solonego, miękkiego masła; 1 duże jajo; 375 g mąki pszennej; 20 g roztopionego masła do posmarowania bułeczek po wierzchu. Dodatkowo: Olej do wysmarowania mąki; Margaryna/masło do wysmarowania papieru do pieczenia i blachy; Papier do pieczenia; Blacha o wymiarach 32 x 26 cm. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie misa(...)ciasta), następnie zwiększając prędkość do średniej. Stale miksując, p owoli dodać pozostałe 75 g mąki, aż ciasto zbierze się wokół haka i odsunie się od boków miski. Ciasto na bułeczki powinno być delikatnie lepkie i miękkie. W razie potrzeby należy dodać nieco więcej mąki (ja musiałam dodać jakieś 10 g, gdyż ciasto było zbyt luźne). Dużą miskę wysmarować olejem (niewielką
Gospodyni MiejskaSkładniki: Bułeczki: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej; 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży instant; 1 szklanka letniego mleka; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka soli. Dip szpinakowy: 150 g liści świeżego szpinaku baby; 1 duży ząbek czosnku; 1 łyżka klarowanego masła; 115 g serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy ); 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1/4 szklanki majonezu; 1/4 szklanki(...)startego sera parmezan; 1/4 szklanki startej mozzarelli; 1/2 łyżeczki ostrego sosu (u mnie Sriracha); Sól; Pieprz. Dodatkowo: 2 łyżki rozpuszczonego masła do posmarowania bułeczek po wierzchu; 1/4 szklanki startej mozzarelli do posypania bułeczek po wierzchu; Świeżo zmielony, czarny pieprz do posypania bułeczek po wierzchu; Olej do wysmarowania miski, w której będzie wyrastało ciasto; 1 i 1/2 łyżki masła
Gospodyni MiejskaBułeczki te wpadły mi w oko na blogu u Edith em i postanowiłam od razu wypróbować ten przepis. I wyszedł naprawdę świetnie! Bułeczki idealne na weekendowe (i nie tylko) śniadanie, bo przygotowujemy je dzień wcześniej, a rano tylko wkładamy do piekarnika. Można je posypać czym tylko chcemy. Ja wybrałam: sezam, płatki owsiane, pestki dyni i płatki chilli. Składniki(...)bułeczek): 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 25 g masła 7 g drożdży w proszku (1 opakowanie) 1 jajko 1/2 łyżeczki soli mleko do posmarowania bułeczek zioła, płatki, ziarna, sezam, mak... do posypania Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy do temperatury pokojowej . Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy jajko, masło, mleko, drożdże oraz sól. Przy pomocy miksera lub własnych rąk zagniatamy ciasto
Zakręcony WidelecCiepłe pachnące bułeczki na śniadanie to jest to, co tygryski lubią najbardziej..;) Ja od jakiegoś czasu mam fioła na punkcie pieczenia chleba, ale nie zamierzam wcale tego zmieniać…;) Próbowanie wciąż nowych wypieków, a jednocześnie możliwość wracania do tych już wypróbowanych to jest coś, co wprawia mnie w prawdziwą euforię… Moja lista przepisów znalezionych na różnych blogach(...)tego powodu wcale przykro… Cieszy mnie każdy etap przygotowywania pieczywa, a najbardziej oczywiście efekt końcowy w postaci chrupiącego, pachnącego pieczywa Jak można tego nie kochać ;)? Dzisiaj polecam rewelacyjne bułeczki śniadaniowe na zakwasie – idealne na śniadanie jak sama nazwa wskazuje! Przepis na te bułeczki – mimo, że wygląda na skomplikowany, to wcale taki nie jest. Jest kilka etapów
UgotujmyTo.plPrzepis na idealne bułeczki do burgerów według Marthy Stewart . Puszyste, delikatne i przepyszne. Mimo, że w porównaniu do kupionych w sklepie należy im odrobinę czasu poświecić, to z pewnością warto i nie pożałujemy tej decyzji. Polecam. Bułeczki do Hamburgerów, Burgerów - Składniki: 170 ml ciepłej wody 100 g mleka w proszku 2 szklanki mąki pszennej 8 g świeżych(...)drożdży 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej) 1,5 łyżki cukru niepełna łyżeczka soli 1 całe jajko łyżka mleka żółtko sezam do posypania Bułeczki do Hamburgerów, Burgerów - Przepis - Słodka Strona - Sposób przygotowania: Mleko w proszku wymieszać z wodą, masłem i cukrem. Dodać drożdże, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. Dodać szklankę mąki, jajko, sól i i dobrze
Słodka StronaBułeczki Drożdżowe z Kruszonką to idealna propozycja na śniadanie, piknik czy jako słodka przekąska. Bułeczki świetnie smakują same, ale również możemy je podawać z masłem, konfiturami, owocami, nutellą itp. - według upodobań. W każdej wersji smakują wyśmienicie. Proste Bułeczki Drożdżowe z Kruszonką - Składniki: Ciasto: 750 g mąki pszennej 350 ml mleka 120 g masła (rozpuszczonego) 40 g świeżych drożdży(...)cukru (lub mniej) cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru 3 łyżki masła cukier waniliowy odrobina mleka Proste Bułeczki Drożdżowe z Kruszonką - Sposób przygotowania: Ok. 150 ml mleka lekko podgrzewamy, przelewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, ok. 3-4 łyżki mąki - dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie
Słodka StronaFajny sposób na zamienienie nudnej parówki w pyszny podwieczorek. Bułeczka nie tylko świetnie wygląda ale i rewelacyjnie smakuje. Parówka otulona jest w drożdżowe ciasto z ziołami ,dodatkowo można posypać je serem żółtym ale niestety zabrakło mi go :) . Taką bułeczką gąsieniczką ,będą zachwycone zarówno dzieci jak i dorośli, można podać je z sosem czosnkowym jak i ketchupem. Składniki(...)soli 1/3 szkl oleju roślinnego 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka bazylii lub ziół prowansalskich 5 cienkich parówek 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek Zaczyn : W 100 ml letniego mleka rozpuścić drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć i odstawić na około 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakażdy pies musi mieć jakieś marzenia. O czym marzą Wasze zwierzaki, zastanawialiście się kiedyś...? Teraz wróćmy do tematu przewodniego bloga, czyli jedzenia. Tak jak wczoraj obiecałam - dziś przepis na bułeczki. Miałam w domu resztkę pieczarek, pomyślałam więc, że bułeczki z pieczarkami do mojej zupy będą pasować doskonale. Nie pomyliłam się - pasowały i do obiadu, i na śniadanie następnego dnia jedzone(...)gdybym czegoś od siebie nie dorzuciła. Tym razem jest to tylko odrobina majeranku. Do wyrobu ciasta użyłam oliwy aromatyzowanej chilli - nadała ciekawego aromatu. Poza tym zamiast 12, zrobiłam 9 bułeczek, co oznacza, że są całkiem solidnej wielkości. Mimo dużej ilości nadzienia nie rozpadały się podczas jedzenia, i jestem z nich bardzo zadowolona. Polecam serdecznie. Bułeczki z pieczarkami Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiecie, że pisać lubię, więc dwa zdania bez składu i ładu w grę nie wchodzą. Tak właśnie było z tymi ślimaczkami - miałam tak ogromną ochotę na domowe bułeczki, że mimo, że oczy mi się niemal zamykały, zmusiłam się do ich upieczenia. Efekt? Naprawdę genialny. Bułeczki są lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, w dodatku bardzo aromatyczne. Koperek(...)tego dodatku, bo nadaje bardzo ciekawej nuty smakowej i świetnie się z koperkiem komponuje. Kiełbasę można pominąć lub zastąpić inną - ja akurat taką dostałam w sklepie, a chciałam, żeby bułeczki nadawały się do jedzenia samodzielnie. Wierzch posypałam ziarnami dyni, bo ten dodatek po prostu uwielbiamy - do wszystkiego niemal. Najlepsze oczywiście w dniu pieczenia, jednak następnego jedliśmy je stostowane z żółtym
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabek, mazurków i serników. Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam coś zupełnie nieświątecznego, bez czego jednak większość śniadań się nie obejdzie - pieczywo. Miałam akurat w domu jogurt naturalny, i potrzebowałam bułeczek na śniadanie. Na blogu A dupa rośnie znalazłam idealne połączenie - pyszne bułeczki jogurtowe. Wyszły delikatne, a jednocześnie wyjątkowo sycące. Wspaniale smakują z przyrumienionym sezamem. Spróbujcie koniecznie! Bułeczki(...)Ciasto ma być gładkie, może się delikatnie lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzecoś zrobić trzeba, ale co i jak konkretnie, to już nie bardzo? Ja ostatnio ruszyłam z zamiarem upieczenia bułek. Drożdże już dawno na mnie czekały, poza tym perspektywa pachnących bułeczek na śniadanie wywołuje błyski w oczach C., które bardzo lubię. Nie chciało mi się szukać przepisów, więc zaczęłam wszystko mieszać, tak jak zwykle. Było już ciemno, o szyby dudnił deszcz(...)nagle zatęskniłam za słońcem, najlepiej tym najcieplejszym - włoskim. Sięgnęłam więc po kurkumę, która nadała bułeczkom ślicznego, żółtego koloru. A potem w oczy wpadł mi mak, i pomyślałam o cytrynowych muffinach z makiem, które wyglądają tak uroczo. Niewiele więc myśląc, dosypałam dwie łyżki do ciasta. I tak powstały moje słoneczne bułeczki - idealne na szare, deszczowe poranki. Słoneczne bułeczki z kurkumą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeogromnie mi się ta zabawa podoba. Może w końcu zabiorę się za zakwas...? Cóż, możliwe, że będzie to kulinarne wyzwanie na rok 2014. Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki. Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było upiec bułki z jabłkami... Kiedyś próbowałam zrobić chleb jabłkowy, ale nic z tego nie wyszło, i całość wylądowała w koszu. Bardzo(...)działania według intuicji. Okazuje się bowiem, że wyrobiłam sobie takową, i chociaż ja czasem nie mam pojęcia, co robić, ona podpowiada, jak działać. Wykorzystałam więc swój sprawdzony przepis na bułeczki, proporcje, z których zawsze wychodzą idealne. Część płynu zastąpiłam jednak startym na małych oczkach jabłkiem. Do tego dorzuciłam rozmaryn, bo coś mi się ubzdurało, że w wersji wytrawnej pasuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzemęczące, ale też dużo wygodniejsze niż podróż w dzień, szczególnie, jeśli pogoda dopisuje . Później tylko odespać zmęczenie, i trzy tygodnie beztroskiego lenistwa... Wakacje idealne. Dzisiaj mam dla Was bułeczki. Zdjęcia na dysku swoje odleżały, sama nie wiem, dlaczego. Bułeczki bowiem wyszły pyszne - mocno maślane, pełne aromatów. Suszone pomidory i bazylia to klasyka, w pieczywie sprawdzają się wyśmienicie. Bułki są łatwe(...)koniec wyrabiania dodać pomidory i bazylię. Dokłądnie wgnieść w ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec w 200 st. C. przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkoro powiedziało się A, trzeba powiedzieć B. Skoro zrobiło się Poolish , trzeba go wykorzystać. I tak wybór padł na delikatne bułeczki pszenne, odnalezione na hiszpańskojęzycznym blogu. Delikatne i aromatyczne, doskonałe na słodko i słono. Z odrobiną masła i miodu, lub plastrem topionego serka, z poranną kawusią lub popołudniową herbatą. Pyszne, a jednocześnie bardzo łatwe do zrobienia. Jeszcze nie wystygły(...)pasek o długości około 28 do 30 cm. Zwijaj paski wzdłuż zaczynając od podstawy trójkąta i tak powstałe ułuż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując stosowne odstępy, gdyż bułeczki jeszcze podwoją swoją objętość. Przykryj bułeczki folią spożywczą lub włóż całą blachę do torby foliowej i odstaw na 1 godzinę, aż podwoją swoją objętość. Pomaluj bułeczki resztą roztrzepanego jajka. Wstaw
Grahamka, weka i kajzerkaRodzaj długich, słodkich azjatyckich bułeczek, ułożonych w rzędach i pieczonych w prostokątnych, lub kwadratowych foremkach. Są delikatnie słodkie, miękkie i puszyste, na dodatek cieszą oko nietypową u nas formą. Aż się chce odrywać jedną od drugiej i pałaszować... Pierwowzór podobno został odnaleziony w hongkońskiej piekarni, Maxim’s bakery , przepis został odtworzony przez Christine Ho, która umieściła go na swoim blogu(...)sobie odmówić upieczenia mojego Pai Bao. Oryginalny przepis nie zawiera żadnych dodatków smakowych, takich jak dodane przeze mnie żurawiny. Myślę jednak, że na dodawaniu żurawiny nie skończę... Składniki (6 bułeczek na foremkę około 24x24x6 cm): 370 g mąki chlebowej 65 g cukru pudru 5 g soli 12 g mleka w proszku pełnego 20 g drożdży świeżych
Grahamka, weka i kajzerka