bułeczki - 9699 przepisów (strona:16/647)

Hot Cross Buns - Angielskie bułeczki wielkanocne 214

Tradycyjne angielskie bułeczki wielkanocne z dużą ilością rodzynek, kandyzowanej skórki i aromatycznych przypraw. Malutkie i bardzo pyszne. Na Wyspach Brytyjskich tradycja nakazuje piec je w Wielki Piątek  i jeść jeszcze ciepłe z dużą ilością masła. Zabierałam się do nich już dawno. W końcu wypróbowałam kilka znanych przepisów w poszukiwaniu tego jednego najlepiej oddającego smak, który pamiętam z angielskiej piekarni(...)efekcie powstał przepis własny, bo żaden z przetestowanych przepisów nie oddawał w pełni tekstury bułeczek, której szukałam. Te są dokładnie takie tak trzeba: miękkie ale i zwarte, wystarczająco słodkie, z dużą ilością rodzynek, pięknie pachnące korzennymi przyprawami.  Czy zagoszczą na Waszym wielkanocnym stole? Bardzo polecam! Składniki: Na 18 szt.: 455 g mąki pszennej pełnoziarnistej  200 ml mleka

maniapieczenia
Maritozzi. Rzymskie, słodkie bułeczki śniadaniowe czyli Słodki Czwartek odc.18 166

wizja nie pieczenia niczego na niedzielne śniadanie, z racji jagodziankowego łasowania u teściowej, przerażała mnie :) upiekłam więc je dzisiaj na drugie śniadanie, do kawy. Lekkie, pachnące cytrusami, małe okrągłe bułeczki. W sam raz do podgrzania w tosterze... wspaniałe! Maritozzi. Rzymskie, słodkie bułeczki śniadaniowe zaczyn: 10 g suszonych drożdży

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki maślane 139

Bułeczki maślane z rodzynkami, w sam raz słodkie i miękkie..  Idealne na śniadanie. Składniki  ( na 26 małych bułeczek) : 150 g masła 500 ml mleka 20 g suchych drożdży/ 40 g świeżych 1/2 łyżeczki soli 100-150 g cukru 1 kg mąki pszennej 200 g rodzynek 1 jajko do smarowania Przygotowanie: Tłuszcz roztopić w garnku dodać mleko

Garnkowe fanaberie
Bułeczki jak pizza czyli pizza rolls 208

zrobienia tych bułeczek zainspirował mnie przepis Małgosi na blogu  Co do Jedzenia . Ciasto i zawartość bułek inna niż w oryginale, ale liczy się dobry pomysł, z którego chętnie  skorzystałam.Bułki są bardzo smaczne  jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień też wszystkim smakowały. Trzeciego dnia nie było. Składniki na ok 10 dużych bułek Ciasto 500g kg mąki(...)rulon. Ostrym nożem pokroić na plastry szerokości 2 cm. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 20  minut , aż bułeczki nieco podrosną. Piec w temperaturze 225 st C przez ok 15 minut.  w maszynie do chleba Ciasto można również wyrobić w maszynie do chleba. Wkładamy

Stare Gary
Pszenne,razowe buleczki z siemieniem lnianym 125

folia spozywcza i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Wyrosniete ciasto wyrzucamy na blat i jeszcze raz wyrabiamy.Dzielimy na 12 kawalkow,kazdy okolo 80 g.Najlepiej zwazyc ,poniewaz jednakowej wielkosci buleczki rowno sie upieka.Z kazdego kawalka formujemy okragla buleczke,przyciskajac dlonia kawalek ciasta do blatu wykonujemy okrezne ruchy,do uformowania kulki.Uformowane buleczki ukladamy na blaszce z piekarnika wylozonej papierem do pieczenia.Przykrywamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buleczki orkiszowe z siemieniem lnianym 117

Pyszne,zdrowe,puchate i mieciutkie buleczki orkiszowe.Udzial maki orkiszowej pelnoziarnistej wynosi 50 %,druga polowa to maka orkiszowa jasna  630.Zdrowotnosc buleczek podnosi jeszcze dodatek mielonego siemienia lnianego i ziaren sezamu,slonecznika i dyni.Wysmienite do dzemow i konfitur,jak rowniez z wytrawnymi dodatkami.Zapraszam do wyprobowania przepisu. Skladniki na 12 buleczek:500 g maki orkiszowej (250 g maki pelnoziarnistej(...)lekko sie kleic podsypac delikatnie maka.Uformowac 12 buleczek ,kazda  okolo 80 g. Ukladacna blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka i pozostawic powtornie do wyrosniecia okolo 10 minut.Gdy buleczki sie napusza posmarowac je zoltkiem rozbeltanym z 2-ma lyzkami mleka i posypac dowolnymi ulubionymi ziarnami.Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec 25 minut,do zrumienienia.Studzic na kratce.Zycze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe bułeczki cynamonowe 106

jest miękkie i bardzo plastyczne,łatwe do wałkowania i formowania.Nie szukaj specjalnej okazji,po prostu je upiecz.Idealne na śniadanie,do przedpołudniowej kawy lub na podwieczorek. Składniki na 12-14 bułeczek: 420 g maki orkiszowej (pół na pół orkiszowa jasna 700 i orkiszowa pełnoziarnista) 160 ml mleka 2 jajka 60 g masła 60 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 op. suchych(...)cynamonem.Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.Zwinięty rulon pociąć na 6 cm kawałki.Kazdy kawałek dokładnie w środku przycisnąć np.rączką drewnianej łyżki,żeby ładnie wywinęły się boki bułeczki.Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia przed pieczeniem posmarowć pozostałym masłem bądź żółtkiem wymieszanym z 2-ma łyżkami mleka.Piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nocne bułeczki 108

tyle ciekawy, że postanowiłam sama się przekonać, ponieważ do tej pory myślałam, że drożdże wyrastają tylko i wyłącznie w ciepłym - a tu niespodzianka - rosną również w lodówce :) Te bułeczki mają jeszcze tą dodatkową zaletę, że najbardziej czasochłonną część pracy wykonujemy wieczorem, a rano zostaje nam tylko formowanie i pieczenie. I w ten oto magiczny sposób robimy wrażenie na wszystkich domownikach(...)wstawić do lodówki na całą noc. Miska powinna być duża, ponieważ ciasto sporo urośnie. Rano ciasto wyjąć z miski i wyłożyć na blat. Podzielić na 12 części. Uformować bułeczki wg instrukcji zamieszczonej poniżej w pkt 1-3. 1. Z kawałka ciasta zrobić wałek. Zawiązać go na supeł - robiąc pętelkę (fot.1) 2. Jedną końcówkę (z prawej strony) przełożyć od dołu

Świat Ciasta
BUŁECZKI ZAPIEKANE 160

może na śniadanko bułeczki z pieczarkami , kiełbaską i jajkiem zapiekane w piekarniku ?                                    Zapraszam :) Składniki ; Kilka bułek  około 400 g pieczarek Cebulka prażona Skworcu  Kiełbaska(...)pokroić w cienkie półplasterki lub paseczki, kiełbasę pokroić w kostkę Usmażyć na maśle z prażoną cebulką. Przyprawić do smaku . Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek  Do każdej bułeczki wbić 1 jajko i posolić.  Na wierzch ułożyć pieczarki z kiełbaską . Wierzch posypać startym serem żółtym. Piec w temp 190 stopni około 10/ 15 minut aż będą rumiane . SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki z budyniem 142

budyniem. Więc co innego miałam zrobić, musiałam chcąc, czy nie chcąc je upiec. Były już na blogu buły, były z dżemem, kruszonką, oraz manną, więc teraz czas na budyń. Bułeczki wyszły smaczne, mięciutkie i nie za słodkie. Może te z budyniem nie należą do moich ulubionych, ale były smaczne. Ja osobiście uwielbiam te z twarogiem, które będą następne w kolejce(...)nakładamy łyżkę budyniu. Na wierzchu doklejamy, trzy paseczki ciasta, aby stworzyć paseczki. Dobrze doklejamy. Znów odstawiamy i nakrywamy. Czekamy, aż podrosną. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.  Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.35 minut. Aż ładnie zbrązowieją. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki 207

Kolejne wspólne wypiekanie na śniadanie. Dzisiaj pyszne i chrupiące pszenne bułeczki. Przepis na bułki pochodzi z bloga Buszująca w kuchni . Ich upieczenie jest na prawdę łatwe i z pewnością każdy da radę, nawet osoby, które są początkujące w kuchni. Ja nie przekroiłam bułek przed pieczeniem, bo po prostu zapomniałam:). Ale według mnie, nie wpłynęło to na smak bułek. Jedynie wizualnie(...)przełożyć do misy miksera i wyrabiać przez 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki ładnie rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy

Ala piecze i gotuje
Bułeczki śniadaniowe 158

ubiegłym tygodniu piekłam bułeczki, Pisałam,że wyszły smaczne ,ale ciasto było za rzadkie, wiec nie urosły. Drugie podejście i korekta przepisu sprawiły ,że pieczywo urosło i jest pyszne. Polecam SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej  3 łyżki oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 20 g, drożdży świeżych(...)Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować olejem . Można posypać ziarnem.  Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 min i  180 przez 20 min.  Bułeczki pysznie smakują  z domową pastą  Smaczna pasta z tuńczyka SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Bułeczki domowe 114

Pierwszy raz postanowiłam upiec bułeczki domowe. No cóż muszę przyznać,że w smaku bardzo dobre, ale nie urosły tylko rozlały się na blaszce. Następnym razem już wiem ,że muszę zrobić gęste ciasto. Tak mi się przynajmniej wydaje, a może ktoś podpowie jaka przyczyna? A tak wyglądają moje bułki. Porcja na 8 bułeczek SKŁADNIKI : 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np Lubella

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania