Ostatnie kilka dni upłynęło mi pod znakiem pieczenia. Robiłam ciasta na słodko jak i wypieki drożdżowe na wytrawnie. Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym Jeśli chodzi o wytrawne wypieki, skoncentrowałam się na dwóch warzywach, których użyłam do pieczenia. Jednym z nich była dynia, drugim zaś buraczek ćwikłowy. Buraczek ćwikłowy znakomicie sprawdza się nie tylko w sałatkach ale także w drożdżowych wypiekach(...)właśnie. Skusiłam sie na bułeczki drożdżowe z dodatkiem buraczka i siemienia lnianego. Mimo, iż ciasto było na bazie drożdży, przygotowanie wszystkiego zajeło mi pewnie mniej niż godzinę, łącznie z czasem pieczenia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne
mecooksWitam serdecznie Byłam ostatnio na grzybach i muszę przyznać, że udało mi się zebrać ich całkiem sporo więc pomyślałam, że przygotuję bułeczki drożdżowe z grzybami. Może komuś się przepis spodoba i przygotuje takie lub podobne bułeczki. Na pewno będą smakowały osobom które uwielbiają grzyby leśne. Do przygotowania bułeczek będziemy potrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 12 bułeczek na farsz: około(...)wody) 1 jajko (rozmiar L) 25 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 40 g roztopionego i przestudzonego masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Bułeczki z grzybami Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz: Oczyszczone i umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę. Ser żółty ścierem na tarce o średnich oczkach. Natkę pietruszki drobno
Uwaga Babcia Piecze ChlebCynamonowe bułeczki cinnamon rolls - doskonałe na każdą okazję Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls, którym nikt się nie oprze to świetna propozycja na zbliżające się chłodniejsze dni lub świąteczne śniadanie. Można je przygotować wieczorem, a rano wystarczy wstawić do piekarnika, aby unoszący się w powietrzu słodki zapach cynamonu obudził wszystkich domowników. To najlepsze cynamonowe drożdżówki, jakie znam. Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls(...)poniższego przepisu smakują niemal identycznie jak ich kultowy, amerykański pierwowzór stworzony przez właścicieli Cinnabon Bakery. Sekretnym składnikiem, który nadaje cynamonowym bułeczkom ich niepowtarzalny smak jest dodatek ciemnego cukru z melasy cukrowej nazywanego najczęściej cukrem Muscovado. Cukier Muscovado charakteryzuje się wysoką zawartością minerałów - w 100 g znajduje się ponad 700 mg soli mineralnych oraz witaminy A,C i witaminy z grupy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataChińskie bułeczki na parze BAOZI to nic innego jak “kluski gotowane na parze, charakterystyczne dla kuchni chińskich, ale jadane także w Malezji i Singapurze. Popularne w restauracjach chińskich na całym świecie. Wywodzą się z północnych regionów Chin. Baozi w dialektach północnych oznacza bułeczkę” (źródło Wikipedia ). Przygotowałam dzisiaj wersję z mięsem, ale bułeczki nadziewa się również pastą fasolową, pastą(...)sporo świeżego imbiru i przyprawę pięć smaków. Próbowałam już tego zestawienia i nie za bardzo nam smakowało. Postanowiłam zmierzyć się z tematem raz jeszcze i przygotowałam własną wersję chińskich bułeczek. Takie smakują nam o wiele bardziej. Bułeczki świetnie się prezentują podane w specjalnym bambusowym koszyku do gotowania na parze , który nabyłam w sklepie Kuchnie świata . Wyszło pysznie!. Chińskie bułeczki
Pieguskowa KuchniaJagodzianki czyli bułeczki drożdżowe z jagodami to hit lata. Są pyszne, puszyste i mocno jagodowe. Piekę je jako oddzielne bułeczki z lukrem lub bułeczki z kruszonką . Dzisiaj proponuję odrywane jagodzianki z grubą, chrupiącą kruszonką. Układam bułeczki blisko siebie, aby zrosły się po wyrośnięciu. Upieczone jagodzianki odrywam. Jagody wymieszane z ziemniaczaną mąką i cukrem tworzą gęsty dżem po upieczeniu. Lubie, kiedy(...)bułeczkach jest dużo nadzienia. Moje jagodzianki zawsze mają dużo jagod. Porcja bułeczek z przepisu poniżej jest zjedzona w ciagu dnia. Nic dziwnego, że piekę je przez cały sezon jagodowy! To jeden z najsmaczniejszych drożdżowych wypieków lata! Jagodzianki Składniki: na 18 jagodzianek 500-550 g pszennej mąki 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 150 ml mleka 100 ml jogurtu
codojedzeniapostaci, w krajach tych odbywają się także festyny i parady z okazji ostatniego dnia karnawału. W Północnej Europie w tłusty wtorek jada się przepyszne, kremowe Semlor (lub Semla), czyli bułeczki pszenne z kardamonem, masą marcepanową i sporym kleksem bitej śmietany, oprószone cukrem pudrem. Przeważnie są podawane w swojej czystej postaci, jednak można dostać je także w głębokim talerzu podlane mlekiem(...)Mówi się, że sprowadziła je do Skandynawii pierwsza żona szwedzkiego króla Gustawa Wazy, która będąc Niemką narzekała na wszystko, co szwedzkie. Pierwotną wersją była po prostu pszenna bułeczka zamoczona w mleku, dopiero z biegiem czasu dodano do niej marcepan i bitą śmietanę i w takiej wersji funkcjonuje do dziś. Semlor jest typowym przysmakiem w tłusty wtorek ale w sklepach pojawiają
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś przepis na pyszne domowe bułeczki z dodatkiem serka. Ten zapach unoszący się podczas pieczenia, radość z własnoręcznie wykonanego pieczywa i… smak domowych bułek smarowanych ulubioną konfiturą… Czasem nie ma nic lepszego. Zachęcam Was serdecznie do pieczenia domowych bułeczek. Ich wykonanie nie jest trudne. Smak moich bułeczek dodatkowo wzbogaciłam przyprawą do pieczenia chleba Raflex . Dzięki temu stały się(...)jeszcze lepsze. Takich bułeczek nie znajdziecie na sklepowych półkach. Domowe bułeczki z dodatkiem serka. Puszyste i pyszne bułeczki domowe. 2016-04-17 19:26:56 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount
Słodkie okruszkiteż czasem nachodzi ochota na świeże bułeczki podane z ciepłym kubkiem kakao? Uwielbiam takie połączenie. Dlatego wczoraj nie mogłam się oprzeć pokucie i upiekłam pyszne, puszyste domowe bułeczki z ziarenkami. Delikatne w środku z chrupiącym spodem, do tego kubek kakao, kilka rzodkiewek, masło i... kolacja idealna. Dwie bułeczki zostawiłam na rano, aby mój łasuch mógł wziąć je ze sobą(...)pracy. Zachęcam do przygotowywania domowego pieczywa. Osobiście lubię jak bułeczki są jedynie delikatnie przyrumienione. Jeśli lubicie mocniej wypieczone bułki możecie je dłużej potrzymać w piekarniku. Składniki: (na 6większych bułek) 1 szklanka ciepłej wody (250 ml) 1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml) 500 g mąki pszennej + do podsypania (około 3-4 łyżki) szczypta soli 25 g świeżych drożdży
Słodkie okruszkimojprzepisna.pl | Bułeczki prowansalskie (wegańskie) Pyszne, wilgotne, mięciutkie i aromatyczne bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów, czosnku, oliwy i ziół prowansalskich. Macie ochotę na coś takiego? Nam smakowały bardzo :). Ciasto przygotowałam wczoraj, uformowałam bułeczki, schowałam do lodówki, a dziś z rana wyciągnęłam zimne bułeczki z lodówki i od razu do piekarnika, po 25 min, pyszne śniadanko czekało na moich chłopców. Składniki(...)bułeczek: 500 gr mąki pszennej (u mnie 300 gr tortowej i 200 gr typ 650) 330 ml mleka (u mnie owsiane) 50 gr oliwy 1/2 lub 1 łyżeczka soli (do smaku) 1 łyżeczka cukru 20 gr świeżych drożdży 2 łyżeczki ziół prowansalskich 9 pomidorów suszonych odsączonych z oleju 2 łyżki kaparów 2 duże ząbki czosnku czarnuszka do posypania bułeczek Mleko
moj przepis naNaprawdę ostro nadziane! W temacie bułeczek drożdżowych zdziałałam już całkiem sporo. Były Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi , a także Drożdżowe grzebienie z dżemem . Piekłam Zakręcone drożdżówki z twarogiem oraz Drożdżówki z Nutellą . Całkiem niedawno mierzyłam się z także z Maślanymi bułeczkami przytulonymi z powidłami śliwkowymi . Tym razem jednak naszła mnie ochota na drożdżowe co nieco w bardziej wytrawnej(...)wersji . Stąd pomysł na nadzianie bułeczek pieczenia mięsną i papryczką pepperoni z zalewy. Wyszły rewelacyjne! Przy okazji zachęcam do podejrzenia przepisu na domowej roboty Pieczeń wieprzową z czerwoną papryką , której to część spożytkowałam w poniższych drożdżówkach. Składniki na 14-15 średniej wielkości bułeczek: 80g masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 1/2 kg mąki pszennej - u mnie
Grunt to przepis!