bułeczki - 9699 przepisów (strona:33/647)

Bazyliowe bułeczki z frankfurterkami 166

Bazyliowe bułeczki z frankfurterkami. Proste w przygotowaniu, idealne na przyjęcie, wycieczkę, a nawet do pracy czy na studia. Pyszne bazyliowe bułeczki z frankfurterkami. U mnie w domu znikają zawsze w mgnieniu oka. Nawet moje maluchy je uwielbiają. Takie bułeczki możecie również przygotować z innymi cienkimi kiełbaskami, ale ja zdecydowanie polecam Wam frankfurterki. Spróbujcie. Składniki: 500 g mąki pszennej + do podsypania(...)szklanka ciepłego mleka 2 małe szczypty soli ziołowej 1 pełna łyżeczka mielonej suszonej bazylii + do posypania bułeczek 3 łyżki oleju 2 jajka klasy M + 1 jajko do posmarowania bułeczek 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie frankfurterek śląskich Henryk Kania Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki, całość mieszamy i odstawiamy, aby rozczyn

Słodkie okruszki
Skoleboller – drożdżówki z budyniem 197

Skoleboller czyli norweskie szkolne bułeczki, to nic innego jak drożdżówki z budyniem. Osobiście nigdy nie kupowałam drożdżówek. Nigdy mi one nie smakowały. Co innego domowe!:) Zwłaszcza z tego przepisu. Chciałabym Wam napisać jak bułeczki smakowały następnego dnia, ale po prostu nie mogę – nie ostała się ani jedna. Drożdżówki wyszły niesamowicie puszyste i mięciutkie. Smakowały nam wszystkim bardzo. Pomimo tego(...)lukier posypany kokosem nadaje im uroku, następnym razem zrobię jednak bez niego – nie będą aż takie słodkie:) Bułeczki: 325 ml mleka 3,2% 50 g masła 500 g mąki pszennej 75 g drobnego cukru 1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu pół łyżeczki soli 7 g drożdży suchych 1 jajko Masa budyniowa: 4 żółtka 40 g mąki ziemniaczanej 500 ml mleka

Smaki Na Talerzu
Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II 228

przepisem musiałam jeszcze powrócić. Jego popularność przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Kto jeszcze nie piekł bułeczek drożdżowych puszystych jak bawełna niech żałuje, ale może nie do końca. Tym razem przedstawiam Wam przepis już dopracowany. Niewyjaśnioną tajemnicą poprzedniego wpisu była mąka, a dokładniej – tak naprawdę nie wiedziałam z jakiej mąki zostały upieczone oryginalne bułeczki. Mąka luksusowa typ 550 (której wtedy użyłam) nieźle(...)bardzo elastyczne, a efekt końcowy był dla mnie ogromną satysfakcją. Na zakończenie wpisu polecam tekst właśnie o niej, bo jest na tyle nietypowa, że zasługuje na poświęcenie większej uwagi. Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II. Składniki na 12 bułeczek: - 500 g mąki manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf - 240 ml ciepłej wody - 6 łyżeczek cukru

mojewypiekiinietylko
Bułeczki żytnio-orkiszowe 122

Ponieważ szykował się nam wyjazd, a na wyjeździe trzeba coś zjeść, postanowiłam upiec bułeczki żytnio-orkiszowe z płatkami owsianymi. Czasami podczas pobytu w innym mieście, najnormalniej nie mam ochoty na nic kupnego do jedzenia i niekiedy wręcz zmuszamy się pójściem do jakiejś restauracji na zjedzenie czegoś. Takie domowe kanapki z pysznych bułeczek, rozwiązują ten problem. Z podanej porcji wychodzi(...)bułeczek, w zależności od wielkości. Bułeczki w smaku przypominają popularne z dzieciństwa grahamki. Są bardzo sycące, jedna kanapka z takiej bułki i jesteście najedzeni. Polecam tradycyjnie zabawę z mąkami. Ja akurat teraz nie miałam mąki orkiszowej, więc zastąpiłam ją mąką owsianą. Doskonale sprawdzi się również w tym wypadku gryczana, nadając charakterystyczny posmak. Do ciasta na bułeczki możecie dodać ulubione ziarna

Mieszam w Garnku
Mleczne bułeczki z makiem 198

Mleczne bułki z makiem uwielbiamy gdy są świeże, gorące i puszyste, te bułeczki mają lekko maślany smak i do tego są delikatnie słodkie. Najpyszniejsze są zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, pierwsze 2 zjadamy z Piotrem bez niczego jeszcze gorące, mimo, że babcia mnie zawsze ostrzegała, żeby poczekać aż przestygną, bo od gorących bułek można dostać skrętu kiszek, ale jakoś nigdy(...)się te kiszki nie skręciły ! Następnego dnia bułeczki też są świeże, ale u nas rzadko jakaś zostaje, a gdy czasami jakaś przypadkiem zostaje też smakuje wyśmienicie My lubimy jeść mleczne bułki z konfiturą, w tym zestawieniu kochają je chyba wszyscy, zarówno dzieci i dorośli. Taki zestaw to smak dzieciństwa, przynajmniej mojego. Podobne w smaku bułki kupowałam sobie w pobliskiej cukierni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki z rukolą i serem 268

Polecam mój kolejny przepis na pełnoziarniste drożdżowe bułeczki tym razem z pesto z rukoli i tartym serem pleśniowym. Ostatnio podawałam przepis na rewelacyjne drożdżowe bułeczki z ajwarem. Bułeczki z rukolą i serem również są rewelacyjne w smaku, śmiem nawet twierdzić, że są ciut smaczniejsze niż te z ajwarem, ale to moje zdanie! Aby się przekonać, które drożdżowe bułeczki są smaczniejsze(...)musicie sami je upiec i ocenić! Bułeczki z rukolą i serem: Składniki na 9 dużych bułek: 2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie drożdży instant (8 g) 2 łyżki roztopionego masła ponadto: garść rukoli ½ łyżeczki oliwy mały kawałek sera pleśniowego Przygotowanie: Rukolę z oliwą szatkujemy. Masło rozpuszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki cynamonowe 46

Szwedzkie bułeczki cynamonowe z nadzieniem waniliowym mogą być świetną propozycją na drugie śniadanie, deser, a może nawet „chudszą” opcją na Tłusty Czwartek ? Jak kto woli… ? Powiem tylko, że bułeczki są delikatne i mięciutkie i smakują wyśmienicie ? Uwaga: szklanka 200 ml Z podanej porcji przygotujecie około 20 bułeczek. Składniki na ciasto: 25 g drożdży 250 letniego mleka 1 jajko(...)szklanką delikatnie zaznaczam kółka. Na kółka kładę trochę kremu, smaruję brzegi kółek białkiem i przykrywam drugą połową ciasta. Następnie szklanką wykrawam kółka (zdjęcia pomocnicze na końcu ? ). Boczki dociskam i bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie bułeczki przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Dodatkowo

Słodki sentyment
Szybkie bułeczki śniadaniowe, które przygotujesz w 5 minut – tylko z 3 składników 88

wkawiarence.pl Szybkie bułeczki śniadaniowe – ciepłe, zdrowe i które przygotujesz dosłownie w 5 minut! Brzmi jak bajka? Spróbuj i przekonaj się sama! Zapisałam – szybkie bułeczki śniadaniowe – ale możesz je równie dobrze zrobić na kolację czy do zupy a’la krem. Bułeczki przygotujesz dosłownie w ciągu 5 minut! Podaje Ci proporcję na 3 szybkie bułeczki śniadaniowe mniej więcej(...)rana. Te szybkie bułki na śniadaniowe zrobisz sama w 5 minut! Do przygotowania szybkich bułek potrzebujesz tylko 3 składniki, które z pewnością masz w domu! Składniki na szybkie bułeczki na śniadanie : 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 dag mąki pszennej wieloziarnistej / kokosowej oraz szczypta soli, pół łyżeczki cukru trzcinowego/białego Przygotowanie szybkich bułeczek śniadaniowych: Umyj jajka i oddziel

W Kawiarence
Drożdżowe bułeczki z lukrem i owocami – mięciutkie i puszyste 72

Drożdżowe bułeczki z lukrem i nadzieniem budyniowym z owocami to prawdziwie niebiański przysmak, który można zjeść na śniadanie, deser do popołudniowej kawy czy wziąć ze sobą do pracy lub szkoły. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a budyń, kwaśne wiśnie i słodki lukier tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Takim bułeczkom nie można się oprzeć! Składniki na drożdżowe bułeczki z lukrem i owocami(...)żółtko. Kiedy mleko zacznie się gotować, powoli wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aż stanie się gęsty. Odstawiamy do przestygnięcia. Wiśnie drylujemy i oprószamy mąką ziemniaczaną.   Przygotowanie bułeczek Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat posypany mąką i jeszcze raz wyrabiamy, podsypując taką ilością mąki, aby gładko odchodziło od dłoni. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich znowu

e-PrzepisyKulinarne
Majonezowe bułeczki – delikatne i mięciutkie 65

Majonezowe bułeczki – delikatne i mięciutkie Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe bułeczki. Bułeczki majonezowe. Tak, dobrze czytacie. Do ciasta dodałam majonez. Dlaczego? Dzięki temu dodatkowi bułeczki są bardziej mięciutkie i dłużej zachowują swoją świeżość. Majonez nie jest wyczuwalny w smaku Polecam i Wam ten prosty przepis na pyszne domowe bułeczki z majonezem. Miłego dnia moi drodzy Składniki(...)podsypania 25 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki soli 1 żółtko jajka klasy M 100 ml majonezu – u mnie delikatny 3/4 szklanki mleka 50 g cukru sezam do posypania bułeczek i białko do posmarowania Przygotowanie: Mleko podgrzewamy. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Do mleka wkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Mieszamy składniki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy majonez, resztę

Słodkie okruszki
Przepisy na drożdżówki – TOP 10 73

przepisów na te pyszne wypieki, które zachwycą Twoje podniebienie! Wśród dziesięciu propozycji znajdziesz zarówno tradycyjne, klasyczne smaki, jak i oryginalne, nowatorskie połączenia. Od miękkich drożdżówek z makiem, po dyniowe bułeczki z gruszką – każdy znajdzie coś dla siebie. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem czy początkującym kucharzem, te przepisy zapewnią Ci łatwą i przyjemną przygodę w kuchni. Sprawdź również(...)bagietki czosnkowe – https://viagusto.pl/miekkie-bagietki-czosnkowe-bez-jajek/ Sprawdź przepisy na drożdżówki Przepis na drożdżówki z kremem cytrynowym – lemon curd (wegańskie) Przepis na drożdżówki z cytrynowym kremem, czyli lemon curdem! Bułeczki, jak i lemon curd są wegańskie. Orzeźwiające nadzienie świetnie komponuje… ZOBACZ PRZEPIS Mini chałki – miękkie bułeczki drożdżowe z kruszonką Przepis na bułeczki drożdżowe z kruszonką, czyli mini chałki

Via Gusto
Bułeczki kardamonowe z pomarańczą 57

wykonania dzisiejszego przepisu zainspirowała mnie siostra i jej wojaże do Szwecji, gdzie niezwykle popularne są klasyczne kardamonowe bułeczki . Postanowiłem troszkę je podkręcić i ukręcić bułeczki kardamonowe z pomarańczą i odrobiną cynamonu… Oj to połączenie jest fenomenalne! Idealne drożdżówki z kardamonem do porannej kawy, w drogę lub do poczęstowania znajomych i nieznajomych… Sprawdzą się zawsze i wszędzie. Bułeczki kardamonowe(...)pomarańczą Co jest wyjątkowego w tych bułeczkach? Z pewnością ich wygląd! Są zwijane dokładnie tak, jak moje ukochane bułeczki czosnkowe . Ponadto zamiast polewać je lukrem lub dekorować cukrem pudrem, wysmarowałem je glazurą na bazie marmolady pomarańczowej i soku pomarańczowego… To właśnie ona nadaje im nie tylko dodatkowego smaku, ale również wilgotności i lepkości. Całość została zwieńczona płatkami migdałów. Wygląd

Blendman
Drożdżówki z serem 172

nadzienie pyszne i wilgotne. Niebo w gębie. Moje drożdżówki z powodzeniem zastąpią kanapki do szkoły lub pracy. Zachowują świeżość przez kilka dni. Są puszyste, syte i przede wszystkim smaczne. Bułeczki wykonasz w 30 minut. Ciasto drożdżowe wyrasta w 60 minut. Bułeczki wyrastają w 20 minut. Czas pieczenia wynosi zaledwie 25 minut w temperaturze 170 stopni C z opcją grzania góra(...)cukru waniliowego (1 łyżka) 50 g cukru pudru 2 żółtka ze średnich jajek (z białek możesz zrobić kokosanki ) 2 łyżki masła Opcjonalnie dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem cukier puder do posypania lub lukier do polania (wymieszaj 3 łyżki sok z cytryny oraz 2/3 szklanki cukru pudru) Wykonanie zawijanych drożdżówek z serem Wszystkie składniki powinny być w temperaturze

Ania gotuje
Bułeczki pizzowe 181

Jakiś czas temu na kolację przygotowałam bułeczki pizzowe z przepisu znalezionego w sieci. Muszę powiedzieć, że wyszły świetne. Zrobiłam około 18 małych bułeczek, rozłożonych na dwie blaszki. Część posmarowałam roztopionym masłem, a część, rozbełtanym z niewielką ilością wody, jajkiem. Bułeczki faktycznie smakiem przypominały pizzę. Niezwykle przyjemnie sięgało się po kolejną W tym przepisie wykorzystałam nieco inną metodę nadziewania bułeczek. Bułki(...)nadziewało się w ten sposób dosyć szybko i przyjemnie, ale podczas pieczenia, bałam się, że wszystkie łączenia puszczą i bułeczki się pootwierają Częściowo tak się właśnie stało, dlatego jeśli chcesz, myślę, że równie dobrze sprawdzi się tradycyjna metoda, w której na rozwałkowane porcje ciasta nakłada się nadzienie i zawija, zamykając nadzienie w środku. W tym wypadku należy pamiętać, by układać

Smaki Na Talerzu
Brioszki z pieczonym serem Camembert 78

Brioszki to małe, francuskie bułeczki maślane. Bułeczki te są mięciutkie, intensywnie maślane i mają piękną złocistą skórkę. Można je robić ze zwykłego ciasta lub dodać do niego kawałki czekolady bądź suszonych owoców. Te bułeczki są fantastyczne podane jako bułeczki śniadaniowe lub jako dodatek do zup czy zimnych przekąsek. Ja brioszki lubię zajadać posmarowane dżemem owocowym lub czekoladą. Dzisiaj zapraszam(...)brioszki w nieco innym wydaniu, gdyż pieczone z serem Camembert i tak też serwowane. Bułeczek nie wypełniam serem lecz zapiekam go pośrodku piekących się bułek. Tak przygotowane brioszki są świetne jako przekąska imprezowa. Przygotowanie brioszek zaczynam od zrobienia ciasta. Jest to ciasto na bazie drożdży , do którego to ciasta dodaję również jajka, mleko, mąkę, odrobinę cukru oraz soli i sporą

MeCooks