy z niego bułeczki. W zależności od ich rozmiaru i waszych preferencji otrzymacie od 12 do 16 bułeczek. Układamy je na ciepłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy aż nie wyrosną (u mnie
Dieta bez mlekaNadziane bułeczki (z szynką i pieczarkami). Idealne od tak, na przyjęcia lub do kubka domowego ciepłego barszczu. W szczególności polecam Wam tą trzecią opcję. Zwłaszcza w jesienne zimne dni. Coś wspaniałego. Bułeczki najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Można je również lekko podgrzać w piekarniku tuż przed podaniem. Spróbujcie. Składniki: 350 g mąki pszennej + do podsypania pół szklanki ciepłego mleka(...)oliwy z oliwek 2 jajka klasy M 1 łyżeczka cukru szczypta soli około 150 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania 2 większe pieczarki pół mniejszej cebulki sezam do posypania bułeczek *do farszu można dodać około 2 łyżki startego żółtego sera (ja dziś pominęłam) Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. Do miski
Słodkie okruszkimojej lodówce prawie zawsze jest twaróg i kiedy przychodzi nagła ochota na coś słodkiego, wtedy piekę różnego rodzaju bułeczki albo ciasteczka na bazie twarogu. Dziś wymyśliłam taki przepis na bezglutenowe bułeczki twarogowe z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i makiem. Jedna taka bułeczka ma 115kcal, będzie w sam raz do porannej kawki albo na przekąskę przed obiadem Składniki: – 250g twarogu półtłustego(...)garść rodzynek (około 30g) – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – słodzidło wg smaku (dodałam 2 łyżki cukru trzcinowego) – 3 łyżki mleka do posmarowania bułeczek Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, słodzidło, mak, przesianą mąkę i proszek do pieczenia – wymieszać. Jabłko umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do masy twarogowej, dodać rodzynki
Smaki Arminedrożdży 2 łyżki cukru 1 szkl ciepłego mleka 1 jajko 80 g roztopionego masła 60 g cukru pudru Dodatkowo: dżem lub marmolada roztrzepane jajko cukier puder do posypania bułeczek W dużej miseczce umieszczam drożdże, cukier i ciepłe mleko, mieszam dokładnie aby drożdże się rozpuściły. Odstawiam do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Dodaję do drożdży mąkę, roztopione masło(...)wykładam ciasto na stolnicę, rozwałkowuję placek i wykrawam dużą szklanką lub miseczką takie większe kółka. Na środek każdego placuszka układam 1 łyżeczkę dżemu, zawijam kieszonkę, dokładnie sklejam by powstała bułeczka. Układam bułeczki na blasze łączeniem do dołu. Możecie dać im chwilę jeszcze na podrośnięcie, ale ja byłam zbyt niecierpliwa i już chciałam upiec bułeczki Smaruję bułeczki roztrzepanym jajkiem i piekę
MojaQchnia.plChrupiące bułeczki czosnkowe To chyba najlepsze bułeczki czosnkowe jakie jadłam. Chrupiące, mięciutkie i puszyste. Wprost rozpływają się w ustach. Wspaniale smakują podane nawet z samym masłem (a nawet bez niczego są pyszne). Polecam! Składniki: 500g mąki 8g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 60 ml mleka 280 ml ciepłej wody Do posmarowania bułek(...)nich wałeczki na długość około 20 cm *** *** Każdy wałek zawiązujemy na supełek *** *** Następnie pozostałe końce podwijamy, jeden pod spód a drugi na wierzch. Oba końce wciskamy w środek bułeczki *** *** Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odkładamy na około 15 minut aby podrosły *** *** W tym czasie roztapiamy masło i łączymy je z przeciśniętym czosnkiem oraz ziołami *** *** Podrośnięte bułeczki
Blog z ApetytemPrzepyszne bułeczki, które kojarzą mi się z dzieciństwem, choć nie pamiętam, żeby były przygotowywane jakoś wyjątkowo często. Nie mniej, pamiętam jak mama zawiązała na dużym garnku gazę i tak parowały się właśnie te bułeczki. Ja przygotowuję je w parowarze to doskonały sposób, bardzo go polecam. :) Zjedź niżej i wygraj blender! Na bułeczki potrzebujemy: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, ciasto lekko rozpłaszczamy i wycinamy kółeczka dużą szklanką lub całość ciasta dzielimy na kilkanaście części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Ilość zależy od wielkości bułeczek jakie chcemy uzyskać. Bułeczki przekładamy na ściereczkę lekko posypaną mąką i odstawiamy do napuszenia się. Po około 20 minutach zaczynamy je parować. Ja na każdej
MamaOskarkaBułeczki oblane roztopionym serem zawsze przemawiały do mnie zza szyby piekarni. Postanowiłam upiec je samodzielnie w domu. Zniknęły bardzo szybko, bo ich smak był wyborny. Polecam! Potrzebujemy: 195 g mąki pszennej chlebowej Radix-Bis 90 g mąki pszennej 6 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli himalajskiej Radix-Bis 1 jajko + jajko do posmarowania(...)około 10 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Odległości między bułeczkami powinny być znaczne, ponieważ te jeszcze urosną i mogą sobie nawzajem przeszkadzać. Bułeczki zakrywamy ściereczką i odstawiamy
MamaOskarka