Przed Wami kolejny przepis na domowe bułeczki. Tym razem można powiedzieć, że nieco egzotyczne, bo z dodatkiem soku z ananasa. Porcja jest solidna, bo z przepisu otrzymacie 12 bułeczek do odrywania. Można również ciasto podzielić na mniejsze kawałki i przygotować nawet 15-16 mniejszych bułeczek. Bułeczki wychodzą pyszne i słodziutkie, a to za sprawą wykończenia ich miodowym masełkiem, którym smaruje(...)się bułki przed i po pieczeniu. Dzięki temu zabiegowi otrzymujemy cudownie lśniącą „skorupkę”. Bułeczki hawajskie są bardzo fajnie, ale powiedziałabym, że to jeden z tych „cięższych” wypieków. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu, ale nawet na drugi dzień ciągle są ok. 3/4 szkl. soku ananasowego 1/2 szkl. maślanki 70 g masła 720 g mąki pszennej
Smaki Na TalerzuTekst przeczytasz w 4 min Dziś polecam przepis na słodkie bułeczki z kruszonką, kruszonką mocno cynamonową. Jest to duża porcja drożdżowych bułeczek, którą szybko spałaszujecie na śniadanie lub podwieczorek. Zaproponowałam Wam kruszonkę cynamonową, ale oczywiście możecie ją pominąć, choć uważam, że będzie to wielki błąd. Dzięki takiej kruszonce bułki przypominają w smaku klasyczne szwedzkie cynamonowe ślimaczki. Słodkie bułeczki z kruszonką(...)można posypać mąką lub posmarować olejem, podzielić na 12 równych części. Do tego najlepiej użyć wagi. Z każdego kawałka uformować zgrabną kulkę. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia, uformowane bułeczki ułożyć w formie jedna obok drugiej zachowując około 2 cm odstępy między nimi. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułek
SprawdzonaKuchnia.plpyszny słodki deser. Bułki drożdżowe z budyniem uwielbiamy chyba wszyscy. Większości z nas kojarzą się zapewne z dzieciństwem, często ze szkołą i szkolnym sklepikiem. Smak i zapach tamtych bułeczek pamiętam do dzisiaj. Drożdżówki z budyniem to bez wątpienia przepis ponadczasowy. Bułeczki drożdżowe z budyniem przepis, który lubią dorośli i dzieci. To idealny dodatek do kawy, kakao oraz gorącego mleka(...)zrobić drożdżówki z budyniem? Przygotowujemy klasyczne ciasto drożdżowe, z którego formujemy bułeczki. Po wyrośnięciu w każdej tworzymy zagłębienie, które wypełniamy budyniem. Bułeczki z budyniem pieczemy w piekarniku kilkanaście minut i gotowe. Jeśli chcesz, drożdżówki możesz posypać kruszonka. Należy to zrobić przed wstawieniem do piekarnika. Bułeczki na drożdżach lubią też lukier. Lukier nakładamy po upieczeniu, ale gdy drożdżówki są jeszcze ciepłe
Kuchnia Na WypasiePoznaj mój sprawdzony przepis na Cynamonki, czyli szybkie bułeczki drożdżowe z cynamonem. Są oczywiście bardzo proste w wykonaniu. Smakują zarówno dzieciom, jaki i dorosłym. Efektownie wyglądają po upieczeniu i pachną nieziemsko. Długo zachowują świeżość, ale zapewniam że bardzo szybko znikają z talerza. Bułeczki z cynamonem dosłownie rozpływają się w ustach. Zobacz jak krok po kroku upiec te pyszne bułeczki. Składniki(...)szklanki cukru opakowanie cynamonu (20 g) łyżeczka cukru waniliowego Cynamonki, sposób wykonania krok po kroku. Z podanych składników uzyskasz, w zależności od grubości krojenia, około 22 – 25 cynamonowych bułeczek. Cynamonki, bułeczki z cynamonem Pyszne bułeczki z cynamonem Krok 1. Rozczyn z drożdży. Do dużego kubka lub miseczki wkruszam drożdże. Dodaję 2 łyżki cukru oraz 50 ml mleka i łyżkę
Ania gotujerazem mam dla Was przepis na pyszne, mini bułeczki z oliwkami i czarnuszką. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu, bo są naprawdę wyśmienite. Możemy zjadać je solo, albo z pastami warzywnymi. Możemy je także maczać w oliwie z oliwek albo oleju lnianym tłoczonym na zimno. Dodatek czarnuszki w bułeczkach wpływa korzystnie na naszą odporność, więc szczególnie(...)polecam je w sezonie jesienno-zimowym. Więcej o prozdrowotnych właściwościach czarnuszki pisałam tutaj . A teraz już zapraszam do przepisu na pyszne, chrupiące bułeczki w stylu śródziemnomorskim Bułeczki z oliwkami i czarnuszką – składniki (15 sztuk): 320g mąki (ja dałam pół na pół owsianą i orkiszową jasną), 7g suchych drożdży, około 100g czarnych oliwek bez pestek, 3/4 szklanki ciepłej wody, łyżka
Natka PietruszkiCzas czytania: 3 min Bułeczki pszenne na jogurcie, to najlepsze śniadaniowe pieczywo. Jest to bardzo prosty przepis, ciasto szybko wyrasta i łatwo się z nim pracuje. Po chwili wyrabiania i krótkim czasie oczekiwania na wyrośnięcie można cieszyć się wspaniałym smakiem świeżych miękkich bułeczek. Bułeczki pszenne na jogurcie [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 10 g drożdży suchych (dodajemy bezpośrednio(...)jest, żeby dobrze nasmarować blat olejem ! Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Utworzony wałek z ciasta mocno posypać mąką , ostrym nożem odcinać bułeczki (wielkość zależy do Was), ja przygotowałam 10 sztuk. Bułeczki układać na blaszce zachowując odstępy , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Bułeczki św. Marcina to nic innego jak rogale marcińskie w troszkę innej formie. W formie uproszczonej i błyskawicznej po prostu idealnej na ostatnią chwilę! Wiem, że wiele osób nie podejmuje się upieczenia klasycznej wersji z powodu dość mozolnej pracy przy „produkcji” rogali, ale mam dla Was wspaniałą wiadomość. Można zrobić je inaczej! Myśląc(...)uproszczeniem marcińskich smakołyków wpadłam na pomysł przygotowania ich z ciasta drożdżowego takiego jak na cynamonowe bułeczki . Nadzienie oczywiście jest takie samo jak do rogali marcińskich. Czyli z białego maku, rodzynek, migdałów i orzechów. Kiedy ciasto już wyrośnie, wystarczy rozwałkować je na duży prostokąt, a następnie rozsmarować nadzienie zwinąć w rulon i pokroić. Można zostawić je w takiej postaci i układać
SprawdzonaKuchnia.plcukru. Na niepowtarzalny smak bubliczków wpływa sposób ich przygotowania. I chodzi tu nie tylko o gotowanie w wodzie, poprzedzające proces pieczenia, ale również o procedurę przygotowania ciasta i wyrabiania bułeczek. Nie napiszę historii bubliczków, obwarzanków i bajgli. Temat jest przepastny i pełen pułapek. Nie odważę się wejść w spór co było pierwsze, a tym bardziej co jest smaczniejsze. Ale zaintrygowana(...)obwarzankami a bubliczkami. Przede wszystkim obwarzanki wyrabia się z pasma ciasta, które lekko obraca się wzdłuż własnej osi, po czym łączy się końce, by powstał okrąg. W efekcie otrzymujemy bułeczkę w kształcie okręgu, który ma niezbyt gruby, skręcony splot i zazwyczaj widoczne łączenie dwóch końców. Obwarzanki są chrupiące z zewnątrz i lekko słodkie. Żeby poznać technikę przygotowywania bubliczków obejrzałam wiele
Trzeci talerzPuchate, słodkie, drożdżowe bułeczki, które przygotujesz przez cały rok. Prosty przepis, opis krok po kroku. Bułeczki możesz faszerować dżemami, powidłami, owocami lub czekoladą, polać lukrem, polewą, kruszonką, posypać cukrem pudrem lub podać bez dodatków. Słodkie bułeczki to idealny dodatek do śniadania, podwieczorku lub popołudniowej kawy z dodatkami. Drożdżowe bułeczki SKŁADNIKI: Rozczyn: 25 g świeżych drożdży + 250 ml letniego mleka(...)łyżka 1 średnie jajko 16g cukru z wanilią lub cukru wanilinowego 1/3 łyżeczki soli 50 g drobnego cukru 80 g masła, roztopionego, wystudzonego 1 małe jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Z przepisu wyszło 10 bułeczek – surowe kawałki ciasta o wadze ok. 95 g. Bułeczki możecie posypać kruszonką lub/i dowolnie faszerować
Zasmakuj KuchniPrzedstawiam Wam przepis na perfekcyjne bułeczki śniadaniowe, które wyłoniły się po przetestowaniu wielu różnych receptur. Bułki są pyszne, puszyste i dobrze wyrośnięte. Wreszcie z tego przepisu udało mi się osiągnąć bułeczki z równomiernie wyrośniętym miękiszem. Z innych przepisów dół bułki zawsze był cięższy. Do tych bułeczek nie mam zastrzeżeń, wyglądają pięknie, smakują znakomicie i można je mieć wprost na śniadanie(...)letniej wody dodaj rozkruszone drożdże i cukier, wymieszaj do rozpuszczenia. Jajko rozbełtaj widelcem. Do nieco przestudzonej mąki dodaj rozpuszczone drożdże i 2/3 roztrzepanego jajka (reszta posłuży do posmarowania bułeczek przed pieczeniem), wymieszaj łyżką a następnie wyrób dłońmi na jednolite ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt klejące podsyp je mąką, a jeśli zbyt suche dolej nieco letniej wody). Pod koniec wyrabiania dodaj
Słodki Blogadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki cebulowe to przepis na sprawdzone i przepyszne bułki z dodatkiem przypieczonej cebulki. Przygotowuje się je bardzo szybko, są nieskomplikowane, świeże nawet kolejnego dnia od wykonania. Przepysznie smakują z dodatkiem sera, wędliny czy pasty warzywnej. Bardzo dobrze smakują również bez żadnych dodatków. Robię je często w weekend jako urozmaicenie pieczywa do śniadania. Bułeczki cebulowe są bardzo aromatyczne(...)mają zapach świeżo upieczonej cebulki, ale w smaku cebula nie jest całkowicie dominująca. Dzięki przesianiu mąki oraz podwójnemu wyrastaniu są mięciutkie, delikatne a skórka jest chrupiąca. Koniecznie wypróbuj bułeczki cebulowe a będziesz je robić systematycznie. Bułeczki cebulowe – Składniki 500 gram mąki pszennej 20 gram świeżych drożdży 280 mililitrów letniej wody 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru
To Musisz WiedziećPyszne i łatwe do zrobienia bułeczki drożdżowe z marmoladą. Idealna przekąska na drugie śniadanie zarówno w domu, jak i do zabrania do pracy lub szkoły. Nie wymagają zbyt długiego wyrabiania ani czekania na wrośniecie. Dzięki dodanym do ciasta ziemniakom bułeczki szybko rosną i długo pozostają świeże po upieczeniu. U mnie bułeczki były dość małe i okrągłe, takie na 3 kęsy(...)można robić je nieco większe, a kształt nadać podłużny, gdyż ciasto jest dość miękkie i po zlepieniu łatwiej jest taki kształt uzyskać. Jeśli zamiast marmolady do środka włożymy jagody, bułeczki drożdżowe z marmoladą staną się pysznymi jagodziankami. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania 30 minut + pieczenie Składniki na bułeczki drożdżowe z marmoladą: 550 g ugotowanych ziemniaków 550 g mąki pszennej
Kuchcik gotujewiecie jak ogromny wpływ na bułeczki ma technika ich zwijania? Przekonałam się o tym osobiście. Bułeczki drożdżowe piekę bardzo często, bo rodzina bardzo je lubi, są smaczne, tanie, podzielne, świetnie się mrożą i sprawdzają się w zapracowanych tygodniach na śniadania, kolacje, do śniadaniówek. Mam swój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe (poniżej). Zwykle bułeczki piekłam okrągłe, jeszcze częściej zawijałam(...)blaszce – piekły się tam przytulone do siebie, potem łatwo się je rozdzielało. No i teraz sedno tej historii Byliśmy w odwiedzinach u mojej siostry i ona upiekła podłużne bułeczki jak jagodzianki – moje dzieciaki oszalały na ich punkcie – jadły jedna za drugą Postanowiłam w domu też zawinąć tak bułeczki i co? I mamy hit sezonu Podłużne bułeczki
Dorota SmakujeKochani, jutro pierwsza niedziela adwentowa. U mnie już pachnie szafranem i migdałami. Upiekłam szafranowe bułeczki z migdałami. Uwielbiam wypieki z szafranem ! jeśli jeszcze nie próbowaliście piec z szafranem to polecam ten przepis na szafranowe bułeczki nadziewane migdałową masą. Bułeczki są pyszne i bardzo aromatyczne. Typowy drożdżowy wypiek z dodatkiem zmielonego szafranu, który pięknie barwi bułeczki na żółty kolor. Przepis(...)bułeczki szafranowe jest łatwy, a sam wypiek zachowuje długo świeżość dzięki sporej ilości masła i żółtkom. Przepis na szafranowe bułeczki Składniki: 150 g cukru 90 g miękkiego masła 1 g zmielonego szafranu 400 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 żółtka 750 g pszennej mąki Nadzienie migdałowe 50 ml likieru amaretto 150 g zmielonych migdałów
codojedzenia