Puszyste i bardzo smaczne drożdżowe bułeczki zakręcone. Bułeczki domowe z mojego przepisu wychodzą niezwykle miękkie w środku, z chrupiącą skórką. To bułeczki, które przed wstawieniem do piekarnika możesz posypać wszelakimi ziarnami np. słonecznika, dyni, a także sezamem, makiem, czarnuszką, suszonymi pomidorami, ziołami… Podasz je do wszelakich past, np. pasty jajecznej lub pasty z tuńczyka . Bułeczki są chrupiące, puszyste(...)długo zachowują świeżość. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bułeczki zakręcane. Bułeczki zakręcone Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru ½ płaskiej łyżeczki soli 7 g suchych drożdży 130 ml mleka 1 żółtko 4 łyżki oleju Dodatkowo: mleko do wysmarowania bułeczek przed pieczeniem oraz ziarna do posypania bułeczek (do wyboru): suszony rozmaryn, sezam, gruboziarnista sól, czarnuszka, pestki
Zasmakuj KuchniKiedy tylko zobaczyłam przepis na te bułeczki z batatami czyli słodkimi ziemniakami w książce C.Bretherton „Baking”, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować… Bułeczki aż się uśmiechały do mnie ze zdjęć Na co dzień mało wykorzystuję to smaczne warzywo, ale ponieważ poczytałam o jego zaletach (http://www.fitnow.pl/pl/3/357/1064/Slodkie-ziemniaki) mam teraz zamiar to zmienić. Dla mnie smakują jak połączenie marchewki(...)ziemniakiem, może bardziej delikatnie… Robiłam już z nich chipsy do pstrąga , a teraz czas na bułeczki (i nie tylko… ale o tym kiedy indziej ) Bułeczki z batatami robi się bardzo szybko, co jest ich ogromną zaletą. Ponieważ są na sodzie są raczej ciężkie, ale ze względu na dodanie rozmarynu ich smak jest bardzo intrygujący. Warto więc spróbować
UgotujmyTo.plDzisiaj piątek, więc czas zacząć myśleć o sobotnim śniadanku. Jeśli mam wolny weekend, staram się w piątek wieczorem upiec chleb lub bułeczki - takie aromatyczne śniadanie wprawia mnie zawsze w dobry humor. Do domowego pieczywa nie trzeba wiele - odrobina masła, pyszny dżem albo plasterek pomidora, i jestem w siódmym niebie. Czasem jednak nie mam siły na nic - i wtedy moje wyrzuty(...)sumienia C. ratuje błyskawicznymi bułeczkami. Kiedy był małym chłopcem, jego Mama piekła takie na każde dziecięce urodziny. Polane kolorowym lukrem prezentowały się kusząco, a niewielkie rozmiary idealnie pasowały do małych rączek. Siedzieliśmy w kuchni i obserwowaliśmy rosnące ciasto, a C. opowiadał o lukrowaniu bułeczek i całych hektarów dookoła. Uwielbiam takie chwile... Wersję z lukrem też oczywiście wypróbowaliśmy, jednak w wersji
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomysł na takie bułeczki podsunęła mi Mama Bartka ..bułeczki dyniowe..a do tego miód z cynamonem ...i kubek mleka...i nic więcej nie potrzeba.. Do bułeczek wykorzystałam drożdże suszone ..i bułeczki rosły jak szalone...Mi takich bułeczek wyszło 12 ..ciasta nie dzieliłam na części..tylko brałam po kawałku ciasta...i bułeczki były jedne ciut mniejsze a inne ciut(...)około godzinkę. Następnie ciasto podzielić na części i z każdej części zrobić wałeczek, na środku zawiązać supełek i wetknąć końce jeden na górze, drugi na dole .Zostawić bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut .Piec około 20 minut w 180 stopniach. Bułeczki dołączam również do październikowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach
Moje domowe kucharzenieDziś u mnie drożdżowo..i kolejne wspólne wyrabianie ..tym razem były to bułeczki weneckie..moje są inaczej zrobione niż proponowała Agnieszka .Jakiś czas temu były mufinki i tak posmakowała mi kruszonka,że postanowiłam ją wykorzystać do tych bułeczek..nie dość, że posypałam bułeczki to i wsypałam między bułeczkami..układałam je dość blisko siebie, bo chciałam , żeby były(...)połączenia składników[ma być jednolita masa] .Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Uformować 15 bułeczek [ u mnie 12] . Ułożyć na blaszkach w odstępach [ u mnie bardzo male odstępy , bułeczki posmarować delikatnie mlekiem,posypać kruszonką -między bułeczkami też ]. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia około
Moje domowe kucharzeniePrzepis na bułeczki drożdżowe Bułeczki drożdżowe są bardzo lubiane u nas w domu, z resztą u Was zapewne również. W sklepach i piekarniach jest niezliczona ilość rodzajów pieczywa jakie możecie kupić. Skład ich jednak jest dla klienta nieoczywisty. Zazwyczaj musicie poprosić o skład, żeby się wczytać co w nich się mieści. Długie nazwy ulepszaczy i polepszaczy często(...)mówią, dlatego polecam domową produkcję. Zajrzyj również: Bułki wrocławskie Bułeczki mleczne Bułeczki z jabłkiem i chrzanem Bułeczki z marchewką Przepis na bułeczki śniadaniowe Pyszne śniadanie - na stole drożdżowe bułeczki , dużo warzyw i innych smakołyków - tak widzę śniadanie w gronie rodzinnym. Mamy to szczęście, że na wspólne śniadania zasiadamy bardzo często. To niezwykle przyjemny rytuał. Dzieciaki cieszą się z każdej chwili
MamaOskarkaBułeczki - Pieski to idealny pomysł na śniadanie/kolacje dla dzieci. ...Bo który maluch przejdzie obok nich obojętnie. Pyszne, delikatne, a przy tym efektownie wyglądające bułeczki z pewnością wywołają uśmiech na twarzy dziecka. Poza tym bułki nie są trudne w przygotowaniu dlatego tym bardziej warto je przygotować w domu. Bułeczki-Pieski - Składniki: 110 ml wody 100 ml mleka(...)świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 10 g miękkiego masła 350 g mąki pszennej czarne oliwki (ok. 1/3 słoiczka) Bułeczki-Pieski - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, przelewamy do miseczki, dodajemy drożdże, cukier, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy - odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odkładamy w ciepłe
Słodka StronaBułeczki nadziewane ziemniakami Dzisiaj zapraszam na bułeczki z mojego dzieciństwa , w naszym domu w każdy piątek babcia piekła właśnie takie bułeczki . Pyszne nadziewane ziemniakami z serem żółtym . Każdą bułeczkę moczyło się w osolonej oliwie z czosnkiem co to był za smak :) myyy pycha. :) Jeśli Was zaciekawiły moje bułeczki to zapraszam :) Składniki :) 1 kg mąki pszennej(...)smaku , solą , pieprzem , czosnkiem , dodać starty ser żółty i suszony szczypiorek , wszystkie składniki wymieszać. Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce farszu . Zlepiać jak pączka. 8. Blaszkę wyłożyć papierem , przełożyć bułeczki . 9. Piec w temp 180 st około 15/ 20 minut mają być rumiane . Na drugi dzień taką bułeczkę można przeciąć na pół i podsmażyć na masełku , pycha
Sama słodycz i szczypta chiliWłaśnie wyjechały z piekarnika : Serowo-waniliowe bułeczki / oponki maślane, które są świetnym pieczywem na kolację lub śniadanie. Te bułeczki przygotowałam przez czysty przypadek, zaplanowałam sobie, że przerobię mój przepis na serowe pączki z frużeliną. W planie miałam przygotować serowe oponki, ale pieczone w piekarniku, miałam już nawet zabrać się za przygotowanie lukru aby je ozdobić, jednak skosztowałam tej małej bułeczki(...)resztki z wycinania oponek i dałam sobie spokój. Ponieważ upiekłam pyszne, idealne w smaku serowo-waniliowe bułeczki. Przepis na 11-12 sztuk: 250 g twarogu waniliowego półtłustego OSM Czarnków 62,5 g masła 2 jajka 1 szklanka cukru 40 dag mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę za pomocą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia wybrała dla nas pyszne tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą. Przepis pochodzi z bloga Liski . Ponieważ bułeczki piekłam pod koniec weekendu, cześć dziewczyn już upiekła swoje wcześniej i były nimi zachwycone, postanowiłam swoje upiec z podwójnej porcji składników(...)też to od razu polecam, bułeczki są pyszne. W oryginalnym przepisie dodawany był tylko ser feta, natomiast ja do cześć bułeczek dodałam też suszone pomidory i oregano. Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą Proporcje na 4 sztuki Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Na ciasto: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka
Kulinarne przygody Gatitydłuższego czasu zamierzałam upiec jakieś bułeczki . W końcu nadarzyły się dwie okazje , aby wypróbować swoje zdolności w pieczeniu pieczywka :). Nie było w domu ani jednej kromki chleba ani bułki. Drugą okazją była paczka którą dostałam od firmy Symbio a to z tego względu , że dzięki uprzejmości tej firmy dostałam dużo przydatnych produktów do wypieku czegoś do zjedzenia na kolację :) Wybór(...)padł na bułeczki, lecz zamiast mąki pszennej dodałam mąki pszenno - razowej i posypałam pestkami z dyni i płatkami owsianymi na wierzchu. Bułeczki najlepsze tego samego dnia :) Składniki: 3 szklanki mąki pszenno - razowej ( firmy Symbio ) 3/4 szkl. ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru pestki dyni ( użyłam firmy Symbio ) płatki owsiane ( użyłam
Słodkości i nie tylkoRobiłam już różnego rodzaju bułeczki...szybkie do zrobienia itd..ale te są naprawdę błyskawiczne...przepis na te mega szybkie i smaczne bułeczki znalazłam tutaj . Polecam...są proste i bardzo szybkie do zrobienia i bardzo smaczne..Do bułeczki miodek lub dżemik ,do tego szklanka mleka...i śniadanko gotowe.. 4 szkl. mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży(...)czasie ciasto wyłożyć na posypaną delikatnie mąką stolnicę / blat. Rozpłaszczyć na placek o wysokości około 2 cm.Ostrą szklanką wycinać koła, każde zwijać jak roladę i delikatnie sklejać brzegi. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do odpoczęcia na 15 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do 220°C.Przed pieczeniem każdą bułeczkę można posmarować roztrzepanym jajkiem
Moje domowe kucharzenieDziś przepis, który mnie zachwycił. Są to bułeczki jogurtowe - robię jej trzeci raz w przeciągu dwóch tygodni. Pochodzi z mojego ulubionego bloga Moje wypieki . Wypróbujcie, a nie pożałujecie. Moje dzieci uwielbiają te bułeczki pachnące jogurtem i masłem. Pyszne z konfiturą lub miodem lub po prostu z tym, na co macie ochotę. Składniki: 500 g mąki pszennej (ja użyłam chlebowej(...)muszą mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki zagnieść (podczas wyrabiania nie podsypywać mąką) i postawić do wyrośnięcia o 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie formować bułeczki - urywam kawałek ciasta spłaszczam i zawijam do środka, następnie kładę zwiniętą stroną na blaszkę w odstępie 1 cm jedna od drugiej - po upieczeniu bułeczki się ze sobą zetkną. Można
Delicious TitbitsBułeczki cynamonowe na cieście drożdżowym to słodki wypiek , który podać można do porannej kawy lub herbaty. Ciasto drożdżowe , z którego powstają cynamonki przygotowuję z mąki pszennej, mleka, masła, cukru, drożdży oraz jajka. Po dokładnym połączeniu składników i wyrośnięciu ciasta, cienko je wałkuję, wypełniam nadzieniem cynamonowym, zwijam w rulon i kroję na kawałki. Do przygotowania nadzienia cynamonowego wykorzystuję tylko trzy składniki(...)masło, cynamon i brązowy cukier. Składniki te ucieram ze sobą tak długo, aż uzyskam puszystą masę. Uformowane bułki odkładam do wyrośnięcia, a kiedy zwiększą swoją objętość, piekę. Upieczone bułeczki cynamonowe bardzo dobrze studzę i kiedy zimne, dokładnie pokrywam polewą na bazie serka kremowego, cukru pudru, masła i soku z cytryny. Polecam Wam poniży przepis na bułeczki cynamonowe . Te domowe cynamonki
MeCookstrudne w przygotowaniu - potrzeba do tego jedynie chęci i odrobiny cierpliwości, gdyż bardzo lubi wypoczywać. Więcej o samym cieście drożdzowym opowiedziałyśmy w tym starszym wpisie . Zapraszamy dziś na bułeczki, które urozmaicyłysmy nadzieniem z twarogu i słodkiej dyni oraz piaskową kruszonką - mocno cynamonową. Dynia na słodko... - kto pierwszy raz spróbuje ten na pewno pokocha ją w tym wydaniu.. Polecamy(...)średnicy ok.10cm (np. szeroką filiżanką) - nam wyszło 15 krążków. Na każdy krążek wykładamy po jednej łyżce schłodzonego farszu, a następnie dokładnie zalepiamy ich boki tak aby utworzyła się okrągła bułeczka ( jak na zdjęciu) analogicznie postępujemy tak z każdym krążkiem. Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką, na jego dnie układamy bułeczki - jedną bardzo blisko drugiej, tak aby przylegały
Symfonia Smakówsobotę 13 grudnia obchodzimy Dzień Świętej Łucji - święto światła hucznie celebrowane w Szwecji na pamiątkę Św. Łucji z Syrakuz . Z tej okazji wypieka się pyszne szafranowe bułeczki z ciasta drożdzowego. L ussebullar , znane również pod nazwami lussekatter lub saffransbullar. to tradycyjny wypiek świąteczny. Tradycyjnie przybierają one kształt litery S i są ozdabiane w dwóch miejscach rodzynkami lub innymi suszonymi(...)owocami, symbolizującymi oczy Św. Łucji, o których za chwilę. Bułeczki są pyszne w dniu pieczenia, ale równie dobrze smakują na drugi dzień ze szklanką mleka, gorącej czekolady lub gløggu (grzanego wina z korzennymi przyprawami). Trochę historii... Łucja była męczennicą kościoła katolickiego. Odmawiając zamążpójścia, jej niedoszły mąż zemścił się na niej i poinformował władze, że jest chrześcijanką (za czasów cesarza Doklecjana
Food SquareUwielbiam mleczne bułeczki. Niestety zawsze wzdrygam się na myśl o ich składzie, który sprawia, że termin przydatności do spożycia wynosi około roku. Domowe bułeczki mleczne chodziły za mną od dawna, trzeba mieć na nie chwilę czasu, bo muszą kilka razy wyrastać, trzeba też je uformować, nie tylko zrobić z nich kulkę, no i najlepiej smakują w dniu kiedy(...)pieczone, ale warto je zrobić, bo świeżutkie z jeszcze niezastygniętą czekoladą to niebo w gębie!! Na 15 bułeczek potrzebujemy: 450 g mąki pszennej 200 g mleka opakowanie suchych drożdży 1 jajko 60 g cukru 7 g soli 100 g masła, miękkiego cukier do posypania na wierzch 1 jajko do posmarowania bułeczek Mleko lekko podgrzewamy, aby było ciepłe. Dodajemy drożdże
Z butelką mleczka w tleświeże i bez chemii. Echhh...pomarzyć... Typowo wiosenne śniadanie kojarzy mi się z twarożkiem i nowalijkami. Zdrowych nowalijek brak, więc trzeba wymyślić coś innego ;) Bułeczki piekę raz na dwa - trzy dni. Przez taki czas zachowują świeżość i są smaczne. Nie trzeba robić tego codziennie. Do takiej bułeczki pasuje ziołowy twarożek. A zatem...zapraszam do stołu(...)bułeczki potrzebujemy: ok. 40 dkg. mąki, 2 dkg drożdży, szklanka mleka, 100 g. masła, 1/3 łyżeczki soli, łyżka cukru. Drożdże rozkruszyć do miseczki i zasypać cukrem. Po chwili drożdże same się rozpuszczą. Dolać ciepłe ( nie gorące ) mleko i wymieszać. Wsypać kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Następnie wsypać resztę mąki, sól oraz
Codzienna kuchnia niecodziennaDzień Kanelbullar, czyli szwedzkiej cynamonowej bułeczki był już jakiś czas temu. Za późno się wtedy zorientowałam, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec je teraz, prawda ? :-). Zapach, który się rozchodzi po domu w trakcie ich pieczenia jest... bezcenny ! Generalnie mam słabość do wszelakich drożdżowych ciast, ale do tych cynamonowo-maślanych szczególnie. Z okazji drożdżowego święta(...)blogach pojawiło się mnóstwo przepisów. Mnie najbardziej przypadł do gustu ten z bloga Chilli bite . W części, gdzie opisuję sposób wykonania bułeczek znajdziecie filmik z instrukcją jak zrobić supełki. Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach . Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar Składniki na około 35 sztuk: Ciasto 150 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru szczypta
Kulinarne przygody GatityLubicie domowe bułeczki? Ja uwielbiam... A szczególnie na deser;) Dzisiaj mam dla Was pyszne drożdżowe bułeczki na masełku z dodatkiem wanilii i skórki z cytryny. Do tego świeże maliny i krem z budyniu. Połączenie idealne i w kilka chwil pyszny deser mamy gotowy. bułeczkami zajadają się zarówno dzieci jak i dorośli:) Ciasto: 20g świeżych drożdży, 250g mąki pszennej(...)drożdże i wlać letnie mleko. Dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny oraz nasiona wanilii. Powoli wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając stopione i przestudzone masło, kilka łyżek masła zostawić do posmarowania bułeczek. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść uformować 14 okrągłych bułeczek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Z miłości do słodkościPora na coś słodkiego! Mięciutkie, puszyste, złociste i pięknie pachnące, a na wierzchu zdobione chrupiącą kruszonką - któż z nas nie skusi się na ciepłe drożdżowe bułeczki ;) Zdjęcie zrobiłam już w zeszłym roku, gdy razem z moim Kołem Naukowym Sztuki Kulinarnej organizowaliśmy wystawę zdjęć pt. "Galeria smaku". Każdy student z naszego kierunku mógł zgłosić swoją pracę, a moja akurat została(...)gastronomii: https://www.facebook.com/SKNSztukaKulinarna Mamy już nowe plany, a wkrótce nastąpi ich realizacja. Tam też możecie śledzić nasze poczynania - wpadajcie! A na niedzielne popołudnie zachęcam was do pieczenia słodkich bułeczek - smacznego :) Składniki na ok.16 bułeczek: 2 szklanki mąki 4dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli 1/2 szklanki mleka 50g masła 82% tłuszczu 1 jajo żółtko
Sajkofanka smaku