bułeczki - 9699 przepisów (strona:13/647)

Drożdżowe bułeczki z chałwą 152

ileż można robić tradycyjne? Dlatego postanowiłam troszkę pokombinować. No i wyszły przepyszne. W niedzielne popołudnie, przy filiżance pysznej kawy, smakowały idealnie. Aż szkoda, że już poniedziałek. Przepis na 20 bułeczek: Rozczyn: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki letniego mleka 1 łyżka cukru 30 g drożdży  Wszystko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Ciasto: Rozczyn(...)łyżka śmietany kremówki Chałwę rozdrobnić widelcem, wymieszać z białkiem i śmietaną. Końcówka: Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić jeszcze raz, podzielić na równe części. Rozpłaszczyć, nałożyć łyżką masę i uformować bułeczkę. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, oprószone mąką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut i przykryć ścierką. Przed pieczeniem posmarować białkiem.  Piec w temperaturze 190 ºC przez około

Czarnawisienka
Bułeczki dyniowe z powidłami 114

pięścią i na stolnicy podsypanej mąką ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoniach, na środku umieścić łyżeczkę powideł i dokładnie zlepić, formując bułeczkę. Bułeczki układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu, ciasno obok siebie. Gdy zapełnimy całą formę, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  Kruszonka: 60 g masła(...)mąki 50 g cukru Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce. Wyrabiamy między palcami. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wyrośnięte bułeczki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem do 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Bułeczki z rowkiem 122

apetyczne bułeczki są specjalnością francuską i belgijską. Łatwo poznać je po rowku na wierzchu. Mają dość chrupiącą skórkę i lekki miękisz, a smakują naprawdę doskonale. Przepis na 10-12 bułeczek: 40 - 45 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody Do miski przesiać mąkę i sól(...)gładkie, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto odstawić na 90 minut, by wyrosło. Po wyrośnięciu przekłuć i odstawić na 5 minut, następnie podzielić na 10-12 kawałeczków, formować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć mąką, przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Krawędź dłoni posmarować olejem i wcisnąć ją w środek każdej bułki

Apetyczna babeczka
Bułeczki śniadaniowe. 178

Składniki na 16 bułeczek: 1kg mąki pszennej kubek ciepłej wody 2 jajka 50g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 100g masła Sezam Przygotowanie: Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier, 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Do dużej misy przesiewamy pozostała mąkę z solą. Dodajemy 1 jajko, rozczyn i zagniatamy przez(...)zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.  Kiedy ciasto uroźnie wyrabiamy na posypanej mąką stolnicy i dzielimy na 16 równych części, z każdej części formujemy bułeczkę. Przekładamy na posmarowany masłem brytwan i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozkłuconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez

Kuchnia Łukasza
Odrywane bułeczki z powidłami 157

Takie bułeczki to czysta przyjemność pieczenia :) a potem jeszcze większa przyjemność konsumpcji :)  Uwielbiam wypieki drożdżowe i żałuję, że nie mam czasu robić ich codziennie :) Są mega smaczne :) Polecam! Składniki: 0,5 kg mąki pszennej typ 550 lub 650 280 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) 7 g drożdży instant 100 g  miękkiego masła 1 duże jajko 4 łyżki(...)swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je na 12-15 kawałków. Kawałki spłaszczamy dłonią i nakładamy na nie po 1 czubatej łyżeczce powideł, po czym zwijamy ciasto do środka. Bułeczki układamy w niewielkich odstępach na blaszce lub tortownicy łączeniem do dołu. Użyłam tortownicy o średnicy 30 cm. Przykryte odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie wkładamy nasze bułeczki

Delicious Titbits
Bułeczki drożdżowe z parówką 270

czasu do czasu parówkę lubimy zjeść. Jednak kupując zwracam szczególną uwagę jaka jest zawartość mięsa. Tym razem zrobiłam bułeczki drożdżowe z parówką. Są bardzo smaczne a szczególnie z dużą ilością musztardy lub ketchupu. Moje nowe odkrycie smakowe to ketchup z dodatkiem śliwki. Bułeczki są pyszne na ciepło jak i na zimno. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki pszennej(...)oblepić ciastem dokładnie zlepiając z wszystkich stron. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową bądź papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Jajko roztrzepać z wodą i posmarować bułeczki przed pieczeniem. Piec około 20 minut w 180 stopniach na lekko złoty kolor

Ala piecze i gotuje
Pyszne bułeczki na śniadanie 102

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bułeczki pełnoziarniste upieczone w foremkach do muffinek. Są małe, pyszne i chrupiące. Wieczorem przygotowujemy ciasto, wkładamy je na noc do lodówki. Następnego dnia rano wystarczy wstawić foremki z ciastem do piekarnika i bułeczki na śniadanie gotowe. Polecam Wam ten prosty i smaczny przepis. Post Pyszne bułeczki

Marta Gotuje
Razowe bułeczki z żurawiną 140

można zastąpić śmietaną np. 12%) szczypta suszonej bazylii, majeranku, oregano  4 łyżki oliwy z oliwek garść suszonej żurawiny  łyżka miodu  oliwa z oliwek do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Zaczynamy od rozczynu: drożdże mieszamy z cukrem, następnie dodajemy ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Dokładnie mieszamy, rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)piękna kula z ciasta, wkładamy ją do miski obsypanej mąką i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie z ciasta formuje bułeczki (u mnie wyszło 8 sztuk) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia- teraz będziemy mięli pewność, że ciasto nie będzie zbyt zbite i sztywne. Gdy bułeczki odpowiednio wyrosną (myślę

Mango Papaja
Bułeczki z patelni! 149

patelni! Tak, tak dobrze czytasz na patelni, nie w piekarniku, przygotowanie ich nie zajmie Ci zbyt wiele czasu, a smak zaskoczy i zachwyci. Wrócisz nie raz do tego przepisu ;-) Bułeczki przygotowujemy z mąki pszennej o zawartości białka minimum 10g, np. mąką Babuni, jak i płatków owsianych najlepiej użyć błyskawicznych, nie będą obciążały pieczywa.  Składniki na zaczyn: - 1/4 drożdży świeżych(...)minut) Uformuj kulę, ułóż w misce i przykryj ściereczką. Odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. Uformuj małe kuleczki i ułóż na blacie do wyrośnięcia. Rozgrzej patelnię i ułóż bułeczki zmniejsz gaz do minimum i przykryj patelnię szczelnie pokrywką. Bułeczki będą się piekły na patelni. Nie podnoś pokrywki, wydobywająca się para jest niezbędna do prawidłowego wzrostu ciasta! Z każdej strony pieczemy

SMYKWKUCHNI
bułeczki megamaślane 98

może kiedyś pozwolę sobie na takie "cudo kuchenne" ale na razie będę musiała wyrabiać sobie bicepsy razem z ciastem. Poza inspiracją do przyszłych zakupów postanowiłam skorzystać z przepisu na bułeczki maślane. Rewelacja! bułeczki zdominowały moją kuchnie totalnie. Zdarzyłam je zrobić już w kilku wersjach, z rodzynkami, z nadzieniem owocowym,  na mące pszennej i razowej. Zdjęcia na dole(...)garnka.Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę. Z gotowego ciasta ulepić kulki i ułożyć je na formie. Ja skorzystałam z formy do chlebków. Następnie posmarować bułeczki jajkiem i poczekać około 20 minut aż jeszcze trochę wyrosną. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bułeczki łososiowe 174

Bułeczki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Porcja dla 4 osób (12 bułeczek) Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant lub dwie łyżeczki drożdży świeżych pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka bazylii łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: 300g łososia, sól, pieprz, natka pietruszki(...)olejem i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Bułki smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut. Bułeczki najlepiej smakują na ciepło podane z warzywami lub po prostu polane ketchupem

prawdziwe jedzenie
Bułeczki belgijskie 131

brak wolnego czasu..przepisów do opublikowania cała masa...a teraz zapraszam na wędrówkę  z Formułą 1 i  Darią  .. tym razem na Grand Prix Belgii. Bułeczki przed chwilą pieczone...Ponoć belgijskie...a czy takie są to ja nie wiem, ale wiem jedno, ze są smaczne.. 500 g mąki pszennej 1 ,5 łyżeczki soli 1 opakowanie(...)godziny. Po upływie czasu, ciasto wyjąć na oprószoną mąką blat, podzielić na 8 -10 części i pozostawić na 5 minut. Następnie z każdej części uformować zgrabne owalne bułeczki. Wszystkie ułożyć na blaszce i ostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie drewnianym patyczkiem (rączką od łyżki ) w każdej zrobić wgłębienie, przyciskając patyczek prawie do spodu (starając się przy tym, aby ciasto

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki pszenne z otrębami 142

Drożdżowe bułeczki z mąki pszennej z dodatkiem otrębów owsianych - pyszne i mięciutkie, idealne zarówno na słodko jak i słono. Składniki: 300 g mąki pszennej 50 g otrębów owsianych 190 ml wody 1 łyżeczka drożdży suszonych 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Do miski przesiać mąkę i otręby owsiane. Dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać suche składniki, następnie(...)części i z każdej uformować długi wałeczek. Na jego środku zrobić luźny węzeł. Jedną końcówkę węzła podwinąć pod spód, a drugą wsadzić w środek węzła. Tak uformowane bułeczki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć i odstawić na 45 minut, aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Podrośnięte bułeczki posmarować olejem i wstawić do piekarnika

wyzwania kuchenne
Tureckie bułeczki-Wypiekanie na śniadanie 156

Przepis na bułeczki opracowany przez  Tatter  w oparciu o  przepis Dorotus  był propozycją Małgosi w Wypiekaniu na śniadanie..Bułeczki są proste w przygotowaniu, ale trochę czasu trzeba poświęcić na wyrastanie ciasta...ale warto..bo są smaczne..Dzięki za wspólne pieczenie... Zaczyn: 320 g białej pszennej maki chlebowej  [dałam zwykłą pszenną] 1 ,5 łyżeczki drożdży instant(...)ciasto jest raczej luźne). Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki.Zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 10 części (109 g), formować lekkie bułeczki i pod przykryciem zostawić na 10 minut. Następnie kształtować dobrze naciągnięte bułki, układać je na naoliwionej blasze i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.Przed pieczeniem posmarować bułki jajem z mlekiem.Piec

Moje domowe kucharzenie
Tiropsomo czyli greckie bułeczki z serem feta 160

Jedne z lepszych bułeczek jakie jadłam. Lekko słonawe od fety, miękkie i po jednej spokojnie można mieć dość. Dość ciekawa alternatywa dla naszych kajzerek. Spróbujcie i podzielcie się opiniami o ich smaku. Składniki : * 3 szklanki mąki pszennej * łyżeczka soli * plaster świeżych drożdży * 5 łyżek ciepłej wody * łyżka cukru * 3 łyżki oleju sezamowego * pół szklanki ciepłego mleka * dodatkowo pół kostki fety(...)roztrzepane żółtko i sezam do posypania bułeczek Przygotowanie : Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, dodać do mąki z solą.Połączyć z olejem, wyrabiać dodając ciepłe mleko. Odłożyć na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Na środku położyć ser, zlepić brzegi i uformować wałek. Wałek zwinąć w ślimaka. Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Posypać sezamem

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania