Uwielbiam mleczne bułeczki. Niestety zawsze wzdrygam się na myśl o ich składzie, który sprawia, że termin przydatności do spożycia wynosi około roku. Domowe bułeczki mleczne chodziły za mną od dawna, trzeba mieć na nie chwilę czasu, bo muszą kilka razy wyrastać, trzeba też je uformować, nie tylko zrobić z nich kulkę, no i najlepiej smakują w dniu kiedy(...)pieczone, ale warto je zrobić, bo świeżutkie z jeszcze niezastygniętą czekoladą to niebo w gębie!! Na 15 bułeczek potrzebujemy: 450 g mąki pszennej 200 g mleka opakowanie suchych drożdży 1 jajko 60 g cukru 7 g soli 100 g masła, miękkiego cukier do posypania na wierzch 1 jajko do posmarowania bułeczek Mleko lekko podgrzewamy, aby było ciepłe. Dodajemy drożdże
Z butelką mleczka w tleświeże i bez chemii. Echhh...pomarzyć... Typowo wiosenne śniadanie kojarzy mi się z twarożkiem i nowalijkami. Zdrowych nowalijek brak, więc trzeba wymyślić coś innego ;) Bułeczki piekę raz na dwa - trzy dni. Przez taki czas zachowują świeżość i są smaczne. Nie trzeba robić tego codziennie. Do takiej bułeczki pasuje ziołowy twarożek. A zatem...zapraszam do stołu(...)bułeczki potrzebujemy: ok. 40 dkg. mąki, 2 dkg drożdży, szklanka mleka, 100 g. masła, 1/3 łyżeczki soli, łyżka cukru. Drożdże rozkruszyć do miseczki i zasypać cukrem. Po chwili drożdże same się rozpuszczą. Dolać ciepłe ( nie gorące ) mleko i wymieszać. Wsypać kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Następnie wsypać resztę mąki, sól oraz
Codzienna kuchnia niecodziennaDzień Kanelbullar, czyli szwedzkiej cynamonowej bułeczki był już jakiś czas temu. Za późno się wtedy zorientowałam, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec je teraz, prawda ? :-). Zapach, który się rozchodzi po domu w trakcie ich pieczenia jest... bezcenny ! Generalnie mam słabość do wszelakich drożdżowych ciast, ale do tych cynamonowo-maślanych szczególnie. Z okazji drożdżowego święta(...)blogach pojawiło się mnóstwo przepisów. Mnie najbardziej przypadł do gustu ten z bloga Chilli bite . W części, gdzie opisuję sposób wykonania bułeczek znajdziecie filmik z instrukcją jak zrobić supełki. Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach . Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar Składniki na około 35 sztuk: Ciasto 150 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru szczypta
Kulinarne przygody GatityLubicie domowe bułeczki? Ja uwielbiam... A szczególnie na deser;) Dzisiaj mam dla Was pyszne drożdżowe bułeczki na masełku z dodatkiem wanilii i skórki z cytryny. Do tego świeże maliny i krem z budyniu. Połączenie idealne i w kilka chwil pyszny deser mamy gotowy. bułeczkami zajadają się zarówno dzieci jak i dorośli:) Ciasto: 20g świeżych drożdży, 250g mąki pszennej(...)drożdże i wlać letnie mleko. Dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny oraz nasiona wanilii. Powoli wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając stopione i przestudzone masło, kilka łyżek masła zostawić do posmarowania bułeczek. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść uformować 14 okrągłych bułeczek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Z miłości do słodkościPora na coś słodkiego! Mięciutkie, puszyste, złociste i pięknie pachnące, a na wierzchu zdobione chrupiącą kruszonką - któż z nas nie skusi się na ciepłe drożdżowe bułeczki ;) Zdjęcie zrobiłam już w zeszłym roku, gdy razem z moim Kołem Naukowym Sztuki Kulinarnej organizowaliśmy wystawę zdjęć pt. "Galeria smaku". Każdy student z naszego kierunku mógł zgłosić swoją pracę, a moja akurat została(...)gastronomii: https://www.facebook.com/SKNSztukaKulinarna Mamy już nowe plany, a wkrótce nastąpi ich realizacja. Tam też możecie śledzić nasze poczynania - wpadajcie! A na niedzielne popołudnie zachęcam was do pieczenia słodkich bułeczek - smacznego :) Składniki na ok.16 bułeczek: 2 szklanki mąki 4dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli 1/2 szklanki mleka 50g masła 82% tłuszczu 1 jajo żółtko
Sajkofanka smakuBułeczki drożdżowe z malinami, nazwałam je malinianki, bo przypominają wyglądem jagodzianki. Ciasto drożdżowe do malinianek, jest mniej maślane niż przy MAŚLANYCH JAGODZIANKACH , jest go też więcej w bułeczce. Bułeczki te możesz wykonać również z porzeczką czerwoną, czarną lub zwykłą konfiturą. To bardzo uniwersalny przepis na bułeczki drożdżowe. Ciasto się super zachowuje nie nasiąka od wilgoci owoców. W przypadku tych bułeczek(...)masz w lodówce, kilkudniowe maliny, które już puściły sok i są bardzo wodniste. Dzięki dodatkowi mąki kokosowej - czyli zmielonego kokosa, możesz takie maliny uratować i mieć fajne nadzienie do bułeczek. Moje maliny były już w opłakanym stanie, nadawały się głównie na sok, ale właśnie ten patent idealnie się sprawdził! Ciasto w bułeczkach nie nasiąkło od malin! Zatem bułeczki możesz wykonać
SMYKWKUCHNIDzisiaj będzie o bułeczkach na śniadanie. I tak, wiem, że bułki słodkie nie są (a przynajmniej nie te), ale wyszły tak dobre, że pomyślałam sobie, że może ktoś chciałby je sobie upiec na sobotnie śniadanie. My jedliśmy je dzisiaj, bo jutro śniadania nie będzie - ja będę w pracy, a C. będzie spał. Może w niedzielę uda nam się jakieś zjeść(...)czubka, mruży oczy i mówi (trochę niepewnie, muszę przyznać): Że możesz przez niego popatrzeć...? Ałć. Mimo wszystko postanowiłam być i miła, i na śniadanie zaserwowałam ciepłe bułeczki. Połowę upiekłam poprzedniego wieczoru, jak jest podane w przepisie, resztę wstawiłam na noc do lodówki i upiekłam rano - obie partie równie pyszne, a muszę przyznać, że zapach pieczywa rozchodzący się
Pożeraczka, czyli raz adobrzezastąpienia... Nie narzekam więc, tylko szukam coraz to nowych to przepisów. Ostatnio zawędrowałam na bloga Tatter - jednego z najlepszych dotyczących domowego pieczywa. Tam znalazłam prześliczne bułeczki z makiem, i w związku z tym, że w porównaniu do na przykład dziewięć godzin wyrastającego chleba są niemal błyskawiczne, a w składzie miały akurat tyle drożdży, ile czekało na mnie(...)kuchni, od razu się za nie zabrałam. Bułeczki są lekko chrupiące z wierzchu (choć nie aż tak, jak sobie wyobrażałam. Ale może za krótko trzymałam je w piekarniku i nie zdążyły się odpowiednio przyrumienić), mięciutkie w środku, z makiem wciskającym się między zęby. Pyszne! Chrupiące bułeczki z makiem Składniki: (na 12 bułeczek) 625 g mąki pszennej 400 ml letniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię nie da wstawić do lodówki, bo C. zapełnił ją napojami. Hmm ... Czyżbym miała już myśleć o pierwszej szarlotce z cynamonem...? Póki co mam dla Was doskonałe bułeczki. Nadają się na śniadanie (raczej sobotnie, bo wyjść po ich spożyciu między ludzi trochę nie wypada), ale najlepiej smakują przy okazji grilla. Soczysta, przypieczona karkówka i czosnkowa, ciepła bułeczka... Czy istnieje coś(...)często. A potem przez tydzień staram się do nikogo nie odzywać ze zbyt bliskiej odległości... Przepis oczywiście z niezawodnych Moich wypieków . Bułki z czosnkiem i pietruszką Składniki: (na 12 bułeczek) 400 g mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 260 ml mleka 30 g masła nadzienie: 60 g miękkiego masła 5 ząbków czosnku 1/2 pęczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOdrywane bułeczki cynamonowe... Rumiane zawijaski z ciasta drożdżowego. Wypełnione słodką pastą cynamonową. Niebo w gębie! Składniki: Ciasto: 180 ml mleka (u mnie 0,5%); 50 g margaryny; 500 g mąki pszennej; Opakowanie suchych drożdży (7 g); 70 g białego cukru; 1/2 łyżeczki soli; 50 ml wody; 1 jajo. Pasta cynamonowa: 100 g margaryny; 250 g białego cukru; 2 łyżki(...)dłuższych krawędziach pozostało około 2 cm nieposmarowanego ciasta. Ułatwi to sklejenie rolady. Następnie zwinąć ciasto w rulon i pokroić na 12 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta lekko ugnieść formułując bułeczkę i układać w równych odstępach na blasze. Blachę z bułeczkami włożyć do nagrzanego do 50 stopni piekarnika (3 półka, grzałka górna i dolna) na 30 minut do wyrośnięcia. Po upływie
Gospodyni MiejskaPiekłam już jedne, piekę i drugie, i trzecie, i czwarte. Czasami mam po prostu ochotę na zrobienie pachnących, aromatycznych - domowych bułeczek. Aromat drożdżowych bułeczek z makiem to najprzyjemniejszy zapach dla domu, który wypełniony jest od rana do wieczora rodzinnym ciepełkiem. Podzielę się z Wami przepisem na moje niedzielne bułeczki. Bułeczki z makiem Zaczyn: 200 g mąki pszennej tortowej(...)odchodzić od rąk - i takie ma być. Zostaw na jedną godzinę przykryte ponownie ściereczką. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrabiaj ciasto i odłóż na kolejną godzinę. Następnie uformuj bułeczki według upodobań i ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Zostaw na 20 minut. Pieczenie: jajko woda mak Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem
Eat ShrimpsByłam bardzo szczęśliwa kiedy zobaczyłam, że bułeczki się udały, bo niestety ciasta drożdżowe nie są moją najmocniejszą stroną, a wszystko to za sprawą świetnego przepisu, który znalazłam, jak dobrze pamiętam na blogu mojepasje. Bułeczki są szybkie w wykonaniu więc nie zabierają nam dużo czasu, a są bardzo smaczne. No i największy plus jest taki, że ciepłe, domowe bułeczki na śniadanie(...)czasu, aż ciasto będzie jednolite i będzie odstawało od ręki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 45min) Po tym czasie uformować 8 bułeczek i układać w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok 15min, aby trochę podrosły. W tym czasie nagrzewamy też piekarnik do 210st.C. Przed pieczeniem smarujemy
charlotte gotujeteraz, oczami wyobraźni zobaczcie ten smakowity obraz... Pod chrupiącą skorupką kryje się delikatne, wilgotne wnętrze rozpływające się w ustach. Cieplutka, mieszcząca się w dłoni owsiana bułeczka, wodzi Cię na pokuszenie swoim ziołowym aromatem. Jej złocisty kolor zaprasza Cię do konsumpcji. Każda jej minimalna nierówność prowokuje Cię do 'skubnięcia' i zjedzenia elementu zakłócającego harmonię. Tak. Wciąż mówimy o pieczywie(...)żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ponownie wyrośnie urywamy po kawałku i formujemy bułeczki, turlając je w dłoniach. Dłonie możemy obsypać mąką. Bułeczki układamy na blasze podsypanej mąką. Dokładnie smarujemy roztrzepanym białkiem. Posypujemy czym chcemy. Przykrywamy ściereczkę, czekamy aż urosną. Wstawiamy do piekarnika. PIECZENIE
Wypisz Wymalujbułeczki w kształcie spirali mają kokosowy smak. Podaje się je na ciepło lub na zimno, z masłem lub dżemem albo z konfiturą. Po składniki na bułeczki zajrzyjcie na stronę Skworcu.com.pl Składniki na 12 bułeczek: 45 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 4-5 łyżeczek drobnego cukru 2 łyżeczki brązowego cukru do posypania 1i 1/2 łyżeczka suszonych drożdży(...)jajo 3 łyżki masła 4 łyżki roztopionego masła do posmarowania bułeczek 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mleczka kokosowego z puszki 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej 2 i 1/2 łyżki wiórków kokosowych 1. Mieszamy suche składniki osobno i mokre osobno, dobrze mieszamy, a następnie łączymy i wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione odstawiamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą
Apetyczna babeczkaefektowny i pyszny przepis na przekąskę, starter czy też danie, które doskonale dopełni każdy szwedzki stół czy bufet na imprezie czy przyjęciu. Przepis przywiozłam od naszej koszalińskiej rodzinki. Bułeczki upiekła nasza gospodyni i od razu zostały pożarte, jeszcze ciepłe ! Ich skład nieco mnie zaskoczył...rzodkiewki... ? Ale rzodkiewka nie dość, że się kolorystycznie pięknie prezentuje, to jeszcze dodała bułeczkom(...)charakteru ! Dorotko, bardzo Ci dziękuję za ten przepis :). Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach . Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Składniki: Ciasto 50 g świeżych drożdży 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oliwy z oliwek Masa 270 g fety 2 podłużne
Kulinarne przygody Gatity