Mięciutkie i puszyste bułeczki nadziewane w środku serem, kiełbasą i kukurydzą. Na górze przyprawa do pizzy więc smakują jak małe pizzerinki. Z pewnością dzieciaki je polubią. Źródło z małymi modyfikacjami z Anyżkowo . Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 10g suszonych drożdży 1/3 szklanki oleju rzepakowego Rapso 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżki kukurydzy z puszki(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Kukurydzę odsączyć z zalewy, ser i kiełbasę pokroić w kosteczkę. Ciasto podzielić na 8 równych części, uformować placki. Posmarować ketchupem i na środku każdej bułeczki rozłożyć kukurydzę, kiełbasę i żółty ser. Uformować bułeczki i dokładnie zlepić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu obok siebie w odstępach i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed
Ala piecze i gotujemiski i cierpliwie czekam. Zagladam od czasu do czasu jak rosnie i gdy ono podwaja swa objetosc ja ciesze sie jeszcze bardziej. Usmiecham sie do siebie gdy gotowe buleczki wyciagam z pieca i juz nie moge sie doczekac by ich sprobowac. Za kazdym razem smakuja wspaniale. Nic dziwnego, przeciez sa moje :) Mleczne buleczki z zurawina skladniki: 250g maki pszennej(...)ciasta formujemy 7 owalnych buleczek. Ukladamy je na blasze wylozonej papierem do pieczenia laczeniem ku gorze. Przykrywamy czysta sciereczka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie nacinamy buleczki, smarujemy rozmieszanym zoltkiem z sola. Pieczemy w temperaturze 210°C przez 15 minut. Bulki z ziarnami na miodzie skladniki: 7g drozdzy instant lub 15g swiezych 275 ml letniej wody 225g
Przysmaki KarolkiJogurtowe bułeczki maślane Szukacie łatwego przepisu na domowe bułki pszenne ? Maślane bułeczki jogurtowe to pyszne, śniadaniowe bułki mleczne - miękkie i puszyste jak chmurka. Jeśli lubicie drożdżowe bułeczki , to zdecydowanie coś dla Was. Zobaczcie, jak mięciutkie i puszyste są te bułeczki na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Nasze maślane bułki jogurtowe mogą wyrastać przez(...)dotyku, wspaniale się z nim pracuje. Śniadaniowe bułki mleczne upieczecie w dowolnej blaszce - ważne, by po wyrośnięciu wypełniały całą formę, wtedy po upieczeniu będą pięknie się prezentować jako bułeczki odrywane. Maślane bułeczki jogurtowe możecie upiec na drożdżach suchych lub świeżych . To świetny pomysł na śniadanie albo podwieczorek. Dzięki temu, że nasze bułki mleczne nie są słodkie, doskonale pasują
Lekcje w kuchniBułeczki jak dawniej (na smalcu) Próbowaliście kiedyś bułeczek na smalcu? Ich smak niewątpliwe jest wyjątkowy. Takie bułeczki przygotowywały kiedyś nasze babcie / prababcie. Oczywiście w ich piecach… Ach to były wypieki Teraz już nie uzyska się takiego samego efektu, ale warto czasem sięgnąć po stare receptury i przepisy. P.s. Nie sugerujcie się wyglądem moich bułeczek. Wasze wyjdą większe pokaźniejsze(...)przygotowywałam tym razem mini bułeczki na smalcu, tak na szybko z połowy porcji, aby zabrać je ze sobą na drogę. Składniki: Ja przygotowałam dziś wersję „mini” z połowy porcji. Wam podaję pełny przepis na 14-15 bułeczek 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650, ale z innej też wyjdą) 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml) 3 łyżki smalcu
Słodkie okruszkiLussekatter albo lussebulle czyli Oczy św. Łucji to słodkie bułeczki, które piecze się w Szwecji podczas adwentu a szczególnie na dzień św. Łucji wypadający 13 grudnia. Są pachnące, złociste i pyszne. Przyznam, że trochę przekręciłam przepis jaki podano w akcji Wypiekanie na śniadanie. Po pierwsze większość składników zmniejszyłam o połowę bo potrzebowałam tylko kilku bułeczek. Po drugie użyłam mniej cukru(...)bułki nie były specjalnie słodkie a poza tym zamiast części mleka dodałam twarożek dzięki czemu lussekatter są delikatniejsze i dłużej utrzymują świeżość. Z bardzo podobnego ciasta piekłam na Wielkanoc bułeczki Zajączki , pamiętacie ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPamiętacie mój przepis na domowego hamburgera ? Dzisiaj z tamtego przepisu będą bułeczki z czarnuszką :) O właściwościach i zastosowaniu czarnuszki możecie przeczytać tam: CZARNUSZKA . Ja mogę tylko powiedzieć, że poznałam ją niedawno i zasmakowała mi od razu :) Chcecie wiedzieć, co w niej takiego smacznego? No to zapraszam do stołu :) Potrzebujemy: 70 dkg. mąki, 3 dkg drożdży, niecała szklanka(...)razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły. Sami spójrzcie, jak szybko znikały
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam zapach świeżego domowego pieczywa... Nie ma nic lepszego niż domowe, jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanko. Można dodać do nich wszystko co lubimy. Moje są w nieco słodkiej wersji z dodatkiem pysznych i zdrowych otrębów z truskawkami, dzięki czemu bułeczki mają wspaniały truskawkowy smak oraz śliczny żółty kolor. Musicie koniecznie wypróbować;) Składniki: 4 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki cukru(...)Przygotowanie Mąkę przesiać, zmieszać z cukrem, solą, proszkiem. Dodać posiekane masło. 3 jajka rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, dodać do suchych składników. Wymieszać z otrębami. Odrywać kawałki ciasta, formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ostatnim rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem. Piec ok. 20-25min w temp. 200st. Ostudzić na kratce. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościJeśli zostało Wam troszkę ugotowanych ziemniaków i nie wiecie co z nimi zrobić, upieczcie pyszne bułeczki. Dzięki mące kukurydzianej są dużo zdrowsze i mają piękny żółty kolor:) Ja do posypania użyłam sezamu i słonecznika, ale możecie użyć dowolnych ziaren. Bułeczki są sycące i mają dość zwartą konsystencję, dzięki czemu mają wyjątkowy smak;) Składniki: 100g ugotowanych ziemniaków, 200g mąki pszennej, 200g(...)zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40min w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość. Następnie ciasto ponownie zagnieść i formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu oraz słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce na 30min. Przygotować kąpiel wodną
Z miłości do słodkościOstatnio coraz częściej piekę chleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo... Składniki: 500g(...)będzie odchodziło od rąk. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, by ciasto podwoiło swą objętość. Następnie ciasto ponownie zagnieść. Odrywać małe kawałki i formując bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obtoczyć w mieszance ziaren. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 min w temp. 180st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościjutrzejsze śniadanko proponuję pyszne bułeczki o smaku musztardy:) Do tego kawałki żółtego sera oraz natka pietruszki dla kontrastu. A na wierzchu odrobina gorczycy. Ze względu na dodatek musztardy bułeczki świetnie sprawdzą się jako dodatek do grilla. Składniki: 300g mąki pszennej, jajko, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30g masła, pęczek natki pietruszki, 150g żółtego sera, 100ml mleka, 50ml(...)natkę pietruszki oraz pokrojony w kostkę ser. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, zmieszać z mlekiem, śmietaną i musztardą. Dodać do mąki, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać ziarnami gorczycy. Piec ok. 20minut w temp. 190-200st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościDomowe pieczywo to stałe menu naszej kuchni. Staram się je piec, gdy tylko mogę;) najczęściej są to bułeczki, jednak zawsze inne. Tym razem wykorzystałam resztki mąki kukurydzianej oraz ziarna, które otrzymałam do testowania. Bułeczki mają niesamowicie wyrazisty żółty kolor. W sam raz pasują na śniadanie czy na kolację wraz z naszymi ulubionymi dodatkami... Składniki: 40g świeżych drożdży, 300g(...)utrzeć z resztą cukru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, utarte żółtka, sól, przestudzone masło oraz śmietankę. Zagnieść lśniące, jednolite ciasto. Uformować z niego około 10-12 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach. Odstawić w ciepłe miejsce na 30minut. Następnie posmarować je białkiem ubitym na lśniącą pianę. Posypać wymieszanymi ziarnami. Piec około
Z miłości do słodkościzastąpi domowego pieczywa... Dlatego staram się często piec w domu chleb albo chociaż bułki:) Tym razem nie zrobiłam tradycyjnych drożdżowych bułeczek, tylko angielskie scones ze słodkimi dodatkami. Bardzo je lubimy:) jeśli chcecie je przygotować na śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej(...)papierem do pieczenia. Można również rozwałkować ciasto na grubość około 3mm i szklanką wycinać kółka. Posmarować letnim mlekiem i posypać cukrem. Piec około 20minut w temp. 200st. Bułeczki wspaniale komponują się ze szklanką soku
Z miłości do słodkościKiedy po raz pierwszy zrobiłam te bułeczki połowa zniknęła w jakieś 15 minut;)) Na drugi dzień oczywiście musiałam znowu je upiec i to z podwójnej porcji! Chłopakom tak bardzo zasmakowały, że teraz muszę je piec na każdą wycieczkę:) Ja użyłam jogurtu truskawkowego i konfitury różanej, ale możecie dać dowolne smaki. Można również piec bułeczki bez nadzienie lub nadziewać(...)ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie podzielić na pół, utoczyć wałek i pociąć na około 9 kawałków. Każdy kawałek, lekko spłaszczać, nakładać po łyżeczce marmolady. Zlepiać tworząc małe kwadratowe bułeczki. Układać blisko siebie na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Piec około 20-25 minut w temp. 200st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościBułeczki drożdżowe z makiem Drożdżówki to jedne z najpopularniejszych bułeczek. Dodatkowo można je zrobić w różnych wariantach, z rożnymi dodatkami. Agnieszka robiła już bułeczki drożdżowe z truskawkami, bułeczki drożdżowe z borówkami, bułeczki drożdżowe ze śliwkami, bułeczki drożdżowe z jabłkami, i jagodzianki. Dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe(...)makiem. 👉Jak zrobić DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM❓ W tym przypadku Agnieszka zrobiła bułeczki z masą makową ze świat, na którą oczywiście też jest przepis na naszym kanale: Dodatkowo te bułeczki wyróżnią się od dotychczas robionych drożdżówek formą, czyli modelowaniem... Zapraszamy na przepis na drożdżówki z makiem. Mariusz
Dieta Rozdzielna i Zdrowiebułeczki dyniowe z cynamonem, to jeden z najlepszych wypieków w mojej historii. Są bardzo proste do zrobienia, super puszyste i obłędnie pyszne! Będą smakować nawet tym, którzy nie przepadają za dynią. Bułeczki dyniowe z cynamonem – kultowe amerykańskie słodkości Bułeczki dyniowe z cynamonem to obowiązkowy punkt na mojej liście jesiennych wypieków. Dyniowe szaleństwo jest w pełni, więc słodkości(...)przyprawa do dyni). Mamy więc notorycznie pojawiające się w amerykańskich filmach i serialach pumpkin spice latte i inne kawopodobne napoje, a jednym z najczęściej sprzedawanych ciastek stają się właśnie bułeczki dyniowe. Bułeczki dyniowe z cynamonem i najlepsze ciasto drożdżowe Wiem, że wielu z Was podchodzi do ciasta drożdżowego jak pies do jeża. Przez kilka lat miałam dokładnie tak samo
Na-talerzu.pl