Przepis na puszyste buchty drożdżowe z serem pieczone w piekarniku. Nie ma nic lepszego jak pachnące, domowe bułeczki, które pysznie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Od początku do końca całe przygotowanie przepisu zajmie Ci nie więcej niż 2 godziny. Buchty, to idealny pomysł na przekąskę, poczęstunek dla gości lub słodki dodatek do kawy. Ilekroć więc masz ochotę(...)zawsze, gdy tylko mamy okazję. Zderzenie cudownego, mięciutkie ciasta drożdżowego z pachnącym wanilią oraz skórką pomarańczową nadzieniem, to połączenie, któremu trudno się oprzeć! Nic zatem dziwnego, że te pyszne bułeczki z serem pozostają najciekawszą propozycją na słodki deser i wracają ze stałą konsekwencją na rodzinne stoły. Pisząc najprościej, ten przepis dzieli się na trzy części: przygotowanie ciasta oraz nadzienia, formowanie
Kuchnia Na WypasieImprezowe bułeczki z pieczarkami i wędzonym kurczakiem Dziś mam dla Was przepis na pyszne imprezowe bułeczki z pieczarkami i wędzonym kurczakiem. U mnie zawsze znikają w mgnieniu oka. Proste w przygotowaniu, puszyste drożdżowe ciasto i pyszne nadzienie. Do tego wystarczy podać tylko dobrej jakości ketchup i domowy sos czosnkowy. Nic tylko jeść ze smakiem. Takie nadziewane bułeczki śmiało możecie też(...)przygotować np. na obiad lub zabrać ze sobą do pracy. Imprezowe bułeczki z pieczarkami i wędzonym kurczakiem można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno Szczerze polecam! Jak zrobić nadziewane imprezowe bułeczki? Wykonanie takich domowych nadziewanych bułeczek jest naprawdę proste. Mąka, drożdże, mleko i kilka innych podstawowych składników plus coś pysznego na farsz. Pamiętajcie, że to on jest najważniejszy
Słodkie okruszkiDziś kolejny wypiek, ale nie na słodko w postaci ciasta czy ciastek, tylko wypiek na słono postaci pysznych bułek pszenno - owsianych. Takie bułeczki to super pomysł na domowe, zdrowe pieczywo, bez żadnych konserwantów czy ulepszaczy smaku. Moje bułeczki zrobiłam z trzech rodzajów mąki: pszennej tortowej, pszennej pełnoziarnistej i mąki owsianej. Bułeczki wyszły pyszne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie(...)środku. W smaku i kolorze przypominają trochę bułeczki grahamki.Można je oczywiście jeść z dowolnymi dodatkami na słodko i pikantnie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5 kostki drożdży świeżych 0,5szkl. ciepłej wody 1szkl. ciepłego mleka + 2 łyżki 0,5 łyżeczki cukru 1 płaska łyżka soli 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 220g mąki pszennej tortowej 200g mąki owsianej
Waniliowe Improwizacjekiełbasami z papryką oczywiście, węgierską kaszanką, zupą rybną, zupą gulaszową, paprykami nadziewanymi mięsem mielonym, galuszką czy pogacsami, na które to właśnie postanowiłam zamieścić przepis. Pogacse to nic innego jak bułeczki na bazie mąki i drożdży. Ja przygotowałam takie, które dodatkowo są na bazie ziemniaków – te lubię najbardziej. Można je przygotować jako małe przekąski, które podjadamy od czasu do czasu(...)drożdży 3 dkg cukru pudru 50 ml mleka 40 dkg ugotowanych ziemniaków 40 dkg masła (bez laktozy) lub margaryny roślinnej 70 dkg mąki 3 żółtka (białka użyć do smarowania bułeczek) 4 dkg soli Dodatkowo opcjonalnie : kminek w ziarnach mak tarty ser żółty sól morska słodka papryka sezam Węgierskie bułeczki na śniadanie Jak przygotować bułeczki ziemniaczane. Ziemniaki obrać a następnie ugotować
mecooksrozbudzony, niezbyt chętnie wraca do snu. Co zatem robić w grudniowy, ciemny poranek? Ano piec! A co piec? Bułki! Ale nie byle jakie bułki proszę Państwa. Przede wszystkim bułeczki bez wyrastania, bo mój mąż miał oddać się ich konsumpcji porą śniadaniową, więc na cały rytuał wyrabiania ciasta, wyrastania, pieczenia i potem stygnięcia, czasu już by nie starczyło. No dobra, jest(...)chwilowe 15 minutowe wyrastanie, bardziej w formie napuszenia bułeczek, bo bałam się klęski w postaci zakalca. Żeby nudno nie było i nie były to zwykłe bułki pszenne, to dodałam do środka suszonych pomidorów. Dzięki nim, bułeczki nie są już tak blade, jak te klasyczne, a i w smaku nieco inne. Dzisiaj więc o szybkich bułeczkach na drożdżach, z suszonymi pomidorami
Mieszam w GarnkuDzisiaj zapraszamy Was na zapiekanki czy też nadziewane bułeczki. W roli nadzienia wystąpiły pieczarki, ale przygotowane według przepisu mojego taty. Same pieczarki są niesamowicie smaczne i u nas często podaje się je jako dodatek do mięsa na obiad a nawet nadzienie do naleśników. U nas w roli bułeczek wystąpiły bułeczki orkiszowe , ale doskonale nadadzą się każdego rodzaju bułeczki, szczególnie(...)które swoją pierwszą świeżość mają już za sobą. Bułeczki możecie podać razem z odkrojonym wierzchem, jako czapeczkami, albo bez. Ja na gorące pieczarki położyłam parmezan, ale możecie również wbić pod koniec pieczenia jajko i podać bułeczki ze ściętym jajkiem sadzonym na górze – coś jak w chaczapuri. Ale wróćmy do pieczarek. Jak tata zdradzał mi przepis, to wiele razy podkreślał
Mieszam w GarnkuDrożdżowe bułeczki z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety. Zabierz je ze sobą na piknik lub zjedz na śniadanie. Wiosna rozgościła się na dobre. Przeważnie świeci słońce, a pogoda nastraja pozytywnie. Uwielbiam teraz chodzić z synkiem na spacery, oglądać zielone liście na drzewach i czuć zapach kwiatów. Taka wspaniała wiosenna aura zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu, dlatego postanowiłam(...)podrzucić Wam w najbliższym czasie kilka pomysłów na dania, które możecie zabrać ze sobą w plener. Szczególnie, że lada chwila mamy długi majowy weeekend :) Dzisiejsze bułeczki piknikowe wzorowane są na tureckich śniadaniowych bułeczkach poğaça . Do środka planowałam dać botwinkę, ale akurat nie mieli jej w moim warzywniaku. Dlatego wykorzystałam liście rzodkiewki, które zostały mi po zdjęciach szybkiej pizzy na podpłomyku
Chilli Czosnek i OliwaTradycyjne angielskie bułeczki wielkanocne z dużą ilością rodzynek, kandyzowanej skórki i aromatycznych przypraw. Malutkie i bardzo pyszne. Na Wyspach Brytyjskich tradycja nakazuje piec je w Wielki Piątek i jeść jeszcze ciepłe z dużą ilością masła. Zabierałam się do nich już dawno. W końcu wypróbowałam kilka znanych przepisów w poszukiwaniu tego jednego najlepiej oddającego smak, który pamiętam z angielskiej piekarni(...)efekcie powstał przepis własny, bo żaden z przetestowanych przepisów nie oddawał w pełni tekstury bułeczek, której szukałam. Te są dokładnie takie tak trzeba: miękkie ale i zwarte, wystarczająco słodkie, z dużą ilością rodzynek, pięknie pachnące korzennymi przyprawami. Czy zagoszczą na Waszym wielkanocnym stole? Bardzo polecam! Składniki: Na 18 szt.: 455 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 ml mleka
maniapieczeniawizja nie pieczenia niczego na niedzielne śniadanie, z racji jagodziankowego łasowania u teściowej, przerażała mnie :) upiekłam więc je dzisiaj na drugie śniadanie, do kawy. Lekkie, pachnące cytrusami, małe okrągłe bułeczki. W sam raz do podgrzania w tosterze... wspaniałe! Maritozzi. Rzymskie, słodkie bułeczki śniadaniowe zaczyn: 10 g suszonych drożdży
Dzieje kuchennej WiewióryBułeczki maślane z rodzynkami, w sam raz słodkie i miękkie.. Idealne na śniadanie. Składniki ( na 26 małych bułeczek) : 150 g masła 500 ml mleka 20 g suchych drożdży/ 40 g świeżych 1/2 łyżeczki soli 100-150 g cukru 1 kg mąki pszennej 200 g rodzynek 1 jajko do smarowania Przygotowanie: Tłuszcz roztopić w garnku dodać mleko
Garnkowe fanaberiezrobienia tych bułeczek zainspirował mnie przepis Małgosi na blogu Co do Jedzenia . Ciasto i zawartość bułek inna niż w oryginale, ale liczy się dobry pomysł, z którego chętnie skorzystałam.Bułki są bardzo smaczne jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień też wszystkim smakowały. Trzeciego dnia nie było. Składniki na ok 10 dużych bułek Ciasto 500g kg mąki(...)rulon. Ostrym nożem pokroić na plastry szerokości 2 cm. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 20 minut , aż bułeczki nieco podrosną. Piec w temperaturze 225 st C przez ok 15 minut. w maszynie do chleba Ciasto można również wyrobić w maszynie do chleba. Wkładamy
Stare Garyfolia spozywcza i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Wyrosniete ciasto wyrzucamy na blat i jeszcze raz wyrabiamy.Dzielimy na 12 kawalkow,kazdy okolo 80 g.Najlepiej zwazyc ,poniewaz jednakowej wielkosci buleczki rowno sie upieka.Z kazdego kawalka formujemy okragla buleczke,przyciskajac dlonia kawalek ciasta do blatu wykonujemy okrezne ruchy,do uformowania kulki.Uformowane buleczki ukladamy na blaszce z piekarnika wylozonej papierem do pieczenia.Przykrywamy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne,zdrowe,puchate i mieciutkie buleczki orkiszowe.Udzial maki orkiszowej pelnoziarnistej wynosi 50 %,druga polowa to maka orkiszowa jasna 630.Zdrowotnosc buleczek podnosi jeszcze dodatek mielonego siemienia lnianego i ziaren sezamu,slonecznika i dyni.Wysmienite do dzemow i konfitur,jak rowniez z wytrawnymi dodatkami.Zapraszam do wyprobowania przepisu. Skladniki na 12 buleczek:500 g maki orkiszowej (250 g maki pelnoziarnistej(...)lekko sie kleic podsypac delikatnie maka.Uformowac 12 buleczek ,kazda okolo 80 g. Ukladacna blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka i pozostawic powtornie do wyrosniecia okolo 10 minut.Gdy buleczki sie napusza posmarowac je zoltkiem rozbeltanym z 2-ma lyzkami mleka i posypac dowolnymi ulubionymi ziarnami.Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec 25 minut,do zrumienienia.Studzic na kratce.Zycze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest miękkie i bardzo plastyczne,łatwe do wałkowania i formowania.Nie szukaj specjalnej okazji,po prostu je upiecz.Idealne na śniadanie,do przedpołudniowej kawy lub na podwieczorek. Składniki na 12-14 bułeczek: 420 g maki orkiszowej (pół na pół orkiszowa jasna 700 i orkiszowa pełnoziarnista) 160 ml mleka 2 jajka 60 g masła 60 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 op. suchych(...)cynamonem.Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.Zwinięty rulon pociąć na 6 cm kawałki.Kazdy kawałek dokładnie w środku przycisnąć np.rączką drewnianej łyżki,żeby ładnie wywinęły się boki bułeczki.Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia przed pieczeniem posmarowć pozostałym masłem bądź żółtkiem wymieszanym z 2-ma łyżkami mleka.Piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tyle ciekawy, że postanowiłam sama się przekonać, ponieważ do tej pory myślałam, że drożdże wyrastają tylko i wyłącznie w ciepłym - a tu niespodzianka - rosną również w lodówce :) Te bułeczki mają jeszcze tą dodatkową zaletę, że najbardziej czasochłonną część pracy wykonujemy wieczorem, a rano zostaje nam tylko formowanie i pieczenie. I w ten oto magiczny sposób robimy wrażenie na wszystkich domownikach(...)wstawić do lodówki na całą noc. Miska powinna być duża, ponieważ ciasto sporo urośnie. Rano ciasto wyjąć z miski i wyłożyć na blat. Podzielić na 12 części. Uformować bułeczki wg instrukcji zamieszczonej poniżej w pkt 1-3. 1. Z kawałka ciasta zrobić wałek. Zawiązać go na supeł - robiąc pętelkę (fot.1) 2. Jedną końcówkę (z prawej strony) przełożyć od dołu
Świat Ciastamoże na śniadanko bułeczki z pieczarkami , kiełbaską i jajkiem zapiekane w piekarniku ? Zapraszam :) Składniki ; Kilka bułek około 400 g pieczarek Cebulka prażona Skworcu Kiełbaska(...)pokroić w cienkie półplasterki lub paseczki, kiełbasę pokroić w kostkę Usmażyć na maśle z prażoną cebulką. Przyprawić do smaku . Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek Do każdej bułeczki wbić 1 jajko i posolić. Na wierzch ułożyć pieczarki z kiełbaską . Wierzch posypać startym serem żółtym. Piec w temp 190 stopni około 10/ 15 minut aż będą rumiane . SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chilibudyniem. Więc co innego miałam zrobić, musiałam chcąc, czy nie chcąc je upiec. Były już na blogu buły, były z dżemem, kruszonką, oraz manną, więc teraz czas na budyń. Bułeczki wyszły smaczne, mięciutkie i nie za słodkie. Może te z budyniem nie należą do moich ulubionych, ale były smaczne. Ja osobiście uwielbiam te z twarogiem, które będą następne w kolejce(...)nakładamy łyżkę budyniu. Na wierzchu doklejamy, trzy paseczki ciasta, aby stworzyć paseczki. Dobrze doklejamy. Znów odstawiamy i nakrywamy. Czekamy, aż podrosną. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.35 minut. Aż ładnie zbrązowieją. Smacznego
Moje pyszne gotowanieKolejne wspólne wypiekanie na śniadanie. Dzisiaj pyszne i chrupiące pszenne bułeczki. Przepis na bułki pochodzi z bloga Buszująca w kuchni . Ich upieczenie jest na prawdę łatwe i z pewnością każdy da radę, nawet osoby, które są początkujące w kuchni. Ja nie przekroiłam bułek przed pieczeniem, bo po prostu zapomniałam:). Ale według mnie, nie wpłynęło to na smak bułek. Jedynie wizualnie(...)przełożyć do misy miksera i wyrabiać przez 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki ładnie rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy
Ala piecze i gotujeubiegłym tygodniu piekłam bułeczki, Pisałam,że wyszły smaczne ,ale ciasto było za rzadkie, wiec nie urosły. Drugie podejście i korekta przepisu sprawiły ,że pieczywo urosło i jest pyszne. Polecam SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 łyżki oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 20 g, drożdży świeżych(...)Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować olejem . Można posypać ziarnem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 min i 180 przez 20 min. Bułeczki pysznie smakują z domową pastą Smaczna pasta z tuńczyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyPierwszy raz postanowiłam upiec bułeczki domowe. No cóż muszę przyznać,że w smaku bardzo dobre, ale nie urosły tylko rozlały się na blaszce. Następnym razem już wiem ,że muszę zrobić gęste ciasto. Tak mi się przynajmniej wydaje, a może ktoś podpowie jaka przyczyna? A tak wyglądają moje bułki. Porcja na 8 bułeczek SKŁADNIKI : 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np Lubella
W kuchennym oknie Ewywłóż na minutę cukinię i wymieszaj, żeby podgrzać ją i pokryć sosem. Nałóż na talerze paski cukinii, posyp dużą ilością tartego parmezanu i poddawaj ze świeżo wyjętymi z piekarnika bułeczkami focaccia. ***** We prepare pasta with zucchini. We slice the zucchini along a long thin ribbons for cabbage slicer or peelers, no agent this throw it away(...)cover her the sauce. We put strips of zucchini on plates, sprinkle with plenty of grated parmesan and we give with hot buns focaccia from the oven. Przepis na bułeczki focaccia / Recipe for buns focaccia
Projekty ze smakiemodrywamy niewielkie kawałki ciasta, wykładamy na posypaną mąką stolnicę i formujemy cienkie wałeczki długość ok 30 - 40 cm. Całość kręcimy wokół własnej osi, a następnie z tego "kręciołka" robimy bułeczkę. Układamy na natłuszczonej blaszce i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 30 min. Możemy posmarować bułeczki wodą. Pieczemy w nagrzanym do 200st. C piekarniku ok 10-15 min i studzimy
charlotte gotujeTeraz jest jednak zdecydowanie zbyt zimno! Zapach domowego pieczywa uspokaja mnie, a w towarzystwie kawy, jestem w niebie! Co prawda to mój drugi wypiek, oba nie były idealne, ale bułeczki wyszły pyszne, puszyste, miękkie w środku, bez żadnego zakalca! Mały sukces :) człowiek uczy się cały czas, więc wierzę, że niedługo moje bułeczki dorównają tym z piekarni ;) Zainspirowana przepisem na kajzerki
Kitchens AlphabetBułeczki zapiekane Co powiecie na takie bułeczki ? zapiekane z szynką i jajkiem :) nadają się na kolację jak i na śniadanie :) Składniki : 5 kajzerek 5 jajek kilka plasterków szynki szczypiorek sól , pieprz ser żółty Wykonanie; Z każdej bułki ściąć górę , wydrążyć środek ale tak żeby nie przedziurawić spodu. Szynkę pokroić w kosteczkę i wyłożyć
Sama słodycz i szczypta chiliScones to angielskie niewielkie bułeczki. Podawane zazwyczaj do popołudniowej herbaty.Posmarowane masłem i dżemem truskawkowym. Bardzo popularne na Wyspach i dostępne w każdym markecie. Ale oczywiście najlepsze są takie domowe, jeszcze ciepłe, podane z masełkiem i powidłami lub domową konfiturą. Zazwyczaj robi się je z rodzynkami, ale ja pominęłam je i upiekłam w "czystej wersji". Bułeczki
Walijskie PichceniePomysł na takie bułeczki znaleziony tutaj ...bułeczki upieczone z okazji akcji orzechowej i w wspólnego gotowania z Formułą z okazji GP Brazylii, które organizuje Daria . Na ciasto: 2 szkl.mąki 1/2 szkl. mleka kulka drożdży wielkości dorodnego orzecha laskowego 30 g masła jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Na masę: 3/4 szkl. wiórków kokosowych 1/3 szkl.mielonych migdałów [orzechów
Moje domowe kucharzenieDrożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki 0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody 0,3 szklanki oleju(...)truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy ile zajmą miejsca - inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami. Blachę wykładamy papierem
prawdziwe jedzeniepieczywo. Obalam tezę, że nie da sie tego zrobić w zwykłym piekarniku. Otóż da się i to z bardzo dobrym skutkiem ;) Wstałam dzisiaj bardzo wcześnie, żeby zdążyc z moimi bułeczkami przed pracą. Udało się...wyspię się jutro;))) Kolejny już raz zainspirowałam się przepisem z blogu MojeTworyPrzetwory .Zapach roznosi się po całym domu...aż nie chce się wychodzić. Mięciutkie, pachnące. Składniki(...)końcu resztę mąki oraz rozpuszczoną margarynę z mlekiem. Wyrobić ciasto.Odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie formujemy kuleczki i zostawiamy na ok. 30-40 minut do podrośnięcia. Wyrosnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.Pieczemy w temp. 225-250 ok. 10-15 minut. /źródło MojeTworyPrzetwory/ Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchniDzisiaj z miłości do truskawek...drożdżowe bułeczki z truskawką w roli głównej;) Składniki; 40 g drożdży, 500 g mąki, 1 szklanka ciepłego mleka, 2 łyżki cukru, 1 jajko, szczypta soli, 50 g masła, 400 g twarożku, 1 cytryna, cukier waniliowy, 16 truskawek bez szypułek, cukier puder do posypania, Wykonanie; Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wsypujemy pokruszone drożdże. Wlewamy(...)cukrem waniliowym oraz ze skórką otartą z cytryny. Ciasto zagniatamy jeszcze raz. Dzielimy na 16 kawałków. każdy kawałek spłaszczamy, dajemy na środek trochę twarożku i truskawkę. Następnie formujemy bułeczkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. źródło "Magazyn kuchnia
Anioły w kuchniciasto nam pięknie wyrośnie. Przygotowujemy stolnicę. Podsypujemy mąką i wyjmujemy nasze ciasto. Ponownie wyrabiamy. Dzielimy je na 10 w miarę równych części. Każdą część formujemy na kształt okrągłej bułeczki, którą delikatnie spłaszczamy. Ostrym noże robimy 8 nacięć, uważając aby nie przeciąć środka. Tak przygotowaną bułkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)minut do wyrośnięcia. Dodatkowo: 1 łyżka mleka kilka orzechów włoskich Wyrośnięte bułeczki pędzlujemy mlekiem i na środku umieszczamy kawałek orzecha. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy na kratce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Scones to popularne angielskie słodkie bułeczki z żurawiną. Idealne na słodkie śniadanie podane z dżemem lub twarożkiem. Świetnie smakują również do popołudniowej kawy. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki. Polecam Post Scones czyli bułeczki z żurawiną pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesobą, dodajemy jajka, miękką margarynę, oliwę, jogurt i ręcznie wyrabiamy ciasto. Następnie wkładamy ciasto na 30 min do zamrażarki. Po wyciągnięciu formujemy kulki, wkładając w środek łyżeczkę rozgniecionej fety. Bułeczki smarujemy żółtkiem, posypujemy ziarnami i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Z przepisu powstaje 10 smacznych bułeczek
Aga w kuchnigębie”, delikatne, kremowe, słodkie, pycha. Całość smakowo idealnie do siebie pasuje. Takie babeczki można podawać z syropem i migdałami jako deser, albo zapakować dziecku jako bułeczkę do szkoły, lub mężowi do pracy dla osłodzenia dnia :) Składniki: ok. 12 babeczek-bułeczek na ciasto: 50 g świeżych drożdży, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią
Moniki Smakołykioliwę. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po kawałku ciasta odrywamy, naciągamy w dłoniach, końce zawijamy pod spód (tak kilkakrotnie). Jeśli ciasto mocno lepi się można zwilżać dłonie w wodzie. Układamy bułeczki na blasze (ja wyłożyłam papierem do pieczenia) złożeniem pod spód. Odstawiamy do wyrośnięcia.Spryskujemy wodą, ewentualnie posypujemy ziarenkami. Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut do uzyskania złotej skórki(...)razem użyłam mąki 650 bo akurat taką tylko miałam i nie dodawałam ziaren. Bułeczki są pyszne, aczkolwiek wydaje mi się, że nie wyglądają tak apetycznie jak bułki Kasi. Polecam oryginalny przepis http://vegarnkowo.blogspot.com/2012/11/drozdzowe-bueczki-z-maki-namaczanej.html
Praktyczna plBułeczki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Porcja dla 4 osób (12 bułeczek) Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant lub dwie łyżeczki drożdży świeżych pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka bazylii łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: 300g łososia, sól, pieprz, natka pietruszki
w kuchni i w ogrodzieCoś lekkiego i bez spulchniaczy :) Idealne, proste w przygotowaniu bułeczki o chrupiącej skórce. Podawane na ciepło z roztapiającym się masłem i szklanką mleka są zacne. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 300 ml wody, podgrzanej do temperatury ok 52 C 1 jako rozbełtane(...)stolnicę i zagniatamy. Formujemy dwa szerokie kawałki o długości ok 20 cm i kroimy na równe kawałki, z każdego formujemy kulę i kładziemy na blaszce do pieczenia. Przykrywamy bułeczki ścierką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Czas pieczenia: Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 20-25 minut
Niezły Młynekczęści - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam na środek po dwie łyżeczki farszu, a brzegi dokładnie zlepiałam). Gotowe bułeczki układałam na natłuszczonej blasze zlepieniem do dołu (powstają ładne okrągłe bułeczki) lub do góry (powstają fajne koszyczki) i posypywałam kruszonką. Piekłam pół godziny w 180 stopniach
Kulinarny PamiętnikPyszne bułeczki.. 20 dkg mąki 10 dkg mąki orkiszowej 5 dkg otrębów owsianych 1,5 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych instant) 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 190 ml wody Do drożdży dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki wody, 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na 15 minut, następnie połączyć(...)wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 porcji . Z każdej części zrobić długi wałek,na środku zawiązać węzełek , końcówki wałka owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek. B ułeczki ułożyć na blasze ,p rzykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Piec w nagrzanym piekarniku do 210 stopni przez około 15-20 minut
Moje domowe kucharzeniePrzepis na takie ekspresowe bułeczki znalazłam tutaj. .. 240 ml mleka 120 ml ciepłej wody 1 łyżeczka miodu (w oryginale 1 łyżka) 55 g masła 1 jajko 670 g mąki pszennej 7 g drożdży suszonych 1 ,5 łyżeczki soli Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut. Do garnuszka wlać mleko , dodać miód i masło i podgrzewać(...)części , z każdej formować kulkę, spłaszczać i układać na blasze wyścielonej pergaminem. Odstawić na 30-35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem bułeczki można posmarować mlekiem . Piec 10-12 minut w temp. 200 st.C
Moje domowe kucharzenieEkspresowe bułeczki po raz kolejny , tym razem przepis podpatrzony tutaj ..Są na prawdę bardzo szybkie i proste w wykonaniu..polecam. 450 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 4-5 łyżek oliwy Włączyć piekarnik i ustawić go na 190 stopni. Drożdże zasypać cukrem(...)łyżki mąki. Odstawić na dosłownie 5-7 min. W tym czasie drożdże zdążą "ruszyć". Następnie dodać resztę składników i ugniatać elastyczne ciasto. Od razu formować okrągłe bułeczki. Układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. [ ja dodatkowo zrobiłam nacięcie-wzorek] .Posmarować ciepłym mlekiem i posypać czym kto lubi.Bułeczki mogą poleżeć jeszcze jakieś 5 min, a potem
Moje domowe kucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Aromatyczne, pyszne bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów. Doskonałe na kanapki z ulubionymi dodatkami. Smaczniejsze niż te napompowane leżące na sklepowych półkach. Polecam jeszcze ciepłe na kolację lub śniadanie Post Bułeczki z suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeKolejny udany wypiek , którym mogę się z wami podzielić. Bułeczki wychodzą mięciutkie, a zapach jaki pozostaje w domu jest nie do opisania! Polecam bardzo mocno, bo warto. Zdrowe, "zgrabne" bułeczki idealne na lekkie wiosenne śniadanko-jak i nie tylko:) Składniki: -1 łyżka masła -1 łyżka oleju kokosowego -3 szklanki mąki pszennej -3/4 szklanki wody -1,5 łyżeczki suchych
Smaczne ZdroweKolejne przepyszne i baaardzo zdrowe bułeczki. Z dodatkiem płatków, mleka, mąki i otrębów owsianych. No i oczywiście z dodatkiem ziaren, bez których moja rodzinka nie wyobraża sobie pieczywa. Polecam baaardzo gorąco - bułeczki wyszły super pulchniutkie, nic się kruszyły (pomimo dodatku płatków) i nawet na drugi dzień były super wilgotne. :-) Składniki na ok. 8sztuk: - 250g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 100g
Smaczne ZdroweDzisiaj dzień majowego wyzwania blogerek i blogerów. Tematem przewodnim jest "piknik" i nawet pogoda dopisała Jest piękna słoneczna niedziela. Ja zrobiłam pachnące drożdżowe bułeczki z smażonym rabarbarem i kruszonką. Składniki: 50 g margaryny lub masła 350 g mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 125 ml mleka 2 jajka 20 g drożdży świeżych sól szczypta Nadzienie(...)podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 10 części. Lekko rozpłaszczyć i na środek kłaść po łyżce zimnego rabarbaru. Dokładnie zlepić i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 15 minut. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i pokruszyć kruszonkę. Piec w 170 st około 20 minut. Razem ze mną na piknik wybrali się: Paulina mojapasjasmaku.blogspot.com Agata myszkagotuje.blogspot.com Marta magiczne życie
Ala piecze i gotujeJest taka restauracja niedaleko nas, którą darzymy ogromnym sentymentem i uwielbiamy tam raz na jakiś czas zjeść coś pysznego. Wśród pozycji kary menu znajdują się pyszne „bułeczki szefa”. Zawsze intrygowało mnie jak tez one s ą zrobione. Postanowiłam metoda prób i błędów zrobić je sama w domu. Wiedziałam ze ciasto jest jak na pizze, a w środku maja pysznie rozpływający(...)miałam wiec użyłam goudy. Ale wy możecie eksperymentować i dać taki jak wam najlepiej smakuje, który się będzie cudownie ciągnąć po pierwszym kęsie. Powiem tylko ze bułeczki s ą wryte grzechu. I nadal będę je udoskonalać. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikteraz. Dlatego nie wychodzę z domu gdy nie zjem śniadania. Najbardziej uwielbiam te weekendowe bo mam więcej czasu żeby coś przygotować i na spokojnie delektować się śniadaniem z rodziną. bułeczka z twarożkiem i chipsami z salami Mój wpis dodaję do akcji Tymbark SZKLANKA SOKU DO ŚNIADANIA ! Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ma nam zapewnić energię i dobre samopoczucie(...)papryki. Na suchej patelni ułożyć plasterki salami i podsmażyć z każdej strony około 2-3 minuty aż będą chrupiące. Ułożyć na bułce. Posypac świeżymi ziołami. Ja do tej śniadaniowej bułeczki podałam ulubiony sok mojego narzeczonego Tymbark pomidorowy pikantny. Był zachwycony
Magiczne Życie Martyogóle nie podajemy przepisów na chleby, które pieczemy, bo są cały czas robione "na oko" przez Mateusza, to teraz postanowiliśmy pokazać Wam przepis na bardzo smaczne bułeczki. A o zaletach i wadach wypiekania chleba w automacie napiszemy Wam kiedyś w oddzielnym poście. Oczywiście nie mamy przepisu na same bułeczki, bo jeszcze mamy do nich świetny dodatek - pulled pork
Pora coś zjeśćSkładniki na około 19 bułeczek: 780 g mąki pełnoziarnistej (można użyć pół na pół z pszenną) 500 g letniej wody 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli Ponadto: 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania kilka łyżek maku do posypania Przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru(...)resztę mąki, sól i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę. Gotowe ciasto podzielić na 19 części, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez około 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym
Blondynka GotujeKiedyś gdzieś - i nie pamiętam dokładnie na jakiej stronie - wpadł mi w oko obrazek przedstawiający podobne bułeczki - krąży w sieci kolaż fotek z przygotowań czegoś podobnego. Pomysł banalny, zawijaski proste, ale jakże efektowne więc musiałam też sobie takie zrobić. Przygotowuje się je szybko - znikają jeszcze szybciej :) Do ciasta dodałam aromatyczny olej i zioła więc bułeczki wyszły pachnące - świetne na przekąską
Smaczna PyzaBułeczki z ciasta drożdżowego na mleku - delikatne, puszyste i przepyszne rozpoczęcie wolnego od pracy dnia. Nie są słodkie, zaledwie lekko słodkawe i można je jeść zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i dżemem czy miodem. Ja zrobiłam 16 sztuk małych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na mniej większych porcji i zrobić większe buły. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaOstatnio byliśmy na zakupach w IKEA. W bufecie jemy często lunch i pijemy kawę. Zauważyliśmy cynamonowe bułeczki i postanowiliśmy ich spróbować. Były bardzo smaczne i pasowały do jesiennej pory roku . Postanowiliśmy, że upieczemy je raz wspólnie w domu. Nadszedł własnie ten moment. Jak nam wyszły wraz z przepisem zobaczycie poniżej: Składniki na ciasto: 450 g mąki, 20 g drożdży (opakowanie(...)ciasto. Smarujemy je wymieszanym masłem z cukrem i cynamonem. Całość zawijamy jak roladę i kroimy na grubość około 1,5 cm układamy na blaszce i zostawiamy na 20 minut. Bułeczki smarujemy roztopionym masłem lub rozmąconym jajkiem, pieczemy w temperaturze 180' C przez 20 minut. Zapach jaki unosi się podczas ich pieczenia rozpływa się po całym domu, który pachnie zbliżającymi się
cookplDomowe bułki hamburgerowe z sezamem – zobacz jak krok po kroku zrobić miękkie, aromatyczne bułeczki. Sprawdź przepis na bułki do burgerów! Te proste bułki sprawdzą się jako baza do każdego burgera. Puszyste i delikatne – świetnie komponują się zarówno z tradycyjnym burgerem, jak i z jego bezmięsnymi wersjami. Jak zrobić domowe bułki hamburgerowe? Przygotowanie tych bułeczek to przede wszystkim zrobienie(...)drożdżowego ciasta, przy którym należy pamiętać o kilku ważnych punktach: zadbaj o odpowiednią jakość drożdży, składniki na bułeczki powinny mieć odpowiednią temperaturę – mleko i roztopione masło powinny być letnie (do 40 stopni Celsjusza), natomiast pozostałe składniki powinny mieć temperaturę pokojową, podczas odmierzania składników polecam użyć wagi kuchennej – odmierzanie za pomocą szklanek może zaburzyć proporcje, przez co bułeczki mogą
Via GustoWytrawne ślimaczki to drożdżowe wytrawne bułeczki, które często piekę zamiast pizzy. To również świetna przekąska, zwłaszcza, że bułeczki można piec od małych bułeczek do nieco większych. Można je jeść letnie lub na zimno. To idealne bułeczki na piknik. Często je piekę na kolację w weekend. idą jedna za drugą. Zamiast tradycyjnego sosu marinara użyłam pastę z czarnych oliwek, którą przywiozłam(...)warzyw. W dzisiejszym wypieku wykorzystałam pastę z oliwek na nadzienie do drożdżowych ślimaczków. Drożdżowe ślimaczki to takie bake off. Piekłam bagietki na polishu, a resztę ciasta wykorzystałam do wypieku bułeczek. Z przepisu poniżej możecie upiec 6 rustykalnych bagietek lub 4 bagietki i 16 nadziewanych bułeczek w kształcie ślimaków. Wytrawne ślimaczki z cukinią i feta 4 bagietki + 16 bułeczek Składniki: Polish
codojedzeniaBułeczki bao to ostatnio mój ulubiony sposób na spożytkowanie w lodówce zalegających warzyw. Okrągłe bułeczki z elatycznego, drożdżowego ciasta, nadziewa się farszem warzywnym, a następnie podsmaża na patelni, żeby ładnie zarumieniły się od spodu i potem dusi po dodaniu wody, na tej samej patelni. Pyszne, lekkie i delikatne bułeczki zajadamy po uprzednim zamoczeniu w orientalnym sosie. Farsz do bułeczek(...)najlepiej, ale też można dodać paprykę, kukurydzę, mrożony groszek, szpinak, brokuły. Do tego koniecznie świeży imbir i czosnek oraz sos sojowy. Wszystko razem podduszone, po ostygnięciu załadowane do drożdżowych bułeczek. Odkąd zrobiłam te bułeczki po raz pierwszy, często powtarzam przepis, wtedy kiedy mam resztki różnych warzyw w lodówce, które wołają o wykorzystanie. Bułeczki można przechowywać w lodówce do kilku
Cooking for EmilyBułeczki bao to ostatnio mój ulubiony sposób na spożytkowanie w lodówce zalegających warzyw. Okrągłe bułeczki z elatycznego, drożdżowego ciasta, nadziewa się farszem warzywnym, a następnie podsmaża na patelni, żeby ładnie zarumieniły się od spodu i potem dusi po dodaniu wody, na tej samej patelni. Pyszne, lekkie i delikatne bułeczki zajadamy po uprzednim zamoczeniu w orientalnym sosie. Farsz do bułeczek(...)najlepiej, ale też można dodać paprykę, kukurydzę, mrożony groszek, szpinak, brokuły. Do tego koniecznie świeży imbir i czosnek oraz sos sojowy. Wszystko razem podduszone, po ostygnięciu załadowane do drożdżowych bułeczek. Odkąd zrobiłam te bułeczki po raz pierwszy, często powtarzam przepis, wtedy kiedy mam resztki różnych warzyw w lodówce, które wołają o wykorzystanie. Bułeczki można przechowywać w lodówce do kilku
Cooking for EmilyMini bułeczki – prosty przepis. Dziś polecam Wam przepis na mini bułeczki. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Moje dzieci jedzą je najczęściej „od tak” bułeczka w rączkę Ja z nich przygotowuję mini kanapki pełne warzyw na śniadanie lub piknik. Możecie je też podać na różnych imprezach czy grillu. Na pewno wszystkim posmakują. I choć upały nie odpuszczają(...)piekę te mini bułeczki dość często. Piekarnik parowym Electrolux na szczęście bardzo szybko się nagrzewa Można też zastosować funkcję pary, dzięki czemu skórka na bułeczkach będzie jeszcze lepsza. Polecam i bułeczki i sprzęt U mnie sprawdza się doskonale, a jak wiece piekę naprawdę często Składniki: (na około 14 sztuk, ilość zależy od wielkości bułeczki) 500 g mąki pszennej + do podsypania
Słodkie okruszkiImprezowe bułeczki z pieczarkami i sosem serowym Karnawał trwa. Dziś polecam Wam kolejną pyszną propozycję idealną na spotkania z przyjaciółmi. Imprezowe bułeczki z pieczarkami i sosem serowym. U mnie znikają w mgnieniu oka. Puszysta bułeczka nadziana pieczarkami (ja dodatkowo na część bułeczek nakładam jeszcze trochę pieczarek na wierzch). Idealna na ciepło (bułeczki można pogrzać tuż przed podaniem) lub zimno(...)tego gęsty serowy sos. Spróbujcie. Bułeczki można podać również z innym sosem. Polecam Wam pełną ofertę Tarsmak Składniki: 350 g mąki pszennej + do podsypania pół szklanki ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka klasy M 1 łyżeczka cukru 5 większych pieczarek pół cebuli sos serowy Tarsmak (1 łyżka do farszu + do podania) sól
Słodkie okruszkiUmówmy się, kto nie lubi bułeczek? Małe, miękkie, pachnące masłem… Z domowymi konfiturami, masłem czy miodem są idealnym śniadaniem weekendowym. Nigdzie się nie spieszymy i możemy się napchać bułeczek po kokardy. Bułeczki śniadaniowe to zawsze była dla mnie czarna magia. Każda próba upieczenia kończyła się tragedią, za to drób „somsiada” miał fiestę i imprezę. Któregoś dnia dotarło do mnie(...)poniosłam na polu piekarniczym. Jednak mieszanka genów, która do najłatwiejszych nie należy, kazała mi kupić 10 kg mąki, książki fachowe i trenować. Udało się! Przedstawiam najlepsze w całym internecie bułeczki śniadaniowe! Bułeczki śniadaniowe są banalnie proste, jeśli mi wyszły, to wyjdą każdemu. Wiem, co mówię, w końcu utuczyłam kury! Potrzebujemy: 500 g mąki uniwersalnej 8 g drożdży instant
ladykitchenOdrywane bułeczki drożdżowe z mięsem Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem, to przepis który powstał u nas w domu z potrzeby upieczenia czegoś, czegoś dobrego niekoniecznie słodkiego :) A że mięso w lodówce było, to szybko je zmieliłam i zrobiłam. Uwielbiam ciasto drożdżowe, jest proste i przyjemne w przygotowaniu. U mnie z tego przepisu wyszło około(...)niedużych bułeczek. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem ciasto drożdżowe 0,5 kostki drożdży 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła ( rozpuszczone w kąpieli wodnej ) 1 łyżeczka cukru 60 dkg mąki pszennej Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier mieszamy i dodajemy 2 łyżki ciepłej wody wymieszanej z łyżką mleka i mąki
Kuchnia na wzgórzubułeczki z brązowymi pieczarkami. Aromatyczne, proste do zrobienia, idealne na imprezki. Smakują na ciepło i na zimno. Dacie się namówić? Może zrobicie je na Sylwestra ? Składniki na ciasto (około 20 małych bułeczek- 1 blacha): 230 g mąki pszennej (typ 650) 12 g świeżych drożdży 3/4 płaskiej łyżeczki cukru 3/4 płaskiej łyżeczki soli 170 ml ciepłego mleka 20 g oliwy(...)pieczarek, dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 2 minuty. Dodajemy masło, oregano, podsmażoną cebulkę. Mieszamy, chwilę podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli zachodzi potrzeba. Farsz studzimy. Wykonanie bułeczek. Wszystkie składniki ciasta na bułeczki wkładamy do miski: mąkę, rozkruszone w dłoniach drożdże, cukier, sól, ciepłe mleko, oliwę. Ciasto wyrabiamy robotem 5 minut - używamy końcówki do ciasta drożdżowego
Smak mojego domuBułeczki cynamonowe Bułeczki cynamonowe to pierwszy z wypróbowanych przepisów z książki "Pieczywo siostry Marii", którą sprezentował mi Mikołaj :) Szybkie w przygotowaniu - wystarczy zarobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia, potem uformować bułeczki. Smakowity wypiek np. na weekendowe śniadanie. Zdecydowanie najlepiej smakują w dniu pieczenia, potem czerstwieją, choć na drugi dzień lekkie podgrzanie w mikrofali pomaga odzyskać im świeżość. Przepis lekko zmodyfikowałam, gdyż(...)bułeczki posypałam klasyczną kruszonką (w przepisie był to tylko cukier z cynamonem). Zobacz również inne przepisy na -----> wypieki Bułeczki cynamonowe - przepis: Składniki: (10 sztuk) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki suszonych drożdży (8 g) 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki cukru 1 jajko 3 łyżki masła 3/4 szklanki mleka (użyłam roślinnego) 1 rozmącone jajko do posmarowania bułeczek
Moje QulinariaŁucja była chrześcijańską męczennicą, prześladowaną za swoją wiarę. Z tej okazji w całym kraju odbywają się liczne procesje z udziałem dziewcząt ubranych na biało, niosących światło. Wypiekane są również bułeczki Lussekatter (lussebullar, saffransbullar), czyli Szafranowe kotki (znane również jako „oczy świętej Łucji”), którymi Szwedzi dzielą się ze swoimi bliskimi. Bułeczki Lussekatter pieczone są od pierwszego dnia adwentu, czyli(...)właśnie od dnia 13 grudnia i spożywane, aż do Świąt Bożego Narodzenia. Głównym składnikiem tych tradycyjnych, szwedzkich bułeczek jest najdroższa przyprawa świata, czyli szafran . Do poniższego przepisu używany jest, aż 1 g szafranu. Nie miałam tyle, więc dałam ile miałam, czyli całe 0,12 g (tak, tak. nie jest to błąd :) ) Oczywiście jeśli nie macie w rodzinie nikogo ze Szwecji
Moja DelicjaKolejna wariacja na temat ciasta drożdżowego z marcepanem, lukrem i suszoną żurawiną. Zamiast oddzielnych bułeczek zrobiłam z podanych proporcji dwie blachy zwijasków do odrywania. Drożdżówki ze sklepu trzeciego dnia są niejadalne, nam ze względu na ilość trzeciego dnia ostały się jeszcze dwa zawijaski i były pyszne, choć nie tak puszyste jak świeżo po upieczeniu. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki
Z butelką mleczka w tlekleić się do rąk. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na kuleczki - ja z takiej porcji robię 12 niewielkich bułeczek. Układać na blasze wyłożonej pergaminem, jedna obok drugiej. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do pieca można posmarować je roztopionym
Codzienna kuchnia niecodziennaInspirację do dzisiejszego dania znalazłam na wspomnianym już kiedyś blogu Monique . Ona swoje bułki nazwała Philly Cheesesteak Sliders , ja nazwałam je bułeczkami a'la Diva :) Przyznam się, że jak oglądałam ją podczas przygotowania ich, to nabrałam ochoty, żeby już-teraz-w tej chwili pobiec do kuchni i zrobić takie same. Było już jednak późno, a nie jestem aż taką
Codzienna kuchnia niecodziennawieniec z cynamonem piekę tak często, że proporcje już mam w głowie, a nie pokazałam go Wam :) Nadrobię to niebawem, obiecuję. Dzisiaj pokażę Wam odkryte niedawno orzechowe bułeczki. Oryginalny przepis znajdziecie TAM . Te bułki są idealne. Kruchutkie, lekko chrupiące, miękkie w środku. O wspaniałym posmaku i zapachu orzechów. I, co bardzo ważne, na drugi dzień równie
Codzienna kuchnia niecodziennapołożyć 1 pomidorek i 1 kulkę mozzarelli, zawinąć i skleić. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Ułożyć na blasze sklejeniem na spodzie. Piec w temp.180 stop. 20-25 minut. Bułeczki pakujemy latorośli do śniadaniówki ,dokładając jabłuszko
Kulinarny karnet ChristopheraPurchawki to smaczne bułeczki, podobne do Yorkshire pudding, które piekłem w Anglii w inny sposób. Do upieczenia powyższych, zamieszczonym przepisem zmobilizowała mnie ben-ka z DS, której za to dziękuję. Składniki. 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 3 jajka 2 łyżki masła 0,5 łyżeczki soli Wykonanie. Masło stopić i ostudzić. Do miski robota wlać masło, wsypać mąkę. wlać mleko
Kulinarny karnet Christopherałyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ulubione ziarna do posypania W moim przypadku doszło jakieś dodatkowe 200g mąki żytniej (coś mi za rzadkie to ciacho wyszło) i posypałam bułeczki makiem i sezamem. Cała instrukcję znajdziecie na podanej stronce, a poniżej przedstawiam moje cudeńka, które zniknęły natychmiast (były jeszcze ciepłe i cudownie chrupiące!). Do zdjęć ostały się ostatnie trzy sztuki
Emcia PichciWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Post Bułeczki z serem i skórką pomarańczową pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewiem dlaczego, ale jesienią zawsze znacznie częściej używam wszelkich ziaren. I tak na przykład do przygotowania tych bułeczek użyłam ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Ponadto do ciasta dodałam sporą ilość białego sera i miód, nie użyłam zaś w ogóle drożdży. Żeby efekt końcowy cieszył oko zwinęłam je w ślimaczki:) Składniki: 300g chudego twarogu, 100ml stopionego masła + 2 łyżki masła
Z miłości do słodkości