Aromatyczne bułeczki cynamonowe robi się z ciasta drożdżowego, które po wyrośnięciu i rozwałkowaniu na cienki prostokąt smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem z cukrem. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w kawałki o grubości około 2 cm. Dodatkowo do środka można też dać namoczone w ciepłej wodzie rodzynki lub posiekane orzechy. Przepis na bułeczki cynamonowe jest prosty(...)zrobienia można też wykorzystać drożdże suche (wtedy dajemy ich 7 dag). Bułeczki cynamonowe to dobry pomysł na coś słodkiego do popołudniowej kawy. Sprawdzą się również na śniadanie w towarzystwie kubka ciepłego mleka lub kakao. Można je też zapakować dzieciom do szkoły na drugie śniadanie. Oczywiście najlepsze bułeczki cynamonowe są jeszcze lekko ciepłe, ale następnego dnia też będą dobre. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka PichciBułki drożdżowe pszenne to pyszna i łatwa w przygotowaniu bułka idealna na niemal każdą okazję. To jedna z moich ulubionych bułeczek śniadaniowych. Dzięki odpowiednim składnikom te miękkie i puszyste bułeczki można zrobić bardzo szybko. Są zrobione z zaledwie kilku składników, z których większość prawdopodobnie masz w domu, robiąc takie bułeczki w domu masz pewność, z jakich składników są zrobione(...)ręki po wyrobieniu. Formujemy z niego kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasto formujemy bułeczki. Ja robiłem niewielkie bułeczki, takie jak na zdjęciach i wyszło ich 11. Jeśli chcecie większe to wyjdzie ich mniej. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bułeczki drożdżowe kojarzą się zawsze z miękkim, puszystym środkiem a co najważniejsze z bardzo chrupią skórką. Proste w wykonaniu, a zarazem bardzo pyszne. Bułeczki piekłam już parę razy. Moja córcia jest zachwycona przepisem. Można je jeść na śniadanie lub kolację jak i również wziąć do szkoły lub pracy.Te smaczne bułeczki smakują nam na słodko lub z serem i wędliną. Serdecznie(...)zachęcam do skorzystania z mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki drożdżowe – składniki: mąka tortowa pszenna – 550 g + odrobina do opruszenia bułeczek masło – 30 g drożdże świeże – 20 g letnie mleko – 150 ml woda- 100 ml sól – 2 płaskie łyżeczki cukier – jedna czubata łyżeczka 1 duże jajko ( rozmiar L) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki drożdżowe
Olcia gotuje!bułeczki są naprawdę proste i korzystałam z tego przepisu, także robiąc pyszne pieczarkowe nadzienie. Tym razem postawiłam na farsz ze świeżego szpinaku, sera feta i suszonych pomidorów, ale dodałam to tego pyszną cukinię, aby farszu było dużo i był jeszcze smaczniejszy! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(...)jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – bułeczki jogurtowe – drożdżowy wieniec pizzowy – precle – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – pieczywo
nietylkopasta.plskórce warzywa. Dlatego warto nie pozbywać się skórki podczas jej przygotowywania, ta jest pyszna, delikatna, pełna aromatów i zdrowych składników. Odkryj Moc Polskich Warzyw na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CUKINIĄ Przygotowanie : 2 godziny Porcje : 7 bułeczek Składniki: – 385 g mąki pszennej (typ 500, 550) – 240 ml mleka – 1 czubata łyżeczka drożdży instant – 1 płaska łyżeczka cukru(...)pudru – 1/2 łyżeczki soli – 20 g gęstego jogurtu – 60 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek – 1 jajko + odrobina mleka do nasmarowania bułeczek – nadzienie: 1 duża cukinia, 6-7 suszonych pomidorów, 80 g sera feta – do przybrania: odrobina nasion czarnuszki, świeże listki bazylii * Składniki do ciasta (jogurt, mleko) powinny mieć temperaturę pokojową) PRZYGOTOWANIE
nietylkopasta.plBułeczki z borówkami są miękkie, pulchne, smaczne i z dużą ilością owoców. Robi się je w ten sam sposób, co jagodzianki, czyli z ciasta drożdżowego z nadzieniem owocowym. Jagody to owoce wyjątkowe i trudno je zastąpić innymi. Ponadto są one trudno dostępne, więc wybór borówek w zastępstwie będzie dobrym krokiem. Bułeczki z borówkami możemy robić również z mrożonymi owocami(...)takim przypadku borówek nie trzeba rozmrażać, tylko obtoczyć w mące ziemniaczanej i cukrze. Jeżeli ktoś ma ochotę to bułeczki z borówkami przed włożeniem do piekarnika można też posypać kruszonką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Bułeczki z borówkami: Ciasto: 100 g masła 200 ml mleka 3 szklanki (450 g) mąki pszennej 1/4 szklanki (60 g) cukru 1 duże jajko
Danka PichciNadziewane bułeczki to pyszna przystawka ze składników łatwo dostępnych i niedrogich. Mimo swojej prostoty są mega smaczne, aż chce się więcej. Zapiekane nadzienie daje chrupiacym bułeczkom naprawdę niesamowity posmak. Bułeczki idealnie sprawdzą się na smaczne śniadanie, kolację a także na różnych spotkaniach ze znajomymi. Zaprasza do skorzystania z przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki nadziewane składniki: 1 średnia papryka czerwona połowę(...)średniej papryki żółtej 5 bułeczek szczypiorek 4 jajka 3 plasterki ulubionej szynki pół cebulki 40 g żółtego sera sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki nadziewane – sposób wykonania: Jajka trzepiemy w miseczce jak na jajecznicę. Doprawiamy solą i pieprzem. Obie papryki kroimy w kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy Cebulke również drobno siekamy. Szyneczkę kroimy w małe kawałeczki
Olcia gotuje!Ciasto francuskie to baza do wielu przekąsek, zarówno na słodko, jak i na słono, które przygotujemy w kilka chwil. Przykładem na to mogą być bułeczki kebabowe, które możemy zrobić kilka godzin przed imprezą, a jak przyjdą goście, wstawić do piekarnika i po 20 minutach możemy podawać. Bułeczki kebabowe to chrupiąca przekąska imprezowa z farszem drobiowo-warzywnym doprawionym przyprawą kebab-gyros(...)które smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Takie bułeczki kebabowe możemy podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym albo innym ulubionym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Bułeczki Kebabowe: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g filetu z piersi kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1 nieduża czerwona cebula 2 średniej wielkości ogórki konserwowe 3 łyżki odsączonej kukurydzy konserwowej 100 g żółtego sera
Danka Pichcimojprzepisna.pl | Grahamki Genialne bułeczki śniadaniowe, z przepyszną chrupiącą skórką, mięciutkim, puszystym wnętrzem, wykonane prawie w całości z mąki typ graham, czyli mąki z pełnego przemiału tzw. śmieciowej. Nie mogę się ich najeść, mój mąż woli co prawda zwykłe białe pieczywo, ale powiedział że te bułeczki są pyszne, mój synek też się nimi zajada. Pełen sukces. Przepis pochodzi ze strony Moje(...)delikatnie go zmodyfikowałam pod nasze potrzeby. Grahamki są pyszne nawet na następny dzień, ja trzymam je zawinięte w ściereczkę i wsadzone do worka foliowego. Składniki na 9 dużych bułeczek: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 1850 (Graham) raczej bym jej nie zastępowałam żadną inną, w przypadku tych bułek 1 szklanka mąki pszennej u mnie typ 650 2 łyżki oleju roślinnego
moj przepis namojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej(...)więc przełożyć je na podwójną gazę i zostawić na noc, aby nadmiar wody ściekł lub lekko wycisnąć. Serdecznie polecam. Składniki na 12 bułeczek: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki ciepłego mleka (u mnie sojowe) 1/2 szklanki maku 25 g masła roztopionego i ostudzonego 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25 gr świeżych drożdży
moj przepis namojprzepisna.pl | Grahamki Genialne bułeczki śniadaniowe, z przepyszną chrupiącą skórką, mięciutkim, puszystym wnętrzem, wykonane prawie w całości z mąki typ graham, czyli mąki z pełnego przemiału tzw. śmieciowej. Nie mogę się ich najeść, mój mąż woli co prawda zwykłe białe pieczywo, ale powiedział że te bułeczki są pyszne, mój synek też się nimi zajada. Pełen sukces. Przepis pochodzi ze strony Moje(...)delikatnie go zmodyfikowałam pod nasze potrzeby. Grahamki są pyszne nawet na następny dzień, ja trzymam je zawinięte w ściereczkę i wsadzone do worka foliowego. Składniki na 9 dużych bułeczek: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 1850 (Graham) raczej bym jej nie zastępowałam żadną inną, w przypadku tych bułek 1 szklanka mąki pszennej u mnie typ 650 2 łyżki oleju roślinnego
moj przepis namojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej(...)więc przełożyć je na podwójną gazę i zostawić na noc, aby nadmiar wody ściekł lub lekko wycisnąć. Serdecznie polecam. Składniki na 12 bułeczek: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki ciepłego mleka (u mnie sojowe) 1/2 szklanki maku 25 g masła roztopionego i ostudzonego 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25 gr świeżych drożdży
moj przepis nasię ciepłem, dobrem, i życzliwością, zapalam świeczki, sączę herbatę z ulubionego kubka, otulam się słowami dobrych książek i poezją oraz nade wszystko przytulnymi smakami i aromatami. Tym razem jesienne bułeczki drożdżowe zapiekane z kremem i owocami :) Mięciutkie i rumiane z dołkiem po środku, który po brzegi został wypełniony słodką masą z orzechów laskowych i soczystą cząstką sezonowej gruszki ♥ Ciepłe(...)zakamarki domu, rozświetlając przytulnością nawet klatkę schodową. Najpierw odprężenie przy zagniataniu pulchnego, drożdżowego ciasta, potem klecenie orzechowego kremu o pięknym zapachu i lekkiej konsystencji, a na końcu przyjemne kulanie bułeczek i wykańczanie całości ociekającymi słodyczą cząstkami gruszek. Po upieczeniu zostaje już tylko rozkosz podniebienia, jak obiecywał autor przepisu - Michał z rozkoszny.pl i miał absolutną rację! Te jesienne drożdżówki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaProste bułeczki pszenne to wypiek, którym zaskoczył mnie mój mąż. Są bardzo delikatne w smaku, idealnie się kroją i cudownie pachną. Przyznam Wam szczerze, że jeszcze ciepłe po prostu rozpływają się w ustach! U nas zazwyczaj większa część bułeczek znika posmarowana samym masłem. Naprawdę każdy może je przygotować i zawsze wyjdą. I nie ważne, czy użyjecie mąki tortowej(...)ciast drożdżowych (typ 550). Polecam! Proste bułeczki pszenne - składniki: (10-12 sztuk) 520g mąki pszennej 25g drożdży świeżych lub 7g suchych 1 łyżka cukru (płaska) 250 ml letniej wody 1 jajko 80g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli Proste bułeczki pszenne - przygotowanie: Przygotować zaczyn. Do niewielkiej miseczki należy wkruszyć świeże drożdże , dodać cukier
Di gotujeLEŚNE JAGODY! 🙏 Kto ich nie kocha, nie lubi, nie ubóstwia, nie tęskni za nimi jesienią i zimą? Naprawdę byłoby ciężko znaleźć kogokolwiek. Pierogi, naleśniki, konfitury, dżemy i.. bułeczki! Najlepiej domowe, bo unoszący się zapach wypieków w mieszkaniu i zjadania ich jeszcze na ciepło jest nie do podrobienia. Przy temacie jagodowym zapraszam Was na drożdżowo-maślane bułeczki(...)cukrze, ale tylko takie wypieki kojarzą mi się z dzieciństwem, z wakacjami u babci, z beztroską.. 😇 A do takich chwil grzech nie powracać! Zapraszam :) Julia Składniki: (na 16 bułeczek) ciasto maślano-drożdżowe: - 600g mąki pszennej + do podsypywania - 7g drożdży suchych - 250ml mleka -75g masła 82%tłuszczu - 100g cukru -szczypta soli - 3 żółtka
Symfonia SmakówCzas czytania: 2 min Ostatnio na blogu pojawiło się sporo przepisów na burgery , do których najlepsze są domowe bułeczki hamburgerowe. O tym, że domowe bułki są bardzo smaczne, nikogo przekonywać chyba nie muszę. Przygotowanie bułeczek to sama przyjemność, ciasto jest elastyczne, miękkie i łatwo się formuje to naprawdę prosty przepis. Jeśli macie do dyspozycji robota kuchennego to on w zasadzie(...)najtrudniejszą pracę jaką, jest zagniatanie ciasta. Po podzieleniu ciasta na porcję uformujcie zgrabne kulki. Następnie spłaszczcie je, tworząc płaski placuszek. Bułki hamburgerowe są niższe i bardziej płaskie niż klasyczne bułeczki dlatego trzeba je spłaszczyć. Przyjęło się, że wierzch takich bułek posypany jest sezamem, ale jeśli nie macie sezamu, można użyć maku, słonecznika lub siemienia lnianego. Teraz nie pozostaje nic innego
SprawdzonaKuchnia.plPrzepis na pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe z truskawkami. Bułeczki te można zrobić z każdymi sezonowymi owocami, są rewelacyjne i bardzo smaczne. Te urocze bułeczki ozdobią każdy stół i będą świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty. POLECAM! SKŁADNIKI: ROZCZYN: 300 ML KEFIRU 30 G DROŻDŻY 1 ŁYŻKA CUKRU 4 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ CIASTO: 50 ML OLEJU 3/4 SZKLANKI CUKRU 3 JAJKA(...)PODZIELIĆ CIASTO NA STU GRAMOWE PORCJE. Z KAŻDEJ PORCJI CIASTA UFORMOWAĆ KULE. KAŻDĄ PORCJE CIASTA ODŁOŻYĆ NA PODSYPANA MAKA STOLNICE. Z CIASTA POWINNO WYJŚĆ OKOŁO 16 – 18 BUŁECZEK. KAŻDĄ PORCJE CIASTA ROZWAŁKOWAĆ NA OKRĄGŁY PLACUSZEK I ZROBIĆ NA NIM 3 NACIĘCIA. NACIĘCIA ROBIMY OD 2 CM OD ŚRODKA PLACKA. W TYM MIEJSCU UKŁADAĆ BĘDZIEMY NADZIENIE. ŚRODEK KAŻDEGO PLACKA POSYPAĆ
Pani M - kuchnia smakowitaMoje dzieci bardzo lubią wypieki z nadzieniem orzechowym, a te bułeczki są tak pyszne, że po upieczeniu znikają w tempie ekspresowym. Spróbujcie Składniki: – 280g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 125ml ciepłego mleka (około 40stopni) – 1,5 łyżeczki drożdży instant lub 15g świeżych – 25g miękkiego masła + 30g masła do posmarowania bułeczek – 4 łyżki cukru(...)wystudzone masło, sól, ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto będzie się kleić do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, inaczej bułeczki będą zbyt „zbite” i twarde. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1- 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić
Smaki Arminepółce. Nie skreślajcie tego przepisu jeśli nie uda Wam się kupić mąki Manitoba, zróbcie go z pszenną w typie 650 lub 750 i cieszcie się smakiem tych pysznych bułeczek, bo dzięki trochę dłuższemu czasowi przygotowania mała ilość drożdży pozwala na ich piękne wyrastanie, a drożdże nie są wyczuwalne w smaku tak jak w innych wypiekach na drożdżach. Bułeczki pozostają też(...)kilka razy. Aby robić to sprawnie kup sobie plastikowy lub metalowy skrobak do ciasta, idealny do przekrajania ciasta, składania go. Przyda Ci się wielokrotnie do chlebów czy bułeczek. Do ciabatt jest wręcz konieczny bo ciężko bez niego będzie Ci przełożyć bułeczki na blachę do pieczenia. Po złożeniu przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw je na blacie na 30 minut
nietylkopasta.plBardzo lubię te wianki drożdżowe z żurawiną i migdałami i polecam wypróbować ten przepis i tak naprawdę bułeczki te można zrobić z ulubionym nadzieniem i posypać ulubionymi orzechami. Spróbujcie Składniki: – 260g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 75ml mleka (u mnie 3,2%) – 15g świeżych drożdży lub 4g drożdży instant – 40g masła – 40g cukru(...)powstałych pasków zrobić „warkocz”, połączyć dwa końce i mocno zlepić i uformować kółko. Tak jak zostało przedstawione na zdjęciach. W ten sam sposób uformować resztę wianków. Gotowe bułeczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i odstawić na kolejne 30-60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte wianki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami migdałów
Smaki Arminemojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej(...)więc przełożyć je na podwójną gazę i zostawić na noc, aby nadmiar wody ściekł lub lekko wycisnąć. Serdecznie polecam. Składniki na 12 bułeczek: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki ciepłego mleka (u mnie sojowe) 1/2 szklanki maku 25 g masła roztopionego i ostudzonego 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25 gr świeżych drożdży
moj przepis nanajlepsze włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy BUŁECZKI CYNAMONOWE Przygotowanie : około 3 h Składniki ciasto drożdżowe: – 250 ml ciepłego mleka – 7-8 g drożdży suszonych (1 saszetka) – 500 g mąki pszennej – 50 g cukru białego(...)cynamonowego, zostawiając z jednego boku około 1 cm luzu. Przyda się ten centymetr aby zalepić rulon na końcu. Roluj delikatnie ciasto a następnie pokrój je w poprzek na 12 bułeczek, około 2 cm grubości każda. Najlepiej przekroić rulon na pół, następnie na ćwiartki i każdą z czterech ćwiartek na 3 równe części. Postępuj identycznie z drugą częścią ciasta i składników
nietylkopasta.plBułeczki z kalafiora z pastą z awokado Dzisiaj krótko i na temat. Bez zbędnych dyskusji i opowieści. No i wreszcie coś wytrawnego, i bez dyni. Chociaż dynia gości u nas na stole nieprzerwanie od kilku dobrych dni… Ale postanowiłam przerwać schemat i dzisiaj prezentuję przepis na bułki z kalafiora z pastą jajeczną z awokado. No może udało mi się(...)połowie, bo kalafior też gdzieś się tutaj ostatnio pojawił… Danie to uważam za super pomysł na weekendowe śniadanie. Zarówno bułeczki, jak i pastę można przygotować poprzedniego dnia wieczorem i rano cieszyć się praktycznie gotowym śniadaniem. Prawie tak łatwo, jak za dawnych czasów, kiedy kupowało się gotowe pieczywo i wystarczyło tylko skombinować coś do niego… Ach, nieraz wracam myślami
Modern Cave Girlbazie szybkiego ciasta drożdżowego , bez wyrastania przygotowałam ostatnio bułeczki cynamonowe. Moje Dziecię uwielbia wszystko co z cynamonem: ciasteczka, ślimaczki cynamonowe, bułeczki, itp. Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest jego szybkość przygotowania. Zalewamy wszystko bardzo ciepłym mlekiem z masłem, mieszamy i mamy gotowy półprodukt. Pozostaje tylko odpowiednie nadzianie i upieczenie i już możemy się delektować pysznymi bułeczkami. Z poniższych ilości wychodzi(...)sztuk puszystych bułeczek. Składniki: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub typ700 lub pszennej) - 1/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol z niewielkim dodatkiem cukru trzcinowego) - 64g masła - 250ml mleka - 1/4 szklanki oleju - 30g świeżych drożdży - 3 żółtka - szczypta soli Masa cynamonowa: - ok.12g cynamonu - 40-50g masła - ok.1/5-1/4 szklanki cukru Żółtka rozcieramy w misie miksera z cukrem (i ksylitolem gdy dajemy
Smaczne Zdrowebułeczki są przepyszne! Delikatne i puszyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Skórka pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień po wypieku. Są idealne na śniadanie i na małą przekąskę w ciągu dnia. Spróbujcie Składniki: – 500g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 130ml mleka – 130ml wody – 75g masła – 1op drożdży instant (7g) – 1 łyżeczka soli(...)odstawić w ciepłe miejsce (około 35-40 stopni) na 45-60minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części po około 70g i uformować bułeczki o dowolnym kształcie. Jednocześnie zagotować wodę w dużym, szerokim garnku ( ja robiłam w dużej, wysokiej patelni), dodać sodę i wymieszać. Będzie się mocno pienić, ale bez obaw, tak powinno być
Smaki ArmineBułeczki czosnkowe lubi chyba każdy, nawet osoby, które na co dzień za czosnkiem nie przepadają. Bułeczki to jednak co innego. Pasują do wielu okoliczności – jako dodatek do śniadania, lunchu, czy też kolacji. Pasują również na przyjęcie, czy też jako jedzenia do zabrania w podróż. Wbrew pozorom nie wymagają dużych nakładów pracy – to prawda, ciasto drożdżowe jest czasochłonne(...)naprawdę przez większość czasu nie wymaga Twojej uwagi. Rośnie samo, a Ty w tym czasie zajmujesz się swoimi sprawami A zapomniałam dodać, te bułeczki kryją w sobie małą niespodziankę – pyszny, aromatyczny ser, który nadaje im wyjątkowego aromatu i smaku To co, kto się skusi :)? Bułeczki czosnkowe przepis na 10 bułeczek 30 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 250 ml ciepłej
365 dni dookoła kuchniCzas Przygotowania : 30 min Czas Gotowania : 30 min Gotowe w : 2 h Liczba porcji : 15 bułeczek Często piekę różnego rodzaju bułeczki, ale te podbiły serca mojej rodziny. Po pierwsze są niesamowicie pyszne, po drugie ziemniaki powodują, że są pulchne, a po trzecie na drugi dzień są nadal tak samo świeże jak zaraz po upieczeniu. Co ciekawe, do włoskich bułeczek(...)można użyć ziemniaków z obiadu . Po przepisy na moje wypieki zapraszam na uDolores.pl/wypieki . Składniki na bułeczki 30 dkg mąki 30 dkg kaszy manny 20 dkg ugotowanych ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek 360 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży Składniki do smarowania bułeczek 30 ml oliwy z oliwek 2 łyżeczki oregano Sól Opcjonalnie: Czarnuszka Słonecznik
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyMoje pierwsze bułeczki z wykorzystaniem dyni. A do tego takie pyszne! Teraz, kiedy mamy dynię pod dostatkiem najlepiej je zrobić, bo kiedy będziemy mieć dostęp do pur é e z dyni ? No chyba, że tak jak ja, macie zawekowane kilka słoiczków ;) Bułeczki są pyszne, puszyste i do tego ten delikatnie żółtawy kolor, ahhh co tu więcej można mówić? Dzięki dyni(...)bułeczki są wilgotne w środku i utrzymują świeżość nawet następnego dnia. Ja część zamroziłam i mam kilka bułeczek awaryjnych - wystarczy, że wrzucę je na 5-10 min do nagrzanego piekarnika i mam ciepłą bułeczkę na śniadanie. Składniki (na 10 sztuk bułeczek): - 0,5 szklanki puree z dyni - 2,5 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży (lub 7g drożdży instant
CookYourselfZapraszam na słodki eksperyment migdałowe ślimaczki z bitą śmietaną. Migdałowe ślimaczki to moje ulubione bułeczki z kardamonem nadziewane masą migdałową zwaną też masą marcepanową. Oczywiście już same migdałowe ślimaczki wywołuję u mnie najwyższy stopień zadowolenia ale jak nadziałam je bitą śmietaną to po prostu byłam w ekstazie. Pomysł na tego typu słodkie bułeczki wziął się z przepisu na szwedzkie bułeczki(...)semla . Oczywiście migdałowe ślimaczki to nie pierwsze słodkie bułeczki nadziewane marcepanem , które pojawiły się na blogu co do jedzenia. Uwielbiam drożdżowe wypieki. Podjadam drożdżowe bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przypieczona masa marcepanowa jest pyszna. Bułeczki są w miarę slodkie. Nie jest to wypiek nie wiadomo jak słodki ale jeśli wolicie, to do ciasta możecie dodać więcej cukru. Ja dodałam
codojedzeniaDrożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą są przepyszne – mięciutkie i puszyste. Idealne na śniadanie albo na deser w towarzystwie gorącego mleka lub kakao. Do ich nadziania można wykorzystać również budyń, dobrej jakości dżem (ważne, żeby nie był zbyt rzadki), czy biały ser. Ich wykonanie jest co prawda czasochłonne, gdyż jak to z ciastem drożdżowym bywa – trzeba czekać aż wyrośnie, ale efekt(...)końcowy z pewnością wynagrodzi wam tą drobną niedogodność. Są to najlepsze bułeczki drożdżowe jakie jadłam. [embed]https://youtu.be/jnvKroV-dP8[/embed] Składniki na drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą (około 27 sztuk – 3 blaszki): 50 g świeżych drożdży 250 ml (szklanka) mleka 600 g – 650 g mąki pszennej 100 g masła 150 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 jajka (+ jeszcze jedno do posmakowania
e-PrzepisyKulinarneMoje pierwsze bułeczki z wykorzystaniem dyni. A do tego takie pyszne! Teraz, kiedy mamy dynię pod dostatkiem najlepiej je zrobić, bo kiedy będziemy mieć dostęp do pur é e z dyni ? No chyba, że tak jak ja, macie zawekowane kilka słoiczków ;) Bułeczki są pyszne, puszyste i do tego ten delikatnie żółtawy kolor, ahhh co tu więcej można mówić? Dzięki dyni(...)bułeczki są wilgotne w środku i utrzymują świeżość nawet następnego dnia. Ja część zamroziłam i mam kilka bułeczek awaryjnych - wystarczy, że wrzucę je na 5-10 min do nagrzanego piekarnika i mam ciepłą bułeczkę na śniadanie. Składniki (na 10 sztuk bułeczek): - 0,5 szklanki puree z dyni - 2,5 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży (lub 7g drożdży instant
CookYourselfSłodkie bułeczki odrywane z białym serem Słodkie bułeczki odrywane z białym serem to jeden z tych wypieków, które bardzo lubię i chętnie przygotowuję Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe, a do tego nadzienie z białym serem, a całość posypana kruszonką. Czy może być coś lepszego na śniadania lub do popołudniowej kawki niż taka słodka bułeczka? No ok, może być... dwie słodkie bułeczki(...)Jeśli tak jak ja lubicie drożdżowe wypieki to gorąco zachęcam do przygotowania Przepis na 24 Słodkie bułeczki odrywane z białym serem - blaszka 36*24 cm SKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: 3,5 szklanki mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 7 łyżek cukru 250 ml mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 50 g masła Nadzienie: 400 g białego sera półtłustego
WSZYSTKO SMACZNEDziś przedstawiam Wam przepis na wyśmienite, puszyste bułeczki z ziemniakami. Wraz z grupą blogerów kulinarnych raz w miesiącu piekę chleb lub bułki wg wybranego wcześniej przepisu. Ten wspaniały projekt nosi nazwę Piekarnia Amber a jej gospodynią jest Anna Kamińska autorka bloga Kuchennymi drzwiami. Piekarnia ma już swoją tradycję, wiernych fanów, a ja od 3 lat szlifuję tam swoje umiejętności wypieku(...)chlebów i bułek. Tak jak już wspomniałam w lipcu piekliśmy bułeczki. Wiem, że często piszę o wypiekach z Piekarni, że są wyjątkowe, ale te bułeczki są wyjątkowo wyjątkowe ;) Zresztą po mojej minie na zdjęciu widać, że jestem bardzo zadowolona z wypieku;) Gdy byłam dzieckiem po takie bułeczki na śniadanie chodził mój Tata do piekarni pana Szafrańca. Mają cieniutką, chrupiącą
Codziennik KuchennyWitam serdecznie Propozycja na puszyste i lekko słodkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki są smaczne a dodatkowo są bardzo ładne. Polecam wypróbować przepis i upiec takie bułeczki. Do przygotowania bułeczek będziemy potrzebowali: Z podanych proporcji wyjdzie 6 bułek 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 1 jajko całe (rozmiar L) 2 żółtka (rozmiar L) 190 ml/gramów letniej wody(...)łyżki cukru (40 g) 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli oraz mleko do pomalowania bułek przed pieczeniem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Bułeczki śniadaniowe Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, jednej łyżki mąki i około 50 ml letniej wody i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około
Uwaga Babcia Piecze ChlebPuszyste, mięciutkie bułeczki z maślano - czosnkowym nadzieniem. Pyszne :). A zapach jaki roznosi się w kuchni podczas pieczenia i po wyjęciu ich z piekarnika - nie do opisania. Nikt, kto lubi czosnek, nie przejdzie obojętnie obok tych bułeczek :). Przepis, lekko przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na 18 bułeczek: 600 g mąki pszennej chlebowej ( użyłam mąki pszennej(...)moim zdaniem im więcej tym lepiej ) 90 g miękkiego masła opcjonalnie - 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, świeżej lub suszonej opcjonalnie - sól do smaku Dodatkowo : jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: Ciasto: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z cukrem do momentu, aż staną się płynne. Dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać
Opowieści z piekarnikaMięciutkie, pyszne, pełne smaku, wilgotne, ziołowe… Oj dużo można by pisać o smaku tych bułeczek. Jedno jest jednak pewne są po prostu przepyszne! Smakują wspaniale zarówno bez dodatków, jak i z szynką, czy serem żółtym. Jeśli się skusicie na pewno zakochacie się w nich Bułeczki z suszonymi pomidorami Składniki: 500 g mąki 300 ml ciepłego mleka 40 g roztopionego masła(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Wtedy wyrośnięte ciasto kroimy na mniejsze części (takie jakiej wielkości chcecie bułeczki). U mnie było to 12 kawałków. Każdy kawałek formujemy na okrągłą bułeczkę i odstawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułeczki przykrywamy ścierką i pozostawiamy na kolejne 30 minut
PatiGotujePyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów Pyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów. Pyszne bułeczki majonezowe ten przepis wpadł mi w oczy gdy nad ranem obudzona przez wariujące po ciemku koty zostałam obudzona ;) I tak mignął mi gdzieś ten przepis na fb.. rano go odnalazłam i zrobiłam dzieciom na śniadanie. Zakochały się i powiedziały, że od dzisiaj tylko takie bułeczki(...)będą jeść ;) Amisze to chrześcijańska wspólnota protestancka wywodząca się ze Szwajcarii, konserwatywny odłam anabaptystów . Przepis znalazłam TUTAJ Pyszne bułeczki majonezowe 2 kubki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1/4 kubka majonezu ( u mnie Kielecki ) 1 kubek mleka 2% 2 łyżeczki cukru Rozgrzej piekarnik na 180 C. Przepis jest
Kuchnia na wzgórzuWitam Kochani tego jesiennego wieczora Dziś przychodzę do Was z pysznym przepisem na bardzo puszyste,delikatne i wspaniałe bułeczki z serem i borówkami. Wiem, że sezon na borówki się już skończył, ale może macie zamrożone :-) Nadadzą się idealnie. Oczywiście jeśli nie macie borówek nie musicie ich dodawać. Możecie zrobić bułeczki z samym serem-też są pyszne :-) Uwielbiam robić wszelkie(...)bułeczki,rogaliki z ciasta drożdżowego,nie dość że są łatwe, pyszne to jeszcze w całym domu pięknie pachnie :-) Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo bułeczek, ich ilość zależy od kształtu jaki im nadacie. Ja Wam pokażę 2 proste sposoby na uzyskanie ładnych bułeczek o ciekawym kształcie. Ale dość pisaniny,zaczynamy :-) SKŁADNIKI: CIASTO ROZCZYN -5 dag drożdży świeżych
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzenoszę się o jakieś 20 lat do domu, mojego domu - popijając zimne mleko... Powracając do przepisu - wykorzystałam ostatnia porcję zamrożonych jeżyn, aby ustąpić miejsca na kolejne, tegoroczne zbiory. Bułeczki wyszły niesamowicie delikatne i mięciutkie. O smaku chyba nie muszę wspominać... Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania(...)gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy zgrabne, okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bułeczkami. W każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu
Wędrówki po kuchnihińskie bułeczki bao gotowane na parze niczym nasze rodzime pampuchy chodziły za mną już od dawna. A jeszcze mocniej w mojej głowie wizualizował się pomysł na upieczenie słynnej pulled pork , czyli szarpanej wieprzowiny. Jedynym minusem jej przygotowywania jest długi czas oczekiwania, kiedy to zapachy roznoszą się po całym domu i można wręcz zwariować, z głodu. Ale powiem Wam, że cierpliwość(...)się tutaj opłaca, bo to był jeden z najlepszych kawałków mięsa, jakie miałem okazję spróbować. Wieprzowina jest tak delikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego
Food Squarechlebaku znajdujemy tylko wczorajsze bułki? Nic prostszego. Wystarczy włączyć piekarnik, dodać jajko, ulubione przyprawy i kawałek mięsa. A już po chwili nasze otrzymamy pyszne śniadanie w postaci zapiekanych bułeczek. Spróbujcie, bo pomysł jest naprawdę prosty. Moje zapiekane bułeczki z jajkiem i kurczakiem doprawiłam do smaku przyprawą arabską od Rafex . Zapiekana bułeczki z jajkiem, kurczakiem i przyprawami(...)calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 sztuki) 2 małe bułeczki, np. kajzerki (u mnie lekko czerstwe, ale świeże też się nadadzą) 2 szczypty przyprawy arabskiej 2 jajka klasa M 2 grubsze plastry wędzonego kurczaka 1 duży plaster żółtego sera szczypiorek Przygotowanie Odcinamy dno bułeczek
Słodkie okruszkiWitam serdecznie Upiekłam zwykłe bułeczki drożdżowe i uformowałam je na kształt przypominający króliczki lub koteczki zależy jak się na nie patrzy:). Bułeczki są bardzo smaczne, puszyste i łatwe do przygotowania. Idealnie nadają się do podania na przykład podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych na śniadanie. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 35 szt. bułeczek 500 g mąki pszennej(...)letniego mleka 80 g roztopionego i przestudzonego masła lub margaryny 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Link do filmu z przygotowania: Bułeczki króliczki Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce
Uwaga Babcia Piecze Chlebporcji i większość wtedy zamrażam. Świetnie się przechowują w zamrażarce. Gdy najdzie mnie ochota na parówkowe co nieco, albo gdy w planach mam nieoczekiwany wyjazd, rozmrażam sobie taką bułeczkę i mam gotowy pożywny posiłek, bardzo poręczny do zabrania ze sobą w podróż. Bułki są miękkie, długo nie tracą nic ze swojej świeżości, nadzienie maja bogate i pożywne. Taką bułą(...)granulowanego + do posypania przy nadziewaniu 1 żółtko 9 parówek - długich kilka plastrów żółtego sera - wąskie, grub o krojone prażona cebulka - sklepowa :) ketchup pikantny KOTLIN 1 białko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem czarnuszka - do posypania bułeczek przed pieczeniem Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko oraz 1 łyżeczkę cukru i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś
Grunt to przepis!Otworzyłam lodówkę i zobaczyłam drożdże...hhmm, a gdyby tak dziś upiec jakieś bułeczki - pomyślałam. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Po paru minutach w misce już siedział zaczyn. Bułeczki są pyszne - nie za słodkie. Idealne na podwieczorek czy drugie śniadanie. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Ja zawsze "mam stresa" przy drożdżowych wypiekach a tu miła niespodzianka - wszystko wyszło wspaniale. Dla kogo(...)kochających drożdżowe wypieki dla tych, którzy do tej pory kupowali bułeczki cynamonowe w piekarni dla szukających czegoś fajnego na drugie śniadanie Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125ml ciepłego mleka (nie gorącego!) 10g świeżych drożdży 50g masła jajko łyżeczka soli 1,5 łyżeczki brązowego cukru żółtko (do posmarowanie bułeczek) Składniki na nadzienie: 35g miękkiego masła 2 łyżki cukru
Mania Wypiekaniamojprzepisna.pl | Grahamki Genialne bułeczki śniadaniowe, z przepyszną chrupiącą skórką, mięciutkim, puszystym wnętrzem, wykonane prawie w całości z mąki typ graham, czyli mąki z pełnego przemiału tzw. śmieciowej. Nie mogę się ich najeść, mój mąż woli co prawda zwykłe białe pieczywo, ale powiedział że te bułeczki są pyszne, mój synek też się nimi zajada. Pełen sukces. Przepis pochodzi ze strony Moje(...)delikatnie go zmodyfikowałam pod nasze potrzeby. Grahamki są pyszne nawet na następny dzień, ja trzymam je zawinięte w ściereczkę i wsadzone do worka foliowego. Składniki na 9 dużych bułeczek: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 1850 (Graham) raczej bym jej nie zastępowałam żadną inną, w przypadku tych bułek 1 szklanka mąki pszennej u mnie typ 650 2 łyżki oleju roślinnego
moj przepis namojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej(...)więc przełożyć je na podwójną gazę i zostawić na noc, aby nadmiar wody ściekł lub lekko wycisnąć. Serdecznie polecam. Składniki na 12 bułeczek: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki ciepłego mleka (u mnie sojowe) 1/2 szklanki maku 25 g masła roztopionego i ostudzonego 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25 gr świeżych drożdży
moj przepis napyszne cynamonowe bułeczki zawsze jest pora. Te dzisiejsze dodatkowo wzbogaciłam groszkiem z gorzkiej czekolady. A czekolada i cynamon, to idealne polaczenie. Na koniec upieczone już bułeczki polukrowałam moim ulubionym lukrem cytrynowym, który ciekawie przełamywał ich słodycz. Najlepsze są upieczeniu, choć równie dobrze obronią się na drugi dzień. Bułeczki upiekłam w ramach akcji „Wypiekanie na śniadanie”. Przepis pochodzi(...)książki Erica Lanlarda Czekolada. Zmniejszyłam ilość składników o połowę i wyszło mi 18 średnich ślimaczków. Bułeczki wyszły pyszne, puszyste i aromatyczne. Równie dobrze pracowało się z ciastem. Niestety nie dodałam pasty waniliowej, bo jej po prostu nie miałam. Polecam. Bułeczki cynamonowo czekoladowe Składniki na 18 bułeczek: Na ciasto 250ml ciepłego mleka 70g drobnego cukru 20g świeżych drożdży
Mia Cucina SofietaDziś częstuję Was bułeczkami, o które poprosiła mnie dla swojej córeczki Emilki- wielbicielki świnek- jej Mama. Jako że nigdy nie robiłam podjęłam się najpierw próby na własny użytek :) Pierwsze przygotowałam z dżemem jabłkowym, drugie z truskawkowym oraz z owoców leśnych. Do dekoracji oczu użyłam najpierw lukru i ciemnej czekolady, a do drugiej wersji cukrowych serduszek. Pomysł zaczerpnięty ze strony(...)omowe wypieki . Składniki: Na ok 12 bułeczek: Ciasto: 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 60g cukru 250ml mleka 60g masła 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: 2 żółtka 1 łyżeczka mleka dżem truskawkowy czarna lub ciemna posypka cukrowa w kształcie kuleczek lub czekolada (do zrobienia źrenic)- ja najpierw użyłam roztopionej kostki czekolady (ewentualnie dwóch), a za drugim razem różowych serduszek cukrowych
Kuchnia w czekoladzieSłodka dobroć śliwkowa zatopiona w pysznej, drożdżowej bułce Weekendowe pieczenie w ramach Wypiekania na śniadanie tym razem minęło pod hasłem Maślanych bułeczek z kruszonką . U mnie niestety kruszonka zastrajkowała! Niespodziewanie skończył mi się cukier, pogoda za oknem nie zachęcała do spaceru zakupowego - był sztorm nad morzem - tak więc musiałam obyć się bez kruszonkowego wykończenia... Ale nic to! Bułeczki(...)wyszły pyszne. Choć delikatnie pomajstrowałam przy oryginalnym przepisi e. Składniki na 12 bułeczek na blachę o wymiarach LxW 30x20cm lub lekko większą: ROZCZYN : 45g drożdży świeżych - pierwotnie było 20g 50g masła 170ml mleka - pierwotnie było 240ml mleka, ja rozdzieliłam to na mleko i śmietanę 70ml śmietany 18% 1 jajko + 1 żółtko - żółtko zostało mi po oddzieleniu od białka
Grunt to przepis!też trafiłem akurat na odcinek programu Tomka Jakubiaka w Kuchni+. Zrobiłem swój wypiek, mimo uprzedzeń do procedur, wg jego przepisu, z delikatnymi modyfikacjami, o których później... Maślane bułeczki z przepisu Tomka Jakubiaka Przepis i przygotowanie pochodzi ze strony Kuchni+: 4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka 3 dag drożdży 15 dag masła Przygotowanie(...)Rozczyn odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do dzieży robota wlej rozczyn. Dodaj masło, jajka, mąkę i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z gotowego ciasta formuj małe bułeczki. Oprusz je maką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym białkiem. Piecz je w 180 stopniach przez 20 minut. Zobacz także filmik jak Tomek Jakubiak przygotowuje krok
Right Behind The KitchenBułeczki z czekoladową bombą w środku W obecnej edycji weekendowego Wypiekania na śniadanie mierzyliśmy się wszyscy z przepisem na Drożdżówki z Nutellą zaczerpniętym z bloga Kuchnia włoska i nie tylko! Przyznam szczerze, że byłam lekko zaniepokojona brakiem jajek w przepisie, ale skoro innym wyszło, dlaczego i ja mam nie spróbować. Było to słuszne i właściwe podejście, bo drożdżówki okazały się(...)przepyszne a samo ciasto mięciutkie i smaczne. Bułeczki z równym zapałem pałaszowałam następnego dnia, po ich uprzednim kilkuminutowym "odświeżeniu" w gorącym piekarniku czy mikrofali. Trochę bólu w krzyżu przysporzyło mi bułeczek formowanie w charakterystyczne ruloniki z grzebykiem na górze . Zeszło mi się przy tym najdłużej, bo pierwszy raz mierzyłam się z takim formatem drożdżówek. Nic to, dojdę do wprawy
Grunt to przepis!Odkąd wypróbowałam ten przepis uzależniłam się od niego. Piekę te bułeczki dosłownie co drugi dzień w rozmaitych wariantach, raz ze słonecznikiem, innym razem z cebulką. Bułeczką są pyszne, kruche i delikatne w smaku. Idealne dla małych łasuchów. Dodatkowym atutem jest możliwość przygotowania wszystkiego wieczorem (np. kiedy dzieci śpią), a upieczenie dopiero rano. Wówczas mamy ciepłe bułeczki na śniadanie, a cały(...)ciasto i chwilę wyrabiamy ręcznie. Odkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki. Układamy na oprószonej mąką blaszce. Jeśli chcemy upiec bułeczki od razu to czekamy, aż podwoją swoją objętość. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy np. słonecznikiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni
Kolizje SmakówPIECZEMY! Bułeczki drożdżowe z porzeczką czerwoną i lukrem! Sezon na porzeczkę w pełni, na ryneczkach, czerwone kiście wysypują się z łubianek, żal by było nie skorzystać. Uwielbiam słodko- kwaśny smak porzeczki. Nigdy nie robiłam bułeczek, z porzeczką. To był pierwszy raz. I powiem Wam nieostatni! Bułeczki są nieziemsko aromatyczne, takie jak lubię nie za słodkie i nie za kwaśne(...)dodatek cytrynowego lukru to już taka "wisienka na torcie". Pachniało w całym mieszkaniu! Pysznie! SKŁADNIKI: NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE (16 SZTUK): - 500 g mąki - 0,5 -0,7 szklanki mleka letniego -1/2 kostki drożdży - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - 1 białko - 1/2 kostki masła NADZIENIE: -porzeczka czerwona - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki cukru brązowego LUKIER: - 1 białko
SMYKWKUCHNIZapraszam na pyszne bułeczki drożdżowe inne od wszystkich innych drożdżowych wypieków, bułeczki odrywane. Chociaż upieczone z mąki razowej są wyjątkowo puchate i mięciutkie. Bułeczki nie tylko wyjątkowo pyszne, ale bardzo zdrowe, bo w całości upieczone z mąki orkiszowej. Od dawna już przymierzałam się do ich upieczenia. Teraz pełnia sezonu truskawkowego, wiec w środku każdej bułeczki wylądowała ogromna, słodka truskawka. Posypka(...)różanego cukru to dodatkowa atrakcja smakowa moich bułeczek, choć możesz posypać je zwykłym cukrem lub całkowicie posykę cukrową pominąć. Pracę bardzo sobie ułatwiłam, poniewaz ciasto przygotowałam wieczorem, bułeczki po ogrzaniu ciasta upiekłam natępnego dnia rano, w sam raz na drugie śniadanie. Składniki: 400 g mąki orkiszowej (pół na pół 550 i razowej) 160-170 ml mleka 50-60 g cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tegoroczna - już kwietniowa. W tym miesiącu pieczemy piękne zielone bułki z dodatkiem szpinaku - propozycja Tosi z bloga Smakowity chleb . To jej autorski przepis na bułeczki. Można je upiec albo na zakwasie albo na drożdżach. Tym razem, trochę z braku czasu, piekłam na drożdżach, wersję zakwasową z pewnością wypróbuję później. Użyłam szpinaku świeżego, który najpierw(...)foremkach od mufinek, jednak wydały mi się bardzo duże, zdecydowałam się więc piec na blasze. Z mojej rolady wyszło osiem całkiem sporych i bardzo smacznych bułek. Zawijane bułeczki ze szpinakiem podaję za Tosią Składniki Szpinak:200 g mrożonego lub świeżego szpinaku 4-5 łyżek śmietany 18% lub śmietanki kremówki ząbek czosnku łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól
Stare Garybardzo zgrany duet. Jechałam dziś do szkoły, więc szukałam potrawy, którą mogłabym wziąć ze sobą na drugie śniadanie. I na kanadyjskim blogu znalazłam przepis na typowe angielskie [znowu...] bułeczki z dodatkiem kwiatków bzu- trochę podobne do naszych podpłomyków, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. No, może poza obrywaniem bzowych kwiatków. Jako drugie śniadanie sprawdziły się bezbłędnie. BUŁECZKI Z KWIATEM(...)momentu aż z ciasta możemy otrzymać dużą kulę. Kulę wykładamy na stolnicę i formujemy okrągłe placuszki grubości 1-2 cm i średnicy 4-5cm- mi wyszło 12 sztuk. Bułeczki pieczemy po 16 minut- układając je na blasze pamiętamy, że muszą mieć miejsce, żeby wyrosnąć. Surowe bułeczki też prezentują się ładnie Brytyjczycy podają je zazwyczaj z masłem- bułeczkę rozrywa
les mirabellesmaszyniści pociągów w Szwecji, protestując przeciwko zakazowi noszenia szortów, noszą do pracy spódnice. Nic tylko bukować lot do Sztokholmu. Żeby ułatwić wszystkim wczucie się w klimaty skandynawskie proponuję drożdżowe bułeczki- tradycyjnie są z cynamonem- moje zrobiłam trochę bardziej wiosenne. Takie bułeczki jadłam pierwszy raz w Niemczech, potem długo szukałam ich w Polsce i znalazłam- w kawiarni Marcello (pisałam o niej(...)mnie w pracy. Skserowałam go, ciasto wyrobiliśmy u znajomych, którzy posiadają to cacko i mogliśmy się delektować pysznymi bułkami. Ale bez Thermomixa też się da! Oto dowód: SKANDYNAWSKIE* BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RÓŻĄ 600 g mąki 80 g cukru 50 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 100 gram masła 300 ml mleka 2 jajka Na nadzienie 100 g cukru
les mirabelleslubi domowego pieczywa? Jest ktoś taki? Polecam Wam efektowne pełnoziarniste bułeczki drożdżowe z ajwarem i czarnuszką . Te bułeczki to faworyt Piotrka do jedzenia przed TV. Prosto i pysznie… smacznie, zdrowe (bo pełnoziarniste) jeszcze ciepłe drożdżowe bułeczki z dodatkiem ajwaru popijamy np. zimnym mlekiem. Składniki na 9 dużych bułek: 2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml letniej wody(...)przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek. Połowę ciasta smarujemy ajwarem i przykrywamy nieposmarowaną częścią ciasta. Radełkiem tniemy paski ok. 2 cm szerokości. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, zaczynając zwijanie od środka na zewnątrz. Końcówkę ciasta podkładamy pod spód bułeczki. Przygotowane bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBułeczki – tylko 5 składników Pyszne domowe bułeczki chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Idealne na śniadanie lub kolacje. Mi najbardziej smakują z masłem i odrobiną soli. I nic mi więcej nie trzeba Do przygotowania bułeczek potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Składniki: 500 g mąki + do podsypania* 8 g suchych drożdży 2 łyżeczki soli 300 ml ciepłej wody szczypta(...)cukru *Dziś użyłam mąki typ 405 ToTa (bułeczki wyszły jeszcze delikatniejsze w środku) Sprawdza się też mąka typ 500 i 450. ** jeśli używacie świeżych Przygotowanie: Do ciepłej wody wsypujemy drożdże i szczyptę cukru. Mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy jednolite ciasto np. mikserem z hakami lub ręcznie (podsypujemy ręce mąką). Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Blat
Słodkie okruszkiBułeczki bao to taki azjatycki street food. Są bardzo delikatne i neutralne w smaku, dzięki temu można je nadziać na wiele różnych sposobów. Oryginalnie robi się je w bambusowym parowniku, ale jeśli tak jak my nie macie takiego cuda, równie dobrze sprawdzi się zwykły durszlak. Ciasto w zasadzie nie różni się jakoś specjalnie od tego na zwykłe buchty, bao wyróżnia(...)kształt, trzeba je specjalnie uformować, to jednak wcale nie taki trudne. Przepis na bułeczki bao Składniki: Pół szklanki lekko ciepłej wody, 10 g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej , płaska łyżeczka soli, olej, potrzebny będzie też papier śniadaniowy. Jak zrobić bułeczki bao? Do miski wlej wodę, dodaj rozkruszone drożdże i cukier , wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia
Kulinarna PolskaBułeczki bez wyrastania Lubicie świeże, domowe pieczywo ? Szukacie prostego i szybkiego przepisu na bułki? Dziś mam dla Was przepis na domowe bułeczki bez wyrastania . Pyszne i proste w przygotowaniu. Takie szybkie bułeczki to świetny pomysł na śniadanie. Można je też śmiało zabrać do pracy lub na wycieczkę. Spróbujcie. Jak przygotować bułeczki bez wyrastania? Składniki: 500 g mąki pszennej(...)świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 150 ml wody (u mnie gazowana, ale może być zwykła) 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko do posmarowania bułeczek sezam do posypania Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Mieszamy wszystko. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wodę i rozrobione drożdże. Wszystko wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręką
Słodkie okruszkiweekend zawsze piekę coś drożdżowego. Sobotnie śniadanie z domową drożdżówką kojarzy się błogo, nieprawdaż? Ale dzisiejszy wpis to nie tylko przepis na pyszne bułeczki, to także coś dla ducha… Jeżeli masz ochotę i czas, zaparz sobie dobrej herbaty lub przygotuj pyszną kawę i daj się zaprosić na krótki fragment przedstawiający świat mojej bohaterki – młodziutkiej Jagody, która wraz(...)kartach swojego utworu wskrzesiłam małą Kazię, dając jej możliwość zasmakowania chociaż tego fikcyjnego życia… Zapraszam poniżej na ten krótki wycinek powieści. A co nam będzie potrzebne do wykonania bułeczek? Składniki na 18-19 sztuk 500 g mąki pszennej 250 g mleka najlepiej 3,2% 50 g świeżych pokruszonych drożdży 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 85 g masła
Raj dla PodniebieniaProste bułeczki pszenne Dziś polecam proste bułeczki pszenne , czyli zwykłe bułki śniadaniowe upieczone z białej mąki - uniwersalne, do wytrawnych i słodkich dodatków. Proste bułeczki pszenne nie powinny sprawić Wam wiele problemu, ciasto możecie zagnieść dłońmi lub przy użyciu miksera z hakami do ciasta drożdżowego, ale jeśli wybierzecie tę drugą opcję, warto wykończyć zagniatanie ręcznie, bo ciasto jest dość zwarte(...)nabiera lepszej struktury po wyrobieniu w dłoniach. Zwykłe bułeczki pszenne to świetna baza do kolorowych kanapek, a gdy stracą świeżość przygotujecie z nich fantastyczne grzanki. Smacznego :) Proste bułeczki pszenne, składniki: na 8-9 małych bułek: 500g mąki pszennej, 150ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody łyżeczka cukru, 25g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych, 4 łyżki roztopionego masła
Lekcje w kuchniweekend zawsze piekę coś drożdżowego. Sobotnie śniadanie z domową drożdżówką kojarzy się błogo, nieprawdaż? Ale dzisiejszy wpis to nie tylko przepis na pyszne bułeczki, to także coś dla ducha… Jeżeli masz ochotę i czas, zaparz sobie dobrej herbaty lub przygotuj pyszną kawę i daj się zaprosić na krótki fragment przedstawiający świat mojej bohaterki – młodziutkiej Jagody, która wraz(...)kartach swojego utworu wskrzesiłam małą Kazię, dając jej możliwość zasmakowania chociaż tego fikcyjnego życia… Zapraszam poniżej na ten krótki wycinek powieści. A co nam będzie potrzebne do wykonania bułeczek? Składniki na 18-19 sztuk 500 g mąki pszennej 250 g mleka najlepiej 3,2% 50 g świeżych pokruszonych drożdży 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 85 g masła
Raj dla Podniebienialubicie takie zbiorcze posty, dlatego zebrałam dla Was w jednym miejscu przepisy na różnego rodzaju bułki, które z powodzeniem przygotujecie w domu. Wśród nich znajdziecie takie przepisy jak tradycyjne bułeczki z tzw przedziałkiem, bułki z sezamem (które osobiście uwielbiam i które fajnie pasują jako bułki do burgerów), równie pyszne bułeczki majonezowe, bułeczki z mlekiem w proszku, bułeczki jogurtowe, cebulowe(...)przepisów na bułki, dołożyłam Wam 2 przepisy na chleb. Korzystajcie Przepis jak zwykle pojawi się po kliknięciu w opis lub zdjęcie. Bułki z sezamem Bułki z mlekiem w proszku Bułeczki majonezowe Bułki jogurtowe z ziarnami Ciabata Bułeczki z cheddarem i żurawiną Bułki cebulowe z żółtym serem Śniadaniowe bułeczki (z przedziałkiem) Bułki (nie tylko) do burgerów Chleby Chleb z garnka Domowy
Smaki Na TalerzuProste bułeczki śniadaniowe Proste, pyszne, delikatnie maślane bułeczki, które udadzą się nawet początkującemu Bo czasem nie trzeba nic więcej. Takie bułeczki idealnie sprawdzą się na śniadanie (można je przygotować wieczorem) lub kolację. Pyszne z masłem, warzywami, wędliną, serem… Z tym czym każdy lubi najbardziej Bo czy jest coś lepsze niż domowe pieczywo? Patrząc na reakcję mojego męża, który wprost(...)mógł się doczekać aż skończę zdjęcia – myślę, że nie Polecam Wam ten prosty przepis na śniadaniowe bułeczki. Składniki: 320 g mąki pszennej 60 g masła extra OSM Radomsko 1 jajko szczypta cukru mała szczypta soli 125 ml ciepłego mleka Ale! Mleko 1 opakowanie drożdży instant Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek sezam do posypania #WspierajmyNasze Przygotowanie: Masło rozpuszczamy
Słodkie okruszkiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chyba zgodzicie się ze stwierdzeniem, że domowe pieczywo smakuje najlepiej. Pszenne bułeczki z czarnuszką to świetny pomysł na śniadanie. Są one bardzo aromatyczne, mięciutkie, z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi bułek. Tajnikiem smaku tych domowych bułeczek jest czarnuszka, która nadaje im oryginalnego smaku i aromatu. Sam zapach świeżo upieczonych bułeczek jest obłędny. A co dopiero smak… Poniżej(...)znajdziecie przepis na pyszne domowe bułeczki z czarnuszką . Będą idealnym wyborem na śniadanie, a także do pracy czy szkoły. Czarnuszkę możemy oczywiście zastąpić makiem, sezamem czy słonecznikiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ Składniki na 8 sztuk: mąka pszenna – 450 g letnia woda – 200 ml drożdże instant – 7 g cukier – łyżeczka sól – łyżeczka
Przepiski.plDrożdżówki z jabłkami i kruszonką Drożdżówki z jabłkami i kruszonką to wspaniały pomysł na jesienny podwieczorek. Takie drożdżowe, maślane bułeczki z cynamonem pysznie smakują z kubkiem kakao, mleka, herbaty lub kawy. Zobaczcie, jak łatwo przygotowuje się drożdżówki z jabłkami na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Łatwe drożdżówki z jabłkami i cynamonem udadzą się(...)kruszonką możecie przygotować dzień wcześniej - może wyrastać w lodówce jak ciasto na bułki nocne. Z powodzeniem możecie je też mrozić (podobnie jak upieczone drożdżówki). Jeśli chcecie, by Wasze maślane bułeczki z jabłkami były naprawdę pyszne, pamiętajcie o schłodzeniu kruszonki. Zimne i pokruszone na grube okruchy ciasto będzie smakować wspaniale po upieczeniu. Przepis na drożdżówki z jabłkiem i cynamonem jest bardzo
Lekcje w kuchniDelikatne, mięciutkie bułeczki z dużą ilością sezamu. Pyszne! Super się sprawdzą jako bułki do różnego rodzaju burgerów, ale jako śniadaniowe bułeczki wypełnione sałatą, serem i jakąś wędliną też będą pyszne. Ja przygotowałam 6 bułeczek. W trakcie wyrastania wyrosły one bardziej niż przypuszczałam, dlatego możecie dostosować ilość do własnych potrzeb i preferencji i przygotować między 6 a 8 sztuk UWAGA: Ciasto(...)długo, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Przykrywamy. Odstawiamy w cieple do wyrośnięcia (na około godzinę). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy. Dzielimy na 6-8 kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do napuszenia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym z mlekiem żółtkiem. Wierzch posypujemy sezamem. Wstawiamy
Smaki Na TalerzuBardzo prosty przepis na bułeczki na śniadanie czy kolacje. Pysznie smakują z dżemem, czy ulubionym serkiem lub po prostu z samym masełkiem :) Składniki na 12 bułeczek Zaczyn: 15 g drożdży 150 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru Ciasto: 500 g maki pszennej 1 jajko kl L (odrobinę ująć do posmarowania bułeczek) około 30 g roztopionego(...)wody tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, sól, jogurt, jajko wbijamy do miseczki i większą część dodajemy do ciasta a odrobinę ujmujemy do posmarowania bułeczek. Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z reszta składników i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być
Gotowanie...to proste !Bułki czosnkowe Pyszne domowe bułeczki z masłem, czosnkiem i pietruszką. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz puszyste w środku. Już sam zapach bułeczek, który podczas pieczenia roznosi się po całym mieszkaniu przyprawia o zawrót głowy i powoduje ślinotok Polecam! Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru(...)około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Wyrośnięte ciasto wyrabiamy raz jeszcze i dzielimy na 6, 9 lub 12 części – w zależności czy chcemy uzyskać duże, średnie czy małe bułeczki *** *** Z ciasta formujemy podłużne bułeczki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odkładamy ponownie do wyrośnięcia na około30 minut *** *** W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe
Blog z ApetytemZapiekane serowo-czosnkowe bułeczki. Wakacje, to czas kiedy nawet śniadanie nabiera innego wymiaru. Wyjazdy, wycieczki sprawiają, że często jemu je w większym gronie z przyjaciółmi lub rodziną. Wówczas zamiast prostego śniadania w gronie najbliższych całość urasta do rangi małej uroczystości czy też imprezy na świeżym powietrzu. Co podać na takie śniadanie? Ja stawiam na proste rozwiązania. Proste sałatki, dużo warzyw(...)zapiekane serowo-czosnkowe bułeczki, którym nikt nie może się oprzeć. Coś tak prostego, a jednocześnie tak smacznego. Spróbujcie i Wy. Składniki: 4 bułeczki / U mnie domowe jogurtowe, ale można użyć dowolnych, jednak nie polecam kajzerek 1,5 łyżki klasycznej śniadaniowej Bielmar + po 1/3 łyżeczki na bułeczkę 2 plasterki sera typu gouda 1 ząbek czosnku sól i pierz do smaku mieszanka
Słodkie okruszkiJeśli chcecie zachwycić rodzinę w czasie wielkanocnego śniadania, zapraszam Was na dzisiejszy przepis na puszyste i delikatne jak puch drożdżowe bułeczki. Dodatek ziół nadaje bułeczkom niezwykłego smaku i aromatu. Natka pietruszki dodaje nuty świeżości, szczypiorek wyrazistości i pikantności a b azylia lekko orzeźwiającego, słodkiego smaku . Taka k ompozycja ziół tworzy doskonały efekt smakowy, cieszący nasze podniebienie. SKŁADNIKI(...)bułeczek) 400 g m ą ki pszennej 50 g masła 20 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli pęczek ziół (bazylia, pietruszka, szczypiorek) 1 jajko **** INGREDIENTI (10 panini) 400 g di farina 00 50 g di burro 20 g di lievito di birra fresco
La grande e la piccola cuocaBułeczki mleczne to moja słabość. Połączone z domową, kwaskowatą konfiturą malinową, stanowią genialny początek dnia. Są też remedium na smutki, smuteczki i doły. Bułeczki mleczne podczas robienia dają dużo frajdy, są proste, mają delikatne ciasto i w trakcie pieczenia pachną tak, że chciałabym mieć takie perfumy. Z drugiej strony cały dzień pachnieć masłem i drożdżami to chyba udręka dla innych(...)Bardzo długo byłam fanką bułeczek mlecznych sklepowych. Małe miękkie i… no właśnie i: i mające taki skład, że wolałam nie myśleć. Bułeczki mleczne stały się moją obsesją, upiekłam ich kilka wersji. Chciałam zrobić wersję dokładnie taką samą jak ta sklepowa. Dopiero znajomy piekarz uświadomił mnie brutalnie, że musiałabym dodać cały arsenał spulchniaczy, żeby osiągnąć identyczny efekt. Smutek. W książce
ladykitchenjadalna " girlanda, która cieszy nie tylko oko, ale i podniebnie ;) nie tylko wybornie smakuje, ale również pięknie ozdabia stół. W tym roku będzie to girlanda z bułeczek z makiem. Bułeczki s ą puszyste, maślane i ma ł e, w sam raz na jeden kęs. Polecam serdecznie :) **** La ghirlanda di panini con semi di papavero(...)luogo tiepido. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje (na 1 porcj ę przypada ok. 30-35 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki wykładamy na form ę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy je obok siebie z przerw ą ok. 1 cm, tworz ąc okr ąg. O dstawiamy
La grande e la piccola cuocasyropu glukozowo-fruktozowego oraz substancje konserwujące i utrzymujące wilgoć. Zamiast takich marketowych sensacji lepiej zrobić coś pysznego i coś własnego, co zjemy ze smakiem i podamy rodzinie. Jak smakowite bułeczki śniadaniowe Agaty, która zaznacza, że te smakołyki można zrobić także w wersji z jagodami, serem, czekoladą czy kruszonką. Śniadaniowe bułeczki mleczno-maślane na słodko Składniki na 10-15 bułek(...)wówczas ciasto bardzo szybko nam wyrośnie w około 15 minut. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, celem jego odpowietrzenia i dzielimy na 10-15 bułek. Z każdego kawałka formujemy podłużną, owalną bułeczkę, którą umieszczamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. W wyrośniętych bułkach, ostrym
KulinarneImpresje.plDzisiaj zapraszam Was na pyszne, puchate bułeczki drożdżowe, które sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc. Zwinięte w finezyjne gniazdka, wypełnione kolorowymi, cukrowymi jajeczkami stanowią nie lada gratkę dla maluchów, jak również niezwykłą pokusę dla tych starszych. Bardzo polecam! Składniki na bułeczki gniazdka: na 8 sztuk 350 g mąki tortowej (typ 400 lub 405) 20 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka(...)żeby odgazować ciasto, formujemy kulę i dzielimy ją na 8 równych części. Każdą część rolujemy tworząc wałeczek o długości około 40 cm, zwijamy na wzór muszli ślimaka i przekładamy bułeczkę na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem. W tak przygotowaną bułeczkę, w sam jej środek, wkładamy kieliszek (50 ml) z grubego szkła, następnie bułeczki pozostawiamy na około
Rozpustne gotowanieweekend zawsze piekę coś drożdżowego. Sobotnie śniadanie z domową drożdżówką kojarzy się błogo, nieprawdaż? Ale dzisiejszy wpis to nie tylko przepis na pyszne bułeczki, to także coś dla ducha… Jeżeli masz ochotę i czas, zaparz sobie dobrej herbaty lub przygotuj pyszną kawę i daj się zaprosić na krótki fragment przedstawiający świat mojej bohaterki – młodziutkiej Jagody, która wraz(...)kartach swojego utworu wskrzesiłam małą Kazię, dając jej możliwość zasmakowania chociaż tego fikcyjnego życia… Zapraszam poniżej na ten krótki wycinek powieści. A co nam będzie potrzebne do wykonania bułeczek? Składniki na 18-19 sztuk 500 g mąki pszennej 250 g mleka najlepiej 3,2% 50 g świeżych pokruszonych drożdży 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 85 g masła
Raj dla PodniebieniaByć może się domyśliliście, że kolejne posty będą wspominały domowe tahini z czarnego sezamu. Tak, tak, zakiełkowało mi w głowie kilka przepisów z tahini. Na pierwszy rzut proponuję mini bułeczki z czarnym tahini. Bułeczki wyglądają prawie jakby były upieczone z żytniej mąki. Dodatkowo posypałam je sezamem. To jest takie wdzięczne nasionko. Ładnie się prezentuje i jest niezwykle aromatyczne. Mini bułeczki(...)tych, które preferuje płeć męska mojej rodzinki. Można je nadziać czym popadnie, przyrządzić burgery . Grunt, że są świeże i puszyste. Jak myślicie co będzie tematem kolejnego wpisu? Mini bułeczki Składniki: na 16 sztuk 500 g pszennej mąki 1 jajko 270 ml zimnej wody 2 łyżeczki soli 50 ml czarnego tahini 1 łyżka miodu 20 g świeżych drożdży Drożdże i miód
codojedzeniawersji domowej - jest on równie smaczny jak ten z McDonald's i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy. Domowy Big Mac z McDonald's - S kładniki: Bułeczki: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka(...)posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule sałata lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej) kilka
Słodka Stronarybką wędzoną, żeby było ciut na moje wytłumaczenie. Tylko te buły ze sklepu to jakoś tak nie bardzo, więc co? Zakasałam rękawy i niebawem na stole gościły własne bułeczki pszenne na drożdżach. Są bardzo smaczne, dobre również na kolejny dzień. Idealne do pasty jajecznej, wędlin, sera… i ryby wędzonej oczywiście My na co dzień jemy głównie razowe pieczywo(...)pszenne, to u nas naprawdę rzadkość, dlatego potrafię docenić dobre pieczywo;) Bułki nie wyszły gliniaste, następnego dnia były równie smaczne i nie zmieniła się im konsystencja miąższu. Ciasto na bułeczki wyrasta w zależności od temperatury, ok. 30 – 60 min. Bułeczki możecie piec same lub posypać ulubionymi nasionkami. To co dla mnie fajne to fakt, że wszystkie składniki wrzuciłam
Mieszam w Garnkucross buns są to jedne z najbardziej znanych na całym świecie wypieków wielkanocnych. Te bułeczki z krzyżykiem wypiekane są tradycyjnie w Wielki Piątek w wielu krajach: w Australii, Indiach, Pakistanie, Kanadzie i niektórych stanach USA, w Czechach spotkać możemy je pod nazwą "mazanec", a w Nowej Zelandii do ciasta dodaje się kakao i siekaną czekoladę i sprzedaje się je przez(...)cały rok. Co takiego niezwykłego mają w sobie te bułeczki? Drożdżowe ciasto z mąki chlebowej z dodatkiem kardamonu, goździków, gałki i cynamonu, z rodzynkami i skórką pomarańczową i obowiązkowo z krzyżem z białego ciasta na wierzchu. Stąd ich nazwa - bułeczki z krzyżem, krzyżowe chlebki. Podczas Wielkiego Postu te bułeczki są jednymi ze słodyczy, na które sobie pozwalamy, jednak zgodnie
Obiad gotowyChcecie zaimponować rodzinie własnoręcznie przygotowanymi bułeczkami? A może w Waszej piekarni ulubione bułeczki nie smakują już tak jak kiedyś? Nie macie zaufania co kryje się w ich wnętrzu? Chcecie wiedzieć dokładnie co jecie? Jeśli na którekolwiek pytanie odpowiedzieliście twierdząco, zachęcam do przygotowania tych pysznych bułeczek. Ja użyłam mąki razowej, ale równie smaczne wyjdą przygotowane z mąki pszennej. W domu wszyscy(...)bardzo lubimy te bułeczki i choć korci mnie by napisać, jak większość na nie mówi, nie zrobię tego, bo myślę, że nie wypada;) 400 g mąki chlebowej 1 i 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru opakowanie suchych drożdży (7g) 120 ml letniego mleka 175 ml letniej wody Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy wraz z drożdżami oraz resztą składników. Wyrabiamy ciasto
Smaki Na TalerzuSerowe bułeczki – pyszne i proste w przygotowaniu Serowe bułeczki – pyszne i proste w przygotowaniu. Serowe bułeczki powstały z potrzeby czegoś pysznego, małego i lekko słonego. Mieliśmy siedzieć rodzinnie wieczorem oglądając jakiś film ( już nie pamiętam co to było ;). Wymyśliłam, że zrobię coś pysznego, żeby było pysznie. Powstał hummus , powstało guacamole, domowe tortille , frytki z warzyw i właśnie(...)bułeczki. Serowe bułeczki 180 ml wody 80 gram masła 0,5 łyżeczki soli szklanka mąki 3 duże jajka 2 kulki mozzarelli startej na tarce 5 dkg tartego parmezanu natka pietruszki posiekana świeżo mielony pieprz Rozgrzej piekarnik do 180 C. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól wszystko dokładnie mieszamy, gdy całość zacznie wrzeć dodajemy
Kuchnia na wzgórzuDrożdżowe bułeczki ze śliwkami, pyszne ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, pyszne ! Upiekłam je ( w piekarniku sąsiadki, bo ja dalej nie mam piekarnika ;(( ) z okazji odwiedzin na obozie harcerskim u moich dzieci. Od pięciu lat, jadąc ich odwiedzić przywożę dla kadry obozowej coś słodkiego , jakieś ciasto jednym słowem :) bo tego na obozie najbardziej im brak(...)było i tym razem, chciałam upiec coś pysznego i z tego co powiedzieli oddając mi formę – udało się, drożdżówki były lepsze niż od Babci :) Hurra ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 5 dkg drożdży szklanka ciepłego mleka 70 dkg mąki pszennej 1 kostka masła 4 jajka 2o dkg cukru 12 śliwek przekrojonych na pół
Kuchnia na wzgórzubułeczki wymyśliłam na poczekaniu. Bo „coś za mną chodziło”.... Nie wiadomo co, ale miałam ochotę coś upichcić. Idealnym rozwiązaniem okazały się te bułeczki, tym bardziej, że spodziewaliśmy się kilku ważnych gości... córka z zięciem i z wnuczkami. To był strzał w 10! Bułeczki szły jak przysłowiowa woda. Składniki na ciasto: 800 g mąki krupczatki 200 g masła 150 g margaryny(...)przełożyłam do garnka z soczewicą. Wsypałam mieloną paprykę i dobrze wymieszałam. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Blaszkę do pieczenia wyścieliłam arkuszem papieru do pieczenia i układałam na nim moje bułeczki. Wszystkie posmarowałam rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzelka. Kiedy blaszka się zapełniła bułeczkami, wstawiłam ją do piekarnika na około 25 minut aż nabrały złocistego koloru. Gorące bułeczki wyjęłam z piekarnika, przełożyłam
Kuchnia u Krysidobre ciacho potrafi zdziałać cuda? Do tego kubek kakao lub mleka i od razu buzia uśmiecha się do świata :) Drożdżowe ciasto maślane i masa krówkowa to pyszne połączenie. Bułeczki nadziane słodką krówką są proste do zrobienia. Potrzeba tylko troszkę cierpliwości, bo drożdżowe ciasto nie lubi popędzania. Musi wyrosnąć w swoim tempie, czasami krócej, czasami dłużej. Pracy przy nim mniej niż(...)przy innych ciastach. Tylko czas, cierpliwość i w domu pięknie pachnie :) Składniki na około 20 średnich bułeczek: 3 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 150 g masła spora szczypta soli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: puszka masy krówkowej kilka łyżek mleka kilka łyżek cukru (użyłam brązowego) Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepyszne maślane bułeczki, w sam raz na niedzielne śniadanie. Cudownie mi ę kkie, puszyste, pachnące masłem. Polecam podawać je jeszcze ciep ł e z kremem z ricotty i czekolady. SKŁADNIKI Ciasto na 10 bułeczek 250 gr mąki pszennej 65 gr masła (wcześniej wyjętego z lodówki, żeby było miękkie) 40 gr cukru 125 ml mleka 3 żółtka(...)świeżych drożdży sól Krem 200 gr ricotty 100 gr czekolady gorzkiej PRZYGOTOWANIE Bułeczki Pieczenie bułeczek zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. W małej miseczce należy pokruszyć drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki letniego mleka. Mieszamy szybko do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 10 minut. Do miski wsypać mąkę
La grande e la piccola cuocaPrzepyszne w smaku bułeczki, które polecam na śniadanie, drugie śniadanie, kolację czy przekąskę na drogę, do pracy, na uczelnię... Mimo, że wydają się pracochłonne wcale takie nie są - to zasługa ciasta, z którym super się pracuje, szybko "wychodzi" z miski i z łatwością zapełnimy przygotowane brytfanny gotowymi bułeczkami (po wyrobieniu jest dość elastyczne, wyrośnięte dobrze się skleja). Ja zdecydowanie będę(...)nich wracać! Przepis na te bułeczki Mama dostała od Cioci (pozdrawiam Ciocię;) z tego co wiem też wczoraj piekła;)). Właściwie to dostała skrócony przepis na ciasto i kruszonkę, bo nadzienie jest kwestią gustu lub aktualnej ochoty. Mama upiekła wg próbowanego wzorca, czyli z serem - i były pyszne! Trudno mi się było od nich oderwać :))) A ja upiekłam je już drugi
Kolorowy PrzepisownikBułeczki krówkowe z orzechami to zawijane drożdżówki, skrywające w swoim wnętrzu pyszną masę krówkową oraz orzeszki ziemne. Bułeczki wykonuje się identycznie jak cynamonki , z ulubionego przeze mnie do tego rodzaju wypieków ciasta drożdżowego. Z podanych składników przygotujecie 6 bułeczek . Jedna bułeczka ma około 230 kalorii. Bułeczki krówkowe z orzechami Składniki: CIASTO 165g mąki pszennej 5g drożdży świeżych 100ml wody(...)się klei, podsypywać mąką - na całej powierzchni placka rozsmarować masę krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami - placek zwinąć dość ciasno w rulon, ostrym nożem pokroić na 6 dość grubych plastrów - bułeczki ułożyć rozcięciem do góry, w sporych odstępach od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (koniecznie, gdyż masa krówkowa podczas pieczenia może częściowo wyciekać z bułeczek) - bułeczki wstawić do piekarnika
Smakołyki BerenikiDzisiaj przygotowaliśmy bardzo smaczne bułeczki z sezamem i świeżymi ziołami. Bułeczki świetnie sprawdzą się jako dodatek do grilla, ale również jako świeże pieczywo na niedzielę, czy inny dzień wolny. Przepis jest na tyle elastyczny, że każdy łatwo dopasuje je do własnego gustu, dobierając odpowiednie zioła, ale o tym za chwilkę. Więc do dzieła. Przepis Składniki: 400g mąki 1 opakowanie proszku(...)pieczenia szczypta soli 200g tłustego twarożku pęczek ziół (mogą być różne) 6 łyżek sezamu 1/2 szklanki mleka ok 4 łyżek mleka skondensowanego (do posmarowania bułeczek) W dzisiejszych bułeczkach, mamy pietruszkę i bazylię, bo akurat takie zioła mieliśmy w domu, śmiało można dać inne. Ze szczypiorkiem bułeczki będą ostrzejsze, a z czosnkiem będą jeszcze lepiej pasować na grilla. Przygotowanie: Mąkę
KasiaiKrzysiu.plwięc i owoców całe mnóstwo. U nas w ogrodzie resztka czarnych malin (tak dokładnie – nie jeżyn tylko malin ) więc aby się nie zmarnowały postanowiliśmy zrobić pyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 60 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 125 g serka mascarpone - 25 g masła - 1 jajko - szczypta soli - zaczyn Składniki(...)mleka - 1/2 łyżeczki mąki - 1/2 łyżeczki cukru Składniki na farsz: - 150 g czarnych malin - cukier Dodatkowo do posypania cukier puder oraz mleko do smarowania. Składniki na 10 bułeczek. Nasze bułeczki zaczynamy od zaczynu. Drożdże kruszymy, łączymy z mąką i cukrem i rozpuszczamy w ciepłym mleku (nie gorącym żeby nie zabić naszych drożdży i nie zimnym bo będzie problem
Kuchenne WariacjeCoś mnie dzisiaj wzięło na bułeczki drożdżowe. Dawno nie robiłam, więc przygotowałam całą furę! I dobrze, bo jak zwykle wyszły genialne! Tym razem przygotowałam bułeczki z truskawkami i rabarbarem, bo sezon rabarbarowy już chyli się ku końcowi, wiec należy korzystać! Bułeczki wyszły obłędne! Puszyste, mięciutkie, a dzięki dodatkom wyjątkowo soczyste. Polecam! Składniki na bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem(...)swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek o grubości co najmniej 5 mm, brzegi każdej bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem. Rabarbar oraz truskawki myjemy i obieramy. Rabarbar dzielimy na 5 mm kawałki i równomiernie układamy na bułeczkach, dokładamy truskawki (najlepiej użyć truskawek mrożonych, gdyż wtedy nie wyschną
Rozpustne gotowanieczym często się zapomina. Choćby najlepsze mięso, ale podane w pieczywie kiepskiej jakości nie będzie smakowało tak, jak powinno. Zrobienie pieczywa często kojarzy się z trudnym czasochłonnym procesem... te bułeczki są zupełnym zaprzeczeniem powyższego :) Jedyne, co zajmuję nieco czasu to czekanie aż ciasto wyrośnie. Bułeczki są przepyszne, mają chrupiącą skórkę i mięciutki puszysty środek- są idealne! Dodatek mleka w proszku(...)serwowane burgery w "sieciówkach", ale w smaku są od nich o niebo lepsze. Świetnie smakują też podane na śniadanie z samym masłem i filiżanką ulubionej kawy. SKŁADNIKI ( 4 duże bułeczki) 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + ewentualnie do podsypania 1/4 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki letniej wody łyżka masła 1 jajko duża szczypta soli 1 łyżeczka drożdży instant dodatkowo
DefinicjaSmaku