Moje dzieci bardzo lubią wypieki z nadzieniem orzechowym, a te bułeczki są tak pyszne, że po upieczeniu znikają w tempie ekspresowym. Spróbujcie Składniki: – 280g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 125ml ciepłego mleka (około 40stopni) – 1,5 łyżeczki drożdży instant lub 15g świeżych – 25g miękkiego masła + 30g masła do posmarowania bułeczek – 4 łyżki cukru(...)wystudzone masło, sól, ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto będzie się kleić do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, inaczej bułeczki będą zbyt „zbite” i twarde. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1- 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić
Smaki Arminepółce. Nie skreślajcie tego przepisu jeśli nie uda Wam się kupić mąki Manitoba, zróbcie go z pszenną w typie 650 lub 750 i cieszcie się smakiem tych pysznych bułeczek, bo dzięki trochę dłuższemu czasowi przygotowania mała ilość drożdży pozwala na ich piękne wyrastanie, a drożdże nie są wyczuwalne w smaku tak jak w innych wypiekach na drożdżach. Bułeczki pozostają też(...)kilka razy. Aby robić to sprawnie kup sobie plastikowy lub metalowy skrobak do ciasta, idealny do przekrajania ciasta, składania go. Przyda Ci się wielokrotnie do chlebów czy bułeczek. Do ciabatt jest wręcz konieczny bo ciężko bez niego będzie Ci przełożyć bułeczki na blachę do pieczenia. Po złożeniu przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw je na blacie na 30 minut
nietylkopasta.plBardzo lubię te wianki drożdżowe z żurawiną i migdałami i polecam wypróbować ten przepis i tak naprawdę bułeczki te można zrobić z ulubionym nadzieniem i posypać ulubionymi orzechami. Spróbujcie Składniki: – 260g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 75ml mleka (u mnie 3,2%) – 15g świeżych drożdży lub 4g drożdży instant – 40g masła – 40g cukru(...)powstałych pasków zrobić „warkocz”, połączyć dwa końce i mocno zlepić i uformować kółko. Tak jak zostało przedstawione na zdjęciach. W ten sam sposób uformować resztę wianków. Gotowe bułeczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i odstawić na kolejne 30-60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte wianki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami migdałów
Smaki Arminemojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej(...)więc przełożyć je na podwójną gazę i zostawić na noc, aby nadmiar wody ściekł lub lekko wycisnąć. Serdecznie polecam. Składniki na 12 bułeczek: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki ciepłego mleka (u mnie sojowe) 1/2 szklanki maku 25 g masła roztopionego i ostudzonego 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25 gr świeżych drożdży
moj przepis nanajlepsze włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy BUŁECZKI CYNAMONOWE Przygotowanie : około 3 h Składniki ciasto drożdżowe: – 250 ml ciepłego mleka – 7-8 g drożdży suszonych (1 saszetka) – 500 g mąki pszennej – 50 g cukru białego(...)cynamonowego, zostawiając z jednego boku około 1 cm luzu. Przyda się ten centymetr aby zalepić rulon na końcu. Roluj delikatnie ciasto a następnie pokrój je w poprzek na 12 bułeczek, około 2 cm grubości każda. Najlepiej przekroić rulon na pół, następnie na ćwiartki i każdą z czterech ćwiartek na 3 równe części. Postępuj identycznie z drugą częścią ciasta i składników
nietylkopasta.plBułeczki z kalafiora z pastą z awokado Dzisiaj krótko i na temat. Bez zbędnych dyskusji i opowieści. No i wreszcie coś wytrawnego, i bez dyni. Chociaż dynia gości u nas na stole nieprzerwanie od kilku dobrych dni… Ale postanowiłam przerwać schemat i dzisiaj prezentuję przepis na bułki z kalafiora z pastą jajeczną z awokado. No może udało mi się(...)połowie, bo kalafior też gdzieś się tutaj ostatnio pojawił… Danie to uważam za super pomysł na weekendowe śniadanie. Zarówno bułeczki, jak i pastę można przygotować poprzedniego dnia wieczorem i rano cieszyć się praktycznie gotowym śniadaniem. Prawie tak łatwo, jak za dawnych czasów, kiedy kupowało się gotowe pieczywo i wystarczyło tylko skombinować coś do niego… Ach, nieraz wracam myślami
Modern Cave Girlbazie szybkiego ciasta drożdżowego , bez wyrastania przygotowałam ostatnio bułeczki cynamonowe. Moje Dziecię uwielbia wszystko co z cynamonem: ciasteczka, ślimaczki cynamonowe, bułeczki, itp. Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest jego szybkość przygotowania. Zalewamy wszystko bardzo ciepłym mlekiem z masłem, mieszamy i mamy gotowy półprodukt. Pozostaje tylko odpowiednie nadzianie i upieczenie i już możemy się delektować pysznymi bułeczkami. Z poniższych ilości wychodzi(...)sztuk puszystych bułeczek. Składniki: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub typ700 lub pszennej) - 1/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol z niewielkim dodatkiem cukru trzcinowego) - 64g masła - 250ml mleka - 1/4 szklanki oleju - 30g świeżych drożdży - 3 żółtka - szczypta soli Masa cynamonowa: - ok.12g cynamonu - 40-50g masła - ok.1/5-1/4 szklanki cukru Żółtka rozcieramy w misie miksera z cukrem (i ksylitolem gdy dajemy
Smaczne Zdrowebułeczki są przepyszne! Delikatne i puszyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Skórka pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień po wypieku. Są idealne na śniadanie i na małą przekąskę w ciągu dnia. Spróbujcie Składniki: – 500g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 130ml mleka – 130ml wody – 75g masła – 1op drożdży instant (7g) – 1 łyżeczka soli(...)odstawić w ciepłe miejsce (około 35-40 stopni) na 45-60minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części po około 70g i uformować bułeczki o dowolnym kształcie. Jednocześnie zagotować wodę w dużym, szerokim garnku ( ja robiłam w dużej, wysokiej patelni), dodać sodę i wymieszać. Będzie się mocno pienić, ale bez obaw, tak powinno być
Smaki ArmineBułeczki czosnkowe lubi chyba każdy, nawet osoby, które na co dzień za czosnkiem nie przepadają. Bułeczki to jednak co innego. Pasują do wielu okoliczności – jako dodatek do śniadania, lunchu, czy też kolacji. Pasują również na przyjęcie, czy też jako jedzenia do zabrania w podróż. Wbrew pozorom nie wymagają dużych nakładów pracy – to prawda, ciasto drożdżowe jest czasochłonne(...)naprawdę przez większość czasu nie wymaga Twojej uwagi. Rośnie samo, a Ty w tym czasie zajmujesz się swoimi sprawami A zapomniałam dodać, te bułeczki kryją w sobie małą niespodziankę – pyszny, aromatyczny ser, który nadaje im wyjątkowego aromatu i smaku To co, kto się skusi :)? Bułeczki czosnkowe przepis na 10 bułeczek 30 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 250 ml ciepłej
365 dni dookoła kuchniCzas Przygotowania : 30 min Czas Gotowania : 30 min Gotowe w : 2 h Liczba porcji : 15 bułeczek Często piekę różnego rodzaju bułeczki, ale te podbiły serca mojej rodziny. Po pierwsze są niesamowicie pyszne, po drugie ziemniaki powodują, że są pulchne, a po trzecie na drugi dzień są nadal tak samo świeże jak zaraz po upieczeniu. Co ciekawe, do włoskich bułeczek(...)można użyć ziemniaków z obiadu . Po przepisy na moje wypieki zapraszam na uDolores.pl/wypieki . Składniki na bułeczki 30 dkg mąki 30 dkg kaszy manny 20 dkg ugotowanych ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek 360 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży Składniki do smarowania bułeczek 30 ml oliwy z oliwek 2 łyżeczki oregano Sól Opcjonalnie: Czarnuszka Słonecznik
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyMoje pierwsze bułeczki z wykorzystaniem dyni. A do tego takie pyszne! Teraz, kiedy mamy dynię pod dostatkiem najlepiej je zrobić, bo kiedy będziemy mieć dostęp do pur é e z dyni ? No chyba, że tak jak ja, macie zawekowane kilka słoiczków ;) Bułeczki są pyszne, puszyste i do tego ten delikatnie żółtawy kolor, ahhh co tu więcej można mówić? Dzięki dyni(...)bułeczki są wilgotne w środku i utrzymują świeżość nawet następnego dnia. Ja część zamroziłam i mam kilka bułeczek awaryjnych - wystarczy, że wrzucę je na 5-10 min do nagrzanego piekarnika i mam ciepłą bułeczkę na śniadanie. Składniki (na 10 sztuk bułeczek): - 0,5 szklanki puree z dyni - 2,5 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży (lub 7g drożdży instant
CookYourselfZapraszam na słodki eksperyment migdałowe ślimaczki z bitą śmietaną. Migdałowe ślimaczki to moje ulubione bułeczki z kardamonem nadziewane masą migdałową zwaną też masą marcepanową. Oczywiście już same migdałowe ślimaczki wywołuję u mnie najwyższy stopień zadowolenia ale jak nadziałam je bitą śmietaną to po prostu byłam w ekstazie. Pomysł na tego typu słodkie bułeczki wziął się z przepisu na szwedzkie bułeczki(...)semla . Oczywiście migdałowe ślimaczki to nie pierwsze słodkie bułeczki nadziewane marcepanem , które pojawiły się na blogu co do jedzenia. Uwielbiam drożdżowe wypieki. Podjadam drożdżowe bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przypieczona masa marcepanowa jest pyszna. Bułeczki są w miarę slodkie. Nie jest to wypiek nie wiadomo jak słodki ale jeśli wolicie, to do ciasta możecie dodać więcej cukru. Ja dodałam
codojedzeniaDrożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą są przepyszne – mięciutkie i puszyste. Idealne na śniadanie albo na deser w towarzystwie gorącego mleka lub kakao. Do ich nadziania można wykorzystać również budyń, dobrej jakości dżem (ważne, żeby nie był zbyt rzadki), czy biały ser. Ich wykonanie jest co prawda czasochłonne, gdyż jak to z ciastem drożdżowym bywa – trzeba czekać aż wyrośnie, ale efekt(...)końcowy z pewnością wynagrodzi wam tą drobną niedogodność. Są to najlepsze bułeczki drożdżowe jakie jadłam. [embed]https://youtu.be/jnvKroV-dP8[/embed] Składniki na drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą (około 27 sztuk – 3 blaszki): 50 g świeżych drożdży 250 ml (szklanka) mleka 600 g – 650 g mąki pszennej 100 g masła 150 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 jajka (+ jeszcze jedno do posmakowania
e-PrzepisyKulinarne