Słodkie, drożdżowe bułeczki, wywodzące się zza naszej wschodniej granicy, będą wspaniałymi towarzyszkami do porannej kawy. Bo Rosja nie tylko pielmienkami słynie ;) Delikatne i pełne rozwarstwień wypełnionych smakowitymi dodatkami rosyjskie bułeczki są naprawdę przesmaczne i bardzo proste w przygotowaniu. U mnie w wersji z makiem, czyli jednej z najpopularniejszych w Rosji ale możecie przygotować je ze słodkim serem, orzechami(...)prostu ze swoim ulubionym dżemem, a potem zatopić zęby w mięciutkiej bułeczce pełnej smaku. Dodatkową atrakcją przy przyrządzaniu bułeczek jest ich zaplatanie! Są naprawdę warte uwagi i spróbowania. Bardzo, bardzo polecam! :D Pluszki - rosyjskie bułeczki z makiem 8-10 bułeczek Potrzebujesz: 200ml letniego mleka 30g roztopionego masła 1 łyżeczka majonezu 300g mąki pszennej 30g cukru 1/4 łyżeczki soli 15g świeżych
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOdrywane bułeczki to najwygodniejsza forma drożdżówek. Wystarczy uformować kuleczki i poukładać je obok siebie na blasze. W przypadku klasycznych drożdżówek zależy nam, żeby raczej nie stykały się zbytnio, a urok odrywanych drożdżówek polega właśnie na tym, że są do siebie "przytulone". Podobne drożdżówki pokazywałam już na blogu. Piekłam je w okrągłej formie i z dodatkiem masy krówkowej . Choć to dość(...)stary przepis, to do dzisiaj cieszy się popularnością. Dzisiejsze bułeczki wypełniłam masą kajmakową i marmoladą z pigwy. Połączenie tych dwóch smaków (słodkiego i kwaskowatego) sprawdziło się idealnie. Zapraszam na filiżankę kawy z drożdżówką 😊 Składniki: 600 g mąki pszennej, 1 saszetka suszonych drożdży (7 g) 1/2 szklanki cukru cukru 250 ml mleka + mleko do posmarowania przed pieczeniem (około 1/3 szklanki
Codzienna kuchnia niecodziennajedynie cześć moich eksperymentów. Skąd inąd wiem, że najbardziej na świecie poszukuje się przepisów na słodkości, nie szczędzę więc Wam przepisów na ciasto, ciasteczka, chlebki i bułeczki z wykorzystaniem dyni właśnie. Wypieki drożdżowe kojarzą mi się z ciepłem, z domem, z rodzinna atmosferą, dlatego sięgam po te przepisy szczególnie jesienią i zimą. Dynia w bułeczkach jest subtelnie zaakcentowana(...)masło. Z użyciem "palonego masła" na blogu znajdziecie również muffinki bananowe (klik) oraz pyszne dyniowo-śliwkowe (klik) - polecam gorąco. Składniki na ok 15 bułeczek Czas przygotowania: 3 h Ciasto 3/4 szklanki ciepłego mleka 3% 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 1 szklanka pure dyniowego 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
Słodki KompromisCzasem są takie dni, że chciałabym zaskoczyć męża czymś dobrym. Pomyślałam o bułeczkach, ale z racji tego, że nie miałam mąki pszennej, padło na orkiszową.Bułeczki są naprawdę pyszne i poczujecie dużą różnicę w stosunku do tych sklepowych. Taką bułeczką można się najeść i wiecie z czego jest, te sklepowe… hmm sami wiecie, ile można ich zjeść(...)zrobienie rozczynu z mleka i drożdży. Jakoś dorzucanie świeżych drożdży bez rozczynu dla mnie profanacja, ale niekiedy się sprawdza W każdym razie te moje zamiany nie odjęły smaku bułeczkom, mogę zatem przepis polecić z czystym sumieniem Drukuj Bułeczki orkiszowe window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 740) 140 ml mleka 140 ml wody
Mieszam w Garnkurazem do upieczenia tego wieńca zainspirowała mnie moja siostra Anya, która swój robiła już kilkakrotnie. Malutkie drożdżowe bułeczki pokryte aksamitną masą serową i udekorowane kolorowymi warzywkami to nie tylko smaczne jedzenie, lecz również piękna dekoracja adwentowa, świąteczna lub zimowa, do wyboru. To znakomita wytrawna przekąska do odłamywania sobie po bułeczce(...)nadzieniem serowym. Anya robiła ostatnio z akcentami jesiennymi – pomarańczowe pomidorki na amerykańskie święto Thanksgiving. Składniki: Bułeczki drożdżowe • 3 szklanki mąki • 1 opakowanie suszonych drożdży • 1 łyżeczka cukru • 300 ml mleka • 2 łyżki oliwy • szczypta soli Krem serowy • 3/4 szklanki śmietanki 30% • 2 serki jogurtowe Almette • szczypta soli Dekoracja • pomidorki koktajlowe • różyczki brokuła Wykonanie: Bułeczki drożdżowe
To co kochamCiasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste i mięciutkie, a w środku kryją czekoladową niespodziankę. Taki koszyk będzie niekwestionowaną ozdobą świątecznego stołu podczas śniadania wielkanocnego. Składniki: • 750 g mąki pszennej(...)jajka • 5 łyżek cukru • 300 ml mleka • 1/2 łyżeczki soli • 50 g masła • 1 czekolada mleczna • 1 jajko do posmarowania bułeczek Rozczyn drożdżowy • 40 g drożdży • 3 łyżki mleka • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżeczka mąki • 1 łyżka jogurtu Dekoracja • 1 szklanka śmietanki 30% • 250 g sera mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • kwiaty jadalne – bratki • jajeczka czekoladowe – migdały
To co kochamsposobów, aby przemycić zdrowe składniki do codziennej diety. Nasiona chia (szałwia hiszpańska) należą do najzdrowszej żywności na świecie. Nawet jej małe ilości dostarczają organizmowi potężną dawkę wartości odżywczych. Kokosowe bułeczki francuskie z chia. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375g) - 500g (2 opakowania) serka mascarpone - 340g wiórków kokosowych - 3 żółtka - 2 białka - 2 łyżki cukru pudru(...)można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem) * - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie z przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - cukier puder lub zamiennik do oprószenia (Ksylitol puder) * Przygotowujemy masę. Wiórki kokosowe mielimy w młynku lub w blenderze. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy zmielone wiórki, cukier (zamiennie stevia* lub ksylitol*), ekstrakt waniliowy oraz
mojewypiekiinietylkozawsze więcej, niż planuję i jestem w stanie zużyć, przerabiam je na mus i zamrażam, żeby nawet późną wiosną móc cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Gdy tylko zobaczyłam te bułeczki u Doroty wiedziałam, że będę musiała takie upiec. Są zachwycające! Po prostu nie można od nich oczu oderwać. Ostatnimi czasy jednak nie przygotowuję pieczywa w domu; cóż, praca w piekarni(...)swoje przywileje, jednym z nich jest jeszcze ciepły bochenek, który codziennie ze sobą zabieram. Gdy jednak byłam w szkole, dostawy świeżego pieczywa nagle się urwały, a ochota na bułeczki nie odeszła razem z nimi. Stwierdziłam więc, że to doskonały moment na sięgnięcie po nieco już przeze mnie zapomniany przepis. Ponieważ dużo miałam na głowie, bułeczki przygotowałam w trybie nocnym. Wieczorem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDelikatne i lekkie jak piórko bułeczki hamburgerowe z sezamem. Niesamowicie smaczne i uniwersalne. Dobre zarówno ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Nie opadają po upieczeniu i nawet na drugi dzień pozostają mięciutkie. Przez kilka kolejnych dni można odgrzewać je w piekarniku, zawinięte w arkusz mokrego papieru do pieczenia. Ciasto świetnie się wyrabia, jest elastyczne i szybko rośnie. Nie ma żadnych problemów(...)formowaniem bułeczek. Układając bułeczki na blaszce pamiętajcie, aby zachować spore odstępy, gdyż dużo urosną. Pamiętajcie, że im więcej mąki dodacie podczas wyrabiania ciasta, tym cięższe i mniej wilgotne bułeczki otrzymacie ( które szybciej czerstwieją). SKŁADNIKI / na ok 9 bułeczek 400 g mąki pszennej 200 ml mleka 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżka cukru
cool and mintyDzisiaj zapraszamy na pyszne pszenne bułeczki z wyraźną nutką masła. Bułeczki jakże inne od tych „dmuchanych” ze sklepu. Ciasto oczywiście na drożdżach ale z dużym dodatkiem masła, które dość wyraźnie w bułeczkach czuć. Idealne bułki pszenne na śniadanie do dżemu, twarożku, sera czy wędliny. Wierzch możecie dowolnie posypać tym co lubicie. U mnie sezam i kminek, ale sprawdzi(...)się mak czy czarnuszka. Bułeczki pozostają świeże nawet drugiego i trzeciego dnia, o ile tylko ich nie zjecie My nie jadamy w zasadzie jasnego pieczywa, ale dla tych bułek zrobiłam wyjątek i było warto. Polecam szczególnie tym osobom, których dzieci nie jedzą ciemnego pieczywa. Drukuj Pszenne bułeczki Jamie’go window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 szkl. mleka 14g drożdży
Mieszam w GarnkuAngielskie bułeczki bez użycia piekarnika! Wystarczy patelnia... W smaku bardzo przypominają tradycyjne bułki pszenne . Tak jak one są miękkie i puchate. Podczas przygotowywania English muffins ważny jest czas „smażenia” bułeczek na patelni. W przepisie podałam, by smażyć ok. 10 minut z każdej strony, ale ten czas może się skrócić lub wydłużyć. Należy kontrolować, czy bułeczki się nie przypalają. Przepis zobaczyłam(...)powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami na kuchennym blacie, a następnie podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, którą na końcu spłaszczyć dłonią i obtoczyć z obu stron w mące ziemniaczanej. Uformowane bułeczki przenieść na papier do pieczenia (dobrze jest go również oprószyć mąką ziemniaczaną, by bułeczki podczas
Nastoletnie Wypiekaniemożna kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który w zasadzie też jest krótki). Bułeczki francuskie z migdałami. Składniki na 16 bułeczek : - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375g) - 500g – 2 opakowania serka mascarpone - 320g mielonych migdałów - 3 żółtka - 2 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią(...)proszku lub ksylitolem*) - esencja migdałowa Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta - 1 jajko do smarowania bułeczek - lukier (cukier puder lub zamiennik do oprószenia) Przygotowujemy nadzienie. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy mielone migdały, cukier puder (zamiennie stevia* lub ksylitol*), esencję migdałową oraz żółtka. Składniki mieszamy dokładnie łyżką. Rozwiajmy arkusze ciasta francuskiego. Jedno białko lekko ubijamy i smarujemy jeden
mojewypiekiinietylkoZąbki świeżego czosnku oraz suszony czosnek niedźwiedzi w aromatycznych bułeczkach śniadaniowych - mmmhhhmmm, co za smak i zapach! :) Zaopatrzyłam się ostatnio w suszony czosnek niedźwiedzi i od razu postanowiłam go wykorzystać w stosownym wypieku. Zamarzyły mi się bułki, aromatyczne i intensywnie pachnące czosnkiem. Stosowny przepis podpatrzyłam na blogu Filozofia smaku , choć oryginalnie został zapożyczony z bloga Moje kulinarne ekspresje . Recepturę(...)delikatnie zmodyfikowałam z astępując wodę w całości mlekiem - od tego bułeczki wysz ł y niesamowicie delikatne w smaku . Efekt taki, że po niecałych dwóch godzinach delektowałam się świeżymi, jeszcze ciepłymi bułeczkami na II śniadanie. Smakowały wyśmienicie posmarowane jedynie masłem, nie potrzebowały dodatków - takie dobre! Składniki na 8 dużych bułeczek - do formowania kształtu i pieczenia użyłam formy silikonowej na babeczki
Grunt to przepis!sera - wąskie, grubo krojone półplastry 2 ogórki kiszone - średnie, pokrojone w plasterki prażona cebulka - sklepowa :) ketchup bez dodatku cukru dla dzieci BIO od PRIMAVIKA 1 białko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem czarny sezam - do posypania bułeczek przed pieczeniem Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko oraz 1 łyżeczkę cukru i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas(...)niewielką ilością mąki . Po kolei nakładać farsz, czyli: żółty ser, ogórek kiszony, musztarda, ketchup, cebulka prażona i parówka - ilość poszczególnych składników dostosować do preferowanego smaku i stopnia nadziania bułeczek. Kolejność nadziewania pokazuje fotorelacja poniżej. Placki zawijać, tak aby objęły całą parówkę wraz z nadzieniem - końcówki podłożyć pod spód każdej bułki, wtedy farsz nie wypadnie przy pieczeniu . Drożdżówki ułożyć
Grunt to przepis!Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie Bułeczki drożdżowe a’la pizza. Czyli małe pyszne bułeczki z pysznym nadzieniem. Bułeczki powstały w sumie w zamian za pizzę ;) Rano w piątek wymyśliłam sobie, że wieczorem zrobię dzieciom pizzę. Postawiłam rano zaczyn na ciasto, pojechałam do pracy. A jak w końcu wszyscy znaleźli się w domu to usłyszałam(...)jesteśmy głodni….. No to cóż, dodałam do ciasta mąkę, zrobiłam ciasto i zostawiłam je do wyrastania do rana. A rano zrobiłam bułeczki czyli pizzę inaczej ;) Ciasto na pizzę 0,5 kg mąki niepełna łyżka cukru niepełna łyżeczka soli 25 ml oleju 0,250 ml wody letniej 50 gr drożdży Drożdże włożyć do miseczki
Kuchnia na wzgórzu