bułeczki - 9699 przepisów (strona:36/647)

Śniadaniowe bułeczki na kefirze z rodzynkami. 121

miło jest wstać o poranku, po to tylko, żeby móc po rozpieszczać najbliższych. Upiec im pachnące bułeczki, a my uwielbiamy słodkie bułeczki na śniadanie. Tym razem upiekłam je na kefirze, dzięki temu są niezwykle delikatne i długo utrzymują świeżość. Bardzo je polecam, upieczcie i podajcie z kubkiem mleka :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka(...)pudru 4 szklanki mąki tortowej 40 dag kefiru pół szklanki rodzynek 3 łyżki margaryny bielmar u mnie o smaku wiejskiego masła Dodatkowo: mąka do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych śniadaniowych bułeczek: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.  2. Ciasto: Margarynę roztapiamy

Izabelawkuchni
Hot cross buns z żurawiną 152

Niepozorne, drożdżowe bułeczki wywodzące się z XVIII -wiecznej Anglii pełne korzennego aromatu i wypełnione suszonymi owocami są tradycyjnie jedzone w Wielki Piątek, na znak końca Wielkiego Postu. Ozdobny krzyż na każdej bułeczce nie jest przypadkowy przy Wielkanocy i symbolizuje on ukrzyżowanego Jezusa, a korzenne przyprawy dodawane do ciasta są symbolem mieszaniny przypraw, których użyto do zabalsamowania Jego ciała po zdjęciu(...)krzyża. Są bardzo aromatyczne i lekko słodkie :) Historia ich powstania cofa nas aż do XIV wieku, w którym to mnich Thomas Rodcliffe opracował bardzo podobną recepturę bułeczek zwanych 'Alban Buns', które wypiekał i rozdawał biednym w Wielki Piątek. Późniejsza historia bułeczki w Anglii jest dość burzliwa. Jej sprzedaż zostaje wstrzymywana, odnawiana i wytyczna tylko na konkretne dni w roku

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bułeczki drożdżowe z krówką (odrywane) 128

dobrego zajadacie? Ja upiekłam pyszne, puszyste, mięciutkie bułeczki drożdżowe z krówką. Jeszcze przed świętami kupiłam krówki z zamiarem zrobienia likieru. Likieru nie zrobiłam i tak te krówki leżały w szafce aż do dziś A bułeczki wyszły meeega, polecam z czystym sumieniem. Składniki na 10 sztuk: Rozczyn: -7g drożdży instant – 200ml mleka – 4 łyżki drobnego cukru(...)370g mąki Nadzienie: – 15 cukierków „krówka” Kruszonka: – 20g miękkiego masła – 2-3 łyżki cukru – 5 łyżek mąki – 1 żółtko do posmarowania bułeczek Najpierw należy przygotować rozczyn. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym (około 37 stopni) mleku, dodać mąkę (4 łyżki) i wszystko dokładnie wymieszać. Naczynie z rozczynem przykryć czystą ściereczką i odstawić

Smaki Armine
Bułeczki dynie 147

powitanie jesieni  proponuję bułeczki dynie. Mięciutkie, delikatne i bardzo puszyste, po prostu wyśmienite. Kolorek bułeczek rozweseli pochmurne, szare jesienne dni, a i kształt wywoła uśmiech na niejednej buzi. Wcześniej już prezentowałam bułeczki dyniowe z czarnym sezamem (przepis  tutaj ). Dzisiejsze bułeczki dynie są bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko ponacinać boki, a podczas pieczenia małe dynie uformują się same(...)Forma bułeczek kusiła mnie od dawna, bo nie raz widziałam je w necie i nareszcie je upiekłam i to nawet 2 razy z rzędu. Pyszne zarówno ze słodkimi jak i z wytrawnymi dodatkami. Jeśli planujesz halloweenową ucztę, bułeczki mogą być świetnym urozmaiceniem bufetu. Polecam! Składniki: 350 g mąki orkiszowej jasnej 120 g puree z dynii 100 ml mleka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki przytulone nadziane porzeczką 520

porzeczki - idealne połączenie! Dzisiejszy mój wypiek przygotowywałam w ramach fejsbukowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę . Wyjątkowo się przy tej zabawie z innymi uczestnikami tuliłam i ściskałam, bo piekliśmy Bułeczki przytulone ! :) Wybór pomysłów i przepisów mógł tu być przeróżny - zarówno na słodko, jak i na wytrawno; z nadzieniem, lub bez; z ciasta drożdżowego, jak i chlebowego. Bułeczki mogły służyć jako(...)siebie przytulone! :) Postawiłam na lekką słodycz drożdżowego ciasta maślanego i kwaskowate nadzienie z domowego dżemu z czarnej porzeczki . Wyborne wyszło to połączenie! Ale zresztą oceńcie sami :) Składniki na 12 bułeczek na blachę o wymiarach LxW 30x20cm lub lekko większą : ROZCZYN: 45g drożdży świeżych 50g masła 240 ml mleka 1 jajko + 1 żółtko - żółtko zostało mi po oddzieleniu od białka przeznaczonego

Grunt to przepis!
Angielskie bułeczki Hot cross buns na Wielkanoc 189

Angielskie bułeczki Hot cross buns na Wielkanoc- Obecne w angielskiej Wielkanocnej tradycji kulinarnej od wieków, wg niektórych zjedzenie bułeczek w Wielki Piątek miało przynieść spokojny rok.Poniżej dla osób, które miałyby ochotę je upiec w polskich warunkach adaptacja przepisu James’a Martin’a . Składniki na ciasto: 450 g mąki Pszennej + trochę do posypywania stolnicy 30 g świeżych drożdży(...)następnie podziel na 12 równych porcji. Uformuj porcje w kule i ułóż na pergaminie na blaszce do pieczenia zostawiając odstęp do wyrośnięcia. Małym ostrym nożykiem natnij wierzch każdej bułeczki na krzyż. Przykryj bułeczki wilgotną ściereczką i zostaw do ponownego wyrastania w ciepłym pomieszczeniu przez około 20 min. Nagrzej piekarnik do temp.200 st C. Gdy drożdżówki podwoiły objętość, zmieszaj mąkę

Gotowanie-uk
Sticky buns czyli bułeczki z cynamonem w karmelu 121

Tłusty czwartek za pasem dlatego u mnie dzisiaj bardzo słodko i bardzo kalorycznie. W tym roku postanowiłam odejść od polskiej pączkowo - chrustowej tradycji i przygotowałam amerykańskie bułeczki w słodkiej i lepkiej karmelowej glazurze. Stąd nazwa tych bułeczek - sticky (lepkie). Całość obsypana jest chrupiącymi orzechami. Bułeczki w środku wypełnione są cynamonem, co nadaje im wspaniałego aromatu. Dodatkowo do nadzienia można(...)dodać pokrojone w kostkę jabłko. Bułeczki po upieczeniu odrywamy od całości jedna po drugiej. Przepis można również wykorzystać na Walentynki, takie "ociekające" (dosłownie!) słodyczą bułeczki na pewno podbiją serca Naszych drugich połówek. Polecam!     Sticky buns   Składniki na 16 bułeczek:   Na ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 20g drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka

Smak mojej kuchni
Bułki Tygryski 120

Bardzo popularne ostatnio bułeczki z tygrysią skórką. Efekt cętkowanej skórki uzyskuje się dzięki pokryciu bułeczek ciastem przygotowanym z mąki ryżowej, która w trakcie pieczenia pięknie pęka (podobno z mąki kukurydzianej również się udaje, ale nie próbowałam jeszcze). Bułeczki chrupiące, miękkie, pyszne! Przepis z Moich Wypieków. Polecam!       Bułki Tygryski   Składniki na 7 sztuk:   Na bułeczki(...)oleju   Na skórkę: 60g białej mąki ryżowej pół łyżeczki drożdży instant lub 4g świeżych szczypta soli pół łyżeczki cukru 60g ciepłej wody łyżeczka oleju   Wykonanie:   Bułeczki: mąkę mieszamy z drożdżami instant (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn). Dodajemy, cukier i sól, wlewamy mleko, wodę i mieszamy. Następie dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne

Smak mojej kuchni
Bułeczki z czosnkiem i pietruszką 74

Nadziewana bułeczki, lekko czosnkowe, z dużą ilością pietruchy. Można je zajadać solo lub z dodatkami. Czas wykonania: 1 h 45 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 200 g mąki pszennej (9-10 łyżek) 150 ml mleka (7 łyżek) 1 jajko 15 g świeżych drożdży 15 g masła ¼ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki cukru Nadzienie: 40 g miękkiego masła(...)wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na kolejne 20 – 30 minut. Podzielić ciasto na 12 części i uformować podłużne bułeczki, wyłożyć je na papier do pieczenia i  odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Nadzienie: Do masła przecisnąć czosnek i dodać posiekaną natkę pietruszki

KuchniaWeDwoje.pl
Oregano i parmesan – włoskie bułeczki 142

Upiekłam dzisiaj mini bułeczki, bułeczki z oregano i parmezanem. Oregano z własnej uprawy. Rośnie jak na drożdżach, więc “pierwsze strzyżenie zaliczone”. Specjalnie przykryłam zioło parmezanem, aby się nie przypaliło. O aromacie podczas pieczenia już nie wspomnę! Takie małe bułeczki to idealne pieczywo do sałatek czy pomidorowej. Często używacie oregano? Ja tak! Pizza bez oregano to nie pizza. Moje(...)dzieciaki posypują nim serowe grzanki. Możecie sobie wyobrazić jak im smakowały bułeczki . Bułeczki z oregano Składniki: 16 bułeczek 25 g świeżych drożdży 500 ml letniej wody 1 łyżka miodu 1 jajko + 1 kajko do posmarowania 200 g mąki durum 550 g pszennej mąki 2 łyżeczki soli 50 g utartego parmezanu 3 łyżki świeżego oregano, drobno pokrojonego 3 łyżki czarnego sezamu

codojedzenia
Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 149

Lekko kardamonowe ciasto drożdżowe, domowy, delikatnie płynny budyń i polewa cytrynowa z dodatkiem wiórek kokosowych - pomysł na słodki wypiek. Poniższe bułeczki przypadną do smaku fanom drożdżowych wypieków. Warto dodać, że kardamon dodaje nieco innego smaku ciastu drożdżowemu. Na pewno nie są to zwykłe drożdżówki :) Przygotowując poniższe bułeczki zainspirowałam się przepisem na norweskie szkolne bułeczki, tzw. skoleboller. Szczerze polecam wypróbować poniższy(...)przepis :) P.S. Bułeczki są najlepsze w dniu pieczenia. Składniki na 16 sztuk: ciasto 500 g mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka zmielonego kardamonu 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 3 łyżki cukru pudru 50 g masła 1 jajko szczypta soli nadzienie 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g) 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru

Ugotować
Bułeczki z Suszonymi Pomidorami 133

Witam serdecznie Propozycja na pyszne i pięknie pachnące bułeczki z suszonymi pomidorami . Idealnie pasują do dań do których podaje się pieczywo i dodatkowo że są bardzo smaczne ładnie prezentują się na stole . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 10 bułeczek 400 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 200 ml letniej wody 60 g suszonych pomidorów 20 g drożdży świeżych 2 łyżki(...)oleju lub oliwy 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Link do filmu z przygotowania : Bułeczki z suszonymi pomidorami  https://www.youtube.com/watch?v=OMEcJR2Mh6w Przygotowanie : Ciasto na bułeczki z suszonymi pomidorami możemy przygotować za pomocą robota , miksera lub ręcznie w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama . Ja tym razem ciasto przygotowałam ręcznie . Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułeczki z pieczarkami 131

mojprzepisna.pl | Bułeczki z pieczarkami Jako, że w lodówce pieczareczki aż prosiły o łaskę, przygotowałam z nich farsz do krokietów. Później jednak pomyślałam, że nie za bardzo lubię potrawy smażone, więc zamiast krokietów zrobiłam drożdżowe bułeczki z pieczarkami. Są troszkę pracochłonne, ale trud zostanie wynagrodzony przez fajny smaczek domowego pieczywa, po brzegi wypełnionego farszem pieczarkowym. Inspiracja Moje wypieki . Składniki(...)smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około 600 gr farszu (czyli będzie nakładać około 60 gr farszu na każdą bułeczkę) Cebule obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na średnim ogniu na złoto. Pieczarki opłukać pokroić na pół, a później kroić w półksiężyce, pieczarki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć długo, aż cała

moj przepis na
Szwedzkie bułeczki cynamonowe - Kanelbullar 239

Mocno cynamonowe i przepyszne, stworzone wprost do popołudniowej przerwy z kawą, którą Szwedzi nazywają ' fika '. Takie właśnie są szwedzkie bułeczki cynamonowe - ' kanelbullar .' Zajadałam się nimi podczas niedawnego pobytu w G ö teborgu i postanowiłam, że koniecznie muszę je upiec w domu. Kanelbullar to najbardziej popularne słodkie bułeczki w Szwecji, zna je chyba każdy. Bułeczki różnią się głównie rozmiarem, od małych(...)naprawdę bardzo bardzo duże. Największe jadłam w malowniczej dzielnicy Haga, słynie ona z uroczych kawiarni i właśnie tych wspaniałych wypieków. Bułeczki miały wielkość dużego talerza. Na początku pomyślałam, że konsumpcję podzielę na dwie raty,  ale bułeczka była obłędnie pyszna... i po prostu trudno było przestać :-) Bułeczki cynamonowe są bardzo proste do wykonania. Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu

maniapieczenia
Bułeczki z dyni 139

Moje pierwsze bułeczki z wykorzystaniem dyni. A do tego takie pyszne! Teraz, kiedy mamy dynię pod dostatkiem najlepiej je zrobić, bo kiedy będziemy mieć dostęp do pur é e z dyni? No chyba, że tak jak ja, macie zawekowane kilka słoiczków ;) Bułeczki są pyszne, puszyste i do tego ten delikatnie żółtawy kolor, ahhh co tu więcej można mówić? Dzięki dyni(...)bułeczki są wilgotne w środku i utrzymują świeżość nawet następnego dnia. Ja część zamroziłam i mam kilka bułeczek awaryjnych - wystarczy, że wrzucę je na 5-10 min do nagrzanego piekarnika i mam ciepłą bułeczkę na śniadanie. 'bułeczki z dyni' Składniki (na 10 sztuk bułeczek): - 0,5 szklanki pur é e z dyni* - 2,5 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży

CookYourself

Proponowane wyszukiwania