bułeczki - 9699 przepisów (strona:14/647)

Cynamonowe bułeczki żytnie z suszonymi owocami (bez cukru i mąki pszennej) 143

dłuższej nieobecności wracam z aromatycznym i smakowitym przepisem. Bułeczki z żytniej mąki są zdrową przekąską, która z powodzeniem zastąpi bezwartościowe słodkie drożdżówki. Na pewno nie są puszyste jak one, ale za to nadrabiają smakiem. Idealnie smakują świeże z masełkiem i szklanką ciepłego mleka.   Składniki na 8-10 bułeczek: 500g mąki żytniej razowej typ 1850 szczypta soli 3 pełne łyżeczki(...)Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić można dosypać mąki. Po wyrobieniu ciasta przykryć miskę ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok 45 min. Po tym czasie formować małe bułeczki. Po uformowaniu ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 45 minut aż urosną. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Bułki piec

Ze smakiem i z pasją
BUŁECZKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 204

Pyszne maślane bułeczki, dzieci je uwielbiają, przynajmniej moje. Te dzisiejsze są na mące orkiszowej, bez dodatku cukru, tylko z ksylitolem. Bardzo smaczne, puszyste a zarazem bardzo konkretne. Polecam na śniadanko, nie tylko dla najmłodszych, zasmakują całej rodzince. Z dodatkiem powideł, ulubionej konfitury lub po prostu tylko z masłem , mmmmm..... Zdrowa pychotka. ;-) Składniki na ok.10-12 sztuk: - 530g mąki orkiszowej jasnej(...)wyrastania w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.1-1,5h. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść, podzielić na 10-12 części i uformować okrągłe bułeczki dłońmi maczanymi w oleju. Uformowane bułeczki odstawiamy ponownie do wyrastania na ok.30-40 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem (lub całym jajkiem, gdy chcemy by były bardziej rumiane) i posypujemy

Smaczne Zdrowe
Bułeczki z pestkami dyni 153

ardzo smaczne i zdrowe bułeczki razowe. W przepisie wykorzystałam mąkę orkiszową pół na pół z mąką pszenną. Można zamiast mąki orkiszowej dodać mąkę żytnią lub inną swoją ulubioną. Polecam. Bułeczki z pestkami dyni   PRZEPIS /na 10 sztuk/ Temperatura piekarnika: 200 o C Czas pieczenia: 40 min. Składniki 300g mąki orkiszowej razowej, typ 1850 300g mąki pszennej(...)wykrawać nieregularne czworokąty. Ułożyć na papierze do pieczenia. Posypać pozostałą resztą pestek z dyni. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1h. Przed wstawieniem do piekarnika, wierzch bułeczek zwilżyć wodą. Piec w temperaturze 200C ok. 40min.   Smacznego all photos made

coolinarnastrefa.blogspot.com
Domowe pieczywo - bułeczki zajączki albo inne zwierzaki 162

Dzisiaj przepis na bardzo smaczne bułeczki śniadaniowe. Miały być zajączki, ale jestem otwarta na propozycje jakie zwierzątka przedstawiają :) Jeśli wolicie mogą to być kotki, myszki albo jeszcze coś innego - wcale nie będę upierać się przy zającach. Najważniejsze, że bułeczki są wesołe i pyszne. Zobacz przepis na Bułeczki - szafranowe zajączki ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Domowe pieczywo. Bułeczki pszenne z suszonymi pomidorami. 189

Upiekłam pachnące, pyszne bułeczki. Są puszyste, mięciutkie i mają piękny kolor dzięki dodatkowi pomidorów. Smakują mi same, ale będą dobrą podstawą kanapek z serem czy wędliną. Mam nadzieję, że Wam też będą smakowały. Przepis powstał na bazie receptury od Pawła chociaż po moich kombinacjach nie bardzo są podobne do oryginału :) Bułeczki piekliśmy w ramach wspólnej akcji blogerów "Wypiekanie(...)śniadanie" Zobacz też przepis na Bułeczki czosnkowo-ziołowe ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bułeczki tureckie z rodzynkami. Wypiekanie na śniadanie. 215

Znowu upiekłam na weekendowe śniadanie bardzo smaczne bułeczki. Tym razem są to bułki lekko słodkawe, bardzo puszyste, mięciutkie a w środku mają rodzynki. Buły z bzamzułami jak mawiają niektórzy u mnie w rodzinie :D Sam proces przygotowania jest łatwy. Jakoś kłopot mogą sprawić niektóre składniki bo zdaję sobie sprawę, że nie można ich kupić w każdym sklepie spożywczym(...)biegać po mieście w poszukiwaniu melasę i golden syrop zamówiłam właśnie w taki sposób a 2 dni później dostałam przesyłkę. Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki i tym zaproponuję Bułeczki mleczne albo Rogaliki maślane - każdy znajdzie tutaj swoje ulubione bułeczki :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Drożdżowe bułeczki z kurczakiem 305

moim blogu. Po pierwsze dlatego, że domowym sposobem wychodzą taniej niż wszelakie paszteciki kupowane w sklepach, po drugie lubię zabierać je ze sobą na uczelnię. Dlatego dzisiaj prezentuję Wam bułeczki z dwoma nadzieniami – pieczarkowym i nazwanym przeze mnie a’la pizzowym.   Składniki na 13-15 sztuk:   Ciasto: 0,5 kg mąki 50g świeżych drożdży Ok. 200 ml letniej(...)Posolić i popieprzyć. Usmażyć do odparowania wody. Ciasto podzielić na około 15części. Rozciągnąć mniej więcej na długość dłoni. Nakładać farsz i dobrze skleić, tak aby powstały podłużne lub okrągłe bułeczki. I farsz : pieczarki podsmażone z cebulką, podsmażona pierś z kurczaka, ewentualnie ser żółty (tarty lub pół plasterka). II farsz: ciasto smarujemy ketchupem, sypiemy przyprawą do pizzy, kładziemy paprykę pokrojona

Fabryka pomysłów
Garlic Knots- aromatyczne bułeczki 177

Składniki na 16 bułeczek: 3 szklanki  mąki pszennej 3 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli   2 łyżki oliwy  4 łyżki ciepłego mleka szklanka ciepłej wody Do posmarowania: 2 łyżki masła łyżka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i cukier. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dolewamy(...)ciasto dzielimy na małe kuleczki i z każdej formujemy wałeczki o długości około 20cm. Wałeczek zawijamy w supełek, a pozostałe końce zawijamy, jeden do góry drugi na dół supełka. Bułeczki układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie roztapiamy masło, dodajemy do niego zioła, czosnek i sól. Smarujemy bułeczki i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Czerwona Porzeczka
Drożdżowe bułeczki z kabanosami i cebulką 180

Były muffinki z kabanoskami  a teraz bułeczki drożdżowe z dodatkiem kabanosków i cebuli. Smakują wspaniale i nie trzeba robić z nich już kanapki bo zawierają mięsną wkładkę. składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki oregano 2 łyżki roztopionej margaryny 1 szklanka letniego mleka 1 jajko(...)mleko,margarynę i jajko, wyrobić ciasto. Dodać pokrojone kabanosy i cebulę i jeszcze raz wyrobić. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość na ok. 1 godzinkę. Następnie uformować bułeczki (okrągłe kuleczki i lekko spłaszczyć), z podanych składników wychodzi ok 10-12 bułeczek w zależności od wielkości. Odstawić na pół godzinki w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie posmarować na wierzchu

Monia miesza i gotuje
Kocham szafran 31

Drożdżowe bułeczki z szafranem nadziewane twarogiem i jagodami to mój kolejny wypiek z szafranem. Szafranowe bułeczki są wyjątkowe ze względu na swoje intensywne, złociste zabarwienie i delikatny smak. Szafranowe wypieki są popularne w krajach skandynawskich, zwłaszcza w Szwecji, gdzie często goszczą na świątecznym stole w okresie bożonarodzeniowym. Kocham szafranowe drożdżówki , od kiedy pierwszy raz je spróbowałam. Moja przygoda z nimi(...)pory zawsze wypiekam drożdżówki z szafranem na święta. Raczymy się nimi również podczas adwentu, a lussekatter obowiązkowo piekę na Dzień Świętej Łucji. Jak piec drożdżówki z szafranem? Przygotowanie tych bułeczek jest dość czasochłonne, ale efekt końcowy jest tego wart. Najpierw musisz przygotować ciasto drożdżowe, które będzie służyć jako podstawa dla bułeczek. W skład ciasta wchodzi mąka, drożdże, szafran, masło, cukier

codojedzenia
Bułeczki czosnkowe grillowe 54

Bułeczki czosnkowe grillowe  Dziś zapraszam na pyszne bułeczki czosnkowe (grillowe) . Takie d omowe bułeczki z czosnkiem i ziołami są idealnym dodatkiem do mięs z grilla, sprawdzą się również na piknik albo po prostu na kolację. Moje rwane bułeczki czosnkowe z suchych drożdży są niesamowicie proste w przygotowaniu. Ja upiekłam 16 mniejszych bułeczek do odrywania, ale można ich upiec znacznie(...)więcej w wersji mini - najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, wtedy znikają błyskawicznie :) Każda bułeczka jest nadziana masłem ze startym czosnkiem i natką pietruszki. Jeśli wolicie, możecie dodać też inne zioła, np. posiekany koperek. Podczas pieczenia masło się stopi i obleje bułeczki, dzięki temu zyskują naprawdę wyraźny, maślany smak. Domowe bułeczki czosnkowe są miękkie, delikatne i puszyste

Lekcje w kuchni
Drożdżowe bułeczki z budyniem 92

najbardziej lubię cały ten proces przygotowywana ciasta, zapach drożdży podczas fermentacji i później podczas pieczenia. Moim zdaniem tak właśnie pachnie prawdziwy dom! Dziś mam dla Was pyszne puchate drożdżowe bułeczki z budyniem udekorowane kawałkami truskawek i polane cytrynowym lukrem. Nikt sie im nie oprze. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pyszne drożdżowe wypieki: Drożdżowe bułki z cynamonową(...)kruszonką   Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi Drożdżówki z agrestem i kruszonką Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Rogaliki z jabłkami Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem Jagodzianki do odrywania Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki nadziewane kiełbasa i serem 102

Bułeczki nadziewane kiełbasą i serem Dziś zapraszam Was na kolejne pyszne bułeczki, ale tym razem w wersji nadziewanej Takie pieczywo sprawdzi się na każdą okazję. Bułeczki można zabrać ze sobą do pracy, można zjeść w ramach śniadania czy kolacji. A w przyszłości (bo obecnie #zostajemywdomu) można je podać na przyjęciach i spotkaniach z rodziną. Moja rodzina je uwielbia. Cały sekret(...)bułeczek tkwi w tym, by dać ciastu dobrze wyrosnąć i… nadziać je pyszną kiełbasą. Ja polecam Wam kiełbasę swojską Marózkową z Wędzarni Marózek . Jej smak przypomniał mi od razu swojskie kiełbasy mojego dziadka, co potwierdziła też moja mama. Nic w tym dziwnego, skoro wyroby z Wędzarni Marózek są przygotowywane w oparciu o tradycyjne metody. To naprawdę czuć! Nie ukrywam

Słodkie okruszki
Mleczno-maślane miękkie bułeczki 95

uwielbiamy tego typu wypieki. Miękkie, mocno maślane. Pyszne same i z warstwą masła czy powidłami na wierzchu. Takie mleczno-maślane bułeczki, to doskonały pomysł na śniadanie czy kolację, a także przekąskę w ciągu dnia. Świetne na śniadanie, a także jako słodkie małe co nieco. Ciasto jest kilkukrotnie składane i wałkowane, wszystko po to, aby utworzyły się warstwy w przekroju bułeczek(...)Bułeczki są aromatyczne, nie za suche i miękkie. Po upieczeniu, wierzch bułeczek dodatkowo smarujemy masłem, dzięki czemu w smaku są jeszcze bardziej maślane. Nasza Zośka uwielbia te bułeczki same i z masłem i na każdy wariant ma inny sposób konsumpcji. Same bułeczki tak wyjada, że na koniec zostaje jej nasadzony na rękę korpus bułeczki i wygląda jak kapitan Hook Połówkę

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania