potrzebne jest w kuchni. Szybkie przepisy na śniadanie dla całej rodziny To już wiecie co lubimy. Oczywiście każdego dnia jest co innego. W tygodniu rzadziej pojawiają się świeże bułeczki czy jajka na miękko. Wiadomo – praca, szkoła. Ale w weekend musi być różnorodnie, kolorowo i pysznie. Żeby przygotować takie śniadanie wcale nie trzeba też dużo czasu. Jedynie bułeczki polecam zaplanować(...)przygotowanie jest naprawdę proste i stosunkowo szybkie. Najdłużej czasu zajmuje wyrastanie ciasta. Reszta to minuty. Poniżej podaję Wam wszystkie przepisy. Znajdziecie tu przepis na kolorowe roladki z tortilli, domowe bułeczki na świeżych drożdżach czy szybką pastę kanapkową. Na stole pojawiły się też oczywiście pyszne jajka na miękko. Ale sposobu ich przygotowania chyba nie muszę przybliżać, prawdą? Kolorowe roladki z tortilli
Słodkie okruszkiWariantów były dziesiątki. Dzisiaj znajdzie swoje miejsce na moim blogu. Z chęcią dzielę się z Wami tym przepisem, wiem jak wiele osób na niego czeka. Enjoy! Składniki na ciasto (bułeczki gotowane na parze): 210 g mąki pszennej 270 ml wody 20 g oleju rzepakowego do ciasta plus odrobina do posmarowania bułeczek 10 g cukru 1/4 łyżeczki soli(...)trawy cytrynowej 50 ml syropu klonowego szczypta chili olej sezamowy do smażenia 100 g orzeszków ziemnych dymka czarny sezam Ze składników na bułeczki zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Składniki możesz od razu wszystkie wymieszać w jednej misce, pamiętając aby zagniatać ciasto drożdżowe dość długo - około 10 minut. Niech będzie gładkie i sprężyste. Odstaw
Mango Papajajestem jakąś wielką wielbicielką jagód (za to za borówki dam się pokroić), więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Tym sposobem powstały bułeczki drożdżowe – drożdżówki z borówkami w środku. Efekt? Wszystkie 16 bułeczek zniknęło w ciągu dwóch dni! Taki rezultat nie wskazuje na nic innego – ONE SĄ PRZEPYSZNE! Co ciekawe zredukowałam ilość cukru i większą część zastąpiłam erytrolem, a dodatkowo(...)lukier powstał w 100% z erytrolu nadając bułeczkom niepowtarzalny chłodny posmak. Istna petarda! Do dzieła! Z przepisu wychodzi 16 bułeczek, z czego jedna to ok. 192kcal, B: 4,9g, T: 5,2g, W: 31,1g. Składniki na ciasto: – 500g mąki pszennej – 250ml mleka – 75g masła, miękkiego – 60g erytrolu – 50g cukru – 30g drożdży świeżych – 2 żółtka – 1 łyżeczka cukru waniliowego – szczypta
Be Fit Be StrongBardzo smaczne bułeczki z dodatkiem muesli i maki pełnoziarnistej. Rewelacyjne na śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Smacznego! SKŁADNIKI: 350 g maki pszennej typ 650 50 g gruboziarnistej maki pszennej 75 g muesli 1 lyzka cukru 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka soli 280 ml letniej wody troche maki do podsypania odrobina oleju do wysmarowania miski. Zapraszam również do obejrzenia(...)ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i kilka razy zagnieść. Podzielić na równe części, u mnie 12 małych bułeczek. Jeśli chcecie aby bułeczki były większe podzielcie je na 8 części. Z przygotowanych części ciasta uformować bułeczki i ułożyć je na formie do pieczenia wyłożonej pergaminem. Bułeczki przykryć czystą ściereczką
Pani M - kuchnia smakowitaChrupiące bułki jogurtowe Domowe pieczywko nie ma sobie równych. Polecam więc sprawdzony przepis na proste, szybkie i mega smaczne bułeczki pszenne z chrupiącą skórką. Idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 7g suchych drożdży 300g gęstego jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej) 30g masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soli(...)Dodatkowo: 1 jajko 2-3 łyżki mleka Do posypania bułeczek możemy użyć: ziarna słonecznika, suchy mak, czarnuszkę, sezam *** Masło rozpuszczamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Następnie wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski *** *** Całość mieszamy razem i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce
Blog z Apetytemmojprzepisna.pl | Pełnoziarniste bułeczki z dżemem Miały być zwykłe pszenne ślimaczki, ale że zabrakło zwykłej pszennej mąki, to powstały bułeczki z dodatkiem mąki razowej. Oprócz tego, że są zdrowsze od zwykłych bułeczek, bo zawierają więcej błonnika, to jeszcze są nafaszerowane owocami i nie zawierają cukru (jedynie 2 łyżki miodu). Są puszyste i mięciutkie. Nie zawierają mleka krowiego, ani produktów pochodzących(...)mleka. Składniki na 18 bułeczek: 270 gr mąki pszennej typ 650 230 gr mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850 1,5 szklanki letniego mleka roślinnego lub wody 1/3 szklanki oleju (85 ml) szczypta soli 2 łyżki miodu 25 g świeżych drożdży 1 jajko około 500 g dżemu gęstego (u mnie z aronii) białko do posmarowania przed pieczeniem (opcjonalnie) Wodę
moj przepis namojprzepisna.pl | Pełnoziarniste bułeczki z dżemem Miały być zwykłe pszenne ślimaczki, ale że zabrakło zwykłej pszennej mąki, to powstały bułeczki z dodatkiem mąki razowej. Oprócz tego, że są zdrowsze od zwykłych bułeczek, bo zawierają więcej błonnika, to jeszcze są nafaszerowane owocami i nie zawierają cukru (jedynie 2 łyżki miodu). Są puszyste i mięciutkie. Nie zawierają mleka krowiego, ani produktów pochodzących(...)mleka. Składniki na 18 bułeczek: 270 gr mąki pszennej typ 650 230 gr mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850 1,5 szklanki letniego mleka roślinnego lub wody 1/3 szklanki oleju (85 ml) szczypta soli 2 łyżki miodu 25 g świeżych drożdży 1 jajko około 500 g dżemu gęstego (u mnie z aronii) białko do posmarowania przed pieczeniem (opcjonalnie) Wodę
moj przepis nakajzerki ze strony Smakowity Chleb , ale nie byłabym sobą, gdybym go odrobinę nie zmodyfikowała 😉 Jedną ze zmian jest pojawienie się czarnuszki. Czarnuszka to mój ulubiony dodatek do wszelkiej maści bułeczek. Te drobne, czarne ziarenka mają wyjątkowy aromat i wspaniale podkreślają smak pieczywa. Są bardzo popularne w kuchni indyjskiej (posypuje się nimi np. chlebki naan ) i bliskowschodniej. Czarnuszka jest nie tylko(...)cebulą i czarnuszką – najważniejsze składniki Mąka . Do wyrobu wszystkich rodzajów bułek polecam Wam mąkę typ 650, czyli tzw. bułkową. Dzięki wysokiej zawartości białka w tym rodzaju mąki bułeczki są mięsiste i sprężyste. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na domowe pieczywo w zakładce WYPIEKI Drożdże . Do pieczywa najczęściej wykorzystuję drożdże instant, ale jeśli ich nie macie, możecie oczywiście użyć świeżych
Na-talerzu.plPuszyste słodko słone bułeczki z nasionami czarnuszki Puszyste bułeczki, nadziane słonym serem, polane słodkim miodowym masłem i obsypane czarnuszką. To wyjątkowy wypiek, słodko słony z lekką nutą goryczy, eksplozja smaków. Co to jest czarnuszka? Czarnuszka ( Nigella Sativa ) to mała roślinka, o purpurowych, niebieskich lub białych kwiatach. Często nazywana jest czarnym kminkiem, czarnuszką ogrodową, czarnuchą, panną w zieleni, kąkolnicą. Łacińska nazwa(...)czarnuszki charakteryzują się intensywnym, gorzkawym smakiem. Czarnuszka to panaceum od natury, a więcej o jej właściwościach w obszernym artykule Kuchnie świata , gdzie również można je zakupić. Składniki CIASTO NA BUŁECZKI 400 g mąki maki typ 500/550 250 g mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g stopionego i przestudzonego masła 1 łyżeczka cukru 5 g soli
Tajemnice Smakumrozić proziaki, sodaki, bułeczki, scones – ten wpis jest odpowiedzią na prośbę jednej z czytelniczek. Często na moim Instagramie na Stories pokazuję meal prep – jak przygotowuję posiłki w większej ilości i mrożę od razu część na później. Dostałam prośbę by pokazywać konkretnie jak to mrożę. Pierwsza okazja – upiekłam większą ilość proziaków (zwanych też sodakami) i od razu(...)chodzi o zużycie prądu w piekarniku czy czasu jaki temu poświęcamy. W ten sam sposób można mrozić bułki, scones, gofry i inne nieduże, śniadaniowe wypieki. JAK MROZIĆ PROZIAKI, SODAKI, BUŁECZKI Bułeczki, które chcemy zamrozić muszą być całkowicie zimne – dlatego jeśli sami je pieczemy czy przynosimy ciepłe z piekarni – musimy pozostawić je do całkowitego wystudzenia . Bułeczki najlepiej mrozić od razu
Dorota SmakujeOdrywane pizze - bułeczki wyglądają niepozornie, ale wierzcie mi, że smakują rewelacyjnie. U mnie bardzo proste nadzienie z dużą ilością ziół, bo miałam na ogródku jeszcze świeżą bazylię, więc dodałam. Ale nadzienie można zmieniać wedle uznania. Równie pyszne będzie takie z szynką, pieczarkami i żółtym serem. Bułeczki są bardzo mięciutkie i delikatne. Takie bułeczki świetnie się sprawdzą również jako przekąska(...)gości. Na 14 bułeczek. SKŁADNIKI Ciasto: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli Farsz: 100 g koncentratu pomidorowego 3 duże ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka oregano 10-14 plasterków szynki drobiowej 1 kulka mozzarelli w zalewie Dodatkowo: 1 kulka mozzarelli
Passions hobbies lifeostatnio wzięło mnie coś na wypiekanie domowego pieczywa XD Oprócz chleba i klasycznych bułeczek przygotowałam też kilka bułeczek w wersji nadziewanej. Są idealnym rozwiązaniem na śniadanie do pracy. Wystarczy je zapakować Dzięki temu możemy pospać proszę dłużej, co przy jesiennej pogodzie każda minuta jest na wagę złota XD Dziś przepis na rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Zapraszam(...)również do sprawdzenia innych przepisów na nadziewane bułeczki i chlebki: zakręcone bułeczki z pesto , c hlebek z oliwkami i serem feta , nadziewany chlebek drożdżowy , czy nadziewany włoski chlebek na ricottcie. Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki: Ciasto: 250 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru
PatiGotuje