bułeczki - 9699 przepisów (strona:11/647)

Domowe bułeczki i rozgrzewająca herbata z cytrynką i imbirem 234

Zapach świeżego pieczywa unoszący się po domu… Czyż można zacząć lepiej dzień? Można! Zwłaszcza zimną. Gdy do domowej bułeczki zaserwujemy rozgrzewającą herbatę z cytryną i imbirem. Uwielbiam ten smak. A jak takie cytrynki z imbirem dodane do codziennego napoju wspaniale rozgrzewają… Coś cudownego. W takie mroźne dni nie ma nic lepszego Dlatego dzisiaj zapraszam Was na przepis(...)domowe bułeczki i rozgrzewającą herbatę z cytryną i imbirem. Spróbujecie. Składniki: (na 6-8 bułeczek) Na bułeczki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka oleju + do posmarowania opcjonalnie odrobina masła Na herbatę: cytrynki z imbirem Eterno filiżanka ulubionej herbaty cukier do smaku Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy. W 1/2 szklanki

Słodkie okruszki
Francuskie Bułeczki Śniadaniowe 202

Witam serdecznie Propozycja na pyszne i bardzo puszyste francuskie bułeczki śniadaniowe. Polecam wypróbować przepis bo bułeczki są naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 16 bułeczek na rozczyn : 25 g drożdży świeżych 300 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 400 ml letniego mleka do ciasto: 350 g mąki pszennej (poznańskiej) 50 g masła o temperaturze pokojowej(...)cukru kryształ 10 g soli mąka do podsypania blatu podczas wyrabiania i obtoczenia bułeczek Link do filmu z przygotowania : Francuskie bułeczki śniadaniowe  https://www.youtube.com/watch?v=NIsmqOkv3gU Przygotowanie : Ciasto na bułeczki francuskie możemy przygotować za pomocą robota , miksera lub ręcznie w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama . Ja tym razem ciasto przygotowałam ręcznie . Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski wlewam mleko

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułeczki mleczne - Petit Pains Au Lait 209

Przepis na bułeczki wzięłam ze strony  Moje Wypieki .  Smaczne, delikatne bułki, idealne z marmoladą.  Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Składniki na 12 bułeczek: 450 g mąki chlebowej 2 łyżeczki soli 1 łyżka drobnego cukru 50 g masła 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 280 ml ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowania przygotowanie Mąkę(...)lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, w dość dużych odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż, przy kryć ręczniczkiem i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem (pominęłam) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. w maszynie do chleba Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić

Stare Gary
Fantazyjne bułeczki 111

ciasto było znakomite, świetnie się formowało. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.  Przepis na bułki,  jak zwykle, z niezawodnej  strony  Moje Wypieki Składniki na 12 bułeczek: 475 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych 275 ml wody(...)przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 godziny). Po tym czasie wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, podzielić na 12 równych części. Ukształtować bułeczki, położyć na blaszce: supełki - ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek; ślimaczki - ciasto rozciągnąć na długość 20 cm, zawinąć na kształt ślimaczka; słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć

Stare Gary
Maślane bułeczki śniadaniowe 124

Składniki na około 14 bułeczek: 1 i 1/4 szklanki letniego mleka 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych 3 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła 3/4 łyżeczki soli 3 i 3/4 - 4 szklanki mąki pszennej chlebowej Dodatkowo: 1 łyżka roztopionego masła do posmarowania  Na miły początek dnia bardzo dobrze wpływa aromat wypieku świeżego pieczywa rozchodzący się(...)domu. Tak więc dziś postanowiłam napełnić go zapachem bułeczek maślanych. Są pyszne, całe mięciutkie, bez twardej skorupki na zewnątrz. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Mleko delikatnie podgrzać. Jajko roztrzepać. Jeżeli wybraliśmy suche drożdże, to należy je wymieszać z mąką, jeżeli zaś świeże należy zrobić z nich rozczyn mieszając intensywnie, aż do rozpuszczenia z łyżką cukru. Masło roztopić. Następnie wszystkie

Świat Ciasta
Norweskie bułeczki budyniowo-kokosowe 140

wanilii Dodatkowo: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody wiórki kokosowe, do oprószenia Już dawno nie robiłam drożdżówek. Na stronie mojewypieki znalazłam wyśmienity przepis, na pyszne i aromatyczne bułeczki Skoleboller, które są bardzo popularne w Norwegii i w Szwecji. Drożdżówki są naprawdę wyśmienite i  posiadają cudowny kardamonowo - waniliowy zapach. Polecam!  :)   Najpierw należy przygotować ciasto drożdżowe. Mleko(...)czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, ściągnąć z palnika. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać. Dobrze wystudzić.   Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej

Świat Ciasta
Bułeczki Cynamonowe 184

Bułeczki Cynamonowe Składniki: - 60g drożdży -3/4 szklanki mleka  -3/4 szklanki cukru -2 szklanki mąki pszennej - 4 jajka - paczka cynamonu  - olejek zapachowy cytrynowy (6 ml) Sposób przygotowania: 1. Do garnka wlać mleko i dodać 0,25 szklanki cukru. Po zagotowaniu się mleka i rozpuszczeniu się cukru , odstawić garnek z ognia. Następnie należy dodać drożdże i mieszać(...)Piekarnik nastawić na 150C . Dużą blachę wysmarować masłem lub polać i rozsmarować olej. Pozypać dokładnie mąką.  4. Odrywamy od ciasta mniejszą część i formujemy ciasto w formę "bułeczki" . I tak do momentu  kiedy zabraknie ciasta ;)  5. Bułeczki pieczemy przez 25 minut. 6. Gdy uważasz , że bułeczki są za mało słodkie posyp je cukrem pudrem ;) SMACZNEGO :D !!! Miłego

Gotuj Z Muzyką
Bułeczki z ziarnami 135

świeże bułeczki lub chleb wypiekane w naszym domu, na weekendowe dni to już trochę tradycja. Przyznam ,że zapoczątkował ja mój mąż. Dlatego jest to jego działka w kuchni. Ja mogę być konsumentem. Takie bułeczki są pyszne i zdrowe. Postanowiliśmy wspólnie opublikować film, na którym pokazujemy etapy produkcji takich bułeczek. Przepis znajduje się TU  Bułeczki śniadaniowe   oczywiście może być

W kuchennym oknie Ewy
Sticky buns, czyli cynamonowe bułeczki z jabłkiem w karmelowej glazurze 100

Pyszne bułeczki dla miłośników ciasta drożdżowego i cynamonu. Dzięki dodatkowi karmelowej glazury są właśnie  sticky (lepkie), a cudownie podpieczone orzechy radośnie chrupią przy jedzeniu. To wspaniała alternatywa dla popularnych amerykańskich ślimaczków. Ich zapach unosi się w całym domu i nie sposób im się oprzeć! Składniki na ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 30 g świeżych drożdży(...)Masło rozpuścić. Do mąki wlać zaczyn i masło, wrzucić żółtka i wyrobić porządnie ciasto aż stanie się elastyczne. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2h w ciepłym miejscu. Bułeczki po upieczeniu Składniki na glazurę karmelową: 80 g masła 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu) 50 ml mleka szczypta soli morskiej 20 dag orzechów włoskich

Food Square
Bułeczki drożdżowe 158

Obiecaliśmy bułeczki drożdżowe, więc lecimy z tematem. Potrzebne składniki: -10 dkg świeżych drożdży -ok. 1,5 kg mąki pszennej -1 kostka margaryny -3 szklanki ciepłego mleka -cukier -9 jajek -0,8 kg chudego twarogu -sól -olejek zapachowy śmietankowy -3 łyżki mąki ziemniaczanej -świeże śliwki Przygotowujemy rozczyn: Rozcieramy drożdże z 5 łyżkami cukru. Dodajemy 1 szklankę mleka i ok. 6 łyżek(...)Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy część ciasta, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy krążki.    Nakładamy twaróg, na środek śliweczkę, zbieramy brzegi krążka i gotowa bułeczka wędruje na blaszkę aż do wyczerpania produktów.       Bułki na blaszce muszą być w dość dużych odstępach, ponieważ w międzyczasie jeszcze urosną.   Piec nagrzewamy do temperatury 180 st.C

Maminek kulinarny
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 161

ziemniaków można przyrządzić różne, ciekawe dania. My dziś proponujemy bułeczki ziemniaczane z farszem grzybowym; u nas będą to pieczarki. Składniki na bułeczki: -1,5 kg ziemniaków -1 mała cebula -1-2 jajka -mąka pszenna -warzywko -olej Składniki na farsz: -30 dkg pieczarek lub innych grzybów -1 duża cebula -1 jajko -bułka tarta( 1-2 łyżki) -warzywko lub sól -pieprz -olej(...)bułce tartej i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 25 minut.    Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika.    Bułeczki można zjeść bez dodatków, ale z surówką i sosem grzybowym smakują rewelacyjnie. Smacznego

Maminek kulinarny
Zapiekanki w bułeczkach 115

Zdarzają się sytuacje, kiedy jedzonko musimy przygotować na szybko. Wtedy wykorzystujemy przepis na szybkie i niesamowicie sycące zapiekanki w bułeczkach. ( Pozdrawiamy Terenię ).    Składniki: -zwykłe, świeże bułeczki -tyle plastrów ( grubości ok. 0,5 cm ) grubej kiełbasy - ile bułeczek -tyle jajek - ile plastrów kiełbasy -starty na grubych oczkach żółty ser -olej do smażenia -szczypiorek ( ewentualnie ) -ketchup    Z bułeczek

Maminek kulinarny
Bułeczki cynamonowe 153

tylko z wymienionych już wyżej powodów. Przyprawa ta ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, czyli pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień.  Jedzmy więc cynamon na zdrowie! Moje bułeczki, mimo zawartego w nich cynamonu, raczej nie mają właściwości odchudzających, ale są pyszne i szczególnie uwielbiane przez dzieci. Polecam gorąco! Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej typ 450 35 g cukru(...)drożdży instant 200 ml mleka 50 g masła szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: 50 g masła 50 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże instant i sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W garnuszku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy mleko, jajko i mieszamy. Masło jest gorące ale zimne mleko szybko

Smakowity Blog Kulinarny
Cytrynowe bułeczki na wytrawnie 121

Dzisiaj piątek, pora więc na sobotnią propozycję śniadaniową. Tym razem naprawdę wyjątkowe bułeczki - przynajmniej ja jeszcze takich nie jadłam... Kilka dni temu oglądałam australijską wersję Masterchefa , edycję z gwiazdami. Cóż, gwiazd nie znam, ale skoro ktoś coś gotuje, to znaczy, że można popatrzeć. I tak jedna z pań przygotowała rybę z australijskim nadzieniem świątecznym: cytryną, pietruszką i pistacjami(...)się to kojarzy, ale połączenie smaków przemówiło do mojej kulinarnej wyobraźni. Czym prędzej więc ruszyłam do kuchni wcielać plan w życie. A plan był prosty - wykorzystać takie nadzienie do bułeczek. Muszę przyznać, że efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - smaki świetnie się uzupełniają i pasują do pieczywa. Świeża ostrość cytryny, chrupkie kawałeczki pistacji i dopełniająca całości pietruszka - koniecznie musicie tego spróbować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciotka Nina i bułeczki 118

ciotki Niny. Właściwie nie mam żadnej ciotki, która piekłaby dla mnie bułeczki. Hmm... Poza sporadycznymi wyskokami C., w ogóle nie mam nikogo, kto by mi przygotowywał pieczywo. Muszę sobie radzić sama. Na szczęście - sprawia mi to ogromną przyjemność, i chociaż dzieciństwo wypełnione zapachem świeżego chleba w kuchni mamy, babci czy ciotki to wspaniała sprawa - nie narzekam. Moje pachniało inaczej. Któregoś(...)dnia w Ciastach za grosik , nr 7/2012 znalazłam przepis na kajzerki ciotki Niny. Hmm... Wygląda smakowicie. Spróbowałam, i się nie zawiodłam - pyszne, mięciutkie bułeczki z chrupiącą skórką - czego chcieć więcej w niedzielny poranek...? Kajzerki ciotki Niny Składniki: (na 10 bułek) 500 g mąki pszennej 300 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zaskoczyłam samą siebie. I bułeczki z marchewką 113

zimną krwią niegodziwych, pomagam potrzebującym, zbieram punkty czegoś tam i fioletowe, świecące sztabki. Zwariowała baba na starość... Żeby nie było, że nie robię nic innego, dzisiaj chcę Wam zaproponować bułeczki. Trochę niezwykłe, bo z marchewką i kminkiem. Przepis znalazłam u Miisy Mink w Nordisk Bagebog . Mmm, apetyczna to pozycja... Jeśli interesują Was skandynawskie wypieki, polecam.  Bułeczki zwróciły moją uwagę(...)Kminek to mój dodatek, bo jakoś tak mi do marchewki podpasował... Efekt - mniam! Wilgotne, mięciutkie, idealne z plasterkiem szynki. W dodatku banalnie proste w przygotowaniu - polecam na sobotnie śniadanie. Bułeczki z marchewką i kminkiem Składniki: (na 10 sztuk) 300 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 450 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych 1 łyżka oleju

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki szafranowe 124

trochę mgły, ale nie umiem. Rozwiewa się pod dotykiem ciepłych dłoni.  Na szczęście nie muszę jej łapać - jest jej pod dostatkiem, starczy dla każdego. Dzisiaj mam dla Was bułeczki szafranowe. Malutkie i uroczo żółciutkie, doskonale zgrają się z kurczaczkami na świątecznym stole albo w koszyczku ze święconką. Tu nie ma tradycji święcenia posiłków; mam nadzieję, że uda mi się(...)zabrać C. w Polsce do kościoła, żeby mógł to zobaczyć. Myślę, że mu się spodoba. Wracając do bułeczek - są cudownie mięciutkie i puszyste, smakują wybornie. Pachną szafranem, i, jak napisałam wyżej, kolor mają śliczny. Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie, ręcznie zbierane nitki mają ogromną wartość. Myślę, że Wielkanoc jest idealnym czasem na jego wykorzystanie. Przepis znalazłam - jakżeby inaczej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mleczne bułeczki 113

niestety jak zawsze nie zapisuję nazw, także nie podam konkretnej osoby, ale jak ta osoba mnie czyta to niech się zgłosi, a wtedy dodam źródło przepisu ;) Zapraszam na cieplutkie bułeczki ! Składniki: 3 szkl mąki pszennej 3 czubate łyżki mleka w proszku 3 dag drożdży 2 żółtka 4 łyżki cukru 1/3 kostki roztopionego masła 1 szkl ciepłego mleka płaska łyżeczka soli(...)nich resztę składników i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniej więcej równe części i formujemy podłużne, cienkie bułeczki (i tak sporo jeszcze urosną i się lekko zdeformują). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego napuszenia (ok 20 min) Nagrzewamy piekarnik do 160st C. Przed pieczeniem

charlotte gotuje
Czosnkowe bułeczki 164

wiele przepisów, które czekają na swoją kolej. Tak właśnie było też z tymi bułeczkami :) A co mogę o nich powiedzieć? Są po prostu przepyszne ! Jeśli macie ochotę na jakieś wytrawne bułeczki i co najważniejsze macie trochę czasu i chęci to sięgnijcie po ten przepis, na prawdę są mega. Nawet mogę stwierdzić, że lepsze od tych sklepowych :) Składniki: 400 g mąki(...)godz. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta , robimy dłuższy wałeczek, delikatnie go spłaszczamy i układamy na natłuszczonej blaszce. Odstawiamy do ponownego napuszenia na ok. 20 min. Wyrośnięte bułeczki nacinamy dość głęboko wzdłuż lub dwa razy w poprzek. Składniki nadzienia dokładnie ze sobą mieszamy i wykładamy je w nacięcia. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez

charlotte gotuje
Drożdżowe bułeczki z borówkami 142

mąkę pszenną oraz twarde masło. Wkładamy do lodówki. Myjemy i osuszamy borówki, dodajemy do nich cukier i mąkę ziemniaczaną - mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta małe bułeczki, wkładając do nich borówki. Bułeczki zostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut. Następnie musimy posmarować bułeczki jajkiem i posypać kruszonką. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy bułeczki 25 minut. Życzę

Serce zamknięte w formie pyszności
Wytrawne bułeczki drożdżowe 209

Chrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać. Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek. . Składniki: 2 szklanki mąki(...)kilka centymetrów nakładamy po łyżeczce farszu. Drugą połową ciasta zakrywamy farsz i odciskamy kółka szklanką, tak, żeby farsz zawsze był w samym środku. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni. Bułeczki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem lub ziarenkami lnu. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 15 minut. Wytrawne bułeczki drożdżowe Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
BUŁECZKI SZEFA 132

BUŁECZKI SZEFA można podać z sosem koperkowo-czosnkowym Składniki: - 500g mąki pszennej - 3 jajka - 1 łyżeczka soli - 4 łyżeczki cukru - 125ml mleka - 3/4 margaryny -  pół kostki drożdży - 300g parówek koktajlowych - 250g salami - 200g sera żółtego Sposób przygotowania: Na początek podgrzewamy mleko. Ciepłe mleko wlewamy do miski i w nim rozpuszczamy drożdże, dodajemy kolejno mąkę, jajka, sól i cukier(...)rąk. Odkładamy ciasto do wyrośnięcia. Gdy rośnie nasze ciasto kroimy na połówki nasze parówki, należy również zetrzeć ser na grube oczka tarki. Po wyrośnięciu ciasta rozpoczynamy przygotowywanie naszych bułeczek. Bierzemy trochę ciasta, rozciągamy na szerokość palców u ręki, w środek wkładamy połówkę parówki i zaklejamy. Układamy na blachę nasze bułeczki. Następnie na każdą z nich kładziemy plasterek salami i posypujemy

Mentor Smaku
BUŁECZKI CEBULOWE 119

soli, gdyż mogłyby być ociupinkę bardziej słone...ale zresztą sól - to biała śmierć prawda, więc nie ma co przesadzać :-) Na pewno będę piekła je systematycznie. S kładniki na 16 bułeczek: pół szklanki letniego mleka 1 łyżka cukru 2 czubate łyżeczki soli 3 łyżki  roztopionego masła 1 szklanka letniej wody (zalecam tylko 3/4) 1 duża łyżka suchych drożdży(...)miejsce. Ja korzystam zawsze z piekarnika włączonego na minimum, gdyż w kuchni nie mam zbyt ciepło. Kiedy ciasto podwoi objętość,wyjąć je, wyrobić, podzielić na około 16 części. Uformować bułeczki, położyć na blaszce wcześniej wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykryć, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki  posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem

Walijskie Pichcenie
Bułeczki maślane pieczone od serca 132

Bułeczki  najlepiej upiec wieczorem, żeby dziecko mogło je smacznie zjeść na śniadanie. Najlepiej smakują posmarowane masłem, z dodatkiem ulubionego dżemu i z ciepłym mlekiem. Jeśli dziecko będzie pomagać robić bułeczki, układać na blasze na pewno będą mu bardziej smakowały. Składniki: 80 g cukru brązowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 50 g świeżych drożdży, 300 g mleka, 2 żółtka(...)ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 10 min.  Ciasto rozwałkuj (grubość ok. 1,5 cm) i wytnij od szklanki krążki, będą to nasze małe bułeczki, ułóż je w kształcie serca na blasze podsypanej mąką. Bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 20 min. do wyrośnięcia. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem, odstaw ponownie do wyrośnięcia

Moniki Smakołyki
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 267

pasują zarówno do naleśników, gorącej herbaty czy jabłecznika.. A najlepiej smakują na ciepło, dlatego też tym razem naszych przesmażonych antonówek nie schowałyśmy do słoików, ale ukryłyśmy je w bułeczkach z ciasta półfrancuskiego, dzięki czemu powstał świetny, mocno cynamonowy deser. Nie bez powodu umieściłyśmy tu przepis na te pyszności, a to dlatego, że piękna jesień niestety już niedługo zapewne(...)jabłek, a ich wierzch zalepiamy od góry pozostałymi dziewięcioma. (Należy jak najdokładniej skleić boki, aby wypełnienie nie wypłynęło podczas pieczenia). Żaroodporną formę wysmarowujemy masłem, a na jej dno wykładamy bułeczki. Pieczemy je ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika aż do wyraźnego zarumienienia powierzchni (czas zależy od rodzaju i mocy piekarnika). Upieczone bułeczki studzimy w ciepłym, wyłączonym już piekarniku

Symfonia Smaków
Bułeczki pełnoziarniste. 174

Pyszne, pulchne, nieco trudniejsze w przygotowaniu niż pszenne, ale na pewno lepsze i zdrowsze. My z rodziną bardzo takie bułeczki lubimy po prostu z masełkiem lub z szynką jako szybki lunch do szkoły lub pracy.  Ciasto z mąki pełnoziarnistej zazwyczaj jest trochę bardziej zbite niż z pszennej, ale te bułeczki udały się nawet bardzo pulchne. Czemu na prawdę się(...)zdziwiłem! Nie ma już chyba więcej czego pisać, bo i tak jest zrozumiale, że bułeczki są przepyszne! Składniki: 500 g mąki pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej 400-500 ml ciepłej wody 150 g masła 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru łyżka soli Przygotowanie:  Do wody dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki pszennej dokładnie mieszamy i odstawiamy

Kuchnia Łukasza
Bułeczki maślano bakaliowe 137

dodawaj mąkę, bakalie i wyrób ciasto. Przełóż je do miseczki wysypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Z ciasta uformuj małe bułeczki, ułóż je na blasze posmarowanej olejem. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, odstaw ponownie do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 20 min. Takie bułeczki możesz upiec wieczorem(...)żeby dziecko mogło je smacznie zjeść na śniadanie. Najlepiej smakują posmarowane masłem, miodem i z ciepłym mlekiem. Jeśli dziecko będzie pomagać robić bułeczki, układać na blasze na pewno będą mu bardziej smakowały

Moniki Smakołyki
Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami 187

Mój szwagier pracuje w piekarni i kiedyś przyniósł nam wyśmienite bułeczki z kremem jogurtowym. Od dwóch lat próbuję zrobić podobne i chyba w końcu znalazłam najbardziej zbliżony przepis;) Pyszne, delikatne bułeczki i obłędny krem waniliowy... Do tego odrobina kwaśnych porzeczek dla przełamania smaku i nic więcej mi już nie trzeba! Inspiracja Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka, jajko(...)Gotować 3 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać rozkłócone jajko i , mieszając, gotować kolejną minutę.   Ciasto ponownie zagnieść. Odrywać małe kawałki ciasta, formować bułeczki, lekko spłaszczać, nakładać po łyżce kremu oraz po 5-7 sztuk porzeczek. Zlepiać tak jak pączki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30min, by bułeczki nieco

Z miłości do słodkości
Bułeczki oliwkowe z pietruszką 175

cyklu domowej piekarni, serwujemy bułeczki z oliwkami. Idealne jako przystawka, na ciepło z masłem, na kolacje i śniadanie. Same w sobie mają tyle dodatków, że jako kanapka to za dużo :) Porcja na 16 bułeczek. Składniki: 120 g osuszonych oliwek ( ja użyłam zielonych ale mogą być czarne) 750 g przesianej mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli(...)szerokie wałki o długości ok 20 cm i kroimy na 16 kawałków tej samej wielkości. Z każdego formujemy kulkę i kładziemy na blaszce wyścielonej papierem pergaminowym - gotowe bułeczki pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Bułeczki przed pieczeniem możemy posmarować  zbełtanym jajkiem albo oliwą.  Czas pieczenia: Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez

Niezły Młynek
Szybkie bułeczki na proszku do pieczenia 110

Kolejne wspólne pieczenie z Kuchniąmaryny ..tym razem Agnieszka zaproponowała szybkie bułeczki ..ale na proszku do pieczenia...wcześniej nigdy  takich nie robiłam..więc musiałam spróbować..i co Wam powiem..to, że są dobre ale te na drożdżach są jednak lepsze..ale wiadomo..każdy ma inne smaki i gusta..Według przepisu Agnieszki powinno wyjść 15 takich bułeczek..u mnie wyszło tylko(...)ziarna do dekoracji:sezam,siemię,mak(wybór do was należy) Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.W naczyniu połączyć wszystkie składniki oprócz ziaren ,wymieszać do połączenia składników.Z ciasta formować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem,posypać ziarnem.Piec 15 minut. Nie wymagają wyrośnięcia:)bo nie są na drożdżach :) Razem ze mną bułeczki piekły: Joasia

Moje domowe kucharzenie
Bolillos - meksykańskie bułeczki 162

Domowe pieczywo najlepsze...każdy chyba o tym wie...i jak tylko mam czas piekę i chleb i bułeczki...chleba co prawda dawno nie piekłam ..ale bułeczki dość często..Pyszne bułeczki pieczone... według tego przepisu..moje troszkę popękały podczas pieczenia..ale na smaku nic nie straciły.. 100 g mąki pszennej białej chlebowej   [ dałam zwykłą] 1 łyżeczka drożdży instant(...)wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Następnie odgazować i podzielić na 10 -12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min. Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki nacinam wzdłuż. Piec w piecu rozgrzanym do temperatury 190ºC (z parą), przez około 30-35 minut. Bułki dodaję

Moje domowe kucharzenie
Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe 255

Moją ulubioną opcją na śniadanie jest pieczywo. Mianowicie chleb razowy z dodatkami. Postanowiłam zmienić moje menu na bułeczki śniadaniowe. Bardzo pożywne, a zarazem syte zaspokoją nasz żołądek na kilka dobrych godzin. Inspirowałam się przepisem z tego bloga . Składniki: (6-7 bułeczek) 20g drożdży 100 ml maślanki 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej(...)celu, aby ciasto nie kleiło się do dłoni. Całość odstawiamy pod ściereczką na około 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. Po upływie czasu z ciasta formujemy bułeczki. Na stolnicy formujemy długi wałek, dzielimy go na części i wyrabiamy okrągłe bułeczki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy bułki, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godziny

Truskawkowa Fiesta
Bułeczki z nadzieniem 201

Mięciutkie i puszyste bułeczki nadziewane w środku serem, kiełbasą i kukurydzą. Na górze przyprawa do pizzy więc smakują jak małe pizzerinki. Z pewnością dzieciaki je polubią. Źródło z małymi modyfikacjami z Anyżkowo . Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 10g suszonych drożdży 1/3 szklanki oleju rzepakowego Rapso 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżki kukurydzy z puszki(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Kukurydzę odsączyć z zalewy, ser i kiełbasę pokroić w kosteczkę. Ciasto podzielić na 8 równych części, uformować placki. Posmarować ketchupem i na środku każdej bułeczki rozłożyć kukurydzę, kiełbasę i żółty ser. Uformować bułeczki i dokładnie zlepić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu obok siebie w odstępach i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed

Ala piecze i gotuje
Buleczki w 51 Weekendowej piekarni 165

miski i cierpliwie czekam. Zagladam od czasu do czasu jak rosnie i gdy ono podwaja swa objetosc ja ciesze sie jeszcze bardziej. Usmiecham sie do siebie gdy gotowe buleczki wyciagam z pieca i juz nie moge sie doczekac by ich sprobowac. Za kazdym razem smakuja wspaniale. Nic dziwnego, przeciez sa moje :) Mleczne buleczki z zurawina skladniki: 250g maki pszennej(...)ciasta formujemy 7 owalnych buleczek. Ukladamy je na blasze wylozonej papierem do pieczenia laczeniem ku gorze. Przykrywamy czysta sciereczka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie nacinamy buleczki, smarujemy rozmieszanym zoltkiem z sola. Pieczemy w temperaturze 210°C przez 15 minut. Bulki z ziarnami na miodzie skladniki: 7g drozdzy instant lub 15g swiezych 275 ml letniej wody 225g

Przysmaki Karolki
Jogurtowe bułeczki maślane / Fluffy Yogurt Rolls 1050

Jogurtowe bułeczki maślane Szukacie łatwego przepisu na domowe bułki pszenne ? Maślane bułeczki jogurtowe to  pyszne, śniadaniowe bułki mleczne - miękkie i puszyste jak chmurka. Jeśli lubicie drożdżowe bułeczki , to zdecydowanie coś dla Was. Zobaczcie, jak mięciutkie i puszyste są te bułeczki na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Nasze maślane bułki jogurtowe mogą wyrastać przez(...)dotyku, wspaniale się z nim pracuje. Śniadaniowe bułki mleczne upieczecie w dowolnej blaszce - ważne, by po wyrośnięciu wypełniały całą formę, wtedy po upieczeniu będą pięknie się prezentować jako  bułeczki odrywane. Maślane bułeczki jogurtowe możecie upiec na drożdżach suchych lub świeżych . To świetny pomysł na śniadanie albo podwieczorek. Dzięki temu, że nasze bułki mleczne nie są słodkie, doskonale pasują

Lekcje w kuchni
Bułeczki jak dawniej (na smalcu) 189

Bułeczki jak dawniej (na smalcu) Próbowaliście kiedyś bułeczek na smalcu? Ich smak niewątpliwe jest wyjątkowy. Takie bułeczki przygotowywały kiedyś nasze babcie / prababcie. Oczywiście w ich piecach… Ach to były wypieki Teraz już nie uzyska się takiego samego efektu, ale warto czasem sięgnąć po stare receptury i przepisy. P.s. Nie sugerujcie się wyglądem moich bułeczek. Wasze wyjdą większe pokaźniejsze(...)przygotowywałam tym razem mini bułeczki na smalcu, tak na szybko z połowy porcji, aby zabrać je ze sobą na drogę. Składniki: Ja przygotowałam dziś wersję „mini” z połowy porcji. Wam podaję pełny przepis na 14-15 bułeczek 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650, ale z innej też wyjdą) 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml) 3 łyżki smalcu

Słodkie okruszki
Bułeczki maślane z szafranem. Lussekatter. Wypiekanie na śniadanie 219

Lussekatter albo lussebulle czyli Oczy św. Łucji to słodkie bułeczki, które piecze się w Szwecji podczas adwentu a szczególnie na dzień św. Łucji wypadający 13 grudnia. Są pachnące, złociste i pyszne. Przyznam, że trochę przekręciłam przepis jaki podano w akcji Wypiekanie na śniadanie. Po pierwsze większość składników zmniejszyłam o połowę bo potrzebowałam tylko kilku bułeczek. Po drugie użyłam mniej cukru(...)bułki nie były specjalnie słodkie a poza tym zamiast części mleka dodałam twarożek dzięki czemu lussekatter są delikatniejsze i dłużej utrzymują świeżość. Z bardzo podobnego ciasta piekłam na Wielkanoc bułeczki Zajączki , pamiętacie ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bułeczki z czarnuszką 173

Pamiętacie mój przepis na  domowego hamburgera ? Dzisiaj z tamtego przepisu będą bułeczki z czarnuszką :)  O właściwościach i zastosowaniu czarnuszki możecie przeczytać tam:  CZARNUSZKA . Ja mogę tylko powiedzieć, że poznałam ją niedawno i zasmakowała mi od razu :) Chcecie wiedzieć, co w niej takiego smacznego? No to zapraszam do stołu :) Potrzebujemy: 70 dkg. mąki, 3 dkg drożdży, niecała szklanka(...)razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki.  Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły. Sami spójrzcie, jak szybko znikały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Angielskie bułeczki scones z truskawkowymi otrębami 141

Uwielbiam zapach świeżego domowego pieczywa... Nie ma nic lepszego niż domowe, jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanko. Można dodać do nich wszystko co lubimy. Moje są w nieco słodkiej wersji z dodatkiem pysznych i zdrowych otrębów z truskawkami, dzięki czemu bułeczki mają wspaniały truskawkowy smak oraz śliczny żółty kolor. Musicie koniecznie wypróbować;) Składniki: 4 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki cukru(...)Przygotowanie Mąkę przesiać, zmieszać z cukrem, solą, proszkiem. Dodać posiekane masło. 3 jajka rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, dodać do suchych składników. Wymieszać z otrębami. Odrywać kawałki ciasta, formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ostatnim rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem. Piec ok. 20-25min w temp. 200st. Ostudzić na kratce. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Bułeczki ziemniaczano - kukurydziane 154

Jeśli zostało Wam troszkę ugotowanych ziemniaków i nie wiecie co z nimi zrobić, upieczcie pyszne bułeczki. Dzięki mące kukurydzianej są dużo zdrowsze i mają piękny żółty kolor:) Ja do posypania użyłam sezamu i słonecznika, ale możecie użyć dowolnych ziaren. Bułeczki są sycące i mają dość zwartą konsystencję, dzięki czemu mają wyjątkowy smak;) Składniki: 100g ugotowanych ziemniaków, 200g mąki pszennej, 200g(...)zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40min w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość.   Następnie ciasto ponownie zagnieść i formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu oraz słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce na 30min.   Przygotować kąpiel wodną

Z miłości do słodkości
Pełnoziarniste bułeczki z suszonymi pomidorami i posypką 164

Ostatnio coraz częściej piekę chleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo... Składniki: 500g(...)będzie odchodziło od rąk. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, by ciasto podwoiło swą objętość. Następnie ciasto ponownie zagnieść. Odrywać małe kawałki i formując bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obtoczyć w mieszance ziaren. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 min w temp. 180st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Bułeczki musztardówki 184

jutrzejsze śniadanko proponuję pyszne bułeczki o smaku musztardy:) Do tego kawałki żółtego sera oraz natka pietruszki dla kontrastu. A na wierzchu odrobina gorczycy. Ze względu na dodatek musztardy bułeczki świetnie sprawdzą się jako dodatek do grilla. Składniki: 300g mąki pszennej, jajko, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30g masła, pęczek natki pietruszki, 150g żółtego sera, 100ml mleka, 50ml(...)natkę pietruszki oraz pokrojony w  kostkę ser. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, zmieszać z mlekiem, śmietaną i musztardą. Dodać do mąki, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać ziarnami gorczycy. Piec ok. 20minut w temp. 190-200st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Kukurydziano - pszenne bułeczki z ziarnami 146

Domowe pieczywo to stałe menu naszej kuchni. Staram się je piec, gdy tylko mogę;) najczęściej są to bułeczki, jednak zawsze inne. Tym razem wykorzystałam resztki mąki kukurydzianej oraz ziarna, które otrzymałam do testowania. Bułeczki mają niesamowicie wyrazisty żółty kolor. W sam raz pasują na śniadanie czy na kolację wraz z naszymi ulubionymi dodatkami... Składniki:  40g świeżych drożdży,  300g(...)utrzeć z resztą cukru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, utarte żółtka, sól, przestudzone masło oraz śmietankę. Zagnieść lśniące, jednolite ciasto. Uformować z niego około 10-12 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach. Odstawić w ciepłe miejsce na 30minut. Następnie posmarować je białkiem ubitym na lśniącą pianę. Posypać wymieszanymi ziarnami. Piec około

Z miłości do słodkości
Bułeczki scones z żurawiną 162

zastąpi domowego pieczywa... Dlatego staram się często piec w domu chleb albo chociaż bułki:) Tym razem nie zrobiłam tradycyjnych drożdżowych bułeczek, tylko angielskie scones ze słodkimi dodatkami. Bardzo je lubimy:) jeśli chcecie je przygotować na śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej(...)papierem do pieczenia. Można również rozwałkować ciasto na grubość około 3mm i szklanką wycinać kółka.  Posmarować letnim mlekiem i posypać cukrem.  Piec około 20minut w temp. 200st. Bułeczki wspaniale komponują się ze szklanką soku

Z miłości do słodkości
Bułeczki z jogurtem nadziane marmoladą 159

Kiedy po raz pierwszy zrobiłam te bułeczki połowa zniknęła w jakieś 15 minut;)) Na drugi dzień oczywiście musiałam znowu je upiec i to z podwójnej porcji! Chłopakom tak bardzo zasmakowały, że teraz muszę je piec na każdą wycieczkę:) Ja użyłam jogurtu truskawkowego i konfitury różanej, ale możecie dać dowolne smaki. Można również piec bułeczki bez nadzienie lub nadziewać(...)ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie podzielić na pół, utoczyć wałek i pociąć na około 9 kawałków. Każdy kawałek, lekko spłaszczać, nakładać po łyżeczce marmolady. Zlepiać tworząc małe kwadratowe bułeczki. Układać blisko siebie na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.  Piec około 20-25 minut w temp. 200st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Przepis na drożdżowe bułeczki z makiem 56

Bułeczki drożdżowe z makiem      Drożdżówki to jedne z najpopularniejszych bułeczek. Dodatkowo można je zrobić w różnych wariantach, z rożnymi dodatkami.      Agnieszka robiła już bułeczki drożdżowe z truskawkami, bułeczki drożdżowe z borówkami, bułeczki drożdżowe ze śliwkami, bułeczki drożdżowe z jabłkami, i jagodzianki.      Dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe(...)makiem. 👉Jak zrobić DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM❓       W tym przypadku Agnieszka zrobiła bułeczki z masą makową ze świat, na którą oczywiście też jest przepis na naszym kanale: Dodatkowo te bułeczki wyróżnią się od dotychczas robionych drożdżówek formą, czyli modelowaniem...       Zapraszamy na przepis na drożdżówki z makiem.       Mariusz

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Bułeczki dyniowe z cynamonem. Proste i super puszyste 142

bułeczki dyniowe z cynamonem, to jeden z najlepszych wypieków w mojej historii. Są bardzo proste do zrobienia, super puszyste i obłędnie pyszne! Będą smakować nawet tym, którzy nie przepadają za dynią. Bułeczki dyniowe z cynamonem – kultowe amerykańskie słodkości Bułeczki dyniowe z cynamonem to obowiązkowy punkt na mojej liście jesiennych wypieków. Dyniowe szaleństwo jest w pełni, więc słodkości(...)przyprawa do dyni). Mamy więc notorycznie pojawiające się w amerykańskich filmach i serialach pumpkin spice latte i inne kawopodobne napoje, a jednym z najczęściej sprzedawanych ciastek stają się właśnie bułeczki dyniowe. Bułeczki dyniowe z cynamonem i najlepsze ciasto drożdżowe Wiem, że wielu z Was podchodzi do ciasta drożdżowego jak pies do jeża. Przez kilka lat miałam dokładnie tak samo

Na-talerzu.pl
Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji 87

Łucja była chrześcijańską męczennicą, prześladowaną za swoją wiarę. Z tej okazji w całym kraju odbywają się liczne procesje z udziałem dziewcząt ubranych na biało, niosących światło. Wypiekane są również bułeczki Lussekatter (lussebullar, saffransbullar), czyli Szafranowe kotki (znane również jako “oczy świętej Łucji”), którymi Szwedzi dzielą się ze swoimi bliskimi. Bułeczki Lussekatter pieczone są od pierwszego dnia adwentu, czyli właśnie(...)dnia 13 grudnia i spożywane, aż do Świąt Bożego Narodzenia. Głównym składnikiem tych tradycyjnych, szwedzkich bułeczek jest najdroższa przyprawa świata, czyli szafran . Do poniższego przepisu używany jest, aż 1 g szafranu. Nie miałam tyle, więc dałam ile miałam, czyli całe 0,12 g (tak, tak. nie jest to błąd 🙂 ) Oczywiście jeśli nie macie w rodzinie nikogo ze Szwecji, spokojnie możecie

Moja Delicja
Ekspresowe bułeczki bez wyrastania i drożdży - razem z pieczeniem gotowe w 30 minut 152

Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na pyszne i bardzo proste w przygotowania bułeczki bez drożdży i wyrastania, które razem z pieczeniem przygotujemy w około 30 minut. Bułeczki nadają się do przygotowania kanapek jak i do podania na przykład do zupy. Polecam wypróbować przepis na ekspresowe bułeczki bez drożdży :). Do przygotowania bułek będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 6 bułeczek(...)rozmiar L) 50 ml oleju (użyłam rzepakowego) – około 6 łyżek ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru mleko do pomalowania bułeczek bułeczki można posypać sezamem, czarnuszką lub innymi nasionkami Link do filmiku z przepisem na: Ekspresowe bułeczki Przygotowanie: Do miski wlewam jogurt naturalny, dodaję olej, jajko i dokładnie mieszam. Następnie dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Odrywane bułeczki z dipem z fetą i pomidorami 167

Składniki: BUŁECZKI: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej; 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży instant; 1 szklanka letniego mleka; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka soli. DIP Z FETĄ I POMIDORAMI: Puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (waga 400 g); 4 ząbki czosnku; 170 g sera feta; 1/2 szklanki startej mozzarelli; 1/2 szklanki startego, łatwotopliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar(...)łyżeczka suszonej bazylii; 1 łyżeczka suszonego oregano; 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek. MASŁO ZIOŁOWE DO POSMAROWANIA BUŁECZEK: 4 łyżki rozpuszczonego masła; 1/4 łyżeczki suszonej bazylii; 1/4 łyżeczki suszonego oregano; 1/2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki; 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego; Świeżo zmielony, czarny pieprz; Sól. DODATKOWO: Olej do wysmarowania miski, w której będzie wyrastało ciasto; 1 i 1/2 łyżki masła

Gospodyni Miejska
Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną 264

Bułeczki bogato nadziane! Ciasto drożdżowe od pewnego czasu stało się moim ulubionym rodzajem wypieku. Zachwyca mnie łatwością przygotowania i rewelacyjnie wychodzi - a co tam, będę nieskromna! :P . Piekę regularnie przeróżne placki drożdżowe , jak również wszelakiego rodzaju drożdżowe bułeczki . Ostatnio mocno eksperymentuję też z nadzieniem . Faszerowałam już bułeczki twarogiem, powidłami, dżemem i kremem czekoladowym. Całkiem niedawno przerzuciłam się jednak na bardziej(...)wytrawne smaki, jak choćby Bułeczki z pieczeni ą mięsn ą i papryczką pepperoni . Poniżej kolejna wersja drożdżowej pyszności w wersji wytrawnej, z parówką w roli głównej. Składniki na 10-11 dość dużych bułeczek: 80g masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 1/2 kg mąki pszennej - u mnie akurat tortowa typ 450 80g cukru szczypta soli  1 żółtko

Grunt to przepis!
Pszenno - orkiszowe bułeczki z ziarnami 145

Bułeczki z przepisu Doroty z bloga  Moje Wypieki . Miękkie i na tyle smaczne, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia przekrojonej bułki - ani się obejrzałam a już wszystkie były zjedzone. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i w niej też wyrastało.  Składniki na około 10 bułek: 250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej) 250 g mąki pszennej(...)naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem na około 30 - 40 minut, odstawić do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać ziarnami

Stare Gary
bułeczki brydżowe czyli bridge rolls 164

Świetne bułeczki z miękkim miąższem wg przepisu z książki Christine Ingram&Jennie Shapter "The bread and bread machine bible".  Nie powinny być takie wypieczone jak moje ( pomyliłam temperaturę piecyka). Mimo zbyt dużego wypieczenia bułeczki i tak były  pyszne i upiekę je jeszcze nie raz. Zrobiłam z podwójnej porcji. Drożdży dałam 1 i 1/2 łyżeczki. Warto(...)ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat. lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 12 kawałków, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią . Po kolei formować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po 6 w rzędzie, blisko siebie, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na ok 30 min - powinny 2x urosnąć i przylegać jedna do drugiej

Stare Gary
Duńskie bułeczki z makiem 185

birkes to mak, więc wręcz nie wypada przygotowywać ich z niczym innym), a charakterystyczny kształt tylko dodaje im uroku. Gwarantuję, że zachwycą każdego.  Tebirkes Składniki: (na 10-12 bułeczek) zaczyn: 20 g świeżych drożdży 400 ml letniego mleka 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50 g masła dodatkowo(...)żeby złączenie znajdowało się pod spodem. Pokroić ciasto na trójkąty ze ściętym czubkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i posypać makiem. Piekarnik nagrzać do 250 st. C. Włożyć blachę do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec bułeczki przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Walentynkowe śniadanie - bułeczki serduszka 125

sposób właśnie spędzić jutrzejsze popołudnie.  Walentynki jednak nie zaczynają się po południu, ale z samego rana. Stwierdziłam więc, że już od rana będę zaskakiwać. Upiekłam pyszne bułeczki, niby zwykłe, ale jednak nieco inne, bo w kształcie serc. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, składniki chyba każdy zawsze ma w domu. Mają pyszną, chrupiącą skórkę i miękki miąższ, smakują naprawdę(...)bloga Moje wypieki . Dałam mniej wody - ciasto jest idealne - jak plastelina, idealnie się wałkuje, nic się nie przykleja. Jeśli jednak byłoby za twarde, należy dodać 50 ml wody. Warstwowe bułeczki serca Składniki: (na 10-12 bułeczek) 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 300 ml letniej wody 14 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru dodatkowo: 50 ml letniej wody Mąkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Moje urodzinowe prezenty. I orkiszowe bułeczki na weekendowe śniadanie 113

było końca - bardzo, bardzo dziękuję! Jestem w siódmym niebie. A na blogu niedługo z pewnością pojawi się tarta. Prostokątna. Z czekoladą. Tymczasem dzisiaj mam dla Was zwykłe, proste bułeczki. Ich sekret tkwi w mące orkiszowej, która nadaje im lekko orzechowego posmaku. Są bez jajek, bez nabiału, idealne dla alergików. Po prostu pyszne. Bułeczki orkiszowe Składniki: (na 12 sztuk(...)wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę wody, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować bułeczkę, delikatnie obtoczyć w mące. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do napuszenia. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne spacery. I zwykłe bułeczki 141

jesień... Człowiek sam nie wie, co ze sobą robić, i jak tu się ogarnąć... Na szczęście są sposoby na poprawienie humoru i atmosfery, a jednym z nich jest pieczenie bułeczek. Ostatnio mam ochotę na proste pieczywo, idealne do kanapek i z szynką, i z dżemem. Tym razem wymieszałam zwykłą mąkę pszenną z razową, dzięki czemu stały się bardziej konkretne(...)minut. Po tym czasie dodać wodę i jajko, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki spryskać wodą. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe bułeczki z ziarnami 201

albo jesteście w środku imprezy, którą organizujecie, masło czosnkowe cieszy się dużym powodzeniem, ale jeszcze większym bagietka. W takich właśnie kulinarnych nagłych wypadkach poniższy przepis sprawdzi się idealnie. Drożdżowe bułeczki z ziarnami nadają się równie dobrze na słodkie śniadanie jak i na wytrawną przystawkę wieczorem. W zależności od upodobań można je podawać z dżemem owocowym lub masłem czosnkowym i słonymi(...)dodajemy drożdże. Po wyrośnięciu wlewamy na mąkę, wyrabiamy dokładnie łyżką i odstawiamy przykryte ściereczkę do wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Z gotowego ciasta formujemy w rękach małe bułeczki lub przekładamy je do foremek. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy około 40 min. Drożdżowe bułeczki z ziarnami Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
BUŁECZKI Z ZIARNAMI 78

ukrywam, że bułeczki z ziarnami to mój... debiut :) Juz dawno miałam upiec jakieś fajne bułki, przepisów są przecież tysiące.  Zrobiłam twarożek ze śmietaną i zapragnęłam zjeść go z pełnoziarnistymi bułkami. Troszkę zmodyfikowałam przepis znaleziony w necie i... tak oto powstały :) Pyszne w smaku, pachnące, mięciutkie w środku, tylko trochę mało wyrośnięte.  Ale jak na debiut - oceniam(...)odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h (ciasto ma podwoić objętość). Następnie ciasto przełożyć na blat i podzielić na 8-10 równych części. Z każdej uformować okrągłe (lub podłużne) bułeczki, ułożyć na wyłożonej papierem blasze, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wyrośnięte bułeczki posmarować odrobiną wody i posypać nasionami. Piec

Walijskie Pichcenie
CYNAMONOWE BUŁECZKI 115

Przepis znalazłam na blogu Anyżkowo i od razu przypadł mi do gustu.  Po małych modyfikacjach zabrałam się do pieczenia.  Małe puszyste bułeczki, po wyrośnięciu i upieczeniu stworzyły ... pyszne puszyste, cynamonowe ciasto.  Bułeczki są pyszne szczególnie  ciepłe ale i na zimno z kubkiem kawy z mlekiem smakują rewelacyjnie. Składniki : (na średnią tortownicę)  30g drożdży(...)szklanki cukru,  3-3,5 szklanki mąki,  1 szklanki ciepłego mleka, 1 jajko 1 łyżka roztopionego masła,  szczypta soli, ponadto do obtoczenia bułeczek: 2 łyżki cukru,  2 łyżeczki cynamonu łyżka roztopionego masła     Wykonanie:  Do miski wsypujemy mąkę, rozkruszone drożdże, cukier , jajko, sól i mieszamy składniki. Dolewamy letnie mleko i wyrabiamy gładkie ciasto

Walijskie Pichcenie
Bułeczki śniadaniowe 162

teraz będzie o bułeczkach na śniadanie…Szukając kiedyś pomysłu weszłam na mój ulubiony blog MojeTworyPrzetwory i znalazłam pyszne i szybkie bułeczki na śniadanie:) My z Mężem jedliśmy je dzisiaj na śniadanie. Może ktoś z Was chciałby je sobie upiec na niedzielne śniadanko:)… Składniki: 600 g mąki pszennej,  70 g miękkiego masła,  250 g mleka, 100 g cukru(...)przemieszać, dodać masło, żołtka, wyrobić na gładkie ciasto odstawić na kolejne 10-15 minut do delikatnego podrośnięcia, podzielić ciasto na kilkanaście kawałków, ja podzieliłam na 16-cie, uformować okrągłe bułeczki , ułożyć na blasze wyłożonej papierem, przykryć czystą bawełnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut gdy podrosną, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około

Anioły w kuchni
Szybkie bułeczki zapiekane z salami 131

zrobić z czerstwymi bułkami? Wystarczy zajrzeć do lodówki, znaleźć tam jakąś wędlinę, szynkę albo a najlepiej salami, dodać starty ser, trochę śmietany, majonezu i mamy pyszne, chrupiące, zapiekane bułeczki idealne an kolację dla całej rodziny. Dodam, ze podałam takie bułeczki na kolacje dziewczynkom w urodziny córki i okazało się że bułeczki zniknęły w jednej chwili, a jedna z dziewczyn, zresztą

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżowe bułeczki z chałwą 156

ileż można robić tradycyjne? Dlatego postanowiłam troszkę pokombinować. No i wyszły przepyszne. W niedzielne popołudnie, przy filiżance pysznej kawy, smakowały idealnie. Aż szkoda, że już poniedziałek. Przepis na 20 bułeczek: Rozczyn: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki letniego mleka 1 łyżka cukru 30 g drożdży  Wszystko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Ciasto: Rozczyn(...)łyżka śmietany kremówki Chałwę rozdrobnić widelcem, wymieszać z białkiem i śmietaną. Końcówka: Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić jeszcze raz, podzielić na równe części. Rozpłaszczyć, nałożyć łyżką masę i uformować bułeczkę. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, oprószone mąką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut i przykryć ścierką. Przed pieczeniem posmarować białkiem.  Piec w temperaturze 190 ºC przez około

Czarnawisienka
Bułeczki dyniowe z powidłami 118

pięścią i na stolnicy podsypanej mąką ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoniach, na środku umieścić łyżeczkę powideł i dokładnie zlepić, formując bułeczkę. Bułeczki układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu, ciasno obok siebie. Gdy zapełnimy całą formę, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  Kruszonka: 60 g masła(...)mąki 50 g cukru Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce. Wyrabiamy między palcami. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wyrośnięte bułeczki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem do 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Bułeczki z rowkiem 126

apetyczne bułeczki są specjalnością francuską i belgijską. Łatwo poznać je po rowku na wierzchu. Mają dość chrupiącą skórkę i lekki miękisz, a smakują naprawdę doskonale. Przepis na 10-12 bułeczek: 40 - 45 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody Do miski przesiać mąkę i sól(...)gładkie, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto odstawić na 90 minut, by wyrosło. Po wyrośnięciu przekłuć i odstawić na 5 minut, następnie podzielić na 10-12 kawałeczków, formować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć mąką, przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Krawędź dłoni posmarować olejem i wcisnąć ją w środek każdej bułki

Apetyczna babeczka
Bułeczki śniadaniowe. 183

Składniki na 16 bułeczek: 1kg mąki pszennej kubek ciepłej wody 2 jajka 50g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 100g masła Sezam Przygotowanie: Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier, 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Do dużej misy przesiewamy pozostała mąkę z solą. Dodajemy 1 jajko, rozczyn i zagniatamy przez(...)zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.  Kiedy ciasto uroźnie wyrabiamy na posypanej mąką stolnicy i dzielimy na 16 równych części, z każdej części formujemy bułeczkę. Przekładamy na posmarowany masłem brytwan i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozkłuconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez

Kuchnia Łukasza
Odrywane bułeczki z powidłami 159

Takie bułeczki to czysta przyjemność pieczenia :) a potem jeszcze większa przyjemność konsumpcji :)  Uwielbiam wypieki drożdżowe i żałuję, że nie mam czasu robić ich codziennie :) Są mega smaczne :) Polecam! Składniki: 0,5 kg mąki pszennej typ 550 lub 650 280 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) 7 g drożdży instant 100 g  miękkiego masła 1 duże jajko 4 łyżki(...)swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je na 12-15 kawałków. Kawałki spłaszczamy dłonią i nakładamy na nie po 1 czubatej łyżeczce powideł, po czym zwijamy ciasto do środka. Bułeczki układamy w niewielkich odstępach na blaszce lub tortownicy łączeniem do dołu. Użyłam tortownicy o średnicy 30 cm. Przykryte odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie wkładamy nasze bułeczki

Delicious Titbits
Bułeczki drożdżowe z parówką 274

czasu do czasu parówkę lubimy zjeść. Jednak kupując zwracam szczególną uwagę jaka jest zawartość mięsa. Tym razem zrobiłam bułeczki drożdżowe z parówką. Są bardzo smaczne a szczególnie z dużą ilością musztardy lub ketchupu. Moje nowe odkrycie smakowe to ketchup z dodatkiem śliwki. Bułeczki są pyszne na ciepło jak i na zimno. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki pszennej(...)oblepić ciastem dokładnie zlepiając z wszystkich stron. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową bądź papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Jajko roztrzepać z wodą i posmarować bułeczki przed pieczeniem. Piec około 20 minut w 180 stopniach na lekko złoty kolor

Ala piecze i gotuje
Pyszne bułeczki na śniadanie 106

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bułeczki pełnoziarniste upieczone w foremkach do muffinek. Są małe, pyszne i chrupiące. Wieczorem przygotowujemy ciasto, wkładamy je na noc do lodówki. Następnego dnia rano wystarczy wstawić foremki z ciastem do piekarnika i bułeczki na śniadanie gotowe. Polecam Wam ten prosty i smaczny przepis. Post Pyszne bułeczki

Marta Gotuje
Razowe bułeczki z żurawiną 146

można zastąpić śmietaną np. 12%) szczypta suszonej bazylii, majeranku, oregano  4 łyżki oliwy z oliwek garść suszonej żurawiny  łyżka miodu  oliwa z oliwek do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Zaczynamy od rozczynu: drożdże mieszamy z cukrem, następnie dodajemy ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Dokładnie mieszamy, rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)piękna kula z ciasta, wkładamy ją do miski obsypanej mąką i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie z ciasta formuje bułeczki (u mnie wyszło 8 sztuk) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia- teraz będziemy mięli pewność, że ciasto nie będzie zbyt zbite i sztywne. Gdy bułeczki odpowiednio wyrosną (myślę

Mango Papaja
Bułeczki z patelni! 155

patelni! Tak, tak dobrze czytasz na patelni, nie w piekarniku, przygotowanie ich nie zajmie Ci zbyt wiele czasu, a smak zaskoczy i zachwyci. Wrócisz nie raz do tego przepisu ;-) Bułeczki przygotowujemy z mąki pszennej o zawartości białka minimum 10g, np. mąką Babuni, jak i płatków owsianych najlepiej użyć błyskawicznych, nie będą obciążały pieczywa.  Składniki na zaczyn: - 1/4 drożdży świeżych(...)minut) Uformuj kulę, ułóż w misce i przykryj ściereczką. Odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. Uformuj małe kuleczki i ułóż na blacie do wyrośnięcia. Rozgrzej patelnię i ułóż bułeczki zmniejsz gaz do minimum i przykryj patelnię szczelnie pokrywką. Bułeczki będą się piekły na patelni. Nie podnoś pokrywki, wydobywająca się para jest niezbędna do prawidłowego wzrostu ciasta! Z każdej strony pieczemy

SMYKWKUCHNI
bułeczki megamaślane 100

może kiedyś pozwolę sobie na takie "cudo kuchenne" ale na razie będę musiała wyrabiać sobie bicepsy razem z ciastem. Poza inspiracją do przyszłych zakupów postanowiłam skorzystać z przepisu na bułeczki maślane. Rewelacja! bułeczki zdominowały moją kuchnie totalnie. Zdarzyłam je zrobić już w kilku wersjach, z rodzynkami, z nadzieniem owocowym,  na mące pszennej i razowej. Zdjęcia na dole(...)garnka.Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę. Z gotowego ciasta ulepić kulki i ułożyć je na formie. Ja skorzystałam z formy do chlebków. Następnie posmarować bułeczki jajkiem i poczekać około 20 minut aż jeszcze trochę wyrosną. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bułeczki łososiowe 178

Bułeczki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Porcja dla 4 osób (12 bułeczek) Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant lub dwie łyżeczki drożdży świeżych pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka bazylii łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: 300g łososia, sól, pieprz, natka pietruszki(...)olejem i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Bułki smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut. Bułeczki najlepiej smakują na ciepło podane z warzywami lub po prostu polane ketchupem

prawdziwe jedzenie
Bułeczki belgijskie 137

brak wolnego czasu..przepisów do opublikowania cała masa...a teraz zapraszam na wędrówkę  z Formułą 1 i  Darią  .. tym razem na Grand Prix Belgii. Bułeczki przed chwilą pieczone...Ponoć belgijskie...a czy takie są to ja nie wiem, ale wiem jedno, ze są smaczne.. 500 g mąki pszennej 1 ,5 łyżeczki soli 1 opakowanie(...)godziny. Po upływie czasu, ciasto wyjąć na oprószoną mąką blat, podzielić na 8 -10 części i pozostawić na 5 minut. Następnie z każdej części uformować zgrabne owalne bułeczki. Wszystkie ułożyć na blaszce i ostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie drewnianym patyczkiem (rączką od łyżki ) w każdej zrobić wgłębienie, przyciskając patyczek prawie do spodu (starając się przy tym, aby ciasto

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki pszenne z otrębami 145

Drożdżowe bułeczki z mąki pszennej z dodatkiem otrębów owsianych - pyszne i mięciutkie, idealne zarówno na słodko jak i słono. Składniki: 300 g mąki pszennej 50 g otrębów owsianych 190 ml wody 1 łyżeczka drożdży suszonych 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Do miski przesiać mąkę i otręby owsiane. Dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać suche składniki, następnie(...)części i z każdej uformować długi wałeczek. Na jego środku zrobić luźny węzeł. Jedną końcówkę węzła podwinąć pod spód, a drugą wsadzić w środek węzła. Tak uformowane bułeczki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć i odstawić na 45 minut, aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Podrośnięte bułeczki posmarować olejem i wstawić do piekarnika

wyzwania kuchenne
Tureckie bułeczki-Wypiekanie na śniadanie 160

Przepis na bułeczki opracowany przez  Tatter  w oparciu o  przepis Dorotus  był propozycją Małgosi w Wypiekaniu na śniadanie..Bułeczki są proste w przygotowaniu, ale trochę czasu trzeba poświęcić na wyrastanie ciasta...ale warto..bo są smaczne..Dzięki za wspólne pieczenie... Zaczyn: 320 g białej pszennej maki chlebowej  [dałam zwykłą pszenną] 1 ,5 łyżeczki drożdży instant(...)ciasto jest raczej luźne). Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki.Zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 10 części (109 g), formować lekkie bułeczki i pod przykryciem zostawić na 10 minut. Następnie kształtować dobrze naciągnięte bułki, układać je na naoliwionej blasze i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.Przed pieczeniem posmarować bułki jajem z mlekiem.Piec

Moje domowe kucharzenie
Tiropsomo czyli greckie bułeczki z serem feta 167

Jedne z lepszych bułeczek jakie jadłam. Lekko słonawe od fety, miękkie i po jednej spokojnie można mieć dość. Dość ciekawa alternatywa dla naszych kajzerek. Spróbujcie i podzielcie się opiniami o ich smaku. Składniki : * 3 szklanki mąki pszennej * łyżeczka soli * plaster świeżych drożdży * 5 łyżek ciepłej wody * łyżka cukru * 3 łyżki oleju sezamowego * pół szklanki ciepłego mleka * dodatkowo pół kostki fety(...)roztrzepane żółtko i sezam do posypania bułeczek Przygotowanie : Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, dodać do mąki z solą.Połączyć z olejem, wyrabiać dodając ciepłe mleko. Odłożyć na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Na środku położyć ser, zlepić brzegi i uformować wałek. Wałek zwinąć w ślimaka. Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Posypać sezamem

Magiczne Życie Marty
Cynamonowe bułeczki żytnie z suszonymi owocami (bez cukru i mąki pszennej) 146

dłuższej nieobecności wracam z aromatycznym i smakowitym przepisem. Bułeczki z żytniej mąki są zdrową przekąską, która z powodzeniem zastąpi bezwartościowe słodkie drożdżówki. Na pewno nie są puszyste jak one, ale za to nadrabiają smakiem. Idealnie smakują świeże z masełkiem i szklanką ciepłego mleka.   Składniki na 8-10 bułeczek: 500g mąki żytniej razowej typ 1850 szczypta soli 3 pełne łyżeczki(...)Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić można dosypać mąki. Po wyrobieniu ciasta przykryć miskę ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok 45 min. Po tym czasie formować małe bułeczki. Po uformowaniu ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 45 minut aż urosną. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Bułki piec

Ze smakiem i z pasją
BUŁECZKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 212

Pyszne maślane bułeczki, dzieci je uwielbiają, przynajmniej moje. Te dzisiejsze są na mące orkiszowej, bez dodatku cukru, tylko z ksylitolem. Bardzo smaczne, puszyste a zarazem bardzo konkretne. Polecam na śniadanko, nie tylko dla najmłodszych, zasmakują całej rodzince. Z dodatkiem powideł, ulubionej konfitury lub po prostu tylko z masłem , mmmmm..... Zdrowa pychotka. ;-) Składniki na ok.10-12 sztuk: - 530g mąki orkiszowej jasnej(...)wyrastania w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.1-1,5h. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść, podzielić na 10-12 części i uformować okrągłe bułeczki dłońmi maczanymi w oleju. Uformowane bułeczki odstawiamy ponownie do wyrastania na ok.30-40 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem (lub całym jajkiem, gdy chcemy by były bardziej rumiane) i posypujemy

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania