mnie już świątecznie! Właśnie wyjęłam z piekarnika szwedzkie bułeczki z szafranem zwane lussekatter. Jest to jeden z moich ulubionych świątecznych wypieków. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na słodkie bułeczki z szafranem , ale dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich najnowszych odkryć – nocnym wyrastaniem ciasta w lodówce. Przez lata piekłam lussekatter na wiele sposobów, ale nigdy wcześniej(...)herbatą, tworzą atmosferę radosnych i rodzinnych chwil. Ciasto drożdżowe, które rośnie nocą Dlaczego warto wypróbować nocne wyrastanie ciasta w lodówce? Po pierwsze, daje nam to możliwość przygotowania ciasta na bułeczki wieczorem i zyskania kilku godzin snu, zamiast wcześnie rano wstawać i czekać aż ciasto wyrośnie. Po drugie, powolne wyrastanie sprawia, że ciasto nabiera głębszego smaku i jest bardziej puszyste. Smak
codojedzeniaEkspresowe bułeczki bez drożdży to świetna propozycja na szybkie i smaczne pieczywo ze składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Ich przygotowanie zajmie około 30 minut wraz z pieczeniem. Bułeczki bez drożdży są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Warto wypróbować przepis i upiec takie szybkie bułeczki w swoim domu. EKSPRESOWE BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY(...)połączenia. 2. Następnie dodać jogurt i wyrobić ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. 3. Gdy ciasto będzie już odpowiednio elastyczne, odrywać kawałki ciasta i uformować z nich bułeczki. 4. Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą noża zrobić lekkie nacięcia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. 5. Bułeczki wstawić do piekarnia nagrzanego
Alle Dobre!Bułeczki dyniowe z nadzieniem z mięsa mielonego i mozzarelli to świetny pomysł na jesienną przekąskę. Idealnie sprawdzą się również na święto Halloween które tuż tuż… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Te smaczne i ciekawie wyglądające bułeczki dyniowe przygotowane są z ciasta na pizzę, więc można je również nazwać bułeczkami pizzowymi czy dyniami pizzowymi. Proces ich przygotowania może stanowić świetną zabawę dla dzieci(...)później fajną przekąskę na jesienne przyjęcia. Bułeczki dyniowe są naprawdę bardzo smaczne i warte przygotowania. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Smacznego! BUŁECZKI DYNIOWE – PRZEPIS Liczna porcji: 20 bułeczek | Czas pieczenia: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki CIASTO 460 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 4 łyżki oliwy 7 g suchych drożdży 1 łyżka soli
Przepiski.plŚniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach to proste i pyszne bułki idealne dla początkujących. Takie domowe bułeczki pełnoziarniste lub zwykłe (białe) są chrupiące, puszyste i delikatne, w sam raz na śniadanie lub kolację. Zobaczcie przygotowanie bułeczek krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Pełnoziarniste bułki pszenne(...)białej mące. Jeśli chcecie zmieszać jasną mąkę z pełnoziarnistą, miejcie na uwadze, by w wymaganych 6 szklankach mąki nie znalazło się więcej niż 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, bo bułeczki mogą wyjść trochę za ciężkie. Ciasto na bułeczki pełnoziarniste będzie bardziej zwarte i cięższe do wyrabiania niż jasne. Ciasto na zwykłe drożdżowe bułeczki pszenne jest elastyczne i miękkie, łatwiejsze do zagniatania
Lekcje w kuchnidziś dla Was przepis na fantastyczne bułeczki majonezowe. Robiłam je już kilka razy i za każdym zachwycają mnie równie mocno. Co lepsze, na drugi dzień pozostają równie smaczne, choć wtedy może lekko kruszą się przy krojeniu. Za to w pierwszym dniu – bajka! Bułeczki majonezowe są bardzo mięciutkie, lekko słodkie. Smakiem przypominają nieco słodkie rogale maślane. Super smakują posmarowane masłem(...)wygląda i świetnie smakuje, ale zachęca też do dłuższego siedzenia przy stole, rozmawiania i celebrowania wspólnie spędzonych chwil. Jeżeli lubicie sprawiać bliskim takie kulinarne niespodzianki polecam Wam przygotowanie majonezowych bułeczek oraz deski rozmaitości, a gwarantuję, że domownicy będą zachwyceni. Jeśli w tygodniu nie macie czasu na przygotowanie takiego śniadanka, to może zarezerwujecie sobie ten pomysł na Wielkanocne śniadanie? Inną równie
Smaki Na TalerzuBułeczki śniadaniowe to świetny pomysł na domowy i prosty wypiek, nawet dla początkujących. Możecie je upiec posypane ziarnami słonecznika, pestek dyni lub sezamu. Przepis na bułeczki domowe, który wykonacie przez cały rok. Bułeczki wychodzą bardzo miękkie, puchate, idealne na weekendowe śniadanie. Do domowych bułeczek polecam wszelakie pasty na kanapki, np. pastę jajeczną oraz twarożek na kanapki . Bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiem(...)świeżych drożdży można użyć drożdży suchych – opakowanie 7 lub 8 g. Wtedy nie trzeba robić rozczynu – wystarczy wymieszać składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Do przygotowania domowych bułeczek możecie wykorzystać mleko zwierzęce lub roślinne. Przygotowane i ułożone na blaszce bułeczki można posypać sezamem jasnym lub czarnym, pestkami dyni, a nawet niezbyt słodką kruszonką. PRZYGOTOWANIE: Przygotowuję rozczyn ze świeżych
Zasmakuj KuchniBułeczki scones to pyszna i prosta propozycja na śniadanie. To coś pomiędzy bułeczką a kruchym ciasteczkiem, najlepiej smakują na ciepło z masłem i dżemem. Do ich przygotowania nie potrzebujecie żadnych skomplikowanych składników. Upieczecie je bez drożdży, wystarczy proszek do pieczenia. Z podanych proporcji wychodzi 10 sztuk bułeczek o średnicy ok. 6-7 cm. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki(...)soli 2 jajka 80 ml mleka (ok. 1/3 szklanki) 100 g masła (pół kostki) + garść rodzynek (jeśli nie lubicie rodzynek, można zastąpić je innymi bakaliami lub w ogóle pominąć) Bułeczki scones – jak to zrobić? Wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy do uzyskania drobnej
CiastkozercyBułeczki jogurtowe ze słonecznikiem Bardzo puszyste i mięciutkie bułeczki na jogurcie z chrupiącymi nasionami słonecznika w środku. Pyyyszne! Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Bułeczki dość długo zachowują świeżość, więc można upiec porcję od razu na dwa, trzy dni. Składniki: 450 g mąki pszennej + mąka do posypania 7 g suchych drożdży 200 ml gęstego jogurtu naturalnego(...)olejem). Następnie z ciasta formujemy długi wałek długości minimum 50 cm *** *** Następnie wałek obsypujemy dość obficie mąką *** *** Ostrym nożem dzielimy wałek na 10-12 części *** *** Powstałe w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!), przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki podczas wyrastania jak i podczas pieczenia dość sporo urosną. Piekarnik nagrzewamy
Blog z ApetytemDziś przychodzę do Was z pysznym, świeżutkim przepisem na domowe bułeczki nadziewane farszem z suszonych grzybów, które z powodzeniem możecie zabrać ze sobą na grzybobranie do lasu lub rodzinny piknik (jeśli pogoda pozwoli). Od dziecka uwielbiałam chodzić do lasu. Nie ma nic przyjemniejszego niż szelest liści pod nogami, świeże powietrze, leśne zapachy i wypatrywanie… grzybów. Praktycznie w każdą sobotę(...)małe, ale na szczęście mamy zapasy suszonych grzybów od Leśne Skarby . Och jak ja uwielbiam potrawy z grzybami, a Wy? Dziś polecam Wam przepis na pyszne nadziewane bułeczki. Kto się skusi? Przygotowanie jest naprawdę proste, a ten farsz grzybowy… Ach ciężko mu się oprzeć. Tak przygotowane bułeczki polecam Wam również podać do gorącego czerwonego barszczu. Po prostu małe grzybowe
Słodkie okruszkiBardzo delikatne i puszyste bułeczki jogurtowe z pieczarkami i serem to świetna propozycja na ciepłą kolację, ponieważ jedzone na ciepło smakują najbardziej :) Równie dobrze sprawdzą się zapakowane na drugie śniadanie. Ciasto jogurtowe już znane na blogu, piekłam z tego przepisu bułeczki zwykłe oraz kwiat drożdżowy z serem camembert . Serdecznie Wam teraz polecam taką odsłonę jogurtowego ciasta drożdżowego :) Składniki(...)bułeczek): Ciasto: 225 g mąki pszennej (użyłam typ 450) 7 g świeżych drożdży (lub 4 g suchych) 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 50 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka stopionego masła 0,5 łyżeczki soli 1 małe jajo Farsz: 250 g pieczarek 1 cebula sól i pieprz 1 łyżka masła klarowanego Dodatkowo: ser żółty do posypania
Kocham..lubię..gotuję..Jogurtowe bułeczki. Tak, wiem gorąco, ale my po prostu kochamy domowe pieczywo. Takie jogurtowe bułeczki są idealne na śniadanie, drugie śniadanie (do pracy) lub by zabrać je ze sobą na działkę czy wycieczkę. Moje maluchy je uwielbiają. Przyznam Wam szczerze, że robiąc te jogurtowe bułeczki nigdy nie przykładam się zbytnio do formowania jakiś pięknych kształtów. Dlaczego? Bo to taki(...)ekspresowy wypiek. Bez względu jak je uformujemy i tak będą pyszne i urocze My uwielbiamy takie małe bułeczki. W szczególności moje maluchy. Bułeczka w rączkę i w drogę A co do upałów, to już nie raz podkreślałam, że piekę nawet wtedy, bo mój piekarnik jest do tego stworzony. Przy starym… oj zanim się nagrzał, to w kuchni było strasznie
Słodkie okruszkielastyczne i sprężyste, a w piecu ładnie pęcznieje. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 8 bułek Bułki do hamburgerów domowego wypieku z mąki pełnoziarnistej, bez grama chemii Bułeczki do hamburgerów, mięciutkie, słodkie i… nafaszerowane chemią. Niestety, tak często jest w przypadku bułek sprzedawanych w sklepach, szczególnie pakowanych w folię z długim terminem przydatności do spożycia. Naprawdę warto sobie(...)odpuścić takie pieczywo i samemu zrobić bułeczki do hamburgerów. Mamy dla Was super prosty i bardzo szybki przepis na zrobienie bułeczek. Ciasta nie trzeba długo zagniatać, ani odstawiać do wyrośnięcia na długi czas. Wystarczy 10 minut. Tyle samo trwa pieczenie bułeczek. Ciasto można zrobić w mąki pełnoziarnistej, wtedy będzie zdrowsze. Do bułeczek polecamy Wam hamburgery z soczewicy i grzybów. Przepis
Niedzielny kucharzBułeczki jogurtowe Puszyste, mięciutkie w środku oraz chrupiące z zewnątrz bułeczki pszenne na jogurcie. Wspaniale smakują i długo zachowują świeżość. Polecam! Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 100 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 jajko Dodatkowo: Do posypania bułeczek(...)miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta formujemy bułeczki 10-12 sztuk i układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!),*** *** Bułeczki posypujemy wedle upodobań: sezamem, słonecznikiem, makiem itp. i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki wkładamy
Blog z ApetytemPyszne, odrywane kawałki puszystego ciasta drożdżowego w formie bułeczek z dodatkiem sosu pomidorowego, mozzarelli i suszonego oregano to moja propozycja dla wszystkich miłośników włoskiej pizzy margherita. Bułeczki n ajlepsze s ą jeszcze na ciepło prosto z piekarnika a smakują i pachną cudownie, po prostu n iebo w gębie, polecam Wam serdecznie(...)margherita formata da tante palline di pasta lievitata ricoperte da polpa di pomodoro e mozzarella filante. Sentite già il profumo vero? Buon appetito ;) SKŁADNIKI Bułeczki 500 g m ą ki typu 00 (lub typu 500) 7 g suchych drożdży 5 g soli 10 g cukru 75 ml oliwy extravergine d'oliva
La grande e la piccola cuocaJeśli szukacie pomysłu na coś dobrego na podwieczorek czy drugie śniadanie mam dla Was puszyste aromatyczne bułeczki cynamonowe. Ciasto drożdżowe wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę opłaca się z nim nie śpieszyć, jeśli dacie mu dużo czasu na wyrośnięcie w ciepłym miejscu na pewno wyjdzie wspaniale :) Moje drożdżowe wyrastało dwa razy: raz, po wyrobieniu ciasta i drugi raz już w foremce(...)uformowaniu bułeczek. Z podanych składników zrobiłam 8 dużych bułeczek w prostokątnej foremce o wymiarach 35×18 cm. Drewniane podkładki, które widzicie na zdjęciach, a także inne ręcznie robione deseczki, miski na przekąski i różne drewniane cuda z drewna czereśniowego znajdziecie u Justyny ( klik tu link do sklepu ). Składniki na bułeczki: 3 szklanki mąki 50 g drożdży 0,5 szklanki
CiastkozercyBułeczki jogurtowe Pyszne, puszyste i mięciutkie bułeczki pszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a w smaku lepsze niż z piekarni Ciasto szybko wyrasta, więc nie trzeba długo czekać, żeby cieszyć się tym świeżym, domowym wypiekiem. Polecam! Bułeczki te upiekłam na kolacje, do następnego dnia zostały mi dwie sztuki, które zjedliśmy na śniadanie. Pomimo, iż przez noc przechowywałam(...)olejem). Następnie z ciasta formujemy długi wałek długości minimum 50 cm i obsypujemy go dość mocno mąką *** *** Ostrym nożem dzielimy wałek na 10-12 części *** *** Powstałe w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!), przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki podczas wyrastania jak i podczas pieczenia dość sporo urosną. Piekarnik nagrzewamy
Blog z ApetytemZapraszam na kolejny przepis z szafranem, szwedzkie bułeczki szafranowe lussekatter . Podczas adwentu piekę kilka razy szwedzkie bułeczki szafranowe, które uwielbia cała moja rodzina. Jest to tradycyjny wypiek w Szwecji , który towarzyszy nam przez cały okres świąteczny. Dziś kolejny wariant tego szafranowego wypieku tym razem w połączeniu z cynamonem. Odbiegłam trochę od tradycji używając również suszonej żurawiny zamiast rodzynek. Szwedzkie bułeczki(...)szafranowe Składniki: na 12 bułeczek 25 g świeżych drożdży 250 g ciepłego mleka 90 g cukru o,5 g zmielonego szafranu 1 łyżka gorącej wody 450 g pszennej mąki 50 g masła, miękkiego ½ łyżeczki soli garść suszonej żurawiny Nadzienie 3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 100 g masła, miękkiego Dodatkowo roztrzepane jajko do posmarowania cukier perła do posypania Syrop
codojedzeniaJesień, deszczowa pogoda i przeziębienie spowodowały, że zapragnęłam upiec drożdżowe bułeczki. Chciałam, żeby zrobiło się cieplej od nagrzanego piekarnika, żeby w domu zapachniało drożdżami, a aromat cynamonu unosił się po kuchni... Ale jakie bułeczki zrobić? Tylko z owocami? A może z budyniem? Może sypnąć na wierz ulubioną kruszonkę? Żeby nie piec tylu rodzajów, sprostałam zadaniu i zrobiłam(...)karmelowo-owocową mieszankę odstawiłam do wystudzenia. Ciasto po wyrośnięciu przełożyłam na deskę, krótko wyrobiłam i podzieliłam na 20 w miarę równych części (ciasto można zważyć). Ukształtowałam z nich okrągłe bułeczki. Ułożyłam je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Znów przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 30 minut, żeby znów ciasto podrosło. Teraz szybko zrobiłam kruszonkę Wszystkie składniki wsypałam do miski
Kuchnia u KrysiBułeczki, bułki, ciasta drożdżowe należą do moich ulubionych. Nie ma nic lepszego rano na śniadanie jak kawałek ciepłej jeszcze i pachnącej bułki. Bułeczki drożdżowe z fetą i cebulą Dla jednych ciasta drożdżowe są dość trudne do wykonania. Głównie dlatego, iż nieodpowiednio wyrobione często nie wyrastają. Nie tylko kwestia wyrobienia jest tutaj ważna. Liczy się też dużo innych czynników, które wpływają(...)mieszkaniu było ciepło. Ewentualnie możecie położyć miskę na garnku z ciepła wodą, ale znów nie może to być zbyt gorąca woda. Na weekendzie skusiłam się na takie oto bułeczki na słono. Odrobina cebuli, odbrobina fety i tymianek. Proste i pyszne. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki
mecooksBułeczki z czekoladą to drożdżówki najeżone dużą ilością kawałków czekolady. Do wykonania bułeczek wykorzystałam ciasto drożdżowe z dodatkiem jogurtu. Nadaje on ciastu szczególną delikatność, a bułeczki dość długo zachowują swoją świeżość. Z poniższego przepisu można upiec 10 sztuk . Bułeczki drożdżowe z czekoladą Składniki: 360g mąki pszennej 200g jogurtu naturalnego 75g cukru pudru 15g drożdży 2 łyżki domowego cukru waniliowego(...)jajko szczypta soli 30g masła 130g mlecznej czekolady 1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - w osobnym naczyniu przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, wymieszać z połową jogurtu, dodać 1 łyżkę cukru pudru oraz 3 łyżki mąki, wszystko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - czekoladę pokroić w kostkę
Smakołyki BerenikiWiększość z nas lubi maślane bułeczki. Mięciutkie, pachnące wanilią i świeżym masłem. Do tego kubek kakao lub kawy i poranek, nawet poniedziałkowy bywa znośny. Większość z nas nienawidzi piec maślanych bułeczek, więc kupuje je w sklepie. Do niedawna też należałam do tych, którzy za kilka złotych nabywali kawałeczek przyjemności. Do momentu aż przeczytałam skład. Nie jestem przesadnie ekologiczna, ale segreguję(...)śmieci i zwracam uwagę na to, co kupuję. Otóż w maślanych bułeczkach, wbrew temu, co głosi producent, że to takie naturalne i jest jedyną opcją na śniadanie, mamy konglomerat składników porównywalny do składu paliwa rakietowego. Z tą różnicą, że po bułeczkach czeka nas ewentualny lot do kibla, a nie w kosmos. Czego tam nie ma?! Wzbogaconego uranu tylko brakuje! Najważniejsze
ladykitchenBułeczki cynamonowe są u mnie na topie najczęściej pieczonych drożdżówek. Lubi je cała rodzina, a ponieważ zbliżają się Walentynki przygotowała przepis na walentynkowe bułeczki cynamonowe w kształcie serc. Niewiele potrzeba aby skomponować waletynkowy deser. Wzorowanie się na wypróbowanych przepisach i dostosowanie ich do aury dnia miłości to przyjemne zajęcie. Każdy z Was pewnie w jakiś sposób stara się umilić(...)wyszczególnić. Ja najczęściej wypiekam czekoladowe ciasta , które ozdabiam sercami. W zeszłym roku upiekłam brownie babeczki z truskawkowymi serduszkami . Wczoraj wypróbowaliśmy Meyer lemon pudding cake . Dzisiaj kolej na walentynkowe bułeczki z cynamonem. Walentynkowe bułeczki Składniki: na 24 bułeczki Ciasto drożdżowe 450 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g masła, miękkiego 100 g cukru szczypta soli 700 g mąki Nadzienie
codojedzeniaJeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej odrywamy mały kawałek. Blaszkę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wkładamy większy kawałek ciasta. Przy formowaniu bułeczek ciasto jest dosyć klejące, warto jednak nie dodawać w miarę możliwości dużo mąki – dzięki temu gotowe bułeczki będą bardziej puszyste. W każdej bułeczce formujemy małe zagłębienie i wkładamy mniejszy
CiastkozercyDzisiaj w mojej kuchni dominuje żółty kolor i pachnie świętami. Upiekłam szafranowe bułeczki z twarogiem. Szafranowe bułeczki czyli lussekatter to szwedzka tradycja. Wraz z rozpoczęciem Adwentu znajdziecie je w każdym sklepie. Piekarnie kupują szafran kilogramami i przyrządzają szafranową esencję. Rozpuszczony szafran nabiera intensywnego czerwonego koloru. Dodany do ciasta w odpowiedniej ilości barwi je na żółto i nadaje mu specyficzny zapach(...)smak. Moje dzieci je uwielbiają szafranowe bułeczki. Ja zresztą też i podjadam je jeszcze dobrze nieostygnięte. Na blogu znajdziecie mnóstwo szafranowych wypieków, moje ulubione szafranowe ciasto i szafranowe bułeczki z waniliowym kremem . Wracając do dzisiejszego wypieku są to słodkie bułeczki na drożdżach z dodatkiem twarogu, przez co zachowują świeżość przez kilka dni. No ale jak to zwykle u mnie bywa
codojedzeniaPamiętam jak dziś moje zaskoczenie i ciekawość smaku kiedy po raz pierwszy zobaczyłam bułeczki z marchewka w sklepie. Oczywiście nie mogłam się oprzeć żeby ich nie kupić a następnie spróbować zrobić podobne samemu. Od tego momentu minęło już sporo czasu a ja ciągle do nich wracam z sentymentem. Bułeczki marchewkowe na pewno w smaku nie przypominają ciasta marchewkowego. Marchewka(...)bułeczkach jest prawie nie wyczuwalna ale za to nadaje im odpowiednią wilgotność. SKŁADNIKI / 24 bułeczki: * 50 g drożdży * 700 ml ciepłej wody * 2 łyżeczki soli * 50 g roztopionego masła ( w wersji wegańskiej można użyć oliwy) * 2 łyżeczki cukru * 4 starte marchewki średniej wielkości * 400 ml płatków owsianych (lub pół na pół owsiane i żytnie) * 1100 ml / 660 g mąki pszennej
Mohiellaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowe i pyszne śniadanie to idealny sposób na początek dnia. Zapewnią Wam je domowe bułeczki, które możecie upiec same. Chrupiąca skórka, mięciutki środek, nie ma nic lepszego na śniadanie! W dzisiejszym wpisie przygotowaliśmy dla Was 15 różnych przepisów na domowe bułki. Każdy z nich jest inny, więc na pewno znajdziecie idealne bułeczki dla siebie. Przygotowaliśmy(...)przepisy na bułeczki maślane, mleczne, razowe i nie tylko! Przepisy są bardzo łatwe, więc śmiało możecie zabierać się za pieczenie! 1. Pszenne bułeczki śniadaniowe Przepis na: Przepiski.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Ekspresowe bułeczki bez drożdży Przepis na: Alledobre.pl 3. Bardzo puszyste bułeczki Przepis na: mojewypieki 4. Doskonałe bułki bezglutenowe ciabatty Przepis na: bezglutenowamama 5. Bułeczki z przedziałkiem Przepis na: domiwkuchni
Damusia.plSkandynawia długa i szeroka stoi bułeczkami drożdżowymi. Najpopularniejsze są te z cynamonem, a zaraz za nimi kardamonowe i w zależności od dodatków, czy splotu ciasta noszą inne nazwy. Dziś zapraszam na norweską wersję cynamonek z nadzieniem! Solskinnboller, czyli słoneczne bułeczki to pyszne, delikatne cynamonki z kardamonem i budyniowym kremem, który nadaje bułeczkom zupełnie nowego wymiaru :) Możecie zrobić krem od podstaw(...)który podam poniżej przepis ale możecie również uprościć sobie tę część i zrobić nadzienie z budyniu z torebki i masła. Delikatne, puszyste, niezwykle aromatyczne słoneczne bułeczki z kremowym nadzieniem, które pysznie przeplata się z cynamonowymi spiralami drożdżowego ciasta, to pyszny wstęp do wiosennych dni pełnych coraz cieplejszego słońca :) Są przepyszne i choć mogą początkowo wydawać się trudne, to jest
Kuchnia w Słońcu SkąpanaAromatyczne bułeczki cynamonowe robi się z ciasta drożdżowego, które po wyrośnięciu i rozwałkowaniu na cienki prostokąt smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem z cukrem. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w kawałki o grubości około 2 cm. Dodatkowo do środka można też dać namoczone w ciepłej wodzie rodzynki lub posiekane orzechy. Przepis na bułeczki cynamonowe jest prosty(...)zrobienia można też wykorzystać drożdże suche (wtedy dajemy ich 7 dag). Bułeczki cynamonowe to dobry pomysł na coś słodkiego do popołudniowej kawy. Sprawdzą się również na śniadanie w towarzystwie kubka ciepłego mleka lub kakao. Można je też zapakować dzieciom do szkoły na drugie śniadanie. Oczywiście najlepsze bułeczki cynamonowe są jeszcze lekko ciepłe, ale następnego dnia też będą dobre. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka PichciBułki drożdżowe pszenne to pyszna i łatwa w przygotowaniu bułka idealna na niemal każdą okazję. To jedna z moich ulubionych bułeczek śniadaniowych. Dzięki odpowiednim składnikom te miękkie i puszyste bułeczki można zrobić bardzo szybko. Są zrobione z zaledwie kilku składników, z których większość prawdopodobnie masz w domu, robiąc takie bułeczki w domu masz pewność, z jakich składników są zrobione(...)ręki po wyrobieniu. Formujemy z niego kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasto formujemy bułeczki. Ja robiłem niewielkie bułeczki, takie jak na zdjęciach i wyszło ich 11. Jeśli chcecie większe to wyjdzie ich mniej. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bułeczki drożdżowe kojarzą się zawsze z miękkim, puszystym środkiem a co najważniejsze z bardzo chrupią skórką. Proste w wykonaniu, a zarazem bardzo pyszne. Bułeczki piekłam już parę razy. Moja córcia jest zachwycona przepisem. Można je jeść na śniadanie lub kolację jak i również wziąć do szkoły lub pracy.Te smaczne bułeczki smakują nam na słodko lub z serem i wędliną. Serdecznie(...)zachęcam do skorzystania z mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki drożdżowe – składniki: mąka tortowa pszenna – 550 g + odrobina do opruszenia bułeczek masło – 30 g drożdże świeże – 20 g letnie mleko – 150 ml woda- 100 ml sól – 2 płaskie łyżeczki cukier – jedna czubata łyżeczka 1 duże jajko ( rozmiar L) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki drożdżowe
Olcia gotuje!bułeczki są naprawdę proste i korzystałam z tego przepisu, także robiąc pyszne pieczarkowe nadzienie. Tym razem postawiłam na farsz ze świeżego szpinaku, sera feta i suszonych pomidorów, ale dodałam to tego pyszną cukinię, aby farszu było dużo i był jeszcze smaczniejszy! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(...)jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – bułeczki jogurtowe – drożdżowy wieniec pizzowy – precle – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – pieczywo
nietylkopasta.plskórce warzywa. Dlatego warto nie pozbywać się skórki podczas jej przygotowywania, ta jest pyszna, delikatna, pełna aromatów i zdrowych składników. Odkryj Moc Polskich Warzyw na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CUKINIĄ Przygotowanie : 2 godziny Porcje : 7 bułeczek Składniki: – 385 g mąki pszennej (typ 500, 550) – 240 ml mleka – 1 czubata łyżeczka drożdży instant – 1 płaska łyżeczka cukru(...)pudru – 1/2 łyżeczki soli – 20 g gęstego jogurtu – 60 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek – 1 jajko + odrobina mleka do nasmarowania bułeczek – nadzienie: 1 duża cukinia, 6-7 suszonych pomidorów, 80 g sera feta – do przybrania: odrobina nasion czarnuszki, świeże listki bazylii * Składniki do ciasta (jogurt, mleko) powinny mieć temperaturę pokojową) PRZYGOTOWANIE
nietylkopasta.plBułeczki z borówkami są miękkie, pulchne, smaczne i z dużą ilością owoców. Robi się je w ten sam sposób, co jagodzianki, czyli z ciasta drożdżowego z nadzieniem owocowym. Jagody to owoce wyjątkowe i trudno je zastąpić innymi. Ponadto są one trudno dostępne, więc wybór borówek w zastępstwie będzie dobrym krokiem. Bułeczki z borówkami możemy robić również z mrożonymi owocami(...)takim przypadku borówek nie trzeba rozmrażać, tylko obtoczyć w mące ziemniaczanej i cukrze. Jeżeli ktoś ma ochotę to bułeczki z borówkami przed włożeniem do piekarnika można też posypać kruszonką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Bułeczki z borówkami: Ciasto: 100 g masła 200 ml mleka 3 szklanki (450 g) mąki pszennej 1/4 szklanki (60 g) cukru 1 duże jajko
Danka PichciNadziewane bułeczki to pyszna przystawka ze składników łatwo dostępnych i niedrogich. Mimo swojej prostoty są mega smaczne, aż chce się więcej. Zapiekane nadzienie daje chrupiacym bułeczkom naprawdę niesamowity posmak. Bułeczki idealnie sprawdzą się na smaczne śniadanie, kolację a także na różnych spotkaniach ze znajomymi. Zaprasza do skorzystania z przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki nadziewane składniki: 1 średnia papryka czerwona połowę(...)średniej papryki żółtej 5 bułeczek szczypiorek 4 jajka 3 plasterki ulubionej szynki pół cebulki 40 g żółtego sera sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki nadziewane – sposób wykonania: Jajka trzepiemy w miseczce jak na jajecznicę. Doprawiamy solą i pieprzem. Obie papryki kroimy w kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy Cebulke również drobno siekamy. Szyneczkę kroimy w małe kawałeczki
Olcia gotuje!Ciasto francuskie to baza do wielu przekąsek, zarówno na słodko, jak i na słono, które przygotujemy w kilka chwil. Przykładem na to mogą być bułeczki kebabowe, które możemy zrobić kilka godzin przed imprezą, a jak przyjdą goście, wstawić do piekarnika i po 20 minutach możemy podawać. Bułeczki kebabowe to chrupiąca przekąska imprezowa z farszem drobiowo-warzywnym doprawionym przyprawą kebab-gyros(...)które smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Takie bułeczki kebabowe możemy podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym albo innym ulubionym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Bułeczki Kebabowe: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g filetu z piersi kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1 nieduża czerwona cebula 2 średniej wielkości ogórki konserwowe 3 łyżki odsączonej kukurydzy konserwowej 100 g żółtego sera
Danka Pichcimojprzepisna.pl | Grahamki Genialne bułeczki śniadaniowe, z przepyszną chrupiącą skórką, mięciutkim, puszystym wnętrzem, wykonane prawie w całości z mąki typ graham, czyli mąki z pełnego przemiału tzw. śmieciowej. Nie mogę się ich najeść, mój mąż woli co prawda zwykłe białe pieczywo, ale powiedział że te bułeczki są pyszne, mój synek też się nimi zajada. Pełen sukces. Przepis pochodzi ze strony Moje(...)delikatnie go zmodyfikowałam pod nasze potrzeby. Grahamki są pyszne nawet na następny dzień, ja trzymam je zawinięte w ściereczkę i wsadzone do worka foliowego. Składniki na 9 dużych bułeczek: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 1850 (Graham) raczej bym jej nie zastępowałam żadną inną, w przypadku tych bułek 1 szklanka mąki pszennej u mnie typ 650 2 łyżki oleju roślinnego
moj przepis namojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej(...)więc przełożyć je na podwójną gazę i zostawić na noc, aby nadmiar wody ściekł lub lekko wycisnąć. Serdecznie polecam. Składniki na 12 bułeczek: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki ciepłego mleka (u mnie sojowe) 1/2 szklanki maku 25 g masła roztopionego i ostudzonego 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25 gr świeżych drożdży
moj przepis namojprzepisna.pl | Grahamki Genialne bułeczki śniadaniowe, z przepyszną chrupiącą skórką, mięciutkim, puszystym wnętrzem, wykonane prawie w całości z mąki typ graham, czyli mąki z pełnego przemiału tzw. śmieciowej. Nie mogę się ich najeść, mój mąż woli co prawda zwykłe białe pieczywo, ale powiedział że te bułeczki są pyszne, mój synek też się nimi zajada. Pełen sukces. Przepis pochodzi ze strony Moje(...)delikatnie go zmodyfikowałam pod nasze potrzeby. Grahamki są pyszne nawet na następny dzień, ja trzymam je zawinięte w ściereczkę i wsadzone do worka foliowego. Składniki na 9 dużych bułeczek: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 1850 (Graham) raczej bym jej nie zastępowałam żadną inną, w przypadku tych bułek 1 szklanka mąki pszennej u mnie typ 650 2 łyżki oleju roślinnego
moj przepis namojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej(...)więc przełożyć je na podwójną gazę i zostawić na noc, aby nadmiar wody ściekł lub lekko wycisnąć. Serdecznie polecam. Składniki na 12 bułeczek: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki ciepłego mleka (u mnie sojowe) 1/2 szklanki maku 25 g masła roztopionego i ostudzonego 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25 gr świeżych drożdży
moj przepis nasię ciepłem, dobrem, i życzliwością, zapalam świeczki, sączę herbatę z ulubionego kubka, otulam się słowami dobrych książek i poezją oraz nade wszystko przytulnymi smakami i aromatami. Tym razem jesienne bułeczki drożdżowe zapiekane z kremem i owocami :) Mięciutkie i rumiane z dołkiem po środku, który po brzegi został wypełniony słodką masą z orzechów laskowych i soczystą cząstką sezonowej gruszki ♥ Ciepłe(...)zakamarki domu, rozświetlając przytulnością nawet klatkę schodową. Najpierw odprężenie przy zagniataniu pulchnego, drożdżowego ciasta, potem klecenie orzechowego kremu o pięknym zapachu i lekkiej konsystencji, a na końcu przyjemne kulanie bułeczek i wykańczanie całości ociekającymi słodyczą cząstkami gruszek. Po upieczeniu zostaje już tylko rozkosz podniebienia, jak obiecywał autor przepisu - Michał z rozkoszny.pl i miał absolutną rację! Te jesienne drożdżówki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaProste bułeczki pszenne to wypiek, którym zaskoczył mnie mój mąż. Są bardzo delikatne w smaku, idealnie się kroją i cudownie pachną. Przyznam Wam szczerze, że jeszcze ciepłe po prostu rozpływają się w ustach! U nas zazwyczaj większa część bułeczek znika posmarowana samym masłem. Naprawdę każdy może je przygotować i zawsze wyjdą. I nie ważne, czy użyjecie mąki tortowej(...)ciast drożdżowych (typ 550). Polecam! Proste bułeczki pszenne - składniki: (10-12 sztuk) 520g mąki pszennej 25g drożdży świeżych lub 7g suchych 1 łyżka cukru (płaska) 250 ml letniej wody 1 jajko 80g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli Proste bułeczki pszenne - przygotowanie: Przygotować zaczyn. Do niewielkiej miseczki należy wkruszyć świeże drożdże , dodać cukier
Di gotujeLEŚNE JAGODY! 🙏 Kto ich nie kocha, nie lubi, nie ubóstwia, nie tęskni za nimi jesienią i zimą? Naprawdę byłoby ciężko znaleźć kogokolwiek. Pierogi, naleśniki, konfitury, dżemy i.. bułeczki! Najlepiej domowe, bo unoszący się zapach wypieków w mieszkaniu i zjadania ich jeszcze na ciepło jest nie do podrobienia. Przy temacie jagodowym zapraszam Was na drożdżowo-maślane bułeczki(...)cukrze, ale tylko takie wypieki kojarzą mi się z dzieciństwem, z wakacjami u babci, z beztroską.. 😇 A do takich chwil grzech nie powracać! Zapraszam :) Julia Składniki: (na 16 bułeczek) ciasto maślano-drożdżowe: - 600g mąki pszennej + do podsypywania - 7g drożdży suchych - 250ml mleka -75g masła 82%tłuszczu - 100g cukru -szczypta soli - 3 żółtka
Symfonia SmakówCzas czytania: 2 min Ostatnio na blogu pojawiło się sporo przepisów na burgery , do których najlepsze są domowe bułeczki hamburgerowe. O tym, że domowe bułki są bardzo smaczne, nikogo przekonywać chyba nie muszę. Przygotowanie bułeczek to sama przyjemność, ciasto jest elastyczne, miękkie i łatwo się formuje to naprawdę prosty przepis. Jeśli macie do dyspozycji robota kuchennego to on w zasadzie(...)najtrudniejszą pracę jaką, jest zagniatanie ciasta. Po podzieleniu ciasta na porcję uformujcie zgrabne kulki. Następnie spłaszczcie je, tworząc płaski placuszek. Bułki hamburgerowe są niższe i bardziej płaskie niż klasyczne bułeczki dlatego trzeba je spłaszczyć. Przyjęło się, że wierzch takich bułek posypany jest sezamem, ale jeśli nie macie sezamu, można użyć maku, słonecznika lub siemienia lnianego. Teraz nie pozostaje nic innego
SprawdzonaKuchnia.plPrzepis na pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe z truskawkami. Bułeczki te można zrobić z każdymi sezonowymi owocami, są rewelacyjne i bardzo smaczne. Te urocze bułeczki ozdobią każdy stół i będą świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty. POLECAM! SKŁADNIKI: ROZCZYN: 300 ML KEFIRU 30 G DROŻDŻY 1 ŁYŻKA CUKRU 4 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ CIASTO: 50 ML OLEJU 3/4 SZKLANKI CUKRU 3 JAJKA(...)PODZIELIĆ CIASTO NA STU GRAMOWE PORCJE. Z KAŻDEJ PORCJI CIASTA UFORMOWAĆ KULE. KAŻDĄ PORCJE CIASTA ODŁOŻYĆ NA PODSYPANA MAKA STOLNICE. Z CIASTA POWINNO WYJŚĆ OKOŁO 16 – 18 BUŁECZEK. KAŻDĄ PORCJE CIASTA ROZWAŁKOWAĆ NA OKRĄGŁY PLACUSZEK I ZROBIĆ NA NIM 3 NACIĘCIA. NACIĘCIA ROBIMY OD 2 CM OD ŚRODKA PLACKA. W TYM MIEJSCU UKŁADAĆ BĘDZIEMY NADZIENIE. ŚRODEK KAŻDEGO PLACKA POSYPAĆ
Pani M - kuchnia smakowitaMoje dzieci bardzo lubią wypieki z nadzieniem orzechowym, a te bułeczki są tak pyszne, że po upieczeniu znikają w tempie ekspresowym. Spróbujcie Składniki: – 280g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 125ml ciepłego mleka (około 40stopni) – 1,5 łyżeczki drożdży instant lub 15g świeżych – 25g miękkiego masła + 30g masła do posmarowania bułeczek – 4 łyżki cukru(...)wystudzone masło, sól, ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto będzie się kleić do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, inaczej bułeczki będą zbyt „zbite” i twarde. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1- 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić
Smaki Arminepółce. Nie skreślajcie tego przepisu jeśli nie uda Wam się kupić mąki Manitoba, zróbcie go z pszenną w typie 650 lub 750 i cieszcie się smakiem tych pysznych bułeczek, bo dzięki trochę dłuższemu czasowi przygotowania mała ilość drożdży pozwala na ich piękne wyrastanie, a drożdże nie są wyczuwalne w smaku tak jak w innych wypiekach na drożdżach. Bułeczki pozostają też(...)kilka razy. Aby robić to sprawnie kup sobie plastikowy lub metalowy skrobak do ciasta, idealny do przekrajania ciasta, składania go. Przyda Ci się wielokrotnie do chlebów czy bułeczek. Do ciabatt jest wręcz konieczny bo ciężko bez niego będzie Ci przełożyć bułeczki na blachę do pieczenia. Po złożeniu przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw je na blacie na 30 minut
nietylkopasta.plBardzo lubię te wianki drożdżowe z żurawiną i migdałami i polecam wypróbować ten przepis i tak naprawdę bułeczki te można zrobić z ulubionym nadzieniem i posypać ulubionymi orzechami. Spróbujcie Składniki: – 260g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 75ml mleka (u mnie 3,2%) – 15g świeżych drożdży lub 4g drożdży instant – 40g masła – 40g cukru(...)powstałych pasków zrobić „warkocz”, połączyć dwa końce i mocno zlepić i uformować kółko. Tak jak zostało przedstawione na zdjęciach. W ten sam sposób uformować resztę wianków. Gotowe bułeczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i odstawić na kolejne 30-60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte wianki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami migdałów
Smaki Arminemojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej(...)więc przełożyć je na podwójną gazę i zostawić na noc, aby nadmiar wody ściekł lub lekko wycisnąć. Serdecznie polecam. Składniki na 12 bułeczek: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki ciepłego mleka (u mnie sojowe) 1/2 szklanki maku 25 g masła roztopionego i ostudzonego 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25 gr świeżych drożdży
moj przepis nanajlepsze włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy BUŁECZKI CYNAMONOWE Przygotowanie : około 3 h Składniki ciasto drożdżowe: – 250 ml ciepłego mleka – 7-8 g drożdży suszonych (1 saszetka) – 500 g mąki pszennej – 50 g cukru białego(...)cynamonowego, zostawiając z jednego boku około 1 cm luzu. Przyda się ten centymetr aby zalepić rulon na końcu. Roluj delikatnie ciasto a następnie pokrój je w poprzek na 12 bułeczek, około 2 cm grubości każda. Najlepiej przekroić rulon na pół, następnie na ćwiartki i każdą z czterech ćwiartek na 3 równe części. Postępuj identycznie z drugą częścią ciasta i składników
nietylkopasta.plBułeczki z kalafiora z pastą z awokado Dzisiaj krótko i na temat. Bez zbędnych dyskusji i opowieści. No i wreszcie coś wytrawnego, i bez dyni. Chociaż dynia gości u nas na stole nieprzerwanie od kilku dobrych dni… Ale postanowiłam przerwać schemat i dzisiaj prezentuję przepis na bułki z kalafiora z pastą jajeczną z awokado. No może udało mi się(...)połowie, bo kalafior też gdzieś się tutaj ostatnio pojawił… Danie to uważam za super pomysł na weekendowe śniadanie. Zarówno bułeczki, jak i pastę można przygotować poprzedniego dnia wieczorem i rano cieszyć się praktycznie gotowym śniadaniem. Prawie tak łatwo, jak za dawnych czasów, kiedy kupowało się gotowe pieczywo i wystarczyło tylko skombinować coś do niego… Ach, nieraz wracam myślami
Modern Cave Girlbazie szybkiego ciasta drożdżowego , bez wyrastania przygotowałam ostatnio bułeczki cynamonowe. Moje Dziecię uwielbia wszystko co z cynamonem: ciasteczka, ślimaczki cynamonowe, bułeczki, itp. Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest jego szybkość przygotowania. Zalewamy wszystko bardzo ciepłym mlekiem z masłem, mieszamy i mamy gotowy półprodukt. Pozostaje tylko odpowiednie nadzianie i upieczenie i już możemy się delektować pysznymi bułeczkami. Z poniższych ilości wychodzi(...)sztuk puszystych bułeczek. Składniki: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub typ700 lub pszennej) - 1/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol z niewielkim dodatkiem cukru trzcinowego) - 64g masła - 250ml mleka - 1/4 szklanki oleju - 30g świeżych drożdży - 3 żółtka - szczypta soli Masa cynamonowa: - ok.12g cynamonu - 40-50g masła - ok.1/5-1/4 szklanki cukru Żółtka rozcieramy w misie miksera z cukrem (i ksylitolem gdy dajemy
Smaczne Zdrowebułeczki są przepyszne! Delikatne i puszyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Skórka pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień po wypieku. Są idealne na śniadanie i na małą przekąskę w ciągu dnia. Spróbujcie Składniki: – 500g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 130ml mleka – 130ml wody – 75g masła – 1op drożdży instant (7g) – 1 łyżeczka soli(...)odstawić w ciepłe miejsce (około 35-40 stopni) na 45-60minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części po około 70g i uformować bułeczki o dowolnym kształcie. Jednocześnie zagotować wodę w dużym, szerokim garnku ( ja robiłam w dużej, wysokiej patelni), dodać sodę i wymieszać. Będzie się mocno pienić, ale bez obaw, tak powinno być
Smaki ArmineBułeczki czosnkowe lubi chyba każdy, nawet osoby, które na co dzień za czosnkiem nie przepadają. Bułeczki to jednak co innego. Pasują do wielu okoliczności – jako dodatek do śniadania, lunchu, czy też kolacji. Pasują również na przyjęcie, czy też jako jedzenia do zabrania w podróż. Wbrew pozorom nie wymagają dużych nakładów pracy – to prawda, ciasto drożdżowe jest czasochłonne(...)naprawdę przez większość czasu nie wymaga Twojej uwagi. Rośnie samo, a Ty w tym czasie zajmujesz się swoimi sprawami A zapomniałam dodać, te bułeczki kryją w sobie małą niespodziankę – pyszny, aromatyczny ser, który nadaje im wyjątkowego aromatu i smaku To co, kto się skusi :)? Bułeczki czosnkowe przepis na 10 bułeczek 30 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 250 ml ciepłej
365 dni dookoła kuchniCzas Przygotowania : 30 min Czas Gotowania : 30 min Gotowe w : 2 h Liczba porcji : 15 bułeczek Często piekę różnego rodzaju bułeczki, ale te podbiły serca mojej rodziny. Po pierwsze są niesamowicie pyszne, po drugie ziemniaki powodują, że są pulchne, a po trzecie na drugi dzień są nadal tak samo świeże jak zaraz po upieczeniu. Co ciekawe, do włoskich bułeczek(...)można użyć ziemniaków z obiadu . Po przepisy na moje wypieki zapraszam na uDolores.pl/wypieki . Składniki na bułeczki 30 dkg mąki 30 dkg kaszy manny 20 dkg ugotowanych ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek 360 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży Składniki do smarowania bułeczek 30 ml oliwy z oliwek 2 łyżeczki oregano Sól Opcjonalnie: Czarnuszka Słonecznik
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyMoje pierwsze bułeczki z wykorzystaniem dyni. A do tego takie pyszne! Teraz, kiedy mamy dynię pod dostatkiem najlepiej je zrobić, bo kiedy będziemy mieć dostęp do pur é e z dyni ? No chyba, że tak jak ja, macie zawekowane kilka słoiczków ;) Bułeczki są pyszne, puszyste i do tego ten delikatnie żółtawy kolor, ahhh co tu więcej można mówić? Dzięki dyni(...)bułeczki są wilgotne w środku i utrzymują świeżość nawet następnego dnia. Ja część zamroziłam i mam kilka bułeczek awaryjnych - wystarczy, że wrzucę je na 5-10 min do nagrzanego piekarnika i mam ciepłą bułeczkę na śniadanie. Składniki (na 10 sztuk bułeczek): - 0,5 szklanki puree z dyni - 2,5 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży (lub 7g drożdży instant
CookYourselfZapraszam na słodki eksperyment migdałowe ślimaczki z bitą śmietaną. Migdałowe ślimaczki to moje ulubione bułeczki z kardamonem nadziewane masą migdałową zwaną też masą marcepanową. Oczywiście już same migdałowe ślimaczki wywołuję u mnie najwyższy stopień zadowolenia ale jak nadziałam je bitą śmietaną to po prostu byłam w ekstazie. Pomysł na tego typu słodkie bułeczki wziął się z przepisu na szwedzkie bułeczki(...)semla . Oczywiście migdałowe ślimaczki to nie pierwsze słodkie bułeczki nadziewane marcepanem , które pojawiły się na blogu co do jedzenia. Uwielbiam drożdżowe wypieki. Podjadam drożdżowe bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przypieczona masa marcepanowa jest pyszna. Bułeczki są w miarę slodkie. Nie jest to wypiek nie wiadomo jak słodki ale jeśli wolicie, to do ciasta możecie dodać więcej cukru. Ja dodałam
codojedzeniaDrożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą są przepyszne – mięciutkie i puszyste. Idealne na śniadanie albo na deser w towarzystwie gorącego mleka lub kakao. Do ich nadziania można wykorzystać również budyń, dobrej jakości dżem (ważne, żeby nie był zbyt rzadki), czy biały ser. Ich wykonanie jest co prawda czasochłonne, gdyż jak to z ciastem drożdżowym bywa – trzeba czekać aż wyrośnie, ale efekt(...)końcowy z pewnością wynagrodzi wam tą drobną niedogodność. Są to najlepsze bułeczki drożdżowe jakie jadłam. [embed]https://youtu.be/jnvKroV-dP8[/embed] Składniki na drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą (około 27 sztuk – 3 blaszki): 50 g świeżych drożdży 250 ml (szklanka) mleka 600 g – 650 g mąki pszennej 100 g masła 150 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 jajka (+ jeszcze jedno do posmakowania
e-PrzepisyKulinarneMoje pierwsze bułeczki z wykorzystaniem dyni. A do tego takie pyszne! Teraz, kiedy mamy dynię pod dostatkiem najlepiej je zrobić, bo kiedy będziemy mieć dostęp do pur é e z dyni ? No chyba, że tak jak ja, macie zawekowane kilka słoiczków ;) Bułeczki są pyszne, puszyste i do tego ten delikatnie żółtawy kolor, ahhh co tu więcej można mówić? Dzięki dyni(...)bułeczki są wilgotne w środku i utrzymują świeżość nawet następnego dnia. Ja część zamroziłam i mam kilka bułeczek awaryjnych - wystarczy, że wrzucę je na 5-10 min do nagrzanego piekarnika i mam ciepłą bułeczkę na śniadanie. Składniki (na 10 sztuk bułeczek): - 0,5 szklanki puree z dyni - 2,5 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży (lub 7g drożdży instant
CookYourselfSłodkie bułeczki odrywane z białym serem Słodkie bułeczki odrywane z białym serem to jeden z tych wypieków, które bardzo lubię i chętnie przygotowuję Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe, a do tego nadzienie z białym serem, a całość posypana kruszonką. Czy może być coś lepszego na śniadania lub do popołudniowej kawki niż taka słodka bułeczka? No ok, może być... dwie słodkie bułeczki(...)Jeśli tak jak ja lubicie drożdżowe wypieki to gorąco zachęcam do przygotowania Przepis na 24 Słodkie bułeczki odrywane z białym serem - blaszka 36*24 cm SKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: 3,5 szklanki mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 7 łyżek cukru 250 ml mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 50 g masła Nadzienie: 400 g białego sera półtłustego
WSZYSTKO SMACZNEDziś przedstawiam Wam przepis na wyśmienite, puszyste bułeczki z ziemniakami. Wraz z grupą blogerów kulinarnych raz w miesiącu piekę chleb lub bułki wg wybranego wcześniej przepisu. Ten wspaniały projekt nosi nazwę Piekarnia Amber a jej gospodynią jest Anna Kamińska autorka bloga Kuchennymi drzwiami. Piekarnia ma już swoją tradycję, wiernych fanów, a ja od 3 lat szlifuję tam swoje umiejętności wypieku(...)chlebów i bułek. Tak jak już wspomniałam w lipcu piekliśmy bułeczki. Wiem, że często piszę o wypiekach z Piekarni, że są wyjątkowe, ale te bułeczki są wyjątkowo wyjątkowe ;) Zresztą po mojej minie na zdjęciu widać, że jestem bardzo zadowolona z wypieku;) Gdy byłam dzieckiem po takie bułeczki na śniadanie chodził mój Tata do piekarni pana Szafrańca. Mają cieniutką, chrupiącą
Codziennik KuchennyWitam serdecznie Propozycja na puszyste i lekko słodkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki są smaczne a dodatkowo są bardzo ładne. Polecam wypróbować przepis i upiec takie bułeczki. Do przygotowania bułeczek będziemy potrzebowali: Z podanych proporcji wyjdzie 6 bułek 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 1 jajko całe (rozmiar L) 2 żółtka (rozmiar L) 190 ml/gramów letniej wody(...)łyżki cukru (40 g) 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli oraz mleko do pomalowania bułek przed pieczeniem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Bułeczki śniadaniowe Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, jednej łyżki mąki i około 50 ml letniej wody i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około
Uwaga Babcia Piecze ChlebPuszyste, mięciutkie bułeczki z maślano - czosnkowym nadzieniem. Pyszne :). A zapach jaki roznosi się w kuchni podczas pieczenia i po wyjęciu ich z piekarnika - nie do opisania. Nikt, kto lubi czosnek, nie przejdzie obojętnie obok tych bułeczek :). Przepis, lekko przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM Składniki na 18 bułeczek: 600 g mąki pszennej chlebowej ( użyłam mąki pszennej(...)moim zdaniem im więcej tym lepiej ) 90 g miękkiego masła opcjonalnie - 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, świeżej lub suszonej opcjonalnie - sól do smaku Dodatkowo : jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: Ciasto: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z cukrem do momentu, aż staną się płynne. Dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać
Opowieści z piekarnikaMięciutkie, pyszne, pełne smaku, wilgotne, ziołowe… Oj dużo można by pisać o smaku tych bułeczek. Jedno jest jednak pewne są po prostu przepyszne! Smakują wspaniale zarówno bez dodatków, jak i z szynką, czy serem żółtym. Jeśli się skusicie na pewno zakochacie się w nich Bułeczki z suszonymi pomidorami Składniki: 500 g mąki 300 ml ciepłego mleka 40 g roztopionego masła(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Wtedy wyrośnięte ciasto kroimy na mniejsze części (takie jakiej wielkości chcecie bułeczki). U mnie było to 12 kawałków. Każdy kawałek formujemy na okrągłą bułeczkę i odstawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułeczki przykrywamy ścierką i pozostawiamy na kolejne 30 minut
PatiGotujePyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów Pyszne bułeczki majonezowe – przepis Amiszów. Pyszne bułeczki majonezowe ten przepis wpadł mi w oczy gdy nad ranem obudzona przez wariujące po ciemku koty zostałam obudzona ;) I tak mignął mi gdzieś ten przepis na fb.. rano go odnalazłam i zrobiłam dzieciom na śniadanie. Zakochały się i powiedziały, że od dzisiaj tylko takie bułeczki(...)będą jeść ;) Amisze to chrześcijańska wspólnota protestancka wywodząca się ze Szwajcarii, konserwatywny odłam anabaptystów . Przepis znalazłam TUTAJ Pyszne bułeczki majonezowe 2 kubki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1/4 kubka majonezu ( u mnie Kielecki ) 1 kubek mleka 2% 2 łyżeczki cukru Rozgrzej piekarnik na 180 C. Przepis jest
Kuchnia na wzgórzuWitam Kochani tego jesiennego wieczora Dziś przychodzę do Was z pysznym przepisem na bardzo puszyste,delikatne i wspaniałe bułeczki z serem i borówkami. Wiem, że sezon na borówki się już skończył, ale może macie zamrożone :-) Nadadzą się idealnie. Oczywiście jeśli nie macie borówek nie musicie ich dodawać. Możecie zrobić bułeczki z samym serem-też są pyszne :-) Uwielbiam robić wszelkie(...)bułeczki,rogaliki z ciasta drożdżowego,nie dość że są łatwe, pyszne to jeszcze w całym domu pięknie pachnie :-) Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo bułeczek, ich ilość zależy od kształtu jaki im nadacie. Ja Wam pokażę 2 proste sposoby na uzyskanie ładnych bułeczek o ciekawym kształcie. Ale dość pisaniny,zaczynamy :-) SKŁADNIKI: CIASTO ROZCZYN -5 dag drożdży świeżych
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzenoszę się o jakieś 20 lat do domu, mojego domu - popijając zimne mleko... Powracając do przepisu - wykorzystałam ostatnia porcję zamrożonych jeżyn, aby ustąpić miejsca na kolejne, tegoroczne zbiory. Bułeczki wyszły niesamowicie delikatne i mięciutkie. O smaku chyba nie muszę wspominać... Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania(...)gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy zgrabne, okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bułeczkami. W każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu
Wędrówki po kuchnihińskie bułeczki bao gotowane na parze niczym nasze rodzime pampuchy chodziły za mną już od dawna. A jeszcze mocniej w mojej głowie wizualizował się pomysł na upieczenie słynnej pulled pork , czyli szarpanej wieprzowiny. Jedynym minusem jej przygotowywania jest długi czas oczekiwania, kiedy to zapachy roznoszą się po całym domu i można wręcz zwariować, z głodu. Ale powiem Wam, że cierpliwość(...)się tutaj opłaca, bo to był jeden z najlepszych kawałków mięsa, jakie miałem okazję spróbować. Wieprzowina jest tak delikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego
Food Squarechlebaku znajdujemy tylko wczorajsze bułki? Nic prostszego. Wystarczy włączyć piekarnik, dodać jajko, ulubione przyprawy i kawałek mięsa. A już po chwili nasze otrzymamy pyszne śniadanie w postaci zapiekanych bułeczek. Spróbujcie, bo pomysł jest naprawdę prosty. Moje zapiekane bułeczki z jajkiem i kurczakiem doprawiłam do smaku przyprawą arabską od Rafex . Zapiekana bułeczki z jajkiem, kurczakiem i przyprawami(...)calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 sztuki) 2 małe bułeczki, np. kajzerki (u mnie lekko czerstwe, ale świeże też się nadadzą) 2 szczypty przyprawy arabskiej 2 jajka klasa M 2 grubsze plastry wędzonego kurczaka 1 duży plaster żółtego sera szczypiorek Przygotowanie Odcinamy dno bułeczek
Słodkie okruszkiWitam serdecznie Upiekłam zwykłe bułeczki drożdżowe i uformowałam je na kształt przypominający króliczki lub koteczki zależy jak się na nie patrzy:). Bułeczki są bardzo smaczne, puszyste i łatwe do przygotowania. Idealnie nadają się do podania na przykład podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych na śniadanie. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 35 szt. bułeczek 500 g mąki pszennej(...)letniego mleka 80 g roztopionego i przestudzonego masła lub margaryny 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Link do filmu z przygotowania: Bułeczki króliczki Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce
Uwaga Babcia Piecze Chleb